Kävyistä taimia osa 3: Kylvö

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 ноя 2024

Комментарии • 9

  • @dudefromtheneighbourhood
    @dudefromtheneighbourhood 3 года назад +5

    Tämä oli mielenkiintoinen videosarja. Kiitos! ☺

    •  3 года назад +4

      Kiitos! Julkaisen myöhemmin vielä videon itse kasvatettujen taimien istutuksesta

    • @dudefromtheneighbourhood
      @dudefromtheneighbourhood 3 года назад +3

      @ Hieno homma ☺

  • @joelnuorala9631
    @joelnuorala9631 2 года назад

    Hyviä videoita. Laitoitko ihan kukkamultaa siemenille vai jotain muuta? Ja jätitkö siemenet pintaan vai multaa päälle?
    Nimittäin olen kuusen siemeniä myös ottanut ja ajattelin testata lähteekö itämään.

    •  2 года назад +2

      Kylvin siemenet ihan ihan pihalta kaivettuun multaan. Ripottelin siemenet pintaan. Jos siemeniä kasvattaa ulkona niin voi olla kannattavaa ripotella vielä vähän multaa siemenien päälle. Näin linnut ei syö siemeniä niin herkästi ja lämpötila pysyy tasaisempana.

    • @olavimalmberg4775
      @olavimalmberg4775 2 года назад +1

      @ Kerron oman kokeiluni muutaman hehtaarin metsän uudistamisesta. Eli huomasin kevät hangilla liikkuessani tuulenkaato männyssä olevan runsaasti käpyjä. Kävyt oli jo auenneet siinä määrin että ne piti kerätä pientä varovaisuutta noudattaen, jotta siemenet eivät varisseet maahan. Keräilin käpyjä parin normaalin muovisen kauppakassin verran. Sitten miettimään kuinka saan tehokkaasti ne siemenet eroitettua kävyistä. No eipä siinä ollut vaikeuksia, kolautin kävyt saaviin jonka jälkeen akkuporakoneen laastin sekoitus vispilällä pyöräytin saavin sisältöä jonkin aikaa. Sen jälkeen kävyt päältä pois ja siemenet jäi sitten saavin pohjalle. No nehän olisi jo siinä vaiheessa periaatteessa kylvö kuntoisia. Musersin käsissä kuitenkin niitä siemeniä sen verran, että ne lentosiivekkeet irtosivat pois varsinaisista siemenistä. Seuraavaksi yritin sopivan tuulen avulla eroittaa ne siivekkeet erilleen siemenistä, mutta jouduin kuitenkin käyttämään hieman teknillistä puhallusta sisäksi siementen erotteluun roskista. Lopulta minulla oli kolmen vartin limpparipullollinen puhdasta männyn siementä. Ja näin siemenet jä odottelemaan lumien sulamista. Kun sitten metsitettävä aukko oli kuivahtanut talven jäljiltä aukko laikutettiin normaaliin tapaan. Kyseinen alue oli tietenkin aika sopiva juuri männyn kasvattamiseen. Laikutuskoneen jäljiltä osa laikutetusta alueesta oli pitkälti sora pintaista, joka on eduksi männyn metsittämiselle. Aukon siementäminen kävi jouhevasti suoraan sillä limpparipullolla. Muutama reikä porakoneella korkkiin ja sitten vain tupsaus siemeniä laikkuun. Testasin etukäteen reijityksen koon ja määrän sopivan siemen määrän saamiseksi laikkuun. Noin viisi siementä laikkua kohti oli tavoite ja se onnistui aika nappiin näin jälkeen päin arvioituna. Itävyys näytti olevan aika korkea, kun laikussa oli aika tasaisesti puolenkymmentä tainta. No viime kesän ohjelmassa oli taimikon tarkkailu ja liikojen taimien poistaminen laikuista. Mielestäni onnistuin tuossa rojektissa yli odotusten. Nyt taimet on jo reilun puolen metrin korkuisia ja niitä on riittävästi. On toden näköistä että tällä menetelmällä saadaan parempaa puuta tulevaisuudessa ja miten antoisaa on seurata oman kylvöksen kasvu.

    •  2 года назад +1

      @@olavimalmberg4775 Olipas mielenkiintoinen kokeilu. Siementen karistus oli jonkun verran rouheammin tehty kuin omalla tavallani, mutta sillä ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä. Uudistaminen kylvämällä on hyvä ja kustannustehokas vaihtoehto sopiville kohteille. Jalostettuja siemeniä käyttämällä saisi vielä parempaa laatua ja kasvua, mutta siinä jäisi oma kokeilu vähemmälle.

  • @oudous
    @oudous 2 года назад

    Mitä multaa siinä on

    •  2 года назад +1

      Kylvin siemenet ihan tavalliseen pihalta kaivettuun multaan.