Ben katılmıyorum. Akilli sistemlere yonelmeye devam etmeliyiz. Elbette birden cok SIHA yi 1 tane F16 sinek gibi pespese avlar. Ancak sen o kadar güçlü bir SIHA filosunua sahip oluyorsun ki, dusmanin F16 ile icra ettigi bircok gorevi SIHA, TIHA ve Hurjetle halledebilecek ve F16 larinin optimum duzeyde vergimle kullanabilecek konuma geliyorsun. Benim gorusum MMU yapilana kadar kesinlikle ara sisteme gerek yok. SIHA, yeni Akinci TIHA ve Hurjet destekli F16 filomuz bu sürede yeterli olacaktir. Burda asil önemli mesele MMU icin B planidir. Öyle ya diyelim ki yapamadin. İstediğin katkiyi veremedi ucak, yada Surec uzadi da uzadi, bitiremedin. O zaman ne olacak?
Iste ben suan icin hazirliksiz oldugumuzu dusunmiyorum. Onu anlatmaya calistim. Bolgedeki hicbir hava kuvvetinden asagida degiliz. Bu kadar denklik bize fazlasiyla yeterli. Akilli sistemlerimiz, insansiz harp sistemlerimiz, elektronik harp sistemlerimiz ve bunlara kendi imkanlarimizla dusuk maliyetle ulasabiliyor olusumuz bizi birkac adim one cikariyor her savaşta. Adi sani olmayan o kadar cok gudumlu akilli muhimmatimiz var ki, bunlar kagit uzerinde kendini cok belli etmez ama savasta herseyi degistitir. Bir koral bir awacs cok fazla is görur. Simdi uzun menzilli karadam karaya fuze calismalarinda da sona geliniyor.
Evet ihtiyac eurofighter boşu boşuna ingiltereyle ilişkilerimizi düzeltmiyoruz ingiltere de satar ingiltereni ege de işi yok onların işi afrikada bence alınmalı ilk etapta 32 tane alınmalı bence
@@turkeditysf umarım alırız, f35 teslimatlarıyla birlikte bir çok ülke filosunu yeniliyor, direkt komşumuz sayılacak mısır İsrail ve Yunanistanda filolarına ciddi katkıda bulunuyor, bizimde uçak almamız şart bence, gönül f35 ten yana, ama eurofighter de hiç yoktan iyidir.
Tolga hocam manşetle izleyici topluyorsun:)) bir an heyecan yaptım uçak alıyoruz diye.. uçan kaçan yüzen her türlü silaha herkezin tahmininden acil ihtiyacımız var.
@@Alifatih1968 f35i nasıl alcaz.Bize vermemeleri için çok sebep var.Veya rahatça kullanamamamız için de çok sebep var.O yüzden almalıyız desek de biraz saçma
Eurofighter ufacık bir arıza için tüm her şeyi sökmek gerekiyor her şey bir yere bağlı o yüzden tadilat ve modernizasyon işlemleri çok pahalı iyi bir şey olsa bize satmazlar zaten
Elimizde ki F-16 filosunun bildiğim kadarıyla neredeyse hepsi 50+ seviyesinde bu filo ile 2040 yılına kadar çok rahat gidebiliriz. Ayrıca 2021 yılı içerinde Gökdoğan ve Bozdoğan Hava-Hava füzeleri envantere girecek. Ve son olarak 2021 yılı içerinde Asalsan tarafından üretilen Aesa radarları ile modernize edilmeye başlanacak. Kesinlikle Eurofighter uçaklarına bir kuruş bile verilmemelidir.
MMU'yu beklemek riskli, fakat uçağa şimdilik ihtiyacımız yok, eurofighter almak para israfı olur. Alınacaksa 5. nesil bir uçak alınır. Bu da ancak 5 yıl felan sonra.
Ege için münferit olarak düşünürsek f-16 lar ile hava üstünlüğü sağlamamız artık mümkün değil. İstediğiniz kadar taktik, personel kalitesi ortaya koyun. F-16 önleme ya da angajman yapacakken menzili arttırmak için 3 harici yakıt tankı taktığı zaman CAT III uçmak zorunda ve bu da manevra kabiliyetini ciddi oranda düşürüyor. BVR mesafesinde ne kadar kalmaya çalışsanız da ( ki o konuda zaten pilotaj değil teknoloji daha çok konuşur ve bizden şu an aldıkları rafaleler ile üstünler) iki tarafın önleme ve kaçınma taktikleri de konuyu bir noktada dogfighta getirebilir, sadece shot to kill değil, bugüne kadar Ege üzerinde oynanan hava oyunlarını da hesaba katmak gerekiyor. Konu dogfighta geldiğinde ise bizim uçaklarımız yakıt tanklarını atıp CAT-I e geçip kısa sürede işi bitirmek zorundalar yoksa bingo fuel durumu olur ve oyunu verip eve dönmek zorunda kalırlar. F-16 hala (özellikle block 30) dünyadaki her uçakla dogfight yapıp kazanabilir ama pilotlarımızın eli malesef karşıdaki rafalelerin menzilleri ve manevra kabiliyetleri dolayısı ile güçleşmiş durumda. Yakın dönemde rafaleler uçmaya başladığında Yunanlılar bu bahsettiğim savaş oyunlarında bizim pilotları kovaladıkları bir çok video paylaşacaktır. Meteor konusuna gelince, operasyonel başarısı amraam yanında çok silik kalır. Amraamin tarihi başarı ile dolu, meteor gerçek bir havadan havaya savaşta kullanılmadı. Bu dediklerimin hepsini silahlı kuvvetlerimiz çoktan hesap etmiş ve planlamasını da ona göre yapmıştır. Bundan hiç şüphem de yok açıkçası.
Sayın Özbek, videolarınızı ilgiyle ve beğenerek izliyorum. Bu videoda bahsettiğiniz Bismarc zırhlısının ikizi Tirpitz bildiğim kadarıyla 1944 de Norveç fiyordlarında 36 İngiliz savaş uçağının saldırısında 1400 civarında personelini kaybetmesine rağmen batmamış ancak hizmet dışı kalmıştı...
Eurofighter’lar bakım periyodlarının sıklığı (40 saat uçuş - 250 adamsaat bakım) ve işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeni ile çok eleştiri alıyordu diye biliyorum. Yanılıyor da olabilirim tabi ki...
Haklısın , Eurofighter ın mesaisi masraflı. Lakin, 12 sene önce yaptıkları teklif aynı şekliyle geçerli olursa, yani kaynak kodların teslimini barındırıyordu, pahalılığına rağmen bu devirde etrafımızda oluşacak düşman( nereden olursa olsun) 4 veya 4,5 nesil filolarına karşı güç sağlar.Ama projesindeki Alman ortaklığı sıkıntılı bir durumdur bizim için. MMU nun gerçekliğinden duyulan sıkıntılar ve gelişen ortamlara ve NATO altyapısı , aslında bu uçağı bizim için mecbur kılıyor!! 2006-2009 arasında F35 ve Typhoon ile alakalı olan seçim yapma durumunun( Vecdi Gönül savunma bakanıydı) hesabını ileride kim verir ,Allah bilir!!!
Alabilir,tr motora destek vermek için ef typhoon alım şartı koymuş olabilirler.Dunyada bu işler böyle yürüyor,ayrıca İsmail Demir ortak üretim olduktan sonra herşeye açığız dedi.
Hocam iha\siha sistemlerinin savaş jetleri karşısında hiç bir şansı olmadığı ile ilgili bir video yaparmisiniz? Bazı arkadaşlar abartmadan öteye gidip saçmalamaya basladilar. Anka, aksungur, akıncı ve bayraktar savaş uçağı düşüremez istediğin kadar güdümlü füze tak yine olmaz. Ben uzman değilim ama mantık diye birşey var arkadaşım. Bir de radar diye birşey var bu arkadaşlar duymuş mu acaba? o ihayı, savaş uçağı kmlerce öteden vurur. Şu anda jet motorlu muharip uçaklar üzerinde (ABD,Rusya,Çin) bile hala geliştirme devam ediyor biz tp motorlu sihayla mı savaşacağız? Onun görevi ayrı diğerinin ayrı şunu bi anlayalım.
Kardeşim akıncı uçak düşürebilir ayrıca düşürmesine ihtiyaç da yok sende milli hisar a hisar u hisar o hisar o+ ve s400 hava savunma sistemimiz var eğer uçak düşüreceksek bunlarla düşürürüz ve libya da çin sihalarını milli lazer silahımız ile düşürdük lazer silahı ve milli şu anda envanterdeler ve hala geliştiriliyor menzili artırılacak en güclu lazer silahıımız tübitak bilgem in geliştirdiği şu anda gemilerde mpy 76 da zırhlı araçlarda kullanılıyor
@@turkeditysf Düşüremez. Akıncı onu görene kadar o jet çoktan kilometrelerce öteden onu görüp atışını gerçekleştirecek. s400 dışında yüksek irtifa hava savunma sistemimiz envanterde yok. Fazla hayalperestsiniz. MMU gelene kadar bize acil bir ara çözüm lazım.
Türkiye en yakın zamanda alterantif modern bir filo kurmak zorunda . Hangi uçak olur nasıl olur bilmiyorum ama mevcut F-16 ile Yunanistan'ın Rafale ve F-35 lerini durdurmak imkansız.
1)Şiddetle uçağa ihtiyaç var. Mesela Çavuşoğlu defaatle açıkladı. 2)Eurofighter dışında fazla bir seçeneğimiz yok maalesef. Dezavantajlarına rağmen çok güçlü. 3)Tolga bey; Harrier'ların lisansla üretimi , üretim hattı Türkiye'ye taşınarak yapılabilir mi?
Tolga bey ,savaş uçaklarını yapmak neden yıllar alıyo çokmu zor ,en başından sonuna belgesel yaparmısınız ,çok merak ediyorum ,gençlerimizede öğretici bilgi olur .
