Yaklaşık 3-4 yıl önce referans monitorlerimi satttım. Akg 271 ve Beyerdynamic Dt 990 bir süre kullandım. 990 ların tonunu beğenemediğim, alışamadığım için ve terlediğim için ( : kulak içi bir kulaklık aldım (truthear zero red). Halen kulak içi kulaklık kullanıyorum ve sonuçlardan aşırı memnunum. Ses kartı olarak audient id4 mk2 kullanıyorum kulaklık çıkışının gayet yeterli olduğunu belirtebilirim. Ayrıca teşekkürler Orçun hub bilgilerin için.
Geçmiş olsun. Kulaklıkta crossfeed için Goodhertz firmasının Can Opener pluginini kullanabilirsiniz. Yorumlara okuyanlara faydası olabilir diye belirtmek istedim. Seviye belirleme için telefonlara SPL meter uygulamasını C weighted olarak kullanabilirsiniz. Fiyat performans ürünü olarak (kulaklık amfisi için) topping dx-1 kullanabilirsiniz. Sanal oda simülasyonu için de Slate VSX kullanabilirsiniz. Fiyat performans için kulakiçi önerisi, Truthear Zero kullanabilirsiniz. Yalnız kulaklık silikonlarını iyi seçmeniz ve ayarlamanız gerekecektir.
Bir gaza gelip aldığım HS5 hoparlörlerim süs olarak duruyor gerçekten ayıp olmasın diye arada açıyorum çünkü odayı tam anlamıyla yalıtmam iyi bir akustik elde etmem çok zor. O yüzden M40 kulaklıklarım benim gibi birine yetiyor. Yani tam olatak katılıyorum tüm söylediklerine. 🙏🏻
Videoyu izlemeden yorum yazanlarda bu hafta; düzgün bi kulalık + kalibrasyon programı ile tabi ki de yapılır. Dsoniq Realphones detaylı oda simülasyonları ile benim ilk tercihim. Öncesinde ise uzun süre Sonarworks + Goodhertz Canopener kullandım. Naparsanız yapın, kulaklıkların izole ve çok yakın mesafeden ses basıncı uygulamasından dolayı farketmeden şişmek, yani dinamik algıyı kaybetmek kulaklıkta sandığınızdan çok daha kolay. Alacağınız tüm sonuçlar ekipman ve yatırımdan öte, duyum tazeliğinize ve bunu yönetme ekonominize bağlı.
Tercih olmakla birlikte o yazılımları sevmediğimden de bahsediyorum :) Kulakların şişmemesi için ise maksimum yarım saatte mola vermek yeterli. Tabii sese abanmıyorsanız.
Eğer ses dengesi sizi tatmin etmiyorsa master channel'ı monoya çekip de dinleyebilirsiniz , ve elinizdeki kulaklığa hala alışamadıysanız Harman'ın stüdyo simulasyonu olusturmak için kulakliklara önerdiği equalizer ayarları var bunları da bulup mix yapabilirsiniz. Yanlış bilgi varsa düzeltirsin Orçun yine çok iyi bir video olmuş.
peki mono dinlerken nelere dikkat etmeliyiz yani nasıl duyulmalı vokal ve beat dengesine mi bakılmalı sadece mono stereoya göre çok daha sönük haliyle dar alan olduğu için ama nelere dikkat etmeliyiz burda
Ben müziğe yeni başladım, kendi şarkılarımı da kendim mikslemek istediğim için baya bi araştırdım ettim, birkaç şarkıma da miks yaptım ama gerçekten bu işi profesyonellere bırakmak gerekiyormuş bunu farkettim.
@@uzaymusic9 Genelde yeni başlayanlar birkaç teknik terimi ve aracı öğrenince miks yapabileceğini sanıyor ama sadece compressor duymak bile seneler alıyor :) Eğer ses mühendisi olmak gibi bir amacınız yoksa müziğinize odaklanmakta fayda var. Katılıyorum yani size.
Ya üstüne çok düşmen lazım, ya da profesyonellere bırakman. Ben gece gündüz öğrendim, işin felsefesini bile anlamaya başladım, kendim miksliyorum kendi parçalarımı.
@@baris-icin-savas keyifli olduğu için çekiyo beni aslında ama tecrübesiz olduğum için aynı şarkı üzerinde çok fazla durmam gerekiyo o da şarkıdan soğutuyor. Bh770 ile miksleyip sonra jbl hoparlörden dinliyodum bambaşka şarkı, bu mevzu yordu biraz.
@uzaymusic9 evet doğru bir bakış açısı yakalamışsın. En çok savastigimiz durumlar bunlar zaten. Aynı şarkıyı tekrar tekrar dinlemek. Aynı şarkıyı farklı kaynaklardan dinlemek. Ben ise giderken kendi mikslediğim kendi bestemi normalde müzik dinlediğim Bluetooth kulaklığımdan bile dinliyorum mesela, acayip kafa yoruyor ama yapacagim bir şey yok.
Adam Audio hoparlörler kullanıyorum ve sadece farklı bir dinleme tecrübesi sunmaları için faydalı oluyorlar diyebilirim, fazlaca yer değiştirdiğim için çok da kullanamıyorum, açık olmasa da çoğunlukla Beyerdynamic Dt770 kulaklıklarımı kullanıyorum, bir de açık kulaklık edinmeyi düşünüyorum, muhtemelen bunlar Sennheiser olacak. Kıymetli paylaşımlarını ve yaptığın çalışmaları ilgiyle takip ediyorum Orçun, sade ve açık anlatımın için teşekkürler.
5" lik referans monitörlerim olduğu halde son 10 yıldır kulaklıkla mix yapıyorum kendi çalışmalarımda masteringi de kulaklıkla yapıyorum ama eğer referans aldığım bir şarkı yoksa en az 5-6 farklı ses kaynağında da testler yapıyorum. Masteringe ilk başladığımda müziğin türüne göre tonal ve harman eğrilerini referans alabiliyorum. Ben kendi tecrübelerimce şöyle bir yol izliyorum, eğer masteringi de ben yapacak isem daha mix bitmeden test çıktıları almaya başlıyorum hatta bir pre master sürecini başlatıyorum, sorun gördüğümde mixe geri dönüyorum böylelikle sürekli artan bir dinamik aralıkla çalışabiliyorum. Denemek isteyenlere masteringe başlamadan özellikle transient fazlar ve true picklerin minimum olduğu noktada masteringe başlamalarını öneririm, ben mastering öncesi ve sonrası bu işlemleri yapıyorum, böylelikle kompresör ve limiter daha dengeli bir aralıkta işini yapabiliyor. Hatta şarkı inişli çıkışlı ise şarkıyı yatay parçalayıp farklı seviyelerde ama ortak bir renkte işlemlerimi yapıyorum. Sonra aldığım çıktıyı bir çok kaynakta tekrar tekrar dinliyorum, kulaklığıma zaten alışkınım ama böylelikle diğer ses kaynaklarından nasıl sonuç alacağınıza da alışıyorsunuz. Ben A kulaklığı ile yaptığım mixin B kulaklık yada hoparlöründe nasıl duyulacağını aşağı yukarı biliyorum. Herneyle yapıyorsanız yapın Mix ve masteringde uzmanlaşmak için farklı türler ile çalışmak olduğunu düşünüyorum. Uzun yıllardır 40-50 kanal rock yada rap/edm müzik mixliyor olabilirsiniz ama sadece 3 kanal piano içeren bir çalışmada çuvallayabilrsiniz. Çok uzattım, okuyan herkese başarılar. Saygılar..🖖
Her kelimesine katılıyorum, çok doğru bir yorum olmuş. Teşekkürler :) Çok farklı tarzlarla çalıştığınızda neyi hangi tarzda yapmanız veya yapmamanız konusunda uzmanlaşıyorsunuz ve hakkaten bunun çok katkısı oluyor.
