Dificultatea simularii din acest an nu face decat sa evidentieze contrastul dintre elevii pregatiti cu 1000 de meditatii fata de elevii din medii defavorizate care nu dispun de astfel de posibilitati. Prin urmare, nu reprezinta o masura pentru a face copiii mai buni, mai pregatiti sau mai eficienti, ci doar continua cercul vicios in care ne aflam de ani buni de zile.
@@alinabaciu4158 Nota de la clasă este irelevantă în comparație cu acest examen, tocmai datorită diferenței dintre școli. Spre exemplu, un copil de 7 într-o școală bună poate să fie un copil de 10 într-o școală mai puțin bună. Ce contează aici este pregătirea pentru evaluare națională, care reprezintă o mare problemă în condițiile existenței unor profesori care nu sunt dedicați în timpul orelor, dar pretind meditații în privat pentru ajutor suplimentar. Pregătirea la clasă este deseori insuficientă dacă un copil dorește să ajungă într-un liceu bun.
am facut meditatii decat in clasa a 12-a la mate pentru admiterea la facultate pentru ca nu esti invatat in scoala chestii pentru acel nivel (ca o siguranta, nu nevoie). Am reusit sa iau note mari si la evaluarea nationala si la bac fara ajutor de la nimeni, intr-o clasa cu profesori mediocri. Daca inveti constant cateva ore pe zi in plus fata de ce faci la scoala, nu ai treaba la aceste examene. Cei care vorbesc de asta din pacate nu inteleg suficient despre acest subiect.
@@LilKata pe scurt, elevul trebuie sa compenseze cu timp si energie pentru incompetenta sistemului. Nu mi se pare tocmai corect, si o spun in calitate de fost elev cu medii de peste 9 la evaluarea nationala si bac.
@@opreadumitru1 N-am vorbit de salarii dar puteam sa intram si in acolo ...Atata timp cat salariile sunt cum sunt persoanele competente vor evita postul stiind ca pot castiga mai bine in alta parte ( si aici nu ma refer la orele in particular) iar daca aceste persoane evita posturile, binenteles ca aceastea sunt ocupate de "rebuturi" a caror singura grija in viata e sa aibe un post de munca sigur fara sa-i intereseze de consecintele pe care le pot crea... Doi la mana atata timp cat nu se investesc bani in sistemul scolar pentru conditii care se ridica la cele din 2023, nu aceleasi din 2000 pt ca erau de top odata, nu puteam avea ca asteptarile sa fie altele decat mediocre ( iar vorba aia ca " daca vrei sa inveti poti oriunde " nu-i fezabila pentru toti ) Cat despre parinti da sunt de acord ca-i cocolosesc pana la epuizare ca "copilu meu i un sfant' fiecare cu parerea lui ce sa zic :)
@@opreadumitru1 Salariile profesorilor sunt o mizerie avand in vedere ce rol au in societate. Solutia e simplia, cu atat cat cresti mai mult salariile intr-un domeniu, cu atat va fi competitia mai mare si automat doar cei mai buni si mai pregatiti oameni o sa ajunga profesori. In momentul de fata, 80% din profesori sunt oameni care au ajuns in invatamant pentru ca au esuat in alt domeniu. Foarte multi profesori de biologie si de chimie sunt medici esuati, foarte multi profesori de matematica si fizica sunt ingineri esuati. Nu e normal asa ceva. Normal ca o sa ajunga in invatamant numai retardati daca e competitie zero.
tu traiesti cu siguranta pe alta lume si nu esti prof oricum dupa ce user name ai nu inteleg ce te bagi in seama cand habar nu ai despre subiect iti place asa sa dai gratuit din clantza?@@999mi999
Vino sa dai un examen de titularizare si mai vorbim apoi. Definitivatul cu portofoliu de 200- 300 de pagini, gradele didactice si documentatie, administratie si pedagogie, psihologie si specializari multiple in multe alte domenii + capacitatea de a lucra cu persoane dificile 6-7 ore pe zi incontinuu. Multi dintre noi am venit in invatamant din pasiune , nu pentru ca am ''esuat'' ca medici si ingineri, caci nu am ajuns toti ''zilieri'' la multinationala ca tine. Vino tati la scoala si fa lectii, ore de consiliere, corecteaza sute de lucrari, scrie zeci de declaratii, vino in asistenta la examene, creaza bareme de corectura, redacteaza planificari de sute de pagini, stai in picioare 6-7 ore pe zi predand pe nivele de varsta si de studiu si apoi vorbim cum e de fapt esecul pentru fiecare !!!! Diferenta este ca noi ca profesori vom munci,unii cu spor si drag pe doi lei, in timp ce unii straluciti din toate punctele de vedere nu vor munci nici macar o saptamana pentru un salariu mediu. @@999mi999
Salarizarea proastă în învățământ este o marotă pe care o invocă aproape toți . Când îți place profesia ta nu te mai gândești obsesiv la ziua în care îți intră banii pe card . Nu intri în clasă și spui : Eu de banii ăștia atâta prestez ! Îți pasă , ori nu - ți pasă , simplu ! Iar salariile în învățământ nu sunt chiar atât de mici , pe cât se crede . Problemele în sistem sunt cu totul altele !
Subiecte grele => toată lumea ia note mai mici, nu doar plozii lor, iar admiterea e subiectivas. Daca sunt asa subiecte grele anul asta inseamna ca o sa se intre cu note mici
Absolut tot ce inveti la meditatii se poate invata de pe net in ziua de azi , eu nu m-am meditat pt evaluarea nationala la absolut nici o materie si am luat nota aproape perfecta la matematica , daca iti doresti sa treci un examen il treci , punct
doar daca ai parinti care au timp pentru a se dedica pentru copii lor si sa-i oblige ... daca tre sa munceasca amandoi 9h ca in romania + vreo 3h naveta pentru un salariu minim sa-si poata plati niste mancare si niste toale intr-o luna nu mai face nimeni nimic ... daca copilul nu-i atras va face ce e mai simplu: tv, telefon sau maidan in lipsa lor
De ce sa invete de pe net cand profesorul e platit sa il invete la scoala? Si de ce crezi ca toata lumea are acces la internet? Mi se pare ca ai o gandire cam incuiata si ca te crezi mai destept decat esti in realitate. Punct.
daca ati ajuns sa dati vina pe copii pentru problema sistemului din invatamant, incep sa inteleg de ce se voteaza in romania cum se voteaza.@@talidaenache7131
in viata totul se bazeaza pe efort individual ce e la scoala conteaza clar conteaza SI daca sa zicem ai ghinion de profesori puturosi sau bisnitari care vor sa vii la ei la ele in particular ce faci? nici juniorul sa nu faca nimic? @@danpristavu3148 tocmai in acea situatie trebuie sa puna osul la munca tocmai cand vede si ii pasa care e situatia acum oricine are internet nu mai e cum era la inceputul anilor 2000 cand mai nimeni nu avea e f scump PC era f scump costa echivalentul a 4-5 salarii f scumpa tehnica
Foarte bine, să i dea afară pe profesorii care nu se prezintă la ore sau nu își dau interesul !!! Am avut o profesoară de engleză în liceu care venea doar de 3-4 ori pe an la clasa!!!
Eu cand am dat bacul acum 4 ani nu am avut nevoie de nici o pregătire și l-am trecut cu brio. Si nici nu is genul sa stea in casa toată ziua si să învețe. Totul ține de voința fiecăruia. Si am dat si la fizică
sunt de acord. am vazut si anul trecut, si acum doi ani... parintii ba se plang de teze, ba de teste, ba de bac, ba de simulari. dar nu se uita la copilul lor, cand el sta pe telefon in clasa si acasa nu deschide cartea.
@@confuseddog6746 Cred ca o sa ia ani lumina pana cand cineva influent (alde personale statului implicate in educatie ,parintii acestor prunci ) sa isi dea seama. Nimic nu e mai greu,e exact acelasi lucur spus in moduri diferite,in locul celor 12 ore petrecute pe internet,din care jumate pe tik tok jumate pe ista,puteau sa invete si la la matematica si romana. Toti vor ce e mai simplu,cu cat mai putin efort.
simularea a fost data pentru elevii de clasa a 8-a, nu a 12-a. Nu se pot compara avand in vedere ca este programa noua si nu se aseamana cu ce ai dat tu atunci.Ti se pare usor fiindca esti la o varsta anume, dar crede-ma ca pentru un elev cu un profesor de matematica care nu preda bine, nu reusesti decat cu meditatii.
