Hocam tıpkı şarj cihazı gibisiniz günün yorgunluğunu sizi izleyerek geçiriyorum. insana çok değerli bilgilerinizle beraber mutluluk veriyorsunuz.ALLAH uzun ömürler versin.
Yazılım mühendisliği okuyorum.Sinemacılık şöyle dursun, film izlemek bile benim için meh işte izledik bitti gitti iken ben neden bu videoları izliyorum bilemedim.
1900-1970 yılları arasında çekilmiş siyah beyaz 12-24 fps videoları teknolojiyi kullanıp emek sarf ederek 60 fps e çıkaran insanlar a selam olsun ne kadar da gerçekçi hale getirmişler 24 fps işi as kaldı bitmek üzere 24 fps i savunanlar gün geldiğinde 60 fps i savunacakkar ne kadar manidar bir durum.
ağalar! iyi ki böyle bir video dizisi hazırlamışsınız. teşekkür etmemek elde değil. Fakat, videoları henüz bu yirmi ikinciye dek izlemiş biri olarak küçük bir sitemim var: Videoların sonlarına, bir sonraki videonun linkini şablon olarak yerleştirseniz (belki ilerki videolarda yapmışsınızdır; ben buraya kadar olanı diyorum) harika olur. Diğer türlü tek tek bölüm aratmak gerekiyor peş peşe izleyebilmek için. Sağ tarafta da daima bir sonraki video çıkmıyor doğal olarak (doğal değil aslında ama o kadarı mühim de değil tabii). Mesela bunun sonunda yalnızca oynatma listesini içeren bir link var. bir küçük şabloncuk daha istiyor, sevgiler, ve muhabbetler diliyorum!!!!1111
anlattıklarınız güzel fakat onlardan ziyade sohpet çok güzel İlker bey çok bilgili dinledikçe dinleyesi geliyor insanın tabiki Nazım ve Veysi de çok sempatik insanlar, sevgiler...
Fotoğrafçılığa yeni adım attım , her gün 4-5 saat videolar izliyor , uykumda dahi anlamını bilmediğim terimlerle boğuşuyordum. Bi video bu kadar mı öz ve faydalı olur ? Yemin ediyorum matrix de ki neon gibi kısayoldan yükleme yapıldı beynime ✅
Film izlemeyi hiç sevmem. Filmcilikle de hiç alakam yoktur. Ama nedense bu adamı izliyorum. Halbuki en başta çok uyuz olmuştum şimdi çok sempatik geliyor.
nazım bey tebrikler! nice ödüllere. ilker hocam hem tebrikler hem de teşekkürler. akademideki dersleri burada vermeye başladınız sanırım? ^.^ nazım ile çatışmanız sayesinde daha detaylı bilgiler ediniyoruz. teşekkürler nazım bey :D
İtiraf edeyim analog fotoğraf makinemi bu yüzden özlüyorum. Onda çoğu şeyi, netliği bile el ile yapabiliyordum. neredeyse her özelliğin ayrı düğmesi vardı. Profesyonel makinelerde hala vardır ama amatör makinelerde artık bunlar yok. menüler var. Şimdi menüden o ayarları ayarlamak zor geliyor işin açıkcası. Çoğu zaman duyarlılığı (iso) ayarlayıp, diğer ayarları makineye bırakıyorum. Fena da çekmiyor doğrusu...
Doğru pozlama acaba, çekim yapılan iç/dış mekan , şafak,gündüz,öğle,öğleden sonra, akşam,gece,gece yarısı,hangi yarım küre ,nem,ısı,fondaki tonlar,oyuncu cinsiyeti,saç rengi,ten rengi,kostüm ve renkleri,makyaj,çekilen projedeki karakter,projenin anlatımı,yönetmenin dili,görüntü yönetmeninin dili,sanat yönetmeninin dili,yapımcı isteği,çekilen her sahnenin ve planların önü ve arkası,kurgu,miksaj,lens ,kamera,ışık malzemeleri,ampul kullanım saatleri gibi gibi bir çok etken faktörlerin ortak bir noktada buluşması olabilir mi?
canon c100 mark 2 için sensörünün 12 f-stop olduğu söyleniyo ama kaydettiği dosyaların öyle olmadığı belli dediniz de onu anlayamadım şu f-stop meselesini bi programda detaylıca işleyebilir misiniz bir de diyafram ve alan derinliği konusuna da pek değinmediniz bir arada işleyebilirseniz çok sevinirim emeğinize sağlık
Videolarınızı severek beğenerek izliyorum. Renklerde bit byte kavramlarında bir hata vardı sanki karışmış galiba, yazılımcıyım o yüzden dayanamadım yazayım dedim. (Edit) RGB olarak renk başına bit demediğiniz için ben anlamamışım.
merhaba hocam dslr makinalar da, manuel çekimlerde, ışık ayarı ve sahne gözetmeksizin(diyafram ayarı ona göre yapılacak) 100 iso da, 1/30 ile 1/1000 enstantane video çekimin de video kalite (gürültü vs.) farkı olur mu?
