Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

321.O metodă tratament de 100% fără varooa

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 янв 2024

Комментарии • 27

  • @mydor2000
    @mydor2000 6 месяцев назад +4

    La multi ani. Ma bucur sa te revad din nou. Sanatate familiei si prietenilor tai sarbi .

  • @vasilemilea257
    @vasilemilea257 6 месяцев назад +4

    La inceputul lunii August ,dupa ce fac ultima extractie de miere ,fac mai multe tratamente diverse ,contra varoua in functie de infectarea care este in stupina .Acest lucru il fac ca sa am cat mai putina varoua si cat mai putina albina intepata de varoua . In luna Noiembrie -Decembrie ,atunci cand nu mai este puiet ,fac un tratament cu solutie de acid oxalic prin picurare si distrug varoua care a mai ramas . Pentru metoda prezentata de dv. putem folosii izolator ingust si lung (cel folosit de Sergiu Chetroi pentru izolarea reginei inaitea infloriiri salcamului . Multa sanatate !

  • @iondanciu6074
    @iondanciu6074 6 месяцев назад +1

    Sănătate multă!

  • @baubauhau3877
    @baubauhau3877 6 месяцев назад +2

    Salutare!
    Noi izolăm mătcile pe rame de 1/2 cu gratii hanemann capsate pentru 21 de zile după care facem acid oxalic picurat
    Izolarea se face după ultimul cules important…
    Sănătate și succes!

  • @ioangrozescu6440
    @ioangrozescu6440 6 месяцев назад +4

    In alta ordine de idei,vis a vis de izolarea matcilor in cele doua metode prezentate si de perioada cand trebuie actionat in sensul asta,eubpersonal am anumite indoieli ca ar fi cel mai indicat a se face in perioada octombrie incolo insore iarna. Si vin cu un singur argument: pana la data la care noi facem aceasta operatiune de ixolare a matcii,este foarte tarziu. Deoarece noi avem in stup raul deja facut. Adica ,avem f multa albine gaurite de varooua. Asta inseamna ca vom intra in iarna cu f multa albine afectata deja de paduchi. Si ,apropo,stim cu totii ca virozele care apar in urma infestarii xu varooa sunt mult mai nocive decat impunsatura paduchelui

  • @liviumanolache7510
    @liviumanolache7510 6 месяцев назад +1

    👍

  • @Octavian.Iliut2544
    @Octavian.Iliut2544 6 месяцев назад +1

    Bună ziua. Eu țin mătcile închise de la începutul lui august până la sfârșitul lui martie, când începe culesul abundent de polen. Cuștile/izolatoarele le folosesc de bambus, chinezești, 20x3 cm. De-aș avea așa inel, ar fi și mai bine, pentru că matca fiind în izolator se întâmplă să fie părăsită iarna de albine. Stropesc cu acid oxalic 2% toamna și primăvara când este deja numai puiet larvar. În Ucraina izolarea mătcilor pe iarnă este larg răspândită.

  • @Prisacarul
    @Prisacarul 6 месяцев назад +4

    Izolarea matcii... in izolator pare o soluție mai puțin invazivă.

  • @adipreda3465
    @adipreda3465 6 месяцев назад

    Marin,ce pret au ramele de tei in Serbia?

  • @IulianBobocea
    @IulianBobocea 6 месяцев назад +4

    Dacă tot ai spus ca să ne spunem și noi părerea o să îmi spun și eu părerea mea Eu nu sunt de acord să Izolez matca pentru a face un tratament ca să omoare păduchii 100% eu consider că mai bine este să rămână 10 păduchi în fiecare stup și să nu pierzi patru sau cinci rame de puiet. Un astfel de tratament atât de costisitor îți slăbește foarte mult familiile de albine

    • @mydor2000
      @mydor2000 6 месяцев назад +1

      Doamne ajuta Iulian .Depinde cat de meserias ii fiecare cu metoda lui. Obisnuinta ii a doua natura .

    • @Octavian.Iliut2544
      @Octavian.Iliut2544 6 месяцев назад

      Bună seara. La sfârșitul sezonului trebuie undeva pus punct puietului. Unii închid matca la floarea soarelui prin iulie, eu închid la începutul lui august. Tot ce-i puiet ajunge în primăvara.
      100% eficiență de combatere a varroa nici în absența puietului căpăcit nu cred să fie. Nici nu trebuie.

