To 1920 πήγαινε ο κόσμος με τραίνο στην Καλαμάτα, ενώ το 2020...... μέχρι το Κιάτο.... και θα είμαστε τυχεροί αν το 2025 ξαναφτάσουμε στην Πάτρα !!!! αυτό λέγεται πρόοδος !!! Ακόμη και στην μόνη σύγχρονη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως θα φτάσουμε εκεί σε 3,5 ώρες, αφήνοντας ιστορικές διαδρομές πχ Τιθορέα-Δομοκός αλλά και ενδιάμεσους σταθμούς πχ Ορφανά, Πλαταμώνας κλπ να λεηλατηθούν και να ρημάξουν....
Φίλτατε Τζέρι, Σ' ευχαριστώ πολύ κατ' αρχάς (και όχι κατ' αρχήν), για την επίσκεψή σου στο κανάλι μου, θα σταθώ στο ωραίο σου σχόλιο των "3,5" ωρών, για να πω και σε σένα και σε όλους τους τηλεθεατές μου πως, στην πολιτισμένη, με όλη την σημασία της λέξεως Ελβετία, τα τραίνα (ηλεκτρικά από το 1910 στις ίδιες γαλαρίες), κυκλοφορούν με μέσες ωριαίες ταχύτητες στο σύνολο της χώρας, που δεν ξεπερνούν τα 40-50 χιλιόμετρα. Και το φημισμένο "Πιλάτος", άκρως τουριστικό αξιοθέατο που κόβει χρήματα με το τσουβάλι, παραπλήσιο με τον "Οδοντωτό" τον δικό μας και ίδιας εποχής, να τρέχει με 30 χιλ. την ώρα! Τον οδοντωτό, που όπως λέω και αλλού στο κανάλι μου, λύσσαξαν να τον καταστρέψουν κι αυτόν... αλλά δεν τα κατάφεραν! Στις παραλίες Μακρύγιαλο, Κίτρος, Μεθώνη Κατερίνης, τα τραίνα από την Θεσσαλονίκη στις δεκαετίες "60, 70, 80" το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο το καλοκαίρι, κατέβαζαν 250-300.000 κόσμο. Σήμερα οι παραλίες αυτές λόγω εγκληματικής παραλλαγής γραμμών και εγκαταλείψεως, είναι έρημες και μαύρες τουριστικά, υποβαθμίστηκαν στο μηδέν! Τι να πει κανείς γι' αυτά τα τρωκτικά του δημοσίου, τα οποία ευθύνονται και για το 50% της χρεοκοπίας μας, και που έπρεπε όλοι οι Διοικητές τουλάχιστον, να είναι φυλακή ισόβια! Ότι και να πει, είναι: "Κουφόν καμπάνα κι αν βροντάς, τυφλόν κι αν θυμιατίζεις!..". Ο ΟΣΕ έχει να εγκαινιάσει καινούργια γραμμή προορισμού στην Ελλάδα, από την εποχή του Μεταξά! Ενώ έκλεισε (κατέστρεψε), το μισό σιδηροδρομικό του δίκτυο από τα 2-2.500 χιλιάδες χιλιόμετρα που είχε (έχει). Ένα δίκτυο μεταφοράς μοναδικό, γιατί μόνο αυτό μπορεί να μεταφέρει ή να μετακινήσει μαζικά, 1.000 και 2..000 άτομα σε έναν συρμό. Σ' ευχαριστώ και πάλι.
@@TileorasisDagkilas Ναι σκέπτομαι σε όλα αυτά τα 110+ χρόνια λειτουργείας του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα πόσα εκατομμύρια άνθρωποι και τόνοι εμπορευμάτων μετακινήθηκαν με ασφάλεια σε αυτό το δίκτυο που τώρα άφησαν να ρημάξει...πόσοι άνθρωποι δούλεψαν για να επιτευχθεί αυτή η ασφάλεια, ειδικά στην εποχή του τηλέγραφου και των σημαφόρων. Γιατί με εξαίρεση τα 2 δυστυχήματα του 1968 και 1972 που έγιναν υπό ειδικές συνθήκες, το τραίνο αποδείχτηκε το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς. Θλίβομαι και εγώ πραγματικά όταν βλέπω ιστορικά κτίρια και υποδομές να αφήνονται να ρημάζουν και να λεηλατούνται.
