Am făcut armata în anii 82-83 la MI. Un an și șapte luni. A fost o frumoasă experiență de viață și cu bine și cu greu. M-a călit pentru viață. Am cunoscut oameni buni cu care am împărțit totul, oameni pe care nu i-am mai întâlnit vreodată, fiind adunați acolo din toate colțurile țării. Stagiul militar era examenul maturității. Nu ar strica nici tinerilor de azi. Îmi amintesc totul cu drag. Era o mândrie pentru cei care făcuserăm armata. Pentru noi, este o mândrie și acum. Avem ce povesti copiilor și nepoților despre vremurile de mult apuse, cu plusuri și cu minusuri. Când ești tânăr, vezi totul în culori vii. Pofta de viață te face să privești totul cu îngăduință. În ziua de azi sunt mai multe neajunsuri, instabilitate și nesiguranță. Din păcate, anii au trecut peste noi, toate au luat alte întorsături și ne-au rămas doar amintirile....
Mi-a „păpat” armata un an și jumătate din cei mai frumoși ani din viață (am prins și un „supliment” de două luni), chiar și așa nu-mi pare rău că am făcut-o. A fost o experiență de viață, bunele și relele pe care le-am trăit atunci nu le-aș fi întîlnit niciodată în civilie. În plus, am învățat multe, inclusiv a-i cunoaște pe oameni, într-un mediu care favorizează relevarea trăsăturilor de caracter. Asta la o vîrstă la care avînd practic toată viața în față, chiar ai mare nevoie să înveți să-i cunoști.
Eu am fost incorporat la Galați, perioada, dar apoi detașat, la alegere, la Buzău, UM 01671, lângă parcul Parâng, tot anul 89, am prins si Revoluția, am făcut parte din compania Ansamblul artistic Sirius, am fost "pictorul" unității. Am realizat hărți topografice, portrete, tablouri, ptr ofițeri...
Eu am fost ingrozit de idea de a pleca un an de acasa, eram la curent cu zvonurile despre conditii asa ca l-a intrebat multe pe tata. Culmea el nu s-a plans nici de mancare nici de conditii, nu a fost trimis nici la munca, n-a dat spaga la poligon si nici sa vina in permisie, mi-a spus ca hainele erau de calitate si pusca era inca in cutie cand i-a fost livrata. El a facut armata in 1964 la Cimpina, nici fratele lui nu s-a plans de conditiile existente in 57-58 la Deveselu cu amendamentul ca "mai erau soldati care aveau baiera de la pusca facuta dintr-o sfoara de canepa". Sigur, am auzit si povesti terifiante printre tinerii din cartier, probabil nu armata era problema ci doar unele elemente certate cu empatia, manierele si simtul masurii. Da, treaba cu muncile agricole era de toata jena, din ce stiu la "operele magistrale" soldatii in linii mari se ocupau de manevrarea incarcaturilor pirotehnice nu sapau la tarnacop. Sincer si la birou daca lucrezi cu "neamuri proaste", traiesti un calvar.
@@robertrau8597 Orice în viață este o bătaie de joc. Sau nu. Depinde doar de tine. "Nimeni nu te poate umili, decât dacă ești și tu de acord" Eleanor Roosvelt Pe de altă parte, un om deștept folosește în interesul lui orice experiență avută în viață, în timp ce oamenii slabi se plâng de tot ce li se întâmplă.
@@RustKnight sincer asta e mai mult decât bătaie de joc, asa ca nu ma interesează, nici nu vreau sa ma uit nici măcar la TV la asa ceva ...doamne ferește...trebuie sa fiu tâmpit, sa mi stric eu timpul meu ca sa merg acolo sa ies o leguma ....cine vrea sa facă și cine nu ,exact ca în majoritatea tarilor ..nu toti le plac si vor si sunt pentru asta ...
A fost si bine si rau. Peste tot existau prosti si dobitoci dar a trecut si consider ca a fost perioada importanta din viata. Testul psihologic care-l dadeai la recrutare definea arma la care urma sa-ti indeplinesti serviciul militar. La securitate era mai strict cu bataia de joc, nu prea indrazneau sa-si te pedepseasca decat daca aveau un motiv bine intemeiat.Banuiesc ca la alte arme era mai greu. Am ajuns sergent (cu diagonala), am instruit o serie de bibani dar nu a existat batjocura, mergand pe principiul "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". As putea scrie o carte despre cate prostii am facut impreuna cu camarazii de arme. Am ajuns de la sergent, degradat de comandantul batalionului, la soldat plin! :-) ))) Doar fizic ca in ordinul de zi pe unitate nu a fost consemnat nimic. Trecut in rezerva, sergent major, cu posibilitate de reangajare dar vulturul tot vultur ramane! ;-) Acum as fi fost pensionat, dar mi-a placut civilia prea mult si nu suportam ideea ca trebuia sa le cer lor voi pt parasirea garnizoanei,orasului, etc.Vorbeam cu un prieten (fost sef de stat major, rezervist) zilele trecute, din 75.000 personal militar daca, daca, mai avem 50% personal capabil pentru lupta. Daca guvernantii ar fura mai putin, ar avea de unde sa aloce un procent mai mare pt aparare, dar nu le ajunge lor...
Lasa ca nici atunci nu eram mai capabili de lupta,vorbesc aici din punct de vedere al razboiului modern. De pe la sfarsitul anilor 90 s-a schimbat strategia de pregatire in armata romana.
eu am facut armata la securitate , si la securitate era multa bataie de joc , numai ca nu se vorbea , alergau soldatii cu trocul de mortar in spinare cu usi cu saci de nisip , pe unii i-a pus sa sparga Gheata prin unitate ca au fost dupa vin in oras si i-a prins , si lista continua nu mai crede ca la securitate erau cainii cui covrigi in coada -
Ai facut la securitate? Eu am prins exact trecere de la trupele de securitate la jandarmi. Anul 90. Clar nu era bataie de joc,dar instuctie cât ptr 3 stagii😂!
