GELİBOLU YARIMADASI / KİLİTBAHİR KALESİ / NAMAZGAH TABYASI / SEYİTONBAŞI

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 окт 2024
  • Seyitali onbaşı yayın linki
    www.youtube.co....
    Gelibolu yarımadası zengin tarihinin yanısıra yeşili ve mavisiyle de bir doğa harikası. Asya ve avrupayı birbirine bağlayan Çanakkale boğazı, Gelibolu dan Marmara denizine , kilitbahirden de ege denizine açılıyor. Ege denizine açılan kilitbahir kapısı boğazın en dar kısmını oluşturuyor. Peki Avrupa yakasından Anadolu yakasına nerelerden geçebiliriz? ; eğer Gelibolu üzerinden gitmek istiyorsanız feribotlarla lapsekiye, veya motorlarla çardağa gidebilirsiniz, Eceabat üzerinden gitmeyi düşünüyorsanız ,Eceabat merkezden feribotlarla direk Çanakkale merkeze gidebilirsiniz. Veya diğer bir seçenek olarak kilitbahirden küçük vapurlarla da direk Çanakkale merkeze 15 dakika gibi daha kısa sürede gidilebilir. 18 mart köprsüsü tamamlandığı zaman 15euro +kdv yi ödedikten sonra 5 dakika da köprüden de geçebilirsiniz.
    Gelin Gelibolu yarımadasını kaldığımız yerden gezmeye devam edelim. Bir önceki videomuzda akbaş şehitliğine gitmiştik. Bu videomuzda da kilitbahire doğru yola çıkalım.
    Eceabatı geçtikten 5 dakika sonra kilitbahir e ulaşıyoruz. Fatih sultan mehmedin 3 yapraklı goncası 560 yıllık tarih görkemli mimarisiyle kilitbahir kalesi karşımıza çıkıyor. Fatih sultan Mehmet boğaza giriş çıkışları kontrol etmek için 1462 yılında boğazın Anadolu yakasına çimenlik kalesini , Avrupa yakasına ise kilitbahir kalesini yaptırmıştır. Kale top atışlarının da isabetli ve etkili olabilmesi için boğazın en dar kısmına yaptırılmıştır.
    sahip olduğu staratejik konumu sayesinde 1915 teki Çanakkale deniz savaşı sırasında düşman güllesi isabet etmiş bir kaledir. Zamanla coğrafi koşullara ,rüzgara, yağmura bağlı olarak kalenin bazı noktaları hasar görmüştür.
    En son 2011 yılında 7 yıl süren restorasyondan sonra 2018 temmuz ayında ziyarete açılmıştır. Gelibolu yarımadasını gezerken kilitbahir kalesini de ziyaret etmeyi unutmayınız.
    Kilitbahir kalesini geçer geçmez namazgah tabyasıyla karşılaşıyoruz.
    Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasına yaptırılan ilk ve en büyük tabyadır. Sonrasında eklenen yapılarla beraber, Merkez Tabya niteliği kazanmıştır. Burası Çanakkale Muharebeleri’nde, bölgedeki tabyalarda görev yapan bataryaların bağlı olduğu 4. Ağır Topçu Alayı’nın karargâh merkeziydi. Bu nedenle daima müttefik donanmasının başlıca hedeflerinden biri olmuştur. Tabyada 16 adet kıyı topu vardı. Bunlardan 2’si uzun, 14’ü kısa menzillidir. ve sadece 2’si deniz muhaberesinde aktif olarak görev yapmış, diğerleri ise menzil yetersizliğinden dolayı kullanılamamıştır.
    Namazgah tabyalarından 50 m ileride tarihe tanıklık etmiş Çanakkale savaşının seyrinin değiştiği Rumeli mecidiye tabyası bulunuyor. #geliboluyarımadasışehitliklerdiyarı #kilitbahir #eceabat
  • КиноКино

Комментарии • 2

  • @tcmuratkastamonu9716
    @tcmuratkastamonu9716 4 года назад +1

    ÇOK TEŞEKKÜRLER EDIYORUM..SERAP HANIM..MÜMKÜNSE 57.ALAY KOMUTANI YARBAY HÜSEYİN AVNİ BEY KOMUTANIMIZI DA ANLATIRSANIZ ÇEKİM YAPARSANIZ ÇOK SEVINIRIM..

    • @SERAPAKAR
      @SERAPAKAR  4 года назад +1

      sıradaki video 57. alay conk bayırı