Φίλτατε Τζέρι, Επειδή βλέπω ότι είσαι πραγματικά ευαίσθητος, μπροστά στην γενική αναλγησία σήμερα των Ελλήνων που τους δέρνει, θέλω να σου πω ότι έχω κάνει ένα ντοκιμαντέρ 80λεπτο με τίτλο “Ιχνηλατώντας το Όνειρο” (Σενάριο-Παραγωγή-Σκηνοθεσία), το οποίο ανέβασα εδώ, στο “Τηλεόρασις Δαγκίλας”, αλλά βρίσκεται στην λίστα των “Απορρήτων” μου. Μου πήρε πέντε χρόνια να το γυρίσω, και τελικά σε κάτι καθάρματα στο “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης” που το έστειλα, το έκοψαν γιατί είχε πολύ Ελλάδα και πολύ Θεσσαλονίκη! Και, αυτές οι ταινίες στα Ελληνικά Φεστιβάλ, δεν έχουν καμία τύχη! Αφού τα Ελληνικά φεστιβάλ ξενολαγνίζουν αισχρότατα, και αρέσκονται στους γελοίους και πομπώδεις τίτλους όπως “Διεθνές” κ.α. Στη Θεσσαλονίκη μου πρότειναν να το “παίξουν” στο τμήμα της “Αγοράς”, αλλά το αρνήθηκα. Το έστειλα και στο “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας”, όπου, όπως καταλαβαίνεις, είχε την ίδια τύχη. Με τον Κορωνοϊό τώρα τα φεστιβάλ έγιναν ένα ελαφρό μπάχαλο, σε όλα οι προβολές γίνονται διαδικτυακά, που σημαίνει αν προβληθεί στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει στη στιγμή, και ο Παραγωγός, ο Σκηνοθέτης, να εισπράξουν… το τρίτο το μακρύτερο. Έτσι, η καλύτερή μου ταινία μέχρι τώρα, από τα, περίπου 10 ντοκιμαντέρ, που έχω κάνει, και που όλα πήγαν και προβλήθηκαν σε πρώτη προβολή στο “Φεστιβάλ Χαλκίδος”, ενώ διαγωνίστηκαν στο “Φεστιβάλ Ιεράπετρας” Κρήτης, λόγω Κορονωϊού και αλλαγής τρόπου λειτουργίας των Φεστιβάλ, μου έμεινε στα συρτάρια. Κάποια στιγμή σκέπτομαι να την ανεβάσω εδώ, στο κανάλι μου, με σκιασμένη την εικόνα, και μόνο τα λόγια που θα ακούσει ο θεατής, θα αποκομίσει πολλά πράγματα για το πως δημιουργήθηκε, και πως καταστράφηκε ο “ΣΕΚ”. Στη λίστα του καναλιού μου η “(Αυτο)καταστροφή του ΟΣΕ”, θα βρεις πολλές μικροταινίες μου, οι οποίες, πραγματικά, ραγίζουν καρδιές. Και πάλι σ’ ευχαριστώ που μπαίνεις στο κανάλι μου. Να είσαι καλά.
Αυτοί αγαπητέ μου φίλε είναι για τις! κλωτσιές όλοι τους ΟΣΕ και κράτος λιθοβολισμό .....έπεσε στην αντίληψη μου βίντεο που δείχνει πως είναι οι σταθμοί και ένα δάκρυ κύλησε στα μάτια μου γιατί το πρόλαβα το δίκτυο από Αθήνα Καλαμάτα ας είμαι 41 ετών τα θυμάμαι όλα!