Armata am făcut-o la plenita ,amintiri plăcute , am cunoscut ofițer slabi dar și ofițeri jos pălăria ofițeri și soldați cu care te puteai mândri in toată lumea , armata era din punctul meu de vedere cel mai bun lucru ,și nu trebuia renunțat la armata , nu cunosc ce se povestește in aceasta emisiune , eu un soldat simplu aveam posibilitate de diferite calificări , Cunoșteam diferite tipuri de arme și lansatoare de rachete ,eram bine instruit am respect pentru ofițeri care m-au ajutat sa cunosc strategi militare educație amintiri pentru tot restul veți , salut ofițeri din plenita.
Doua luni am fost si eu la Plenita .Acolo am prins cutremurul din martie 1977.In aceeasi perioada cu mine a fost si actorul Florin Calinescu el TR-ist eu am plecat
Daca as avea 20 și ceva de ani as face același lucru :nu este onoare mai mare în viața asta să-ți aperi Patria!!! Am făcut armata in Constanta la grăniceri transmisiuni-radiotelegrafist 6 luni 1983-1984 apoi în Tulcea a fost foarte greu in perioada de instrucție dar a meritat pe deplin!!! Trăiască Armata Română !!!
Am facut armata in 1971 - 1973 la graniceri, mai intai la Tulcea, apoi la Constanta si Baneasa iar in final la Ostrov unde am ajuns ajutor de comandant pichet. A fost o experienta de neuitat; experienta care m-a trezit la realitate si m-a calit pentru viata. Nu regret absolut nimic si as repeta aceasta experienta daca as avea sansa. Servinduti si aparinduti tara este nu numai o datorie dar si o onoare. Astazi aceasta onoare lipseste, pentru simplul motiv ca rolul armatei nu mai este ca sa serveasca tara, dar interesele celor care nimic nu au de a face cu tara.
Am facut la Craiova , in 2000...a fost ok dintr-un anumit punct de vedere, nu cred ca a fost pierdere de timp, am legat prietenii,si am invatat multe lucruri, .As recomanda , multor baietasi " fetite" sa treaca ,prin privatiunile vietii, i-ar schimba pe multi!! Restul e legenda!..pt cunoscatori..
A fost o perioada frumoasa din viata mea. Am avut camarazi deosebiti. in Decembrie 89 am fost in divizion la Adanca langa Targoviste. A fost stare de lupta.
@@carmenfocsa6944- Mincare cazonă. Nu erai la restaurant 3 stele. Depinde de bucătar dacă știe ceva bucătărie. Noi in 1975 am avut bucătar de al nostru foarte bun, ff priceput. Făcea mincare și pt popotă.
În 1996 am făcut armata. Printre ultimele generații care au mai prins-o. Mie personal mi-a prins bine, că m-am călit fizic. Am _băgat_ gardă opt luni în obiectiv în munți, după cele patru luni de instrucție de la început.
Ca multe alte lucruri in lume au fost si bune si rele in armata. Am purtat o gaura in izmene vreo trei luni. Cand am reusit sa-mi fac rost de o uniforma noua am ajuns "submarin", adica trebuia sa ma camuflez printre trestii si broaste. Am injurat atunci cat cinci generatii de birjari, acum insa ma ia un soi de melancolie. Ciudat cum ne schimbam cu vremea... Sanatate la toti!
Să fim serioși.Daca erai cât de cât inteligent îți găseai un post bun.Dar erau unii , uitnd- u-te la fața lor, nu exprimau nici cea mai mica umbră de inteligenta . Tineri de prin sate uitate de Dumnezeu,cu priviri tâmpe, sănătoși și bine clădiți dealtfel,dar ai căror părinți considerau scoala o pierdere de timp.
@@paulionascu4297 am avut onoarea sa fac armata cu asa zisi tarani, si imi amintesc cu placere un moldovean cioban de prfesie care ne dadea lectii in felul de comportare, de a fi, prin modestie si chiar prin inteligenta cu care judeca lucrurile si viata si totusi aveam o invidie ca era un tragator de elita, eu am terminat informatica, am avut indivizi din Timisoara smecheri foc care se dadeau grozavi, nu cu mine cu restul, eu fiind tot din Timisoara, oameni care mi-au inspirat dispret(nimic nu e perfect). Am umblat mult prin tara( si prin lume)in catune uitate, si am descoperit o inteligenta stralucitoare o gindire simpla, coerenta, concreta, pura si lucida la taranul roman, ceea ce nu am gasit pe la orase. In Romania comunista cam toti romani isi doreau si isi ajutau copiii sa devina oameni cu carte, era o mindrie si o cinste
Mulți ani fericiți vă doresc la toți și multă fericire pentru dumneavoastră și eu am am făcut o viață fericită vă doresc eu vă doresc multă sănătate fericire și tot binele din lume
Mă bucur ca v-am gasit. Și eu am fost militar în termen la Pompieri Craiova. Perioada a fost între septembrie 1961 și decembrie 1963, deci 2 ani si 4 luni, nu cum se minte acum ca atunci stagiul militar obligatoriu era de 1 an și 4 luni. In anul 1957 s-a trecut prima oară prin decret la 2 ani și 4 luni, iar pentru unii perioada a fost și mai mare. Printr-un nou Decret din 1964, perioada s-a micsorat la 1 an și 4 luni. Asta pentru cei fără facultate. La calcularea pensiei nu mi-au recunoscut stagiul militar si nici facultatea. dupa multi ani mi-ai recunoscut stagiul militar, dar doar 1 an si 4 luni si pentru 26 de ani am primit ani de zile 308 lei/luna. De un an mi-ai ridicat pensia la 600 lei, iar acum mi-au cerut banii inapoi! Am vorbit cu avocata mea si cred ca vom castiga. Ma descurc fara probleme. Eu am dat examen la conservator, la care am luat o nota mai mare ca majoritatea colegilor care au reușit examenul de intrare, dar am fost amânat pentru anul următor cu pretextul ca inca nu implinisem 18 ani. Ca pompier am fost la multe incendii și-am reușit unele lucruri de curaj, scapand oameni sau bunuri pentru care am fost ridicat in grad primind si o medalie. Nu mi-a fost ușor și de multe ori cand eram noaptea