Merhabalar hocam videolarınız oldukça eğlenceli ve bilgilendirici bir sorum olacaktı full frame dslr kamera ile video çekiyorum yalnız 30fps te 60 estantene ayarlıyorum zira her yerde böyle diyorlar yanlız kadrajı değiştirmek istediğimde videoda biraz tırtıklanmalar oluşuyor hatta tv de izlediğim bazı film ve dizilerde dahi bu sorun gözümden kaçmadı. en son 30fps e 30 estantene değeri verdim bu sefer motion blur fazlalaşmaya başladı hem bazı yapay ışıklandırmalı ortamlarda 60 estantede videoda dalgalanmalar oluşuyor ama 50 estanteneye getirdiğimde düzeliyor acaba 50 estantenede çekmenin bir sakıncası varmı? bu iki sorunun çözümü için bakmadığım yer kalmadı umarım cevabını burda bulabilirim
Sinema tv(ing) birinci sınıf ögrenciyim onlarca yabancı youtube videosu izledim ,bi ton kitap karıştırdım sayfalarca not tuttum exposure için ama bu kadar tatlış ve eğlenceli öğreten bir videoya raslamadım💙💙💙yeni içeriklerinizi büyüüük bir heyecanla bekliyorum bekliyorum🎬📸📸📸
İlker abi ben bir test yaptım ,gray card ile pozlama yapıp gray karti tam Zone 5 e yerleştirdim ardından kartin arkası en beyaz kısmı pozlama değiştirmeden ışık gucunu artırdım ama sınıra yaklastirdim patlama noktasına ,pozlama ayarlarım halen gray karta göre bun arada zone 5 den 5 f stop yukari kadar patlama olmadan çıktım en siyah kısmı da karartim ondada 5 f stop sonrası simsiyah oldu. Bi durumda 10 f stop bir dinamik alanı yakalamış mi oluyorum tşk .Makina Nikon d5100 raw çekim bu arada .
Ayrıca Spyder eliyle Kalibre cihazı ile monitörun de en siyah 0.10 cdm2 en parlak 200 cdm2 aldım ,bu durumda benim monitörü dinamik alan 10 f stop gösteririmi tşk .
Konuştuğunuz konu hakkında yanda fotoğraf çıkınca sanki dağılmak üzere olan dikkatim tekrar yakalanıyormuş gibi hissediyorum. Bunun pedagojide bir karşılığı var mıdır acaba.
simdiye kadar izledigim butun olmaz oyle sacma ... videolarindan kucuk de olsa birsey ogrenmisimdir ancak bu ifa serisini sadece Ilker Canikligil"i sevdigimden izliyorum ve ne yalan soyliyim pozlamadan pek birsey anlamadim. Yine ses, digital, analog, kurgu, senaryo gibi kelimeler tanidik da pozlama cok yabanci ya :))) sadece meslegimden oturu bu 8 bit, renk olaylarini anladim o kolay :)))
Elif Canpolat Akademi açık. Genelde bütün telefonlara dönüş yapılıyor. Mailinizi tekrar baktım bulamadim. Yarın bilgi@istanbulfilmakademisi.com a mail atıp yada 0530 252 9575 nolu telefonu arayabilir misiniz?