Κύριε Νίκο, δεν είναι μόνον οι "ΣΠΑΠ" που έχουν καταστραφεί. Είναι και ΌΛΟ το εθνικό δίκτυο, το οποίο συνεχίζει να καταστρέφεται, χωρίς κανείς να κάνει, έστω, την παραμικρή προσπάθεια, να σταματήσει το κακό! ΌΛΟΙ οι διοικητές/διευθυντές του ΟΣΕ της τελευταίας 50ετίας (μισού αιώνος, δηλαδή) έπρεπε να είναι φυλακή! Από τα 2.500 χιλιόμετρα και πλέον σιδηρ. γραμμών στην Ελλάδα, μόνον η γραμμή "Θεσσαλονίκη-Αθήνα" υπάρχει σοβαρά, και μας τάχουν πρήξει πως αυτή η γραμμή, αν (λένε, ΑΝ) τελειώσει ποτέ, η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 3,5 ώρες! Ε, και; Αν δεις στο κανάλι μου, έχω κινηματογραφήσει πάνω από 80 σιδ. σταθμούς κατεστραμμένους, περιουσία ανεκτίμητη κτιριακά αλλά και πολιτισμικά. Συνεχίζω να κινηματογραφώ. Το τραίνο είναι πολιτισμός. Το υπουργείο πολιτισμού όμως, όπως και οι υπουργοί του, το αγνοούν επίσης, και ΠΟΤΈ, ΚΑΝΈΝΑΣ, δεν ταξίδεψε μ' αυτό! Το οποίο συγκαταλέγεται και στα πιο ασφαλή ΜΜΜ. Σ' ευχαριστώ πολύ για τη θέαση και τα αναμενόμενα "αγανακτισμένα" σου σχόλια, εύχομαι τα καλύτερα.
To 1920 πήγαινε ο κόσμος με τραίνο στην Καλαμάτα, ενώ το 2020...... μέχρι το Κιάτο.... και θα είμαστε τυχεροί αν το 2025 ξαναφτάσουμε στην Πάτρα !!!! αυτό λέγεται πρόοδος !!! Ακόμη και στην μόνη σύγχρονη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως θα φτάσουμε εκεί σε 3,5 ώρες, αφήνοντας ιστορικές διαδρομές πχ Τιθορέα-Δομοκός αλλά και ενδιάμεσους σταθμούς πχ Ορφανά, Πλαταμώνας κλπ να λεηλατηθούν και να ρημάξουν....
Φίλτατε Τζέρι,
Σ' ευχαριστώ πολύ κατ' αρχάς (και όχι κατ' αρχήν), για την επίσκεψή σου στο κανάλι μου, θα σταθώ στο ωραίο σου σχόλιο των "3,5" ωρών, για να πω και σε σένα και σε όλους τους τηλεθεατές μου πως, στην πολιτισμένη, με όλη την σημασία της λέξεως Ελβετία, τα τραίνα (ηλεκτρικά από το 1910 στις ίδιες γαλαρίες), κυκλοφορούν με μέσες ωριαίες ταχύτητες στο σύνολο της χώρας, που δεν ξεπερνούν τα 40-50 χιλιόμετρα. Και το φημισμένο "Πιλάτος", άκρως τουριστικό αξιοθέατο που κόβει χρήματα με το τσουβάλι, παραπλήσιο με τον "Οδοντωτό" τον δικό μας και ίδιας εποχής, να τρέχει με 30 χιλ. την ώρα! Τον οδοντωτό, που όπως λέω και αλλού στο κανάλι μου, λύσσαξαν να τον καταστρέψουν κι αυτόν... αλλά δεν τα κατάφεραν!