de servici, sunam acasa si plangeam rugandu-i pe ai mei sa facă ceva sa ma aducă la București. Mi-aduc aminte ca Unitatea mea avea mai multe masini cu cisterna vechi și motor diesel. Nu porneau decât împinse cu putere. Primii care reușeau sa porneasca masina, plecau mai departe sa stinga focul. De la începutul alarmei, aveam 30 de secunde pe timp de zi și 60 de secunde noaptea ca sa fim îmbrăcați cu tot echipamentul pregătit și cu mașina cu motorul pornit. Era o lupta teribile intre echipajele masinilor care sa plece primii, deoarece asa scapam de instrucție în ziua aceea și vedeam și natura sau alte locuri, nu monotonia cazarmii. Mai ganditi-va ca raza de actiune a noastra era de 80 km, iar mașinile noastre puteau sa mearga cu maximum 60 km/h. La incendiu dacă era la țară, țăranii veneau după ce stingeam focul, cu o caldare de vin, bucăți mari de branza telemea, mămăligă caldă și ceapa "laminata" adică praz. Făceam petreceri pe care mi le aduc aminte cu plăcere si-acuma. Ganditi-va ca mașinile de pompieri mai vechi cum erau ale noastre, nu aveau decat 3-4 locuri în cabină, restul de 5-6 pompieri stateau afara pe o placa metalica, la care la 1.50m sus pe cisterna, era fixată o teava de aramă de care ne puteam tine și mai ales, de care ne prindeam cu cârligele mari de la brau. Asta era salvarea când cate unii beau prea mult din caldarea de vin, ca sa nu-i pierdem pe jos. Soferii dădeau semnale mai dinainte de a intra pe poarta cazarmii, ca sa sara ceilalți colegi să-i ajute pe cei atarnati de carlige din pricina lui Bachus, spre a nu fi văzuți de șefi. Grupa cu care venisem și eu la Craiova era de 42 de tineri cu liceu sau școli tehnice, mai toți bine educați iar asta ne-a făcut sa fim foarte uniți. Datorită faptului că făcusem sport cu rezultate bune la Canotaj Academic la Stiinta, box la Progresul și tir Sportiv la Stiinta, am fost în cele din urma chemat de Clubul Dinamo București la Compania Sportivă. Sediul companiei Sportive era atunci sub tribune. Se auzise ca vreau sa devin artist și poate de asta am primit primul loc de munca la WC-urile de sub tribune. Era iarna cu frig puternic iar în WC-uri era totul înghețat. Puteam aduce apa calda în galeata de la bucataria companiei care era la peste 200 m distanta, dar pana ajungeam la locul muncii, apa se racea și nu mai avea niciun efect. Maiorul comandant al Companiei Sportive a venit sa controleze si vazand mormanele de murdărie înghețate s-a supărat. Mi-a spus că dacă data viitoare cand vine nu găsește o curatare perfecta, ma va trimite in arest. A subliniat ca vine cu o prajitura pe care vrea s-o scape pe jos, sa o ridice și s-o manance fara scarba așa de curat trebuie sa fie! Ei, am trecut și de asta, ca el a venit, curățenie pe înghețul de atunci nu se putea face cu apa rece așa ca am făcut o saptamana de arest. După ceva timp ne-am împăcat ca avea nevoie de cineva să-i scrie unele lucrări frumos si caligrafic și m-am oferit eu, reușind sa mi-l fac prieten. I-am propus ca impreuna cu alți 2 colegi, să organizăm un Centru Cultural Politic cu care sa scoatem saptamanal o gazeta cu faptele și reusitele militarilor și ne-a dat voie. La intrarea în sala acestui Centru Cultural Politic pusesem o inscriptie mare pe care scria: TINETINE DE ORICE NUMAI DE VORBĂ NU! AICI SE LUCREAZA!
94-95 CT si dupa jurământ la Murfatlar, am vrut sa ma mut cand am avut ocazia.Am terminat caporal. Am plecat la cerere la 19 ani, nu am vrut sa astept ordinul de încorporare.Experienta de viata!
A fost o perioadă a vieții în care mulți au devenit bărbați, în adevăratul sens al cuvântului. Am "servit patria" in cadrul trupelor de grăniceri. Nu regret nimic. UM 2821 și 2840.Paza frontierei 2872,DENTA.
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤
La noi nu era cu drepti si culcat ci ,,pentru luptă”... ,,pentru miscare” ... Devenea si mai ,,interesant” daca trebuia sa ,,ascunzi” in pământ ca să nu se vadă tunul de 100 si mai apoi la unitatea ,,de acasă” sa ,,rupi” în 8 bucați tunul de 76 ptr samarizare și să-l si samarizezi. Eu am fost la artileria de Vânători de Munte în 74-76 și am fost in doua campanii la muncile agricole: vara, la Ianca la irigat porumbul si toamna, in Balta in dreptul la Blasova, la cules. Să nu uitam ca in 74 a fost terminat Transfăgărășanul care a fost făcut cu militari in termen, in speță geniști, si cu ,,Buceagele” și ,,Steagurile ” alea românești facute la Brașov. Glorie Eternă armatei Române
Si astazi armata este necesara ca a-i invete pe tineri o meserie si sa-i trimita in teren sa repare drumuri si parculetele de joaca ale copiilor , sa repare scolile ,gradinitele si curtile acestora ,si de ce nu sa infrumuseteze fatadele cladiririlor din Bucuresti si mai ales sa repare Universitatea ca acum patru , cinci ani inca se mai vedeau urmele gloantelor din 1989 ,si sa aiba si o fanfara care sa cânte duminicile in foisorul din Parcul Cismigiu pentru inceput si ar putea sa invete si populatia României sa-si asculte muzica populara si sa reânceapa sa joace dansurile noastre populare , prin parcuri sau in curtile scolilor ,Populatia tarii este prea preocupata de problemele de zi cu zi pentru a se mai ingriji si de asta ,Si inca ceva . sa-i puna pe cei care mâzgalesc fatadele cu grafiti sa vopseasca fatadele cladirilor, daca nu ii gasesc sa le vopseasca armata ,,La Primaria Bucurestiului erau IN INTERIOR niste crapaturi de era posibil sa bag mâna in ele asa erau de mari crapaturile din pereti , mai sunt inca ?
