Ketjut kestää kyllä ihan eri kilsoja käyttöolosuhteitten mukaan. Ite käytän maantiepyörissä (kuivankelin ja sadekelin pyörät erikseen) Shimanon CN-HG601 11 setin ketjuja. Kuivankelin pyörällä pääsee sen 3-3,5 tuhatta ja sitten on venymä 0,5 ja ketjut vaihtoon. Mutta sadekelin pyörällä ei pääse edes 1,5 tuhanteen, niin ketjut on vaihtokunnossa. Molemmilla pyörilla aina ketjujen puhdistus ja liukasteen laitto lenkin jälkeen. Muc-off dry kuivankelin ja muc-off wet sadekelin ketjuihin. Ensi kaudella aattelin kokeilla sitä Rexiä.
Sähkömaasturi missä 1x11, 90nm moottorilla, SRAM 1170 ketju puolessa prosentissa noin 400 kilsaa. Kyllä siinä ihmetystä on kun ensihuollossa suositellaan jo ketjun vaihtoa.
Hyvä pointti muuten tuo ketjun rasittuminen sähköpyörässä. En ole sähköpyörällä ajanut, niin en ole tullut ajatelleeksikaan, että sopivan vaihteen löytäminen voi olla vaikeampaa, kun moottori avustaa.
Ketjutulkilla kannattaa ketjun venymä mitata mielellään ainakin kolmesta kohtaa. Ketju venyy eri kohdista eri tavalla. Itselläni on nyt fillarissa ketju jonka venymä yhdestä kohtaa on 0,5% ja muutamasta kohtaa tulkki menee jo pohjaan asti eli 0,75%. Takarattaat vaihdan samalla niin kuin yleensä teen.
Hieman tähän videoon liittyen, olisi kiva nähdä Velogi video hihnavetoisista pyöristä (Gates carbon belts ehkä suosituin). Ja samaan syssyyn video vaihdelaatikoista (Pinion varsinkin).
Hyvää infoa kiitos tästä kun oli vielä ajankohtaista. Harkinnassa on nimittäin sähkömaasturi joko deoren 10 tai 12 pakalla. Mietin vain miten lujaa tuo 12 ketju ottaa itseensä sähkömaasturissa. Saako olla vaihtamassa kuukauden välein.
Mulla sähkömaasturi 12 pakalla ja ajettu n.2500 km. Voideltu n. 2 -300 km välein Rexillä ja joka reissun jälkeen pyyhkeellä pyyhkinyt ketjut. Vieläkään ei ketjut ole vaihtokunnossa. 0.5 tulkin mukaan ei vaihto tunnu olevan lähelläkään. Luulin, että ketjuja saa vaihdella yhtenään ja hommasin parit varallekin 😀
@@SamiPekkarinentalvella tulee suurin osa ajettua pyöräteitä. Yleensä tulee ajettua keskimmäisellä teholla ja jossain isommissa mäissä tehokkaimmalla. Kesällä tulee myös pienintä käytettyä jonkin verran, mutta pienemmillä poluilla keskimmäistä. Aika harvoin tehokkainta. Ajan yleensä aika nopealla kadensilla ja suurimpia vaihteita ei juuri ole tullut käytettyä.
Kiitos infosta. Kuinka paljon ketju saa olla korkeintaan venynyt, että selviää pelkällä ketjun vaihdolla, eikä tarvitsisi koko voimansiirtoa vaihtaa? Itsellä myös tuo millimetrin osia käyttävä tulkki käytössä.
Perinteisesti on 0,75 % mittaa pidetty tuossa mielessä vielä turvallisena, mutta mitä enemmän takapakassa on rattaita, sitä ronkelimmaksi systeemi käy kaikille toleransseille. Moderneille 11 tai 12 lehtisille suositellaankin ketjun vaihtoa jo 0,5 %:ssa. Eli millimitalla tuo 0,075 mm eli 0,59 % on hyvä indikaatio vaihtotarpeelle. 0,1 mm = 0,79% todennäköisesti vielä myös toimii, mutta osat saattavat alussa kaihertaa ja kuluvat normaalia nopeammin toistensa pariksi.