Simularea mai usoara reflecta calitatea guvernului, invatamantului romanesc si a mass-mediei , de zeci de ani ne uitam cum politicienii romani anuleaza progresul tarii obtinut la revolutie si cum vor sa ne scoate din NATO sau UE, doar ca sa aiba ei un trai mai bun, si noi plebimea sa rabdam uitandu-ne cum ne fura pe fata. Pana cand nu repetam revolutia, si nu mai bagam fost comunisti corupti la conducere, tara noastra isi va continua declinul
Este de înțeles de ce există atâta revolta la simularea națională. Pare că organizatorii au decis să transforme examenul de matematică într-un joc de noroc, unde elevii trebuie să ghicească numerele din pălărie în loc să rezolve problemele în mod normal. Nu știu cine a crezut că este o idee bună să ofere doiari la un examen național, dar probabil că și-au confundat sala de examen cu o tabără de vacanță pentru copii de școală primară. În loc să avem elevi bine pregătiți pentru provocările viitorului, ne-am întors la vremurile lui Ceaușescu, când educația era mai mult o formalitate decât o investiție în viitorul țării. În loc să ne uităm înainte, ne agățăm de doiari ca și cum am fi rămas blocați într-o sperietoare comunistă care nu face decât să ne împiedice să progresăm. Cred că nici Ceaușescu nu ar fi avut curajul să introducă doiari la un examen național, dar iată-ne acum, în 2024, cu o educație care pare mai mult un circ decât o rampă de lansare spre succes. Comparativ cu acele vremuri, chiar și cu toate limitările și condițiile dificile, educația era mai bine ancorată în realitate și mai orientată către dezvoltarea competențelor reale. Chiar și fără toate facilitățile moderne, elevii de atunci primeau o educație solidă, fără să fie nevoiți să facă jonglerii cu doiari ca acum. Poate ar trebui să ne întoarcem la manualele vechi și la metodele clasice, căci se pare că acele vremuri, deși departe de perfect, păreau să ofere mai multă înțelegere și mai puțin circ.
În așa - zisul comunism se făcea școală ! Serioasă ! În România ( prost ) educată -- nici știință de carte , nici educație ! S-ar părea că acesta a fost adevăratul " proiect de țară " !
Examenul mai greu nu este problema. Intr adevar este o problema atunci cand examenul este prea usor, elevi foarte slabi pot ajunge la scoli foarte bune si invers, mica neatentie te poate costa viitorul. A nu se confunda elevul slab cu elevul lipsit de oportunitati!!! Prin elevi slabi ma referi la copii care nu isi dau interesul sau pur si simplu nu sunt capabil de rezultate mai bune in ciuda faptului ca au tot ce le trebuie, nu la copii care stau in fundul satului si nu au bani de o educatie mai buna. Trebuie investit in educatie pentru a le oferi oportunitati cat mai egale tuturor. Dar astea sunt chestii care nu se intampla peste noapte. Toate vin pe rand, asadar ridicarea stachetei si un examen mai dificil nu este o idee rea neaparat, daca este urmata si de imbunatatirea sistemului la randul lui
@@kirichnererwin1062exavt dar daca profesorii, cei care sunt direct responsabil de educatia națiunii abia primesc 3000 de lei, cati crezi tu ca o sa se faca profesori si cati crezi ca o sa iso dea silința la munca dupa vreo 20 de ani?
@@purple66666 bun, dar salariul intr-un astfel de domeniu nu ar trebui sa te motive atat de mult, te faci profesor deoarece vrei sa imdrumi viitorul tarii si sa ii educi / inveti. Inteleg ca salariul nu este deloc primitor, dar nu ar trebui sa ne batem joc de copii doar din cauza asta. Parerea mea
Sansele trebuie date de catre activitatea cadrelor didactice de la clasa, nu de la meditatii. Profesorii cer salarii ridicate, nu demonstreaza deloc ca le merita. In schimb demonstreaza ca nu meritat nici salariile actuale, dovedind ca si acestea sunt prea mari pentru cat presteaza.
Va spun ca student, (unii) profesori nu isi dau silinta, dar cand nu au bani sa isi cumpere o paine in fiecare zi, mai vrei sa lucreze greu? Cand elevii si alti studenti isi bat joc de profesori si nu isi dau silinta, nici profesorii nu se silesc.
@@confuseddog6746 profesorii universitari primesc o caruta de bani pentru frecat menta, evident ca ii doare in cot, profesorii de preuniversitar sunt cei care merita mai mult
@@ciucasmyers4014 sunt de acord cu asta, intr-adevar. decat sa te duci la universitate in Romania, mai bine te duci in strainatate. hai ca unele universitati mai bune, cum ar fi Babes-Bolyai sau Alexandru Ioan Cuza, au profesori buni.
@@tomatosalad953 eu am vorbit din propria experienta si din cea a celor din jurul meu,și sa spui ca majoritatea nu fac meditații ca sunt prosti e total greșit,toți avem aceleași șanse,copilul "prost" care il caracterizați dumneavoastră arata doar lipsa de interes...Scoala oferă profesori,corupți sau nu(asta e viata,peste tot e asa)și pe lângă cei "prosti" sunt și copii cu performante olimpice,din aceleași clase.O problema ar fi faptul ca în zonele rurale scoala este mai dificila și ați fi putut face legătura la asta,dar dumneavoastră ați preferat varianta "sunt prosti",noi singuri ne facem prosti :)))) Cam asta e moda,e stupid,dar na,copii:)
@@losemealone911 poate exprimarea lui a fost mai aiurea, sau chiar formularea. Ce spunea el, așa cred, e ca majoritatea elevilor fac pregătire, nu pentru ca sunt ei “prosti”/înțeleg greu, ci pentru ca li se preda “prost”.
nu bro, nu numa asta, dar si treaba asta ca sunt uni profesori CORUPTI (mergi la ei la meditati ca sa treci, exista cazuri) tu daca vrei sa treci te pui sa inveti si intri si la cel mai bun liceu
Daca un profesor care face videoclipuri cu rezolvarea subiectelor le ia 1 ora și 18 minute pai un copil care trebuie să mai și rescrie și să își amintească , ( profesorii știind materia )
Nu m-i se pare timpul o problemă, încă din clasele 5-6 am avut problema că știu să rezolv problemele, dar nu am timp destul. Acum la simulare, am terminat cu vreo 15 minute înainte de sfârșitul celor 2 ore. Mai mult m-i se pare că problema este în structura subiectelor.
Nu e doar de acum situatia asta, fara pregatire, putin probabil sa iei bacul sau evaluarea nationala fara pregatire. In 2021, in clasa mea, doar 15 din 30 de copii au luat bacul cu nota medie/mare
Păi normal frate că nu toți părinții îşi permit să îşi ducă copii la meditații întradevăr ține şi de copii să învețe dar sunt copii care pur şi simplu au nevoie de ajutor cu meditații acuma eu nu atac părinții după cum am zis nu toată lumea are posibilitatea de a îi ține în meditații aici este vina noastră că trăim în România
Situația reflectă doar atitudinea elevilor și a părinților față de școală! Ce ușor e să dai vina pe altii! S-a demodat studiul individual? Unii nici meditați nu fac față, pentru că nu vor să învete!
Nu ai de ales. Daca nu esti privilegiat pui capul in pamant si tragi tare. Nu ai de ce sa te oftici ca altii primesc fara sa depuna efort mult precum ai tu de depus, ai grija de tine si de ce faci tu si o sa reusesti.
Nu ai înțeles nimic...NIMIC. Este vorba de discrepanța dintre cei care au parte de consultații private și cei care nu au, pentru că nu-și permit. Este foarte trist ce se întâmplă cu învățământul alternativ (meditații) pentru că nu este corect pentru toată lumea
@@fikusul21la cat de usoare erau subiectele puteai trece si fara meditații. Profesorii sunt cam 20% ok, 10% sfinți, si in rest numai jeguri ca nu s-au crezut in stare sa urmeze o alta meserie si vin cu d-ea sila ori de a drq nu predau la clasa sa faci la ei pregatire. Ca daca nu se preda nimic in clasa normal ca "au nevoie" de pregatire. Si totusi as zice ca materia e o scarba. Tu ai citit ce opere promovam noi in literatura romana predata in scoli? "Ghiță o bate pe nevastasa si ea pe urma se duce sa ii investigheze crima raposatului sau soț. Fisu devine si el criminal si il razbuna." , Baltagul, vai de capul lui de roman, care mai e si scris într-un limbaj atat de arhaic ca nici cei de la facultate nu pot sa il citească cum trebuie. Numai idiotenii de opere. Alta problema e ca elevii fac mereu "cramming" pentru ca au teste in fiecare săptămână, adica incearca sa cuprinda multa informatie deodata si rpede si defapt nu invata nimic pe termen lung. Sunt mai multe probleme din cauza cărora s-a ajuns in acest stadiu.
@@purple66666 Da, stiu pentru ca am dat bacul anul trecut. Lol. In primul rand reportajul se refera la copiii de gimnaziu si tu aid escris ce se preda la liceu. Acolo sunt predate pentru ca elevii sunt destuld e mari cat sa realizeze ca personajele din operele pe care le descrii nu sunt modele de urmat. Cat despre de ce se predau, trebuie sa acknowledge trecutul nostru. E atat de simplu. Nu te-ai intrebat de ce violenta este asa comuna pentru oamenii de peste 30-40 de ani? De ce multi justifica violul sau baterea copiilor? Pentru ca asta am fost, de mult de mult, si poti vedea asta in opere, DAR NU SUNT PREZENTATE CA MODELE. Nu sunt porcarii, ci bucati istorice din esenta noastra, fie ca ne place sau nu. E de datoria noastra, a elevilor din ziua de azi, sa ne mai educam si singuri. Cat de usor este sa zici: "Weee ce inutile e scoala weee da' pe mine cum ma ajuta?".