Când am fost pentru prima dată de serviciu la bucătărie, sergentul de serviciu ne-a dat 4 cuțite și ne-a dus la o grămadă de cartofi mare de vreo 3 tone. Cu 4 soldați am curățat cartofi până la ora 3 dimineața... Era așa de mare grămada de cartofi, că nu ne vedeam colegul din partea opusă a grămezii... În rest, căprărie de neam prost, ofițeri bolnavi de alcoolism și lecțiile politice. Niște tâmpiți în uniformă. Nu mă miră, că au tras în popor în 1989... De când mă ocup de istoria Românilor, am constatat, că cel mai mare dușman al României este Poporul Român.
Mananci cacat.In armata, se respecta stingerea cu strictete, exceptand plantoanele.Basemele astea le pastrati pentru nepotii care poate vor crede.Era prostime multa, dar si din partea dumneavoastra se resimte acelasi miros.
Mai taie din tonele alea dă-le dracu. Armata nu plăcea, beizadelelor ,fitosilor,copiilor crescuți sub fustele mamei ,care în primele treiaxim patru luni se învârteau de o clasare cu sau fără revenire ,deobicei, fără .
Nu stiu la altii cum a fost da la noi la Brasov unde am facut eu armata, am facut plantoane, sectoare, ( WC-ul era ce mai usor) am facut armata asa cum scria in regulamentele militare, de la fruntas la comandatul de batalion, nici unul nu ti-a lezat asa cum se cheama acuma drepturile omului, nu te-a umilit. Dimpotriva am simtit ca daca faceai vreo prostioara te pedepseau, dar asa mai parinteste. De ex. a fugit/dezertat unul cu masina de transmisiuni de la Brasov la Arad si a primit 10 zile de arest din care a facut vreo 4, a fost scos in fata batalionului si bestelit si amenintat cu 2 ani de disciplinar, dar nimic nu s-a intamplat. Si eu in timp ce pazeam traseul lui Ceausescu la Sinaia, iarna, am plecat sa ma misc sa nu inghet, sa vizitez Sinaia pe jos, m-au prins securitatea civila, m-au dus la punctul de comanda a lui Ceausecu, ..Am primit 10 zile de arest sever, dar pana la urma nu am facut nici o zi. Politica era sa se ingroape toate "greselile ' militarilor in unitate sa nu se afle peste gardurile batalionului. Trebuia 90% sa fim militar de frunte, grupa de frunte, companie, Batalion de frunte. Dar ca si in comnunism planul se depasea si prin diferite manevre se ajungea la 100%. Binenteles ca au fost si comandanti prosti si trageau tare sa ia grade, si exagerau cu niste chestii ( Omul este stapanit de spiritul de supravetuire si completez eu cu spiritul de capatuire- unii). Dar cum se spune prostia este imprastiata uniform. Si nimeni nu se crede prost, nici portarul de la rectorat nici un student, si nici un profesor, si nici ala de sta la coltul strazii cu mana intinsa. Si poate nici nu e. Aici toti ce citesc/scriu sunt super destepti sau altruisti? Acuma cu gripa asta aud ca un preot de 71 de ani, din Italia, avea nevoie de ventilator, credinciosii au pus mana de la mana si i-au luat unul. Si el i-a daruit unui tanar necunoscut acest ventilator. Rezultatul. El decedat tanaru scapat. Cati dintre voi ati fi putut sa faceti asta . Eu nu cred ca as fi fost in stare. Si am cam varsta domniei sale.
De bromură,am auzit și eu în "perioadă',dar a fost totul un mit,la care m-am convins căci am fost furierul (magazionerul) de companie în frontiera de la Prut și nu am avut așa ceva în magazie, pentru slăbirea potenței la militari.
Nu e mit. A fost pe bune , nu stiu daca in toate unitatile. Tin minte ca eram responsabil sa aduc ratiile de mancare, materia prima pentru cele 3 mese ale zilei. Eram caporal si impreuna cu un soldat am mers la o magazie de alimente la vreo 800 de metri de popota cu un tabel ce sa iau de acolo. Am luat toate alimentele si l-a sfarsit am primit intr-un pahar de plastic cam 50ml acea substanta cu specificatia sa o punem in marmita mare de ceai la final . Ghici ce... soldatul a vazut-o pe carucior , semana cu coniacul la culoare, a dat-o peste cap fara sa vad. Am ras de el 1 luna intreaga. Legat de faptul daca a avut efect, se pare ca da dar fara alte efecte adverse :)
Mie mi-a plăcut foarte mult armata cu toate bune și rele am făcut un an și opt luni și aș mai face și cinci ani în aceleași condiții fără mofturi forța și putere soldați
"DIRIBAU", vulgar : "DILIBAU", pe romaneste, isi trage denumirea, sau, abrevierea, de la Consortiul germano-roman de lucrari de geniu, extrem de important, in perioada ultimului razboi mondial : Deutsch-Rumanisch Bebauung : "DERUBAU". Acest consortiu, de pilda, a construit linia de centura de circulatie fluida a capitalei, si astazi in folosinta... avand ca scop fluidizarea traficului spre Ploiesti (rafinarii, etc...) Grosimea, calitatea, betonului si subansamblul sunt de cea mai buna lucrare, ca sa reziste la bombardamente, chiar si acum, dupa 70 de ani... Romania lucrului bine facut, cu nemti.
Am facut la Prundu Bargaului la vanatori de munte si ultimile luni la Bucuresti la munca. M.am eliberat ìn 87.Trist ca de atunci a trecut asa repede timpu...
La Prundu Bargaului am fost si eu timp de 7 ani, pe vremea cand era ''Casa de copii orfani'', care sa desfiintat in 1974 si s-a transformat in unitate militara vanatori de munte.
@Constantin Marin am făcut armata la TR termen redus, timp de 6 luni in 2006, penultimul ciclul obligatoriu . Ca TR-isti nu am dus-o rău, însă vedeam zinic abuzuri față de ceilalți soldați: zilnic erau duși la muncă la casele și gradinile comandantului și a unor maiori, nu era zi să nu vedem in unitate cadre care umblau țapeni de beți, soldați agresați fizic și umiliți, având camera deasupra cantinei vedeam cum săptămânal comandantul punea o jumătate de carcasă de porc in portbagaj, soldații erau trimiși de comandant să strângă cărămizi dintr-o fermă dezafectată (fără protecție, cu riscul de a se dărâma zidul pe ei) .......... și roate astea in 2006 in Zalău, nu vreau să îmi imaginez ce era înainte.