Gerçi ses bölümünü yaptınız ancak merak ettiğim bir soru hala kafamı kurcalıyor. Onu da buraya yazabilirim herhalde. Cevabı bilen herhangi bir kimse de sorumu cevaplayabilir: Efendim, Hollywood filmlerinde, her türlü efekti çekiyorlar... Çeşitli animasyonlar yapıyorlar... İnsanların görüntüsünü tanınmaz hale getiriyorlar... Ancak iş seslendirmeye( ya da dublaj diyelim) gelince animasyon yapımları dışında seslendirme "tü kaka" (istenmeyen bir şey) oluyor. Her filmin muhakkak "sesli" çekilmesi gerektiği gibi bir yargı oluşmuş. Bu neden? Cidden anlamış değilim. Halbuki teknik açıdan bir oyuncunun görüntüsü başka bir oyuncunun sesi ile birleştirip bambaşka bir karakter yaratmak mümkün. Bu sinemasal bir olanak. Ki sinemada yüzün önemli olduğu söyleniyor. "yüzü güzel/çekici" olan insanı oynatığında bir değeri oluyor. Ama "yüz" ile "ses" uyuşmayınca bir yabancılaşıyorsun. Kısacası bir film için diğer teknikler öz evlatken, "Seslendirme/dublaj" neden üvey evlat?
O bir sanrı işte. Onu anlatmaya çalışıyorum. Ona bakarsan sinemada çoğu şey orijinal değil. "Orijinal ışık" mı var mesela? "Selvi boylum al yazmalım" izleyiciye duygu taşınmıyor mu? Dublaj mı dublaj. Keza yabancı filmleri de dublajlı izlediğinde yapaylık gelmiyor çoğu insana. Ama seni de anlıyorum. Bazı dublajlar çok plastik çok yapay gelebiliyor. Ama tekniğe hakim kişilerin yaptığı dublajları fark etmiyorsunuz bile.
Davut Sakallı sorunuzun içinde cevabı kendiniz vemişsiniz zaten "ses ile görüntü uyumayınca yabancılaşıyorsun". Bu beni pek rahatsiz etmiyor, sanirim filmde neye dikkat ettigimiz ile ilgili ama iddia ettiginiz gibi bir sanrı değil çünkü milyarlarca insan dublajdan şikayetçi. Esasında bunu bir oyuncuyla konuşmak en iyisi sette konsantre olmakla, stüdyo da konsantere olmak farklı şeyler. Seslendirme de oyuncu çok iyi konsantre olsa da görüntü ile eşleşmesi imkansız. Ağlama bağırma öfkelenme gibi yoğunluklu sahneleri orjinal ve seslendirmeli izleyince devasa fark anlaşılıyor.
Davut Sakallı keşke dediğiniz gibi olsa çünkü cekim anında ses kaydetmek o kadar zor ki. Hele bizim gibi gerçek mekanları kullanan ekipler için işkence . Dip sesin tonu bile her cekimde değişiyor. :(
Adem Kaya Playback'den şarkı söylemek de öyle ama kimse "Bu playback" demiyor. Hİç de rahatsız olmuyor :)) Dediğim gibi bence bu bir algı. Sesli çekim için bir önerim olabilir haddim olmayarak (Belki yapıyorsunuzdur. Bilemiyorum): çekim sırasındayken aynı anda başka bir mikrofonla ortamın sesini (diyaloglardan kaçınarak) Sesini kaydedin. sonra Montajda ortamın sesini "TERS FAZDA" olacak şekilde miksleyin. Biliyorsunuz iki aynı ses dalgası "TERS FAZDA" olunca birbirini yutuyor ve sessizlik oluyor. Sonuç olarak daha temiz bir ses elde edebilirsiniz sanırım. Dediğim gibi belki yapıyorsunuzdur. Ben bilemiyorum. iyi günler.
İzninizle söylemek istiyorum; olmaz öyle saçma şey. Doğru pozlama diye birşey yoktur, zaten kendisi de söyledi. Göstermek istedigimiz görüntüyü verecek pozlama vardır. Ben adamın zenciliğinin veya oraya ait olmadının altını çizmek için karlı bölümü daha da patlatıp adamı daha da karanlık yapmak istiyorum mesela. Veya ruhsuz gri kalabalığın altını çizmek ve içindeki sarılı kadını daha ön plana çıkartmak için hangi pozlamayı yapacam mesela !.
