Felicitari pentru video, scurt si la obiect. Ar trebui sa faci in linii mare cate un video pentru fiecare componenta (GPU, RAM, stocare, etc.) facand comparatie cu terminalele mobile si desktop exact ca in acesta. Merita sa le avem pe toate intr-un playlist pe canal. Keep up de good work! Hai cu algoritmu'!
Nu prea poti face comparatii pentru ca memoriile de pe mobil , stocarea sunt in general un subiect tabu nu gasesti pe siteurile producatorilor specificatii detaliate despre acestea . Dupa cum spunea in video se compara o galeata cu o lingura . Oricum chestia tare e ca procesoarele ARM vor trece si pe PC iar Intel si AMD vor avea in sfarsit concurenta la preturi mai mici zic eu cel putin pe segmentul de office.
Am învățat despre CISC și RISC în facultate și pot spune că nu am rămas cu mare lucru după un curs mega boring de o oră și jumătate. În aceste 12 minute pot spune ca am retinut mult mai multe și chiar esențialul. Super bun content și explicat de nota 10 !
Dan, mi-ai adus aminte de cursul de arhitectura microprocesoarelor de la fac de Electronica, undeva prin ‘94 ( in anul 2 cre) la Leu, acolo ne-am si întâlnit de câteva ori vreo 3-4 ani mai târziu. Procesoare RISC sunt si ele pe computere din vremuri vechi, cu performante extrem de bune, dar a avut grija alde Intel sa nu aibă prea mare succes. Bun clipul pentru cei ce vor sa învețe câteva ceva, nu as fi realizat ca ptr cineva poate fi așa de complicat sa inteleaga genul asta de lucruri. Tine-o tot asa!
Dane ar fi super daca ai face un video cu rolul fiecarei componente de pe un PC si/sau cum functioneaza fiecare. Imi plac maxim videoclipurile tale. Multa bafta!
De ce nu exista buton de "love" la RUclips?!? Absolut minunat video-ul. M-am simțit ca la un curs la facultate, dar explicat mult mai bine :)). Și chiar dacă dpdv al informației pentru mine nu au fost noutăți, din video am aflat ca, dacă se vrea, se poate explica orice :)) Gg băieți! Later edit: tare ma "roade" intrebarea: cum de acest video nu e pe Zona, ci aici? :))
Nici nu am știut ca mai ai un canal. M-am abonat instant, chiar înainte de a vedea clipul. Oricum, super interesant. La cum evoluează tehnologia, până la urmă procesoarele de telefon vor atinge performanțele celor de pe PC.
Fără nici o urmă de zeflemea, acum chiar am înțeles diferențele dintre procesoare!! Dan, ești mai bun ca orice alt profesor de-al meu chiar și din facultate!! PS: nu sunt IT-ist 🙏🏼💪🏼💪🏼
FINALLY! Multumim pentru explicatia scurta si simpla. Comparatia PC-Mac M1 (ca asa zice toata lumea) 1. PC=Personal Computer =>si un Raspberry Pi poate fi asta daca te atat ai nevoie. Deci PC nu e calculator cu Windows. 2. Comparatia X86/ARM nu mi se pare corecta din prisma sistemului de operare. Problemele pe care le avem toti cu calculatoarele non MacOS/Linux vin de la Windows nu neaparat de la hardware. Poate procesorul ala este capabil de mult mai multe dar sistemul de operare iti mananca zilele. (Ma refer strict la calculatoare din aceeasi gama nu Lenovo de 1700RON vs MacBook Air de 5000) 3. Arhitectura RISC va lua amploare din ce in ce mai mult in cadrul calculatoarelor personale si in mod special a laptop-urilor pentru ca asa cum ai zis si tu, nu papa energie ca la balamuc=> poate sta cu baterie. 4. Intel trebuie sa actioneze acum daca nu vrea sa dispara. 5. Argumentul cu gaming-ul impotriva noilor Mac-uri este efectiv invalid. Nu asta face un calculator sa fie bun/puternic/eficient si tot asa. 6. La aproape 10 ani de la aparitia criptomonedelor asistam la probleme de productie si stoc cand vine vorba de placile grafice. Apple a evitat problema asta cu amre stil. Nu stiu daca e noroc sau au stiut ce fac. Recent au aparut cryptomonede care folosesc spatiul de stocare ca resusrsa. Sper sa nu ne indreptam catre un colaps al pietei de medii de stocare pentru ca acolo...nu prea mai ai cum sa jonglezi. (Cel mai tare sper sa dispara cryptomonedele dar asta e alta discutie) 7. Felicitari Dan si echipei tale!
Cel mai bun dintre cei buni și cel mai corect dintre cei corecți...Dane nici nu mă interesează subiectul și tot e o plăcere să vizionez clipurile tale 💪💪💪
Videoclipul acesta informativ este de aur, in sfarsit am inteles de ajuns functionarea procesoarelor. Nu am stiut ca un procesor sta pe tusa la un anumit calcul daca nu are formula de calcul, credeam ca foloseste forta bruta (ia o bata si zice nu te calculezi, ai ca vezi tu ce patesti daca nu faci cum zic eu).
Felicitari pentru acest videoclip reusit. Chiar videoclipul acesta imi place pt ca ai vb despre Apple Macbook cu M1. Și ai vorbit pe îndelete și defalcat ce rol au toate componentele într-un PC. Felicitări și mai vrem clipuri de genul, pur si simplu sunt geniale si tu de altfel esti GENIAL !
Dane, ai stricat bunătate de videoclip cu întrebarea de la sfârșit ! Brrrrr ! Tocmai așa ne întreba profa de franceză. Parcă dracu îi șoptea care dintre noi, loazele proaste, nu si-a făcut tema . Baftă ție !
Forte bine explicat. Imi aduc aminte de tine de pe TVR2 cand vorbeai despre ce jocuri mai apar, cred ca vorbeai atunci de GTA III... Nu mai exista asa ceva in Romania si totusi TVR nu a stiut sa iti faca reclama calumea. Iti dai seama cate viewuri ai fi avut daca erai pe net din prima?
Din ce stiu nu are vreo constrangere hard codded sa se execute intr-un singr ciclu. Sigur ideal asa este. Dar pot fi instructiuni in procesoarele RISC care sa se execute in mai multe cicluri.
Nop. Aceeasi limitare o întâmpină si laptopurile: bateriile. Nu poți compara puterea bateriilor cu ceea ce trage un pc din priza. Apoi, al doilea factor ar fi răcirea, dar nah, deja sunt telefoane cu liquid cooling deci nu e neapărat cea mai mare problema. Tocmai de asta telefoanele încetinesc super tare in timp, bateria nu mai furnizează același voltaj încât sa intre procesorul in full power.