Voitko tehdä videon pyöräilijästä ja koirista? Lähes joka lenkillä hihnassa oleva koira yrittää kimppuun ohitustilanteessa. Pienemmillä teillä on vaarana että irti oleva koira lähtee pihasta perään luullessaan tietä "reviirikseen". Kaksi kertaa purtu jalkaan. Miten pyöräilystä voisi nauttia ilman tätä riesaa?
Sen verran tässä syksyllä ,oli 7 vaihteisessa pyörässä kmc z 8.3 ketju puhdistin ja voitelin niitä joka reissun jälkeen wd 40 ja crc tyyppisillä aineilla ja pesin ketjuja bensiinillä purkissa kun oli rapaiset.järkytyin kun laitoin.uudet ketjut naulassa roikkumaan rinnakain,ostin kmc ketju tulkin meni läpi pohjaan kilometrejä 564.ostin toiset samalaiset ketjut,500km ajoa puhdistus rätillä ja ketju öljy 0.5 kuluma.x8 ketju sama huolto 500km hyvä jos menee 0.4 läpi.
Itellekki tuli aika yllätyksenä kuinka vähän ajoa jotkut ketjut kestää. Tietenki halpa pyörä niin halvat osat ja ketjut. Mutta mittasin oikeen "ajotietokoneella" niin shinamon hg-40 ketjuilla, ja bilteman brändätyillä KMC:n ketjuilla kummallakin, kun on ajettu noin 350km, niin 0,75% kulumaa näytti. Laittaa oikeen miettimään teenkö jotain väärin, vaikka kyllä mää ne voideltuina ja puhtaina pidin. Muut osat on kans uusia niin ei nekään voi niitä kuluttaa. Toki kummatkin ketjut maksaa noin 10e, mutta kyllä tuntuu raaka-aineiden tuhlaukselta, jos on noin hepposta kamaa.
On kans tullut ajettua kahdet viimeisemmät KMC z 8.3 ketjut loppuun n. kuukaudessa. Ja mielestäni huollan ketjuja todella hyvin. Vieläkin tallessa on vanhat z 8 ketjut joilla on ajettu yli 1000 km ja vieläkin voi nippanappa alle laittaa. Nyt tilauksessa uusi tulkki ja uudet z 8.3 ketjut. Ehdottomasti mittaan nämä ketjut uutena koska epäilen että kulumaa/ laatu heittoa on ketjuissa reippaasti jo uutena?? Kyllä noille halpa ketjuillekin hintaa tällä kulutuksella tulee n. 8 eur + postikulut. Kuluuko muuten z 9 ketjut nopeammin?
Tuossa paikallisessa tokmannissa taisi maksaa z8.3 jotain 13 euroa,ja bikesterillä x8 14 euroa ,mutta x8 on 3eri sorttia ilmeisesti nikkelöidyt 20 euroa jotka käy sähköpyöriinkin ja vielä tyyriimmät ruostumattomat.mutta itsellä tämän heikko laatuisen pyörän vaihteet toimii parhaiten x8 ketjulla mutta ei ybm ketjulla .eli ei crc voitelua eikä rupuketjuja.onko kellään kokemusta miten sähköpyörään tarkoitetut kestävät .
Täältä varmaa saa arvailun sijaan tietoa. Omassa pyörässä nyt hetken aikaa etu rattaassa ketjut ns hypännyt hampaiden yli, varsinkin kun ajo käy raskaammaksi voi etu rattailla tapahtua "hyppimistä" jokaisella polkaisulla. Onkohan kyse juurikin liian kuluneista ketjuista vai kenties kuluneista rattaista 🤔 kiitos jo etukäteen jos täältä löytyisi tähän fakta tietoa. PS mitään mitta tikkuja ketjujen kulumiseen ei omasta takaa löydy :D
Uudessa pyörässä on takanapamoottori, mites se ketju rasittuu vähänkään isompaa avustin-asentoa käyttäessä. Ketjut pysyy löysällä suurimman osan ajasta kun en kerkiä niin kovaa polkea mitä moottori vetää, eli ketjun kautta vetoa ei oikeasti ole olemassakaan..olen vain "polkevinani" ja moottori hoitaa työn..
