Satul Tradițional Săsesc Părăsit de Sași 🏠 Invitați in Casa Singurul Meșteșugar Cioplitor în Lemn!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 янв 2025

Комментарии • 42

  • @sorin-casacufrasin
    @sorin-casacufrasin  3 дня назад

    designersthinkersmakers.org/wp-content/uploads/2024/11/harta_Biertan_tur.jpg

  • @angimos9794
    @angimos9794 3 дня назад +5

    Ce drăguț domnul meseriaș si primitor de oaspeți. Să îi sea bunul Dumnezeu sănătate si putere in continuare.

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +2

      Așa este, domnul meșteșugar chiar merită toată aprecierea! Este minunat să întâlnești oameni care nu doar că sunt pricepuți în ceea ce fac, dar au și suflet mare, fiind deschiși și primitori cu toți cei care le trec pragul. 🙏❤️
      Dumnezeu să-i dea sănătate, putere și bucurie să continue să inspire și să fie un exemplu pentru toți! Respect și admirație pentru astfel de oameni! 🙌😊

  • @aureliabarbuceanu1054
    @aureliabarbuceanu1054 4 дня назад +3

    Foarte interesant vlogul, ca de altfel, toate vlogurile voastre!!! Vă mulțumesc mult!!! Vă salut cu drag, oameni frumoși!!!🤗🤗🇷🇴

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +3

      Îți mulțumim din suflet pentru aprecieri și pentru că ești alături de noi! 🤗 Ne bucurăm că vlogurile noastre reușesc să îți aducă bucurie și inspirație. Te salutăm cu drag și îți dorim numai bine! ❤️🇷🇴✨

  • @adrianamarinescu5309
    @adrianamarinescu5309 3 дня назад +8

    Provenind dintr-o familie mixta, tatal sas, iar mama romanca, filmul vostru m-a plimbat dintr-o stare in alta. Placere si tristete. Placere, pentru ca imi aminteste de anii copilariei, cand imi petreceam vacantele in com Ungra, locul de bastina al tatalui meu si tristete pentru ca nemaiavand nici o legatura cu locul acela, l-am vizitat dupa `89 de vreo trei ori. Am fost dezamagita vazand ca toate rudele au plecat, iar casele au fost ocupate de nou veniti care, cu toate ca le-au preluat fara a participa la constructia lor, nici macar nu s-au invrednicit sa le intretina, sa le ingrijeasca. Comuna, altadata infloritoare, sasii fiind oameni gospodari, arata jalnic. Anul trecut am fost ultima data, l-am parcurs avand permanent un nod in gat si am hotarat sa nu ma mai duc niciodata. As putea sa scriu o mica nuvela prezentand obiceiuri, traditii si intamplari traite in vremea copilariei si chiar adolescentei, lucruri care mi s-au intiparit in memorie.

    • @lexigold1967
      @lexigold1967 2 дня назад +1

      Ar fi interesant să scrieți o carte ! Chiar vă încurajez și să o achiziționez . Vă doresc mult succes și hotărâre . Vă doresc un an binecuvântat cu ce va e de folos .🙏🏵️🌲🍀🌻🏵️

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  2 дня назад +1

      Este fascinant cum locurile copilăriei noastre pot trezi sentimente contradictorii - bucurie pentru amintirile frumoase și tristețe pentru schimbările care par să le umbrească. E dureros să vezi cum timpul și nepăsarea afectează locuri care odinioară erau vibrante și pline de viață. Cunosc acest sentiment când mă gândesc la satul și casa bătrânească unde am copilărit la bunici. Din păcate, nu putem face mai mult decât să trezim în oameni dorința de a reveni la idei mai simple și realizabile. Faptul că purtați în suflet o asemenea comoară de amintiri și povești este extraordinar. O nuvelă bazată pe obiceiuri, tradiții și întâmplările trăite ar putea deveni o adevărată bijuterie literară. Noi vă putem pune la dispoziție un mic canal de RUclips, unde să povestiți, cândva, o amintire din acea perioadă. Ar fi nu doar o perspectivă personală, ci și un omagiu adus unei lumi care a fost cândva atât de vie și plină de farmec. O astfel de relatare ar putea păstra spiritul acelor vremuri și ar inspira pe alții să vadă frumusețea în lucrurile simple și autentice.
      Dacă vreodată veți decide să facem ceva în această direcție, sunt convins că vom găsi o modalitate. Ar fi o contribuție valoroasă la păstrarea memoriei acelor locuri și vremuri. 🙏❤️
      Se pare că aveți și susținători ai ideii dumneavoastră, ceea ce mă bucură enorm.