Yine tam aradığım bir konu hakkında bilgi vermişsin ve kitlendim videona 🤓 Ben Neumann NDH 30 kulaklıkları ve Apollo Twin ses kartıyla çalışıyorum (profesyonel ses mühendisi olmamakla birlikte). Ancak bu kombinasyonla sanki Neumann NDH 30'ların tam performansı verdiğini düşünmüyorum. Hatta 2 haftadır filan SPL kulaklık preamp'ına bende bakıyorum. Videonu görünce yine detaylı bilgiler edindim. Değerli bilgiler ve video için çok teşekkürler. 🙏🏻
@@yigitar Genel karakteri nasıl Neumann’ın? Çok merak ediyorum ben de. Apollo Twin’in kulaklık preamfisi yetmeyebiliyor 300 ohm’a evet. Sonuna kadar açmak zorunda hissetmiştim. Vaktini ayırıp yorum yazdığın için ben teşekkür ederim 😊
@@orcunayata1 Genel karakter olarak daha detay geliyor. Daha kristal gibi ancak tabi sesini biraz açmak gerekiyor. Neumann'ın kendi sitesinde bir çok ses kartıyla yeterli olacağı ifade ediliyor ama pratikte durum biraz farklı. Bu arada impedansı 120 Ohm 300 değil. Verdiğin bilgiler gerçekten çok önemli bir nefeste izliyorum. Video çekmek, içerik ve böyle kaliteli içerik üretmek başlı başına bir mesele bunu iyi biliyorum. Değerli vaktin için ben teşekkür ediyorum.
Ananda Nano aldım şiddetle tavsiye ederim. Mix için muhteşem bir kulaklık. Bu arada ProQ4 çıktı. Sizden bir inceleme bekliyoruz. Türkçe içerik yok denecek kadar az. Tanıtımını yapıp özelliklerini anlatırsanız güzel içerik olur. Sevgiler ve başarılar.. :)
Benim setup yalıtımsız bir oda, ufak tek girisli 24 bit ses karti + referans kulaklık. İlk kulaklıkla başladığım icin cok alıştım. Zaten takstar hd 2000 ucuz bir kulaklik kullanıyorum. Cok hafif olduğu icin de ses etraftan geliyormus gibi duyuluyor gerektiğinde bastırıyorum. Acayip kolay ve iyice alıştım kulaklığa. Referans monitör almayı düşündüm ama 3. Bir mikrofon alsam cok daha mantıklı olacak benim icin. Midi Klavye de düşünebilirim.
Merhaba, videodaki bilgiler için çok teşekkürler. Ben uzun süredir müzikle uğraşan biri olarak miks ve mastering'i yeni yeni derinlemesine öğrenmeye çalışan biriyim. Sennheiser’ın yeni sayılabilecek bir ürünü HD 490 Pro edindim ve onu kullanıyorum. Bu kulaklığı test etmek ve şöyle detaylı bir dinleme yapmak için bir test oscillator ile dinleme yaptım ve fark ettim ki sol kulağım 11.5 kHz, sağ kulağım 13.5 kHz’den sonraki frekansları duymuyor. Bugüne kadar hiç fark etmediğim bir şeydi açıkçası. İnternette araştırma yaptım ancak çok kayda değer bir şey bulamadım. Daha önceki videolarınızda bahsettiğiniz interactive frequency chart’a baktığımda 10 kHz üzeri çok kayda değer bir içerik yok gibi görünüyor ancak dediğim gibi belki de bu frekansları ben hiç duymuyordum bu güne kadar o yüzden de ne kaybettiğimle ilgili bir fikrim de yok. Sizce bu durumum benim profesyonel bir iş çıkarmama ne derecede engel olur? Görüşünüzü paylaşabilirseniz çok sevinrim.
Kısaca cevap vereyim: hiçbir kısıtlaması olmaz. Miks çoğu kişi tarafından sadece teknik bir işlem gibi algılanıyor olsa da bence teknik ekipmanların kullanıldığı bir sanat formu. Dolayısıyla 15kHz'i duymuşsunuz, duymamışsınız bundan çok daha önce gelen önemli noktalar var. Bunları kavrarsanız iyi miksler yapmanıza hiçbir şey engel değil. Yine de gelecekte kulaklarınıza daha dikkatli bakmanıza, sesin 90 dBA'yı geçtiği her yerde kulak tıkacı takmanızı öneririm. Ayrıca fikrime güvenip bu detaylı soruyu sorduğunuz için de teşekkür ederim. Gelecek video planlarına bunu da ekledim.
8 inç monitörlerim var fakat kulaklıklarla çalışmaya o kadar çok alıştım ki monitörleri sadece bassların nasıl duyulduğunu test etmek için kullanıyorum. 5-6 yıl önce aldığım kz marka kulaklıklarımın yerini şimdilerde rode nth100 aldı fakat şu gün bile kz’ye dönmek zorunda kalsam yine işimi görür.
Orçun hocam kullandığınız HD600 kulaklığa bir eq uyguluyormusunuz eğer uyguluyorsanız paylaşmanız mümkün mü.Bende HD 600 kullanıyorum.Şimdiden teşekkürler hocam takipteyiz🙏
daha öncesinde kullanmıştım ama HD600’ün kendi duyumu zaten flat’e oldukça yakın ve senelerdir çok alıştığım için üzerinde herhangi bir eq kullanmıyorum
Bence önemli olan içeriktir, eğer içerik iyi ve bu müziğin bir ruhu var ise mixin çok bir önemi yok... Yaptığınız şarkının bir duygusu yoksa mixin hiçbir önemi yok. Bana sazan oltası gibi geliyor ve bencede kulaklıklarla mix yapılır. Bu arada birçok ünlü olmuş albüme bakarsanız birçok sorun bulacaksınız, dinleyici sevdiyse isterse mixing berbat olsun yinede dinleyecektir.