@@Velogi Tarkotin näin talvi-liukkailla kun se on sellaista taiteilua pysyykö pystyssä vai ei. Ehkä sitten sulalla kelillä alkaa tositoimi ja ketjukin pysyy kireällä :)
Napamoottorissa on se hyvä, että sen veto ei välity ketjun kautta ja ketju pääsee helpommalla ja kestää pidempään luomuunkin verrattuna. Keskimoottoreissa on asia sitten päinvastoin, mutta pääsee moottorikin hyötymään vaihteista.
@@karikangasaho8881 Ok...no kai nekin kuluu ajastaan, vaikka veivaisikin ketju löysällä. Onhan siinä monta tekijää, kura, hiekka, loska, jää jne mitkä kettinkiä kuluttaa.
Ketjutulkki on kätevä, tuntuu että yllättävän äkkiä ne ketjut venähtää jos siihen luottaa. Varsinkin työmatka fillarissa (Kona Rove) menee ketju nopeasti, tosin sitä ei tule ihan niin paljon jynssättyä kun vaikkapa maantiepyörän ketjuja. 🤭
Hyvä kun kysyit - täytyykin tehdä tuosta päivitys! Mutta se U:n mallinen pää laitetaan ketjun niveleen ja jos se toinen pää uppoaa kokonaan ketjun sisään niin ketju on venynyt vähintään sen kyseisen mitan (esim. 0,50% tai 0,75%). Jos mitta jää kantamaan, niin venymä on kyseisen rajan alle.
Kiitos videosta ! Tuli hommattua uusi gravel jossa tämän vuoden uusi Sram force etap 12v voimansiiro. Kuinkahan mahtaa ketju kestää kun aika ohut vain 5mm paksuutta ?
Mietin että onkohan mitään merkitystä kun ketjun kulumaa/venymää mittaa niin olisiko se syytä tehdä mittaus mahdollisimman puhtaaseen ketjuun niin kuin videollasikin tapahtuu. Ajattelin vain että jos linkkeihin on päässyt pahasti likaa esim. niin että on jäykkä linkki tai useampi niin vaikuttaakohan tuo mitenkään merkittävästi mittatulkin mittaukseen.
Joskus miettinyt samaa enkä ole oleellisesti erilaisia tuloksia saanut vaikka olen mitannut ennen pesua. Mutta varmaan jos tarpeeksi törkyiset ketjut on.
Ja tulkkia ei ole pakko hankkia - sama hoituu mittanauhalla tai toisella ketjulla. Modernin vaihdepyörän ketjuissa on reilut sata lenkkiä, joten puolen prosentin venymä on reilut puoli lenkkiä. Prosentin venymä on reilun lenkin verran. Ja saman voi mitata mittanauhalla, eli sata lenkkiä pitäisi olla 127cm ja siitä puoli prosenttia on jossain 0.6cm hujakoilla ja prosentti sitten se reilun sentin. Mittaajan kärsivällisyydestä on kiinni monellako lenkillä sen laskennan tekee, eli ei siinä sataan ole pakko laskea. Tulkilla mittaaminen onnistunee ketjun ollessa paikallaan, mutta jos ketju on irrallaan kuten videon tapauksessa niin mittanauha tai uusi pakasta vedetty toinen ketju on ihan kätevä mittari sekin. Erityisesti jos pistät naulan seinään ja ketjun roikkumaan siitä - siinä niiden pituuksia on helppo vertailla. Tuon minun ohjeen voisi siis tiivistää. Jos pyöräsi ketju on venynyt uuteen verrattuna puoli lenkkiä alkaa olla aika ja jos on täyden lenkin niin sitten on jo hyvinkin korkea aika vaihtaa ketju.