BU uçaklardan uygun fiyatlı alınmış bir 60 Adet hiç fena olmazdı. MMU için farklı uçak ve sistemlerden bilgi almak gibi getirileri olacağı gibi, 200 Küsür F-16 yanında 60 tane de bunlardan (Son sistem güncellenmiş) çok çok caydırıcı bir güç olurdu. Türkiye aslında İngilizlerin bu ara boşluğunu iyi değerlendiremiyor. Sürekli ABD ve Rusya arasında gelip gidiyoruz ama 3 tarafın içerisinden de en zararlı çıkan her daim biziz! Unutmayalım ki İngiliz zeki ve kurnazdır. Öyle yok Avrupa, yok Fransa, yok Yunanistan vs. umurunda olmaz. Kİmse için kendini asla riske atmaz! Yani kafaları çalışır. Amerika gibi sürekli politik gevşeklik, cıvıklık olmadığı için devlet politikası sağlam ve istikrarlıdır. İngiltere aslında özellikle son 3 Yılda baya baya karşısına aldı. Amerika'daki siyahların ayaklanması, Trump'a bu kadar ağır darbe indirilmesi vs. hiç öyle rastgele gerçekleşmiş olaylar değil! Hele hele şu "DÜnyayı yöneten 12 aile" dediğimiz aileden bir çoğunun aile reisinin ve hatta bunların varislerinin, balkondan düşme, intihar etme vb. enteresan şekillerde birbirine çok yakın arayla ölmesi, gene Rusya'da Soros vb. maşası sözde petrol zengini Rus iş adamlarından bazılarının bire ölmesi vs. çok acayip olaylar oldu! İngiltere'nin Çin ile yakınlaşması ve ABD'nin buna medya önünde göstermemesi dahi alttan alta ağır bir tepki vermesi ise cabası. Uzun lafın kısası; Türkiye İngiltere ile aslında çok derin ve ciddi bir iş birliğine girebilir. Ancak bu konuda bizim devleti yönetenlere güvenmiyorum. Çünkü İngiliz ile iş birliği asla sırtını dönmeye gelmez, asla boşluk bırakmaya gelmez, asla taviz vermeye gelmez, sdls arkanı dönüp İngiliz'e % 100 güvenmeye gelmez! Karşılıklı çıkarları sürekli koruyacaksın. İngiliz'i sürekli kontrol altında tutacaksın. İngiliz'e göstermen gereken seninle adil ittifak yapmaktan başka şansı olmadığı, bu ittifakı bozmanın 8Yani sana kazık atmanın) maliyetinin çok ağır olacağını ve hiç bir kar edemeyeceğini, ancak seninle eşit karşılıklı çıkarlar doğrultusunda müttefik olmanın İngiliz'e jeopolitik, finansal, coğrafi vb. her anlamda büyük getiri getireceğini göstereceksin. Unutmayın ki devletler arasında asla dostluk, arkadaşlık, duygusallık olmaz. Devlet böyle yönetilmez. İnsanlığın başından beri bütün devletler çıkarları örtüşür ise (Veya bir diğeri öteki üstünde mutlak güce sahip ise) müttefik olur, çıkarları karşı ise düşman olur. BU gayet normal ve doğaldır. BU devlet ilişkilerinde duygusallık, yok dostluk vs. bizim insanımızın boş hayal gücünün ürünü! Böyle birşey hiç var olmadı, bundan sonra da olmayacak! Ancak Azerbaycan ve Pakistan Türkiye'ye gerçek dost iki millettir. Dİkkat edin, "Dost Devlet" değil "Dost Millettir", yani halkları birbirine dosttur. Eğer çıkarlar çatışırsa veya bir diğerinin başına kukla bir yönetim gelirse ilişki bir anda bozulabilir!!! Hele hele din, mezhep üzerinden sözde birlikler olabileceğine inanmak cidden cehalettir. Ümmet vs. palavradır!!! Dikkat etin Türk tarihi boyunca (4000 Sene Türk, 1100 Yıl Müslüman Türk tarihi) boyunca Türklere dost Müslüman ülke hiç olmadı, bugün de yok! Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakhstan vb. Türki devletler bizimle Türk olduğumuz için yakın (Din, İslam vs. bunlarla bizi birleştirme yerine ayırıyor aslında!). Bosna, Kosova, Makedonya vb. güya Müslüman ülkeler zaten İslam yüzünden değil, binlerce yıl Osmanlı İmparatorluğu yani Anadolu Türk kültürü içinde yaşadıkları, Osmanlı vatandaşı olmaları, bir çoğunu zaten etnik kökeninin Türk olması veya Türkleşmiş olması ve ayrıca İslam diye yaşadıkları şeyin aslında tamamen Türklere has Türk/Anadolu kültürü olmasından kaynaklanıyor! Lİbya desen zaten iktidarı bile Türk ve Türk kökenli. ükenin de etnik kökeninde ciddi Türk var, zaten yüzyıllarca Osmanlı Türklerin yönettiği yer. Ummaz gene bize yakın ender Müslüman ülkelerden, adamların kraliyet ailesi bile Türk kökenli. Geri bir Pakistan kalıyor. Pakistan ise Türklere ezelden beri dost ve müttefik, halkı içinde gene Türki etnik hayli fazla. Tarihteki birçok Türk devleti bu bölgeyi yüzlerce hatta binlerce yıl yönetti. Etnik Türk toprağı denecek seviyede. Yani Pakstan bizimle Müslüman olmasak da sırf Türk olduğumuz için her türlü dost/müttefik olurdu. Ayrıca yeryüzünde onları tek satmayacak, sırtından bıçaklamayacak yegane millet olduğumuzu, gene inanılmaz güçlü ve etkili bir ordusu olan, teknoloj üretebilen bir ülke olduğumuzu da gayet iyi biliyorlar! Yani Ümmet vs. masalı ile dış politika, jeopolitik, devlet ideolojisi, devlet vs. yönetilmez. Şu an bize en düşman ülkelere bir bakalım; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Tunus, Fas,Cezayir, Ermenistan, Yunanistan, Fransa, İran, Irak, Suriye. Üçü dışında alayı Arap ve/veya Müslüman! Kaldı ki özellikle Akdeniz ve bütü Orta DOğu meselelerinde tamamı iş birliği halinde Türkiye'ye karşı cephe almış ülkeler. BUnların alayı zaten 2000 Yıldır hep Türk düşmanı idi! Bize şu an için en sağlam müttefikler; Azerbaycan, Pakistan, Ukrayna, Katar, Lİbya (Libya'nın sadece Hafter'e karşı olan tarafı) Bize karşı cephe almayan veya karşı durumlarda nötür kalan yada bir şekilde yakın ilişkimiz olanlar; Macaristan, Umman, Bosna, Kosovo, Makedonya, Malezya, Somali ancak bütün bu ülkeler içinde dahi Kıbrıs'ı tanıyan yok! Azerbaycan, Pakistan, Bangladeş ve Libya dışında tanımak isteyen dahi yok. Bunlar da tanımak istese de baskılar yüzünden tanıyamıyor! Türki dediğimiz Özbek, Kazak, Türkmenistan, Tajikistan vb. ""Karabağ" meselesinde gıkını dahi çıkarmadı. En azından diplomatik olarak "Birlşemiş Milletler Kararlarına uygun olarak Karabağ'ın Azerbaycan'a ailt olduğu kesindir" diye beyan yapabilirlerdi. Ulan korkacakları bir Rusya var ki Rusya zaten en başta "Karabağ Azerbaycan'ın" diye kendisi söylediğine göre bu ülkeleri Azerbaycan'a en azından sözlü destek vermekten alıkoyan hiçbirşey yoktu! Şimdi Karabağ savaşı bitince, birde Çin ÖZbekistan, Tajikistan, Kırgızistan'ın Çin'den alıp ödemediği borçları yüzünden bunları sıkıştırmaya, hatta toprak talep etmeye, hatta borca karşılık bazılarından toprak alınca birden bire Türkiye, Azerbaycan ve pakistan hemen akıllarına geldi! Yani Türkiye'nin İslamla vs. müttefiklik sağlaması ve/veya İslam üzerinde yavaştan halifeliği vs. hikaye. Birleşik Araplar, Suudi Arabistan ve Mısır'ı eğer biz silah gücü ile haritadan silmediğimiz sürece böyle birşey mümkün değil! Silersek de bize faydası ne!!!! Türkiye'nin dini veya İslamı bir din olarak bireysel yaşamayı ve dinin devlet yönetiminde, uluslararası veya devlet stratejisinde bir araç veya amaç olamayacağını artık anlaması ve görmesi gerekir!' Evet, Osmanlı bunu yaptı! yaptı ama dinler çağında (M.S 200'^lerden 18 YY ortalarına kadar olan dönem) 11. YY ile 16 YY arasında yaptı. Yapabilmesinin sebebi ise Türklerin İslamın ilk 300 Yılı dışında kalan bütün 1100 Yıl boyunca Müslüman ülkelerin ve Arapların tamamını yönetmesi, Türk imparatorluklarının bu topraklar hakim olmasından dolayı. Arapların, Müslümanların Türklerin yönetimine çok bayıldığından değil. Örneği ise Osmanlının çöküşünün 1. ve en büyük sebebinin Arap ve Müslüman topraklarda bu milletlerin çıkardığı ayaklanmalar, Fransız, İngiliz, Alman, Hollandalı vb. ile iş birliği içinde osmanlıya/Türklere karşı savaşmaları! Türkiye'nin asıl en büyük gücü aslında Türklüktür!!! Ama biz kendimiz dahi doğru düzgün Türklük bilincine sahip değilken KAzakistan, Türkmenistan, Tajikistan, Özbekistan, Kırtım, Kırgızistan, Rusya içindeki bağımsızlığı henüz almamış Türki devlet ve halkjları bünyemize katmaya çalışıyoruz! Türkiye Cumhuriyeti Devleti/Milleti önce "Türk Ulus Bilincine" sahip olmalı. Devamında Türki devletlere açılmalı! Önümüzdeki 200 Yıl gerek ekonomik, gerek jeopolitik, gerek coğrafi vb. her anlamda en kritik hale gelecek bölgeleri bizzat Türki devletlerin yeri. Orta Asya (Gerçek İsmi ile = TÜRKİSTAN). Petrol, gaz, altın ve elmas madenleri, ormancılık, endemik bitki ve hepsinden önemlisi coğrafi konum, büyük toprak alanı gibi çok stratejik öneme sahip. Bunun yanı sıra Türkiye Umman, Libya, Somali vb. üklelerle de İslam ile bağ kurmalıdır. En başta da Umman, Sudan, BAtı Sahra gibi coğrafi çok kritik ülkelerle iş birliği yapılmalı hatta buralara deniz üsleri kurulmalı! İSpanya, İngiltere, MAcaristan, Arnavutluk, Moldova, Slovakya ancak Türkiye'nin iş yapabileceği ender Arupa ülkelerinden! Malezy, Bangladeş, Myanmar, Endonezya, Tayvan gibi ülkelerle de en başta eskeri ve ticari olma üzere ciddi ilişkiler kurulmalı.
Biz bu projeye katılma teklifini 2003-2004 sıraları elimizin tersiyle itmiştik galiba. Alınacağını var sayarsak, Türkiyenin ihtiyacı Trache 1 mi, yoksa Tranche 3 mü olur, ona bakmak lazım. MMU projesi süresince oluşacak yeni platform ihtiyacını ve takvimde sarkmaların da olacağını hesaba katarsak, 2 filo kadar bir alım fena olmazdı ve yunanistanın Rafale alımına iyi bir karşılık olurdu.
Türkiye Tempest'e neden ortak olmuyor ? F-35 de gitdi, MMU yanına daha yetenekli, daha donanımlı bir ucak gerekmezmi ? Hem 6 nesil bir uçak, Türkiye burdan tecrübe elde eder, üstelik 100 adet F-35'in yerini 100 adet Tempest ile doldurur. Hem Amerikaya da güzel ayar olur. Avrupa ile Stamp-T projesi de vardı, avrupa ile yakınlaşmak bence en doğru karar.
Thempest bildiğim kadarıyla daha çizim aşamalarında. Yani uçak ilk uçuşunu yaptı, biz envantere aldık ve onları kendi hava kuvvetlerimize entegre ettik dememiz nereden baksanız 10-15 yılı geçer. İngilizler kendi çıkarına olmayan hiçbir işe girişmiyor ama tabi şu süreçte avrupaya karşı yanımızda olması gereken bir müttefik. Denge politikası gütmek amacıyla 1 filo üzerinden bir anlaşma sağlanabilir.
Mühendisliğimiz 5. Seviye uçak için bile yeterli değil, tfx için 4 buçuk nesil olarak konuşulurken (7 sene sonrası )templeste ortak değil, müşteri de değil, müşteri adayı olabiliriz şu aşamada para her kapıyı açmıyor maalesef
yunanistanın f35i alması harbe hazır hale getirmesi yaklaşık 3 4 yılını alır.tempestin uçması en az 15yıl.bizim acil çözümlere ihtiyacımız var.hem girsek bile yarın abd gibi vermiyoruz demelerinin bir garantisi yok.ingiltere ile ortak çalışıyoruz zaten tfx için.tfx dururken ekstra para ve vakit harcamaya değmez.
Keşke İngiltere mühendislik desteğinin yanı sıra MMU projesine 1. dereceden üretici olarak katılsa. Bu çok büyük bir prestij olur proje ve bizim açımızdan. İngiltere’yi başka ülkeler de izleyecektir bu konuda zirâ Türkiye bu projeye bu şekilde Tek Tabanca moduyla devam ederse ya da etmek zorunda kalırsa tek bir uçağın maliyeti 150-200 milyon dolarları bulacaktır ki bu da hem kendi envanterimiz için hem de ihracat potansiyeli için aşırı sıkıntılı bir durum. Bunun yanında Türkiye de yine aynı şekilde Tempest projesine ucundan kıyısından bir şekilde dahil olmayı başarırsa hem havacılık endüstrimiz açısından hem de müttefiklik açısından çok avantajlı olur.
Merhaba hocam sizden şunu merak ediyorum rusyadan su36 yasa su57 den içi bos kaput ve motor alınsa için türkler tarafından donatılma gibi durum olabilir mi tıpkı israilin abd f35alması gibi
şu an yeni uçaktan ziyade f 16 larımıza aesa radarını ve uzun menzilli hava hava füzelerini ekleyebilirsek.fransız rafaelden pekte eksiği kalmıyor uçaklarımızın.
Bakın,silahlı kuvvetler strateji yapar ve işi şansa bırakmaz,f16ya aesa radar kısa sürede gelecekse alım yok,ama biliyoruz ki bizim gelistirdigimiz ürünler hızlı adapte olmuyor,typhoonlarda şuan en iyi ve zorunlu seçenek,eğer alınacaksa.
Hangi parayla uçuracak bunlari. Donuna kadar Almana borçlu. Yaw tarih kitaplarindan bile çıkarmak lazim yok 1 inönü yok 2 inönü meydan muhabbetlerini Yunan kim yaw ingilizi doversem tarih yazsin.
