Itsellä oli kanssa Helkamassa ongelmaa maalipinnan kanssa ja tästä laitoin Helkamalle ihan palautetta että sitä voisi hieman kehittää, ei ole näköjään asiaan vieläkään panostettu. Hyvä ja informatiivinen video!👍 Tuskin itse enää toista Helkaman hankin.
Hyvä video , kiitos. Helkamaa en ostanut juuri tuon 11-42 välityksen vuoksi, mikä oli virhe, sen olisi voinut vaihtaa. Korona ajan pikapäätös osoittautui kalliiksi: Omaan 2.5 vuotta vanhaan Tunturi Emaxiin onkin sitten vaihdettu kampia ja vanteita lukuunottamatta kaikki muu. Sram NX vaihdevipu jäykistyi toimimattomaksi aina kun lämpötila alitti -5 C (tyyppiominaisuus ). Onneksi sama takavaihtaja menikin rikki jo 500 km kohdalla joten vaihdoin Shimano XT:t tilalle jonka jälkeen vaihtaminen on ollut juhlaa. MT200 jarruilla ei komeus pysähtynyt 3 sormiotteellakaan, joten tilalle Shimano SLX BR-M7120 4 mäntäiset. Brand X hissitolppa oli muuten hyvä mutta yhden kaasupatruunan olen joutunut vaihtamaan. Jäykkä keula vaihtui Manitou Mastodon Pro EXT 120mm joka on kylla toisen pyöräni Bluto keulaan nähden 3-0 parempi. P.S. lieneekö totta, mutta olen kuullut väitteen että että Tunturin henkilömäärä on nykyään alle 10 koko Suomessa, kaikki lienee suunnittelua myöten Taiwanissa tehty. PPS Ohjaus tangon vaihdoin 17 asteen backsweep riser tyyppiseen josta ranteet pitävät, kannattaa ojentaa kädet lyijykynät nyrkissä suoraan eteen alas ajosasentoon ja katsoa mikä on luonnollinen ohjaustangon taaksetaivutuskulma, hidastaa rannenivelkulumista (ei ole proteeseja näihin niveliin) ja rannemurtumia OTB tilanteissa.
No jopa on. Tunturin henkilömääristä en tiedä, mutta on se paljon ulkoistanut ja uudelleenjärjestellyt toimintojaan omistuksen siirryttyä hollantilaiselle Accell Groupille. Jotain tuon tyyppistä ohjaustankoa olen itsellenikin miettinyt.
ST unlockerilla pystyy laittamaan myös valot päälle, mutta voi vaikuttaa takuisiin ihan siinä missä muutenkin ton softan käyttö. Maalipinnan lohkeilu on samanlaista omassa fillarissa. Liekö niin että Helkama maalaa pyörät ruiskulla eikä pulverilla. Tangoksi kannattaa vaihtaa heti kättelyssä 5cm nousulla oleva. 2022 mallisessa on tullut kanssa 1,8 amppeerista laturia jo.
Tee video sähköpyörän taloudellisesta ajosta eli miten kannattaa käyttää avustusta, että akku kestää mahdollisimman pitkään ja toisaalta miten ei rasita itseä liikaa. Kannattaako lähteä pitemmälle lenkille alkuun pienemmällä avustuksella ja lisätä loppua kohden vai päinvastoin.
Itse olen käyttänyt vaihtelevasti. Näin talvella ensin ilman avustusta, saanut hyvät alkulämmittelyt päälle 👍 tiellä pienellä ja maastossa enemmän avustusta ollut käytössä, ja tiellä vastatuulessa sekä vastamäessä enemmän ja muuten keskitasolla avustus
Sanoisin kyllä, että pienellä liikkeelle. Siinä tulee sekin efekti, että alussa kun ei ole boostia päällä niin avustuksen nosto myöhemmin tuntuu ihan eri tavalla. Hyötynä toki pidentynyt akun kesto myös kun alussa lämmittelyyn käyttää alhaisempaa tehoa.
Hyvä video.👍 itellä ollut sama pyörä lähes 2 vuotta. Ainut ongelma oli tuo polkimen irtoaminen. Huollossa tuntui tietävän väärän tavan kiristää sitä, jolloin lähtee irti. Laittoivat uuden paremmin kiinni ja sen jälkeen ei ongelmia ole ollut. Tällä pääsee hyvin ympäri vuoden paikkaan kuin paikkaan.🙂👍
Varmaan toi komponenttipula on suurin juttu näihin samojen mallien komponentti erilaisuuksiin. Nuokin FE12 piti kaikki olla hissitolpalla mutta sivuilla mainittiin että pulaa osista joten pyörien osasarjat vaihtelee. Ite hommasin tollasen punasen FE12 tossa vuoden vaihteessa ja ei oo pyöräily ollu ikinä niin mukavaa kun tolla. Kilometrejä kertyy ihan huomaamatta. Suojateippasin uutena joten jospa ne maalit pysys pyörässä kiinni ja kammetkin on pysynyt kiinni. Tuo laturi on mulla 1.8A ja pikkasen nopeampi lataus olisi kyllä kiva.
Tammikuussa ostettu oma fe12 on ilman hissitolppaa, ja tosiaan samoilla jarruilla kuin videon pyörä. Nämä kaikki ehkä vaikutti siihen, että pyörää sai tarjouksessa alle 4000€. Tyytyväinen olen kyllä pyörään ollut n. 320km jälkeen.