@@tomahoks Voi sijoittaa, mutta jos sama hoituu jo olemassaolevilla työkaluilla niin miksi ostaa spesiaalityökalua. Eli irtonaisen ketjun analysointi ilman tuota mittaa on aika helppoa hommaa sekin vaikka se työkalu ei maksaisi kun vitosen. Toki erikoistyökaluilla on aina joskus jotain yllättäviä hyötyjä, kuten vaikkapa iskevä ruuvinväännin. Luulin, ettei se tuo mitään lisää perus akkuporaan verrattuna, mutta toipas. Sillä irtoaa huonokantainen terassiruuvi paljon paremmin kuin peruskoneella, eli huonojen ruuvien irrotuksessa iskevä väännin on tavattoman paljon parempi kuin iskuton. Siis esimerkkinä siitä, että eri tehtäviin tarkoitetuilla työkaluilla on erilaisia ehkä yllättäviäkin etuja ja haittoja. Tässä ketjuhommassa ehkä se nopea ketjun testaaminen ketjun ollessa kiinni pyörässä on se ketjumitan kiistaton etu.
Ihmettelin ostaessani 2 vuotta ajettuun maastopyörääni alkup. Shimanon uuden ketjun "venymä" uudessa 0.25, toisessa sähköpyörässäni kun ostin uutena siinä olevassa kejussa oli vähän ajettunakin puhdas nolla, nyt lähes 2000km ajettuna sama 0.25, onko noissa ketjuissa noinkin paljon toleranssia jo uutena? Molemmat 11v ketju.
On eri hintaisten ketjujen koneistuksissa eroja, mutta noin iso toleranssi kuulostaa kyllä ihmeelliseltä. Oletko varma ettei ollut mikään piraattituote? Ketjuistakin on liikkeellä tuoteväärennöksiä.
Se on vähän hankala mitata kun toleranssit on niin pieniä. Mutta jos otat seitsemän ja puoli lenkkiä (koska pitää saada sisä- ja ulkoreuna) niin niiden etäisyys uudessa ketjussa on 94,3 mm. Tällä matkalla saa olla 0,6-0,8 mm venymä. Eli 12 vaihteisessa sanoisin että viimeistään 95 mm kohdalla pitää ketju vaihtaa. Ja mittaus puhtaalle ketjulle, jotta välissä oleva lika ei tee virhettä.
@@Velogi löysin netistä alle 119.5mm hyvä, 119.5-120.4 ok, 120.4-120.6 huono, 120.6++++ todella huono, mittasin niin oli 121.2mm ja sen kyllä huomaa heti, uusi tilattu. Pitää kokeilla mitata uudesta kun tulee. Mittasin sun ohjeella niin 95.5mm eli aivan loppu. Mitä luulet onko rattaat entiset?
Jos on ensimmäinen ketju niillä rattailla niin ei välttämättä. Mutta sehän selviää kun vaihdat sen uuden ketjun, että alkaako ketju hyppiä ja vaihteet oireilla.
Ketjut kestää kyllä ihan eri kilsoja käyttöolosuhteitten mukaan. Ite käytän maantiepyörissä (kuivankelin ja sadekelin pyörät erikseen) Shimanon CN-HG601 11 setin ketjuja. Kuivankelin pyörällä pääsee sen 3-3,5 tuhatta ja sitten on venymä 0,5 ja ketjut vaihtoon. Mutta sadekelin pyörällä ei pääse edes 1,5 tuhanteen, niin ketjut on vaihtokunnossa. Molemmilla pyörilla aina ketjujen puhdistus ja liukasteen laitto lenkin jälkeen. Muc-off dry kuivankelin ja muc-off wet sadekelin ketjuihin. Ensi kaudella aattelin kokeilla sitä Rexiä.
Sähkömaasturi missä 1x11, 90nm moottorilla, SRAM 1170 ketju puolessa prosentissa noin 400 kilsaa. Kyllä siinä ihmetystä on kun ensihuollossa suositellaan jo ketjun vaihtoa.
Päivän matikka kiintiö tuli hyvässä paketissa eli kitooooos taas Ripe ni 😉💚🥁
Hyvä pointti muuten tuo ketjun rasittuminen sähköpyörässä. En ole sähköpyörällä ajanut, niin en ole tullut ajatelleeksikaan, että sopivan vaihteen löytäminen voi olla vaikeampaa, kun moottori avustaa.