@@mariankis1158 stai, ca si laptopurile merg pe procesoare castrate apoi disiparea caldurii isi spune cuvantul si la laptopuri. In termeni de baterie, nu prea ai ce compara, un laptop cu procesor de top are baterie "pentru mutat intre doua prize". Oricum, una peste alta 99.9% din oameni nu au nevoie de mai multa procesare decat poate un telefon mobil din 2017 asa ca un M1 e suficient pentru facebook, mail si youtube. Desigur, aici in comunitate sunt multi gameri designeri, developeri care realmente au nevoie de putere de procesare insa marea majoritate a oamenilor utilizeaza sub 30% din cat poate duce un laptop mediu din 2014. Da, exista diferente intre CISC si RISC si nici in cele mai frumoase vise un "Pentium 16" n-o sa cupleze un releu atat de rapid ca un atmega cum nici un RISC n-o sa asigure spectrul de utilizabilitate oferit de CISC-uri
@@ciprianganea759 ce voiam sa subliniez e ca bateria e motivul principal. Ai putea pur si simplu sa adaugi într-un telefon sau într-un laptop un CPU de pc, ca încape, in ambele cazuri. Si cu liquid cooling, ca se poate, si deviceuri de genul au mai fost pe piață. Însă bateria...se caută o solutie mai buna de foarte mult timp si nu s-a rezolvat nimic... deci bateria rămâne factorul principal.
Fără a compara mere cu pere, întrebarea mea e una simplă. Există un laptop (nu desktop) la același preț cu M1 Macbook Air, care să poată edita 4K și să randeze la fel de rapid? Analizez de ceva timp și încerc să găsesc un răspuns potrivit pentru nevoile mele. Să mă orientez către arhitectura RAM sau există opțiuni și în cealaltă direcție? Mulțam
bun video!! mereu m-am intrebat daca exista procesoare si mai puternice ce ce avem noi la dispozitie ceva gen procesoare "area 51" :)) si supercomputers ?! Crezi ca exista o viitoare cercatare si video pe acest subiect :D :D
Exista foarte putine procesoare ce nu sunt listate pe piata (consumer sau corporate) de care lumea sa nu fi auzit in prezent. Majoritatea procesoarelor "area 51" sunt defapt clustere. Sunt masini imense (dulapuri) ce au un hardware dedicat pentru a coordona sute sau mii de procesoare pentru a lucra la unison, spargand procesarea in bucati atribuite fiecarui procesor. La segmentul de cercetare se adauga si procesoarele quantice (sau cel putin cat de quantic pot ele sa fie acum) dar asta este o alta mancare de peste. :)
cred ca cel mai aproape de ce vrei tu sa stii, ar fi procesoarele quantice care sunt in curs de dezvoltare. Odata ce devin comerciale si sunt ceva mai imbunatatite, vom sari cu mult acea limita de progresie care spune ca puterea de procesare se dubleaza la fiecare cativa ani. Google parca testase unul acum 1-2 ani, si i-a dat un calcul matematic ce unui PC puternic normal i-ar fi luat niste mii de ani de calcule, dar procesorul quantic ar fi rezolvat acel calcul in cateva minute (sau zile, nu mai stiu, si imi e lene sa caut acum xD)
@@vidroiualin2060 Daca bine am înțeles eu, calculatorul cuantic va fi unul specializat pe un anumit domeniu, iar răspunsul dat va fi unul aproximativ, cu o anumita probabilitate, ca în mecanica cuantica unde o particula cuantica (sa zicem un electron) se poate afla în același moment în mai multe locuri, dar cu probabilități diferite. Nu cred ca vom vedea un procesor cuantic în PC-ul de acasă prea curând!
@@valentinsalomiu2887 nu neaparat. Stii cu calculatoarele actuale functioneaza cu informatie sub forma 1 si 0? Cele cuantice functioneaza in cubiti. Acea incertitudine este un numar separat de 1 si 0, ceea ce permite cumva o procesare cubica, exponentiala la puterea a 3-a. Citeste despre calculatorul cuantic al celor de la IBM. Raspunsurile sunt destul de precise, din ce am vazut in articol.
Well. Ideea e ca in cazuri serioase e mai putin nevoie de putere per core ci mai mult de paralelizare, astfel existând clustere de calculatoare. De aia pe multe servere pot fi gasite procesoare arm cu multe core-uri. Daca nu greșesc, unul din top 5 clustere de calcul de top e bazat pe arm
Şi o chestie tare este că: Pe vremea adolescenței unora dintre noi, deci acum vre-o 14-15 ani erau Televizoarele alea normale (Color şi CRT) acum astea LCD sunt normale mai mici sau (foarte) mari. Şi calculatoarele, cu pentium II-III sau IV (care era cel mai tare) şi erau second-hand de pe undeva cu monitor la fel CRT şi resoluția 640x480. Şi deci prin 2008 aveam un Laptop mai tare ca primul PC şi mai nou Telefonul este mai tare ca Laptopul pe care îl am acum cu ceva procesor din generatia (ajunsă cea mai ieftină) pentium sau athlon.
Ajungem mereu la energie, doar ca noi stam prost la acest capitol, un bun exemplu sunt masinile. Nu se vrea o dezvoltare bazata pe energie cand exista atata petrol in lume. Nu s-ar imbogati unii daca nu ar fi nevoie de petrol si alte resurse poluante.
Nu se vrea o dezvoltare bazata pe energie in cazul masinilor pt ca m-ar apuca dracii (si pe tine ca si clienti ca banii nostri conteaza pt industria auto) sa trb sa alimentezi de 2-3 ori full intre Bucuresti Constanta masina aia. Ca nu poti merge mai mult de o suta de km sau cat are autonomie bateria. Nu mai spun de uzatul ei ca la telefoane dupa 2 ani 3 se duce ca apa nu te mai tine o zi, o zi si putin te tine jumate de zi si daca il forjezi nici atat. Nu e viabil pana nu descoperim o metoda noua si mai eficienta de stocare a energiei decat bateria pe litiu. Nu iti poti pube baza intr-o masina electrica la drum. O masina viabila ar fi o masina pe hidrogen nu pe curent in momentul actual
Foarte interesant si util. Totusi nu inteleg ceva....daca procesoarele de telefon sunt ATAT de micute si pe deasupra mai includ si alte functii in ele (inclusiv GPU) cum sunt ele asamblate si construite? Pentru ca pe hartie au specificatii incredibile: octa core de 3.4GHZ sau mai mult!! Acea performanta e de foarte scurta durata sau cum? Adica cei de la Apple au constatat ca un procesor de telefon ar putea fi puternic daca i se ofera suficient cooling? Pentru ca din cate inteleg din clip, asta e "defectul" procesoarelor de telefon: spatiul putin si implicit lipsa unei raciri serioase si limitarea de energie electrica (cel de PC se alimenteaza la 220V si isi trage cat ii place.....cel de telefon e limitat la 5V cat are o baterie de telefon si pe deasupra se si incinge). Deci daca i-as face watercooling serios la un S21 Ultra cu un radiator cat telefonul de mare lipit de spatele telefonului practic as putea mentine frecventele sus o perioada indelungata astfel sa nu mai fie nevoie sa piarda din performanta pe motive termice (thermal throttle).