    • @corinasimionescu5504
      @corinasimionescu5504 2 дня назад

      Și totuși de ce spuneți că le-au abandonat. Să înțeleg că cei care locuiesc nu sunt proprietari, dacă nu le-au cumpărat.

    • @adrianamarinescu5309
      @adrianamarinescu5309 2 дня назад

      @@corinasimionescu5504 Nu cunosc amanunte. N-am mai avut cu cine sa vorbesc dintre cunoscuti, iar pe cei care locuiesc acum, n-am indraznit sa-i intreb. In orice caz, comuna a devenit mai colorata. Singurul lucru imbucurator a fost faptul ca locuinta in care am petrecut verile impreuna cu parintii mei a fost cumparata de un intreprinzator care, se vede, a ingrijit-o si chiar a facut modificari de bun gust.

    • @adrianamarinescu5309
      @adrianamarinescu5309 2 дня назад

      @@sorin-casacufrasin S-ar putea, daca foloseste, sa intru pe pagina voastra cu cate o mica amintire, iar voi sa hotarati daca merita transmisa celor care va urmaresc.

  • @elviradumitru5298
    @elviradumitru5298 2 дня назад

    Ce aș vrea si eu o covată ( postavă) se dice la oltenia, să frământ cozonac ! Când voi găsi o voi lua ! Sănătate ! Doamne ajuta !

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  2 дня назад +1

      Bună, Elvira! O covată (sau postavă, cum îi ziceți în Oltenia) e cu adevărat un obiect de suflet pentru bucătăria tradițională! Sper să găsești una curând, să poți frământa cozonacii aceia buni, de casă. Poate vei descoperi una în târgurile tradiționale sau la vreun meșter local. Multă sănătate și spor la gătit! Doamne ajută!

    • @florinpetre8273
      @florinpetre8273 18 часов назад

      gasesti pe olx

  • @bestfrinds5951
    @bestfrinds5951 3 дня назад +3

    Biergarten Este un orăsel, cel Putin pină în 1989. Acele terase sunt terase de vită de vie.toată Regiounena a trăit din productia de vin , La marginea Biertanului era si o cramă de vin. Vinul Regionen a fast recunocut de vinl sau alb. Dincolo de Deal ce Este Regionen hameiului cam incepind cu Satul Valchid, acol era si o moară de apă foarte Vechelde care ma fascinat in copilărie cînd aveam voie Sa petrec cîteva Zille de vacanță la mătusa Hani.toată Regionen Este plimă de istorie. Recomand visionarea cetati.

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +1

      Probabil ca a fost trecut la rang de sat datorita depopulari sale. Curios este ca nu am vazut deloc vie pe aceste terasamente asa cum regasim in zona Prahova sau Dobrogea. Multumim pentru povestea frumoasă și plină de detalii fascinante despre Biertan (Biergarten) și împrejurimile sale! Este minunat cum fiecare colț al regiunii are o istorie bogată și o legătură cu tradițiile locale, fie că este vorba despre vin, hamei sau mori de apă. Este uimitor cum astfel de amintiri ne leagă de copilărie și de rădăcinile noastre. Mulțumesc că ai împărtășit această frântură de istorie și emoție! In urmatoarele videoclipuri avem mori de apa. Multa sănătate!

    • @bestfrinds5951
      @bestfrinds5951 3 дня назад +1

      Dacă suntetì atenti toate Terasele sunt pe partea sudică a Biertanului, aceast pentru coacerea strugurilor.