Ketjutulkilla kannattaa ketjun venymä mitata mielellään ainakin kolmesta kohtaa. Ketju venyy eri kohdista eri tavalla. Itselläni on nyt fillarissa ketju jonka venymä yhdestä kohtaa on 0,5% ja muutamasta kohtaa tulkki menee jo pohjaan asti eli 0,75%. Takarattaat vaihdan samalla niin kuin yleensä teen.
Hieman tähän videoon liittyen, olisi kiva nähdä Velogi video hihnavetoisista pyöristä (Gates carbon belts ehkä suosituin). Ja samaan syssyyn video vaihdelaatikoista (Pinion varsinkin).
Hyvää infoa kiitos tästä kun oli vielä ajankohtaista. Harkinnassa on nimittäin sähkömaasturi joko deoren 10 tai 12 pakalla. Mietin vain miten lujaa tuo 12 ketju ottaa itseensä sähkömaasturissa. Saako olla vaihtamassa kuukauden välein.
Kyllähän samasta materiaalista tehty kymppiketju enemmän kilometrejä kestää.
Mulla sähkömaasturi 12 pakalla ja ajettu n.2500 km. Voideltu n. 2 -300 km välein Rexillä ja joka reissun jälkeen pyyhkeellä pyyhkinyt ketjut. Vieläkään ei ketjut ole vaihtokunnossa. 0.5 tulkin mukaan ei vaihto tunnu olevan lähelläkään. Luulin, että ketjuja saa vaihdella yhtenään ja hommasin parit varallekin 😀
@@juha60 Käytätkö millaisia avustustehoja yleensä? Hyvältä kyllä kuulostaa jos noin hyvin olet saanut kestämään 👍
@@SamiPekkarinentalvella tulee suurin osa ajettua pyöräteitä. Yleensä tulee ajettua keskimmäisellä teholla ja jossain isommissa mäissä tehokkaimmalla. Kesällä tulee myös pienintä käytettyä jonkin verran, mutta pienemmillä poluilla keskimmäistä. Aika harvoin tehokkainta. Ajan yleensä aika nopealla kadensilla ja suurimpia vaihteita ei juuri ole tullut käytettyä.
Kiitos infosta. Kuinka paljon ketju saa olla korkeintaan venynyt, että selviää pelkällä ketjun vaihdolla, eikä tarvitsisi koko voimansiirtoa vaihtaa? Itsellä myös tuo millimetrin osia käyttävä tulkki käytössä.
Perinteisesti on 0,75 % mittaa pidetty tuossa mielessä vielä turvallisena, mutta mitä enemmän takapakassa on rattaita, sitä ronkelimmaksi systeemi käy kaikille toleransseille. Moderneille 11 tai 12 lehtisille suositellaankin ketjun vaihtoa jo 0,5 %:ssa. Eli millimitalla tuo 0,075 mm eli 0,59 %
on hyvä indikaatio vaihtotarpeelle. 0,1 mm = 0,79% todennäköisesti vielä myös toimii, mutta osat saattavat alussa kaihertaa ja kuluvat normaalia nopeammin toistensa pariksi.
Voitko tehdä videon pyöräilijästä ja koirista? Lähes joka lenkillä hihnassa oleva koira yrittää kimppuun ohitustilanteessa. Pienemmillä teillä on vaarana että irti oleva koira lähtee pihasta perään luullessaan tietä "reviirikseen". Kaksi kertaa purtu jalkaan. Miten pyöräilystä voisi nauttia ilman tätä riesaa?
Joo, erittäin ärsyttävää sekä vaarallista. 😱
Sen verran tässä syksyllä ,oli 7 vaihteisessa pyörässä kmc z 8.3 ketju puhdistin ja voitelin niitä joka reissun jälkeen wd 40 ja crc tyyppisillä aineilla ja pesin ketjuja bensiinillä purkissa kun oli rapaiset.järkytyin kun laitoin.uudet ketjut naulassa roikkumaan rinnakain,ostin kmc ketju tulkin meni läpi pohjaan kilometrejä 564.ostin toiset samalaiset ketjut,500km ajoa puhdistus rätillä ja ketju öljy 0.5 kuluma.x8 ketju sama huolto 500km hyvä jos menee 0.4 läpi.