@@true_p4sso Omassa on noi Shimanon jarrut. Itselle oli tuo väri niin hienon värinen, että päädyin tähän. Kauppiaan kanssa päästiin sitten hyvään sopuhintaan hissitolpan kanssa. Mittariin jo kertynyt noin 800km.
Ep8 akseli katkeaa kampiongelman vuoksi helpommin, jos painava kuski junttaa putkella paljon. Ongelma ei johdu pelkästään kammen löystymistä, vaan samoxin kammen ja ep8 akselin epäsopivuudesta ylipäätään, akseli murtuu siinä olevan reiän kohdalta, johon samoxin kammen vääntö kohdistuu eritoten seisottaessa kammen päällä.
Mulla laittoivat akselin katkettua takuuna tulleeseen moottoriin kammet niin päin että se heikennysreikä ei ole siinä kammen raon kohdalla vaan toisella puolella.
@@AnonymousPhucker Joo niin taitaa suositus olla. Itse en 100kg painoisena uskalla putkella polkea paljoakaan, itsekin sain takuuseen uuden myllyn kun katkesi kuukauden käytön jälkeen.
Moikka. Ensimmäinen sähköpyörä olisi hakusessa ja tulisi ympärivuotiseen ajoon. Työmatkaa noin 20km eestaas ja sitten muuta sekalaista ajoa päälle. Mitä olisi hyvä ottaa huomioon pyörää hankkiessa ja olisiko suosituksia noin 3000-4000e hintaluokassa. Terveisin:Tommi
Itse ainakin haluaisin tuollaiseen käyttöön pyörän johon saa tai jossa on täyspitkät lokarit, valot akulta ja mieluiten vielä taakkatelinekin. Leveämpi rengastus on talvella mukava - riippuu toki miten kunnossapidetyillä väylillä ajaa.
Hienoja kummatkin. Latausvirran puoliintuminen jäi askarruttaan,.Pienempi virta on hellävaraisempi akuille kun "pikalataus", olisiko siinä joku pointti, kääntöpuolena tietenkin, että latausta saa odottaa ikuisuuden. EIpä näillä äkkilähtöjä muutenkaan tehdä, paitsi kun hommasin tarvikeakun rinnalle.
Näitä maaliongelmia on myös muiden valmistajien sähköpyörissä. Mm. Chost:in sähköpyörästä löytyy samanlaisia pyöreitä maalilohkeamia, joiden syntymekanismi on hiukan arvoituksellinen. Oli se mikä tahansa, aika helposti noita lohkeamia tulee, eivätkä näytä kovin kivoilta uudehkossa pyörässä. Mitä akun lataukseen tulee, niin itse en kyllä rohkenisi jättää mitään akkua latautumaan ilman valvontaa tai yöksi. Riski akun syttymiselle on pieni mutta mahdollinen. Mites muuten tuo joustotolppa, onko ollut kelpo ostos ja vieläkö suosittelet?
Täs Lempäälän puolella FE584, jos sitä tykkäät verrata FE11/FE12 malleihin. Jäykkä keula ja 27.5" vanteet. Rungon reach melko paljon lyhyempi kuin noissa.
eikös se oo sitä vanhempaa runkotyyppiä mis akku on ulkopuolella - saman vuoden fe10 oli sillä rungolla mitä fe11 ja fe12 oli päivitettyjä integroituja helkama laittanut vanhat jämärungot myyntiin "uutena" koska parempi 27,5 rengaskoko - oikeastaan ihan sama kun olisit ostanut vanhan fe10
Tuo videolla mainittu laturin tehojen pienentäminen on kovin yleistä. Viisi vuotta ostamani Bosch:n laturin teho on 4A. Kaksi vuotta myöhemmin ostetun samanlaisen pyörän samalla Bosch:lla, laturin koko ja teho oli pienentynyt 2A. Tuollainen pienempi laturi on nykyisin myös uusimmissa Bosch:n moottorilla varustetussa pyörissä?
Onko sitä sitten ollut kahdella eri laturilla markkinoilla vai onko tullut päivitys kun mun fe12 paketissa tuli EC-E8004 laturi 42v 4-4.6A output. Fe 11 tuntui olevan loppu varastoista joten päädyin fe12 joustokeula versioon tuli siinä toki yhdelle lisä rattaalle ja hissitolpalle hintaa lähes tonni mutta hienosti kyllä menee täytyy sanoa. Itselle sähköläski oli kyllä hyvä valinta vs perinteinen maastosähköpyörä.
Vaimolla ollut vuoden Fe11. Pientä maalinlohkeilua kanssa, kammet piti alkuun rutinaa, mutta muutaman kiristyksen ja rasvauksen jälkeen ei ole ollut enään ongelmaa. Joo ja se lataus muoviläpyskä on hiukan ärsyttävä välillä saada kiinni😢. Mutta se isoin ongelma on ollut tuon akun takaisin laittaminen. Ollut ongelma jo ostosta saakka. Kaupassa piti kokeilla kuinka se irroitetaan ja kiinnitetään. Sitä ei lopulta saanut kukaan takaisin ja pyörä jäi aluksi sinne. Se on ollut kokoajan aivan järkyttävän vaikea saada lukkoon (se viimeinen napsahdus mikä sieltä pitäisi kuulua) . Ekassa huollossa jotain siitä säädettiin, että meni helpommin, mutta muutaman kiinnitys kerran jälkeen se muuttui taas niin, että sitä oli tosi vaikea saada kiinni. Onko muilla ollut vastaavia ongelmia Fe11:sta kanssa?