Müziğin ruhu ve dinleyicinin sevmesi konularında her ne kadar katılsam da miksin çok bir önemi yok kısmına katılmıyorum. Bunu da şarkının üretim sürecinde bir aşama olarak düşünürsek o parçanın nasıl duyulduğunda oldukça yüksek bir payı var. Bu mantıklı ilerlersek aynı şekilde parça iyiyse ve ruhu varsa bir aranje yapmaya da gerek olmadığı kanısına varabiliriz. Öyle olsaydı tüm şarkılar piyano vokal veya gitar vokal olarak kalırdı. Miks sadece parçanın teknik ve sonik anlamda iyi duyulmasıyla alakalı bir süreç değil. Aksine parçanın iyi taraflarını daha da ortaya çıkartacak, onları yükseltecek bir süreç. Görüşlerinize saygı duymakla birlikte kendi görüşlerimi de aktarmak istedim yeri gelmişken :) Bu konulara yazmakta olduğum kitapta oldukça fazla değiniyorum.
Yine harika bir içerik, öncelikle kendi adıma teşekkür ederim. Benim Audient İd14 bir ses kartım ve Audia Technica M-40x bir kulaklığım var. Sizin seçenekleriniz çok mantıklı ancak crossfeed e yazılımsal olarak bir çözüm öneriniz olur mu? Ve illa kulaklık amfisi gerekli mi?
@@sukrucevik Çok teşekkür ederim. Sizin senaryonuzda kulaklık amfisine gerek yok. Crossfeed için yorumlarda bir yazılım önerildi ona bakabilirsiniz, şimdi hatırlayamadım:)
her zaman kulaklıkla yaparım soundcore q45 kulaklığı kullanıyorum ve 3 modu var transparan normal ve gürültü engelleyici diye 3 modda farklı duyum sağlıyor son mod bi tık daha platformlara mixin nasıl çıkcağını simüle edebiliyor sadece şarkıyı duyurup dış sesleri susturduğu için diğer modlar farklı amaca hizmet ediyor extra mix checker gibi yazılımlarla ortam simülasyonlarınada bakıyorum ve bende hoparlörden yapanları anlamıyorum elbette yapılıyordur ama kulaklıkda daha iyi anlaşılıyor tüm frekanslar sanki
Kulaklığı daha önce denememekle birlikte “consumer” yani genel dinleyici kalitesinde bir kulaklık olduğu için “makyajlı” diye tabir edilen, gerçekten oldukça uzak bir şey duyuyor olma ihtimaliniz çok yüksek. Ek olarak bluetooth teknolojisi kayıpsız ses aktaramadığı için kablosuz kullandığınızda düşük codec’te duyuyorsunuz. Daha stüdyo seviyesinde bir kulaklığa geçmeyi düşünebilirsiniz
@orcunayata1 üzerinde bi ayar var uygulamasında adı şimdi aklımda değil codec bi mod sadece referans iş yapanlar için önerilir ama şarj fazla gider dedi bende yaptım onu çok iyi duyuyorum elbette daha iyileri vardır ama bunda öyle bi mod var
hocam audient id22 ses kartı ath m30x kulaklığım var yeterli midir profesyonel bir mix master işlemi için yoksa önereceğin bir durum var mıdır, sanırım kapalı bir kulaklık olduğundan açık bir kulaklıkla mix yapılması daha doğru videoda da bahsettin ama direkt özel olarak önerebileceğin şeyleri merak ettim.
@@cengizarslan2325 Güzel bir soru. Kısa cevap vermek gerekirse iyi miks yapmak bunun sırrı. Ama cihazlar farklı olduğu için miksin de farklı duyulmasının gayet doğal olduğunu anlamak lazım. Dilerseniz bana bir mail atın miksinize feedback vereyim: info@orcunayata.com
Selamlar ben korona döneminden beri Sennheiser HD 25 kulakliklarimi hem Live hemde stüdyo ortamında kullanıyorum ona o kadar alıştım ki kendi hali ile eq ile mudale etmeme bile gerek kalmıyor bazen küçük donuslar yapabiliyorum. Açık kulakliğa geçmeyi belki düşünebiliriz. Onun haricinde oda modellemelerini kontrol amaçlı yani bunda nasıl duyuluyor acaba gibi merakımdan dolayı o şekilde kullandım bu kulaklıkla miks olayı kişisel tercihlere göre değişebiliyor aslında videoda bence güzel ozetlenmis konu emeğiniz için teşekkürler.
@@Forextopat Kulaklığın empedansı düşük olduğu için o ses kartı onu rahatça sürebilir. Sesi sonuna kadar açman gerektiğini hissetmiyorsan sorun yok demektir.
Peki hocam genellikle büyük orkestral prodüksiyonlar yapıyorum oyun film müziği vs., oda ortamım çok iyi olmadığı için iloud mtm kullanıyorum ve kalibre ediyorum. Ama seyahat ederken ve destek olarak kullanmak için sennheiser hd 660 s2 düşünüyorum önerir misiniz? Bir diğer merak ettiğim konu ise ben ses kartı olarak apogee quartet kullanıyorum 660s2 için yine de bir amplifikatör almamda fayda var mı? Gerek varsa ne önerirsiniz?
@@Onurnsrr 660 s2 inanın hiç denemedim. Apogee yeterli kulaklık amfisine sahip olabilir. Önce bir deneyin, yetmezse bakın derim. Gerek olursa da kendi kullandığım SPL dışında deneyimim olmadığı için farklı bir kulaklık amfisi de öneremiyorum. iLoud MTM’den memnun musunuz peki merak ettim?
@@orcunayata1 Çok teşekkür ederim cevabınız için. Iloud mtm serisini 2 yıl önce şans eseri keşfedip almıştım, şöyle söyleyeyim küçük odalar ve akustik düzenleme yapılma şansı olmayan mekanlar için bence harika bir çözüm. Mikslerimde kesinlikle %90 doğru sonuç alıyorum (yani farklı ses kaynakları ile kıyasladığımda dengelediğim şeylerin doğru yerde kaldığını teyit edebiliyorum diyelim) tabii ki ben profesyonel bir miks mühendisi değilim ama profesyonel besteci olarak ciddi yerlere teslim ettiğim işlerimde hiç bir sıkıntı yaşamadım ve bu konuya özen gösteriyorum. Yanında gelen mikrofonlar yazılıma gerek kalmaksızın odaya göre her bir hoparlörü kalibre etmenizi sağlıyor. Kompakt boyutuna göre basslar oldukça yeterli, belki bir subwoofer ile desteklemek daha iyi miks açısından faydalı olabilir. Açıkçası daha büyük ve profesyonel bir oda kurabildiğim zaman Iloud serisinin kalibre edilebilen büyük versiyonlarını da denemek istiyorum çünkü bence piyasa oldukça underrated durumda referans monitörleri. Yani pek çok Miks mühendisinden gördüğüm değerledirme de iloud mtm'nin 3'' boyutuyla, kalibre edilmiş bir odadaki Yamaha HS8'lere denk olduğu hatta belki daha bile flat ve dengeli bir ses verdiği yönünde. Volume olarak da boyutuna göre şaşırtıcı bir gücü var. 5 ve 8 inçlik monitörlerle rekabet edebiliyor.
merhaba audient id4 ses kartım var, hali hazırda dt 990 pro 250 ohm kulaklığım var ama tizleri rahatsız ediyor. HD600 alırsam ekstradan kulaklık preamfisi almama gerek kalır mı?