01626...AIUD......63 in dormitor.......era ok,sanatosi...SSC-UL ...inclusiv eu dupa 6 luni....era fain,cu coada da ne spalam, ne barbieream.... ne spalam intr-un frig de trazneste.... gandind acum...Imi aduc aminte ca am gasit un vierme in fasole.....am primit un picior in fluier de la OSB(eu fiind SSB)....era o chestie, nu zii ce vezi...gandeste si fa cum trebuie.....Tucu Vanea nu a trecut acest test, l-am ajutat enorm....era din leatul meu.......si am mers inainte........Diribau....
Am ajuns si eu prin armata,dar intr-o perioada usoara a armatei. intre 2004-2005,ciclu de octombrie. pot spune ca am prins armata foarte usoara. ce mi s-a parut culmea a fost ca din prima zi am fost respectati(pt multi greu de crezut),se vorbea frumos cu noi,nu exista "legea veteranului",nu mai existau abuzuri din partea cadrelor si a caporarilor pt ca erau aspru pedepsiti,mancare buna,instructia usoara. daca afara burnitza,nu ne lasau sa iesim la instructie,ne preda ca la scoala regulament militar si ne asculta. nu primeam note,doar "bravo" sau sanctiuni(flotari,genoflexiuni). perioada de intructie de 90 de zile am facut la Caracal si apoi la Pitesti( 9 luni paza la depozitul de munitii),ca si incadrare am fost la P.O.S (Paza Obiective Speciale).
@@essioniko7425 Acolo...Eu am făcut școala militară din gura Trivalii 89-91...mergeam pe drumul ăla vreun km. și erau niște depozite mari din lemn pe stânga și pe dreapta drumului...de la ele mai mergeai vreo 200m până la poarta depozitului... puteau a usturoi de trasneau... probabil până în 2004 le-au dărâmat...
Am facut armata in '93 ,la vanatori de munte la Ghimbav .. Am tras in postul de santimela ,dupa un caporal care imi facuse mizerii ,si care sarise gardul dupa alcool ,trimis de OS.. M am facut ca nu l cunosc ,l am somat ,si am tras in aer ... S a musamalizat tot ,doar eu am facut 12 zile de arest si aloi mutat disciplinar la Feldioara ,la munca pe un santier arheologic!
Sant de 64 de ani, am fost in armata in anul 1977, am prins aceel dezastruos cutremur de la 4 martie. Nu-mi pare rau ca am fost demn in a-mi servi patria.
Bravo, respect, (nu pentru haina militară) dar și părere de rău pentru cei cu bun simț și educație de la părinți pentru că ați avut tărie psihică in condiții de privațiuni și umilințe atât din partea cadrelor militare cât și din partea,, veteranilor " cu caracter de rahat! Nici Dumnezeu nu vă mai dă acele luni pierdute inapoi!
esti mare ratat daca ai avut nevoie de mizeria asta ca sa devii barbat. Probabil cel mult ai devenit un barbat mediocru.. probabil nici atat.. doar un frustrat.
Eu am terminat in martie 90, la transmisiuni in cadrul batalionului de graniceri, 1 an si 6 luni. Am prins si revolutia din cauza careia am mai fost tinuti 2 luni. Da a fost o experienta de neuitat si e adevarat ca te transforma din baiat in barbat. Pe mine m-a traumatizat destul de mult armata si acest reportaj este putin cam bland. Armate pe vremea lui Ceausescu era aproximativ cu ce este puscaria in zilele acestea. Cu toate astea cred ca la multi le-ar prinde bine si astazi sa o faca...hai sa nu spunem 1an si 4 luni dar macar 6 luni obligatoriu pentru toti. Inveti pe pielea ta multe, multe care te vor ajuta in viata...sa cosi, sa calci, sa induri de foame/ sa inveti ca poti trai si cu mancare care arata si are un gust -groaznic, sa mori de frig, de cald, sa iti speli hainele zilnic, sa nu comentezi aiurea si sa traiesti intr-o comunitate, 40 intr-o incapere, sa induri, sa ai rabdare, sa te bazezi numai pe tine pt ca in armata esti pe cont propriu, fara mama, frate, sora, bunica, si multe altele...
Am fost studentă intre anii 1974-1978 și am făcut armata, la topografi , semnul de armă era un T. Nu pot să zic că mi-a displăcut. In timpul anului aveam 1 zi pe săptămână pregătire, care era teoretică iar vara aveam 1 lună instructie militară , partea frumoasă a fost că am învățat să folosim AKM-ul. La terminarea facultății, stagiul militar echivala cu 9 luni. Instruirea o făceam cu ofițerese, tinere și frumușele.
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
Edevărat , așa era armată și eu am făcut-o în 84,85,86 ianuarie 21 am liberat , a fost bună că te educa și te făcea bărbat , le învață pe uni nemernici ,ce era respectul și să vază viața în ansamblu să trăiască în societate aici respect , dar acum avem o societate de rahat , needucată 😮😅😊❤
Am 50 ani...cand vad colegi de sv.care dimineata nu se spala nici macar pe fata....si sunt speriati sa iasa afara de frig...MA BUCUR ca am facut ARMATA...DISCIPLINA !
👪👪👪⚖️⚖️⚖️⚖️🌏🌏 adevărații bărbații. Da dar eram uniti si am ramas mulți prieteni de toate etnie. Cu mult respect pentru lecturii ofițerii cateau instruit. Si minunății comandați de unitati si marii unități. Cinste si onoare armatei Romane.❤❤❤❤
Am vazut comentarii ca, "...taranii erau cei mai prosti...". Taranii? La figurat da. Am vazut o gramada de oraseni (si inca vad zi de zi) lipsiti de bunul simt. Prostia inca domina si e si molipsitoare pentru unele cercuri de persoane. Am crezut ca o data cu revolutia, prostia va fi eradicata. ...dar se pare ca a evoluat. ...cititi comentarii cei care aveti un pic de minte si bun simt , dupa care sa vedeti ca imi dati dreptate.