Ainakin itselleni tuo ei ole tuttu ongelma - akku napsahtaa kyllä paikalleen kun painaa runkoa vasten. Olisiko tosiaan lukko jotenkin huonosti säädetty... kannattaa reklamoida - ei sen noin pitäisi mennä.
Tuo shimanon latausportin kansi on kyllä rimpula, sen huomasin kun itsellekin tuli ep8:lla varustettu täpäri. Huomannut että kansi menee helposti kiinni kun sen laittaa jotenkin epäloogisen tuntuisesti ensin yläreunasta paikoilleen. Eli ei välitä siitä muovista joka pitää kantta kiinni pyörässä, sekin menee paikoilleen kun tosiaan sen toisen pään laittaa ensin.
Kun oot kampien kiristystä seurannut, niin ootko myös kiristänyt välillä vai onko edelleen alkuperäisessä kireydessä? Minulla vaihdettu kerran kammet ja moottori plus kaksi kertaa käynyt kampien kiristyksessä/ruuvilukitteen vaihdossa.
Moro. Koetappa saada jostain testiin sähköpyörä jossa moottori on takavanteessa. Ne ois kiinnostavia. Nuo rataspakat jossa kuluu aina pienin ratas vuodessa loppuun ja ketjut eivät enää kestä (vaikka maksavat maltaita). Voisiko tuo takamoottoripyörä olla yhtä kestävä, kun mitä pyörät oli ennenvanhaan.
Jos pikkuratas kuluu ennen aikojaan, et käytä vaihteita tarpeeksi monipuolisesti. Sähköpyörän vaihteita pitää käyttää kuten tavallisessakin pyörässä. Napamoottorissa on taas omat haasteensa, koska se ei pysty hyödyntämään välityssuhteen muutosta. Mutta kiitti vinkistä!
Vaihtaa isomman eturattaan ja jos vaihtaa takapakan niin ostaa sellaisen halvan pakan jossa pienet rattaat on yhden eurolla ja pienin vaihde ei ole kovin iso. Sähköpyörällä kun ei tarvitse ajaa hiljaa edes pahassa maastossa joten pieniä vaihteita voi pidentää. Lisäksi sellainen pakka on halpa.
Työmatkapyöräksi itsekin miettinyt. Onkohan nuo joustokeulat miten kuluvia osia? Jäykkäkeulaisena ainakin taitaa olla tuota FE12 mallia saatavana. Itsellä varmaan aika vähän tulisi kunnon maastossa ajettua. Lähinnä talveakin varten tuo rengaskoko kiinnostaisi, mutta kuluukohan nuo asfaltilla nopeasti, jos pääasiassa sulan kelin aikana ajaa?
Tuo on oikeasti laadukas keula, mutta toki jäykkä on huoltovapaa. En näe rengastusta kulumisen kannalta ongelmana, mutta muistaakseni jokin rengasvalmistaja myy sileämmälläkin kuviolla läskirengasta.
Tasasella ajettaessa varmaan voiteluhuolto riittää. Ja jos pelkkää tietä pitkin ajelet , niin painetta renkaaseen maksimi. Muuten häviää kyllä kuvio liian äkkiä.
Kyllä sähköllä maastoajossa rasitustakin saa..kun ajaa pienemmällä avustuksella. Ja kyllähän siinä joutuu kroppaansakin liikuttamaan. Mutta tulee semmosille Poluille ja maastoihin mentyä mihin ei luomulla kuitenkaan lähtisi itseään kiusaamaan.
Nimenomaan kuntoilu käyttöön oikein mainio. Sykkeet pysyy alhaalla (saa ne halutessaan ylöskin :) ) ja saa pidettyä vauhtia teknisemmissäkin paikoissa, jolloin ajaminen on mielekkäämpää. Herkästi käy vielä niin, että lenkit ovat pidempiä. Itsehän oli aikanaan hyvin skeptinen sähköpyörää kohtaan, kävin koittamassa ja huomasin, miten mainio laite. Reiteiltä löytyy enemmän "alamäkeä" kuin luomulla. Nyt on itelle Canyonin Spectral ON tilauksessa. Fat en halunnut, mutta ne taas johtuu omista mieltymyksistä ajettavuuteen.
Onko sähköpyörien moottorien valmistajilla lämpötilasuosituksia, kuinka kylmässä vielä voi ajaa ilman, että moottori ei kärsi pakkasesta. Akkuunhan voi aina laittaa eristettä.
@@vicmac3513 Jassoo!?.. voithan sinä "asiantuntijana" myydä mulle sitten neopreenisuojan tuohon akun päälle ja sanoa sitten ettei sekään kelpaa.. Avaruushuopa kiedottuna akun ympärille?..No? On nyt sev verran iso akku 1008wh ettei siinä "pikkupakkaset" tunnu missään.. virtaa vievän.
Moi, minkälaisia pyöräilykenkiä käytät/suosittelet maastopyöräilyyn? Lähinnä tuollaisille reiteille mistä videoitakin olet tehnyt, eli sorastettua reittiä mikä ei niin teknistä ole.