@@prodardy Audio-technica’nın sanırım tüm kulaklıkları tiz. ID4 bence 250 ohm’u da düzgün süremez, o yüzden iyi bir kulaklık amfisi duyumunuza oldukça seviye atlatır.
Hocam şu konudaki fikirlerinizi merak ediyorum, ben miks yapmaya yeni başladım ve eğitim görüyorum. Ancak genel şarkılardaki mikselere her ne kadar odaklanıp dinleyip beynimde bi ''Temel'' çıkarmaya çalışsamda kendi evimde ideal miksi yapabildiğimi düşünmüyorum. Bu sebeple miksimi genellikle monitörler üzerinden yapıp miks bitince laptop hoparlörü, kulaklık gibi aygıtlarlada dinleyip düzenlemeler yapıyorum. Aslında car test dediğimiz mantığın arabası olmayanlar için ki hali gibi :D Bu. yöntemin doğruluğu hakkında ne düşünüyor ve ne söylemek istiyorsunuz?
Farklı cihazlardan miksinizi test etmenin her türlü faydası var. Ben televizyondan bile dinliyorum kesinlikle bitirmeden önce. Bazen sırf meraktan, bazen bazı şeyleri test etmek için. İllaki bir şeyleri değiştirmeme bile gerek yok, sadece bakış açımı değiştirse yeterli bile oluyor.
Peki müzik yapmak icin hangi programı önerirsiniz araştırdım ama logic pro ile studio one arasında kaldım tabi baska bir sürü program var siz ne önerirsiniz?
Hepsinin birbirine göre avantajları ve dezavantajları var. Logic Pro özellikler açısından geri gelen bir program ama arayüzünü ve yıllardır kullandığım için kullanım kolaylığını sevdiğim için kullanıyorum. Studio One da iyi bir yazılım ve sürekli yeni özellikler ekleniyor. Ableton'ın sanırım elektronik tabanlı müziklerde çok fazla avantajı var. Hepsini denememe rağmen müzik yaparken Logic Pro'ya döndüm hep.
Hocam selamlar, algoritma sayesinde videonuza denk geldim. Müzik prodüksiyonunda Türkçe içerik olarak kaliteli kanal bulmak oldukça zor ve kaliteli içerik üreten kişilerin geniş kitlelere ulaşması pek mümkün gözükmüyor benim açımdan. Yani bölgesel olarak oldukça niş bir konuda emek vererek bir içerik üretiyorsunuz. Bunun için size içten teşekkürlerimi sunarım. Ben evimde audient id4 ve dt990 ikilisi ile kendi kayıt ve mixlerimi yapıyorum. Ayrıca lsr305 monitörlerimde mevcut fakat main ekipman olarak kulaklık kullanıyorum. Videoda bahsettiğiniz dinamik aralığın dar olmasından dolayı ses açma sorununu ben de yaşıyorum. Bunun için ses kartımı da devreden çıkarmadan bir kulaklık amfisi kullanmak istiyorum. Kayıt esnasında istediğimde monitörden çıkış almak istediğim zaman da kulaklıktan almak istiyorum. Yani amfinin DAC özelliği olmasına gerek kalmadan sadece kulaklık çıkışıma uygulayabileceğim bir kulaklık amfisi kullanmak istiyorım. Kulaklık amfisi olarak bir öneriniz varsa çok memnun olurum. Umarım meramımı anlatabilmişimdir eksiklerim olabilir. Şimdiden teşekkürler.
Çok teşekkür ederim çok güzel detaylı anlatmışsınız ama inanın başka hiçbir kulaklık amfisiyle çalışmadım. O yüzden kullanmadığım bir ürünü önermem de doğru olmaz :/ Umarım çalışma sisteminize en uygununu bulursunuz.
@@bigpimpin35 Biraz serbest takılmak istediğim için mikrofonu böyle yerleştirmiştim ama yaka mikrofonu araştırıyorum dünden beri :) Daha iyi olur belki
Zaten odayı düzgün yalıtmak, monitörleri doğru konumlandırmak, belki o monitörleri kalibre etmek gibi binbir türlü faktörü ev ortamında sağlayabilmemiz çok zor, olsa bile belki yıllar alır ki maliyet çok fazla ve o kadar şeyi yaptıktan sonra yine referans parça kullanımına gidiyoruz. Odada akustik müzik aletleri varsa onlar bile etkiliyor, kulaklık bu işi hobi amaçlı yapmaya çalışan kişiler için daha doğru bile olur gibi. edit: ister istemez marka model adı veriyorsunuz videolarda. açıklamaya bir yere #reklam vs. yazarsanız ileride başınız ağrımaz bence dikkat edin suyu çıktı cezaların
Hoparlörle veya kulaklıkla mix yapılmaz. Duyum dediğimiz şey kulakta değil beyinde gerçekleşir. Paranızın büyük bölümüyle bilgi satın alın. Ya da hizmet. Sevgiler..
Kulaklık herzaman için ideal, video için teşekkürler sohbetin güzel kardeşim.
Yaklaşık 3-4 yıl önce referans monitorlerimi satttım. Akg 271 ve Beyerdynamic Dt 990 bir süre kullandım. 990 ların tonunu beğenemediğim, alışamadığım için ve terlediğim için ( : kulak içi bir kulaklık aldım (truthear zero red). Halen kulak içi kulaklık kullanıyorum ve sonuçlardan aşırı memnunum. Ses kartı olarak audient id4 mk2 kullanıyorum kulaklık çıkışının gayet yeterli olduğunu belirtebilirim. Ayrıca teşekkürler Orçun hub bilgilerin için.
Geçmiş olsun. Kulaklıkta crossfeed için Goodhertz firmasının Can Opener pluginini kullanabilirsiniz. Yorumlara okuyanlara faydası olabilir diye belirtmek istedim. Seviye belirleme için telefonlara SPL meter uygulamasını C weighted olarak kullanabilirsiniz. Fiyat performans ürünü olarak (kulaklık amfisi için) topping dx-1 kullanabilirsiniz. Sanal oda simülasyonu için de Slate VSX kullanabilirsiniz. Fiyat performans için kulakiçi önerisi, Truthear Zero kullanabilirsiniz. Yalnız kulaklık silikonlarını iyi seçmeniz ve ayarlamanız gerekecektir.