@@garciazarate1619 yaw sie la nerede dünyanın en borçlu ikinci ülke konumunda g.tunden element uydurma yunanistan bizimle baş edecek durumda diye bir şey de demedim Ege'de hava üstünlüğü gitti gidecek onu anlatmaya çalışıyorum
MMU üretim bandından çıkana kadar mevcut savaş uçağı kapasitemizi bölgedeki ülkelerin gerisine düşmeyecek şekilde korumak en mantıklısı olur. Kaldı ki MMU üretiminde de İngilizlerle bazı ortak işler de yapılıyor diye biliyorum. Ara uçak olarak Hürjet sınıfları da filoya katılırsa onlarda işin artısı olur
Bence kabuk olarak mig 35 alınmalı ve kendimiz donatmaliyiz 2 filoda şu 57 yanına efsane olur kendimiz donattigimiz zaman ıyi olur teknik alt yapımız müsait daha öncede f 16 ları birlestirmistik birazda bize tecrübe olur
mig 35 i kabuk olarak verecekler mi :D çok hayalperest yaklaşım . su 57 daha seri üretime geçmedi 2 tane prototipi var . İyi olur ama olmaz hem nato ülkesiyiz herşeyimiz farklı doğu bloğundan uçak almamız pek olası değil
Bizde doğu bloğunda üretilen savaş uçaklarının hiçbir altyapısı yok sistemimiz uyumlu bile değil ve daha bunun pilot eğitimi,yedek parça vs. bir sürü şey var hadi diyelim ki doğu bloğu uçakları alıcaz o da su 35 gibi uçaklar olur yani Allah aşkına mig35 veya su57 nedir? Biz kısalan f16 ların ömrü için tfx e kadar alternatif bir savaş uçağı arıyoruz napalım mig35 veya su57 yi???
Bende diyorum son 2 3 gündür farklı tipte savaş uçakları uçuyor konyada bunlar ne ki diye. İyi oldu denk geldiğim videoya. 3. Ana Jet Üssü nün dibinde yaşıyorum..
Bence almalıyız baktığınız zaman MMU çok uzun bir süreç ve bu zamana kadar tek tip savaş uçağıyla götüremeyiz bunu kabullenmemiz lazım.Yunanistan da boş durmuyor F-35 almaya çalışıyor ama baktığın zaman onları kaldıracak paraları bile yok çok maliyetli
Hürjet motoru neden ABD den alınması kararı verilmiş olabilir? Hele böylesine ambargo uyguladıkları bi zamanda onlara bu ödülü neden veriyor olabiliriz?
3-5 tane motor alarak biz mi onlara ödül veriyoruz yoksa biz içini dışını en iyi bildiğimiz motoru almamıza izin vererek zaten sıfırdan uçak dizayn etmek gibi zor bir işe kalkışmışken bir de hiç tanımadığımız bir motorla uğraşarak işimizi iki misli zorlaştırmayarak onlar mı bize ödül veriyor, bir daha düşün!
@@a.sinantuzun353 bugün uğraşmazsan yarın ilerleyemezsin. Elbette yeni bir motor tasarlayıp içini dışını en iyi şekilde yapmaya çalışacağız ama şimdilik dışardan almak daha makul olacaktır. Sonuçta o motorları bedava almıyoruz katmadeğer kazanmayacak olsa neden versinler.
@@suleymankoyuncu1 Ah be canım kardeşim, neden okuduğunu dikkatli okuyup TAM olarak anlamadan hemen cevap yetiştireyim diye yazıyorsun? ben "adamlar bize babalarının hayrına veriyor", "bir kuruş kar almadan hibe ediyor", "bize hayır işliyorlar" mı dedim de bana "sonuçta o motorları bedava almıyoruz" diyorsun :) General Electric firması ticari bir firma, Amerikan Hava Kuvvetlerine bile bedava motor vermezken bize neden versin? Bak yukarıda yazan arkadaş "biz onlara neden ödül veriyoruz" gibi manasız bir laf ettiği için ortada bir ödül olmuş olsa idi biz onlara değil onlar bize veriyor olurdu zira onlar bu ticaretten $3-5 milyon kazanırken belki de biz bir kaç milyar dolarlık zarardan, vakitten tasarruf ediyoruz" demek istedim. biraz daha dikkatli oku canım kardeşim, yoksa yazdıklarının kalanında zaten mutabıkız :)
@@a.sinantuzun353 demek istediğinizi anladım ama eksik kalan yeri tamamlamaya çalıştım. Doğru bildiğim şeyi ifade etmek için çok zamana ihtiyacım olmadığını düşünüyorum. Yorumunuzda konuyu bilmeyenler için dışardan almak avantajlı uğraştan ve maliyetten tasarruf ederiz demişsiniz ben de buna katıldığımı belirttim zaten ama eklemek istediğim şu evet belki farzedelim bugün bu motorları alarak milyon liralık tasarruf edebiliriz ama uzun yıllar boyu bu verdiğimiz milyon liralarda dün kaçındığımız paradan fazlasına denk gelecektir hem de elimizde bir ülkenin ambargo uygulayıp kısıtlayabileceği bir motor kalmış olacaktır. Bugün geçmişte olduğu gibi dışa bağımlılık rehavetine kapılıp yerli üretime desteği kesmek kendi kuyruğunu kovalamaktan farksız olacak. Özetlemek gerekirse ortada bir ödül söz konusu olursa hükümetin bu motoru kullanmamıza izin vermesi ödül olarak görünsede o şekilde olmadığını anlamak ve bu şekilde bahsetmemek gerekir. Size önerimde birini anlamamakla suçlamadan önce kendinizin ne anladığını sorgulamak olacaktır. İyi günler.
Almanya-fransa-ispanya uclusu fcas(future combat air systems) icin calisiyor. Karsilarinda ingiltere-italya-isvec uclusu the tempest icin calisiyor. Japonya da bu 2 6. Nesil jet projesinden birine girecek iki tarafa da yanlıyor suan. Gireceksek fransa yerine ingilizlerin projesine gorelim. Cunku onlar 20-30 lu filolar seklinde ucacak suru dronlarin kontrol panali gorevini ustlenecek bir jet modeli dusunuyor. Bizim isimize gelir o teknoloji..
Ingiltere Türkiye için en ideal bir partner. Bu ortaklik güçlendirilmeli, ve karşılıklı çıkarlar açısından daima sürdürülebilir olması için gayret sarf edilmeli. Ingiltere ile Türkiye strateji ortaklar. Bu ortaklık Azerbaycan için de çok onemli. Ingiltereden sağlanan teknoloji transferlerini kardeş kardeşe yapmaz. İngiltere buyuyen Avrupa ve Rusya tehdidine karşı kimin dik dura bileceğini iyi biliyor. :)
@@ramazantaskiran8439 Almanyayla Avropanın geri kalanı arasında olan husumtte Avropanın gördüğü zararı, Osmanlı 500 yılda Avrupaya yapamadı. Amma yine de, surdurulebilir , güçlü değerler uzerine Avrupa Birliğini inşa ettiler ve bu süreçte tarihi hasımları Fransayla en yakın ortak oldular. Almanya nihayet, savaşla başaramadığını ekonomik ve alt yapı politiklariyla başardı. Diğerlerini tekfir ederek, karısı malı helalim, kendileri tarihi düşmanım diğerek yapıcı ve kendi çıkarlarını besleye bilecek ilişki kuramazsın. Yalnız kalır ve mahv olursun. Turkiye ilişkileri çıkarları açısından en uygun neyse, gerekeni de yapılır. Turkiye Amerika, Israil ve AB yi karşısına ala biliyorsa bunun Birleşik Krallıkla geliştirdiği ortaklıkla dayanıklı kıla biliyor. Turkiye dış ilişkileri professyonellerce değil, çaycı dayılar tarafından şekillendirilseydi, Sevrdeki sınırlar içerisinde olurduk.
@@dunyamalibabakishizada7744 tarih tekerrürden ibarettir, karşılıklı çıkar ilişkisi kurulur bunda sıkıntı yok ama ingilizden dost olmaz, avrupa ülkeleri ne kadar kavga etseler de kültürel olarak birbirlerine yakınlar, yakın ilişkiler kurmaları çok kolay ama türkiye ile yakın ilişki kurmaları zor, devlet bazında olsa da çıkar ilişkisidir. Dün rusya ile iyi ilişkilerimiz vardı, ondan önce amerika, şimdi ingiltere, belki yarın çinle iyi olacaz bu tamamen stratejik.
Yaa,tolgahocam,şu f35 üzerinde bence durmayıniz üctane f35 düstü imalat hataları olan ve srealth özelliği fiyasko olanbir uçak, euroighter deçok pahali ama başkacare yok galiba!
Başkasının eski uçağı olsada. 1 - BEA sytems dan gelen teknik desteği arttırır. 2 - Nato uyumlu uçak. Kendi mühimmatımızı takmamıza izin verir yazılımları açarlar. 3 - Nispeten ucuz alırız. 4 - Bu haliyle bile çift motorlu süpercruse özellikli bu uçak menzil yük taşıma manevra ve hız konusunda f16 dan ciddi şekilde üstün. 5 - gerçekçi olun MMU çok uzak bir gelecek.
bu bir ürün pazarlamadan ziyade taktik antrenmani f16larin ve pilotların 4,5. nesil çift motorlu uçaklara karşı performansini yoklamıştır turaf.. ilerleyen dönemde rafael uçaklariyla bol bol karşılaşabiliriz
@@yuc3sezar 90 yıl reklam arası derken çok olmuyorda savaşı kaybetmemize sebep olan 2 Savaş gemimiz i ..unutmak çok oluyor..o gemiler Halkın yardımlarıyla alındı ...devlet kasasından deil..kadınlar kolundaki bileziği gönderdi alınsın diye o gemiler.....
@@sedatakcay9981 dostum, o gemilerin akibetini,özellikle yabancı kaynaklardan araştırmanızı tavsiye ederim. İkiside çok işe yaramamış. Hatta biri az kalsın kendisini batırıyor muş. Yani İngilizede yar olmamış.
Ara uçak olarak Pakistan'dan içi boş JF17 alınabilir(hakları satın alınabilir, Pakistan'ın sıkıntı çıkaracağını zannetmem). JF17, F16 ve F18 platformu(Lavi) üzerine kurulduğundan, elimizdeki F110 motorları ve Aselsan AESA radarları ile donatıp çok ucuza ara uçak yapabiliriz. Sonuçta yeterli deneyimiz var(F16'lardan), en azından farklı platformlar üzerinde çalışmak iyidir, bilgi açısından da. MMU'nun gelmesi en azından 2040. Hazır 4. nesil bir platformu geliştirerek yeterli deneyim kazanmış da oluruz. Paralel bir proje olur.
Gerçekçi olmak gerekirse 4 buçuk nesilin en iyisi çift motorlu ve ara ihtiyacımızı karşılayabilir.Bize iyi bir know how yaratacaktır.Bence bir filo alınmalı
Arkadaşlar Biz TFX i yaparız. Bildiğiniz üzere Altay Tank motoru, ATak Helikopter motoru gibi yüksek teknoloji isteyen konularda işin karmaşıklığı ve tecrübesi dolayısı ile hızlı olamıyoruz. Fakat TFX motorlarını zaten üretmeyeceğiz. F-16 motorlarını kulacağız. F-16 ve F-35 gövdelerini yapan bir ülkeyiz. Bunun bizi çok zorlayacağına inanmıyorum. Fakat uçak mühendisliği de sıfırdan bir uçak sözkonusu olduğunda o kadar hızlı ilerleyemiyor. Bunun için çok ciddi Yatırımlar gereklı. Bence pandemi dönemi atlatılınca ve ekonomimiz düzelince bu işlere hız verilir. ilk Uçaçak prototip için bile 2023 e yetişmesi çok zor görünüyor.
@@bekirfgj8640 EJ200 yerine GE-F110-129/132 daha doğru çünkü bizim Hava Kuvvetleri Amerikan sistemlerine çok iyi derecede hakim bakım vs. mesela SOM füzesinin mevcut Fransız motoru TR40 yerine KTJ3200 entegre edilecek ama SOM TR40 motoruna göre tasarlandığı için KTJ3200 entegre edilirken füze üzerinde bazı değişiklikler yapılacak, aynı durumu hava kuvvetlerinde düşünmek bile istemiyorum. Kısacası GE-F110-129/132 motoru üzerinden benzer bir 5.Nesil uçak motoru yapmak bizim için çok daha doğru olur çünkü motora yukarıda belirttiğim gibi hakimiz. Zaten GEF110-123//132 motoru sadece prototipler üzerinde kullanılacak demişti İsmail Demir.
Bu video'yu izleyeli bir yıl oldu :) ve hala uçak sorunumuz var . Egede üstünlük yunanda Abd'den 40 f16 blok 70 ve 80 adet elimizde olan f16 blok 30'ların modernizasyonu talep ettik .5 ay geçti hala oyalıyorlar . Abd bizi oylarken polanya ,romanya bulgaristan gibi ülkelere hemen taleplerini onayladı anlaşılan bize f16 dahi vermeyecek . Biz ingiltere'den uçak motoru konusunda anlaştık mmu için uçak ihtiyacımızda herkes tarafından biliniyorken neden hala ege üstünlüğü konusunda bir adım atıp ingiltereden uçak almıyorlar.
Aldınmı f35 i şartla Amerika nederse yapacan itaat etmedinmi vermez ,verdiysede parçasını vermez, dahada iistese bir cod ile uçagı yerde kitliyor, F35 demek Amerika demek. hiç bir yazılımını degiştiremiyorsun.