Chiar daca faci tot ce zici tu acolo, procesorul tot va ramane limitat datorita setului redus de instructiuni, va face lucrurile mai rapid dar nu mai multe.
Având în vedere ca suntem la capitolul explicat diferențe, care este diferența între memoria RAM normala și cea de pe placa video? De ce la pc încă suntem la DDR4, în timp ce pe placa video parca au trecut la GDDR6?
Ca si o paralela cu cele prezentate, aseara s-a difuzat filmul Lucy (2014) regizat de Luc Besson. Filmul prezenta cum ar fi daca am putea folosi mai mult de 10-20% din creerul uman. Creerul uman se comporta ca un procesor RISC (pentru dispozitive mobile). Avand in vedere modul in care suntem "proiectati", utilizarea a mai mult de 20% din creer ar putea duce doar la cresterea preciziei, vitezei si capacitatii de inmagazinare a creerului, nici decum la puteri supranaturale (ar fi nevoie de un creer CISC).
SoCurile complica treaba si mai rau. Pe langa CPU si GPU mai au si DSPuri specializate pentru un set ingust dar popular de utilizari, precum procesare foto-video. Cand filmezi cu telefonul, fluxul video nu e procesat de GPU ci de un DSP specializat. De aceea poti duce 4k pe telefon fara stres desi el in sine nu e prea puternic in calcule generale. Viitorul in directia asta spre indreapta, spre chipuri complexe cu multe circuite dedicate pentru sarcini bine stabilite.
Pun procesoare de telefon pe Tabletă si laptop pentru că au ajuns mai puternice în ultima vreme si le e ciudă că nu le pot utiliza la adevărata lor capacitate de procesare din cauza răcirii si a limitarii bateriei de pe telefon.
parerea mea e ca procesoarele arm o sa evoleze mai mult pentru ca sint mai cautate pe piata si bimeinteles ca toata atentia se va focusa pe arm pe viitor cu siguranta profitul va fi mai mare la arm si automat si investitia .sa nu uitam profitul inssamna dezvoltare ingineria pe viitor se bazeaza pe piata de desfacere atit de simplu de ghicit
imi adusai aminte de procesoarele Cyrix care erau RISC :) si erau la concurenta cu 386-486 acu sunt o gramada de procesoare RISC. Doar laptopurile destul de puternice cu autonomie minima, cu alimentatoare de putere si sisteme de racire serioase de ajunge laptopul gros cat caramida :) pot concura cu un pc(dar la pret dublu sau triplu ca trebu cercetare sa inghesui componentele intr-o carcasa de laptop si sa le si racesti plus o baterie care sa dea curentul necesar pe jumate de ora o ora - pe post de ups)Un telefon unde sa dea afara 150W TDP??? te frige la deste si ii explodeaza bateria la cat trage din ea(cat apuca sa reziste 4-5s).
Mi s-au părut cam complicate explicațiile sincer, se putea mai bine și mai simplu. Întrebare de baraj, dacă s-ar face un ARM de aceiași putere cu un Intel, care ar fi mai rapid? Sau invers. Există teste care le compară head to head să vedem de ex un 888 cu ce ar fi echivalent? Până la urmă contează ce calcule complexe poate să facă acel procesor în unitatea de timp, indiferent de cum o face, prin RISC sau CISC. Pe wiki scrie de FLOPS ca ar fi o unitate bună de măsurare a performanței obiective.
Am învățat foarte multe. Aceeași discuție este valabilă si in cazul memoriei RAM? Memoria RAM de pe PC nu deține aceleași specificații ca cea de pe un telefon, nu? De pildă, avem un telefon cu 8Gb de RAM si un laptop aidoma, laptopul e superior presupun.
Eu cred ca vor ajunge in punctul in care se va schimba conceptul de acumulator pemtru telefon (asa cum il stim noi) si cand procesoarele vor atinge limita de 1 nm
Bine ma Dane ai spus ce inseamna RISC explicata cu abrevierea fiecarei litere in parte, dar la CISC doar contextual... :P mam uitat de doua ori sa vad poate am omis ceva in background doar "microcode conversion" pare adaugat fata de RISC cea ce inseamna ca acel C" este "conversion" instruction bla bla? bafta si tie.
Tocmai ti-a explicat. Compari o lingura cu o galeata. Si pe o panta in sens descendent, o galeata rasturnata se rostogoleste mai repede decat o lingura :D :P asa ca, in unele teste galeata e rasturnata... in altele sta in picioare si lingura reuseste sa alunece mai repede.
"nebuneala revolutionara" BS . De ani buni au aparut procesoare de server (de putere mare) bazate de ARM care o dau parte-n parte cu X64 cu mult inainte sa apara "revolutia" Apple. Totusi un lucru important, zic eu, pe care l-ai ratat in discutie e si faptul ca ARM renunta la instructiunile 32 bit iar in acest caz Apple chiar s-a miscat repede cu procesoarele lor reducand mult setul de instructiiuni.
Nu cred ca a uitat, doar ca astea sunt deja niște detalii care necesita un minim de cunoștințe umpic peste medie și specifice și nu cred ca asta era ideea video-ului. Ideea e ca acest video e pentru cei ce nu o au cu tehnologia, nu cei care au făcut facultate/s-au documentat peste medie
@@manbogdanionut15 Hai sa zicem ca ar fi intrat in prea multe detalii dar cum a plecat de la Apple M1 era un detaliu important pentru a explica performanta procesorului si avantajele RISC in acest caz.
@@sandelu635 ai dreptate, însă pentru a fi corect ar fi trebuit sa vorbească despre avantaje /dezavantaje ale ambelor arhitecturi, iar asta ar însemna să intre în prea multe detalii. Chiar dacă ce spui tu e adevărat, gândește-te cati înțeleg? Iar din cei care înțeleg, câți nu știu? Știi ce zic?
Eu: Ce inseamna: "a reclamiza"? 10:10 Dexonline: V-am redirecționat automat de la "reclamiza" la reclama. :))))))) no offence doar ca mi-a sunat un pic ciudat asa ca m-am pus pe cautat :) Bafta voua si multumim!
