SAĞLIK BİLİMLERİNDE İSTATİSTİKSEL TEST SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 янв 2022
  • Webiner hakkında bilgi:
    Bu webiner Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Akdeniz Üniversitesi İstatistik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilmiştir.
    Tarih : 02 Aralık 2021 Perşembe 10:00-11:30
    Yer : Microsoft Teams Ekip Kodu: arr9zcd
    Toplantı Linki : www.kisa.link/PwLP
    Eğitmen : Öğr. Gör. Dr. Ebru KAYA BAŞAR
    Moderatör : Doç. Dr. Leyla SATI
    İletişim : idb@akdeniz.edu.tr, instagram @akiduam, youtube AKİDUAM
    Web : idb.akdeniz.edu.tr/
    Telefon : 0242 227 44 00 / 3036-3037-3035
    -------
    Öğr. Gör.Dr. Ebru KAYA BAŞAR hakkında
    2006 yılında Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü’nden mezun oldu. Şubat 2007-Aralık 2008 yılları arasında, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans öğrenimini tamamladı. Şubat 2019’da Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nde doktora öğrenimine başladı ve bu tarihten 2015 Şubat’a kadar aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak görev yaptı. Dr. Ebru Kaya Başar 2017 Nisan ayından beri Akdeniz Üniversitesi İstatistik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanları Bayesci istatistik, deneme planlaması yöntemleri ve lineer olmayan modellerdir. Çok sayıda akademik çalışmaya danışmanlık yapan Dr. Ebru Kaya Başar iyi seviyede SAS ve R programlama dillerini kullanmaktadır.
    -------
    Geçmiş webinerlerimizi AKİDUAM RUclips kanalımızdan izleyebilirsiniz.
    Merkezimiz hakkındaki tüm duyuruları @akiduam İNSTAGRAM hesabımızdan takip edebilirsiniz.
    Eğitim konularını geçmiş webinerlerimize katılan katılımcılarımızın ihtiyaçlarına göre belirledik. Yeni konu önerilerinizi paylaşacağımız webiner başvuru formlarında bize iletebilirsiniz.
    Merkezimiz, ücretsiz webinerler dışında hem kurum içi hem de kurum dışı araştırmacılara istatistiksel danışmanlık ve eğitim hizmeti sunmaktadır.

Комментарии • 7

  • @sennuraskoglu
    @sennuraskoglu 7 месяцев назад +1

    Son slayt ❤️🌹🍀

  • @sennuraskoglu
    @sennuraskoglu 7 месяцев назад +2

  • @alper9541
    @alper9541 Год назад +1

    Çok teşekkürler paylaşım için

  • @gy-uw9gr
    @gy-uw9gr 2 года назад +2

    Merhaba hocam ilköğretim çağı 500 çocukta araştırma yapacağız obezite ve anksiyete düzeylerini belirlemek için. Obeziteyi belirlemek için BKI hesaplandıktan sonra zayıf, normal, şişman ve obez olarak ayıracaz. Anksiyete düzeyinide belirlemek için 5'li likert tipte 50 soruluk skala kullanacağız bu skala en az 50 en fazla 250 puan (puan arttıkça anksiyete düzeyi artıyor) olacak şeklinde ayarlayacağız. Böyle bir araştırmada verilerin normal dağıldığını varsayarsak anksiyete skalası puanı ile BKİ düzeyleri (4 kategori) arasında anlamlılık bakmak için hangi istatistik testini kullanırız ?

    • @akiduam
      @akiduam  2 года назад +2

      Merhaba. BKİ (grupları) ile Ölçek puanı arasındaki ilişkiyi merak ediyorsanız Spearman korelasyon testi, BKİ gruplarına göre ölçek puanları arasında fark var mı diye merak ediyorsanız Tek Yönlü ANOVA (parametrik test varsayımları sağlanıyorsa) veya Kruskal Wallis (varsayımlar sağlanmıyorsa) kullanılabilir. Kolaylıklar dileriz.

  • @user-dc3do3xu9t
    @user-dc3do3xu9t 6 месяцев назад

    bir gruptaki veya her iki gruptaki birey sayısı 30 dan küçükse parametrik varsayımların karşılanıp karşılanmadığına bakıyor muyuz? yoksa direk non parametrik testleri mi yapıyoruz?

    • @akiduam
      @akiduam  6 месяцев назад

      Örneklem sayısı 30'dan küçükse de büyükse de parametrik test varsayımlarını kontrol ediyoruz.