Βεργίνα Μακεδονία - Ανάκτορο των Αιγών / Vergina Makedonia Greece - Palace of Aigon (drone video)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 май 2024
  • Βεργίνα Μακεδονία - Ανάκτορο των Αιγών / Vergina Makedonia Greece - Palace of Aigon (drone video)
    MUSIC -- "Scott Buckley - Effervescence" is under a Creative Commons (CC BY 3.0) license.
    creativecommons.org/licenses/... / musicbyscottb
    Music powered by BreakingCopyright:
    • ❄️ Soundtrack & Classical (Royalty Fr...
    Στα ριζά του λόφου της ακρόπολης, σε ένα υπερυψωμένο άνδηρο που δεσπόζει στο χώρο και σημαδεύεται από μια αιωνόβια βελανιδιά, σώζονται τα εντυπωσιακά ερείπια του ανακτόρου που σφραγίζουν με την επιβλητική παρουσία τους ακόμη και σήμερα την εικόνα των ερειπίων της πόλης. Το ανάκτορο των Αιγών που αποτελούσε βασικό πόλο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος του Φιλίππου Β΄ στην πόλη-λίκνο της δυναστείας, θα πρέπει να είχε ολοκληρωθεί πριν το 336 π.Χ., όταν ο βασιλιάς με πρόφαση τους γάμους της κόρης του με τον Αλέξανδρο της Ηπείρου γιόρτασε εδώ την παντοδυναμία του. Με έκταση περ. 9.250 τετρ. μ. στο ισόγειο, το κτήριο, μεγάλο τμήμα του οποίου ήταν διώροφο, είναι μεγαλύτερο από τα ελληνιστικά ανάκτορα της Δημητριάδος και του Περγάμου, ενώ σώζεται πολύ καλύτερα και η μορφή του είναι πολύ περισσότερο σαφής και ευανάγνωστη από ''τα βασίλεια'' της Πέλλας που γνώρισαν πολλές επεκτάσεις και τροποποιήσεις.
    Ενταγμένο στην ίδια οικοδομική ενότητα με το θέατρο που βρίσκεται δίπλα του, το μεγάλο ορθογώνιο κτήριο είναι προσανατολισμένο σύμφωνα με τους γεωγραφικούς άξονες. Η πρόσβαση γινόταν από την ανατολική πλευρά, όπου με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή διαμορφωνόταν η πρόσοψη με το μνημειακό πρόπυλο στο κέντρο μιας εντυπωσιακής δωρικής κιονοστοιχίας. Τα μαρμάρινα κατώφλια της τριπλής βασιλικής εισόδου σώζονται ακόμη στη θέση τους, ενώ τα λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη που μιμούνται παραθυρόφυλλα και τα χαριτωμένα ιωνικά κιονόκρανα που βρέθηκαν πεσμένα εδώ θα πρέπει να προέρχονται από την πρόσοψη του ορόφου. Ο συνδυασμός των ρυθμών, δωρικού και ιωνικού, τον οποίο βρίσκουμε ήδη στον Παρθενώνα, θα γίνει κυρίαρχη τάση για την μακεδονική αρχιτεκτονική που φαίνεται να την χαρακτηρίζει ο ''λειτουργικός εκλεκτικισμός''.
    Η αυλή που χωράει άνετα καθιστούς περισσότερο από δύο χιλιάδες ανθρώπους λειτουργούσε όχι μόνον σαν πνεύμονας του σπιτιού, αλλά κυρίως σαν χώρος όπου επικεντρωνόταν η πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους, Στην ανατολική πλευρά του ανακτόρου υπάρχει μία μεγάλη κυκλική αίθουσα, η λεγόμενη θόλος, στην οποία βρέθηκαν αναθηματικές επιγραφές που αναφέρουν τον ''πατρώο Ηρακλή'', τον θεό που οι Μακεδόνες βασιλιάδες τιμούσαν σαν πρόγονό τους μαζί με τη βάση μιας κατασκευής που θα μπορούσε να είναι βωμός ή βάθρο. Οι χώροι στην περιοχή αυτή φαίνονται στο σύνολο τους να έχουν ''ιερό'' χαρακτήρα, εξυπηρετώντας τις αυξημένες λατρευτικές ανάγκες του βασιλιά που ήταν συγχρόνως και αρχιερέας .
    Εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της εποχής το ανάκτορο διέθετε ένα άψογο σύστημα αποχέτευσης αλλά και ύδρευσης που έφερνε μέχρι εδώ το δροσερό νερό από τις πηγές του βουνού. Στον όροφο που υπήρχε στην ανατολική αλλά και στη δυτική πλευρά θα πρέπει να βρισκόταν, όπως συνήθως, τα διαμερίσματα των γυναικών και οι κοιτώνες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πολυτελής ήταν η κορινθιακού τύπου κεράμωση των στεγών.
    Συγχωνεύοντας με τρόπο εξαιρετικά εφευρετικό στοιχεία δημόσιας και ιδιωτικής αρχιτεκτονικής ο μεγαλοφυής αρχιτέκτονας του ανακτόρου των Αιγών καταφέρνει να δημιουργήσει ένα κτίριο μοναδικό, λιτό και λειτουργικό και συγχρόνως απόλυτα μνημειακό και επιβλητικό, δίνοντας πραγματική μορφή και υπόσταση στην ιδέα του δεσπόζοντος κέντρου από όπου εκπορεύεται κάθε εξουσία. Έτσι η κατοικία του βασιλιά των Μακεδόνων, του ηγεμόνα και αρχιστράτηγου των Πανελλήνων, το μόνο ανάκτορο της κλασικής Ελλάδας που γνωρίζουμε, όντας η έδρα της πολιτικής εξουσίας και συγχρόνως το κέντρο της πνευματικής δημιουργίας, γίνεται ένα αληθινό μνημείο μεγαλοπρέπειας, λειτουργικότητας και μαθηματικής καθαρότητας, το οποίο μέσα από την απόλυτη συνέπεια της γεωμετρίας του συνοψίζει την πεμπτουσία του ευ ζην, υλοποιώντας το πρότυπο της ιδανικής κατοικίας και αποτελώντας το αρχέτυπο του οικοδομήματος με περιστύλιο που θα σφραγίσει την αρχιτεκτονική της ελληνιστικής οικουμένης.
    Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ... odysseus.culture.gr/h/2/gh251....
    Όποια ιστοσελίδα επιθυμεί, μπορεί να αναμεταδώσει οποιοδήποτε βίντεο, αυστηρά και ΜΟΝΟ μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του RUclips. (Κοινοποίηση)
    Απαγορεύεται η αναμετάδοση για δημιουργία εσόδων.
    Σε περίπτωση αναμετάδοσης από τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι εμφανές το Logo του καναλιού. Απαγορεύεται η λήψη και χρησιμοποίηση αποσπασματικών πλάνων από το βίντεο.
    Σε περίπτωση απόκρυψης του λογοτύπου γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
    Η προβολή των βίντεο από τρίτους (blogs, ιστοσελίδες, τηλεοπτικά κανάλια κλπ) επιτρέπεται μόνο όταν είναι εμφανές το logo του καναλιού και όταν συνοδεύεται από αναφορά προς αυτό....Κάθε άλλη χρήση απαγορεύεται.
    Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιαδήποτε λόγο χωρίς γραπτή άδεια.
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 13