Salut dane am si eu o intrebare vreau sa-mi cumpar un pc de gaming si vreu sa stiu da pot sa rulez doom eternal in rezolutie maxima in full HD componentele sunt amd ryzen 5 3600 ram 16 GB DDR 4 si placa video asus gtx 1060 6 GB
Ai auzit in clip cuvantul ceas(clock). Ceasu ala(oscilatorul de cuart) este pur si simplu o componenta in placa de baza care da impulsuri de curent la o anumita peroada de timp(de acolo si cuvantul ceas care se masoara in megahertz). Cu cat e mai mare frecventa, cu atat e mai rapid procesorul pt ca la fiecare ipuls de ceas, procesorul face ceva. Sper ca s a inteles ceva :))
Pentru a înțelege diversele constrângeri în proiectarea CPU-urilor orice clip cu Jim Keller mi se pare deschizător de ochi/creiere :) Exemplu: ruclips.net/video/Nb2tebYAaOA/видео.html
*ERATĂ: Orice procesor poate să execute orice instrucțiune, chiar dacă nu o are implementată hardware. O emulează software și o execută. Din acest motiv orice limbaj de programare nescriptic are COMPILATOR. Acest comp... transcrie instrucțiunile aplicației pentru un anumit procesor. Îmi dai seama ce distracție ar fi să te trezești la un moment dat că procesorul tău nu știe o instrucțiune și STOP JOC?! Ce voiai să spui de fapt este că un procesor execută doar un număr limitat de instrucțiuni native. Iar cu acele instrucțiuni poate executa orice instrucțiune mai complexă. Diferența între cele 2 RISC (Reduce...) și CISC (Complex...) este că primul știe doar câteva instrucțiuni și cu alea emulează orice altceva. Pe când al doilea are hardware implementate un set mai complex de instrucțiuni pe care le execută rapid. Cu timpul instrucțiunile dintr-o aplicație au devenit atât de diferite și complexe încât CISC a devenit o hardughie prea mare care știe multe, dar destul de puțin din diversitatea necesară zilnic. Iar acest „multe” e un bagaj care-l încurcă. Pe când suplul RISC, cu 2-3 mișcări pe care le știe are o răcire mai bună și un consum mai mic (ceea ce în multe dispozitive suple de astăzi contează mai mult decât viteza care oricum este prea mare pentru un utilizator obișnuit).
@@DanCadar eu foloseam husa aia de silicon de la apple si imi este mega greu sa scot telefonul din buzunar fara sa scot si toate scamele si ce mai am eu p-acolo... Cheers mate!
Din cate stiu e fix pe dos. Instructiunile complexe sunt executate mai rapid pe CISC decat pe RISC. Pe RISC instructiunea complexa trebuie recompilata intr-o succesiune de instructiuni mai simple ce sunt rulate pe rand, iar pe CISC avand un set complex de instructiuni, executia este facuta pe mai putine cicluri de procesare, adica mai rapid. Sper sa nu ma insel.
Nu e asa. O scurta și simplificată explicație ar fi faptul ca în CISC într-adevăr ai pregătite de folosire un număr foarteare de instrucțiuni, însă acestea, evident, trebuiesc stocate undeva (într-o memorie). Also, pentru instrucțiuni complexe ai nevoie de ceva mai multe componente, mai complexe, ca să le poată realiza. O arhitectura RISC știe doar câteva operații de baza. Îți dai seama de ce memorie minuscula ai nevoie sa le stochezi. Acum, când primești o anumita operație, în RISC se "creează" respectiva operație din operațiile de baza, iar în CISC e nevoie sa caute în memoria ceva mai mare operația respectiva. Also, complexitatea e foarte crescuta pe CISC, deci și timpii de execuție sunt maiari, chiar și pentru cele mai banale operații. Acum avantaje și dezavantaje au ambele arhitecturi, de aceea nu se folosește doar una din cele 2 :D
Felicitari pentru video, scurt si la obiect. Ar trebui sa faci in linii mare cate un video pentru fiecare componenta (GPU, RAM, stocare, etc.) facand comparatie cu terminalele mobile si desktop exact ca in acesta. Merita sa le avem pe toate intr-un playlist pe canal. Keep up de good work! Hai cu algoritmu'!
Nu prea poti face comparatii pentru ca memoriile de pe mobil , stocarea sunt in general un subiect tabu nu gasesti pe siteurile producatorilor specificatii detaliate despre acestea . Dupa cum spunea in video se compara o galeata cu o lingura . Oricum chestia tare e ca procesoarele ARM vor trece si pe PC iar Intel si AMD vor avea in sfarsit concurenta la preturi mai mici zic eu cel putin pe segmentul de office.
Deci imi place foarte mult cum povestesti,atat de clar,concis,la obiect ai ceva aparte :D
Am învățat despre CISC și RISC în facultate și pot spune că nu am rămas cu mare lucru după un curs mega boring de o oră și jumătate. În aceste 12 minute pot spune ca am retinut mult mai multe și chiar esențialul. Super bun content și explicat de nota 10 !
Dan, mi-ai adus aminte de cursul de arhitectura microprocesoarelor de la fac de Electronica, undeva prin ‘94 ( in anul 2 cre) la Leu, acolo ne-am si întâlnit de câteva ori vreo 3-4 ani mai târziu. Procesoare RISC sunt si ele pe computere din vremuri vechi, cu performante extrem de bune, dar a avut grija alde Intel sa nu aibă prea mare succes. Bun clipul pentru cei ce vor sa învețe câteva ceva, nu as fi realizat ca ptr cineva poate fi așa de complicat sa inteleaga genul asta de lucruri. Tine-o tot asa!
Uite ceva ce nu m-a interesat niciodată dar tu tot mi-ai băgat în cap. Thx 😁😊
Dane ar fi super daca ai face un video cu rolul fiecarei componente de pe un PC si/sau cum functioneaza fiecare. Imi plac maxim videoclipurile tale. Multa bafta!
Propun o serie in care vorbești de basic tech. Eu cel puțin as avea ce învăța.
De ce nu exista buton de "love" la RUclips?!?
Absolut minunat video-ul. M-am simțit ca la un curs la facultate, dar explicat mult mai bine :)).
Și chiar dacă dpdv al informației pentru mine nu au fost noutăți, din video am aflat ca, dacă se vrea, se poate explica orice :))
Gg băieți!
Later edit: tare ma "roade" intrebarea: cum de acest video nu e pe Zona, ci aici? :))
Pai aici nu e ruda mai saraca! Ma straduiesc sa facem content si aici :)
Super fain explicat. Ce ai spus tu in 10 minute eu am facaut la facultate in 10 cursuri... si de aici parca se intelege diferit si mai usor
Felicitări! Faci o treaba grozava și te urmăresc cu mare plăcere.
Nici nu am știut ca mai ai un canal. M-am abonat instant, chiar înainte de a vedea clipul. Oricum, super interesant. La cum evoluează tehnologia, până la urmă procesoarele de telefon vor atinge performanțele celor de pe PC.
Fără nici o urmă de zeflemea, acum chiar am înțeles diferențele dintre procesoare!! Dan, ești mai bun ca orice alt profesor de-al meu chiar și din facultate!! PS: nu sunt IT-ist 🙏🏼💪🏼💪🏼
FINALLY! Multumim pentru explicatia scurta si simpla.