@@vascokkkturbo7460 onlar uydurma. Oyle olsa F-16 lar da kitlenir. Onun disinda Iranda zamaninda Amerika dan aldigi ucaklar duruyor o zaman onlar neden kitlenmiyor? He ama diplomatik anlamda haklisin. Cikarlar uyusmadigi icin verilmiyor, olasi bir savasa sokacak olursalar bizi o zaman F-35 gibi onemli bir ucagin elimizde olmasini istemezler. Belki 5-10 seneye su gerginlikler bitince veya dinince vermeyi dusunurler
Selamlar bir video yapmanızı rica edicem yunan mısır israil hava kuvvetlerini ve deniz kuvvetlendirirken bizim uçak alımı ile gemi alımımızda ne yapmamız gerekli çünkü kendi uçağımızın uçması 2030 diyorlar neyapmalıyız🇹🇷
Libya Azerbaycan Suriye derken hava sahamız genişliyor filolarımızın da genişlemesi gerekli. Ayrıca tersine mühendislik yoluyla kendi uçağımızın üretimi için de fikirler edinilebilmesi için bir iki filo eurofighter oluşturulabilir. İsrail inde F16 satması gündemde ikinci el F16 almak ta düşünülebilir.
@Devlet Fabrikaları Yan Gel Yat A.Ş neyini anlamadın arkadaş saydığım tüm uçakları her haber programında her youtube kanalında her gazetede en az bir kere aldık bunuda alırız manasında jeton düştümü gerçi sen jeton bilirmisin bilmem
@@Ugur_c Amerikanın tehtit olaraq algıladığı, ambargo koyduğu devletlerden silah alamazsın. 1974 kıbrıs barış harekatında olduğu gibi amerikanın onaylamadığı bir yere saldırırsan yersin ambargoyu. Şu an s-400 olayında Türkiye'ye yaptırım ve ya ambargo koyulmamasının tek sebebi ABD deki güç boşluğu. ABD de demokratlar ve cumhuriyetçiler arasında parlamentoda anlaşmazlık var. Demokratlar Biden'ı desteklerken, cumhuriyetçiler Trump'ı desdekliyor. Trumpın sizi mahkemeye vericem olayları ve ülke kendi dertleri ile boğuşuyor halde iken türkiyeyle ilgilenemiyorlar
Konyada hergün f16 sesi duymaya alışığız yıllardır. Fakat gecenlerde sesi cok daha kuvvetli ve derinden gelen ucak sesi duymuştum ve herlade bizim f16 lar modifiye oldu vay be demistin. Demek Eurolarmis:)) sesi efsanee
MMU yetişecektir. İsmail Demir faz-faz yapacağız demişti. Yani ilk etapta 5. Nesil olsun diye projeyi uzatmayacağıza getirdi açıklamasında geçenlerde. 4+ olarak birkaç filo üretilirken geliştirmeler devam edecek vesaire. Hürjeti yapan ülkem bunu da yapar ben Tusaş'a güveniyorum. Paramızı bu faydası tartışılır uçaklara çarçur etmektense MMU'yu geliştirmeye harcayalım derim nacizane.
kardeşim mmu 2030dan önce kullanacağımızı sanmıyorum ozamana kadar Yunanistan birçok uçak almış olacak en azından kendimiz yapana kadar bu uçaklardan almalıyız ayrıca gayet güzel bir uçak
Uçak ihtiyaç ancak doğu Akdeniz'de de yanlız kalmış durumdayız İngiltere Avrupa'nın daima en güçlü ülkesi olmuştur. Onlardan uçak almak diplomatik olarak da bizim işimize gelir
Tolga abi selamlar bir şey sormak istiyorum 0:57.saniyede bizim F16 larim kuyruk konisinde 93-0687 ve 1:07 de 91-0024 olarak bir numaralandirma yapılmış burada geçen (93 ve 91 sayıları) uçağın imal yılı anlamında mı? Teşekkürler severek izledim
Neden olmasın gücümüze güç katar.ortak üretim de olursa harika olur.stratejik ortagimizdir bize kolaylık sağlar larsa neden olmasin.renk katar güç katar
Video için teşekkürler Tolga bey.. Hakan Kılıç bey ile yarınki Yunan ucak alımları/planları bizim ara dönem ihtiyacımız konulu videonuzu sabırsızlıkla inanın bekliyoruz..
Tolga bey ingilitere ile MMU uçağı yeni teknoliji lerle birlikte yapilabilir. Hen uzun surmez bian önce MMU uçağına kavuşmuş oluruz??. Ingiltere ile aramizi sıcak tutmaliyiz. Arkasinda Türküyenin olmasi güven verir.!
Ara uçak gereli ise banca Jas 39 Grippen daha mantıklı motoru f404 ailesinden bizimde f404 motorunu hürjette kullanma durumumuz olduğuna göre bakım masrafları azalacaktır. Saygılar.
Benim bildigim mmu tfx motoru rolls royce motor olacak ve ingilizlerin 6.nesil tempest ucak projesi var. Gelecekte neden olmasin. Almandan ve fransizdan daha is yapilabilir ulke bence ingiltere
@Ahmet Kurt Bora 2 kaç kilo başlık taşıyacak o önemli 1 ton taşısınki vurduğu yerde bir faydası olsun. Hava limanlarını devre dışı bırakmak için 1 ton başlık lazım.
İngilterenin 6. Nesil savaş uçağı projesine parça üretimi, ortak motor geliştirilmesi gibi bir anlaşmayla girilemez mi?Sonuçta MMU 5. Nesil bir uçak olacak ve f35 projesinin 15 yıllık olduğu düşünülürse 2024 sonrası için 6.nesil savaş uçak projesi çok yararlı oacaktır.
TFX i havada bir görsem ölsem gam yemem heralde tasina toprağına havasına suyuna kurban olduğum Türkiyem🇹🇷
En erken 2030
TFX prestij isi, o yapilana kadar insansizlar öyle bir gelisir ki tfx'lere gerek kalmayabilir, kim bilir?
ah be bakanım 40 tane Eurofighter alsaydık ne olurdu sanki şunlara bak çoğu kızdan daha güzel
Kim ne derse desin, THK bölgedeki rakiplerinin gün geçtikçe gerisinde kalıyor. MMU gelesiye kadar en azından bir filo uçak şart.
sen gelde bunu işte her şeyin en iyisi biziz sanan rüyada yaşayan halkımıza anlat.
Ben katılmıyorum. Akilli sistemlere yonelmeye devam etmeliyiz. Elbette birden cok SIHA yi 1 tane F16 sinek gibi pespese avlar. Ancak sen o kadar güçlü bir SIHA filosunua sahip oluyorsun ki, dusmanin F16 ile icra ettigi bircok gorevi SIHA, TIHA ve Hurjetle halledebilecek ve F16 larinin optimum duzeyde vergimle kullanabilecek konuma geliyorsun. Benim gorusum MMU yapilana kadar kesinlikle ara sisteme gerek yok. SIHA, yeni Akinci TIHA ve Hurjet destekli F16 filomuz bu sürede yeterli olacaktir.
Burda asil önemli mesele MMU icin B planidir. Öyle ya diyelim ki yapamadin. İstediğin katkiyi veremedi ucak, yada Surec uzadi da uzadi, bitiremedin. O zaman ne olacak?
@F Z abd nin düğmesine basmadan kaldıramadığın uçağı öneriyorsun ülkeye farkında mısın?
Iste ben suan icin hazirliksiz oldugumuzu dusunmiyorum. Onu anlatmaya calistim. Bolgedeki hicbir hava kuvvetinden asagida degiliz. Bu kadar denklik bize fazlasiyla yeterli. Akilli sistemlerimiz, insansiz harp sistemlerimiz, elektronik harp sistemlerimiz ve bunlara kendi imkanlarimizla dusuk maliyetle ulasabiliyor olusumuz bizi birkac adim one cikariyor her savaşta.
Adi sani olmayan o kadar cok gudumlu akilli muhimmatimiz var ki, bunlar kagit uzerinde kendini cok belli etmez ama savasta herseyi degistitir. Bir koral bir awacs cok fazla is görur. Simdi uzun menzilli karadam karaya fuze calismalarinda da sona geliniyor.
Mmu diye birşey gelmeyecek.. İngilizlerin Fransızların çok pahalıya maal ettiğini biz sudan ucuza maal edemeyiz..
Hocam İsmail Demir uçak ihtiyacı yok demişti ama Yunanistan f35 talebinde bulunmuşken, Rafael almışken ihtiyaç doğmuş olmaz mı
Evet ihtiyac eurofighter boşu boşuna ingiltereyle ilişkilerimizi düzeltmiyoruz ingiltere de satar ingiltereni ege de işi yok onların işi afrikada bence alınmalı ilk etapta 32 tane alınmalı bence
@@turkeditysf umarım alırız, f35 teslimatlarıyla birlikte bir çok ülke filosunu yeniliyor, direkt komşumuz sayılacak mısır İsrail ve Yunanistanda filolarına ciddi katkıda bulunuyor, bizimde uçak almamız şart bence, gönül f35 ten yana, ama eurofighter de hiç yoktan iyidir.
Kem göz Şevket:Keşke benim olsa
Tolga hocam manşetle izleyici topluyorsun:)) bir an heyecan yaptım uçak alıyoruz diye..
uçan kaçan yüzen her türlü silaha herkezin tahmininden acil ihtiyacımız var.
Uçak yokluğundan iha devi olacağız bu gidişle direkt 6. Nesile doğru gidiyoruz
👍
En mantıklı yorumlardan biri 👍
ACİLEN YA
RAFAEL
F35
EUROFIGTHER
BUNLARDAN ALMALIYIZ
@@Alifatih1968 f35i nasıl alcaz.Bize vermemeleri için çok sebep var.Veya rahatça kullanamamamız için de çok sebep var.O yüzden almalıyız desek de biraz saçma
@@benimhedefim1570 bencede zor ama alsak kullanabilecegimiz ülkeler
Iran
Ermenistan
Çin
Rusya
İngilizler boşuna bize yaklaşmıyor, adım kadar eminim bu işten en karlı yine İngilizler çıkacaktır..
Uçağa ihtiyacımız var. MMU’yu beklemek riskli
Eurofighter ufacık bir arıza için tüm her şeyi sökmek gerekiyor her şey bir yere bağlı o yüzden tadilat ve modernizasyon işlemleri çok pahalı iyi bir şey olsa bize satmazlar zaten
Elimizde ki F-16 filosunun bildiğim kadarıyla neredeyse hepsi 50+ seviyesinde bu filo ile 2040 yılına kadar çok rahat gidebiliriz. Ayrıca 2021 yılı içerinde Gökdoğan ve Bozdoğan Hava-Hava füzeleri envantere girecek. Ve son olarak 2021 yılı içerinde Asalsan tarafından üretilen Aesa radarları ile modernize edilmeye başlanacak. Kesinlikle Eurofighter uçaklarına bir kuruş bile verilmemelidir.
MMU'yu beklemek riskli, fakat uçağa şimdilik ihtiyacımız yok, eurofighter almak para israfı olur. Alınacaksa 5. nesil bir uçak alınır. Bu da ancak 5 yıl felan sonra.
@2.20 "Başarız dış politika sonucu yalnız kaldık" diyemediniz. Mükemmel güzelleme yaptınız. Bravo!
Kazakhstan dan selamlar
Aleyküm selam
@@ramazan6743 hatirladin mı beni
@@lanbrak6575 hatırlamazmıyım :D
Ve aleykumselam kardesim
Selam kardeşim, irandan selam
Ege için münferit olarak düşünürsek f-16 lar ile hava üstünlüğü sağlamamız artık mümkün değil. İstediğiniz kadar taktik, personel kalitesi ortaya koyun. F-16 önleme ya da angajman yapacakken menzili arttırmak için 3 harici yakıt tankı taktığı zaman CAT III uçmak zorunda ve bu da manevra kabiliyetini ciddi oranda düşürüyor. BVR mesafesinde ne kadar kalmaya çalışsanız da ( ki o konuda zaten pilotaj değil teknoloji daha çok konuşur ve bizden şu an aldıkları rafaleler ile üstünler) iki tarafın önleme ve kaçınma taktikleri de konuyu bir noktada dogfighta getirebilir, sadece shot to kill değil, bugüne kadar Ege üzerinde oynanan hava oyunlarını da hesaba katmak gerekiyor. Konu dogfighta geldiğinde ise bizim uçaklarımız yakıt tanklarını atıp CAT-I e geçip kısa sürede işi bitirmek zorundalar yoksa bingo fuel durumu olur ve oyunu verip eve dönmek zorunda kalırlar. F-16 hala (özellikle block 30) dünyadaki her uçakla dogfight yapıp kazanabilir ama pilotlarımızın eli malesef karşıdaki rafalelerin menzilleri ve manevra kabiliyetleri dolayısı ile güçleşmiş durumda. Yakın dönemde rafaleler uçmaya başladığında Yunanlılar bu bahsettiğim savaş oyunlarında bizim pilotları kovaladıkları bir çok video paylaşacaktır.