Mesela bulutumsu su birikintisi çekmek istiyorum normal şartlarda diyafram aralığını bulduk diyelim ama ben shutter speedi 10 sn yaptım diyelim bu sefer diyafram değerini nasıl ayarlarım? (Evet Nazım normal şart nedir söyler misin? Snsldksld Veysi koptu zaten Veysi burda mısın snsksksksldl sohbetini hissettim cevaplarken sizdkdkdl)
Lütfen ben Mısırlıyım.Çoğunlukla Film-Televizyon-Radyo Bölümü olan sinemacılık alanının Türkiye'de okumaya değer olup olmadığını öğrenmek istedim. Bildiğim şey sadece özel üniversiteler için iyi olduğu, bu doğru mu? Ve Türkiye'deki öğrenciler genellikle bu alanı üniversitelerde mi okuyorlar yoksa kurslara ve kendi kendine eğitime mi gidiyorlar?, Teşekkürler ve dilde bir hata varsa özür dilerim.
hocaaaaaa bu diyafram neden f ile sembolleniyor ? biraz bakındım bulamadım net bir bilgi." f from focus"" mudur yoksa "f from foton" mudur diye düşündüm mantığımla da doğrusu nedir yoksa fransua diye bir adam mı keşfetti bu diyafram meselesini de ordan mı geliyor f cidden en merak ettiğim şey bu heralde
aslında ben bunuyapıyodumhatta yapmayınca kötü duruyoduayar oluyodum ama bunun pozlama olduğunu yada bukadar önemli olduğunu bilmiyodum. sadece ben sorunluyum diyodum
final cumlesine takildim. ''Bunu obsesyon haline getirmemek lazim'' ya ingilizcesini dogru olarak kullanalim ya da Turkcesini yani ''takinti, saplanti'' gibi. Obsesyon uydurukca olmus, ne Ingilizceye uyuyor ne de Turkceye.
Hocam tıpkı şarj cihazı gibisiniz günün yorgunluğunu sizi izleyerek geçiriyorum.
insana çok değerli bilgilerinizle beraber mutluluk veriyorsunuz.ALLAH uzun ömürler versin.
Doğru yoktur, Yanlış çoktur!
Yazılım mühendisliği okuyorum.Sinemacılık şöyle dursun, film izlemek bile benim için meh işte izledik bitti gitti iken ben neden bu videoları izliyorum bilemedim.
Aynısı bende de var ben tekrar tekrar izliyorum Niye böyle oldu
tıp okuyorum film sektörüyle tek alakam film izlemek ama neden tüm videoları izliyorum?
çünkü yanlış bölümde yanlış hayattasın. benim gibi
Ayni sekilde kamu yonetimi okuyorum
Ayliz Aksoy bende seninle aynı alandayım fakat dediğin gibi tüm Videoları izledim 🤨🧘♀️
Bende tarihçiden geldim, paso hocayı izliyorum
Aynı ben😂😂
İlker hocam, harika bir anlatımınız var. Asla bitmesin isteriz :)
1900-1970 yılları arasında çekilmiş siyah beyaz 12-24 fps videoları teknolojiyi kullanıp emek sarf ederek 60 fps e çıkaran insanlar a selam olsun ne kadar da gerçekçi hale getirmişler 24 fps işi as kaldı bitmek üzere 24 fps i savunanlar gün geldiğinde 60 fps i savunacakkar ne kadar manidar bir durum.
keşke herkes yaptığı işi böyle anlatsa...
7:00 Hava :)
ağalar! iyi ki böyle bir video dizisi hazırlamışsınız. teşekkür etmemek elde değil.
Fakat, videoları henüz bu yirmi ikinciye dek izlemiş biri olarak küçük bir sitemim var:
Videoların sonlarına, bir sonraki videonun linkini şablon olarak yerleştirseniz (belki ilerki videolarda yapmışsınızdır; ben buraya kadar olanı diyorum) harika olur. Diğer türlü tek tek bölüm aratmak gerekiyor peş peşe izleyebilmek için. Sağ tarafta da daima bir sonraki video çıkmıyor doğal olarak (doğal değil aslında ama o kadarı mühim de değil tabii).
Mesela bunun sonunda yalnızca oynatma listesini içeren bir link var. bir küçük şabloncuk daha istiyor, sevgiler, ve muhabbetler diliyorum!!!!1111
anlattıklarınız güzel fakat onlardan ziyade sohpet çok güzel İlker bey çok bilgili dinledikçe dinleyesi geliyor insanın
tabiki Nazım ve Veysi de çok sempatik insanlar, sevgiler...
Fotoğrafçılığa yeni adım attım , her gün 4-5 saat videolar izliyor , uykumda dahi anlamını bilmediğim terimlerle boğuşuyordum. Bi video bu kadar mı öz ve faydalı olur ? Yemin ediyorum matrix de ki neon gibi kısayoldan yükleme yapıldı beynime ✅
Çok değerli bilgiler var emeğinize sağlık
Hocam hala izleyip öğrenip gülüyorum :))))) Her izlediğimde gülüp her izledigimde öğreniyorum
Neden yenileri çekilmiyor 😥
tebrikler kendim kazanmış gibi sevindim ^.^
Müthiş videolar
izleyince moralim bozluyor. ben de bilmek istiyorum bunları.
muhteşembilgiler ya bu gidişle akademiye gidicem heralde
Cumayı es geçmiştiniz zaten. Çarşambaya mı çektiniz yayın gününü?