Comparatia PC-Mac M1 (ca asa zice toata lumea)
1. PC=Personal Computer =>si un Raspberry Pi poate fi asta daca te atat ai nevoie. Deci PC nu e calculator cu Windows.
2. Comparatia X86/ARM nu mi se pare corecta din prisma sistemului de operare. Problemele pe care le avem toti cu calculatoarele non MacOS/Linux vin de la Windows nu neaparat de la hardware. Poate procesorul ala este capabil de mult mai multe dar sistemul de operare iti mananca zilele. (Ma refer strict la calculatoare din aceeasi gama nu Lenovo de 1700RON vs MacBook Air de 5000)
3. Arhitectura RISC va lua amploare din ce in ce mai mult in cadrul calculatoarelor personale si in mod special a laptop-urilor pentru ca asa cum ai zis si tu, nu papa energie ca la balamuc=> poate sta cu baterie.
4. Intel trebuie sa actioneze acum daca nu vrea sa dispara.
5. Argumentul cu gaming-ul impotriva noilor Mac-uri este efectiv invalid. Nu asta face un calculator sa fie bun/puternic/eficient si tot asa.
6. La aproape 10 ani de la aparitia criptomonedelor asistam la probleme de productie si stoc cand vine vorba de placile grafice. Apple a evitat problema asta cu amre stil. Nu stiu daca e noroc sau au stiut ce fac. Recent au aparut cryptomonede care folosesc spatiul de stocare ca resusrsa. Sper sa nu ne indreptam catre un colaps al pietei de medii de stocare pentru ca acolo...nu prea mai ai cum sa jonglezi. (Cel mai tare sper sa dispara cryptomonedele dar asta e alta discutie)
7. Felicitari Dan si echipei tale!
Multumesc eu pentru comentariul tau amplu si… execelent!
Cel mai bun dintre cei buni și cel mai corect dintre cei corecți...Dane nici nu mă interesează subiectul și tot e o plăcere să vizionez clipurile tale 💪💪💪
A fost clar, de nota 10. Mulțumesc!
funny, tocmai asta invatasem primul semestru la Arhitectura calculatoarelor... great job dude :))
Ar fi tare daca ati mai face videoclipuri in care sa explicati componentele de baza ale unui pc si just basic tech asa! Keep up the good work!
Da, bine de adus aminte( la PC cel puțin), pe segmentul de telefonie nu mi-am mai bătut capul să descos "cine ce cum" dar acum știu 😉🤟 merci 👍.
Foarte bun video! Neapărat trebuie continuat într-o serie.
Excelent video, s-au mai lămurit câteva lucruri .
Foarte informativ! Mulțumesc!
Nici la orele de informatică nu învăț ce învăț aici cu tine Domnu'Dan
Videoclipul acesta informativ este de aur, in sfarsit am inteles de ajuns functionarea procesoarelor. Nu am stiut ca un procesor sta pe tusa la un anumit calcul daca nu are formula de calcul, credeam ca foloseste forta bruta (ia o bata si zice nu te calculezi, ai ca vezi tu ce patesti daca nu faci cum zic eu).
Felicitari pentru acest videoclip reusit. Chiar videoclipul acesta imi place pt ca ai vb despre Apple Macbook cu M1. Și ai vorbit pe îndelete și defalcat ce rol au toate componentele într-un PC. Felicitări și mai vrem clipuri de genul, pur si simplu sunt geniale si tu de altfel esti GENIAL !
Am învățat anul acesta despre procesorul 8086 Arm și limbaj asm la facultate. Dar am înțeles mai bine și mai multe de la tine. :))
fa te rog si un clip despre darkweb si deepweb :)
Dap, ar fi fain.
@Matrix Mind of Universe Father of God Supreme Being :))))))))))))))
Dane, ai stricat bunătate de videoclip cu întrebarea de la sfârșit ! Brrrrr ! Tocmai așa ne întreba profa de franceză. Parcă dracu îi șoptea care dintre noi, loazele proaste, nu si-a făcut tema . Baftă ție !
Foarte bun videoul. Poti face un fel de serie de genul in care sa explici cum functioneaza diverse componente?
La fel cu DSLurile si camera foto de pe mobil 🤤🤣 aceeasi comparatie si intrebare prostească. Fara sens.
Felicitări Dan că ai reușit să explici acest subiect greu digerabil :))
Pot pune ramasag ca 30% din cei care l-au vazut n-au inteles nimic(si nu e vina lui Dan) 40 % au cam inteles ei ceva, si doar restul au inteles tot.
Forte bine explicat.
Imi aduc aminte de tine de pe TVR2 cand vorbeai despre ce jocuri mai apar, cred ca vorbeai atunci de GTA III...
Nu mai exista asa ceva in Romania si totusi TVR nu a stiut sa iti faca reclama calumea.
Iti dai seama cate viewuri ai fi avut daca erai pe net din prima?
Fara completari! Bagam un like sa fie bine! 😁😎
Din ce stiu nu are vreo constrangere hard codded sa se execute intr-un singr ciclu. Sigur ideal asa este. Dar pot fi instructiuni in procesoarele RISC care sa se execute in mai multe cicluri.
Omelette du fromage avec furculition xD
Super video pentru cei care aveau nelamuriri.
Alta intrebare: care va fi urmatoarea componenta prezentata?
foarte fain!
Super. Chiar am înțeles acum de ce nu pot face pe telefon ce fac pe pc
De ce sunt mai puternice? Pai e simplu, pt. ca sunt mai mari :))
yep... dimensiuni, TDP, frecvente mai mari.
se poate spune si asa
Nop. Aceeasi limitare o întâmpină si laptopurile: bateriile. Nu poți compara puterea bateriilor cu ceea ce trage un pc din priza.
Apoi, al doilea factor ar fi răcirea, dar nah, deja sunt telefoane cu liquid cooling deci nu e neapărat cea mai mare problema.
Tocmai de asta telefoanele încetinesc super tare in timp, bateria nu mai furnizează același voltaj încât sa intre procesorul in full power.
@@mariankis1158 stai, ca si laptopurile merg pe procesoare castrate apoi disiparea caldurii isi spune cuvantul si la laptopuri. In termeni de baterie, nu prea ai ce compara, un laptop cu procesor de top are baterie "pentru mutat intre doua prize". Oricum, una peste alta 99.9% din oameni nu au nevoie de mai multa procesare decat poate un telefon mobil din 2017 asa ca un M1 e suficient pentru facebook, mail si youtube. Desigur, aici in comunitate sunt multi gameri designeri, developeri care realmente au nevoie de putere de procesare insa marea majoritate a oamenilor utilizeaza sub 30% din cat poate duce un laptop mediu din 2014. Da, exista diferente intre CISC si RISC si nici in cele mai frumoase vise un "Pentium 16" n-o sa cupleze un releu atat de rapid ca un atmega cum nici un RISC n-o sa asigure spectrul de utilizabilitate oferit de CISC-uri
@@ciprianganea759 ce voiam sa subliniez e ca bateria e motivul principal.