Στις παραλίες Μακρύγιαλο, Κίτρος, Μεθώνη Κατερίνης, τα τραίνα από την Θεσσαλονίκη στις δεκαετίες "60, 70, 80" το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο το καλοκαίρι, κατέβαζαν 250-300.000 κόσμο. Σήμερα οι παραλίες αυτές λόγω εγκληματικής παραλλαγής γραμμών και εγκαταλείψεως, είναι έρημες και μαύρες τουριστικά, υποβαθμίστηκαν στο μηδέν!
Τι να πει κανείς γι' αυτά τα τρωκτικά του δημοσίου, τα οποία ευθύνονται και για το 50% της χρεοκοπίας μας, και που έπρεπε όλοι οι Διοικητές τουλάχιστον, να είναι φυλακή ισόβια! Ότι και να πει, είναι: "Κουφόν καμπάνα κι αν βροντάς, τυφλόν κι αν θυμιατίζεις!..".
Ο ΟΣΕ έχει να εγκαινιάσει καινούργια γραμμή προορισμού στην Ελλάδα, από την εποχή του Μεταξά!
Ενώ έκλεισε (κατέστρεψε), το μισό σιδηροδρομικό του δίκτυο από τα 2-2.500 χιλιάδες χιλιόμετρα που είχε (έχει). Ένα δίκτυο μεταφοράς μοναδικό, γιατί μόνο αυτό μπορεί να μεταφέρει ή να μετακινήσει μαζικά, 1.000 και 2..000 άτομα σε έναν συρμό. Σ' ευχαριστώ και πάλι.
@@TileorasisDagkilas Ναι σκέπτομαι σε όλα αυτά τα 110+ χρόνια λειτουργείας του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα πόσα εκατομμύρια άνθρωποι και τόνοι εμπορευμάτων μετακινήθηκαν με ασφάλεια σε αυτό το δίκτυο που τώρα άφησαν να ρημάξει...πόσοι άνθρωποι δούλεψαν για να επιτευχθεί αυτή η ασφάλεια, ειδικά στην εποχή του τηλέγραφου και των σημαφόρων. Γιατί με εξαίρεση τα 2 δυστυχήματα του 1968 και 1972 που έγιναν υπό ειδικές συνθήκες, το τραίνο αποδείχτηκε το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς.
Θλίβομαι και εγώ πραγματικά όταν βλέπω ιστορικά κτίρια και υποδομές να αφήνονται να ρημάζουν και να λεηλατούνται.
Φίλτατε Τζέρι,
Επειδή βλέπω ότι είσαι πραγματικά ευαίσθητος, μπροστά στην γενική αναλγησία σήμερα των Ελλήνων που τους δέρνει, θέλω να σου πω ότι έχω κάνει ένα ντοκιμαντέρ 80λεπτο με τίτλο “Ιχνηλατώντας το Όνειρο” (Σενάριο-Παραγωγή-Σκηνοθεσία), το οποίο ανέβασα εδώ, στο “Τηλεόρασις Δαγκίλας”, αλλά βρίσκεται στην λίστα των “Απορρήτων” μου.
Μου πήρε πέντε χρόνια να το γυρίσω, και τελικά σε κάτι καθάρματα στο “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης” που το έστειλα, το έκοψαν γιατί είχε πολύ Ελλάδα και πολύ Θεσσαλονίκη! Και, αυτές οι ταινίες στα Ελληνικά Φεστιβάλ, δεν έχουν καμία τύχη! Αφού τα Ελληνικά φεστιβάλ ξενολαγνίζουν αισχρότατα, και αρέσκονται στους γελοίους και πομπώδεις τίτλους όπως “Διεθνές” κ.α.
Στη Θεσσαλονίκη μου πρότειναν να το “παίξουν” στο τμήμα της “Αγοράς”, αλλά το αρνήθηκα. Το έστειλα και στο “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας”, όπου, όπως καταλαβαίνεις, είχε την ίδια τύχη.