Kocaman sevgiler,
Ama 20 dakika olmasından çok mutluyum.
Hayir ne yazik ki kurgucumuz Murat ufak bir rahatsizlik gecirdi. Bu cuma (yarin) yeni bolum gelecek.
Geçmiş olsun Murat. Dört gözle bekliyoruz yeni bölümleri. Bildirimleriniz açık hatta gelir gelmez hemen eşe dosta atıyorum. Sevgiler çok!
nee kurgumu? yıkıldım
Film izlemeyi hiç sevmem. Filmcilikle de hiç alakam yoktur. Ama nedense bu adamı izliyorum. Halbuki en başta çok uyuz olmuştum şimdi çok sempatik geliyor.
HOCAMMMMM t-shirtler efsane.. detayı gözümüze sokuyorsun :)
Pozlama ile ilgili ikinci bölüm olur mu acaba? Malum HDR video geliyor yavaştan.
çok güzel bir ders olmuş
nazım bey tebrikler! nice ödüllere.
ilker hocam hem tebrikler hem de teşekkürler. akademideki dersleri burada vermeye başladınız sanırım? ^.^ nazım ile çatışmanız sayesinde daha detaylı bilgiler ediniyoruz. teşekkürler nazım bey :D
Su kanalda hem güzel bilgiler oyrenmis oluyon hemde 20 dakka o kadar eglendirici geciryor ki nasıl tamam olduğunu anlamiyon :)
İtiraf edeyim analog fotoğraf makinemi bu yüzden özlüyorum. Onda çoğu şeyi, netliği bile el ile yapabiliyordum. neredeyse her özelliğin ayrı düğmesi vardı. Profesyonel makinelerde hala vardır ama amatör makinelerde artık bunlar yok. menüler var. Şimdi menüden o ayarları ayarlamak zor geliyor işin açıkcası. Çoğu zaman duyarlılığı (iso) ayarlayıp, diğer ayarları makineye bırakıyorum. Fena da çekmiyor doğrusu...
madem şu anda iyi çekiyor eskiye özlem neden? çelişkiler çelişkiler :)
doğru pozlayamazsan bitti zaten :)) kısmında koptum
Daha çok ve daha çok video gelmesini istediğim yegane kanal 👆 Yine fevkalade bilgilendirici bir video geldi, emeğinize sağlık 👏
Ne kadar çok şey öğreniyorsak, o kadar bu kanala kayyum gelme olasılığı artırıyor diye endişeleniyorum. Kravatında da "İSTİHZA" yazan bir kayyum.
keh keh çok komik gül gül öldük.
boş yapma ya
Baştan bu yana en çok not çıkan bölüm bu oldu. Çalışması da yoracak muhtemelen
Çok faydalı bir video olmuș teșekürler
Doğma dönemde pozlama mi vardı hocam nâzım noktayı koydu:)))))
Hocam 7:03 de tahta diyemediniz mi 😂😂
hocam yaklaşık eşit özelliklere sahip super 35 ile ff sensör arasındaki fark sadece çarpan mı
İlker Hoca'nın tişörtü, karteladaki beyazdan bile daha beyaz :)
Doğru pozlama acaba, çekim yapılan iç/dış mekan , şafak,gündüz,öğle,öğleden sonra, akşam,gece,gece yarısı,hangi yarım küre ,nem,ısı,fondaki tonlar,oyuncu cinsiyeti,saç rengi,ten rengi,kostüm ve renkleri,makyaj,çekilen projedeki karakter,projenin anlatımı,yönetmenin dili,görüntü yönetmeninin dili,sanat yönetmeninin dili,yapımcı isteği,çekilen her sahnenin ve planların önü ve arkası,kurgu,miksaj,lens ,kamera,ışık malzemeleri,ampul kullanım saatleri gibi gibi bir çok etken faktörlerin ortak bir noktada buluşması olabilir mi?