Pyöräilyyn tarkoitettu kenkä, eli sen pohja on jäykähkö. Mitä jäykempi, sen parempi polkemisen kannalta, mutta jos pitää kävellä, niin pitää tehdä kompromissi. Tuolla videolla on sivuttu aihetta: ruclips.net/video/CN-ojnoMS3w/видео.html Ja kun talvikenkää hakee, pitää olla oikeasti topattu ja pohja eristetty, koska sen jäykkyyden vuoksi jalkaterä ei saa niin paljon liikettä kuin esim. kävellessä tai hiihtäessä: ruclips.net/video/iBZGBRgtm4A/видео.html
En muista tuotemerkkiä mutta Styleride Turku on ostospaikka. Joskus Verkkokauppa comissa oli saman tyyppiset mutta mukana oli myös aisojen kiinnikkeet - näihin joutui hommaaman erikseen.
Toki näillä asfaltillakin pääsee, mutta mitä hankalammat olosuhteet, niin sitä enemmän ne on elementissään. Eli en kyllä pelkkään maantieajoon ostaisi.
itse päädyin pluskoon renkailla olevaan Helkamaan juuri tuon asfaltilla ajon vuoksi- Eli suurin osa kuitenkin omasta ajosta tasaisella tiellä-Tavallaan kompromissi läskin ja normin väliltä-.
Mistä kannattaa tilata eri rataspakkoja? Itsellä on ROCK MACHINE TORRENT INT E30-29 Sähköpyörä. Haluaisin tiuhemmat välitykset. 1 vaihde vähän liian pitkä välitteinen vaikeassa maastossa
Riippuen halutusta rataskombinaatiosta saatavuus edelleen vaihtelee, joten sanoisin, että sieltä mistä saa :-D Saksalaiset verkkokaupat Bike-Discount.de ja Bike-Components.de ovat perinteisesti olleet edukkaita. Kannattaa huomioida, että isoimman rattaan muutos vaikuttaa ketjun pituuteen ja jossakin vaiheessa myös vaihtajan kapasiteetti tulee vastaan.
@@Velogi onko noissa eroja muuten kuin rattaiden määrä ja eri hammastuksella toki, mutta kiinnitys onko standardi? T amatööri joka ei ole kauheasti näihin perehtynyt. Varmasti sinulta löytyy aiheesta videoa? 😁
Näihin uusimpiin asti kiinnitys oli "standardi" HG eli Shimano, Sram ja useimmat muut käyttivät samaa. Jos pakan pienin ratas on 10-hampainen, niin Shimanolla on MicroSpline ja Sramilla XD-vapaaratas ja pakat eivät enää sovi ristiin. Itse asiassa tästä EI ole vielä videota 😀
@@janialatalo5256 Pikaisesti googlaamalla ton pyörän vaihtajalla isoimman rattaan maksimikoko 36T ja pyörässä sellainen valmiiksi. Lisäksi sun moottoriin ei taida ihan helposti löytyä pienempää eturatasta. Olisi siis vähän isompi työmaa. Ehkä hyvät vaihtoehdot Microshiftin Advent X tai Shimanon 10-vaihteinen Linkglide (Deore RD-M5130 ja sopivat muut hilppeet). Pari hunttia.
On kyllä pienet latausvirrat nuissa. Puhelinkin latautuu isommilla virroilla, kun nykyisissä on pikalatausta. Toki se isoin teho niissäkin on vain silloin kun akku on tyhjä ja lämpötila sopiva.
Itsellä oli kanssa Helkamassa ongelmaa maalipinnan kanssa ja tästä laitoin Helkamalle ihan palautetta että sitä voisi hieman kehittää, ei ole näköjään asiaan vieläkään panostettu. Hyvä ja informatiivinen video!👍 Tuskin itse enää toista Helkaman hankin.
Hyvä video , kiitos. Helkamaa en ostanut juuri tuon 11-42 välityksen vuoksi, mikä oli virhe, sen olisi voinut vaihtaa.
Korona ajan pikapäätös osoittautui kalliiksi: Omaan 2.5 vuotta vanhaan Tunturi Emaxiin onkin sitten vaihdettu kampia ja vanteita lukuunottamatta kaikki muu. Sram NX vaihdevipu jäykistyi toimimattomaksi aina kun lämpötila alitti -5 C (tyyppiominaisuus ). Onneksi sama takavaihtaja menikin rikki jo 500 km kohdalla joten vaihdoin Shimano XT:t tilalle jonka jälkeen vaihtaminen on ollut juhlaa. MT200 jarruilla ei komeus pysähtynyt 3 sormiotteellakaan, joten tilalle Shimano SLX BR-M7120 4 mäntäiset. Brand X hissitolppa oli muuten hyvä mutta yhden kaasupatruunan olen joutunut vaihtamaan. Jäykkä keula vaihtui Manitou Mastodon Pro EXT 120mm joka on kylla toisen pyöräni Bluto keulaan nähden 3-0 parempi. P.S. lieneekö totta, mutta olen kuullut väitteen että että Tunturin henkilömäärä on nykyään alle 10 koko Suomessa, kaikki lienee suunnittelua myöten Taiwanissa tehty. PPS Ohjaus tangon vaihdoin 17 asteen backsweep riser tyyppiseen josta ranteet pitävät, kannattaa ojentaa kädet lyijykynät nyrkissä suoraan eteen alas ajosasentoon ja katsoa mikä on luonnollinen ohjaustangon taaksetaivutuskulma, hidastaa rannenivelkulumista (ei ole proteeseja näihin niveliin) ja rannemurtumia OTB tilanteissa.
