Kadında İdrar Kaçırma TVT ve TOT Ameliyat Teknikleri Karşılaştırması - Prof. Dr. Yavuz Önol

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Önol
    Randevu Tel : 02122307644
    onoluroloji.com/
    Kadınlarda İdrar Kaçırma Ameliyatı
    Basit ve Orta İdrar Kaçırma Ameliyatı;
    Ameliyata karar verilmeden önce detaylı bir sorgulama yapmak önemlidir. Kompleks vakalarda gerekli incelemeler yapılır ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Bu şekilde ameliyatın nasıl yapılacağına karar verilir. Daha öncesinde idrar kaçırma nedeniyle ameliyat olmayan hastalarda görülen idrar kaçırmaların ana nedeni idrar kanallarındaki bağların zedelenmesi ya da kopmasıdır. İdrar kaçırma operasyonlarında, zedelenmiş bu bağların yerine sentetik yapay bağlar yerleştirilir. Yerleştirilen yapay bağlar sayesinde idrar kanalındaki olağanüstü hareketlilik engellenir ve hasta idrar kaçırmasından kurtulur. Vajinaya 1-1,5 cm boyutlarında yapılan kesi ile işlem tamamlanır. Vajinaya zarar gelmez ve ameliyat izi belli olmaz. Hasta aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilir. İdrar kaçırmaya ek olarak mesane sarkması durumuna da rastlanılabilir. Bu durumda aynı operasyonda hem idrar kaçırma hem de mesane sarkası tedavi edilebilir.
    Ameliyat esnasında hastanın mesanesi kameralı özel aletler sayesinde izlenir. İdrar kanalına sonda sokulur ve mesaneye giriş yapılır. İdrar çıkış deliğinin 2 cm üzerinden bir kesi yapılır. Bu kesi 1,5 cm boyutlarındadır. İdrar kanalının altına sentetik bağ eklenir. Bu bağ sayesinde hasta idrarını tutabilir hale gelir. (Vajinal orta üretra gevşek sling ameliyatı)
    Bu ameliyatlar 2 ameliyat tekniği ile yapılabilir. Birinci yöntem; yapay bağın pubis kemiğinin arka tarafından geçirilmesidir (retro pubik gevşek sling operasyonu TVT ). TVT ameliyat tekniğinin uygulanması daha zorludur. İdrar kaçırmada kullanılan ikinci yöntem ise yapay bağın obturator kanal içinden geçirilmesidir (Trans obturator gevşek sling ameliyatı TOT). Bu yönteme TOT adı verilir. Bu yöntemin ameliyatı daha kolaydır. TVT ve TOT ameliyatının ikisininde orta dönem başarı oranı aynıdır. Fakat yapılan çalışmalar, daha fazla teknik incelik istemesine karşın ilk yöntemin (TVT) uzun dönemde daha başarılı olduğunu göstermektedir. Bu sebepten dolayı biz her zaman TVT operasyonunu tercih etmekteyiz.
    Kompleks İdrar Kaçırma Ameliyatı;
    Önceden başarısız ameliyat geçirmiş hastalara kompleks hastalar diyoruz. Aynı zamanda daha önceden başarısız operasyon geçirmemiş ama obezite koah diyabet gibi yandaş hastalıkları bulunan hastalarda kompleks hasta sınıfına girer. Kompleks vakalarda biz; sadece istemli idrar tutucu mekanizmanın değil, diğer istemsiz idrar tutucu mekanizmanın da zedelenmiş olabileceği ihtimalini göz önüne alarak TVT ameliyat tekniğini kullanıyoruz.
    Daha zorlu ve kompleks vakalarda, gerekli olursa işeme kanalını etraflıca saran spiral sling ameliyat tekniğini kullanmaktayız. Bu konu ile alakalı yaptığımız çalışma uluslararası Urojinekoloji Dergisi’nde yayınlanmıştır. İdrar kaçırma nedeniyle ameliyata ihtiyaç duyulan tüm vakalarda gevşek sling TVT adı verilen, sentetik bağın pubis kemiğinin arka tarafından uygulanan tekniği tavsiye ediyoruz. Yapılan araştırmalar, bu teknik düzgün bir şekilde yapıldığında uzun dönem başarı oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Birçok uluslararası deneyimli tıp merkezlerinde de TOT yerine retropubik gevşek askı operasyonu (TVT) kullanılmaktadır.
    Öncesinde girdiği vajinal operasyonları başarı ile sonuçlanamamış hastaların idrar kanallarının esnekliği, ameliyatların sonucunda oluşan nebde dokuları sebebiyle yok olur (Fikse uretra). İdrarlarını kaçıran bu hastaların ameliyatı daha zordur. İlk olarak idrar kanalı, çevresindeki yapışıklıklardan kurtarılır ve serbestleştirilir. Bu sayede idrar kanalı tekrar esnek hale gelir. İdrar kaçırma görülüyor ise yapay bağlar yerine hastanın vücudundan aldığımız yamalar kullanılır. Bu yamalar ile hasta idrar kontrolünü tekrar sağlar.
    Bazı vücutlar sling dediğimiz yapay bağı kabul etmeyebilir. Bu hastalarda rektüs fasyasından veya bacak kaslarının fasyalatasından doku alınır ve bağ olarak kullanılır. Hastanın kendisinden alınan bu bağlar sentetik bağ ile aynı işlevi görür.
    Prof. Dr. Yavuz Önol, Kadında idrar kaçırma nedir, TVT ve TOT ameliyatı nasıl yapılır, TVT ve TOT ameliyatı kaç saat sürer, TVT ve TOT ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadardır, gevşek sling ameliyatı nasıl yapılır gibi sorularınızı yanıtlayarak sizleri bilgilendiriyor. İyi seyirler dileriz.

Комментарии • 7

  • @aysenbasar4200
    @aysenbasar4200 5 месяцев назад

    Hocam ben nöroloji hastasıyım. Miyestenia Gravis. 45 yıldır kortizon kullanıyorum. İdrar kaçırma hat safada bana yardım edin ne olur.4 sefer E.ü.de ürolojide botoks yaptirdim ama hiç faydası olmadı. Ilacda kullanıyorum ama hiç faydasi yok.
    Hangi hastanedesiniz?

  • @guncellekendini9428
    @guncellekendini9428 Год назад

    Iyi doktor veya hastane ismi varmi

  • @dilberyuseinova6258
    @dilberyuseinova6258 Год назад

    Tot ameliyatı yapıldı ve hiç memnun kalmadım /herkes tot yapıyor insanların parasını alıp kolay bir öntem yapıyor ve hiç memnun kalmadım.

  • @selimesahin5972
    @selimesahin5972 Год назад

    Hocam tot amqliyat oldum fakat tamamen kaciyoyorum

    •  Год назад

      Merhaba kesinlikle bizim uyguladığımız daha garantili bir teknikle bu şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Geçmiş olsun.

    • @guncellekendini9428
      @guncellekendini9428 Год назад

      ​@ sizin taktik nedir