Meteor konusuna gelince, operasyonel başarısı amraam yanında çok silik kalır. Amraamin tarihi başarı ile dolu, meteor gerçek bir havadan havaya savaşta kullanılmadı. Bu dediklerimin hepsini silahlı kuvvetlerimiz çoktan hesap etmiş ve planlamasını da ona göre yapmıştır. Bundan hiç şüphem de yok açıkçası.
Kekse 30tane alsaydik
Bizim icin cok iyi olurdu hele o Meteor füzeleri ile
Sayın Özbek, videolarınızı ilgiyle ve beğenerek izliyorum. Bu videoda bahsettiğiniz Bismarc zırhlısının ikizi Tirpitz bildiğim kadarıyla 1944 de Norveç fiyordlarında 36 İngiliz savaş uçağının saldırısında 1400 civarında personelini kaybetmesine rağmen batmamış ancak hizmet dışı kalmıştı...
1944 de olacak. Hatalı yazmışım...
Eurofighter’lar bakım periyodlarının sıklığı (40 saat uçuş - 250 adamsaat bakım) ve işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeni ile çok eleştiri alıyordu diye biliyorum.
Yanılıyor da olabilirim tabi ki...
Haklısın , Eurofighter ın mesaisi masraflı. Lakin, 12 sene önce yaptıkları teklif aynı şekliyle geçerli olursa, yani kaynak kodların teslimini barındırıyordu, pahalılığına rağmen bu devirde etrafımızda oluşacak düşman( nereden olursa olsun) 4 veya 4,5 nesil filolarına karşı güç sağlar.Ama projesindeki Alman ortaklığı sıkıntılı bir durumdur bizim için. MMU nun gerçekliğinden duyulan sıkıntılar ve gelişen ortamlara ve NATO altyapısı , aslında bu uçağı bizim için mecbur kılıyor!! 2006-2009 arasında F35 ve Typhoon ile alakalı olan seçim yapma durumunun( Vecdi Gönül savunma bakanıydı) hesabını ileride kim verir ,Allah bilir!!!
kabiliyetlerıne gore deger bence
Avustruya bunlardan 10-15 tane aldı. Ne yapacağını şaşırmış vaziyette şu an. Satsa satamiyor geri iade etse edemiyor
@@umitkaptan8470 rusyadan alsak daha sıkıntı yaşayacağız kabiliyetlerine birseyndemiyorum ama havacılık anlayışımız çok farkli
@@Parola18 uruslar çok mu hırlı
Alabilir,tr motora destek vermek için ef typhoon alım şartı koymuş olabilirler.Dunyada bu işler böyle yürüyor,ayrıca İsmail Demir ortak üretim olduktan sonra herşeye açığız dedi.
Konya'dan yazıyorum,saat 11:20 gibi izledim videoyu 20 dakika sonra uçak sesleri duymaya başladım sanırım uçuştalar :)
Hocam iha\siha sistemlerinin savaş jetleri karşısında hiç bir şansı olmadığı ile ilgili bir video yaparmisiniz? Bazı arkadaşlar abartmadan öteye gidip saçmalamaya basladilar. Anka, aksungur, akıncı ve bayraktar savaş uçağı düşüremez istediğin kadar güdümlü füze tak yine olmaz. Ben uzman değilim ama mantık diye birşey var arkadaşım. Bir de radar diye birşey var bu arkadaşlar duymuş mu acaba? o ihayı, savaş uçağı kmlerce öteden vurur. Şu anda jet motorlu muharip uçaklar üzerinde (ABD,Rusya,Çin) bile hala geliştirme devam ediyor biz tp motorlu sihayla mı savaşacağız? Onun görevi ayrı diğerinin ayrı şunu bi anlayalım.
Kardeşim akıncı uçak düşürebilir ayrıca düşürmesine ihtiyaç da yok sende milli hisar a hisar u hisar o hisar o+ ve s400 hava savunma sistemimiz var eğer uçak düşüreceksek bunlarla düşürürüz ve libya da çin sihalarını milli lazer silahımız ile düşürdük lazer silahı ve milli şu anda envanterdeler ve hala geliştiriliyor menzili artırılacak en güclu lazer silahıımız tübitak bilgem in geliştirdiği şu anda gemilerde mpy 76 da zırhlı araçlarda kullanılıyor
@@turkeditysf Düşüremez. Akıncı onu görene kadar o jet çoktan kilometrelerce öteden onu görüp atışını gerçekleştirecek. s400 dışında yüksek irtifa hava savunma sistemimiz envanterde yok. Fazla hayalperestsiniz. MMU gelene kadar bize acil bir ara çözüm lazım.
Uçak stratejik bi silah bu yüzden kendi yapmamız çok önemli.
2030 a kadar F16 lar Eskir F4 ler zaten emekliliğe ayrıldı acilen Bir uçak lazım yoksa hava kuvvetleri boş kalır
Türkiye en yakın zamanda alterantif modern bir filo kurmak zorunda . Hangi uçak olur nasıl olur bilmiyorum ama mevcut F-16 ile Yunanistan'ın Rafale ve F-35 lerini durdurmak imkansız.
1)Şiddetle uçağa ihtiyaç var. Mesela Çavuşoğlu defaatle açıkladı. 2)Eurofighter dışında fazla bir seçeneğimiz yok maalesef. Dezavantajlarına rağmen çok güçlü. 3)Tolga bey; Harrier'ların lisansla üretimi , üretim hattı Türkiye'ye taşınarak yapılabilir mi?
Taşıma suyla değirmen dönmez ama en azından mmu hayata geçinceye kadar tüv kuvvetlerine takviye gerekir
Tolga bey ,savaş uçaklarını yapmak neden yıllar alıyo çokmu zor ,en başından sonuna belgesel yaparmısınız ,çok merak ediyorum ,gençlerimizede öğretici bilgi olur .
Güzel fikir çok teşekkürler.
Üstad uçak yapmak ayrı bir know how yazılım ayrı bir sorun.. Hindistan ve Çin uçak yaptılar, ama ucuramadilar )))
seyler.eksisozluk.com/savas-ucagi-yapmak-icin-gerekli-bilesenler-nelerdir
Ayhan Tarakçının neden yerli motor yapamıyoruz diye bir videosu vardı. Onu izlesen anlarsın
@@cfrli3391 sorun yerli motor yapmak değil kaliteli motor yapmak
Bizim stratejik ortağımız ingilteredir sessiz ve derinden aman kimse duymasin
🤣🤣🤣👍👍
Bencede biz abye giremeyince onlar çıktı
Zaten
@@wall-e9683 hshshshshd
BU uçaklardan uygun fiyatlı alınmış bir 60 Adet hiç fena olmazdı. MMU için farklı uçak ve sistemlerden bilgi almak gibi getirileri olacağı gibi, 200 Küsür F-16 yanında 60 tane de bunlardan (Son sistem güncellenmiş) çok çok caydırıcı bir güç olurdu.
Türkiye aslında İngilizlerin bu ara boşluğunu iyi değerlendiremiyor. Sürekli ABD ve Rusya arasında gelip gidiyoruz ama 3 tarafın içerisinden de en zararlı çıkan her daim biziz! Unutmayalım ki İngiliz zeki ve kurnazdır. Öyle yok Avrupa, yok Fransa, yok Yunanistan vs. umurunda olmaz. Kİmse için kendini asla riske atmaz! Yani kafaları çalışır. Amerika gibi sürekli politik gevşeklik, cıvıklık olmadığı için devlet politikası sağlam ve istikrarlıdır.
İngiltere aslında özellikle son 3 Yılda baya baya karşısına aldı. Amerika'daki siyahların ayaklanması, Trump'a bu kadar ağır darbe indirilmesi vs. hiç öyle rastgele gerçekleşmiş olaylar değil! Hele hele şu "DÜnyayı yöneten 12 aile" dediğimiz aileden bir çoğunun aile reisinin ve hatta bunların varislerinin, balkondan düşme, intihar etme vb. enteresan şekillerde birbirine çok yakın arayla ölmesi, gene Rusya'da Soros vb. maşası sözde petrol zengini Rus iş adamlarından bazılarının bire ölmesi vs. çok acayip olaylar oldu!
İngiltere'nin Çin ile yakınlaşması ve ABD'nin buna medya önünde göstermemesi dahi alttan alta ağır bir tepki vermesi ise cabası.
Uzun lafın kısası; Türkiye İngiltere ile aslında çok derin ve ciddi bir iş birliğine girebilir. Ancak bu konuda bizim devleti yönetenlere güvenmiyorum. Çünkü İngiliz ile iş birliği asla sırtını dönmeye gelmez, asla boşluk bırakmaya gelmez, asla taviz vermeye gelmez, sdls arkanı dönüp İngiliz'e % 100 güvenmeye gelmez!
Karşılıklı çıkarları sürekli koruyacaksın. İngiliz'i sürekli kontrol altında tutacaksın. İngiliz'e göstermen gereken seninle adil ittifak yapmaktan başka şansı olmadığı, bu ittifakı bozmanın 8Yani sana kazık atmanın) maliyetinin çok ağır olacağını ve hiç bir kar edemeyeceğini, ancak seninle eşit karşılıklı çıkarlar doğrultusunda müttefik olmanın İngiliz'e jeopolitik, finansal, coğrafi vb. her anlamda büyük getiri getireceğini göstereceksin.
Unutmayın ki devletler arasında asla dostluk, arkadaşlık, duygusallık olmaz. Devlet böyle yönetilmez. İnsanlığın başından beri bütün devletler çıkarları örtüşür ise (Veya bir diğeri öteki üstünde mutlak güce sahip ise) müttefik olur, çıkarları karşı ise düşman olur. BU gayet normal ve doğaldır.
BU devlet ilişkilerinde duygusallık, yok dostluk vs. bizim insanımızın boş hayal gücünün ürünü! Böyle birşey hiç var olmadı, bundan sonra da olmayacak!
Ancak Azerbaycan ve Pakistan Türkiye'ye gerçek dost iki millettir. Dİkkat edin, "Dost Devlet" değil "Dost Millettir", yani halkları birbirine dosttur. Eğer çıkarlar çatışırsa veya bir diğerinin başına kukla bir yönetim gelirse ilişki bir anda bozulabilir!!!
Hele hele din, mezhep üzerinden sözde birlikler olabileceğine inanmak cidden cehalettir. Ümmet vs. palavradır!!!
Dikkat etin Türk tarihi boyunca (4000 Sene Türk, 1100 Yıl Müslüman Türk tarihi) boyunca Türklere dost Müslüman ülke hiç olmadı, bugün de yok!
Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakhstan vb. Türki devletler bizimle Türk olduğumuz için yakın (Din, İslam vs. bunlarla bizi birleştirme yerine ayırıyor aslında!).
Bosna, Kosova, Makedonya vb. güya Müslüman ülkeler zaten İslam yüzünden değil, binlerce yıl Osmanlı İmparatorluğu yani Anadolu Türk kültürü içinde yaşadıkları, Osmanlı vatandaşı olmaları, bir çoğunu zaten etnik kökeninin Türk olması veya Türkleşmiş olması ve ayrıca İslam diye yaşadıkları şeyin aslında tamamen Türklere has Türk/Anadolu kültürü olmasından kaynaklanıyor!
Lİbya desen zaten iktidarı bile Türk ve Türk kökenli. ükenin de etnik kökeninde ciddi Türk var, zaten yüzyıllarca Osmanlı Türklerin yönettiği yer.
Ummaz gene bize yakın ender Müslüman ülkelerden, adamların kraliyet ailesi bile Türk kökenli.
Geri bir Pakistan kalıyor. Pakistan ise Türklere ezelden beri dost ve müttefik, halkı içinde gene Türki etnik hayli fazla. Tarihteki birçok Türk devleti bu bölgeyi yüzlerce hatta binlerce yıl yönetti. Etnik Türk toprağı denecek seviyede.
Yani Pakstan bizimle Müslüman olmasak da sırf Türk olduğumuz için her türlü dost/müttefik olurdu. Ayrıca yeryüzünde onları tek satmayacak, sırtından bıçaklamayacak yegane millet olduğumuzu, gene inanılmaz güçlü ve etkili bir ordusu olan, teknoloj üretebilen bir ülke olduğumuzu da gayet iyi biliyorlar!
Yani Ümmet vs. masalı ile dış politika, jeopolitik, devlet ideolojisi, devlet vs. yönetilmez.
Şu an bize en düşman ülkelere bir bakalım;
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Tunus, Fas,Cezayir, Ermenistan, Yunanistan, Fransa, İran, Irak, Suriye. Üçü dışında alayı Arap ve/veya Müslüman! Kaldı ki özellikle Akdeniz ve bütü Orta DOğu meselelerinde tamamı iş birliği halinde Türkiye'ye karşı cephe almış ülkeler. BUnların alayı zaten 2000 Yıldır hep Türk düşmanı idi!