Ai putea pur si simplu sa adaugi într-un telefon sau într-un laptop un CPU de pc, ca încape, in ambele cazuri. Si cu liquid cooling, ca se poate, si deviceuri de genul au mai fost pe piață.
Însă bateria...se caută o solutie mai buna de foarte mult timp si nu s-a rezolvat nimic... deci bateria rămâne factorul principal.
Eu sunt curios de unde sunt tricourile pe care le poarta in vidioclipuri. Mereu m-au surpins placut
Bravo, și mulțumiri pentru iluminare! Hai cu alcoolritmul!
Multumim .
Fără a compara mere cu pere, întrebarea mea e una simplă. Există un laptop (nu desktop) la același preț cu M1 Macbook Air, care să poată edita 4K și să randeze la fel de rapid? Analizez de ceva timp și încerc să găsesc un răspuns potrivit pentru nevoile mele. Să mă orientez către arhitectura RAM sau există opțiuni și în cealaltă direcție? Mulțam
Tare din nou !
E bestial thumbnail ul 👌😄
bun video!! mereu m-am intrebat daca exista procesoare si mai puternice ce ce avem noi la dispozitie ceva gen procesoare "area 51" :)) si supercomputers ?! Crezi ca exista o viitoare cercatare si video pe acest subiect :D :D
Exista foarte putine procesoare ce nu sunt listate pe piata (consumer sau corporate) de care lumea sa nu fi auzit in prezent. Majoritatea procesoarelor "area 51" sunt defapt clustere. Sunt masini imense (dulapuri) ce au un hardware dedicat pentru a coordona sute sau mii de procesoare pentru a lucra la unison, spargand procesarea in bucati atribuite fiecarui procesor. La segmentul de cercetare se adauga si procesoarele quantice (sau cel putin cat de quantic pot ele sa fie acum) dar asta este o alta mancare de peste. :)
cred ca cel mai aproape de ce vrei tu sa stii, ar fi procesoarele quantice care sunt in curs de dezvoltare. Odata ce devin comerciale si sunt ceva mai imbunatatite, vom sari cu mult acea limita de progresie care spune ca puterea de procesare se dubleaza la fiecare cativa ani. Google parca testase unul acum 1-2 ani, si i-a dat un calcul matematic ce unui PC puternic normal i-ar fi luat niste mii de ani de calcule, dar procesorul quantic ar fi rezolvat acel calcul in cateva minute (sau zile, nu mai stiu, si imi e lene sa caut acum xD)
@@vidroiualin2060 Daca bine am înțeles eu, calculatorul cuantic va fi unul specializat pe un anumit domeniu, iar răspunsul dat va fi unul aproximativ, cu o anumita probabilitate, ca în mecanica cuantica unde o particula cuantica (sa zicem un electron) se poate afla în același moment în mai multe locuri, dar cu probabilități diferite.
Nu cred ca vom vedea un procesor cuantic în PC-ul de acasă prea curând!
@@valentinsalomiu2887 nu neaparat. Stii cu calculatoarele actuale functioneaza cu informatie sub forma 1 si 0? Cele cuantice functioneaza in cubiti. Acea incertitudine este un numar separat de 1 si 0, ceea ce permite cumva o procesare cubica, exponentiala la puterea a 3-a. Citeste despre calculatorul cuantic al celor de la IBM. Raspunsurile sunt destul de precise, din ce am vazut in articol.
Well. Ideea e ca in cazuri serioase e mai putin nevoie de putere per core ci mai mult de paralelizare, astfel existând clustere de calculatoare. De aia pe multe servere pot fi gasite procesoare arm cu multe core-uri. Daca nu greșesc, unul din top 5 clustere de calcul de top e bazat pe arm
Şi o chestie tare este că: Pe vremea adolescenței unora dintre noi, deci acum vre-o 14-15 ani erau Televizoarele alea normale (Color şi CRT) acum astea LCD sunt normale mai mici sau (foarte) mari.
Şi calculatoarele, cu pentium II-III sau IV (care era cel mai tare) şi erau second-hand de pe undeva cu monitor la fel CRT şi resoluția 640x480. Şi deci prin 2008 aveam un Laptop mai tare ca primul PC şi mai nou Telefonul este mai tare ca Laptopul pe care îl am acum cu ceva procesor din generatia (ajunsă cea mai ieftină) pentium sau athlon.
Ajungem mereu la energie, doar ca noi stam prost la acest capitol, un bun exemplu sunt masinile. Nu se vrea o dezvoltare bazata pe energie cand exista atata petrol in lume. Nu s-ar imbogati unii daca nu ar fi nevoie de petrol si alte resurse poluante.
Nu se vrea o dezvoltare bazata pe energie in cazul masinilor pt ca m-ar apuca dracii (si pe tine ca si clienti ca banii nostri conteaza pt industria auto) sa trb sa alimentezi de 2-3 ori full intre Bucuresti Constanta masina aia. Ca nu poti merge mai mult de o suta de km sau cat are autonomie bateria. Nu mai spun de uzatul ei ca la telefoane dupa 2 ani 3 se duce ca apa nu te mai tine o zi, o zi si putin te tine jumate de zi si daca il forjezi nici atat.
Nu e viabil pana nu descoperim o metoda noua si mai eficienta de stocare a energiei decat bateria pe litiu. Nu iti poti pube baza intr-o masina electrica la drum.
O masina viabila ar fi o masina pe hidrogen nu pe curent in momentul actual
Suoer buna explicatia!
Bun video
De mult ma gândesc și eu la asta 😁😁😁😁
Foarte interesant si util. Totusi nu inteleg ceva....daca procesoarele de telefon sunt ATAT de micute si pe deasupra mai includ si alte functii in ele (inclusiv GPU) cum sunt ele asamblate si construite?
Pentru ca pe hartie au specificatii incredibile: octa core de 3.4GHZ sau mai mult!! Acea performanta e de foarte scurta durata sau cum? Adica cei de la Apple au constatat ca un procesor de telefon ar putea fi puternic daca i se ofera suficient cooling? Pentru ca din cate inteleg din clip, asta e "defectul" procesoarelor de telefon: spatiul putin si implicit lipsa unei raciri serioase si limitarea de energie electrica (cel de PC se alimenteaza la 220V si isi trage cat ii place.....cel de telefon e limitat la 5V cat are o baterie de telefon si pe deasupra se si incinge).
Deci daca i-as face watercooling serios la un S21 Ultra cu un radiator cat telefonul de mare lipit de spatele telefonului practic as putea mentine frecventele sus o perioada indelungata astfel sa nu mai fie nevoie sa piarda din performanta pe motive termice (thermal throttle).
Chiar daca faci tot ce zici tu acolo, procesorul tot va ramane limitat datorita setului redus de instructiuni, va face lucrurile mai rapid dar nu mai multe.
