Traditional tools for log carpentry | An AXE weighing 5kg !

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • In this episode we'll get familiar with traditional log carpentry tools used during the old days when modern saw mills and bandsaws were not invented yet and everything had to be done by hand.
  • КиноКино

Комментарии • 44

  • @pukinpaja1974
    @pukinpaja1974 4 месяца назад +4

    Ai ai! Nyt on mielenkiintoinen aihe! Meillä tulee työkalutarinat melkein samaan aikaan... 😅🪓🪚🔧

  • @pukinpaja1974
    @pukinpaja1974 4 месяца назад +2

    Todella mielenkiintoinen ja asiallinen video kiinnostavasta aiheesta. Vanhin pyöreäteräinen piilukirveesi on 1800 luvulta ellei vanhempi. Itselläkin kymmenkunta piilua, kun tulee vähän noita kirveksiäkin keräiltyä... Kiitoksia videosta! 👍🏻🎅🏻🇫🇮🪓🪓🪓

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +2

      Olikos niitä piilukirveitä vielä esiteltynä jollain videolla? Olisi todella mielenkiintoista nähdä! Vanhat kirveet on kyllä upeita ja parhaimmillaan edelleenkin ihan käyttökelpoisia työkaluja. 💪

  • @finnish6986
    @finnish6986 4 месяца назад +4

    Vaarallisen näköistä hommaa- onneksi polvet säilyi ehjänä.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +2

      Ei polveen kannata lyödä, voi käydä huonosti... 🫣

    • @ahk308
      @ahk308 4 месяца назад +2

      Varmassa kärjessä oltava.

  • @mako123
    @mako123 4 месяца назад +4

    Kuiva pölkky on haastava pälsiä. Keväällä tuore tukki on parhaimmillaan .Vanhat veistäjät on sanoneet, että kevätpuolella veisto käy kuin voita veistäsi

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +3

      Juu, tämä on tuossa tainnut tuollaiset +100 vuotta kuivua. 😄 Noita rauniokirkon uusia kattopalkkeja oli ilo veistää.

  • @55simonen
    @55simonen 4 месяца назад +2

    Mielenkiintoista katsoa 😀

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад

      Katsotaan josko saisi tehtyä tästä aiheesta lisää sisältöä joskus tulevaisuudessa🪵🪓

  • @Kangsteri
    @Kangsteri 4 месяца назад +1

    Hyvä aihe. Kiitos. Kyllä teräkset on tarkoitettu aina kovaan käyttöön, eikä koristeeksi tai museonörttien nysväiltäväksi :D

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +2

      Näistä tarvisi valtaosa tarvisi jo osaavan sepän kosketusta, että niitä viittisi käyttää 😄. Mutta totuuden perää tuossa on ja melkein aina nämä tämän osaston työkalut on korjattavissa. Se on sitten taas eri asia onko järkeä korjata... 😅

  • @juhanisoininen2082
    @juhanisoininen2082 4 месяца назад +1

    Kyllä pitää olla ruista ranteessa kun piiluaa , jokin peräpohjolaistalon seinät suoriksi. Onhan tuohon konekin keksitty mutta perinteisessä menetelmässä on käsityön leima.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +2

      Näinhän tuo on! Konepiilutut pinnat on sinänsä ihan nättejä, mutta on se toisaalta myös hyvin teollisen näköistä, niihin käsin työstettyihin verraten.

  • @Tuulessaistuja
    @Tuulessaistuja 4 месяца назад

    Jos saa lisätä oman sipulinsa soppaan..😃.., niin vanha väki kertoi että yksi piiluamisen tarkoituksista oli sulkea solukko puun pinnalta ja näin edesauttaa puun säilymistä ulko-olosuhteissa. Hyvä video, paljon uutta mullekkin. Luulin esim. että mulla on tuolla varastossa piilukirves, mut se onkin tuommonen pälsimiseen tarkoitettu. Kiitos tästä..😊..

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +1

      Aina saa liittyä sopan tekoon, näissä keitoissa useammasta kokista on hyötyä! 🧑🏻‍🍳Tuossa on tosiaan perää, että piiluaminen parantaa säänkestävyyttä, sillä sileäksi veistetyssä tai höylätyssä puupinnassa on vähemmän katkenneita soluja, kuin sahatussa.