@@fikusul21 Baltagul se preda la gimnaziu. Si asta nu e singurul. Mai sunt nuvele naspa. Asta e doar romanul de care mi-am adus aminte imediat. Restul se preda la liceu. Adica nici atunci nu scapi de astfel de opere. Si my point exactly! Sunt de acord cu tine , ai dreptate, dar la un moment dat iti dai seama ca e prea mult. Ok avem si opere cu contra modele dar de ce avem DOAR contra modele? Nu mai bine se mai scrie niste cărți noi, niste opere care sa poata fi citite si intelese cu ușurință? Si lana la urma e istorie sau limba materna? Sa faca o materie separata numita istorie literara si sa le predea acolo pentru cui ii va folosi ( istorici, scriitori, jurnalisti etc). Si la romana sa se predea fix ce iti e tie de folos: cum sa scrii o scrisoare, cum se scrie un raport la munca, cum iti exprimi o opinie, cum compui un argumente,gramatica, s.a.m.d. Nu crezi ca ti-ar fi mai de folos sa stii cum sa scrii un raport la munca sau o scrisoare/petiției catre o instituție decat sa iti pierzi vremea cu atatea romane la care in esenta ti se cere acelasi lucru (comentariu si analiza caracterului). Chiar trebuie sa stii sa faci 2 feluri de compunere pentru 12/13 romane? (nu mai stiu cate erau).
@@fikusul21 si da e si de datoria elevului dar vezi bine ca nu toti au inclinatia sau chiar posibilitatea de a fi autodidacți si in acele cazuri scoala e singura forma de educație pe care o primesc. Scoala nu trebuie sa fie favuta cu de-a sila. Curiozitatea asa acuta de a afla cat mai multe e un lucru uman si sistemul asta fie prin teste in fiecare săptămână, fie prin profesori naspa, fie prin materia jalnica starcesc dorinta asta de a învăța. P.s : Succes la facultate. O sa ai vreo 6-14 BAC "like" teste si proiecte cat carul per semestru, depinde de ce profil si ce facultate iti alegi. Sper sa nu iti iei burnout dupa ce crezi ca ai scapat de BAC. Toate cele bune!
Bre si ala de pe camp are nevoie sa stie cum se cultiva ce planteaza, sa scrie un raport si sa calculeze niste cantitati. De ce crezi ca fermierii nu au cap sau ce? Ipocrizie! Si nu avem nevoie de asa ceva oricum. Unde ai mai vazut atatia oameni la camp. E un singur om cu un tractor. Asta e una din zicalele proaste ramase de pe vremea lui Ceașcă ca sa justifice neajunsurile sistemului de învățământ.
Ca elev care a dat simularea examenului această lună, acesta ar trebui să fie bazat mai mult pe logică decât pe informații primite în clasă - până la urmă toată lumea poate, cu 1000 de meditații, să memoreze cum se rezolvă 18 exerciții, dar nu e la fel de ușor să ai natural logica de a rezolva ceva complet nou. Aud cum unii zic că simularea asta a fost diferită, dar personal nu văd absolut nicio diferență, am rezolvat nenumărate simulări care doar aveau alte numere și, câteodată, alte metode de a formula același exercițiu. În opinia mea, acest examen este doar o repetare condensată a tuturor testelor date din clasele 5-8 fără rost. De ce nu se mai face cont de medie? De ce se bazează tot viitorul educației mele pe două zile care au șansa să fie nefavorabile? De ce irosim aproape un an întreg școlar pentru un examen?
de ce au nevoie de meditatii? Oare pentru ca avem profesori slabi care nu sunt capabili sa ii invete pe elevi nici cat sa le garanteze o nota de trecere? Credeti ca daca luam toti profesorii si ii punem sa dea examenul de capacitate, iau 10 pe linie? Sau credeti ca e acceptabil ca un profesor sa nu ia 10 la materia predata de el? Adica el stie materia de nota 5 si vrem ca elevii sa ia mai mult?
Statul nu numeste profesori. Este strict optiunea fiecaruia sa sa se prezinte sau nu la examenul de Titularizare. Maretii pe care dumneavoastra ii admirati nu ar fi prinsi nici morti la un examen de intrare in invatamantul de stat.
Alea ar trebui sa fie exceptii, nu standardul. Daca sunt exceptii, aia e, sa faca meditatii, dar acum cam toata lumea are nevoie de meditatii, deci pare ca nu e problema pe partea elevilor. Faptul ca la examenele de titularizare profesorii se chinuie sa treaca, intareste ideea sustinuta de mine cum ca sunt cam praf cei in care ne punem bazele sa ne pregateasca copii pentru examene, ca mai mult nu fac ei, educatia, din pacate, se face acasa, iar daca parintii nu stiu sa o ofere, copilul nu are de unde sa primeasca mai mult.@@zeeteavathepipe3184
Vorbiți aiurea! Subiectele sunt jenant de ușoare. Nu mai exista cerințe din tematica de literatura, de exemplu, programele școlare s-au golit de informații menite sa formeze temeinic viitori intelectuali! Elevii nu mai dau 2 bani pe acest "puțin" care li se cere. Nici nu este nevoie de meditații. Dimpotrivă, e chiar rușinos sa iei meditații la cât de ușoare sunt subiectele. Comparați-le măcar cu cele din 2019, 2020! Despre gradatiile de merit: ha! ha! Se dau pe bani grei, pilozilor, nicidecum "pe merit" sau, după prostia din știre, pe rand, sa nu se supere nimeni. Doamne ferește! Spre deosebire de ministrul Deca, parlamentari și jurnaliști, profesorii de la catedra trec prin examene serioase, mulți anual, concurenta este acerba, trebuie sa înfrunte și corupția directorilor puși prin simpatii politice, iar dreptul lor de a profesa este asigurat de licență, de modulul Pedagogic și de examenele pentru care, cei mai mulți devorează cartile! Notele slabe ale elevilor aparțin exclusiv elevilor care nu sunt interesați sa învețe, sa citească etc. E chin mare pentru ei. Tiktok, droguri,.. Deschideți ochii!!!
s-a mutat simularea la inceputu lui februarie fara sa schimbe deloc din materie, au fost exercitii cu teme care se predau mai incolo, prin martie, dar profesorii au fost nevoiti sa predea 2-3 lectii deodata, intr-o singura ora, ca sa aiba timp sa predea tot ce intra in programa pentru simulare, desi profesorii au semnat ca in simulare sa nu se dea toata materia, nu este deloc corect, simularea la matematica a fost de nivel de olimpiada, exercitiile pentru nota 5 is usoare, apoi de la 5 in sus numai olimpicii, nu este corect.
Faza cu crescutul salariului la profesorii buni e efectiv "Tovarasi va vom creste salariile". Oricum, daca un profesor are o clasa in care jumatate din copii se mediteataza si altul are o clasa in care nimeni nu se mediteaza, tot profesorul cu meditatii va fi "mai bun", fie ca poate nu este.
Nu au avut copii nici acum 10 ani meditati private 😂 telefoanele, internetul,coruptia si multi alti factori sunt devina pentru scaderea nivelului de invatamant din Tara...
Comuna Lețcani NU este o comună săracă . Mulți copii de acolo trăiesc în condiții peste media celor din Iași , care este la 20 de minute distanță . La română au fost subiecte similare celor din anii trecuți , deci nu era o surpriză . Dar la simulare elevii nu au motivația de a se pregăti serios : notele nu se trec în catalog , iar ideea că până la examenul adevărat mai este o veșnicie primează .
e usor de spus dar daca la ore profesorii nu isi dau interesul, si din atitudinea ta o sa presupun ca esti un parinte deci inaite sa vorbesti mai bine pune te si incearca sa rezolvi subiectele si dupa sa comentezi
asta e scuza ta ca sa te minti singur cand te mustra constiinta ? daca continui asa o sa ajungi un loser in viata un Ratat ai serviciu daca stii meserie sau o profesie cautata pe piata nici la carrefour nu te ia Fara bac sa asezi marfa pe rafturi sau sa fii casier sper sa fii minor si imatur ca te scuza ca daca ai 18 sau mai mult e f grav ptr tine
Bine ca nu au bani sa ii mediteze dar ii duc cu masina la scoala pe fiecare zi. Daca e samanta buna si te ocupi de copil se descurca si fara meditatii.
In loc sa dai vina pe profesori mai bine ai pune mâna pe carte, ca știm toti ce atitudinea au aștia din clasele 5-8, nu invata nimic 3 ani si dupa se plang ca nu iau examenele 😂
Ca elevi ce a dat simularea aceasta eu personalo ma' asteptam sa fie fix invers,subiectul mai greu sa fie română ,nu Matematica,într-un fel înteleg dece se da mai greu acum,avand arata timp la dispozitie pana la examen au vrut sa ne trezeasca la realitate ca notele mari se iau prin ore de munca si studiu ❤
Se vorbeste despre diferenta de timp si energie pentru intelege ideea de rezolvare a unui tip de problema. Cand citesti o propozitie, nu toti o inteleg la fel. "Pe intelesul tuturor" sau "oricine poate invata de pe ele" care apare pe coperta e doar marketing. Meditatorul traduce si adapteaza propozitia pe limbajul si vocabularul copilului. Despre ce vorbim?
Este foarte greșit ce s-a spus în legătură cu gradația de merit. Chiar nu va puteți documenta? Este rusinos pentru marele Pro TV ca nu e în stare sa dea niște informații corecte. Dar ei au mințit cu dezinvoltura în situații și mai crâncene, asa ca nu știu de ce ma mai mira.