No jopa on. Tunturin henkilömääristä en tiedä, mutta on se paljon ulkoistanut ja uudelleenjärjestellyt toimintojaan omistuksen siirryttyä hollantilaiselle Accell Groupille. Jotain tuon tyyppistä ohjaustankoa olen itsellenikin miettinyt.
ST unlockerilla pystyy laittamaan myös valot päälle, mutta voi vaikuttaa takuisiin ihan siinä missä muutenkin ton softan käyttö. Maalipinnan lohkeilu on samanlaista omassa fillarissa. Liekö niin että Helkama maalaa pyörät ruiskulla eikä pulverilla. Tangoksi kannattaa vaihtaa heti kättelyssä 5cm nousulla oleva. 2022 mallisessa on tullut kanssa 1,8 amppeerista laturia jo.
Tee video sähköpyörän taloudellisesta ajosta eli miten kannattaa käyttää avustusta, että akku kestää mahdollisimman pitkään ja toisaalta miten ei rasita itseä liikaa. Kannattaako lähteä pitemmälle lenkille alkuun pienemmällä avustuksella ja lisätä loppua kohden vai päinvastoin.
Itse olen käyttänyt vaihtelevasti. Näin talvella ensin ilman avustusta, saanut hyvät alkulämmittelyt päälle 👍 tiellä pienellä ja maastossa enemmän avustusta ollut käytössä, ja tiellä vastatuulessa sekä vastamäessä enemmän ja muuten keskitasolla avustus
Sanoisin kyllä, että pienellä liikkeelle. Siinä tulee sekin efekti, että alussa kun ei ole boostia päällä niin avustuksen nosto myöhemmin tuntuu ihan eri tavalla. Hyötynä toki pidentynyt akun kesto myös kun alussa lämmittelyyn käyttää alhaisempaa tehoa.
Hyvä video.👍 itellä ollut sama pyörä lähes 2 vuotta. Ainut ongelma oli tuo polkimen irtoaminen. Huollossa tuntui tietävän väärän tavan kiristää sitä, jolloin lähtee irti. Laittoivat uuden paremmin kiinni ja sen jälkeen ei ongelmia ole ollut. Tällä pääsee hyvin ympäri vuoden paikkaan kuin paikkaan.🙂👍
Minä olen vasta noin 40 vuotta pyöräillyt lähes päivittäin. 😊 muuta liikuntaa en harrasta.
Varmaan toi komponenttipula on suurin juttu näihin samojen mallien komponentti erilaisuuksiin. Nuokin FE12 piti kaikki olla hissitolpalla mutta sivuilla mainittiin että pulaa osista joten pyörien osasarjat vaihtelee. Ite hommasin tollasen punasen FE12 tossa vuoden vaihteessa ja ei oo pyöräily ollu ikinä niin mukavaa kun tolla. Kilometrejä kertyy ihan huomaamatta. Suojateippasin uutena joten jospa ne maalit pysys pyörässä kiinni ja kammetkin on pysynyt kiinni. Tuo laturi on mulla 1.8A ja pikkasen nopeampi lataus olisi kyllä kiva.
Tammikuussa ostettu oma fe12 on ilman hissitolppaa, ja tosiaan samoilla jarruilla kuin videon pyörä. Nämä kaikki ehkä vaikutti siihen, että pyörää sai tarjouksessa alle 4000€. Tyytyväinen olen kyllä pyörään ollut n. 320km jälkeen.
@@true_p4sso Omassa on noi Shimanon jarrut. Itselle oli tuo väri niin hienon värinen, että päädyin tähän. Kauppiaan kanssa päästiin sitten hyvään sopuhintaan hissitolpan kanssa. Mittariin jo kertynyt noin 800km.
Ep8 akseli katkeaa kampiongelman vuoksi helpommin, jos painava kuski junttaa putkella paljon. Ongelma ei johdu pelkästään kammen löystymistä, vaan samoxin kammen ja ep8 akselin epäsopivuudesta ylipäätään, akseli murtuu siinä olevan reiän kohdalta, johon samoxin kammen vääntö kohdistuu eritoten seisottaessa kammen päällä.
Mulla laittoivat akselin katkettua takuuna tulleeseen moottoriin kammet niin päin että se heikennysreikä ei ole siinä kammen raon kohdalla vaan toisella puolella.
@@AnonymousPhucker Joo niin taitaa suositus olla. Itse en 100kg painoisena uskalla putkella polkea paljoakaan, itsekin sain takuuseen uuden myllyn kun katkesi kuukauden käytön jälkeen.
@@hpniemi on kyllä samaa perseilyä kun isis keskiöissä aikoinaan - SKF keskiötkin petti normaalipainoisten alla
Moikka. Ensimmäinen sähköpyörä olisi hakusessa ja tulisi ympärivuotiseen ajoon. Työmatkaa noin 20km eestaas ja sitten muuta sekalaista ajoa päälle. Mitä olisi hyvä ottaa huomioon pyörää hankkiessa ja olisiko suosituksia noin 3000-4000e hintaluokassa.
Terveisin:Tommi
Itse ainakin haluaisin tuollaiseen käyttöön pyörän johon saa tai jossa on täyspitkät lokarit, valot akulta ja mieluiten vielä taakkatelinekin. Leveämpi rengastus on talvella mukava - riippuu toki miten kunnossapidetyillä väylillä ajaa.