Bir gaza gelip aldığım HS5 hoparlörlerim süs olarak duruyor gerçekten ayıp olmasın diye arada açıyorum çünkü odayı tam anlamıyla yalıtmam iyi bir akustik elde etmem çok zor. O yüzden M40 kulaklıklarım benim gibi birine yetiyor. Yani tam olatak katılıyorum tüm söylediklerine. 🙏🏻
Videoyu izlemeden yorum yazanlarda bu hafta; düzgün bi kulalık + kalibrasyon programı ile tabi ki de yapılır. Dsoniq Realphones detaylı oda simülasyonları ile benim ilk tercihim. Öncesinde ise uzun süre Sonarworks + Goodhertz Canopener kullandım. Naparsanız yapın, kulaklıkların izole ve çok yakın mesafeden ses basıncı uygulamasından dolayı farketmeden şişmek, yani dinamik algıyı kaybetmek kulaklıkta sandığınızdan çok daha kolay. Alacağınız tüm sonuçlar ekipman ve yatırımdan öte, duyum tazeliğinize ve bunu yönetme ekonominize bağlı.
Tercih olmakla birlikte o yazılımları sevmediğimden de bahsediyorum :) Kulakların şişmemesi için ise maksimum yarım saatte mola vermek yeterli. Tabii sese abanmıyorsanız.
M50x kullanıyorum ve ses karakterine çok alıştım aynı şeyleri söyleyebilirim 12:50
Eğer ses dengesi sizi tatmin etmiyorsa master channel'ı monoya çekip de dinleyebilirsiniz , ve elinizdeki kulaklığa hala alışamadıysanız Harman'ın stüdyo simulasyonu olusturmak için kulakliklara önerdiği equalizer ayarları var bunları da bulup mix yapabilirsiniz. Yanlış bilgi varsa düzeltirsin Orçun yine çok iyi bir video olmuş.
@@furkaneser8363 Evet mono dinleme yapmanın hem hoparlörde miks yaparken hem de kulaklıkla miks yaparken çokça faydası var.
peki mono dinlerken nelere dikkat etmeliyiz yani nasıl duyulmalı vokal ve beat dengesine mi bakılmalı sadece mono stereoya göre çok daha sönük haliyle dar alan olduğu için ama nelere dikkat etmeliyiz burda
@ Bunun için ayrı bir video yapayım
@@orcunayata1 olur beklemedeyizz 👑🙏
Ben müziğe yeni başladım, kendi şarkılarımı da kendim mikslemek istediğim için baya bi araştırdım ettim, birkaç şarkıma da miks yaptım ama gerçekten bu işi profesyonellere bırakmak gerekiyormuş bunu farkettim.
@@uzaymusic9 Genelde yeni başlayanlar birkaç teknik terimi ve aracı öğrenince miks yapabileceğini sanıyor ama sadece compressor duymak bile seneler alıyor :) Eğer ses mühendisi olmak gibi bir amacınız yoksa müziğinize odaklanmakta fayda var. Katılıyorum yani size.
Ya üstüne çok düşmen lazım, ya da profesyonellere bırakman. Ben gece gündüz öğrendim, işin felsefesini bile anlamaya başladım, kendim miksliyorum kendi parçalarımı.
@@baris-icin-savas keyifli olduğu için çekiyo beni aslında ama tecrübesiz olduğum için aynı şarkı üzerinde çok fazla durmam gerekiyo o da şarkıdan soğutuyor. Bh770 ile miksleyip sonra jbl hoparlörden dinliyodum bambaşka şarkı, bu mevzu yordu biraz.
@uzaymusic9 evet doğru bir bakış açısı yakalamışsın. En çok savastigimiz durumlar bunlar zaten. Aynı şarkıyı tekrar tekrar dinlemek. Aynı şarkıyı farklı kaynaklardan dinlemek. Ben ise giderken kendi mikslediğim kendi bestemi normalde müzik dinlediğim Bluetooth kulaklığımdan bile dinliyorum mesela, acayip kafa yoruyor ama yapacagim bir şey yok.
Şarkın iyi olduktan sonra mixi kimse takmaz.
Adam Audio hoparlörler kullanıyorum ve sadece farklı bir dinleme tecrübesi sunmaları için faydalı oluyorlar diyebilirim, fazlaca yer değiştirdiğim için çok da kullanamıyorum, açık olmasa da çoğunlukla Beyerdynamic Dt770 kulaklıklarımı kullanıyorum, bir de açık kulaklık edinmeyi düşünüyorum, muhtemelen bunlar Sennheiser olacak.
Kıymetli paylaşımlarını ve yaptığın çalışmaları ilgiyle takip ediyorum Orçun, sade ve açık anlatımın için teşekkürler.
Değerli yorumun için ben teşekkür ederim.
JBL Tune 500 ile miks yapıyorum :D
@@EMINENGINMUSIC tartışılır 😋
Thanks 🙏
5" lik referans monitörlerim olduğu halde son 10 yıldır kulaklıkla mix yapıyorum kendi çalışmalarımda masteringi de kulaklıkla yapıyorum ama eğer referans aldığım bir şarkı yoksa en az 5-6 farklı ses kaynağında da testler yapıyorum. Masteringe ilk başladığımda müziğin türüne göre tonal ve harman eğrilerini referans alabiliyorum. Ben kendi tecrübelerimce şöyle bir yol izliyorum, eğer masteringi de ben yapacak isem daha mix bitmeden test çıktıları almaya başlıyorum hatta bir pre master sürecini başlatıyorum, sorun gördüğümde mixe geri dönüyorum böylelikle sürekli artan bir dinamik aralıkla çalışabiliyorum. Denemek isteyenlere masteringe başlamadan özellikle transient fazlar ve true picklerin minimum olduğu noktada masteringe başlamalarını öneririm, ben mastering öncesi ve sonrası bu işlemleri yapıyorum, böylelikle kompresör ve limiter daha dengeli bir aralıkta işini yapabiliyor. Hatta şarkı inişli çıkışlı ise şarkıyı yatay parçalayıp farklı seviyelerde ama ortak bir renkte işlemlerimi yapıyorum. Sonra aldığım çıktıyı bir çok kaynakta tekrar tekrar dinliyorum, kulaklığıma zaten alışkınım ama böylelikle diğer ses kaynaklarından nasıl sonuç alacağınıza da alışıyorsunuz. Ben A kulaklığı ile yaptığım mixin B kulaklık yada hoparlöründe nasıl duyulacağını aşağı yukarı biliyorum. Herneyle yapıyorsanız yapın Mix ve masteringde uzmanlaşmak için farklı türler ile çalışmak olduğunu düşünüyorum. Uzun yıllardır 40-50 kanal rock yada rap/edm müzik mixliyor olabilirsiniz ama sadece 3 kanal piano içeren bir çalışmada çuvallayabilrsiniz. Çok uzattım, okuyan herkese başarılar. Saygılar..🖖
Her kelimesine katılıyorum, çok doğru bir yorum olmuş. Teşekkürler :) Çok farklı tarzlarla çalıştığınızda neyi hangi tarzda yapmanız veya yapmamanız konusunda uzmanlaşıyorsunuz ve hakkaten bunun çok katkısı oluyor.