Alo FRATILOR , NU MAI STATI SI INCEPETI CU BALIVERNEEL ACESTE CACI DACA STAU BINE SA MA GANDESC TOATA EDUCATIEA ACEASTA ESTE DIN VINA NU NUMAI A COPIILOR CARE NU POT EI SA INVETE DAR ESTE SI DIN VINA A MAI MULTOR OAMENI CARE VOR NU STIU EU CE PE LUMEA ACEATA CU PRIVIRE LA EDUCATIA LUI RAHAT , PE BUNE ACUMA VRETI SA II AJUTATI PE CEI MAI TINERI SA INVETE CARETE SAU SA II DISTRUGETI MENTAL , HOTARATIVA ODATA !?
Gradul de dificultate al probelor a fost pompos spus mediu! Adevarul este ca elevii nu se pregatesc si au un ,,miserupism” maxim! Exista atatea oportunitati pentru toti elevii: culegeri, cursuri online, tutoriale, canale de youtube, multi profesori fac pregatire suplimentara gratuita! Elevii au insa alte ,,modele”, bine popularizate de mass-media(asistente tv, only-faniste, cantareti de anumite genuri muzicale)!
bani sunt le trimit amaratii din strainatate si ei taie frunza la caini in loc sa mearga la meditatii sau macar sa -si cumpere ei carti daca nu vor sa umfle buzunarele hotilor de profesori bisnitari acum cu internetul e usor cand am facut eu carte nu exista internet si nu-si permiteau ai mei era o saracie cu lustru la sf anilor 90
Pai sa le predea ca lumea. Pe vremea mea asa ceva nu exista. Elevii nu inteleg un text? De ce nu ii puneti sa citeasca? De ce nu ii ardeti la note pentru necitit? Sunt oameni care au ajuns la varsta de 18 -20 de ani si nu au citit o carte la viata lor. E penibil, iertati-ma.
Grecii au inventat scoala ca sa nu mai reinventeze parintii roata la fiecare odrasla nascuta. Datoria scolii este sa transmita mai departe cunostintele umanitatii intr-un format la scara mare (multi elevi/studenti invata deodata). De ce acum elevii ar necesita meditatii? Profesori slabi? Da, dar nu toti sunt slabi. Elevi lenesi? Da, mai toti sunt lenesi, adica nu sunt autodidacti asa cum odinioara mergeai ghidat de o forta misterioasa la biblioteca si conspectai acolo de-ti toceai dentritele (ironic, mai multe dentrite neuronale = mai buna memorie :) ). Acum acea forta nu mai exista iar dentritele nu mai sunt folosite intrucat ele au fost deja folosite de catre alte persoane scriind Wikipedia, biblioteca moderna, de unde se da doar copy-paste. Acum se merge pe Ai, unde iti folosesti chiar mai putini neuronii. Astfel societatea ajunge incet-incet sa se indobitoceasca si ce face omul prost (cel care nu intelege)? Ori se sperie de o divinitate/cineva cu putere mare (statul, sistemul, bogatii) ori dau vina pe oricealtceva in afara de ei insisi (ei neputand intelege ca schimbarea incepe cu tine, cu cel la care te uiti in oglinda). Daca as fi presedinte as prioritiza cheltuielile asa: 1. Educatie. 2. Sanatate. 3. Sistem anti-coruptie. 4. Infrastructura oras/sat/nationala. 5. Economie. De remarcat ca punctul 1 fiind dezvoltat le anuleaza pe restul. Educatia de totul... ;)
fara criterii clare de performanta masurabile poti sa arunci ce muschiu tau vrei referitor la sume stimate tocilar fara desfiintarea titularizarii nimic nu se va face unde e motivatia? nicaieri profesorii cu mici exceptii au spatele asigurat odata ce au devenit titulari indiferent de cat de mult isi fac sau NU treaba DAR banii luna de LUNA ii incaseaza BASCA meditatii pentru care nu platesc niciun impozit e adevarat ca exista si azi accesul nelimitat la internet cu pornografie jocuri etc aici e de vina prostia si ignoranta parintilor in a programa de la setari internetul si timpul petrecut acolo
@@alecsandraalecsandra2524 Asa a fost dintotdeauna. Nici pe vremea parintilor nostri nu erau toti premianti. Doar cine lucra suplimentar. Singur… sau cu ajutor. E foarte simplu sa dam vina pe cei din jurul nostru pt nereusitele noaste. Acum copiii au toate conditiile de accesare a informațiilor. Trebuie doar sa munceasca in plus. Asa a fost mereu… sa fii mai bun decat media clasei.
Un elev care : * vine la școală zilnic ; * este atent la oră ; * își pregătește fiecare lecție serios , învățând acasă ; * cere profesorului explicații lămuritoare , dacă nu a înțeles ceva din lecție ; * citește ( cărți ! ) NU ARE NEVOIE DE MEDITAȚII . Asta le - am spus mereu elevilor și părinților , când am luat o clasă la început de ciclu . ( Mă refer la limba română ; în gimnaziu , literatura română aproape a dispărut . Iar la evaluarea națională nici nu se mai cere să fi citit vreo carte , sunt texte la prima vedere , din autori străini sau cei agreați politic ! ) Trageți concluzii !
Pai fratica,la liceul unde vreau(vroiam )sa-mi dau eu copilul,s-a plins copilul unui prieten ca e persecutat deoarece părinții sint bogați si nu vine la meditații...ha,na-o pe asta...mai nou esti obligat sa platesti meditatii
я месный рядом работа оторвал у ряда первую вагонетку она 700 по пять кг один колеса не двигаю и надо лом концы он 45" см 20 края согнули на ось проем и если рву прыгать она сможет двинуть не успеваю вырвать руки двинул как винты вентилятора на пальцы в бетон лом давит я не думаю надо отойти бросить не хо4у
Sunt a 7 a, cu profa de mate am făcut subiectul și este ușor, s-ar putea ca voi să nu luați note pentru că nu ați învățat teoria! Teoria!! Dacă învățați teoria nu aveți cum să nu faceți grila!! Dar presupun că nu știți ce e teoriam
stai sa vezi la anul urmator ca nu e numai teoria. trebuie sa stii sa o aplici. vai ai facut cu doamna tot subiectul,ma lasi tot subiectul 1 poate si de la 2 primele doua puncte. asta te aduce la nota 6. ex 3 nici nu mai zic ca singur nu il faci, mai ales cand esti sub stres si ai timp limita. si profesorii au zis ca a fost peste nivel simularea. poate ai un profesor bun care se implica dar sa fi invatat cu un profesor dezinteresat ca nu te mai dadeai mare
Dificultatea simularii din acest an nu face decat sa evidentieze contrastul dintre elevii pregatiti cu 1000 de meditatii fata de elevii din medii defavorizate care nu dispun de astfel de posibilitati. Prin urmare, nu reprezinta o masura pentru a face copiii mai buni, mai pregatiti sau mai eficienti, ci doar continua cercul vicios in care ne aflam de ani buni de zile.
Nu îmi permit sa plătesc medidati dar tot ia 7 copilul...dacă învață și e și atent în clasa se poate nota buna
@@alinabaciu4158 Nota de la clasă este irelevantă în comparație cu acest examen, tocmai datorită diferenței dintre școli. Spre exemplu, un copil de 7 într-o școală bună poate să fie un copil de 10 într-o școală mai puțin bună. Ce contează aici este pregătirea pentru evaluare națională, care reprezintă o mare problemă în condițiile existenței unor profesori care nu sunt dedicați în timpul orelor, dar pretind meditații în privat pentru ajutor suplimentar. Pregătirea la clasă este deseori insuficientă dacă un copil dorește să ajungă într-un liceu bun.
@@alinabaciu4158 Nici nu mai trebuie sa fi atent in clasa. Pentru bac poti invata lejer de pe internet, doar un laptop sa ai.
am facut meditatii decat in clasa a 12-a la mate pentru admiterea la facultate pentru ca nu esti invatat in scoala chestii pentru acel nivel (ca o siguranta, nu nevoie). Am reusit sa iau note mari si la evaluarea nationala si la bac fara ajutor de la nimeni, intr-o clasa cu profesori mediocri. Daca inveti constant cateva ore pe zi in plus fata de ce faci la scoala, nu ai treaba la aceste examene. Cei care vorbesc de asta din pacate nu inteleg suficient despre acest subiect.
@@LilKata pe scurt, elevul trebuie sa compenseze cu timp si energie pentru incompetenta sistemului. Nu mi se pare tocmai corect, si o spun in calitate de fost elev cu medii de peste 9 la evaluarea nationala si bac.
Atat timp cat invatamantul este plasat printre ministerele cu cel mai mic buget, ani la rand
Consecintele sunt prezentate de la sine ...
@@opreadumitru1 N-am vorbit de salarii dar puteam sa intram si in acolo ...Atata timp cat salariile sunt cum sunt persoanele competente vor evita postul stiind ca pot castiga mai bine in alta parte ( si aici nu ma refer la orele in particular) iar daca aceste persoane evita posturile, binenteles ca aceastea sunt ocupate de "rebuturi" a caror singura grija in viata e sa aibe un post de munca sigur fara sa-i intereseze de consecintele pe care le pot crea...