Müthiş yahu. Ilker hocam. 👍☺
canon c100 mark 2 için sensörünün 12 f-stop olduğu söyleniyo ama kaydettiği dosyaların öyle olmadığı belli dediniz de onu anlayamadım şu f-stop meselesini bi programda detaylıca işleyebilir misiniz bir de diyafram ve alan derinliği konusuna da pek değinmediniz bir arada işleyebilirseniz çok sevinirim emeğinize sağlık
Testlerin linkini atabilir misiniz ; o kadar kötüledi ki hocam iyi geldi :)
Videolarınızı severek beğenerek izliyorum. Renklerde bit byte kavramlarında bir hata vardı sanki karışmış galiba, yazılımcıyım o yüzden dayanamadım yazayım dedim. (Edit) RGB olarak renk başına bit demediğiniz için ben anlamamışım.
merhaba hocam dslr makinalar da, manuel çekimlerde, ışık ayarı ve sahne gözetmeksizin(diyafram ayarı ona göre yapılacak) 100 iso da, 1/30 ile 1/1000 enstantane video çekimin de video kalite (gürültü vs.) farkı olur mu?
Merhabalar hocam videolarınız oldukça eğlenceli ve bilgilendirici
bir sorum olacaktı full frame dslr kamera ile video çekiyorum yalnız 30fps te 60 estantene ayarlıyorum zira her yerde böyle diyorlar yanlız kadrajı değiştirmek istediğimde videoda biraz tırtıklanmalar oluşuyor hatta tv de izlediğim bazı film ve dizilerde dahi bu sorun gözümden kaçmadı. en son 30fps e 30 estantene değeri verdim bu sefer motion blur fazlalaşmaya başladı hem bazı yapay ışıklandırmalı ortamlarda 60 estantede videoda dalgalanmalar oluşuyor ama 50 estanteneye getirdiğimde düzeliyor acaba 50 estantenede çekmenin bir sakıncası varmı? bu iki sorunun çözümü için bakmadığım yer kalmadı umarım cevabını burda bulabilirim
Sinema tv(ing) birinci sınıf ögrenciyim onlarca yabancı youtube videosu izledim ,bi ton kitap karıştırdım sayfalarca not tuttum exposure için ama bu kadar tatlış ve eğlenceli öğreten bir videoya raslamadım💙💙💙yeni içeriklerinizi büyüüük bir heyecanla bekliyorum bekliyorum🎬📸📸📸
İlker abi ben bir test yaptım ,gray card ile pozlama yapıp gray karti tam Zone 5 e yerleştirdim ardından kartin arkası en beyaz kısmı pozlama değiştirmeden ışık gucunu artırdım ama sınıra yaklastirdim patlama noktasına ,pozlama ayarlarım halen gray karta göre bun arada zone 5 den 5 f stop yukari kadar patlama olmadan çıktım en siyah kısmı da karartim ondada 5 f stop sonrası simsiyah oldu. Bi durumda 10 f stop bir dinamik alanı yakalamış mi oluyorum tşk .Makina Nikon d5100 raw çekim bu arada .
Ayrıca Spyder eliyle Kalibre cihazı ile monitörun de en siyah 0.10 cdm2 en parlak 200 cdm2 aldım ,bu durumda benim monitörü dinamik alan 10 f stop gösteririmi tşk .
Konuştuğunuz konu hakkında yanda fotoğraf çıkınca sanki dağılmak üzere olan dikkatim tekrar yakalanıyormuş gibi hissediyorum. Bunun pedagojide bir karşılığı var mıdır acaba.
simdiye kadar izledigim butun olmaz oyle sacma ... videolarindan kucuk de olsa birsey ogrenmisimdir ancak bu ifa serisini sadece Ilker Canikligil"i sevdigimden izliyorum ve ne yalan soyliyim pozlamadan pek birsey anlamadim. Yine ses, digital, analog, kurgu, senaryo gibi kelimeler tanidik da pozlama cok yabanci ya :))) sadece meslegimden oturu bu 8 bit, renk olaylarini anladim o kolay :)))
Hocam bir de belki exposure indexten bahsedilebilirmiş 😊
hocam şu f-stop olayı pozlamadan daha çok kafamı karıştırıyor kullandığınız kameranın 12 f-stop vermediğini nasıl anlıyorsunuz ölçütü nedir bu durumun
Belgesel yapımı konusunda ülkemizde hangi Bölüm (ler) de dersler ve uygulamalar mevcut?
arsenal out rigth now ondan mi bu video gelip duruyor acaba
Hocam Arsanel çıktı. Deneme şansınız olur mu ?