  • @Gwafton
    @Gwafton 3 месяца назад

    Mielenkiintoinen video, tuli paljon uutta tietoa. Tiedätkö millä työkaluilla ja menetelmillä saavutettiin riittävä mittatarkkuus, eli profiili ja suoruus? Asuinrakennuksissa yleisesti käytetyt leveydet ovat omien havaintojeni mukaan olleet 6" ja 7", piharakennuksissa usein vähemmän. Kuulemma rakennustyömailla kierteli asialle omistautuneita veistoporukoita jotka muovailivat hirret urakkatyönä. Ilmeisesti he ovat toimineet sen verran tehokkaasti että ovat olleet sahaa halvempia, koska 1920-luvun taloissa näkyi edelleen veistettyjä hirsiä. Omassa 1920-luvun lopun talossani on ammattiporukka ollut asialla. Jäljestä näkee että hirret on muotoiltu melko pienellä iskumäärällä ja juonteet ovat pitkittäisiä, eivät niinkään vinoja millaisia edellä antamassasi työnäytöksessä syntyy. Vanhoja seiniä katsellessa näkee että ero työnjäljessä ammattilaisen ja isäntämiehen veistämän hirren välillä on selvä.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  3 месяца назад +1

      Kirveellä pelkkausta tehtiin ainakin niin, että nokilangan avulla tukin sivuihin räpsäistiin veistolinjat. Linjojen avulla myös sahauslovet saatiin haluttuun syvyyteen. Mahdolliset suuremmat epätasaisuudet tasoiteltiin jälkikäteen, veistopiilun avulla, kun runko oli saatu pystytettyä. Pitkälle tuo taisi Suomessa mennä, ennenkuin koneellistettu sahaaminen yleistyi koko maassa ja oli saavutettavissa sekä logistisesta, että taloudellisesta näkökulmasta katsoen. Ollut tehokasta porukkaa tuohon aikana👍 Ja varsinkin piiluttua pintaa on pidetty lähes aina arvossaan.

    • @Gwafton
      @Gwafton 3 месяца назад

      @@Kalliomaenkylahullu Tuosta hirrenveistotekniikasta saisi varmasti yhden kokonaisen videopätkän aikaiseksi ja erilaisista nurkkasalvoksista muutaman lisää. Kaipa siitä löytyy kunnon kirjallisuuttakin, netissä tuntuisi olevan aika huonosti materiaalia.
      Kuvaavaa veistämisen ylivoimaisuudesta on se että silloin kun taloni rakennettiin vuonna 1927, vain reilun puolen kilometrin päässä olisi ollut höyrykäyttöinen raamisaha. Talossa on poikkeuksellisesti myös yläkerta rakennettu hirrestä, joten puuta on kulunut paljon. Mutta hirren alapinta olisi jouduttu joka tapauksessa muovailemaan kirveellä, joten sahaus olisi ollut tavallaan yksi ylimääräinen työvaihe. Raamisahan käyttöön vaadittiin varmasti vähintään kaksi henkilöä, joten tuntihinta on ollut korkea, ja höyrykoneen voimin puksuttanut raamisaha ei ehkä ollut tarpeeksi nopea että se olisi kattanut korkeamman tuntikustannuksen.

  • @tubetuomo
    @tubetuomo 4 месяца назад

    Ei pyöri video.. Pitää myöhemmi kahtoo edit. Nyt pyörii

  • @Otto-dy9ut
    @Otto-dy9ut 4 месяца назад +1

    Tuo pälsimällä tehty puun pinta on hakattu kiinni ja se kuluu 1 mm/100 v, eli kestää 4:n sukupolven iän.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад

      Melkein yhtä kauan taitaisi meikäiseltä kestää itse tuvan pystytys, jos alkaisin kirveellä pälsimään.🫣😄 Vitsit sikseen, huolellisesti valmistettu hirsirakennus on erinomaisen pitkäikäinen, etenkin nykyrakentamisen mittapuulla.👍

  • @Tessulandia
    @Tessulandia 4 месяца назад

    Tässä meillä vaan sellasta seutua että ei oikeen enää hirsirakennuksia ole,naapuristakin ne jo purettu,meillä ei ole yhtään ollukkaan kun sotien jälkeen nopeasti kaikki kyhätty että pääsivät asumaan.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад

      Tuossa ajelin juuri kolmesataa kilometriä halki Satakunnan ja Pohjanmaan, sillä matkalla on hirmuisen paljon vanhaa hirsirakennuskantaa. Vaikka osa näyttikin siltä, että olivat juuri saaneet ensivastetta kattohuoltojen ja puustoraivauksien suhteen, niin valtaosa rakennuksista kuitenkin tuntui odottavan viimeistä voiteluaan.