Armata romana O mare mizerie care fura pur si simplu 16 luni din cea mai frumoasa perioada a tineretii baietilor si care s-a dovedit absolut inutila!! Sistemul ante-decembrist era ingaduitor cu fetele si bestial cu baietii!! Sunt din ce in ce mai putini cei ce stiu cum se intra la facultati pe atunci!! Daca nu intrau, pe fete le durea in ‘’pasarica’’ se smiorcaiau putin si se duceau acasa unde, majoritatea, beneficiau de sprijinul firesc al parintilor, stateau acasa si se pregateau un an, fara griji. Eheeeiii…, daca baietii nu intrau, cautau o facultate care nu prea ii interesa si unde mai ramaneau locuri pentru toamna, isi sacrificau toata vara tocind si isi incercau o noua sansa chinuita, care putea fi si ea sortita esecului. Majoritatea facultatilor nu prea aveau locuri pentru toamna!! Baietilor ghinionisti, glorioasa armie rromiineasca nu le dadea nici macar sansa unei noi incercari peste un an si, in septembrie, venea necrutatorul ordin de chemare ‘’sub drapel’’, de care scapau doar cei cu pile puternice (erau si d’aia!!) sau cei cu boli care, daca erau reale si nu ‘’aranjate’’ tot pe pile, era mai bine sa nu le ai si sa faci curva aia de armata!! Ajunsi in armata la ‘’trupa’’ aveau parte de umilinte, batjocura si mizerii greu de imaginat, despre care puteti afla detalii de la cei ce au devenit ‘’barbati adevarati’’ trecand prin aceste oribile incercari, care nu le-au folosit la NIMIC!! Am avut norocul sa fiu ultima serie de absolventi de facultate care faceau, dupa terminare, 6 luni de armata la scolile de ofiteri in rezerva, unde regimul era mai lejer decat la ‘’trupa’’ dar putea fi destul de greu daca aveai comandanti de pluton prea ‘’scrofulosi’’ (vorba lui Ghita Pristanda) si dornici de avansare!! Am vazut si din astia la Lipova, unde mi-am irosit sase luni din viata dar unde, din fericire, am avut parte de o conjunctura favorabila si timpul a trecut relative usor, lasand in urma doar unele amintiri mai nostime!! Eii…, dar daca am facut doar 6 luni de armata rezulta ca sunt ‘’semi-barbat’’ (chiar daca biologic sunt in regula…) dar totusi am fost instare ca ma insor, sa am un fiu si apoi doi nepoti!! Ma bucur ca nu a trecut prin experienta de racan (la Lipova eram ‘’elevi”) al glorioasa armii rromiinesti!!!
Armata... contraste si sentimente amestecate...acolo am cunoscut cei mai destepti oameni si tot acolo am vazut cea mai multa prostie adunata la un loc... Am avut ghinion, am facut doi ani si sase zile, la marina... Mangalia, Tulcea, Cernavoda, septembrie `87 - septembrie `89. As putea scrie mult, dar... a trecut... Voi, care ati trecut prin asta stiti: frig, arsita, mancare proasta si insuficienta, abuzuri greu de imaginat, lipsa de somn, apa calda din cand in cand... Simteam ca e perioada cea mai neagra din comunism, spre sfarsitul lui, cand parca se adunasera toate lipsurile si nevoile din lume.... Slava Domnului, a trecut, si... ``m-am intors barbat``!!! :))) Respect pentru toti care au prins acele timpuri ca militari in termen si armata nu a insemnat pentru ei o oportunitate de a-si etala prostia! Stiu ``batranii`` ce vorbesc...
@@ioncv5295 Ooho!!! Si-nca cum!!! E drept, cu niste reguli, fara dezumanizarea prin care am trecut noi dar am avut taria sa-i rezistam, insa le-ar prinde al dracului de bine tuturor astora care cred ca doar li se cuvine....
UM 0854 Fălticeni-Suceava la pichetul de incendiu. Strigam " Hai,liba". Ăsta era salutul nostru când eram tilicari. După 3 luni am fost mutat la Grupul de Pompieri Șerban Cantacuzino Prahova. Acum ISU Prahova. Dar pentru mine nu erau condiții acceptabile,erau chiar bune. N-am fost soldat în timpul comuniștilor,am fost după. 1997-1998. Dar încă se mai păstrau unele reminiscențe din comunism. Dar...nu-mi pare rău că am făcut armata. Chiar îmi aduc aminte cu plăcere. Am avut și unele privațiuni,dar m-am obișnuit cu ele. M-au disciplinat. Au mai fost colegi care au făcut-o lată de tot.Dormeau în post, amestecau spirt cu pastă de dinți, și consumau, săreau gardul,dar erau cazuri izolate. Dacă-ți vedeai de program și erai regulamentar, nu-ți zicea nimeni nimic. Mai erau fii de patroni, care se tot văitau de condiții,și mămica împreună cu tăticu, aranjau să-i claseze ca inapți pentru serviciul militar,și iar se tot scălămbăneau când auzeau că nu se putea face nimic. Ce mai...era teatru,frate. Se luau în gură cu gradații, și cu plantoanele și sectoarele,le-nchideau gura. Era spectacol cu ei.Râdeam ca la Stan și Bran. Eu n-am avut parte de nici un tăvălău,cu excepția perioadei de instrucție, când toată lumea făcea același lucru. După instrucție, cu gradații și sergenții angajați pe bază de contract, era viață și frăție. Mai o carte,mai o tablă, mai un fotbal, mai un film la tv, era chiar frumos. În primele 3 luni am avut trageri cu nemiluita. În ultimele 3 luni,mai ieșeam la trageri cu tilicarii,că mă plictiseam. Permisii și învoiri,carnetul de serviciu era plin. La 2 săptămâni, înțolit în civil, și liber ca taxiul. Atmosferă a-ntâia. Mi-a părut rău după liberare din cauza prieteniilor pe care le-am legat.
As fi curios daca s-ar deschide iarasi zonele miniere , cum ar reactiona lumea astazi? Sunt sigur ca ar fi cel putin 10 pe un loc la angajare. Mai ales daca s-ar plati corespunzator...
Poți să mergi în Valea Jiului, să faci cunoștință cu niște mineri autentici, încă mai există. E o muncă abrutizantă, iar oamenii care o practică sunt pe măsură.