👏🏼 👍🏽 ✌🏼 🙏🏽
Yine tam aradığım bir konu hakkında bilgi vermişsin ve kitlendim videona 🤓 Ben Neumann NDH 30 kulaklıkları ve Apollo Twin ses kartıyla çalışıyorum (profesyonel ses mühendisi olmamakla birlikte). Ancak bu kombinasyonla sanki Neumann NDH 30'ların tam performansı verdiğini düşünmüyorum. Hatta 2 haftadır filan SPL kulaklık preamp'ına bende bakıyorum. Videonu görünce yine detaylı bilgiler edindim. Değerli bilgiler ve video için çok teşekkürler. 🙏🏻
@@yigitar Genel karakteri nasıl Neumann’ın? Çok merak ediyorum ben de. Apollo Twin’in kulaklık preamfisi yetmeyebiliyor 300 ohm’a evet. Sonuna kadar açmak zorunda hissetmiştim. Vaktini ayırıp yorum yazdığın için ben teşekkür ederim 😊
@@orcunayata1 Genel karakter olarak daha detay geliyor. Daha kristal gibi ancak tabi sesini biraz açmak gerekiyor. Neumann'ın kendi sitesinde bir çok ses kartıyla yeterli olacağı ifade ediliyor ama pratikte durum biraz farklı. Bu arada impedansı 120 Ohm 300 değil. Verdiğin bilgiler gerçekten çok önemli bir nefeste izliyorum. Video çekmek, içerik ve böyle kaliteli içerik üretmek başlı başına bir mesele bunu iyi biliyorum. Değerli vaktin için ben teşekkür ediyorum.
Slate vsx tavsiye ederim. Fena cihaz. Tabi beğenmeyeni de vardır.
🧿
Ananda Nano aldım şiddetle tavsiye ederim. Mix için muhteşem bir kulaklık. Bu arada ProQ4 çıktı. Sizden bir inceleme bekliyoruz. Türkçe içerik yok denecek kadar az. Tanıtımını yapıp özelliklerini anlatırsanız güzel içerik olur. Sevgiler ve başarılar.. :)
@@cubaseman1487 Evet çok denk geldim. Fırsatım olursa deneyeceğim
@@cubaseman1487 emrah celik ve mikstedüzeltiriz yaptı video bakabilirsin
Benim setup yalıtımsız bir oda, ufak tek girisli 24 bit ses karti + referans kulaklık. İlk kulaklıkla başladığım icin cok alıştım. Zaten takstar hd 2000 ucuz bir kulaklik kullanıyorum. Cok hafif olduğu icin de ses etraftan geliyormus gibi duyuluyor gerektiğinde bastırıyorum. Acayip kolay ve iyice alıştım kulaklığa. Referans monitör almayı düşündüm ama 3. Bir mikrofon alsam cok daha mantıklı olacak benim icin. Midi Klavye de düşünebilirim.
Merhaba, videodaki bilgiler için çok teşekkürler. Ben uzun süredir müzikle uğraşan biri olarak miks ve mastering'i yeni yeni derinlemesine öğrenmeye çalışan biriyim. Sennheiser’ın yeni sayılabilecek bir ürünü HD 490 Pro edindim ve onu kullanıyorum. Bu kulaklığı test etmek ve şöyle detaylı bir dinleme yapmak için bir test oscillator ile dinleme yaptım ve fark ettim ki sol kulağım 11.5 kHz, sağ kulağım 13.5 kHz’den sonraki frekansları duymuyor. Bugüne kadar hiç fark etmediğim bir şeydi açıkçası. İnternette araştırma yaptım ancak çok kayda değer bir şey bulamadım. Daha önceki videolarınızda bahsettiğiniz interactive frequency chart’a baktığımda 10 kHz üzeri çok kayda değer bir içerik yok gibi görünüyor ancak dediğim gibi belki de bu frekansları ben hiç duymuyordum bu güne kadar o yüzden de ne kaybettiğimle ilgili bir fikrim de yok. Sizce bu durumum benim profesyonel bir iş çıkarmama ne derecede engel olur? Görüşünüzü paylaşabilirseniz çok sevinrim.
Kısaca cevap vereyim: hiçbir kısıtlaması olmaz. Miks çoğu kişi tarafından sadece teknik bir işlem gibi algılanıyor olsa da bence teknik ekipmanların kullanıldığı bir sanat formu. Dolayısıyla 15kHz'i duymuşsunuz, duymamışsınız bundan çok daha önce gelen önemli noktalar var. Bunları kavrarsanız iyi miksler yapmanıza hiçbir şey engel değil. Yine de gelecekte kulaklarınıza daha dikkatli bakmanıza, sesin 90 dBA'yı geçtiği her yerde kulak tıkacı takmanızı öneririm.
Ayrıca fikrime güvenip bu detaylı soruyu sorduğunuz için de teşekkür ederim. Gelecek video planlarına bunu da ekledim.
8 inç monitörlerim var fakat kulaklıklarla çalışmaya o kadar çok alıştım ki monitörleri sadece bassların nasıl duyulduğunu test etmek için kullanıyorum. 5-6 yıl önce aldığım kz marka kulaklıklarımın yerini şimdilerde rode nth100 aldı fakat şu gün bile kz’ye dönmek zorunda kalsam yine işimi görür.
Orçun hocam kullandığınız HD600 kulaklığa bir eq uyguluyormusunuz eğer uyguluyorsanız paylaşmanız mümkün mü.Bende HD 600 kullanıyorum.Şimdiden teşekkürler hocam takipteyiz🙏
daha öncesinde kullanmıştım ama HD600’ün kendi duyumu zaten flat’e oldukça yakın ve senelerdir çok alıştığım için üzerinde herhangi bir eq kullanmıyorum
@ Teşekkür ederim hocam sağolun🙏
Bence önemli olan içeriktir, eğer içerik iyi ve bu müziğin bir ruhu var ise mixin çok bir önemi yok... Yaptığınız şarkının bir duygusu yoksa mixin hiçbir önemi yok. Bana sazan oltası gibi geliyor ve bencede kulaklıklarla mix yapılır. Bu arada birçok ünlü olmuş albüme bakarsanız birçok sorun bulacaksınız, dinleyici sevdiyse isterse mixing berbat olsun yinede dinleyecektir.
Müziğin ruhu ve dinleyicinin sevmesi konularında her ne kadar katılsam da miksin çok bir önemi yok kısmına katılmıyorum. Bunu da şarkının üretim sürecinde bir aşama olarak düşünürsek o parçanın nasıl duyulduğunda oldukça yüksek bir payı var.
Bu mantıklı ilerlersek aynı şekilde parça iyiyse ve ruhu varsa bir aranje yapmaya da gerek olmadığı kanısına varabiliriz. Öyle olsaydı tüm şarkılar piyano vokal veya gitar vokal olarak kalırdı.
Miks sadece parçanın teknik ve sonik anlamda iyi duyulmasıyla alakalı bir süreç değil. Aksine parçanın iyi taraflarını daha da ortaya çıkartacak, onları yükseltecek bir süreç.