Bize şu an için en sağlam müttefikler; Azerbaycan, Pakistan, Ukrayna, Katar, Lİbya (Libya'nın sadece Hafter'e karşı olan tarafı)
Bize karşı cephe almayan veya karşı durumlarda nötür kalan yada bir şekilde yakın ilişkimiz olanlar; Macaristan, Umman, Bosna, Kosovo, Makedonya, Malezya, Somali ancak bütün bu ülkeler içinde dahi Kıbrıs'ı tanıyan yok!
Azerbaycan, Pakistan, Bangladeş ve Libya dışında tanımak isteyen dahi yok. Bunlar da tanımak istese de baskılar yüzünden tanıyamıyor!
Türki dediğimiz Özbek, Kazak, Türkmenistan, Tajikistan vb. ""Karabağ" meselesinde gıkını dahi çıkarmadı. En azından diplomatik olarak "Birlşemiş Milletler Kararlarına uygun olarak Karabağ'ın Azerbaycan'a ailt olduğu kesindir" diye beyan yapabilirlerdi. Ulan korkacakları bir Rusya var ki Rusya zaten en başta "Karabağ Azerbaycan'ın" diye kendisi söylediğine göre bu ülkeleri Azerbaycan'a en azından sözlü destek vermekten alıkoyan hiçbirşey yoktu!
Şimdi Karabağ savaşı bitince, birde Çin ÖZbekistan, Tajikistan, Kırgızistan'ın Çin'den alıp ödemediği borçları yüzünden bunları sıkıştırmaya, hatta toprak talep etmeye, hatta borca karşılık bazılarından toprak alınca birden bire Türkiye, Azerbaycan ve pakistan hemen akıllarına geldi!
Yani Türkiye'nin İslamla vs. müttefiklik sağlaması ve/veya İslam üzerinde yavaştan halifeliği vs. hikaye. Birleşik Araplar, Suudi Arabistan ve Mısır'ı eğer biz silah gücü ile haritadan silmediğimiz sürece böyle birşey mümkün değil! Silersek de bize faydası ne!!!!
Türkiye'nin dini veya İslamı bir din olarak bireysel yaşamayı ve dinin devlet yönetiminde, uluslararası veya devlet stratejisinde bir araç veya amaç olamayacağını artık anlaması ve görmesi gerekir!'
Evet, Osmanlı bunu yaptı! yaptı ama dinler çağında (M.S 200'^lerden 18 YY ortalarına kadar olan dönem) 11. YY ile 16 YY arasında yaptı. Yapabilmesinin sebebi ise Türklerin İslamın ilk 300 Yılı dışında kalan bütün 1100 Yıl boyunca Müslüman ülkelerin ve Arapların tamamını yönetmesi, Türk imparatorluklarının bu topraklar hakim olmasından dolayı. Arapların, Müslümanların Türklerin yönetimine çok bayıldığından değil. Örneği ise Osmanlının çöküşünün 1. ve en büyük sebebinin Arap ve Müslüman topraklarda bu milletlerin çıkardığı ayaklanmalar, Fransız, İngiliz, Alman, Hollandalı vb. ile iş birliği içinde osmanlıya/Türklere karşı savaşmaları!
Türkiye'nin asıl en büyük gücü aslında Türklüktür!!! Ama biz kendimiz dahi doğru düzgün Türklük bilincine sahip değilken KAzakistan, Türkmenistan, Tajikistan, Özbekistan, Kırtım, Kırgızistan, Rusya içindeki bağımsızlığı henüz almamış Türki devlet ve halkjları bünyemize katmaya çalışıyoruz!
Türkiye Cumhuriyeti Devleti/Milleti önce "Türk Ulus Bilincine" sahip olmalı. Devamında Türki devletlere açılmalı! Önümüzdeki 200 Yıl gerek ekonomik, gerek jeopolitik, gerek coğrafi vb. her anlamda en kritik hale gelecek bölgeleri bizzat Türki devletlerin yeri. Orta Asya (Gerçek İsmi ile = TÜRKİSTAN).
Petrol, gaz, altın ve elmas madenleri, ormancılık, endemik bitki ve hepsinden önemlisi coğrafi konum, büyük toprak alanı gibi çok stratejik öneme sahip.
Bunun yanı sıra Türkiye Umman, Libya, Somali vb. üklelerle de İslam ile bağ kurmalıdır. En başta da Umman, Sudan, BAtı Sahra gibi coğrafi çok kritik ülkelerle iş birliği yapılmalı hatta buralara deniz üsleri kurulmalı!
İSpanya, İngiltere, MAcaristan, Arnavutluk, Moldova, Slovakya ancak Türkiye'nin iş yapabileceği ender Arupa ülkelerinden!
Malezy, Bangladeş, Myanmar, Endonezya, Tayvan gibi ülkelerle de en başta eskeri ve ticari olma üzere ciddi ilişkiler kurulmalı.
Kitap yaz alıp okuyalım usta.
Bravo emek vermişsin 😁
🙏
Tolga bey F 16 larimiza aesa radarları ne zaman takılacak. Uzun zamandır rakip ediyoruz ama bi hareket hala yok.
takıldı bile
Teşekkür ederim sağlıcakla kalın güzel bir bilgilendirme
Tolga bey ağzınıza sağlık. Eurofighter ‘ın yunanistanın aldıgı fransız uçaklarına karşı avantajı yada dezavantajı nelerdir merak ediyorum.
Biz bu projeye katılma teklifini 2003-2004 sıraları elimizin tersiyle itmiştik galiba.
Alınacağını var sayarsak, Türkiyenin ihtiyacı Trache 1 mi, yoksa Tranche 3 mü olur, ona bakmak lazım.
MMU projesi süresince oluşacak yeni platform ihtiyacını ve takvimde sarkmaların da olacağını hesaba katarsak, 2 filo kadar bir alım fena olmazdı ve yunanistanın Rafale alımına iyi bir karşılık olurdu.
Türkiye Tempest'e neden ortak olmuyor ? F-35 de gitdi, MMU yanına daha yetenekli, daha donanımlı bir ucak gerekmezmi ? Hem 6 nesil bir uçak, Türkiye burdan tecrübe elde eder, üstelik 100 adet F-35'in yerini 100 adet Tempest ile doldurur. Hem Amerikaya da güzel ayar olur. Avrupa ile Stamp-T projesi de vardı, avrupa ile yakınlaşmak bence en doğru karar.
Ingilizler tobe vermez
Thempest bildiğim kadarıyla daha çizim aşamalarında. Yani uçak ilk uçuşunu yaptı, biz envantere aldık ve onları kendi hava kuvvetlerimize entegre ettik dememiz nereden baksanız 10-15 yılı geçer. İngilizler kendi çıkarına olmayan hiçbir işe girişmiyor ama tabi şu süreçte avrupaya karşı yanımızda olması gereken bir müttefik. Denge politikası gütmek amacıyla 1 filo üzerinden bir anlaşma sağlanabilir.
Mühendisliğimiz 5. Seviye uçak için bile yeterli değil, tfx için 4 buçuk nesil olarak konuşulurken (7 sene sonrası )templeste ortak değil, müşteri de değil, müşteri adayı olabiliriz şu aşamada para her kapıyı açmıyor maalesef
Aynen kanka, ilk uçağımız 6. Nesil olsun, daha koskoca Rusya’nın teknolojisinin yetmediği 6. Nesil.
yunanistanın f35i alması harbe hazır hale getirmesi yaklaşık 3 4 yılını alır.tempestin uçması en az 15yıl.bizim acil çözümlere ihtiyacımız var.hem girsek bile yarın abd gibi vermiyoruz demelerinin bir garantisi yok.ingiltere ile ortak çalışıyoruz zaten tfx için.tfx dururken ekstra para ve vakit harcamaya değmez.
Merhaba Tolga bey
Ingilizlere ne kadar güvenilir elimizi verip kolumuzu kaptirmayalim da çok dikkatli olmak lazım
İngilizlerle 1.dünya savaşından beri pek sıkıntı yaşamadık zaten tfx’de ingiliz şirket baesystems danışmanımız yanlış hatırlamıyorsam
Ingilizler Avrupa'daki en büyük muttefikimiz bırakın şu hamaset işlerini
@@celebor6531 Evet eski dost İngiltere demi
tfx ile ilgili video gelcekmi
Bence ef ler test edilmiş denenmiş olabilir kuvvet bu alımı düşünebilir sadece 2 uçak gelmesi bir tatbikat vs değil ne olursa olsun f4 lerden daha iyi
TF-X hazır olmadan bize rahat uyku yok.
Tfx le mmu aynı uçağın ismi
@@mstfinceoglu ok
Daha Altay gelmedi kardeş, çok beklersin :)
@@barbarossa9591 altaya uzun ömürlü ve hiç ağrıda çıkarmayacak motor yapılıyor yada aranıyor
@@canerdem9241 Aranmıyor, hali hazırda olanı alamıyoruz.
Keşke İngiltere mühendislik desteğinin yanı sıra MMU projesine 1. dereceden üretici olarak katılsa. Bu çok büyük bir prestij olur proje ve bizim açımızdan. İngiltere’yi başka ülkeler de izleyecektir bu konuda zirâ Türkiye bu projeye bu şekilde Tek Tabanca moduyla devam ederse ya da etmek zorunda kalırsa tek bir uçağın maliyeti 150-200 milyon dolarları bulacaktır ki bu da hem kendi envanterimiz için hem de ihracat potansiyeli için aşırı sıkıntılı bir durum. Bunun yanında Türkiye de yine aynı şekilde Tempest projesine ucundan kıyısından bir şekilde dahil olmayı başarırsa hem havacılık endüstrimiz açısından hem de müttefiklik açısından çok avantajlı olur.
Tolga bey ingiltere bize tfx motoru konusunda yardım edicekmi?
Merhaba hocam sizden şunu merak ediyorum rusyadan su36 yasa su57 den içi bos kaput ve motor alınsa için türkler tarafından donatılma gibi durum olabilir mi tıpkı israilin abd f35alması gibi
Umarım kendi uçağımızi üretiriz
uygun bir teklif olursa bence almalıyız ve bence ihtiyacımız var ben en başından bu uçağı destekledim Rus uçağınada kesinlikle karşıyım
şu an yeni uçaktan ziyade f 16 larımıza aesa radarını ve uzun menzilli hava hava füzelerini ekleyebilirsek.fransız rafaelden pekte eksiği kalmıyor uçaklarımızın.
Pilotların özellikle bu savaş uçağı pilotlarının gözleri ve seçilme kriterleri hakkında video bekliyorum
100 kişiden sadece 5 şi başaralı oluyor.
internette arastirarak bulabilirsin zaten
Bakın,silahlı kuvvetler strateji yapar ve işi şansa bırakmaz,f16ya aesa radar kısa sürede gelecekse alım yok,ama biliyoruz ki bizim gelistirdigimiz ürünler hızlı adapte olmuyor,typhoonlarda şuan en iyi ve zorunlu seçenek,eğer alınacaksa.
Yunanistan F-35 alırsa +18 Rafael savaş uçağı + F-16 Viper cok zor duruma düşeriz ege de
Hangi parayla uçuracak bunlari. Donuna kadar Almana borçlu. Yaw tarih kitaplarindan bile çıkarmak lazim yok 1 inönü yok 2 inönü meydan muhabbetlerini Yunan kim yaw ingilizi doversem tarih yazsin.
@@atillaksk4769 biz bu bitik ekonomi ile nasıl ucuruyorsak onlarda uçurur.
@@rootadminn Yunanistan en borçlu dünyadaki ikinci ülke konumunda nufüsu desen az Türkiye ile baş edebilecek gücü yok onların
@@garciazarate1619 yaw sie la nerede dünyanın en borçlu ikinci ülke konumunda g.tunden element uydurma yunanistan bizimle baş edecek durumda diye bir şey de demedim Ege'de hava üstünlüğü gitti gidecek onu anlatmaya çalışıyorum
@@garciazarate1619 ayrıca Yunanistan ve Türkiye nin borcu nerdeyse yakın birbirine
MMU üretim bandından çıkana kadar mevcut savaş uçağı kapasitemizi bölgedeki ülkelerin gerisine düşmeyecek şekilde korumak en mantıklısı olur. Kaldı ki MMU üretiminde de İngilizlerle bazı ortak işler de yapılıyor diye biliyorum. Ara uçak olarak Hürjet sınıfları da filoya katılırsa onlarda işin artısı olur
Bence kabuk olarak mig 35 alınmalı ve kendimiz donatmaliyiz 2 filoda şu 57 yanına efsane olur kendimiz donattigimiz zaman ıyi olur teknik alt yapımız müsait daha öncede f 16 ları birlestirmistik birazda bize tecrübe olur
Rus ve çin savaş uçakları çöp. Jet motorları rusun ve çinin pek iyi olmadığı ve enerji tasarrufu bakımından çok geride kalıyor.
mig 35 i kabuk olarak verecekler mi :D çok hayalperest yaklaşım . su 57 daha seri üretime geçmedi 2 tane prototipi var . İyi olur ama olmaz hem nato ülkesiyiz herşeyimiz farklı doğu bloğundan uçak almamız pek olası değil
Bizde doğu bloğunda üretilen savaş uçaklarının hiçbir altyapısı yok sistemimiz uyumlu bile değil ve daha bunun pilot eğitimi,yedek parça vs. bir sürü şey var hadi diyelim ki doğu bloğu uçakları alıcaz o da su 35 gibi uçaklar olur yani Allah aşkına mig35 veya su57 nedir? Biz kısalan f16 ların ömrü için tfx e kadar alternatif bir savaş uçağı arıyoruz napalım mig35 veya su57 yi???