Doi la mana atata timp cat nu se investesc bani in sistemul scolar pentru conditii care se ridica la cele din 2023, nu aceleasi din 2000 pt ca erau de top odata, nu puteam avea ca asteptarile sa fie altele decat mediocre ( iar vorba aia ca " daca vrei sa inveti poti oriunde " nu-i fezabila pentru toti )
Cat despre parinti da sunt de acord ca-i cocolosesc pana la epuizare ca "copilu meu i un sfant'
fiecare cu parerea lui ce sa zic :)
@@opreadumitru1 Salariile profesorilor sunt o mizerie avand in vedere ce rol au in societate. Solutia e simplia, cu atat cat cresti mai mult salariile intr-un domeniu, cu atat va fi competitia mai mare si automat doar cei mai buni si mai pregatiti oameni o sa ajunga profesori. In momentul de fata, 80% din profesori sunt oameni care au ajuns in invatamant pentru ca au esuat in alt domeniu. Foarte multi profesori de biologie si de chimie sunt medici esuati, foarte multi profesori de matematica si fizica sunt ingineri esuati. Nu e normal asa ceva. Normal ca o sa ajunga in invatamant numai retardati daca e competitie zero.
tu traiesti cu siguranta pe alta lume si nu esti prof oricum dupa ce user name ai nu inteleg ce te bagi in seama cand habar nu ai despre subiect
iti place asa sa dai gratuit din clantza?@@999mi999
Vino sa dai un examen de titularizare si mai vorbim apoi. Definitivatul cu portofoliu de 200- 300 de pagini, gradele didactice si documentatie, administratie si pedagogie, psihologie si specializari multiple in multe alte domenii + capacitatea de a lucra cu persoane dificile 6-7 ore pe zi incontinuu. Multi dintre noi am venit in invatamant din pasiune , nu pentru ca am ''esuat'' ca medici si ingineri, caci nu am ajuns toti ''zilieri'' la multinationala ca tine. Vino tati la scoala si fa lectii, ore de consiliere, corecteaza sute de lucrari, scrie zeci de declaratii, vino in asistenta la examene, creaza bareme de corectura, redacteaza planificari de sute de pagini, stai in picioare 6-7 ore pe zi predand pe nivele de varsta si de studiu si apoi vorbim cum e de fapt esecul pentru fiecare !!!! Diferenta este ca noi ca profesori vom munci,unii cu spor si drag pe doi lei, in timp ce unii straluciti din toate punctele de vedere nu vor munci nici macar o saptamana pentru un salariu mediu. @@999mi999
Salarizarea proastă în învățământ este o marotă pe care o invocă aproape toți . Când îți place profesia ta nu te mai gândești obsesiv la ziua în care îți intră banii pe card . Nu intri în clasă și spui : Eu de banii ăștia atâta prestez ! Îți pasă , ori nu - ți pasă , simplu !
Iar salariile în învățământ nu sunt chiar atât de mici , pe cât se crede .
Problemele în sistem sunt cu totul altele !
Subiecte grele => toată lumea ia note mai mici, nu doar plozii lor, iar admiterea e subiectivas. Daca sunt asa subiecte grele anul asta inseamna ca o sa se intre cu note mici
Absolut tot ce inveti la meditatii se poate invata de pe net in ziua de azi , eu nu m-am meditat pt evaluarea nationala la absolut nici o materie si am luat nota aproape perfecta la matematica , daca iti doresti sa treci un examen il treci , punct
doar daca ai parinti care au timp pentru a se dedica pentru copii lor si sa-i oblige ... daca tre sa munceasca amandoi 9h ca in romania + vreo 3h naveta pentru un salariu minim sa-si poata plati niste mancare si niste toale intr-o luna nu mai face nimeni nimic ... daca copilul nu-i atras va face ce e mai simplu: tv, telefon sau maidan in lipsa lor
@@MultiNakiraia e vina copilului totusi😂 sunt multi copii din familii defavorizate ambitiosi
De ce sa invete de pe net cand profesorul e platit sa il invete la scoala? Si de ce crezi ca toata lumea are acces la internet? Mi se pare ca ai o gandire cam incuiata si ca te crezi mai destept decat esti in realitate. Punct.
daca ati ajuns sa dati vina pe copii pentru problema sistemului din invatamant, incep sa inteleg de ce se voteaza in romania cum se voteaza.@@talidaenache7131
in viata totul se bazeaza pe efort individual ce e la scoala conteaza clar conteaza SI daca sa zicem ai ghinion de profesori puturosi sau bisnitari care vor sa vii la ei la ele in particular ce faci? nici juniorul sa nu faca nimic?
@@danpristavu3148
tocmai in acea situatie trebuie sa puna osul la munca tocmai cand vede si ii pasa care e situatia
acum oricine are internet nu mai e cum era la inceputul anilor 2000 cand mai nimeni nu avea e f scump PC era f scump costa echivalentul a 4-5 salarii f scumpa tehnica
Foarte bine, să i dea afară pe profesorii care nu se prezintă la ore sau nu își dau interesul !!! Am avut o profesoară de engleză în liceu care venea doar de 3-4 ori pe an la clasa!!!
Si eu, doar ca la Fizica si Chimie.
Pai pot sa ii dea afara, dar nu pot atrage oameni mai buni cu ce ofera.
Eu cand am dat bacul acum 4 ani nu am avut nevoie de nici o pregătire și l-am trecut cu brio. Si nici nu is genul sa stea in casa toată ziua si să învețe. Totul ține de voința fiecăruia. Si am dat si la fizică
sunt de acord. am vazut si anul trecut, si acum doi ani... parintii ba se plang de teze, ba de teste, ba de bac, ba de simulari. dar nu se uita la copilul lor, cand el sta pe telefon in clasa si acasa nu deschide cartea.
@@confuseddog6746 Cred ca o sa ia ani lumina pana cand cineva influent (alde personale statului implicate in educatie ,parintii acestor prunci ) sa isi dea seama.
Nimic nu e mai greu,e exact acelasi lucur spus in moduri diferite,in locul celor 12 ore petrecute pe internet,din care jumate pe tik tok jumate pe ista,puteau sa invete si la la matematica si romana. Toti vor ce e mai simplu,cu cat mai putin efort.
simularea a fost data pentru elevii de clasa a 8-a, nu a 12-a. Nu se pot compara avand in vedere ca este programa noua si nu se aseamana cu ce ai dat tu atunci.Ti se pare usor fiindca esti la o varsta anume, dar crede-ma ca pentru un elev cu un profesor de matematica care nu preda bine, nu reusesti decat cu meditatii.
Simularea mai usoara reflecta calitatea guvernului, invatamantului romanesc si a mass-mediei , de zeci de ani ne uitam cum politicienii romani anuleaza progresul tarii obtinut la revolutie si cum vor sa ne scoate din NATO sau UE, doar ca sa aiba ei un trai mai bun, si noi plebimea sa rabdam uitandu-ne cum ne fura pe fata. Pana cand nu repetam revolutia, si nu mai bagam fost comunisti corupti la conducere, tara noastra isi va continua declinul
Este de înțeles de ce există atâta revolta la simularea națională. Pare că organizatorii au decis să transforme examenul de matematică într-un joc de noroc, unde elevii trebuie să ghicească numerele din pălărie în loc să rezolve problemele în mod normal. Nu știu cine a crezut că este o idee bună să ofere doiari la un examen național, dar probabil că și-au confundat sala de examen cu o tabără de vacanță pentru copii de școală primară.
În loc să avem elevi bine pregătiți pentru provocările viitorului, ne-am întors la vremurile lui Ceaușescu, când educația era mai mult o formalitate decât o investiție în viitorul țării. În loc să ne uităm înainte, ne agățăm de doiari ca și cum am fi rămas blocați într-o sperietoare comunistă care nu face decât să ne împiedice să progresăm. Cred că nici Ceaușescu nu ar fi avut curajul să introducă doiari la un examen național, dar iată-ne acum, în 2024, cu o educație care pare mai mult un circ decât o rampă de lansare spre succes. Comparativ cu acele vremuri, chiar și cu toate limitările și condițiile dificile, educația era mai bine ancorată în realitate și mai orientată către dezvoltarea competențelor reale. Chiar și fără toate facilitățile moderne, elevii de atunci primeau o educație solidă, fără să fie nevoiți să facă jonglerii cu doiari ca acum. Poate ar trebui să ne întoarcem la manualele vechi și la metodele clasice, căci se pare că acele vremuri, deși departe de perfect, păreau să ofere mai multă înțelegere și mai puțin circ.
În așa - zisul comunism se făcea școală ! Serioasă ! În România ( prost ) educată -- nici știință de carte , nici educație !
S-ar părea că acesta a fost adevăratul " proiect de țară " !
Examenul mai greu nu este problema. Intr adevar este o problema atunci cand examenul este prea usor, elevi foarte slabi pot ajunge la scoli foarte bune si invers, mica neatentie te poate costa viitorul. A nu se confunda elevul slab cu elevul lipsit de oportunitati!!! Prin elevi slabi ma referi la copii care nu isi dau interesul sau pur si simplu nu sunt capabil de rezultate mai bune in ciuda faptului ca au tot ce le trebuie, nu la copii care stau in fundul satului si nu au bani de o educatie mai buna. Trebuie investit in educatie pentru a le oferi oportunitati cat mai egale tuturor. Dar astea sunt chestii care nu se intampla peste noapte. Toate vin pe rand, asadar ridicarea stachetei si un examen mai dificil nu este o idee rea neaparat, daca este urmata si de imbunatatirea sistemului la randul lui
Cat timp bugetu pentru invatamant ramane la fel de mic, nu o sa vedem modificari niciodata
De ce este relevant bugetul lol? Conteaza munca elevilor si munca profesorilor
@@kirichnererwin1062 e uite fix de aia contează bugetul, ca să ți dai seama de prostia din răspunsul tau
@@kirichnererwin1062exavt dar daca profesorii, cei care sunt direct responsabil de educatia națiunii abia primesc 3000 de lei, cati crezi tu ca o sa se faca profesori si cati crezi ca o sa iso dea silința la munca dupa vreo 20 de ani?