Görüşlerinize saygı duymakla birlikte kendi görüşlerimi de aktarmak istedim yeri gelmişken :) Bu konulara yazmakta olduğum kitapta oldukça fazla değiniyorum.
Yine harika bir içerik, öncelikle kendi adıma teşekkür ederim. Benim Audient İd14 bir ses kartım ve Audia Technica M-40x bir kulaklığım var. Sizin seçenekleriniz çok mantıklı ancak crossfeed e yazılımsal olarak bir çözüm öneriniz olur mu? Ve illa kulaklık amfisi gerekli mi?
@@sukrucevik Çok teşekkür ederim. Sizin senaryonuzda kulaklık amfisine gerek yok. Crossfeed için yorumlarda bir yazılım önerildi ona bakabilirsiniz, şimdi hatırlayamadım:)
@ teşekkür ederim ,
Emeğin karşlıksız kalmaz umarım bir sorum olacaktı hocam
Focusritte scarlet ses kartı+ mic + kulaklık paketi iş görür mü?
@@celalinan6025 Çok teşekkürler. Hobi amaçlı belki ama gerçek bir şeyler yapmak için maalesef hayır.
her zaman kulaklıkla yaparım soundcore q45 kulaklığı kullanıyorum ve 3 modu var transparan normal ve gürültü engelleyici diye 3 modda farklı duyum sağlıyor son mod bi tık daha platformlara mixin nasıl çıkcağını simüle edebiliyor sadece şarkıyı duyurup dış sesleri susturduğu için diğer modlar farklı amaca hizmet ediyor extra mix checker gibi yazılımlarla ortam simülasyonlarınada bakıyorum ve bende hoparlörden yapanları anlamıyorum elbette yapılıyordur ama kulaklıkda daha iyi anlaşılıyor tüm frekanslar sanki
Kulaklığı daha önce denememekle birlikte “consumer” yani genel dinleyici kalitesinde bir kulaklık olduğu için “makyajlı” diye tabir edilen, gerçekten oldukça uzak bir şey duyuyor olma ihtimaliniz çok yüksek. Ek olarak bluetooth teknolojisi kayıpsız ses aktaramadığı için kablosuz kullandığınızda düşük codec’te duyuyorsunuz. Daha stüdyo seviyesinde bir kulaklığa geçmeyi düşünebilirsiniz
@orcunayata1 üzerinde bi ayar var uygulamasında adı şimdi aklımda değil codec bi mod sadece referans iş yapanlar için önerilir ama şarj fazla gider dedi bende yaptım onu çok iyi duyuyorum elbette daha iyileri vardır ama bunda öyle bi mod var
Bu kulaklar bizden davacı olacak Orçun 😛
hocam audient id22 ses kartı ath m30x kulaklığım var yeterli midir profesyonel bir mix master işlemi için yoksa önereceğin bir durum var mıdır, sanırım kapalı bir kulaklık olduğundan açık bir kulaklıkla mix yapılması daha doğru videoda da bahsettin ama direkt özel olarak önerebileceğin şeyleri merak ettim.
@@ensaray6591 Evet yeterli ama dediğim gibi daha doğru bir bas frekans cevabı için açık kulaklık daha iyi. Bol bol referans parça kullan 😊
Benim için en büyük sorun, yaptığım miksin farklı cihazlarda farklı duyulması. Korelasyon dahil her türlü ölçümü yapmama rağmen... Bunun sıŕrı nedir?
@@cengizarslan2325 Güzel bir soru. Kısa cevap vermek gerekirse iyi miks yapmak bunun sırrı. Ama cihazlar farklı olduğu için miksin de farklı duyulmasının gayet doğal olduğunu anlamak lazım. Dilerseniz bana bir mail atın miksinize feedback vereyim: info@orcunayata.com
@@orcunayata1Memnuniyetle... Göndereceğim. Teşekkür ederim.
Selamlar ben korona döneminden beri Sennheiser HD 25 kulakliklarimi hem Live hemde stüdyo ortamında kullanıyorum ona o kadar alıştım ki kendi hali ile eq ile mudale etmeme bile gerek kalmıyor bazen küçük donuslar yapabiliyorum. Açık kulakliğa geçmeyi belki düşünebiliriz. Onun haricinde oda modellemelerini kontrol amaçlı yani bunda nasıl duyuluyor acaba gibi merakımdan dolayı o şekilde kullandım bu kulaklıkla miks olayı kişisel tercihlere göre değişebiliyor aslında videoda bence güzel ozetlenmis konu emeğiniz için teşekkürler.
@@nikof2626 Hd 25’e eq ile müdahale edince saçma sapan bir şeye dönüşüyor zaten :)
Brocum quantum hd2 ses kartim var. Sence kulaklik amfisi almali miyim? Vsx slate kulakligim 37 ohm
@@Forextopat Kulaklığın empedansı düşük olduğu için o ses kartı onu rahatça sürebilir. Sesi sonuna kadar açman gerektiğini hissetmiyorsan sorun yok demektir.
@@orcunayata1 Cevap için teşekkürler evet yarısından sonraya açılamayacak kadar güçlü geliyor
Peki hocam genellikle büyük orkestral prodüksiyonlar yapıyorum oyun film müziği vs., oda ortamım çok iyi olmadığı için iloud mtm kullanıyorum ve kalibre ediyorum. Ama seyahat ederken ve destek olarak kullanmak için sennheiser hd 660 s2 düşünüyorum önerir misiniz? Bir diğer merak ettiğim konu ise ben ses kartı olarak apogee quartet kullanıyorum 660s2 için yine de bir amplifikatör almamda fayda var mı? Gerek varsa ne önerirsiniz?
@@Onurnsrr 660 s2 inanın hiç denemedim. Apogee yeterli kulaklık amfisine sahip olabilir. Önce bir deneyin, yetmezse bakın derim. Gerek olursa da kendi kullandığım SPL dışında deneyimim olmadığı için farklı bir kulaklık amfisi de öneremiyorum. iLoud MTM’den memnun musunuz peki merak ettim?
@@orcunayata1 Çok teşekkür ederim cevabınız için. Iloud mtm serisini 2 yıl önce şans eseri keşfedip almıştım, şöyle söyleyeyim küçük odalar ve akustik düzenleme yapılma şansı olmayan mekanlar için bence harika bir çözüm. Mikslerimde kesinlikle %90 doğru sonuç alıyorum (yani farklı ses kaynakları ile kıyasladığımda dengelediğim şeylerin doğru yerde kaldığını teyit edebiliyorum diyelim) tabii ki ben profesyonel bir miks mühendisi değilim ama profesyonel besteci olarak ciddi yerlere teslim ettiğim işlerimde hiç bir sıkıntı yaşamadım ve bu konuya özen gösteriyorum. Yanında gelen mikrofonlar yazılıma gerek kalmaksızın odaya göre her bir hoparlörü kalibre etmenizi sağlıyor. Kompakt boyutuna göre basslar oldukça yeterli, belki bir subwoofer ile desteklemek daha iyi miks açısından faydalı olabilir. Açıkçası daha büyük ve profesyonel bir oda kurabildiğim zaman Iloud serisinin kalibre edilebilen büyük versiyonlarını da denemek istiyorum çünkü bence piyasa oldukça underrated durumda referans monitörleri. Yani pek çok Miks mühendisinden gördüğüm değerledirme de iloud mtm'nin 3'' boyutuyla, kalibre edilmiş bir odadaki Yamaha HS8'lere denk olduğu hatta belki daha bile flat ve dengeli bir ses verdiği yönünde. Volume olarak da boyutuna göre şaşırtıcı bir gücü var. 5 ve 8 inçlik monitörlerle rekabet edebiliyor.
merhaba audient id4 ses kartım var, hali hazırda dt 990 pro 250 ohm kulaklığım var ama tizleri rahatsız ediyor. HD600 alırsam ekstradan kulaklık preamfisi almama gerek kalır mı?