Tişört çok manidar hocam :D
3:04 ahahah
Web sitesinden yazdım cevap gelmedi, telefonla aradım açan yok,atölyeye kayit olacagim. Akademi tatil mi acaba ?
Elif Canpolat Akademi açık. Genelde bütün telefonlara dönüş yapılıyor. Mailinizi tekrar baktım bulamadim. Yarın bilgi@istanbulfilmakademisi.com a mail atıp yada 0530 252 9575 nolu telefonu arayabilir misiniz?
Elif Canpolat bilgi@istanbulfilmakademi.com olacak
Görüntü yönetmenliği gerçekten biter mi?
gözümüz yollarda kaldı hocam
HOCAM ÇOK BÜYÜKSÜNÜZ!
Gerçi ses bölümünü yaptınız ancak merak ettiğim bir soru hala kafamı kurcalıyor. Onu da buraya yazabilirim herhalde. Cevabı bilen herhangi bir kimse de sorumu cevaplayabilir: Efendim, Hollywood filmlerinde, her türlü efekti çekiyorlar... Çeşitli animasyonlar yapıyorlar... İnsanların görüntüsünü tanınmaz hale getiriyorlar... Ancak iş seslendirmeye( ya da dublaj diyelim) gelince animasyon yapımları dışında seslendirme "tü kaka" (istenmeyen bir şey) oluyor. Her filmin muhakkak "sesli" çekilmesi gerektiği gibi bir yargı oluşmuş. Bu neden? Cidden anlamış değilim. Halbuki teknik açıdan bir oyuncunun görüntüsü başka bir oyuncunun sesi ile birleştirip bambaşka bir karakter yaratmak mümkün. Bu sinemasal bir olanak. Ki sinemada yüzün önemli olduğu söyleniyor. "yüzü güzel/çekici" olan insanı oynatığında bir değeri oluyor. Ama "yüz" ile "ses" uyuşmayınca bir yabancılaşıyorsun. Kısacası bir film için diğer teknikler öz evlatken, "Seslendirme/dublaj" neden üvey evlat?
Çünkü hiç bir dublaj orjinal sesin duygusunu yansıtamaz. Ve bu durum da yapımın basit algılanmasına sebep olur.
O bir sanrı işte. Onu anlatmaya çalışıyorum. Ona bakarsan sinemada çoğu şey orijinal değil. "Orijinal ışık" mı var mesela? "Selvi boylum al yazmalım" izleyiciye duygu taşınmıyor mu? Dublaj mı dublaj. Keza yabancı filmleri de dublajlı izlediğinde yapaylık gelmiyor çoğu insana. Ama seni de anlıyorum. Bazı dublajlar çok plastik çok yapay gelebiliyor. Ama tekniğe hakim kişilerin yaptığı dublajları fark etmiyorsunuz bile.
Davut Sakallı sorunuzun içinde cevabı kendiniz vemişsiniz zaten "ses ile görüntü uyumayınca yabancılaşıyorsun". Bu beni pek rahatsiz etmiyor, sanirim filmde neye dikkat ettigimiz ile ilgili ama iddia ettiginiz gibi bir sanrı değil çünkü milyarlarca insan dublajdan şikayetçi. Esasında bunu bir oyuncuyla konuşmak en iyisi sette konsantre olmakla, stüdyo da konsantere olmak farklı şeyler. Seslendirme de oyuncu çok iyi konsantre olsa da görüntü ile eşleşmesi imkansız. Ağlama bağırma öfkelenme gibi yoğunluklu sahneleri orjinal ve seslendirmeli izleyince devasa fark anlaşılıyor.
Davut Sakallı keşke dediğiniz gibi olsa çünkü cekim anında ses kaydetmek o kadar zor ki. Hele bizim gibi gerçek mekanları kullanan ekipler için işkence . Dip sesin tonu bile her cekimde değişiyor. :(
Adem Kaya Playback'den şarkı söylemek de öyle ama kimse "Bu playback" demiyor. Hİç de rahatsız olmuyor :)) Dediğim gibi bence bu bir algı. Sesli çekim için bir önerim olabilir haddim olmayarak (Belki yapıyorsunuzdur. Bilemiyorum): çekim sırasındayken aynı anda başka bir mikrofonla ortamın sesini (diyaloglardan kaçınarak) Sesini kaydedin. sonra Montajda ortamın sesini "TERS FAZDA" olacak şekilde miksleyin. Biliyorsunuz iki aynı ses dalgası "TERS FAZDA" olunca birbirini yutuyor ve sessizlik oluyor. Sonuç olarak daha temiz bir ses elde edebilirsiniz sanırım. Dediğim gibi belki yapıyorsunuzdur. Ben bilemiyorum. iyi günler.