Ma refer la anii '88-'89. Am facut 1 an si 4 luni la MI. Atunci ca si acum Romania era impartita de relatii ("pilele"), bani dar si de educatie. Autoritatilor le placeau cocteilurile. "Leaturi" din zone absolut aleatorii si oameni cu diverse pregatiri sau fara erau pusi laolalta. Ceea ce nu se specifica in documentar sau poate nu am fost eu suficient de atent este ca multi aici au invatat o meserie cu care apoi au iesit la pensie ex. soferi, transmisionisti, agenti sanitari, pompieri, tehnicieni agricoli, constructori etc. Pentru mine a fost o experienta de care ma puteam lipsi, timp pierdut. Multa instructie, trageri in poligon foarte dese, alarme la fel de frecvente cu "dislocari" cand vremea era mai urata. Acum daca ma gandesc ce aveam toti in comun probabil conditia fizica. Eu facusem lupte libere apoi handbal tot la un club MI, mai erau si alti sportivi dar si lucratori agricoli, forestieri etc. Nu am tinut legatura cu nimeni. Au trecut 30-31 de ani de atunci.
In c'è oras sau unitate ai facut in trupele de securitate cumva si eu am facut la trupe Baneasa Bucuresti 88 ,,89 nu am prins rrevolutia Ca' mam liberat in sptembrie 0563
@@sanduiacob4420 Chiar nu vreau sa-mi amintesc perioada sinistra 88-89 si nici sa-mi depanam acei ani cu fosti camarazi de leat. Daca nu era acest filmulet sigur amintirile nu mi-ar fi fost trezite... Multa sanatate si ganduri bune! PS. Sunt sigur ca vei gasi alti camarazi dispusi cu placere sa povesteasca despre acei ani.
Am slujit la UM 01775 Craiova 1974/76..tot ce se vede in reportaj asa a fost. Nu as dori sa pierd nici o zi din acea scoala a vietii si as dori ca fiecare tanar sa faca un stagiu militar!! Baiat din Sibiu cu bacalaureat,dar fara mofturi si fite. Nu moare nimeni..o conducta,o adunare generala o telemea ,painea erst f.buna..o siticla de vodca si beri...te descurci acolo..te descurci si in viata!!☝️ Nu as vrea sa fi pierdut nici o zi din armata,chiar cu 50 de camerazi in baraca dormitor,fara apa nici rece ,nici calda... ne-am descurcat si toate bune.. Am avut niste ofiteri cumsecade care au fost buni cu noi baietii..Nu pot spune altceva!! O scoala a vietii extraordinar de buna ptr mine! Salutari la toti care au slujit ✌️😎
Da, grupa 1 mereu primea wc-ul 😀😀😀 Pe zicala: "Prostului dă-i puterea ca cel inteligent pune întrebări" ..mulți au pătimit multe. A fost greu, dar azi 4 luni ar fi foarte utile !!
Aveam 20 de ani, sănătoși, obișnuiți cu greutățile și nu mămăligi. Pentru multi dintre noi, viață de soldat era mai ușoară și lipsită de griji față de cea de acasă. Regimul de "căprărie" era tradiție veche, bunicii noștri în armata regală erau bătuți la cea mai mică abatere și nu aveau posibilitatea de a ieși la raport. In toate armatele, chiar și în statele democratice regimul este dur și în zilele noastre. Regimul cazon exclude democrația, că vrem sau nu, militarul trebuie sa execute fără șovăire chiar și cele mai "absurde " ordine . Chiar dacă ne place sa denigram regimul trecut, serviciul militar nu era perceput că o teroare, erau și momente frumoase și prin delasarea specific națională, disciplina era ceva relativ, ignorată cu nonșalanță .
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
Sa spui o asemenea aberatie ca perioada de militar in termen a fost mai bună si frumoasa decit in civili inseamna ca tu ai trait in Oltenia intr-o mizerie totala ori ai trait prin canale ca sobolanii.
@gabyradu8266 Pentru ce ai învățat, nu trebuia să faci armata. Dovedești un caracter slab, influențabil. Te-au învățat tovarășii tăi, „cretinii” de care vorbești, nu armata. Te pomeni că tu erai o fată mare, cult și manierat. Acolo a ieșit la iveală caracterul, „soiul”, te-a obligat cineva să înveți acele lucruri? Nu cred, te-ai „lipit” de alții mai „șmecheri” voind să fi ca ei. Probabil și acum ești la fel, bine ar fi să nu.
În armată mi-au plăcut aplicațiile! Am făcut exerciții pentru mai multe situații de luptă, și deși nu erau ușoare, ne plăceau, erau interesante. Atunci chiar simțeai că faci stagiul militar! Am învățat să trag cu tot armamentul de infanterie, inclusiv cu aruncătorul de grenade, și aruncarea grenadei cu mâna, care este foarte periculoasă!
O amintire frumoasa!! Am plecat tinar, m am intors barbat, UM 01656 bucuresti, septembrie '89, am facut revolutia la zi, dar nu regret nimic, am terminat Sergent, in ultima zi de armata m am dus sa mi Salut locotenentul si fosti Mei bibani, care acum deveneau veterani, o zi de neuitat!,
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
scriu si eu aici "la plesneala"...poate imi regasesc fosti colegi (camarazi) UM 1866,Ploiesti,radiolocatie.ianuarie '87- mai '88,mi'ar face mare placere,chiar daca nu ne putem intalni....cel putin sa vorbim si sa depanam amintiri!!!
Am facut armata in perioada 1989 _1990 la Oradea 13 26 la transmisiuni ! Nu am nici un regret ,am invatat multe ,am respectat ,am fost respectat ,a fost o experienta de viata pozitiva ! Nu am simtit umilința niciodata ,acum cand am 50 de ani aș dori sa se mai repete ,cu diferența ca nu mi as mai dori să fie împușcat Ceausescu ...este singurul regret din acea perioada din viata mea !!!
Am facut in 1969 a fost o incercare grea,dar fiind invatat cu greutati am dus o bine ciclu doi ,Geniu! Considerentul meu ,cine nu face armata ?nu stie ce inseamna Viata!
Am fost la Geniu între 1964-1966,un an și patru luni.Unii am învățat meserie ,alții am învățat carte,eu m-am pregătit nopțile pentru admtere la facultate,alții au făcut școașa eșementară.Nu eram atîția plîngăcioși ca azi,ca să nu zic căcăcioși de-adreptul !