  • @annatraveler
    @annatraveler Месяц назад +2

    Χριστος Ανεστη !!
    Πολυ ωραιο κ ενδιαφερον βιντεο!!!
    Καλη βδομαδα!!

    • @salgorge
      @salgorge  Месяц назад

      Αληθώς Ανέστη! Αννα σ' ευχαριστώ! καλη εβδομαδα κ σ εσενα!🙂

  • @panosexplorations
    @panosexplorations Месяц назад +1

    Ωραία πλάνα!

    • @salgorge
      @salgorge  Месяц назад

      Πανο σ' ευχαριστω πολυ!

  • @np_production
    @np_production Месяц назад +1

    Ωραίο βίντεο & πλάνα!

    • @salgorge
      @salgorge  Месяц назад

      Νικο σ' ευχαριστω!

  • @wind-up_team
    @wind-up_team Месяц назад +1

    Καλημέρα Γιωργο. Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά με αγάπη και υγεία. Μπράβο για το video. Ένα εξαιρετικό Θέμα.

    • @salgorge
      @salgorge  Месяц назад

      Αληθώς ανέστη ! Νικο σ' ευχαριστω αντεύχομαι ομοίως😊

  • @NickDroneSKG
    @NickDroneSKG Месяц назад +1

    Χριστός Ανέστη. Υπέροχο βίντεο μπράβο ένα like ακόμη από μένα

    • @salgorge
      @salgorge  Месяц назад

      Αληθώς Ανέστη! Νικο σ' ευχαριστω πολυ!

  • @191christos
    @191christos 28 дней назад +1

    Πολύ όμορφο βίντεο Γιώργο μπράβο !❤

    • @salgorge
      @salgorge  27 дней назад

      Χρηστο σ' ευχαριστω πολυ!🙂

  • @panosexplorations
    @panosexplorations Месяц назад +1

    Πολύ ενδιαφέρον!