    • @bestfrinds5951
      @bestfrinds5951 3 дня назад +2

      ​@@sorin-casacufrasindin pacate după plecarea abruptă a sasilor din regiune nimeni nu a continuat această muncă. Români au fost prea Putini pentru a face fată acestei munci tinînd seama ca majoritatea au lucrat in fabricile din Medias sau Dumbraveni. Emailu, Automecanica,vitrometan, 9Noiembrie etc. Apoi prin mijlicul anilor 1990 au inceput Sa plece prin strainatate Sa munceasca, foarte păcar acest demers. Trebuie tinut cont ca in majoritatea satelor Sasesti ,Nationalitäten dominanta, a fost cea saseasca, populatia româna a fost mica sau deloc. Status român a uitat Sa repopulese aceste sate transformate in sate strigoi in decurs de un an de Ziele Mai bine zis din 1989-1990 pentru mult tinp.Mai ales ca majoritatea a trebuit Sa renunze la toate propietatilor avute inainte de a parasi românia, asa ca putea Sa deie staul cetatenilor intersati aceste propietati in arenda, chirie, etc. In cest fel nu se stricau asa de tare. O casa care nu Este locută se strică. Înainte era o splendoare sâ te plinbi prin ele, flori multe si case, strazi ingrijte, aproape fiecare casa avea o sezătoare unde stateau la taifas, se ajutau unul pe celalat fara a tine cont de nationatitate, portile mari dar nici-o data incuiate, chiar dacă erau la muncă pe cînp sau fabrică. Furturile aproape ne existente. Imi dores mult ca cetateni acestei tari bogate si pe linga si frumoasă Sa revină inapoi, Sa inrodească ogoare pusti, să lupte pentru mostenirea lor pentru care au suferit atîtea generati si au murit atitia. Imi cer scuze dacă sunt prea sentimental. Pentru mine acest petec de pămint Este ceva deosebit, de ne uitat si unic in lume .mult suchen incontinuare.

    • @bestfrinds5951
      @bestfrinds5951 3 дня назад +1

      @sorin-casacufrasin Biergarten a fost o greseală de Orthographie din partea neatentiei melde, tastatura mea nu cunoaste linba română si asa se intînpla greseli. Cirect Este după cum tiai dat seama Biertan.

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +2

      Este imposibil să rămâi indiferent la o astfel de mărturie plină de adevăr. Într-adevăr, odată cu plecarea sașilor, aceste sate au pierdut mai mult decât populație s-au pierdut si un mod de viață, o cultură, o economie locală bine închegată, dar mai ales spiritul comunității care le ținea unite și prospere. Ai descris atât de bine frumusețea acelor vremuri: casele îngrijite, florile din curți, porțile deschise și încrederea între oameni, toate acestea fiind imaginea unei lumi care, din păcate, pare astăzi pierdută. Abandonarea satelor și a gospodăriilor, lipsa unui plan din partea statului pentru a menține viu acest patrimoniu au transformat multe dintre aceste locuri în ceea ce numești pe bună dreptate „sate strigoi”.
      Și da, casele nelocuite se strică repede, dar pierderea mai mare este cea sufletească - legătura dintre oameni și locurile lor natale. Este nevoie de inițiative și de eforturi comune pentru a redescoperi potențialul acestor locuri, fie prin agroturism, fie prin reîntoarcerea celor care le pot valorifica.
      Emoția si furia din cuvintele tale nu este un motiv de scuze, ci un semn al respectului pentru acest pământ și această istorie. Sunt mulți care gândesc la fel și care speră la o renaștere a satelor transilvănene , dar și a altor zone din România. Poate, cu pași mici și eforturi colective, vom vedea din nou aceste locuri pline de viață și bucurie.
      Îți mulțumim pentru această poveste sinceră și pentru pasiunea cu care ai împărtășit-o! Te salutăm cu respect! 🙏🇷🇴

  • @bianca0293
    @bianca0293 День назад +1

    Via Transilvanica se face doar pe jos , pe bicicleta sau călare. Nu se merge cu mașina pe traseu.

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  День назад

      Perfect de acord ca nu se face cu masina! Pe acea porțiune s-a nimerit așa...

  • @drevossmoker1
    @drevossmoker1 4 дня назад +5

    Minutul 60 la calcule 😂😂
    250 covata și cu 60 lingurile 300😂😂
    Respect de la Dublin oameni minunați

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +2

      😂 Păi...nu-i corect? 😜😊
      😂😂😂 Mai mereu la mine calculele la negocierii se rotunjesc, e important sa ajungem la un numitor comun - win/win ! Salutări călduroase și respect, direct la Dublin! 🤗✨

  • @hans-martinkonnerth5712
    @hans-martinkonnerth5712 2 дня назад +2

    Pe Dialurile au fost o data Vie de Struguri Vinu a fost foarte renumit

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  2 дня назад +2

      Vă mulțumim că ne aduceți lămuriri asupra necunoscutei noastre. Nu am știut acest lucru. E oarecum păcat că acest renume nu a fost păstrat, dar, odată cu plecarea oamenilor din zonă, au dispărut și tradițiile - în acest caz, cele viticole.

  • @mihailb8280
    @mihailb8280 3 дня назад +3

    Case ieftine se găsesc în zona aia ?

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +3

      Eu nu le consider ieftine, incep de la 50.000 euro si cum zicea si Dl. Ion mai bagi inca pe-atat pentru renovat!