Hienoja kummatkin. Latausvirran puoliintuminen jäi askarruttaan,.Pienempi virta on hellävaraisempi akuille kun "pikalataus", olisiko siinä joku pointti, kääntöpuolena tietenkin, että latausta saa odottaa ikuisuuden. EIpä näillä äkkilähtöjä muutenkaan tehdä, paitsi kun hommasin tarvikeakun rinnalle.
Hukkalämpöä ainakin tulee vähemmän.
@@Velogi Tottahan tuokin on, aina sitä väkisinkin tulee 🧐
Näitä maaliongelmia on myös muiden valmistajien sähköpyörissä. Mm. Chost:in sähköpyörästä löytyy samanlaisia pyöreitä maalilohkeamia, joiden syntymekanismi on hiukan arvoituksellinen. Oli se mikä tahansa, aika helposti noita lohkeamia tulee, eivätkä näytä kovin kivoilta uudehkossa pyörässä.
Mitä akun lataukseen tulee, niin itse en kyllä rohkenisi jättää mitään akkua latautumaan ilman valvontaa tai yöksi. Riski akun syttymiselle on pieni mutta mahdollinen.
Mites muuten tuo joustotolppa, onko ollut kelpo ostos ja vieläkö suosittelet?
Olen kyllä tyytyväinen tuohon tolppaan.
@@Velogi Pitänee sitten pistää hankintaan...
Kiitos taas hyvästä videosta! Pärjäisikö tuolla työmatkalla ympäri vuoden? Reitillä asfalttia, hiekkatietä ja polkuja.
Mikä ettei. Mitä "pahempi" keli sitä paremmin kulkee suhteessa muihin. Ainoa mitä miettisin mukavuussyistä päivittäisajoon on lokarit.
Pärjää ja ite olen lisännyt lokarit heti alusta alkaen.👍
Täs Lempäälän puolella FE584, jos sitä tykkäät verrata FE11/FE12 malleihin. Jäykkä keula ja 27.5" vanteet. Rungon reach melko paljon lyhyempi kuin noissa.
eikös se oo sitä vanhempaa runkotyyppiä mis akku on ulkopuolella - saman vuoden fe10 oli sillä rungolla mitä fe11 ja fe12 oli päivitettyjä integroituja
helkama laittanut vanhat jämärungot myyntiin "uutena" koska parempi 27,5 rengaskoko - oikeastaan ihan sama kun olisit ostanut vanhan fe10
Vähän myöhässä, mutta eipä ole sama runko.
Saisko videolla näkyvän auto pätkän itselle, terv kuski 👌
Lähetä sähköpostiosite tai puhelinnumero mulle velogi@velogi.com.
Taas hyvä video minulla on myös sähkö maastopyörä sillä on ja 2000 km takana
Tuo videolla mainittu laturin tehojen pienentäminen on kovin yleistä. Viisi vuotta ostamani Bosch:n laturin teho on 4A. Kaksi vuotta myöhemmin ostetun samanlaisen pyörän samalla Bosch:lla, laturin koko ja teho oli pienentynyt 2A. Tuollainen pienempi laturi on nykyisin myös uusimmissa Bosch:n moottorilla varustetussa pyörissä?
Onko sitä sitten ollut kahdella eri laturilla markkinoilla vai onko tullut päivitys kun mun fe12 paketissa tuli EC-E8004 laturi 42v 4-4.6A output. Fe 11 tuntui olevan loppu varastoista joten päädyin fe12 joustokeula versioon tuli siinä toki yhdelle lisä rattaalle ja hissitolpalle hintaa lähes tonni mutta hienosti kyllä menee täytyy sanoa. Itselle sähköläski oli kyllä hyvä valinta vs perinteinen maastosähköpyörä.
Okei - sitten on varmaan latureistakin eri versioita liikkeellä kuten jarruistakin.
Vaimolla ollut vuoden Fe11. Pientä maalinlohkeilua kanssa, kammet piti alkuun rutinaa, mutta muutaman kiristyksen ja rasvauksen jälkeen ei ole ollut enään ongelmaa. Joo ja se lataus muoviläpyskä on hiukan ärsyttävä välillä saada kiinni😢. Mutta se isoin ongelma on ollut tuon akun takaisin laittaminen. Ollut ongelma jo ostosta saakka. Kaupassa piti kokeilla kuinka se irroitetaan ja kiinnitetään. Sitä ei lopulta saanut kukaan takaisin ja pyörä jäi aluksi sinne. Se on ollut kokoajan aivan järkyttävän vaikea saada lukkoon (se viimeinen napsahdus mikä sieltä pitäisi kuulua) . Ekassa huollossa jotain siitä säädettiin, että meni helpommin, mutta muutaman kiinnitys kerran jälkeen se muuttui taas niin, että sitä oli tosi vaikea saada kiinni. Onko muilla ollut vastaavia ongelmia Fe11:sta kanssa?
Ainakin itselleni tuo ei ole tuttu ongelma - akku napsahtaa kyllä paikalleen kun painaa runkoa vasten. Olisiko tosiaan lukko jotenkin huonosti säädetty... kannattaa reklamoida - ei sen noin pitäisi mennä.