Foarte tare explicatia! Recunosc nu m-a interesat pana acum care e diferenta. Pe viitor voi vota cu M1 sau ARM! Trebuie sa salvam planeta nu?! :)
Având în vedere ca suntem la capitolul explicat diferențe, care este diferența între memoria RAM normala și cea de pe placa video? De ce la pc încă suntem la DDR4, în timp ce pe placa video parca au trecut la GDDR6?
Ar fi interesant de explicat cum funcționează ( logica ) un quantum computer . Spre exemplu cum face o adunare de 1+1 .
Ca si o paralela cu cele prezentate, aseara s-a difuzat filmul Lucy (2014) regizat de Luc Besson. Filmul prezenta cum ar fi daca am putea folosi mai mult de 10-20% din creerul uman. Creerul uman se comporta ca un procesor RISC (pentru dispozitive mobile). Avand in vedere modul in care suntem "proiectati", utilizarea a mai mult de 20% din creer ar putea duce doar la cresterea preciziei, vitezei si capacitatii de inmagazinare a creerului, nici decum la puteri supranaturale (ar fi nevoie de un creer CISC).
Ma bucur ca mai diversifiiicaaam
SoCurile complica treaba si mai rau. Pe langa CPU si GPU mai au si DSPuri specializate pentru un set ingust dar popular de utilizari, precum procesare foto-video. Cand filmezi cu telefonul, fluxul video nu e procesat de GPU ci de un DSP specializat. De aceea poti duce 4k pe telefon fara stres desi el in sine nu e prea puternic in calcule generale. Viitorul in directia asta spre indreapta, spre chipuri complexe cu multe circuite dedicate pentru sarcini bine stabilite.
Asa este!
11:26 este carcasa de protectie magnetica? isi merita banni? sunt bune de ceva?
Pun procesoare de telefon pe Tabletă si laptop pentru că au ajuns mai puternice în ultima vreme si le e ciudă că nu le pot utiliza la adevărata lor capacitate de procesare din cauza răcirii si a limitarii bateriei de pe telefon.
un video despre TI 10? va fi organizat in RO. probabil cel mai mare eveniment organizat in ultima vreme de RO
Facem, facem sigur!
💪
parerea mea e ca procesoarele arm o sa evoleze mai mult pentru ca sint mai cautate pe piata si bimeinteles ca toata atentia se va focusa pe arm pe viitor cu siguranta profitul va fi mai mare la arm si automat si investitia .sa nu uitam profitul inssamna dezvoltare ingineria pe viitor se bazeaza pe piata de desfacere atit de simplu de ghicit
Ai vazut ca urmeaza sa se lanseze NFS Most Wanted 2021? Ar fii continuarea la cel din 2005.
Buna treaba, poate faci o selecție si scoți un DVD, zic!…
imi adusai aminte de procesoarele Cyrix care erau RISC :) si erau la concurenta cu 386-486 acu sunt o gramada de procesoare RISC. Doar laptopurile destul de puternice cu autonomie minima, cu alimentatoare de putere si sisteme de racire serioase de ajunge laptopul gros cat caramida :) pot concura cu un pc(dar la pret dublu sau triplu ca trebu cercetare sa inghesui componentele intr-o carcasa de laptop si sa le si racesti plus o baterie care sa dea curentul necesar pe jumate de ora o ora - pe post de ups)Un telefon unde sa dea afara 150W TDP??? te frige la deste si ii explodeaza bateria la cat trage din ea(cat apuca sa reziste 4-5s).
Salut poți să spui te rog ceva de leptopul acesta ROG Strix G15 Advantage Edition G513
👌
Interesant
👍
performanta mare energie mare
Mi s-au părut cam complicate explicațiile sincer, se putea mai bine și mai simplu. Întrebare de baraj, dacă s-ar face un ARM de aceiași putere cu un Intel, care ar fi mai rapid? Sau invers. Există teste care le compară head to head să vedem de ex un 888 cu ce ar fi echivalent? Până la urmă contează ce calcule complexe poate să facă acel procesor în unitatea de timp, indiferent de cum o face, prin RISC sau CISC. Pe wiki scrie de FLOPS ca ar fi o unitate bună de măsurare a performanței obiective.
Xiaomi Poco F3 e dotat cu Qualqomm Snapdragon 870, care are scor de 74 in benchmark, fata de Intel Core i5 de generatia a 10-a, care are 52 scor.
Am învățat foarte multe. Aceeași discuție este valabilă si in cazul memoriei RAM? Memoria RAM de pe PC nu deține aceleași specificații ca cea de pe un telefon, nu? De pildă, avem un telefon cu 8Gb de RAM si un laptop aidoma, laptopul e superior presupun.
Eu cred ca vor ajunge in punctul in care se va schimba conceptul de acumulator pemtru telefon (asa cum il stim noi) si cand procesoarele vor atinge limita de 1 nm
Stie cumva cineva ce memorie este compatibila cu optiplex 980
Bine ma Dane ai spus ce inseamna RISC explicata cu abrevierea fiecarei litere in parte, dar la CISC doar contextual... :P mam uitat de doua ori sa vad poate am omis ceva in background doar "microcode conversion" pare adaugat fata de RISC cea ce inseamna ca acel C" este "conversion" instruction bla bla? bafta si tie.
Complex instruction set computing. Da, probabil am uitat sa explic si asta :)
@@DanCadar multumesc
Exista "a reclamiza"?!
Atunci când va exista o revolutie a perfomantei bateriei, va fi si telefonul ceva mai sus, si masinile etc..
Sunt mai puternice pentru ca intotdeauna marimea conteaza :> !
Să compari un procesor x86 cu un ARM e ca și cum ai compara un Lamborghini cu un autobuz doar pentru că ambele au sute de cai putere
Alta întrebare! Apple M1 de ce dacă e ARM e totuși mai rapid in unele teste decât Intel I9 de pe MacBook Pro 2019?
E mai bun pe o perioada mai scurta de viata . Incearca sa ti ambele procesoare in overclock si vezi din care iese fum prima data
Tocmai ti-a explicat. Compari o lingura cu o galeata. Si pe o panta in sens descendent, o galeata rasturnata se rostogoleste mai repede decat o lingura :D :P asa ca, in unele teste galeata e rasturnata... in altele sta in picioare si lingura reuseste sa alunece mai repede.
Am eu o întrebare, de ce nu v-ați jucat pe acel pc cu 3090 ceva în 8k?
pai ca sa te joci in 8k trebuie sa ai ceva monitor/ecran 8k. Sunt scumpe si putine modelele 8k
@@raulraul7824 la valoarea lor =)) lăsând gluma la o parte, mă bucur să mai visez din când in când la un pc scump cât o mașină bună. =)))
Puteai tho sa mentionezi si de reprezentarea binara pentru ca asta e limba pe care un procesor o intelege
True. Dar atunci nu mai era nici scurt nici simplu :)
"nebuneala revolutionara" BS . De ani buni au aparut procesoare de server (de putere mare) bazate de ARM care o dau parte-n parte cu X64 cu mult inainte sa apara "revolutia" Apple. Totusi un lucru important, zic eu, pe care l-ai ratat in discutie e si faptul ca ARM renunta la instructiunile 32 bit iar in acest caz Apple chiar s-a miscat repede cu procesoarele lor reducand mult setul de instructiiuni.