Z ja X sarjassa on melkoisesti kestävyydessä eroa.
Itellekki tuli aika yllätyksenä kuinka vähän ajoa jotkut ketjut kestää. Tietenki halpa pyörä niin halvat osat ja ketjut. Mutta mittasin oikeen "ajotietokoneella" niin shinamon hg-40 ketjuilla, ja bilteman brändätyillä KMC:n ketjuilla kummallakin, kun on ajettu noin 350km, niin 0,75% kulumaa näytti. Laittaa oikeen miettimään teenkö jotain väärin, vaikka kyllä mää ne voideltuina ja puhtaina pidin. Muut osat on kans uusia niin ei nekään voi niitä kuluttaa. Toki kummatkin ketjut maksaa noin 10e, mutta kyllä tuntuu raaka-aineiden tuhlaukselta, jos on noin hepposta kamaa.
On kans tullut ajettua kahdet viimeisemmät KMC z 8.3 ketjut loppuun n. kuukaudessa. Ja mielestäni huollan ketjuja todella hyvin.
Vieläkin tallessa on vanhat z 8 ketjut joilla on ajettu yli 1000 km ja vieläkin voi nippanappa alle laittaa.
Nyt tilauksessa uusi tulkki ja uudet z 8.3 ketjut.
Ehdottomasti mittaan nämä ketjut uutena koska epäilen että kulumaa/ laatu heittoa on ketjuissa reippaasti jo uutena??
Kyllä noille halpa ketjuillekin hintaa tällä kulutuksella tulee n. 8 eur + postikulut.
Kuluuko muuten z 9 ketjut nopeammin?
Tuossa paikallisessa tokmannissa taisi maksaa z8.3 jotain 13 euroa,ja bikesterillä x8 14 euroa ,mutta x8 on 3eri sorttia ilmeisesti nikkelöidyt 20 euroa jotka käy sähköpyöriinkin ja vielä tyyriimmät ruostumattomat.mutta itsellä tämän heikko laatuisen pyörän vaihteet toimii parhaiten x8 ketjulla mutta ei ybm ketjulla .eli ei crc voitelua eikä rupuketjuja.onko kellään kokemusta miten sähköpyörään tarkoitetut kestävät .
Voisitte piruuttaan kokeilla joku KMC:n E-sarjan ketjua luomupyörässä. Onko ne todella kestävämmät kun pitäisi olla sähköpyöriin erikseen tehty.
Täältä varmaa saa arvailun sijaan tietoa. Omassa pyörässä nyt hetken aikaa etu rattaassa ketjut ns hypännyt hampaiden yli, varsinkin kun ajo käy raskaammaksi voi etu rattailla tapahtua "hyppimistä" jokaisella polkaisulla. Onkohan kyse juurikin liian kuluneista ketjuista vai kenties kuluneista rattaista 🤔 kiitos jo etukäteen jos täältä löytyisi tähän fakta tietoa. PS mitään mitta tikkuja ketjujen kulumiseen ei omasta takaa löydy :D
Kyllä tuo yleensä on merkki siitä että ratas on liian kulunut.
Uudessa pyörässä on takanapamoottori, mites se ketju rasittuu vähänkään isompaa avustin-asentoa käyttäessä. Ketjut pysyy löysällä suurimman osan ajasta kun en kerkiä niin kovaa polkea mitä moottori vetää, eli ketjun kautta vetoa ei oikeasti ole olemassakaan..olen vain "polkevinani" ja moottori hoitaa työn..
Joo siinä se vääntö tulee eri paikkaan.