@@prodardy Audio-technica’nın sanırım tüm kulaklıkları tiz. ID4 bence 250 ohm’u da düzgün süremez, o yüzden iyi bir kulaklık amfisi duyumunuza oldukça seviye atlatır.
@@orcunayata1 Phonitor One D kulaklık preamfisi 800$ biraz pahalıymış, onun dışında alternatif önerdiğiniz bir preamfi var mı acaba?
@ İnanın başka hiçbir kulaklık amfisi denemedim o yüzden önermem yanlış olur. Ama iyi ve bütçe dostu alternatifler kesin vardır.
Hocam şu konudaki fikirlerinizi merak ediyorum, ben miks yapmaya yeni başladım ve eğitim görüyorum. Ancak genel şarkılardaki mikselere her ne kadar odaklanıp dinleyip beynimde bi ''Temel'' çıkarmaya çalışsamda kendi evimde ideal miksi yapabildiğimi düşünmüyorum. Bu sebeple miksimi genellikle monitörler üzerinden yapıp miks bitince laptop hoparlörü, kulaklık gibi aygıtlarlada dinleyip düzenlemeler yapıyorum. Aslında car test dediğimiz mantığın arabası olmayanlar için ki hali gibi :D Bu. yöntemin doğruluğu hakkında ne düşünüyor ve ne söylemek istiyorsunuz?
Farklı cihazlardan miksinizi test etmenin her türlü faydası var. Ben televizyondan bile dinliyorum kesinlikle bitirmeden önce. Bazen sırf meraktan, bazen bazı şeyleri test etmek için. İllaki bir şeyleri değiştirmeme bile gerek yok, sadece bakış açımı değiştirse yeterli bile oluyor.
Peki müzik yapmak icin hangi programı önerirsiniz araştırdım ama logic pro ile studio one arasında kaldım tabi baska bir sürü program var siz ne önerirsiniz?
Hepsinin birbirine göre avantajları ve dezavantajları var. Logic Pro özellikler açısından geri gelen bir program ama arayüzünü ve yıllardır kullandığım için kullanım kolaylığını sevdiğim için kullanıyorum. Studio One da iyi bir yazılım ve sürekli yeni özellikler ekleniyor. Ableton'ın sanırım elektronik tabanlı müziklerde çok fazla avantajı var. Hepsini denememe rağmen müzik yaparken Logic Pro'ya döndüm hep.
@ çok teşekkür ederim abi bir gün bunları karsılastırdıgın bir video olursa cok güzel olur🙏
@@everbodyk1 Attım bile listeye 😊
Why not, diyorum yani.
Hocam selamlar, algoritma sayesinde videonuza denk geldim. Müzik prodüksiyonunda Türkçe içerik olarak kaliteli kanal bulmak oldukça zor ve kaliteli içerik üreten kişilerin geniş kitlelere ulaşması pek mümkün gözükmüyor benim açımdan. Yani bölgesel olarak oldukça niş bir konuda emek vererek bir içerik üretiyorsunuz. Bunun için size içten teşekkürlerimi sunarım. Ben evimde audient id4 ve dt990 ikilisi ile kendi kayıt ve mixlerimi yapıyorum. Ayrıca lsr305 monitörlerimde mevcut fakat main ekipman olarak kulaklık kullanıyorum. Videoda bahsettiğiniz dinamik aralığın dar olmasından dolayı ses açma sorununu ben de yaşıyorum. Bunun için ses kartımı da devreden çıkarmadan bir kulaklık amfisi kullanmak istiyorum. Kayıt esnasında istediğimde monitörden çıkış almak istediğim zaman da kulaklıktan almak istiyorum. Yani amfinin DAC özelliği olmasına gerek kalmadan sadece kulaklık çıkışıma uygulayabileceğim bir kulaklık amfisi kullanmak istiyorım. Kulaklık amfisi olarak bir öneriniz varsa çok memnun olurum. Umarım meramımı anlatabilmişimdir eksiklerim olabilir. Şimdiden teşekkürler.
Çok teşekkür ederim çok güzel detaylı anlatmışsınız ama inanın başka hiçbir kulaklık amfisiyle çalışmadım. O yüzden kullanmadığım bir ürünü önermem de doğru olmaz :/ Umarım çalışma sisteminize en uygununu bulursunuz.
@@orcunayata1 Teşekkür ederim. Kanalınızı takibe aldım😊
mikrofondan da olabilir ama odanda çok yankı var hocam tavan alçak sanırım biraz yankıyı duyabiliyorum yani
@@bigpimpin35 Teşekkür ederim geri dönüş için daha çok dikkat edeceğim
@@orcunayata1 5:10 kısmından bahsediyorum hocam
@@bigpimpin35 Biraz serbest takılmak istediğim için mikrofonu böyle yerleştirmiştim ama yaka mikrofonu araştırıyorum dünden beri :) Daha iyi olur belki
Zaten odayı düzgün yalıtmak, monitörleri doğru konumlandırmak, belki o monitörleri kalibre etmek gibi binbir türlü faktörü ev ortamında sağlayabilmemiz çok zor, olsa bile belki yıllar alır ki maliyet çok fazla ve o kadar şeyi yaptıktan sonra yine referans parça kullanımına gidiyoruz. Odada akustik müzik aletleri varsa onlar bile etkiliyor, kulaklık bu işi hobi amaçlı yapmaya çalışan kişiler için daha doğru bile olur gibi.
edit: ister istemez marka model adı veriyorsunuz videolarda. açıklamaya bir yere #reklam vs. yazarsanız ileride başınız ağrımaz bence dikkat edin suyu çıktı cezaların
Yazayım, teşekkür ederim :)
Hoparlörle veya kulaklıkla mix yapılmaz. Duyum dediğimiz şey kulakta değil beyinde gerçekleşir. Paranızın büyük bölümüyle bilgi satın alın. Ya da hizmet. Sevgiler..
@@serhatsoyyigit Tam olarak bunu anlatmaya çalışıyorum sürekli Serhat, teşekkür ederim yorumun için :)