Quldaaaaa jihaaaaaaa ni 😀💚🥁
Hianoja molemmat villarit ni ja pistikkö vähä puuta lappeelleen Ripe ni ja kitooooos vidistä ni
Ei ollut mun puita 😅
Tuo shimanon latausportin kansi on kyllä rimpula, sen huomasin kun itsellekin tuli ep8:lla varustettu täpäri. Huomannut että kansi menee helposti kiinni kun sen laittaa jotenkin epäloogisen tuntuisesti ensin yläreunasta paikoilleen. Eli ei välitä siitä muovista joka pitää kantta kiinni pyörässä, sekin menee paikoilleen kun tosiaan sen toisen pään laittaa ensin.
Kun oot kampien kiristystä seurannut, niin ootko myös kiristänyt välillä vai onko edelleen alkuperäisessä kireydessä? Minulla vaihdettu kerran kammet ja moottori plus kaksi kertaa käynyt kampien kiristyksessä/ruuvilukitteen vaihdossa.
Ovat alkuperäisessä kireydessä.
Moro. Koetappa saada jostain testiin sähköpyörä jossa moottori on takavanteessa. Ne ois kiinnostavia. Nuo rataspakat jossa kuluu aina pienin ratas vuodessa loppuun ja ketjut eivät enää kestä (vaikka maksavat maltaita). Voisiko tuo takamoottoripyörä olla yhtä kestävä, kun mitä pyörät oli ennenvanhaan.
Jos pikkuratas kuluu ennen aikojaan, et käytä vaihteita tarpeeksi monipuolisesti. Sähköpyörän vaihteita pitää käyttää kuten tavallisessakin pyörässä. Napamoottorissa on taas omat haasteensa, koska se ei pysty hyödyntämään välityssuhteen muutosta. Mutta kiitti vinkistä!
Vaihtaa isomman eturattaan ja jos vaihtaa takapakan niin ostaa sellaisen halvan pakan jossa pienet rattaat on yhden eurolla ja pienin vaihde ei ole kovin iso. Sähköpyörällä kun ei tarvitse ajaa hiljaa edes pahassa maastossa joten pieniä vaihteita voi pidentää. Lisäksi sellainen pakka on halpa.
@@JamesParus Kuulostaa hyvältä. Lähes kaikki ajot tietä tai hyviä polkuja pitkin, niin niillä isoilla takalätkillä ei tee mitää.
Ja muistetaan vielä 🇫🇮
Työmatkapyöräksi itsekin miettinyt. Onkohan nuo joustokeulat miten kuluvia osia? Jäykkäkeulaisena ainakin taitaa olla tuota FE12 mallia saatavana. Itsellä varmaan aika vähän tulisi kunnon maastossa ajettua. Lähinnä talveakin varten tuo rengaskoko kiinnostaisi, mutta kuluukohan nuo asfaltilla nopeasti, jos pääasiassa sulan kelin aikana ajaa?
Tuo on oikeasti laadukas keula, mutta toki jäykkä on huoltovapaa. En näe rengastusta kulumisen kannalta ongelmana, mutta muistaakseni jokin rengasvalmistaja myy sileämmälläkin kuviolla läskirengasta.
Tasasella ajettaessa varmaan voiteluhuolto riittää. Ja jos pelkkää tietä pitkin ajelet , niin painetta renkaaseen maksimi. Muuten häviää kyllä kuvio liian äkkiä.
Sähköpyörällä ajo on varmaan hauskempaa ja kevyempää mutta kannattaako ostaa jos miettii kuntoilun näkökulmasta
Se voi olla kevyempää tai raskaampaa - ihan miten itse haluaa.
@@Velogi 👍😎
Kuntoilun kannalta tärkeintä on että tulee lähdettyä. Toiseksi tärkeimpänä pitäisin rasituksen kohtuullisuutta. Molempiin sähköstä voi olla apua.
Kyllä sähköllä maastoajossa rasitustakin saa..kun ajaa pienemmällä avustuksella. Ja kyllähän siinä joutuu kroppaansakin liikuttamaan. Mutta tulee semmosille Poluille ja maastoihin mentyä mihin ei luomulla kuitenkaan lähtisi itseään kiusaamaan.
Nimenomaan kuntoilu käyttöön oikein mainio. Sykkeet pysyy alhaalla (saa ne halutessaan ylöskin :) ) ja saa pidettyä vauhtia teknisemmissäkin paikoissa, jolloin ajaminen on mielekkäämpää. Herkästi käy vielä niin, että lenkit ovat pidempiä. Itsehän oli aikanaan hyvin skeptinen sähköpyörää kohtaan, kävin koittamassa ja huomasin, miten mainio laite. Reiteiltä löytyy enemmän "alamäkeä" kuin luomulla. Nyt on itelle Canyonin Spectral ON tilauksessa. Fat en halunnut, mutta ne taas johtuu omista mieltymyksistä ajettavuuteen.
Oletko tuolle latauspistokkeen reijälle keksinyt mitään? Itellä aivan sama ongelma.
Kaveri osti omaansa uuden varaosana ja on kuulemma parempi.
Onko sähköpyörien moottorien valmistajilla lämpötilasuosituksia, kuinka kylmässä vielä voi ajaa ilman, että moottori ei kärsi pakkasesta. Akkuunhan voi aina laittaa eristettä.
Muistaakseni ainakaan Shimano ei ole antanut moottoreille ohjeellisia käyttölämpötiloja.
Makuualustan kappale kierottu akun päälle ja minisuksen solkisiteillä kiinni.halpa ja toimiva eriste.