@@purple66666 bun, dar salariul intr-un astfel de domeniu nu ar trebui sa te motive atat de mult, te faci profesor deoarece vrei sa imdrumi viitorul tarii si sa ii educi / inveti. Inteleg ca salariul nu este deloc primitor, dar nu ar trebui sa ne batem joc de copii doar din cauza asta. Parerea mea
da bineinteles, ca le tine de foame implinirea sufleteasca. Bai pe ce lume traiesti
Sansele trebuie date de catre activitatea cadrelor didactice de la clasa, nu de la meditatii. Profesorii cer salarii ridicate, nu demonstreaza deloc ca le merita. In schimb demonstreaza ca nu meritat nici salariile actuale, dovedind ca si acestea sunt prea mari pentru cat presteaza.
Mare dreptate aveți
Va spun ca student, (unii) profesori nu isi dau silinta, dar cand nu au bani sa isi cumpere o paine in fiecare zi, mai vrei sa lucreze greu? Cand elevii si alti studenti isi bat joc de profesori si nu isi dau silinta, nici profesorii nu se silesc.
@@confuseddog6746 profesorii universitari primesc o caruta de bani pentru frecat menta, evident ca ii doare in cot, profesorii de preuniversitar sunt cei care merita mai mult
@@ciucasmyers4014 sunt de acord cu asta, intr-adevar. decat sa te duci la universitate in Romania, mai bine te duci in strainatate. hai ca unele universitati mai bune, cum ar fi Babes-Bolyai sau Alexandru Ioan Cuza, au profesori buni.
In mare parte e vina noastra,a copiilor,pur si simplu ne-am smecherit si nu invatam.Atat putem...:)
@@tomatosalad953 eu am vorbit din propria experienta si din cea a celor din jurul meu,și sa spui ca majoritatea nu fac meditații ca sunt prosti e total greșit,toți avem aceleași șanse,copilul "prost" care il caracterizați dumneavoastră arata doar lipsa de interes...Scoala oferă profesori,corupți sau nu(asta e viata,peste tot e asa)și pe lângă cei "prosti" sunt și copii cu performante olimpice,din aceleași clase.O problema ar fi faptul ca în zonele rurale scoala este mai dificila și ați fi putut face legătura la asta,dar dumneavoastră ați preferat varianta "sunt prosti",noi singuri ne facem prosti :)))) Cam asta e moda,e stupid,dar na,copii:)
@@losemealone911 poate exprimarea lui a fost mai aiurea, sau chiar formularea. Ce spunea el, așa cred, e ca majoritatea elevilor fac pregătire, nu pentru ca sunt ei “prosti”/înțeleg greu, ci pentru ca li se preda “prost”.
@@AndrewSM01 Asta da
@@znstlyece buget iti trebuie sa inveti lb. română?
nu bro, nu numa asta, dar si treaba asta ca sunt uni profesori CORUPTI (mergi la ei la meditati ca sa treci, exista cazuri) tu daca vrei sa treci te pui sa inveti si intri si la cel mai bun liceu
Daca un profesor care face videoclipuri cu rezolvarea subiectelor le ia 1 ora și 18 minute pai un copil care trebuie să mai și rescrie și să își amintească , ( profesorii știind materia )
Nu m-i se pare timpul o problemă, încă din clasele 5-6 am avut problema că știu să rezolv problemele, dar nu am timp destul. Acum la simulare, am terminat cu vreo 15 minute înainte de sfârșitul celor 2 ore. Mai mult m-i se pare că problema este în structura subiectelor.
Eu cred ca problema trebuie rezolvata in clasa, nu cu meditatii.
Nu e doar de acum situatia asta, fara pregatire, putin probabil sa iei bacul sau evaluarea nationala fara pregatire. In 2021, in clasa mea, doar 15 din 30 de copii au luat bacul cu nota medie/mare
La un moment dat meditațiile erau pentru cei ce voiau să aprofundeze, să meargă la olimpiade etc
Păi normal frate că nu toți părinții îşi permit să îşi ducă copii la meditații întradevăr ține şi de copii să învețe dar sunt copii care pur şi simplu au nevoie de ajutor cu meditații acuma eu nu atac părinții după cum am zis nu toată lumea are posibilitatea de a îi ține în meditații aici este vina noastră că trăim în România
Nu trebuie meditatii trebuie modificat sistemul de invatamant
dacă elevii care nu fac meditații au aceleași șanse cu cei care fac meditații la greu eu sunt preot la biserică💀 hai să fim serioși..
Super usor examenul, vina majoritara a copiiilor si a profesorilor dezinteresati
Situația reflectă doar atitudinea elevilor și a părinților față de școală! Ce ușor e să dai vina pe altii! S-a demodat studiul individual? Unii nici meditați nu fac față, pentru că nu vor să învete!
Nu ai de ales. Daca nu esti privilegiat pui capul in pamant si tragi tare. Nu ai de ce sa te oftici ca altii primesc fara sa depuna efort mult precum ai tu de depus, ai grija de tine si de ce faci tu si o sa reusesti.
anual scade nivelul si ei se plang ca e greu..
Nu ai înțeles nimic...NIMIC. Este vorba de discrepanța dintre cei care au parte de consultații private și cei care nu au, pentru că nu-și permit. Este foarte trist ce se întâmplă cu învățământul alternativ (meditații) pentru că nu este corect pentru toată lumea
@@fikusul21la cat de usoare erau subiectele puteai trece si fara meditații. Profesorii sunt cam 20% ok, 10% sfinți, si in rest numai jeguri ca nu s-au crezut in stare sa urmeze o alta meserie si vin cu d-ea sila ori de a drq nu predau la clasa sa faci la ei pregatire. Ca daca nu se preda nimic in clasa normal ca "au nevoie" de pregatire.
Si totusi as zice ca materia e o scarba. Tu ai citit ce opere promovam noi in literatura romana predata in scoli? "Ghiță o bate pe nevastasa si ea pe urma se duce sa ii investigheze crima raposatului sau soț. Fisu devine si el criminal si il razbuna." , Baltagul, vai de capul lui de roman, care mai e si scris într-un limbaj atat de arhaic ca nici cei de la facultate nu pot sa il citească cum trebuie.
Numai idiotenii de opere.
Alta problema e ca elevii fac mereu "cramming" pentru ca au teste in fiecare săptămână, adica incearca sa cuprinda multa informatie deodata si rpede si defapt nu invata nimic pe termen lung.
Sunt mai multe probleme din cauza cărora s-a ajuns in acest stadiu.
@@purple66666 Da, stiu pentru ca am dat bacul anul trecut. Lol. In primul rand reportajul se refera la copiii de gimnaziu si tu aid escris ce se preda la liceu. Acolo sunt predate pentru ca elevii sunt destuld e mari cat sa realizeze ca personajele din operele pe care le descrii nu sunt modele de urmat. Cat despre de ce se predau, trebuie sa acknowledge trecutul nostru. E atat de simplu. Nu te-ai intrebat de ce violenta este asa comuna pentru oamenii de peste 30-40 de ani? De ce multi justifica violul sau baterea copiilor? Pentru ca asta am fost, de mult de mult, si poti vedea asta in opere, DAR NU SUNT PREZENTATE CA MODELE. Nu sunt porcarii, ci bucati istorice din esenta noastra, fie ca ne place sau nu. E de datoria noastra, a elevilor din ziua de azi, sa ne mai educam si singuri. Cat de usor este sa zici: "Weee ce inutile e scoala weee da' pe mine cum ma ajuta?".
@@fikusul21 Baltagul se preda la gimnaziu. Si asta nu e singurul. Mai sunt nuvele naspa. Asta e doar romanul de care mi-am adus aminte imediat. Restul se preda la liceu. Adica nici atunci nu scapi de astfel de opere. Si my point exactly! Sunt de acord cu tine , ai dreptate, dar la un moment dat iti dai seama ca e prea mult. Ok avem si opere cu contra modele dar de ce avem DOAR contra modele? Nu mai bine se mai scrie niste cărți noi, niste opere care sa poata fi citite si intelese cu ușurință?
Si lana la urma e istorie sau limba materna? Sa faca o materie separata numita istorie literara si sa le predea acolo pentru cui ii va folosi ( istorici, scriitori, jurnalisti etc). Si la romana sa se predea fix ce iti e tie de folos: cum sa scrii o scrisoare, cum se scrie un raport la munca, cum iti exprimi o opinie, cum compui un argumente,gramatica, s.a.m.d.
Nu crezi ca ti-ar fi mai de folos sa stii cum sa scrii un raport la munca sau o scrisoare/petiției catre o instituție decat sa iti pierzi vremea cu atatea romane la care in esenta ti se cere acelasi lucru (comentariu si analiza caracterului). Chiar trebuie sa stii sa faci 2 feluri de compunere pentru 12/13 romane? (nu mai stiu cate erau).