Bende diyorum son 2 3 gündür farklı tipte savaş uçakları uçuyor konyada bunlar ne ki diye. İyi oldu denk geldiğim videoya. 3. Ana Jet Üssü nün dibinde yaşıyorum..
Bu arada Anadolu Tatbikatıyla ilgili olarak... Gelenler bizim ordudan çok şey öğreniyor.. Gelemyen olur mu bilmem ama kendileri kaybeder :)
Bence almalıyız baktığınız zaman MMU çok uzun bir süreç ve bu zamana kadar tek tip savaş uçağıyla götüremeyiz bunu kabullenmemiz lazım.Yunanistan da boş durmuyor F-35 almaya çalışıyor ama baktığın zaman onları kaldıracak paraları bile yok çok maliyetli
Hürjet motoru neden ABD den alınması kararı verilmiş olabilir? Hele böylesine ambargo uyguladıkları bi zamanda onlara bu ödülü neden veriyor olabiliriz?
3-5 tane motor alarak biz mi onlara ödül veriyoruz yoksa biz içini dışını en iyi bildiğimiz motoru almamıza izin vererek zaten sıfırdan uçak dizayn etmek gibi zor bir işe kalkışmışken bir de hiç tanımadığımız bir motorla uğraşarak işimizi iki misli zorlaştırmayarak onlar mı bize ödül veriyor, bir daha düşün!
@@a.sinantuzun353 bugün uğraşmazsan yarın ilerleyemezsin. Elbette yeni bir motor tasarlayıp içini dışını en iyi şekilde yapmaya çalışacağız ama şimdilik dışardan almak daha makul olacaktır. Sonuçta o motorları bedava almıyoruz katmadeğer kazanmayacak olsa neden versinler.
@@suleymankoyuncu1 Ah be canım kardeşim, neden okuduğunu dikkatli okuyup TAM olarak anlamadan hemen cevap yetiştireyim diye yazıyorsun? ben "adamlar bize babalarının hayrına veriyor", "bir kuruş kar almadan hibe ediyor", "bize hayır işliyorlar" mı dedim de bana "sonuçta o motorları bedava almıyoruz" diyorsun :) General Electric firması ticari bir firma, Amerikan Hava Kuvvetlerine bile bedava motor vermezken bize neden versin?
Bak yukarıda yazan arkadaş "biz onlara neden ödül veriyoruz" gibi manasız bir laf ettiği için ortada bir ödül olmuş olsa idi biz onlara değil onlar bize veriyor olurdu zira onlar bu ticaretten $3-5 milyon kazanırken belki de biz bir kaç milyar dolarlık zarardan, vakitten tasarruf ediyoruz" demek istedim. biraz daha dikkatli oku canım kardeşim, yoksa yazdıklarının kalanında zaten mutabıkız :)
@@a.sinantuzun353 demek istediğinizi anladım ama eksik kalan yeri tamamlamaya çalıştım. Doğru bildiğim şeyi ifade etmek için çok zamana ihtiyacım olmadığını düşünüyorum. Yorumunuzda konuyu bilmeyenler için dışardan almak avantajlı uğraştan ve maliyetten tasarruf ederiz demişsiniz ben de buna katıldığımı belirttim zaten ama eklemek istediğim şu evet belki farzedelim bugün bu motorları alarak milyon liralık tasarruf edebiliriz ama uzun yıllar boyu bu verdiğimiz milyon liralarda dün kaçındığımız paradan fazlasına denk gelecektir hem de elimizde bir ülkenin ambargo uygulayıp kısıtlayabileceği bir motor kalmış olacaktır. Bugün geçmişte olduğu gibi dışa bağımlılık rehavetine kapılıp yerli üretime desteği kesmek kendi kuyruğunu kovalamaktan farksız olacak. Özetlemek gerekirse ortada bir ödül söz konusu olursa hükümetin bu motoru kullanmamıza izin vermesi ödül olarak görünsede o şekilde olmadığını anlamak ve bu şekilde bahsetmemek gerekir. Size önerimde birini anlamamakla suçlamadan önce kendinizin ne anladığını sorgulamak olacaktır. İyi günler.
@@suleymankoyuncu1 tamam hocam sen daha uzağa işersin ve senin baban benimkini döver. Yeterki sen üstte kalmış ol ve mutlu ol 😀😁😁😁
Almanya-fransa-ispanya uclusu fcas(future combat air systems) icin calisiyor. Karsilarinda ingiltere-italya-isvec uclusu the tempest icin calisiyor. Japonya da bu 2 6. Nesil jet projesinden birine girecek iki tarafa da yanlıyor suan. Gireceksek fransa yerine ingilizlerin projesine gorelim. Cunku onlar 20-30 lu filolar seklinde ucacak suru dronlarin kontrol panali gorevini ustlenecek bir jet modeli dusunuyor. Bizim isimize gelir o teknoloji..
Ingiltere Türkiye için en ideal bir partner. Bu ortaklik güçlendirilmeli, ve karşılıklı çıkarlar açısından daima sürdürülebilir olması için gayret sarf edilmeli. Ingiltere ile Türkiye strateji ortaklar. Bu ortaklık Azerbaycan için de çok onemli.
Ingiltereden sağlanan teknoloji transferlerini kardeş kardeşe yapmaz. İngiltere buyuyen Avrupa ve Rusya tehdidine karşı kimin dik dura bileceğini iyi biliyor. :)
ingiltere dünyada türkün ilk düşmanı millettir.parasını aldığı gemileri vermemiş osmanlıya. yine ülkelerin altınlarına el koyuyor vb..
@@ramazantaskiran8439 Almanyayla Avropanın geri kalanı arasında olan husumtte Avropanın gördüğü zararı, Osmanlı 500 yılda Avrupaya yapamadı. Amma yine de, surdurulebilir , güçlü değerler uzerine Avrupa Birliğini inşa ettiler ve bu süreçte tarihi hasımları Fransayla en yakın ortak oldular. Almanya nihayet, savaşla başaramadığını ekonomik ve alt yapı politiklariyla başardı.
Diğerlerini tekfir ederek, karısı malı helalim, kendileri tarihi düşmanım diğerek yapıcı ve kendi çıkarlarını besleye bilecek ilişki kuramazsın. Yalnız kalır ve mahv olursun.
Turkiye ilişkileri çıkarları açısından en uygun neyse, gerekeni de yapılır. Turkiye Amerika, Israil ve AB yi karşısına ala biliyorsa bunun Birleşik Krallıkla geliştirdiği ortaklıkla dayanıklı kıla biliyor.
Turkiye dış ilişkileri professyonellerce değil, çaycı dayılar tarafından şekillendirilseydi, Sevrdeki sınırlar içerisinde olurduk.
@@ramazantaskiran8439 geçmişe takılmamak lazım . Sonuçta tüm avrupada geçmişte birbiriyle savaştı ama şimdi kankalar ..
@@dunyamalibabakishizada7744 tarih tekerrürden ibarettir, karşılıklı çıkar ilişkisi kurulur bunda sıkıntı yok ama ingilizden dost olmaz, avrupa ülkeleri ne kadar kavga etseler de kültürel olarak birbirlerine yakınlar, yakın ilişkiler kurmaları çok kolay ama türkiye ile yakın ilişki kurmaları zor, devlet bazında olsa da çıkar ilişkisidir. Dün rusya ile iyi ilişkilerimiz vardı, ondan önce amerika, şimdi ingiltere, belki yarın çinle iyi olacaz bu tamamen stratejik.
Yaa,tolgahocam,şu f35 üzerinde bence durmayıniz üctane f35 düstü imalat hataları olan ve srealth özelliği fiyasko olanbir uçak, euroighter deçok pahali ama başkacare yok galiba!
Konyalı ustalara tamire getirilen uçaklar... :D
Başkasının eski uçağı olsada.
1 - BEA sytems dan gelen teknik desteği arttırır.
2 - Nato uyumlu uçak. Kendi mühimmatımızı takmamıza izin verir yazılımları açarlar.
3 - Nispeten ucuz alırız.
4 - Bu haliyle bile çift motorlu süpercruse özellikli bu uçak menzil yük taşıma manevra ve hız konusunda f16 dan ciddi şekilde üstün.
5 - gerçekçi olun MMU çok uzak bir gelecek.
Bir İngiliz Konya ya gelsin 😁
Biriniz gonuya gelsin .d
bu bir ürün pazarlamadan ziyade taktik antrenmani f16larin ve pilotların 4,5. nesil çift motorlu uçaklara karşı performansini yoklamıştır turaf.. ilerleyen dönemde rafael uçaklariyla bol bol karşılaşabiliriz
Yau bizim insanalrımız ne çabuk unutuyor 2 Savaş gemimizi...Kul hakı yiyen bi milet.....
Çabuk mu?! 100 sene kadar önceydi :D
1. Dünya savaşında yenilince o gemilerden savaş tazminatı kapsamında vazgeçip daha az tazminat ödedik...
@@okanyldz6214 benimle daşakmı geçiyorsun... o gemiler gelsey di sen 1 dünya savaşını kazanırdın... .
@@yuc3sezar 90 yıl reklam arası derken çok olmuyorda savaşı kaybetmemize sebep olan 2 Savaş gemimiz i ..unutmak çok oluyor..o gemiler Halkın yardımlarıyla alındı ...devlet kasasından deil..kadınlar kolundaki bileziği gönderdi alınsın diye o gemiler.....
@@sedatakcay9981 dostum, o gemilerin akibetini,özellikle yabancı kaynaklardan araştırmanızı tavsiye ederim. İkiside çok işe yaramamış. Hatta biri az kalsın kendisini batırıyor muş. Yani İngilizede yar olmamış.
Acizane fikrim.şu mu bu mu derken işin en sonunda herkesi şaşirtacak çok güzel bir şey çıkacak meydana
şu TFX Gelsede bi rahatlasak yaaa
2030 da gelcek 7yıl var
@@Alifatih1968 2030 da olma ihtimali yok en az 2030
@@oylebirisi6415 biliyom öylesine 2030dedim
Ara uçak olarak Pakistan'dan içi boş JF17 alınabilir(hakları satın alınabilir, Pakistan'ın sıkıntı çıkaracağını zannetmem). JF17, F16 ve F18 platformu(Lavi) üzerine kurulduğundan, elimizdeki F110 motorları ve Aselsan AESA radarları ile donatıp çok ucuza ara uçak yapabiliriz. Sonuçta yeterli deneyimiz var(F16'lardan), en azından farklı platformlar üzerinde çalışmak iyidir, bilgi açısından da.
MMU'nun gelmesi en azından 2040. Hazır 4. nesil bir platformu geliştirerek yeterli deneyim kazanmış da oluruz. Paralel bir proje olur.
Gerçekçi olmak gerekirse 4 buçuk nesilin en iyisi çift motorlu ve ara ihtiyacımızı karşılayabilir.Bize iyi bir know how yaratacaktır.Bence bir filo alınmalı
Bencede 1 değil 2 filo alınmali
Abd, İngiltere ve Fransa şöyle diyor; "Biz bunları öpmeye doyduk, bunlar öptürmeye doyamadı."
Görücüye mi çıktı ? 😘
Arkadaşlar Biz TFX i yaparız. Bildiğiniz üzere Altay Tank motoru, ATak Helikopter motoru gibi yüksek teknoloji isteyen konularda işin karmaşıklığı ve tecrübesi dolayısı ile hızlı olamıyoruz. Fakat TFX motorlarını zaten üretmeyeceğiz. F-16 motorlarını kulacağız. F-16 ve F-35 gövdelerini yapan bir ülkeyiz. Bunun bizi çok zorlayacağına inanmıyorum. Fakat uçak mühendisliği de sıfırdan bir uçak sözkonusu olduğunda o kadar hızlı ilerleyemiyor. Bunun için çok ciddi Yatırımlar gereklı. Bence pandemi dönemi atlatılınca ve ekonomimiz düzelince bu işlere hız verilir. ilk Uçaçak prototip için bile 2023 e yetişmesi çok zor görünüyor.