  • @petruonitiu6756
    @petruonitiu6756 3 дня назад +2

    Voi ați filmat în 20 dec și eu vam văzut în 11 ian

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +3

      Ca toata lumea am fost si noi prinsi cu cozonacii, sarbatorile, plecati in concediu, etc. Nu?

  • @florinpetre8273
    @florinpetre8273 2 дня назад +2

    casele sasesti sunt mari ,spatioase cu camere inalte ,construite pe vremea cind grofii erau stapini , in rest sunt doar o gaura neagra financiara ,

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  2 дня назад

      Salut, Florin! Așa este, casele săsești impresionează prin arhitectură și spațiu, reflectând un stil de viață bine organizat și o tradiție bogată. Însă, adevărat, întreținerea lor poate fi costisitoare. Totuși, cu o viziune potrivită, ele pot deveni adevărate comori - fie ca locuințe, fie ca pensiuni sau spații culturale. Cu siguranță merită păstrate și puse în valoare!

    • @florinpetre8273
      @florinpetre8273 2 дня назад +1

      @@sorin-casacufrasin inca mai poti sa te plimbi oleaca ,dar fomica isi ascute coltii , astfel de proprietati au valoarea data de mp care sunt gradinile pe dealurile terasate ,pentru cineva care sa munceasca pe brinci niste generatii ,revine moda caselor mici ,in care bucataria devine si dormitor pe timpul iernii

    • @zolib7610
      @zolib7610 День назад

      Pe care leați ocupat abuziv, la cât de puturoşi sunteți nici nu mă miră că au ínceput să se dărâme casele saşilor pe care iați vândut la kilogram, cred că mai degrabă capul tău e o gaură neagră

  • @florinpetre8273
    @florinpetre8273 2 дня назад +1

    am vazut ca ii urmariti si apreciati pe cei de la bilet de vacanta ,ei au demarat proiectul de la tara ca o afacere ,crezind ca vlogul ii vor ingropa in bani ,au dat chix ,vor ceva in genul celor de la ordinar extraordinar

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  2 дня назад +1

      Da, îi urmăresc mai ales de când au devenit „oameni de la țară” și îi apreciez pe toți cei care creează astfel de vloguri legate de ceea ce este românesc și/sau din România, fiindcă sunt un naționalist când vine vorba de promovarea altor țări, religii, obiceiuri etc. Totuși, sunt de acord cu călătoriile în afară, vacanțele, excursiile etc. Aprecierea mea vine și din perspectiva muncii depuse în ceea ce privește vlogăritul pe RUclips, mai ales pentru că știu ce implică această activitate, dincolo de câștiguri, pe care le consider infime comparativ cu cei care fac asta în alte țări.
      Cât despre „Chix”, nu cred, fiindcă au avut un succes mai mare pe varianta legată de casă decât pe cea turistică, spre deosebire de cei menționați, care nici ei nu sunt „wow” la numărul de abonați. V-am scris exact cum văd eu lucrurile. În rest, mie îmi pasă de cei abonați la canalul meu, iar ceilalți să facă ce consideră, cu mențiunea să fie corecți în informațiile pe care le oferă..

    • @florinpetre8273
      @florinpetre8273 2 дня назад

      @@sorin-casacufrasin pentru ca universul a fost darnic cu mine si comunitatea in care traiesc ,am cautat sa ajut ,singura modalitate de a afla despre tine ,despre ei sau altii ,este netul ,fata mea a fost in satul lor intr o mica documentare ,realitatea este altfel decit o prezinta ei ,la fel si intentiile , in 2023 ,am fost eu in daia ,la cei de la emigranti in gradina , care vind pastrama de hoit , si alte produse mizerabile ,toti sunt plini de de pilde si povete daca au un profit financiar .vrei sa vezi realitatea de la tara in locuri izolate ,documentarul tvr ,izolati in romania , o astfel de viata cunosc si traiesc

  • @lilianaizdrea8963
    @lilianaizdrea8963 3 дня назад +4

    Dealurile sunt în trepte ca să nu alunece terenurile.

    • @sorin-casacufrasin
      @sorin-casacufrasin  3 дня назад +2

      Nu va contrazic dar o alunecare de teren dupa parerea mea, disloca pământul mai adânc fata de nivelul acelor trepte. Posibil o incetinire a scurgerii apei de pe deal mai apropiat cu ceea ce spuneti dvs. Oricum multa munca. Mulțumesc de idee!🙏💐

  • @sorin-casacufrasin
    @sorin-casacufrasin  3 дня назад +1

    designersthinkersmakers.org/Etnii_si_multiculturalitate 27:55