Bir videosunda koray birand 800 isoda cektigini dinamik aralikta asagi inebildigini soylemisti.
Hocam kafam yandı,
İzninizle söylemek istiyorum; olmaz öyle saçma şey. Doğru pozlama diye birşey yoktur, zaten kendisi de söyledi. Göstermek istedigimiz görüntüyü verecek pozlama vardır. Ben adamın zenciliğinin veya oraya ait olmadının altını çizmek için karlı bölümü daha da patlatıp adamı daha da karanlık yapmak istiyorum mesela. Veya ruhsuz gri kalabalığın altını çizmek ve içindeki sarılı kadını daha ön plana çıkartmak için hangi pozlamayı yapacam mesela !.
Arsenal'in linki var mı? Sürekli futbol takımı çıkıyor aratınca...
www.dpreview.com/news/3902928422/arsenal-is-an-intelligent-assistant-for-dslr-and-mirrorless-cameras
Mesela bulutumsu su birikintisi çekmek istiyorum normal şartlarda diyafram aralığını bulduk diyelim ama ben shutter speedi 10 sn yaptım diyelim bu sefer diyafram değerini nasıl ayarlarım? (Evet Nazım normal şart nedir söyler misin? Snsldksld Veysi koptu zaten Veysi burda mısın snsksksksldl sohbetini hissettim cevaplarken sizdkdkdl)
Ya bu sinema televizyon bölümü sözel değil miydi? Burada bayağı bayağı fizik var fen var :)
bazen şurada öğrendiğim şeyler okulda öğrendiklerimden kat kat daha işe yarar daha kıymetli oluyor
tnx
Lütfen ben Mısırlıyım.Çoğunlukla Film-Televizyon-Radyo Bölümü olan sinemacılık alanının Türkiye'de okumaya değer olup olmadığını öğrenmek istedim. Bildiğim şey sadece özel üniversiteler için iyi olduğu, bu doğru mu? Ve Türkiye'deki öğrenciler genellikle bu alanı üniversitelerde mi okuyorlar yoksa kurslara ve kendi kendine eğitime mi gidiyorlar?, Teşekkürler ve dilde bir hata varsa özür dilerim.
Hala yardım/cevap lazım mı?
hocaaaaaa bu diyafram neden f ile sembolleniyor ? biraz bakındım bulamadım net bir bilgi." f from focus"" mudur yoksa "f from foton" mudur diye düşündüm mantığımla da doğrusu nedir yoksa fransua diye bir adam mı keşfetti bu diyafram meselesini de ordan mı geliyor f cidden en merak ettiğim şey bu heralde
Ya şu basit ve soğuk espriler olmasa çok güzel olacak ;)
Beyin yandı-.- doktor masraflarını yollayacağım
aslında ben bunuyapıyodumhatta yapmayınca kötü duruyoduayar oluyodum ama bunun pozlama olduğunu yada bukadar önemli olduğunu bilmiyodum. sadece ben sorunluyum diyodum
zenci degil siyahi ( 16:20 )
Nazım'in instasi yok mu
pozlama dedikleri kontrast ayarı galiba. dağılabiliriz.
yazılımla her şey yapılabilir. :)
film analizi mi gelse arada? gerçi onu istersek hoca taksimetre açar, akademiye gelin, der; ki hakkıdır - hakka tapan milletimin istiklal!-
Yeşilde arkafon
13:15 size kokoreç ısmarlayabilirim?
Nazım gelsin düğün videomu çeksin istiyorum Ama evlenmekte istemiyorum Hatta gidip ben söylemeyeyim o gelsin çekeyim mi desin
hoca motora biniyor mu?
final cumlesine takildim. ''Bunu obsesyon haline getirmemek lazim'' ya ingilizcesini dogru olarak kullanalim ya da Turkcesini yani ''takinti, saplanti'' gibi. Obsesyon uydurukca olmus, ne Ingilizceye uyuyor ne de Turkceye.
Offf
muhteşembilgiler ya bu gidişle akademiye gidicem heralde
muhteşembilgiler ya bu gidişle akademiye gidicem heralde