@@Velogi Tarkotin näin talvi-liukkailla kun se on sellaista taiteilua pysyykö pystyssä vai ei. Ehkä sitten sulalla kelillä alkaa tositoimi ja ketjukin pysyy kireällä :)
Napamoottorissa on se hyvä, että sen veto ei välity ketjun kautta ja ketju pääsee helpommalla ja kestää pidempään luomuunkin verrattuna. Keskimoottoreissa on asia sitten päinvastoin, mutta pääsee moottorikin hyötymään vaihteista.
@@pekkavalkonen1973 mutta seuraappa ketjuja vaikka takakappa veto,itse olen ajanut sellaisesta ketjuja vaihtoon,en ymmärrä mistä se johtuu
@@karikangasaho8881 Ok...no kai nekin kuluu ajastaan, vaikka veivaisikin ketju löysällä. Onhan siinä monta tekijää, kura, hiekka, loska, jää jne mitkä kettinkiä kuluttaa.
Ketjutulkki on kätevä, tuntuu että yllättävän äkkiä ne ketjut venähtää jos siihen luottaa. Varsinkin työmatka fillarissa (Kona Rove) menee ketju nopeasti, tosin sitä ei tule ihan niin paljon jynssättyä kun vaikkapa maantiepyörän ketjuja. 🤭
Vielä kun joku kertois, miten se venymä tulkista luetaan. Nopeesti kun näytetään ni ei siitä tajua mitään.
Hyvä kun kysyit - täytyykin tehdä tuosta päivitys! Mutta se U:n mallinen pää laitetaan ketjun niveleen ja jos se toinen pää uppoaa kokonaan ketjun sisään niin ketju on venynyt vähintään sen kyseisen mitan (esim. 0,50% tai 0,75%). Jos mitta jää kantamaan, niin venymä on kyseisen rajan alle.
Kiitos videosta ! Tuli hommattua uusi gravel jossa tämän vuoden uusi Sram force etap 12v voimansiiro. Kuinkahan mahtaa ketju kestää kun aika ohut vain 5mm paksuutta ?
Kyllä se materiaalien ohentuminen jonkin verran näkyy kestossa kun vertaa leveämpään samasta materiaalista valmistettuun ketjuun.
Mietin että onkohan mitään merkitystä kun ketjun kulumaa/venymää mittaa niin olisiko se syytä tehdä mittaus mahdollisimman puhtaaseen ketjuun niin kuin videollasikin tapahtuu. Ajattelin vain että jos linkkeihin on päässyt pahasti likaa esim. niin että on jäykkä linkki tai useampi niin vaikuttaakohan tuo mitenkään merkittävästi mittatulkin mittaukseen.
Joskus miettinyt samaa enkä ole oleellisesti erilaisia tuloksia saanut vaikka olen mitannut ennen pesua. Mutta varmaan jos tarpeeksi törkyiset ketjut on.
@@Velogi tuota itsekin ajattelin. 0,75%/0,1mm kuluma on toki senverran paljon ettei tuollaisen venymän mittaukseen lika pääse juurikaan vaikuttamaan.
Ja tulkkia ei ole pakko hankkia - sama hoituu mittanauhalla tai toisella ketjulla. Modernin vaihdepyörän ketjuissa on reilut sata lenkkiä, joten puolen prosentin venymä on reilut puoli lenkkiä. Prosentin venymä on reilun lenkin verran. Ja saman voi mitata mittanauhalla, eli sata lenkkiä pitäisi olla 127cm ja siitä puoli prosenttia on jossain 0.6cm hujakoilla ja prosentti sitten se reilun sentin. Mittaajan kärsivällisyydestä on kiinni monellako lenkillä sen laskennan tekee, eli ei siinä sataan ole pakko laskea.
Tulkilla mittaaminen onnistunee ketjun ollessa paikallaan, mutta jos ketju on irrallaan kuten videon tapauksessa niin mittanauha tai uusi pakasta vedetty toinen ketju on ihan kätevä mittari sekin. Erityisesti jos pistät naulan seinään ja ketjun roikkumaan siitä - siinä niiden pituuksia on helppo vertailla.