  • @Varaparru
    @Varaparru 4 месяца назад

    On ollut kovaa hommaa ja veistäjillä yläkropassa ruutia, kun painavaa kirvestä pitänyt heiluttaa ja tarkasti.
    Olisiko sulla piilukirveen teroituksesta vinkkiä, teräkulmia tms.?

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад

      Kyllä! Vaikka sanotaankin, että veisto- ja pälsimispiiluissa terän paino itsessään tekee suurimman osan työstä, niin kyllä siinä vaan ruistakin ranteessa on oltava, jos päivä toisensa perään heiluu näiden kirvesten kanssa. 🪓💪Veistopiilun terän tulisi olla muodoltaan kupera ja monet terät ovat myös alaspäin leveneviä. Teroituskulmista en osaa kovin tarkasti sanoa, mutta sen verran olen lukenut, että niissä on ilmeisesti ollut suuriakin vaihteluita eri puolilla Suomea, kuten terän muodossa muutenkin. Mutta kunhan muistaa ainakin sen, ettei teroita terää koveraksi.

  • @jrppemarti9762
    @jrppemarti9762 4 месяца назад

    eikö myös piiluamisessa yksi tärkeä idea on painaa puun syyt alaspäin leikkuujäljes ja vesi valuu paremmin poijes ja kestää pidempää

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад

      Piiluamisella saadaan kyllä aikaiseksi sama vaikutus kuin höylätyssä puupinnassa, eli pintaan jää vähemmän katkenneita soluja, jotka imee vettä. Toki tämä tämä koskee ehkä enemmän nykypäivän sahattuja hirsiä, koska sahapinta jättää karkean pinnan. Sisäpinnoilla piiluttu pinta on myös helpompi pitää puhtaana, kuin karkea sahapinta.

  • @olaviropponen8289
    @olaviropponen8289 4 месяца назад +2

    olikohan pyövelillä samanlainen piilukirves🪓

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +3

      Eipä nuo pyövelien kirveet paljoa tainneet poiketa pälsimis-/pelkkauspiiluista. 🫣🪓

    • @Tessulandia
      @Tessulandia 4 месяца назад

      Minulla on kellarin seinällä vanha lihakirves,lie pyövelinkirves jotian piilu ja lihakirveen väliltä?
      Pelastin tuon kun meni yksi talo purkuun,sen omistaja oli lihanleikkaamon työnjohtajia ja hänen veljensä teurastaja.
      Piilukirveitä on kaksikin toisen anto kaveri toisen löysin,isä piilusi tuki pöllejä kun korjattiin vanhahevostalli lämpimäksi talliksi.
      isä tuumasi että kyllä homma käy kunhan hieman harjoitteli.

    • @olaviropponen8289
      @olaviropponen8289 4 месяца назад +1

      @@Tessulandia on ne kyllä upeita kirveitä.

  • @Eric-sm1uo
    @Eric-sm1uo 4 месяца назад +1

    Älä kuluta energiaasi, anna terän tehdä työ!

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +1

      Tarvisi olla veistopukit ja kunnon tuore tukki, tämä oli vähän tällaista säälittävää leikkimistä, kun ei ollut parempia veistopuitteita. 🪓

    • @Eric-sm1uo
      @Eric-sm1uo 4 месяца назад

      @@Kalliomaenkylahullu No, joo... anna silti terän pudota vapaasti alas , katso , kun se tekee työn.

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +2

      @@Eric-sm1uo Tiedän kyllä, mutta kiitoksia. 👍

  • @user-pj2ui5jd6i
    @user-pj2ui5jd6i 4 месяца назад

    käännä legaharkko pysyy hirsi paikallaan

    • @Kalliomaenkylahullu
      @Kalliomaenkylahullu  4 месяца назад +1

      En kyllä voi suositella leca-harkkoja tuohon hommaan lainkaan, tulee kiviä hirsiin 😅 Mutta parrusta ja muutamasta laudanpätkistä saa parhaat veistotelineet.👍

  • @varragoastu
    @varragoastu 4 месяца назад +2

    Twin Peaks miehiä.

  • @tuulikkierola7287
    @tuulikkierola7287 4 месяца назад +1

    Hurjan näkönen työkalu😮