@@fikusul21 si da e si de datoria elevului dar vezi bine ca nu toti au inclinatia sau chiar posibilitatea de a fi autodidacți si in acele cazuri scoala e singura forma de educație pe care o primesc. Scoala nu trebuie sa fie favuta cu de-a sila. Curiozitatea asa acuta de a afla cat mai multe e un lucru uman si sistemul asta fie prin teste in fiecare săptămână, fie prin profesori naspa, fie prin materia jalnica starcesc dorinta asta de a învăța.
P.s : Succes la facultate. O sa ai vreo 6-14 BAC "like" teste si proiecte cat carul per semestru, depinde de ce profil si ce facultate iti alegi. Sper sa nu iti iei burnout dupa ce crezi ca ai scapat de BAC. Toate cele bune!
Lasa ca avem nevoie si muncitori pe camp si in servicii, cine vrea sa invete o va face si singur.
Bre si ala de pe camp are nevoie sa stie cum se cultiva ce planteaza, sa scrie un raport si sa calculeze niste cantitati. De ce crezi ca fermierii nu au cap sau ce? Ipocrizie! Si nu avem nevoie de asa ceva oricum. Unde ai mai vazut atatia oameni la camp. E un singur om cu un tractor. Asta e una din zicalele proaste ramase de pe vremea lui Ceașcă ca sa justifice neajunsurile sistemului de învățământ.
bine ca vin colegii in jordani si bape uri si nu au bani de pregatire
Am văzut subiectele și nu au fost de loc complicate. Pur și simplu totul pleacă de la toată libertatea care li se urcă la cap
De loc sau deloc?
Sigur..
Pai, daca le-ai rezolva si corect..mai ales la gramatica, poate ar fi ..
Extrem de usoare 😂 Nu stiu ce se plang
De ce*
Ala cu jordan 4 in picioare nU aRe BaNi
Aia in general fac pregatire
n are bani sa dea tips la chinez saracu
Îs fake uri se vede.
@@Alin.h08 nu conteaza transport plus cat costa ala nu ii exact ieftin rau.
Ca elev care a dat simularea examenului această lună, acesta ar trebui să fie bazat mai mult pe logică decât pe informații primite în clasă - până la urmă toată lumea poate, cu 1000 de meditații, să memoreze cum se rezolvă 18 exerciții, dar nu e la fel de ușor să ai natural logica de a rezolva ceva complet nou.
Aud cum unii zic că simularea asta a fost diferită, dar personal nu văd absolut nicio diferență, am rezolvat nenumărate simulări care doar aveau alte numere și, câteodată, alte metode de a formula același exercițiu.
În opinia mea, acest examen este doar o repetare condensată a tuturor testelor date din clasele 5-8 fără rost. De ce nu se mai face cont de medie? De ce se bazează tot viitorul educației mele pe două zile care au șansa să fie nefavorabile? De ce irosim aproape un an întreg școlar pentru un examen?
Ce plm intra astia in panica e doar o simulare
de ce au nevoie de meditatii? Oare pentru ca avem profesori slabi care nu sunt capabili sa ii invete pe elevi nici cat sa le garanteze o nota de trecere? Credeti ca daca luam toti profesorii si ii punem sa dea examenul de capacitate, iau 10 pe linie? Sau credeti ca e acceptabil ca un profesor sa nu ia 10 la materia predata de el? Adica el stie materia de nota 5 si vrem ca elevii sa ia mai mult?
Statul nu numeste profesori.
Este strict optiunea fiecaruia sa sa se prezinte sau nu la examenul de Titularizare.
Maretii pe care dumneavoastra ii admirati nu ar fi prinsi nici morti la un examen de intrare in invatamantul de stat.
Sunt şi unele persoane care percep mai greu. Am avut nevoie de meditaţii.
Alea ar trebui sa fie exceptii, nu standardul. Daca sunt exceptii, aia e, sa faca meditatii, dar acum cam toata lumea are nevoie de meditatii, deci pare ca nu e problema pe partea elevilor. Faptul ca la examenele de titularizare profesorii se chinuie sa treaca, intareste ideea sustinuta de mine cum ca sunt cam praf cei in care ne punem bazele sa ne pregateasca copii pentru examene, ca mai mult nu fac ei, educatia, din pacate, se face acasa, iar daca parintii nu stiu sa o ofere, copilul nu are de unde sa primeasca mai mult.@@zeeteavathepipe3184
S O S ROMÂNIA DOAMNA DIANA IVANOVICI SOSOACA TREBUIE SĂ VOTAM CU TOȚI ROMINI DACĂ NU VREȚI RAMINE ACASĂ LA VOI
Vorbiți aiurea!
Subiectele sunt jenant de ușoare. Nu mai exista cerințe din tematica de literatura, de exemplu, programele școlare s-au golit de informații menite sa formeze temeinic viitori intelectuali! Elevii nu mai dau 2 bani pe acest "puțin" care li se cere. Nici nu este nevoie de meditații. Dimpotrivă, e chiar rușinos sa iei meditații la cât de ușoare sunt subiectele. Comparați-le măcar cu cele din 2019, 2020!
Despre gradatiile de merit: ha! ha! Se dau pe bani grei, pilozilor, nicidecum "pe merit" sau, după prostia din știre, pe rand, sa nu se supere nimeni. Doamne ferește!
Spre deosebire de ministrul Deca, parlamentari și jurnaliști, profesorii de la catedra trec prin examene serioase, mulți anual, concurenta este acerba, trebuie sa înfrunte și corupția directorilor puși prin simpatii politice, iar dreptul lor de a profesa este asigurat de licență, de modulul Pedagogic și de examenele pentru care, cei mai mulți devorează cartile! Notele slabe ale elevilor aparțin exclusiv elevilor care nu sunt interesați sa învețe, sa citească etc. E chin mare pentru ei. Tiktok, droguri,.. Deschideți ochii!!!
s-a mutat simularea la inceputu lui februarie fara sa schimbe deloc din materie, au fost exercitii cu teme care se predau mai incolo, prin martie, dar profesorii au fost nevoiti sa predea 2-3 lectii deodata, intr-o singura ora, ca sa aiba timp sa predea tot ce intra in programa pentru simulare, desi profesorii au semnat ca in simulare sa nu se dea toata materia, nu este deloc corect, simularea la matematica a fost de nivel de olimpiada, exercitiile pentru nota 5 is usoare, apoi de la 5 in sus numai olimpicii, nu este corect.
Motivul e simplu, ii doare la caras de simulare pentru ca nu ii afecteaza mai cu nimic.
Faza cu crescutul salariului la profesorii buni e efectiv "Tovarasi va vom creste salariile". Oricum, daca un profesor are o clasa in care jumatate din copii se mediteataza si altul are o clasa in care nimeni nu se mediteaza, tot profesorul cu meditatii va fi "mai bun", fie ca poate nu este.
Simularea chiar a fost prea mult pentru elevi de clasa a 8. Simt ca trebuia ceva mai uşor
trebuiau sa se revolte cand ii obligau pe copii sa stea cu masca la ore
ai venit si tu sa comentezi.
Meditatiile fara factura sa traiasca !
Eu nu m-am meditat la nimic dar erau alte timpuri.
As putea vorbi mult pe tema meditatiilor dar ma opresc.
Nu au avut copii nici acum 10 ani meditati private 😂 telefoanele, internetul,coruptia si multi alti factori sunt devina pentru scaderea nivelului de invatamant din Tara...
Comuna Lețcani NU este o comună săracă . Mulți copii de acolo trăiesc în condiții peste media celor din Iași , care este la 20 de minute distanță .
La română au fost subiecte similare celor din anii trecuți , deci nu era o surpriză .
Dar la simulare elevii nu au motivația de a se pregăti serios : notele nu se trec în catalog , iar ideea că până la examenul adevărat mai este o veșnicie primează .
banuiesc ca cei care au facut subiectele se bazau pe "Romania educata" a Presedintelui. :))))))))))))))))))
Cu scoala fara scoala, tot soferi pe 1500 de euro ajung in diasporenistan pa comunitate.
Ei nu invață nici la ore
e usor de spus dar daca la ore profesorii nu isi dau interesul, si din atitudinea ta o sa presupun ca esti un parinte deci inaite sa vorbesti mai bine pune te si incearca sa rezolvi subiectele si dupa sa comentezi
Și cu bac și fără bac tot n-ai serviciu
asta e scuza ta ca sa te minti singur cand te mustra constiinta ?
daca continui asa o sa ajungi un loser in viata un Ratat
ai serviciu daca stii meserie sau o profesie cautata pe piata
nici la carrefour nu te ia Fara bac sa asezi marfa pe rafturi sau sa fii casier
sper sa fii minor si imatur ca te scuza ca daca ai 18 sau mai mult e f grav ptr tine
Bine ca nu au bani sa ii mediteze dar ii duc cu masina la scoala pe fiecare zi. Daca e samanta buna si te ocupi de copil se descurca si fara meditatii.