Nu cred ca a uitat, doar ca astea sunt deja niște detalii care necesita un minim de cunoștințe umpic peste medie și specifice și nu cred ca asta era ideea video-ului. Ideea e ca acest video e pentru cei ce nu o au cu tehnologia, nu cei care au făcut facultate/s-au documentat peste medie
@@manbogdanionut15 Hai sa zicem ca ar fi intrat in prea multe detalii dar cum a plecat de la Apple M1 era un detaliu important pentru a explica performanta procesorului si avantajele RISC in acest caz.
@@sandelu635 ai dreptate, însă pentru a fi corect ar fi trebuit sa vorbească despre avantaje /dezavantaje ale ambelor arhitecturi, iar asta ar însemna să intre în prea multe detalii.
Chiar dacă ce spui tu e adevărat, gândește-te cati înțeleg? Iar din cei care înțeleg, câți nu știu? Știi ce zic?
@@manbogdanionut15 iezact :)🤝
Vorbeste de memoria reala pe care fiecare android o utilizeaza, pentru si 2 gb ram pe android 9 e ca si cum ai folosii 1 gb ram pe windows 10
Eu: Ce inseamna: "a reclamiza"? 10:10
Dexonline: V-am redirecționat automat de la "reclamiza" la reclama.
:))))))) no offence doar ca mi-a sunat un pic ciudat asa ca m-am pus pe cautat :) Bafta voua si multumim!
Da , nu situ , in orice caz cuvantul poate fi usor inlocuit de "atinge" in sensul de o evolutie
10:24 de 20 de ori mai putina caldura? Eu care ma joc pubg la 75-80 grade le tel :))
Doar mie mi se aude un ecou sticlos (poate e volumul prea tare)?
Salut dane am si eu o intrebare vreau sa-mi cumpar un pc de gaming si vreu sa stiu da pot sa rulez doom eternal in rezolutie maxima in full HD componentele sunt amd ryzen 5 3600 ram 16 GB DDR 4 si placa video asus gtx 1060 6 GB
De rulat ruleaza sigur, dar cu cate fps-uri? Asta vei descoperi singurel.
parerea mea ca vor avea succes mare ARM-urile in laptop-uri.
Care este treaba cu frecvența procesoarelor? Nu reușesc să îmi dau seama.
Ai auzit in clip cuvantul ceas(clock). Ceasu ala(oscilatorul de cuart) este pur si simplu o componenta in placa de baza care da impulsuri de curent la o anumita peroada de timp(de acolo si cuvantul ceas care se masoara in megahertz). Cu cat e mai mare frecventa, cu atat e mai rapid procesorul pt ca la fiecare ipuls de ceas, procesorul face ceva. Sper ca s a inteles ceva :))
@@lawrenciu5151 s-a înțeles mulțumesc
Cam scurt intro-ul :)
intra mai multe piese deci au spatiu :)
Pentru a înțelege diversele constrângeri în proiectarea CPU-urilor orice clip cu Jim Keller mi se pare deschizător de ochi/creiere :) Exemplu: ruclips.net/video/Nb2tebYAaOA/видео.html
Muuult prea scurt clipul!
*ERATĂ: Orice procesor poate să execute orice instrucțiune, chiar dacă nu o are implementată hardware. O emulează software și o execută. Din acest motiv orice limbaj de programare nescriptic are COMPILATOR. Acest comp... transcrie instrucțiunile aplicației pentru un anumit procesor. Îmi dai seama ce distracție ar fi să te trezești la un moment dat că procesorul tău nu știe o instrucțiune și STOP JOC?!
Ce voiai să spui de fapt este că un procesor execută doar un număr limitat de instrucțiuni native. Iar cu acele instrucțiuni poate executa orice instrucțiune mai complexă.
Diferența între cele 2 RISC (Reduce...) și CISC (Complex...) este că primul știe doar câteva instrucțiuni și cu alea emulează orice altceva. Pe când al doilea are hardware implementate un set mai complex de instrucțiuni pe care le execută rapid.
Cu timpul instrucțiunile dintr-o aplicație au devenit atât de diferite și complexe încât CISC a devenit o hardughie prea mare care știe multe, dar destul de puțin din diversitatea necesară zilnic. Iar acest „multe” e un bagaj care-l încurcă. Pe când suplul RISC, cu 2-3 mișcări pe care le știe are o răcire mai bună și un consum mai mic (ceea ce în multe dispozitive suple de astăzi contează mai mult decât viteza care oricum este prea mare pentru un utilizator obișnuit).
Simplu, ca sa poti lucra pe ele
Pentru ca marime ^^
Nuzavo prepare pur ojurdui legzersis 4 dan la paj 32 :D
Intrebare asa random
Ce parere ai despre husa cu magsafe pe care o ai ? Am si eu 12 pro max si sunt curios daca merita banii
Este f ok. Sunt incantat de ea si o folosesc si pe incarcatorul de masina :)
@@DanCadar eu foloseam husa aia de silicon de la apple si imi este mega greu sa scot telefonul din buzunar fara sa scot si toate scamele si ce mai am eu p-acolo... Cheers mate!
Din cate stiu e fix pe dos. Instructiunile complexe sunt executate mai rapid pe CISC decat pe RISC. Pe RISC instructiunea complexa trebuie recompilata intr-o succesiune de instructiuni mai simple ce sunt rulate pe rand, iar pe CISC avand un set complex de instructiuni, executia este facuta pe mai putine cicluri de procesare, adica mai rapid. Sper sa nu ma insel.
Nope :) Am verificat repetat :)
Inseamna ca toata viata mea am trait o minciuna.... :-))))
Asta e, cat traim invatam.
Merci mult.
@@vladratcu mersi eu Vlad. Nu exclud insa sa ma fi exprimat eu confuz.
Nu e asa. O scurta și simplificată explicație ar fi faptul ca în CISC într-adevăr ai pregătite de folosire un număr foarteare de instrucțiuni, însă acestea, evident, trebuiesc stocate undeva (într-o memorie). Also, pentru instrucțiuni complexe ai nevoie de ceva mai multe componente, mai complexe, ca să le poată realiza.
O arhitectura RISC știe doar câteva operații de baza. Îți dai seama de ce memorie minuscula ai nevoie sa le stochezi.
Acum, când primești o anumita operație, în RISC se "creează" respectiva operație din operațiile de baza, iar în CISC e nevoie sa caute în memoria ceva mai mare operația respectiva. Also, complexitatea e foarte crescuta pe CISC, deci și timpii de execuție sunt maiari, chiar și pentru cele mai banale operații.
Acum avantaje și dezavantaje au ambele arhitecturi, de aceea nu se folosește doar una din cele 2 :D