Με τον Κορωνοϊό τώρα τα φεστιβάλ έγιναν ένα ελαφρό μπάχαλο, σε όλα οι προβολές γίνονται διαδικτυακά, που σημαίνει αν προβληθεί στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει στη στιγμή, και ο Παραγωγός, ο Σκηνοθέτης, να εισπράξουν… το τρίτο το μακρύτερο.
Έτσι, η καλύτερή μου ταινία μέχρι τώρα, από τα, περίπου 10 ντοκιμαντέρ, που έχω κάνει, και που όλα πήγαν και προβλήθηκαν σε πρώτη προβολή στο “Φεστιβάλ Χαλκίδος”, ενώ διαγωνίστηκαν στο “Φεστιβάλ Ιεράπετρας” Κρήτης, λόγω Κορονωϊού και αλλαγής τρόπου λειτουργίας των Φεστιβάλ, μου έμεινε στα συρτάρια.
Κάποια στιγμή σκέπτομαι να την ανεβάσω εδώ, στο κανάλι μου, με σκιασμένη την εικόνα, και μόνο τα λόγια που θα ακούσει ο θεατής, θα αποκομίσει πολλά πράγματα για το πως δημιουργήθηκε, και πως καταστράφηκε ο “ΣΕΚ”.
Στη λίστα του καναλιού μου η “(Αυτο)καταστροφή του ΟΣΕ”, θα βρεις πολλές μικροταινίες μου, οι οποίες, πραγματικά, ραγίζουν καρδιές.
Και πάλι σ’ ευχαριστώ που μπαίνεις στο κανάλι μου. Να είσαι καλά.
Αυτοί αγαπητέ μου φίλε είναι για τις! κλωτσιές όλοι τους ΟΣΕ και κράτος λιθοβολισμό .....έπεσε στην αντίληψη μου βίντεο που δείχνει πως είναι οι σταθμοί και ένα δάκρυ κύλησε στα μάτια μου γιατί το πρόλαβα το δίκτυο από Αθήνα Καλαμάτα ας είμαι 41 ετών τα θυμάμαι όλα!
Κύριε Νίκο, δεν είναι μόνον οι "ΣΠΑΠ" που έχουν καταστραφεί. Είναι και ΌΛΟ το εθνικό δίκτυο, το οποίο συνεχίζει να καταστρέφεται, χωρίς κανείς να κάνει, έστω, την παραμικρή προσπάθεια, να σταματήσει το κακό! ΌΛΟΙ οι διοικητές/διευθυντές του ΟΣΕ της τελευταίας 50ετίας (μισού αιώνος, δηλαδή) έπρεπε να είναι φυλακή! Από τα 2.500 χιλιόμετρα και πλέον σιδηρ. γραμμών στην Ελλάδα, μόνον η γραμμή "Θεσσαλονίκη-Αθήνα" υπάρχει σοβαρά, και μας τάχουν πρήξει πως αυτή η γραμμή, αν (λένε, ΑΝ) τελειώσει ποτέ, η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 3,5 ώρες! Ε, και;
Αν δεις στο κανάλι μου, έχω κινηματογραφήσει πάνω από 80 σιδ. σταθμούς κατεστραμμένους, περιουσία ανεκτίμητη κτιριακά αλλά και πολιτισμικά. Συνεχίζω να κινηματογραφώ. Το τραίνο είναι πολιτισμός. Το υπουργείο πολιτισμού όμως, όπως και οι υπουργοί του, το αγνοούν επίσης, και ΠΟΤΈ, ΚΑΝΈΝΑΣ, δεν ταξίδεψε μ' αυτό! Το οποίο συγκαταλέγεται και στα πιο ασφαλή ΜΜΜ.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τη θέαση και τα αναμενόμενα "αγανακτισμένα" σου σχόλια, εύχομαι τα καλύτερα.
Κύριε Νίκο σαν λαός όντως θέλουμε πολλές σφαλιάρες .