Tfx in motorları olabilme ihtimalleri var o yüzden motorların sınırları denenebilir
Çok doğru dedin. İnan en güzel yorum.
katılıyorum en mantıklı açıklaması bu
Tfx f110 kullanack çok büyük ihtimalle aynı f16lar gibi
Tfx in eğer beşinci nesil olması isteniyorsa bu uçağın ej 200 motorları geliştirilip konmalı çünkü superseyir özelligine sahip
@@bekirfgj8640 EJ200 yerine GE-F110-129/132 daha doğru çünkü bizim Hava Kuvvetleri Amerikan sistemlerine çok iyi derecede hakim bakım vs. mesela SOM füzesinin mevcut Fransız motoru TR40 yerine KTJ3200 entegre edilecek ama SOM TR40 motoruna göre tasarlandığı için KTJ3200 entegre edilirken füze üzerinde bazı değişiklikler yapılacak, aynı durumu hava kuvvetlerinde düşünmek bile istemiyorum. Kısacası GE-F110-129/132 motoru üzerinden benzer bir 5.Nesil uçak motoru yapmak bizim için çok daha doğru olur çünkü motora yukarıda belirttiğim gibi hakimiz. Zaten GEF110-123//132 motoru sadece prototipler üzerinde kullanılacak demişti İsmail Demir.
Bu video'yu izleyeli bir yıl oldu :) ve hala uçak sorunumuz var .
Egede üstünlük yunanda
Abd'den 40 f16 blok 70 ve 80 adet elimizde olan f16 blok 30'ların modernizasyonu talep ettik .5 ay geçti hala oyalıyorlar .
Abd bizi oylarken polanya ,romanya bulgaristan gibi ülkelere hemen taleplerini onayladı anlaşılan bize f16 dahi vermeyecek .
Biz ingiltere'den uçak motoru konusunda anlaştık mmu için uçak ihtiyacımızda herkes tarafından biliniyorken neden hala ege üstünlüğü konusunda bir adım atıp ingiltereden uçak almıyorlar.
Ah su F-35 ler olacak idi su an da, cok daha guc katardi hava kuvvetlerine
Aldınmı f35 i şartla Amerika nederse yapacan itaat etmedinmi vermez ,verdiysede parçasını vermez, dahada iistese bir cod ile uçagı yerde kitliyor, F35 demek Amerika demek. hiç bir yazılımını degiştiremiyorsun.
@@vascokkkturbo7460 onlar uydurma. Oyle olsa F-16 lar da kitlenir. Onun disinda Iranda zamaninda Amerika dan aldigi ucaklar duruyor o zaman onlar neden kitlenmiyor? He ama diplomatik anlamda haklisin. Cikarlar uyusmadigi icin verilmiyor, olasi bir savasa sokacak olursalar bizi o zaman F-35 gibi onemli bir ucagin elimizde olmasini istemezler. Belki 5-10 seneye su gerginlikler bitince veya dinince vermeyi dusunurler
Selamlar bir video yapmanızı rica edicem yunan mısır israil hava kuvvetlerini ve deniz kuvvetlendirirken bizim uçak alımı ile gemi alımımızda ne yapmamız gerekli çünkü kendi uçağımızın uçması 2030 diyorlar neyapmalıyız🇹🇷
su 35 en güçlü savaşan jet olarak düşünüyorum ama f4 phantom en yakışıklı en güzel jet değilmi ya harika tasarım :D
F16 X için video yapar mısınız?
Bir İngiliz Konya'ya gelmiş. :)
Bi rus bide temel unutma onları
O zaman Konyadaki Kurbağalar birbiriyle kavga etmeye başlamıştır :))
Libya Azerbaycan Suriye derken hava sahamız genişliyor filolarımızın da genişlemesi gerekli. Ayrıca tersine mühendislik yoluyla kendi uçağımızın üretimi için de fikirler edinilebilmesi için bir iki filo eurofighter oluşturulabilir. İsrail inde F16 satması gündemde ikinci el F16 almak ta düşünülebilir.
Aynen bizim alabileceğimiz uçaklar
F16 ARTTIRABİLİR
RAFAEL
F35
EUROFIGTHER
BAŞKA ÇÖZÜM YOK
almadığımız uçak kalmadı hocam ne su 57 ne çin versiyonu ne su 35 ne gripen bunu da alırız 😉
O iş öyle olmuyor koçum. Yavaş gel
@Devlet Fabrikaları Yan Gel Yat A.Ş neyini anlamadın arkadaş saydığım tüm uçakları her haber programında her youtube kanalında her gazetede en az bir kere aldık bunuda alırız manasında jeton düştümü gerçi sen jeton bilirmisin bilmem
@@nyduv1367 sen uzmansın galiba anlat öğrenelim KOÇUUUUUMM
@@Ugur_c Amerikanın tehtit olaraq algıladığı, ambargo koyduğu devletlerden silah alamazsın. 1974 kıbrıs barış harekatında olduğu gibi amerikanın onaylamadığı bir yere saldırırsan yersin ambargoyu. Şu an s-400 olayında Türkiye'ye yaptırım ve ya ambargo koyulmamasının tek sebebi ABD deki güç boşluğu. ABD de demokratlar ve cumhuriyetçiler arasında parlamentoda anlaşmazlık var. Demokratlar Biden'ı desteklerken, cumhuriyetçiler Trump'ı desdekliyor. Trumpın sizi mahkemeye vericem olayları ve ülke kendi dertleri ile boğuşuyor halde iken türkiyeyle ilgilenemiyorlar
@@Ugur_c *Jeton* düştümü şimdi?
Tolgabey bilgilendirme çabalarınız takdire şaiyan,var olun
Tolga bey, Türkiyenin F15 almasında bir engel varmı?
Amerika vermiyor çünkü uzun menzilli.
@@tolgaozbekcom gidip amirika'yi vuracagimizi mi düsünüyorlar acaba? :D
@@Hakikat-Se7en hyr
@@Hakikat-Se7en vuraman zaten
Konyada hergün f16 sesi duymaya alışığız yıllardır. Fakat gecenlerde sesi cok daha kuvvetli ve derinden gelen ucak sesi duymuştum ve herlade bizim f16 lar modifiye oldu vay be demistin. Demek Eurolarmis:)) sesi efsanee
MMU yetişecektir. İsmail Demir faz-faz yapacağız demişti. Yani ilk etapta 5. Nesil olsun diye projeyi uzatmayacağıza getirdi açıklamasında geçenlerde. 4+ olarak birkaç filo üretilirken geliştirmeler devam edecek vesaire. Hürjeti yapan ülkem bunu da yapar ben Tusaş'a güveniyorum. Paramızı bu faydası tartışılır uçaklara çarçur etmektense MMU'yu geliştirmeye harcayalım derim nacizane.
olum hurjet hani daha hurkus seri üretime geçmedi hurkusun silahlisi mod c hala daha prototip
kardeşim mmu 2030dan önce kullanacağımızı sanmıyorum ozamana kadar Yunanistan birçok uçak almış olacak en azından kendimiz yapana kadar bu uçaklardan almalıyız ayrıca gayet güzel bir uçak
Uçak ihtiyaç ancak doğu Akdeniz'de de yanlız kalmış durumdayız İngiltere Avrupa'nın daima en güçlü ülkesi olmuştur. Onlardan uçak almak diplomatik olarak da bizim işimize gelir
Kesinlikle Tempest trenini kaçırmamalıyız , ikinci el 2 filo eurofighterın zararı olmaz alsak keşke
Tolga abi selamlar bir şey sormak istiyorum 0:57.saniyede bizim F16 larim kuyruk konisinde 93-0687 ve 1:07 de 91-0024 olarak bir numaralandirma yapılmış burada geçen (93 ve 91 sayıları) uçağın imal yılı anlamında mı? Teşekkürler severek izledim
Eurofighter alıp çeşitliliği neden artırmıyor hava kuvvetlerimiz? İllâki öğreneceği bir şeyler olur ondan, bir katkısı olur.
o kadar iyi bir uçak değil ya hem maliyetli hem f-16 ile arasında uçurum bir fark yok. f-15 alsak daha faydalı olur bence.
f22 ye tatbikatta kilit atabilmiş bir uçaktan bahsediyorsun. F16 nın 2 katı speclere sahip. evet pahalı.
F18 superhornet alsak teski mukemmel hosuma gidiyo ah ah piyasalik ferrari misali
Kanka alabilsek f35 alırdık amerikadan alamadığımız almak istemedğimiz için altetnatiflere bakıyoz
F15 abi boru değil. Bize F16 satsınlar yeter.
@@KaanCabron kendimiz yapicaz artik
Neden olmasın gücümüze güç katar.ortak üretim de olursa harika olur.stratejik ortagimizdir bize kolaylık sağlar larsa neden olmasin.renk katar güç katar
MMU'ya devam.
2 yıl geçti hiçbir şey alamadık. Keşke F-16 peşinde koşmak yerine elimizi çeşitlendirecek şeylere yönelseydik.
Ne işleri var abi 🇹🇷
Video için teşekkürler Tolga bey..
Hakan Kılıç bey ile yarınki Yunan ucak alımları/planları bizim ara dönem ihtiyacımız konulu videonuzu sabırsızlıkla inanın bekliyoruz..
Keşke bu uçaklardan 2-3 filo alabilsek hocam bizim mm uçaklarımız gelene kadar iyi olurdu.
Mm'ye gerçekten inanan var mi yav?
@@afşın-tigin evet var
@@afşın-tigin neden inanmıyorsun? Sen de şu biz bi' bok yapamayızcı mısın?
@@afşın-tigin Ülkenin bu günlerde olmasının sebebi sizin gibi biz yapamayızcılardır.
@@afşın-tigin Var tabiki de o projenin bi 7 8 senesi daha var seri üretime geçmesi için
Tolga bey ingilitere ile MMU uçağı yeni teknoliji lerle birlikte yapilabilir. Hen uzun surmez bian önce MMU uçağına kavuşmuş oluruz??. Ingiltere ile aramizi sıcak tutmaliyiz. Arkasinda Türküyenin olmasi güven verir.!
Reis italyan havaciligiyla ilgili video gelsin artiiiiik
İyki videoyu cekmissiniz konyada gordum aydinlandim
5:45
Merhaba adaşım f15 eagle ile ilgili bir video yaparmısın rica etsem
Bende diyom meram ın ordan Ucaklar geçip duruyo ayar oldum çok ses çıkıyor
Bugün 6 tane gördüm
@@haticekubraozdemir4876 ne
gördün tam olarak??
@@vatansever5688 2 İngiliz Eurofighter 4üde f 16ydı sanırsam
@@haticekubraozdemir4876 çok şanslısınız keşke bende görsem
@@vatansever5688 Konyada mısın?
Ara uçak gereli ise banca Jas 39 Grippen daha mantıklı motoru f404 ailesinden bizimde f404 motorunu hürjette kullanma durumumuz olduğuna göre bakım masrafları azalacaktır. Saygılar.
Insallah alınmaz işletim maliyeti sıkıntılı bir ucak
Teknik olarak bu mu daha iyi Rafael mi
@@tucosalamanca9075 açık ara tartışmasız dassault rafale eurofighter dan iyi
Hocam şimdi 5. Nesil uçak yapımı devam ediyor. (6. Nesil)uçak 8çin ortaklık vs... Şeyler olabilimi ilerde
Benim bildigim mmu tfx motoru rolls royce motor olacak ve ingilizlerin 6.nesil tempest ucak projesi var. Gelecekte neden olmasin. Almandan ve fransizdan daha is yapilabilir ulke bence ingiltere
@Can f16 motoru amerikan mali ve ambargo var olmaz ki, f16 motoru kullanacaksa tfx'in ne anlami var 😀
Çift f110 motoru kullanilacakti sanırım ama şimdi ne oldu bilmiyorum
@@Kaan-rv8rf 5 adet f110 motor geldi prototipler için devamında rolls royce olabilir bence de ilk söylenen de öyleydi zaten
Bakım maliyetleri yüksek herkes elden çıkarmaya çalışıyor. Almanya bile F18 aldı.
Sende haklısın ama en azından kendi ucamiz gelene kadar idare edicez işimizi sansa birakamayiz
28-30 tane ef typhoon aldı f18 belli değil.
@@onurdak 38 tane almış Tier 4 sadece almanyada var.
@Ahmet Kurt Bize bombardıman uçağı lazım. F4 yerine.
@Ahmet Kurt Bora 2 kaç kilo başlık taşıyacak o önemli 1 ton taşısınki vurduğu yerde bir faydası olsun. Hava limanlarını devre dışı bırakmak için 1 ton başlık lazım.
Helâlsize çocuklar ALLAHIM BAŞARILAR versin
Bir İngiliz gonyaya gelmiş gelmişken de Mevlana'yı ziyaret etmiş velkom tu du tupik
İngilterenin 6. Nesil savaş uçağı projesine parça üretimi, ortak motor geliştirilmesi gibi bir anlaşmayla girilemez mi?Sonuçta MMU 5. Nesil bir uçak olacak ve f35 projesinin 15 yıllık olduğu düşünülürse 2024 sonrası için 6.nesil savaş uçak projesi çok yararlı oacaktır.