Hipospadias Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Hipospadias Ameliyatları - Prof. Dr. Yavuz Önol

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2022
  • Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Önol
    Randevu Tel : 02122307644
    onoluroloji.com/
    Hipospadias Nedir?
    Hipospadias çocukluk yaşta onarılması gereken doğumsal bir anomalidir. Hipospadias normalde erkeklik organının ucuna açılan idrar deliğinin, organın alt yüzünde, apış arasından penisin ucuna kadar herhangi bir noktaya açılması durumudur. 200 erkek doğumda bir gözükür. Tüp bebek yöntemi ile doğan çocuklarda daha fazladır. Hipospadias ön, orta ve arka olmak üzere 3 sınıfta incelenir.
    Hipospadias Teşhisi
    Teşhis doğar doğmaz yapılacak basit bir fizik muayene ile konur. Sünnet derisi penisin alt yüzünde gelişmemiştir (peygamber sünneti). Kukuleta tarzındadır. İdrar deliği normalden daha aşağıdadır. Penisin başı altta ayrık olabilir. Ereksiyon esnasında eğrilik vardır. Ebeveynler, çocuk uykuda iken, penis sertleştiğinde, eğriliğin derecesini saptamak için yandan fotoğraf çekmesi hekimin tanısını kolaylaştıracaktır. Eğriliğin derecesi spermin aktarımında sorun oluşturabileceği için kısırlık nedeni de olabilir.
    Hipospadiaslı Çocuklar Sünnet Olmalı Mı?
    Hipospadias ameliyatının zorluğunu idrar deliğinin lokasyonundan çok eğriliğin derecesi belirler çünkü penisin alt yüzündeki dokular az gelişmiş ya da hiç gelişmemiştir. Sünnet derisi hem eksik oluşmuş idrar kanalının tüp haline getirilmesinde hem de peniste eğriliğin düzeltilmesinden sonra ortaya çıkan yetersiz penis cildin yamanmasında gereklidir. Bu nedenle çocuklar asla sünnet edilmemelidir. Dokuların yetmediği durumlarda uzak dokulardan yama alınır ve idrar kanalı oluşturmak, penis çevresindeki eksik dokuları tamamlamak için ekleme yapılır. Sünnet olmuş çocuklarda bu işlem çok daha zor olacaktır.
    Hipospadias Ameliyatı
    Özellikle karmaşık cerrahiler için genel kural, ilk ameliyat en başarılı olabilecek ameliyattır. Çünkü dokuların bütünlüğü bozulmamıştır. Karaciğer ve cilt dokusu (epitel) dışında bütün yaralanmalar orijinal dokuların yenilenmesiyle değil vücudun ürettiği dolgu (nedbe dokusu) maddesiyle iyileşir. Bu kötü nebde dokusu ikinci ameliyatı daha zor kılar çünkü eğriliğin düzeltilmesiyle beraber nebde dokusunun da temizlenmesi gerekmektedir. Kötü bir cerrahiye bağlı başarısız bir hipospadias ameliyatı daha sonra yapılacak pek çok ameliyatlara rağmen iyi sonuç vermeyebilir. Ancak deneyimli doktorlarla başarı elde edilebilir.
    Hipospadias sakatı (önceden başarısız hipospadias ameliyatı geçirmiş) hastaların ameliyatlarının hiç biri, birbirine benzemez. Her vakayı ayrı değerlendirmek lazımdır. Bu konunun uzmanı cerrahın bütün ameliyat tiplerini bilmesi ve doku aktarım yöntemlerine hakim olması, deneyimlerine sahip olması gerekir.
    Hipospadiasın ilaçla tedavisi yoktur. Eğriliğin olmadığı, deliğin normalden 1-2 mm. altta olduğu durumlarda ameliyata hiç gerek görülmeyebilir. Çünkü hastanın işemesi normaldir ve penisin sertleşmesinde sorun yoktur. Hipospadias ameliyatının bir iki yaşlarında yapılması genel kabul görmüştür. Genel anestezi altında yapılır. Hastalar bir günde taburcu edilebilir. Amaç erkeklik organının; eğriliğinin düzeltilmesi, idrar kanalının normal yerine getirilmesi, cinsel birleşmeyi ve sperm aktarımını sağlayacak düz ve tatminkar kozmotik bir yapı haline getirilmesidir. Ameliyatta özel ince dikiş materyalleri (6.0-7.0), büyüteçler kullanılır.
    Ön ve orta bölümdeki hipospadias ameliyatlarında tek aşamalı yöntemler başarılı sonuç verebilir. İleri hipospadiaslarda iki aşamalı yani iki ameliyatlı yöntemler daha başarılıdır. İleri hipospadiaslı hastaları tek aşamada düzeltmeye çalışmak hatadır. Çoğunlukla başarısız sonuç verir.
    Hipospadias Sakatı Nedir?
    Önceden başarısız ameliyat geçiren hastalara hipospadias sakatı denir. Başarısız operasyonlar sonucu idrar kanalının oluşturulamaması ve penis eğriliğinin düzeltilememesi durumunda artık genital organ çevresinde kullanılacak doku kalmamıştır. Bu hastalar hipospadias sakatı olarak tanımlanırlar. Hipospadias sakatı hastalar daha önce defalarca ameliyat geçirdikleri için ve penisleri düzeltilemediği için ileri yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. Çok daha deneyimli ve doku transfer tecrübesine sahip hekimler ancak tedaviyi mümkün kılabilir.
    Prof. Dr. Yavuz Önol, hipospadias belirtileri, hipospadias ameliyatı, hipospadias cerrahisi, hipospadias zararları, hipospadias tipleri, hipospadiyas, hipospadias çeşitleri, hipospadias neden olur, hipospadias hastalığı, hipospadias kısırlık, hipospadias iyileşme süresi, hipospadias ikinci ameliyat, hipospadias kaç yaşında yapılır, hipospadias ameliyatı sonrası, hipospadias nedir, hipospadias tipleri, çocuklarda hipospadias, bebeklerde hipospadias, başarısız hipospadias, hipospadias ameliyatı riskleri, hipospadias doktor, hipospadias teşhis, yetişkinlerde hipospadias konuları hakkında detaylı bilgiler veriyor. İyi seyirler dileriz.
  • НаукаНаука

Комментарии • 1

  • @ecrinhalhall7171
    @ecrinhalhall7171 Год назад

    Hocam kardeşim çocukken ameliyat oldu fakat düzelmedi şuan 20 yaşında ürolojiye gitti yanlız ameliyat edemediklerini söylediler hangi bölüme gitmesi gerekli