  • @petvali9325
    @petvali9325 6 месяцев назад +1

    De. Ce. sa. Pui. inel. o. izo la rz. in. cusca

  • @liviubec1115
    @liviubec1115 6 месяцев назад +1

    Eu fac formic cu pensula pe puiet și pun înapoi în stup așa umed. Nu pică nici o matcă dar varoa se curată. Din puiet mai scapă unde nu a eclozat încă. Așa îmi explic eu de ce mai rămâne ceva varoa în puiet. De când fac asta am stupii tari.

    • @mmlm64
      @mmlm64  6 месяцев назад

      multam frumos de raspuns dar formicul de cat e de tare 80 sau 60 sau 40 %

  • @gabrijelpetrovic5607
    @gabrijelpetrovic5607 6 месяцев назад +2

    ❤🎉Izolarea reginelor se face de mult timp nimic nou aici e vorba dar sa fie libera regina s au izolata e bine ca le mai aduci aminte apicultorilor e iarna si acum incepe bifurcarea de idei salut si toate cele bune o mica digresie nu mia murit Marine nici o regina in tratarea cu acid formic salut inca odata toti apicultorii

  • @jozsefbalazs9040
    @jozsefbalazs9040 6 месяцев назад +1

    La roiul natural nu se gândeşte nimeni? Ai o famile sănătoasă şi fără puiet, deci poți face eficient tratamente.

  • @daviddumitrupavaluca6474
    @daviddumitrupavaluca6474 6 месяцев назад +8

    Eu cred ca se mai poate face intr-un fel. Se ia, dupa salcam, tot puietul din familie și se da la roiuri. Matca se izolează pe un izolator de 1 rama. Sau se pune intr-un izolator de 3 rame, sau de 2 rame. Se baga o foita, sau doua, sau trei foite in acel izolator (in functie de cate rame e izolatorul). Se baga matca în acel izolator. Matca nu va putea oua, deoarece în izolator sunt doar foite. Dar matca va umbla libera pe ele. Și nici botci nu va avea de unde sa își tragă. Și se tratează. Sa spunem cu acid formic sau acid oxalic. Și, astfel, nu mai trebuie sa aștept 21 de zile. Un avantaj e ca matca din familie nu va sta atâta de mult timp în care sa nu poată oua. Încă un avantaj ar fi ca roiurile vor deveni foarte puternice și îmi voi permite sa izolez acolo matcile. La roiuri voi putea aștepta 21 de zile. Deoarece le-am dat puiet. Dacă voi izola matcile și din familii și din roiuri 21 de zile, voi avea pierderi de puiet.

    • @ioangrozescu6440
      @ioangrozescu6440 6 месяцев назад +1

      Asta se cheamă restartare ,dar la un nivel mai mic.Este una din alternativele la tratamentele multiple și nocive ,în funcție de gradul de infestare. Totuși este destul de costisitoare la un număr mare de familii de albine. Sa nu mai vb de împuțiți!

    • @mariuspalos3688
      @mariuspalos3688 6 месяцев назад

      În varianta expusă de dumneavoastră nu mai are rost izolarea mătcii,scoți tot puietul din stup,faci tratamentul și lași stupul sa meargă mai departe,este ceva asemănător ca la restartare în care izolarea nu se justifica!

    • @constantinserbanescu5755
      @constantinserbanescu5755 6 месяцев назад

      Adică muti varoua din familie în roiuri

    • @ioangrozescu6440
      @ioangrozescu6440 6 месяцев назад

      Restartarea consta în faptul că în a doua jumătate a lunii iulie,se scot toate ramele cu puiet și nu numai ,se introduce doar foita in astfel de familii,se vor trata deoarece nu există puiet in aceste familii și ,bineînțeles,hrănite corespunzător. Asta este o restartare că la carte. Evident,repet,este costisitoare și implică costuri și timp pt a fi dusă la bun sfarsit

    • @daviddumitrupavaluca6474
      @daviddumitrupavaluca6474 6 месяцев назад

      @@ioangrozescu6440 da, dar ma gândesc ca în a doua parte a lunii iulie poate fi târziu. În iunie și prima jumătate a lunii iulie e destul timp pentru ca varoua sa se inmulteasca. În ultimul timp (poate a fost la fel și pana acum) am văzut o înmulțire mare a varoua. Dacă nu se oprește înmulțirea lor din timp, familiile vor avea de suferit. Asta include imunitatea lor, dezvoltarea lor. Și e posibil ca, din cauza varoua, albinele sa fie afectate și de viroze. Cu o albina slăbită e mai greu sa intri în toamna cu familii puternice care sa fie în stare sa crească albine de iernare intr-o cantitate și de o calitate mai buna.