Ei tuollainen makuualusta auta yhtään mitään. Sen pitäisi olla kennojen ympärillä ja olla mielummin foliota.
@@vicmac3513 Jassoo!?.. voithan sinä "asiantuntijana" myydä mulle sitten neopreenisuojan tuohon akun päälle ja sanoa sitten ettei sekään kelpaa.. Avaruushuopa kiedottuna akun ympärille?..No? On nyt sev verran iso akku 1008wh ettei siinä "pikkupakkaset" tunnu missään.. virtaa vievän.
kylmässä voi ajaa mutta pyörää ei voi säilyttää kylmässä - akku pitää olla lämmin kun lähdet
Moi, minkälaisia pyöräilykenkiä käytät/suosittelet maastopyöräilyyn? Lähinnä tuollaisille reiteille mistä videoitakin olet tehnyt, eli sorastettua reittiä mikä ei niin teknistä ole.
Pyöräilyyn tarkoitettu kenkä, eli sen pohja on jäykähkö. Mitä jäykempi, sen parempi polkemisen kannalta, mutta jos pitää kävellä, niin pitää tehdä kompromissi. Tuolla videolla on sivuttu aihetta: ruclips.net/video/CN-ojnoMS3w/видео.html Ja kun talvikenkää hakee, pitää olla oikeasti topattu ja pohja eristetty, koska sen jäykkyyden vuoksi jalkaterä ei saa niin paljon liikettä kuin esim. kävellessä tai hiihtäessä: ruclips.net/video/iBZGBRgtm4A/видео.html
Mites nuo helkama lokasuojat mitkä ne on?
En muista tuotemerkkiä mutta Styleride Turku on ostospaikka. Joskus Verkkokauppa comissa oli saman tyyppiset mutta mukana oli myös aisojen kiinnikkeet - näihin joutui hommaaman erikseen.
Onko toi pätevä vehje maantiellä? Meinaan että pääseekö hyvin myös asfaltilla ja tasasella alustalla?
Toki näillä asfaltillakin pääsee, mutta mitä hankalammat olosuhteet, niin sitä enemmän ne on elementissään. Eli en kyllä pelkkään maantieajoon ostaisi.
itse päädyin pluskoon renkailla olevaan Helkamaan juuri tuon asfaltilla ajon vuoksi- Eli suurin osa kuitenkin omasta ajosta tasaisella tiellä-Tavallaan kompromissi läskin ja normin väliltä-.
Mistä kannattaa tilata eri rataspakkoja? Itsellä on ROCK MACHINE TORRENT INT E30-29
Sähköpyörä. Haluaisin tiuhemmat välitykset. 1 vaihde vähän liian pitkä välitteinen vaikeassa maastossa
Riippuen halutusta rataskombinaatiosta saatavuus edelleen vaihtelee, joten sanoisin, että sieltä mistä saa :-D Saksalaiset verkkokaupat Bike-Discount.de ja Bike-Components.de ovat perinteisesti olleet edukkaita. Kannattaa huomioida, että isoimman rattaan muutos vaikuttaa ketjun pituuteen ja jossakin vaiheessa myös vaihtajan kapasiteetti tulee vastaan.
@@Velogi onko noissa eroja muuten kuin rattaiden määrä ja eri hammastuksella toki, mutta kiinnitys onko standardi? T amatööri joka ei ole kauheasti näihin perehtynyt. Varmasti sinulta löytyy aiheesta videoa? 😁
Näihin uusimpiin asti kiinnitys oli "standardi" HG eli Shimano, Sram ja useimmat muut käyttivät samaa. Jos pakan pienin ratas on 10-hampainen, niin Shimanolla on MicroSpline ja Sramilla XD-vapaaratas ja pakat eivät enää sovi ristiin. Itse asiassa tästä EI ole vielä videota 😀
@@janialatalo5256 Pikaisesti googlaamalla ton pyörän vaihtajalla isoimman rattaan maksimikoko 36T ja pyörässä sellainen valmiiksi. Lisäksi sun moottoriin ei taida ihan helposti löytyä pienempää eturatasta. Olisi siis vähän isompi työmaa. Ehkä hyvät vaihtoehdot Microshiftin Advent X tai Shimanon 10-vaihteinen Linkglide (Deore RD-M5130 ja sopivat muut hilppeet). Pari hunttia.
@@avlehtine Ahaa okei! Kiitos vaivannäöstä, täytyy alkaa pohtimaan että mitä muutoksia sitä voisi pyörälle tehdä 😁
On kyllä pienet latausvirrat nuissa. Puhelinkin latautuu isommilla virroilla, kun nykyisissä on pikalatausta. Toki se isoin teho niissäkin on vain silloin kun akku on tyhjä ja lämpötila sopiva.
Meinasitko lähteä tukkien mukana😂
Mikähän takapakka tuossa FE12 tarkalleen ottaen on tehtaalta tullessaan?
SunRace 11-51T
@@Velogi eli ei Micro spline?
En avannut, mutta näin päättelisin kun pienin ratas on 11.
@@HaichunDaichun ei taida sunrace tehdä microsplinejä
@@AnonymousPhucker Juu ei. Sunrace tosiaan löytyy jos joku miettii
Tee video Gravel pyöristä.
Onhan niitä - tuossa yksi: ruclips.net/video/8eJImSlny9Y/видео.html
🇫🇮👍