Tuon minun ohjeen voisi siis tiivistää. Jos pyöräsi ketju on venynyt uuteen verrattuna puoli lenkkiä alkaa olla aika ja jos on täyden lenkin niin sitten on jo hyvinkin korkea aika vaihtaa ketju.
Mäkin olen ihan teräsviivaimella mitannut.
Eikö sitä nyt voi 5€ sijottaa ketjumittaan? Tietysti, jos pitää eukkoa päästä talliin karkuun.
@@tomahoks Voi sijoittaa, mutta jos sama hoituu jo olemassaolevilla työkaluilla niin miksi ostaa spesiaalityökalua. Eli irtonaisen ketjun analysointi ilman tuota mittaa on aika helppoa hommaa sekin vaikka se työkalu ei maksaisi kun vitosen. Toki erikoistyökaluilla on aina joskus jotain yllättäviä hyötyjä, kuten vaikkapa iskevä ruuvinväännin. Luulin, ettei se tuo mitään lisää perus akkuporaan verrattuna, mutta toipas. Sillä irtoaa huonokantainen terassiruuvi paljon paremmin kuin peruskoneella, eli huonojen ruuvien irrotuksessa iskevä väännin on tavattoman paljon parempi kuin iskuton. Siis esimerkkinä siitä, että eri tehtäviin tarkoitetuilla työkaluilla on erilaisia ehkä yllättäviäkin etuja ja haittoja. Tässä ketjuhommassa ehkä se nopea ketjun testaaminen ketjun ollessa kiinni pyörässä on se ketjumitan kiistaton etu.
Onko haittaa jos uuteen pyörään laittaa kierrossa olevia (1000km+) ketjuja? Venymä on jotain 0.1 luokkaa.
Potentiaalinen haitta on siinä, että rattaat mukautuvat ketjuun eli kuluvat siihen pisteeseen asti normaalia nopeammin.
Ihmettelin ostaessani 2 vuotta ajettuun maastopyörääni alkup. Shimanon uuden ketjun "venymä" uudessa 0.25, toisessa sähköpyörässäni kun ostin uutena siinä olevassa kejussa oli vähän ajettunakin puhdas nolla, nyt lähes 2000km ajettuna sama 0.25, onko noissa ketjuissa noinkin paljon toleranssia jo uutena?
Molemmat 11v ketju.
On eri hintaisten ketjujen koneistuksissa eroja, mutta noin iso toleranssi kuulostaa kyllä ihmeelliseltä. Oletko varma ettei ollut mikään piraattituote? Ketjuistakin on liikkeellä tuoteväärennöksiä.
jos ei ole tulkkia, mutta työntömitta löytyy niin mikä mitta ei sais mennä? kyseessä 12 vaihteinen
Se on vähän hankala mitata kun toleranssit on niin pieniä. Mutta jos otat seitsemän ja puoli lenkkiä (koska pitää saada sisä- ja ulkoreuna) niin niiden etäisyys uudessa ketjussa on 94,3 mm. Tällä matkalla saa olla 0,6-0,8 mm venymä. Eli 12 vaihteisessa sanoisin että viimeistään 95 mm kohdalla pitää ketju vaihtaa. Ja mittaus puhtaalle ketjulle, jotta välissä oleva lika ei tee virhettä.
@@Velogi löysin netistä alle 119.5mm hyvä, 119.5-120.4 ok, 120.4-120.6 huono, 120.6++++ todella huono, mittasin niin oli 121.2mm ja sen kyllä huomaa heti, uusi tilattu. Pitää kokeilla mitata uudesta kun tulee. Mittasin sun ohjeella niin 95.5mm eli aivan loppu. Mitä luulet onko rattaat entiset?
Jos on ensimmäinen ketju niillä rattailla niin ei välttämättä. Mutta sehän selviää kun vaihdat sen uuden ketjun, että alkaako ketju hyppiä ja vaihteet oireilla.
Voitko tehdä videon onko led nauha laillinen jos se laittaa sähköpotkulaudan pohjaan.
Jos on alle 1 kW ja 15 km/h, se luetaan kävelyä avustavaksi ja niiden valoista ei ole säädetty mitään.