Adica profesori nu isi fac treaba in clasa. Daca ii platesti in negru, atunci ei sunt dispusi sa isi faca treaba.
profesori lenesi
In loc sa dai vina pe profesori mai bine ai pune mâna pe carte, ca știm toti ce atitudinea au aștia din clasele 5-8, nu invata nimic 3 ani si dupa se plang ca nu iau examenele 😂
Am prevazut intr-un alt comentariu ca asta se va intampla🤣🤣🤣
Ca elevi ce a dat simularea aceasta eu personalo ma' asteptam sa fie fix invers,subiectul mai greu sa fie română ,nu Matematica,într-un fel înteleg dece se da mai greu acum,avand arata timp la dispozitie pana la examen au vrut sa ne trezeasca la realitate ca notele mari se iau prin ore de munca si studiu ❤
Ești agramat rău de tot 😂
25 de lei una dintre cele mai bune culegeri la mate cu tot cu explicatii, la romana la fel, oricine poate invata de pe ele... despre ce vb?
Timpul de rezolvare al subiectelor este limitat!
Se vorbeste despre diferenta de timp si energie pentru intelege ideea de rezolvare a unui tip de problema.
Cand citesti o propozitie, nu toti o inteleg la fel. "Pe intelesul tuturor" sau "oricine poate invata de pe ele" care apare pe coperta e doar marketing.
Meditatorul traduce si adapteaza propozitia pe limbajul si vocabularul copilului.
Despre ce vorbim?
Pe vremea mea doar matematica a fost singura materie de temut , ce se întâmplă în prezent?
Elevilor nu le mai place școala, nu au ei o problemă neapărat (TikTok + muzica trap le-au stricat mințile la majoritatea)
Atâta carte pt viitorii sclavi?...
logica de idiot conspirationist
Este foarte greșit ce s-a spus în legătură cu gradația de merit. Chiar nu va puteți documenta? Este rusinos pentru marele Pro TV ca nu e în stare sa dea niște informații corecte. Dar ei au mințit cu dezinvoltura în situații și mai crâncene, asa ca nu știu de ce ma mai mira.
am dat-o anul trecut ma doare la bassssssssssss
cand lucrurile vor sa se schimbe se vad clar gaurile si crapaturile din sistem
Alo FRATILOR , NU MAI STATI SI INCEPETI CU BALIVERNEEL ACESTE CACI DACA STAU BINE SA MA GANDESC TOATA EDUCATIEA ACEASTA ESTE DIN VINA NU NUMAI A COPIILOR CARE NU POT EI SA INVETE DAR ESTE SI DIN VINA A MAI MULTOR OAMENI CARE VOR NU STIU EU CE PE LUMEA ACEATA CU PRIVIRE LA EDUCATIA LUI RAHAT , PE BUNE ACUMA VRETI SA II AJUTATI PE CEI MAI TINERI SA INVETE CARETE SAU SA II DISTRUGETI MENTAL , HOTARATIVA ODATA !?
Eu sunt a 6 a, nu am facut nicidata meditații si am reusit sa fac o mare parte din exercitii de la simulare, corect❤
prin mare parte te referi la subiectul 1 care e cel mai usor
si poate primele doua de la subiectul 2, faza e ca poate ai profesori buni dar asta nu inseamna ca toata tara e asa
Gradul de dificultate al probelor a fost pompos spus mediu! Adevarul este ca elevii nu se pregatesc si au un ,,miserupism” maxim! Exista atatea oportunitati pentru toti elevii: culegeri, cursuri online, tutoriale, canale de youtube, multi profesori fac pregatire suplimentara gratuita! Elevii au insa alte ,,modele”, bine popularizate de mass-media(asistente tv, only-faniste, cantareti de anumite genuri muzicale)!
0:40 Aia sunt cumva Jordan 4 Retro Bred, ăia de 500-1000 euro la resell?
bani sunt le trimit amaratii din strainatate si ei taie frunza la caini in loc sa mearga la meditatii sau macar sa -si cumpere ei carti daca nu vor sa umfle buzunarele hotilor de profesori bisnitari
acum cu internetul e usor cand am facut eu carte nu exista internet si nu-si permiteau ai mei era o saracie cu lustru la sf anilor 90
1:33 -2:05 nu exista un mecanism clar pt evaluarea profesorilor
Pai sa le predea ca lumea. Pe vremea mea asa ceva nu exista. Elevii nu inteleg un text? De ce nu ii puneti sa citeasca? De ce nu ii ardeti la note pentru necitit? Sunt oameni care au ajuns la varsta de 18 -20 de ani si nu au citit o carte la viata lor. E penibil, iertati-ma.
Grecii au inventat scoala ca sa nu mai reinventeze parintii roata la fiecare odrasla nascuta. Datoria scolii este sa transmita mai departe cunostintele umanitatii intr-un format la scara mare (multi elevi/studenti invata deodata).
De ce acum elevii ar necesita meditatii? Profesori slabi? Da, dar nu toti sunt slabi. Elevi lenesi? Da, mai toti sunt lenesi, adica nu sunt autodidacti asa cum odinioara mergeai ghidat de o forta misterioasa la biblioteca si conspectai acolo de-ti toceai dentritele (ironic, mai multe dentrite neuronale = mai buna memorie :) ). Acum acea forta nu mai exista iar dentritele nu mai sunt folosite intrucat ele au fost deja folosite de catre alte persoane scriind Wikipedia, biblioteca moderna, de unde se da doar copy-paste. Acum se merge pe Ai, unde iti folosesti chiar mai putini neuronii. Astfel societatea ajunge incet-incet sa se indobitoceasca si ce face omul prost (cel care nu intelege)? Ori se sperie de o divinitate/cineva cu putere mare (statul, sistemul, bogatii) ori dau vina pe oricealtceva in afara de ei insisi (ei neputand intelege ca schimbarea incepe cu tine, cu cel la care te uiti in oglinda).
Daca as fi presedinte as prioritiza cheltuielile asa:
1. Educatie.
2. Sanatate.
3. Sistem anti-coruptie.
4. Infrastructura oras/sat/nationala.
5. Economie.
De remarcat ca punctul 1 fiind dezvoltat le anuleaza pe restul. Educatia de totul... ;)
Dendrite* totusi.
fara criterii clare de performanta masurabile poti sa arunci ce muschiu tau vrei referitor la sume stimate tocilar
fara desfiintarea titularizarii nimic nu se va face
unde e motivatia? nicaieri profesorii cu mici exceptii au spatele asigurat odata ce au devenit titulari indiferent de cat de mult isi fac sau NU treaba DAR banii luna de LUNA ii incaseaza BASCA meditatii pentru care nu platesc niciun impozit
e adevarat ca exista si azi accesul nelimitat la internet cu pornografie jocuri etc aici e de vina prostia si ignoranta parintilor in a programa de la setari internetul si timpul petrecut acolo
batjocura
Cine vrea sa invete, poate face pregatire pe youtube. E gratis .
Și pt ce mai mergi la școală? Sa ai de unde te întoarce acasă?
@@alecsandraalecsandra2524 Asa a fost dintotdeauna. Nici pe vremea parintilor nostri nu erau toti premianti. Doar cine lucra suplimentar. Singur… sau cu ajutor. E foarte simplu sa dam vina pe cei din jurul nostru pt nereusitele noaste. Acum copiii au toate conditiile de accesare a informațiilor. Trebuie doar sa munceasca in plus. Asa a fost mereu… sa fii mai bun decat media clasei.
Un elev care :
* vine la școală zilnic ;
* este atent la oră ;
* își pregătește fiecare lecție serios , învățând acasă ;
* cere profesorului explicații lămuritoare , dacă nu a înțeles ceva din lecție ;
* citește ( cărți ! )
NU ARE NEVOIE DE MEDITAȚII .
Asta le - am spus mereu elevilor și părinților , când am luat o clasă la început de ciclu .
( Mă refer la limba română ; în gimnaziu , literatura română aproape a dispărut . Iar la evaluarea națională nici nu se mai cere să fi citit vreo carte , sunt texte la prima vedere , din autori străini sau cei agreați politic ! )
Trageți concluzii !
Pai fratica,la liceul unde vreau(vroiam )sa-mi dau eu copilul,s-a plins copilul unui prieten ca e persecutat deoarece părinții sint bogați si nu vine la meditații...ha,na-o pe asta...mai nou esti obligat sa platesti meditatii
я месный рядом работа оторвал у ряда первую вагонетку она 700 по пять кг один колеса не двигаю и надо лом концы он 45" см 20 края согнули на ось проем и если рву прыгать она сможет двинуть не успеваю вырвать руки двинул как винты вентилятора на пальцы в бетон лом давит я не думаю надо отойти бросить не хо4у
Sunt a 7 a, cu profa de mate am făcut subiectul și este ușor, s-ar putea ca voi să nu luați note pentru că nu ați învățat teoria! Teoria!! Dacă învățați teoria nu aveți cum să nu faceți grila!! Dar presupun că nu știți ce e teoriam
stai sa vezi la anul urmator ca nu e numai teoria. trebuie sa stii sa o aplici. vai ai facut cu doamna tot subiectul,ma lasi tot subiectul 1 poate si de la 2 primele doua puncte. asta te aduce la nota 6. ex 3 nici nu mai zic ca singur nu il faci, mai ales cand esti sub stres si ai timp limita. si profesorii au zis ca a fost peste nivel simularea. poate ai un profesor bun care se implica dar sa fi invatat cu un profesor dezinteresat ca nu te mai dadeai mare
Parintii sa mai ia calmante.
Fake news. Eroare de generalizare. Nu in toate scolile se dau salarii de merit prin rotatie.
Ce e atat de greu? La matematica n-a fost chiar atat de greu
De ce nu face pregătirea în școală,după ore?