@@ALEXANDRUGIDALI Cat a fost armata obligatoriu ,s a dezvoltat tara din toate punctele de vedere,maine,poimaine tineretul daca va da de greutati,se sinucid!
V-au indoctrinat bine. De ce sa imi pierd timpul ca sclav,sa ma descurc cu tarasul prin noroi? Voi ati facut-o si sunteti buni..dar in conditii normale de viata asa cum avem acum,la ce folos sa te pricepi la mers prin noroi? ...la nimic..cam asta e fala voastra si nu puteti accepta ca v-au rapit timp din viata in zadar.
Am terminat armata in ianuarie 24 anul 1985 cu gradul de sergent sef de echipaj. radio +certificat de buna apreciere +secretar utc pe batalion.pana sa plec in armata cucoana de la partid m-a refuzat sa ma primeasca in partid motivand ca sant periculos ptr. partid iar cucoana de la personal m-a avertizat ca sant obraznic si rebel si voi vedea eu ce inseamna disciplina cand voi ajunge in armata! O porcarie ! M-am achitat de sarcini cu brio fara pile relatii sau alte porcarii!Oricum am avut ocazia sa vad prosti si nu putini care ziceam ca au trait in grota pana sa faca armata!
@@adrianfundescu5407 Nu se pune problema sa crezi in chestia cu partidul,dar daca erai membru de partid aveai mai multe avantaje,de exemplu unde am facut eu armata era un baiat de la tara, tractorist si membru de partid cam singurul din leatul meu.Desi era simplu sa zic nu excela in nimic, a fost avansat fara sa faca scoala de gradati si a terminat armata cu grad de sergent.In civilie daca erai membru de partid erai mai bine vazut si de exemplu aveai intaietate la a primi apartament de la fabrica,sau daca i-ti placea sa te faci politist (militian) sau sa devi militar de profesie te ajuta acest lucru.Deci avantaje nu neaparat ca i-ti placea tie sedintele acelea plictisitoare de politica dar daca vroiai sa devi membru sufereai si sa stai ore la sedinte interminabile de bla,bla ,bla.De exemplu eu am fost facut utecist in liceu si cand m-am angajat la sevici datorita faptului ca ma plictiseam la sedintele utc unde trebuia obligat sa te duci,de obicei dupa dupa terminarea programului de serviciu am lipsit la cateva sedinte,si m-au dat afara si din utc ,m-a bestelit secretarul de partid dar nu mi-a facut nimeni nimic alceva.Am ramas cu carnetul utc,pe care ulterior l-am aruncat dar nu mai plateam contributia de cativa lei.
Un an și șase luni din viața mea , pierduți , în zadar . Am intrat pe poarta unității cu încredere , demnitate , loialitate , și dragoste față de disciplina militară și am ieșit după lăsarea la vatră ....mai rău , mai umil ,mai îndoctrinat , mai scărbit și chiar mai prostănac, că mergeam cu valiza in mănă și mă uitam tot timpul înapoi că aveam impresia că strigă cineva ...la stănga 'mprejur că sa mai mărit cu două luni .....un coșmar
indiferent cum a fost eram tineri ,am invatat ce-i disciplina ,curatenia un pic de militarie si asta face mult ,va rog fiti corecti si spuneti ,cand va uitati in jur acum daca v-ati dori sa fie obligatorie armata ,chiar si numai 3 luni !
Am facut armata si nu sunt de acord. Cei care spun ca educatia se da acasa si la scoala au dreptate . Armata nu are scopul sa te educe ci sa te invete sa iti aperi tara , numai ca tara nu se apara cu pas de defilare cu sectoare si cu munci agricole.... disciplina de rahat.Totul in armata romana se baza pe munca , cand normal ar fi sa te instruiasca sa folosesti la perfectie dotarile din armata. Si mai las-o naibii de carpa si pas de defilare.Sunt multi cei care spun ca au devenit oameni dupa armata, dar si puscariasii sunt mai versati dupa o perioada dupa gratii.Oare asta o fi fost scopul armatei???Glumesc bineinteles.
Am facut datoria de onoare fata de patrie cu mare placere ca orice tanar de19 ani . Am primit o buna educatie si m-au facut ,,OM" pentru restul vietii . Am facu serviciul militar in Roman , prima parte si Bucuresti a doua parte unde am putut intalni persoane pregatite si cu o profesionalitate de nedescris pentru care multumim tuturor cadrelor militare din Orasul ROMAN si UM 01386 /T era o scoala de gradati de Tancuri Serviciul militar a creat OAMENI de nadejde ai ROMANIEI
Am facut armata la 0527 jandarmi Tecuci -GL in anii 96'-97' a fost extraordinar, o armata corecta, conditii normale (nu si pentru pretentiosi ori cocolositi) nu si-a batut nimeni joc de mine. As mai face armata de 100 de ori. Sa le dea dumnezeu multa sanatate tuturor fostilor superiori ai mei : Patriche Panait, Valentin Copaceanu si multi altii.
Eu am numai cuvinte de laudă pentru modul în care era gândită apărarea țării. Am terminat armata în august 1984 , încorporat fiind in ianuarie 1983 la rachete antiaeriene. Am facut pregătirea pentru aplicația comună a tratatului de la Varșovia la Capul Midia o lună și o săptămână iar aplicația propriu-zisă o lună în URSS ( la Șuluh) în zonă de deșert (temperaturi de 50-54°C ) . Aveam și am și acum o mândrie extraordinară pentru ce am realizat acolo pentru că am fost "peste" Germania Democrată, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehoslovacia. Oare dacă armata aia a noastră atât de blamată azi a avut asemenea performanțe unde se situează "moderna" armată de azi în raport cu armatele țărilor enumerate mai sus ? Singurul lucru care îmi produce silă este faptul că perioada armatei este considerată "asimilată" la stagiul de cotizare și nu considerată perioadă de lucru ca militar (așa o categorisesc lichelele de după 1989) și "apărătorul" intereselor noastre, avocatul poporului nu are nimic de spus .
Dacă va trebui vom apăra Țara !Nu putem să plecăm toți ! Strămoșii noștrii au luptat pentru noi !Să ne aducem aminte Plevna Mărășești Mărăști Oituz!Pe aici nu se trece !!!Și eu am făcut armata un an și opt luni !Instrucție la cataramă!!! Pace între popoare!
Cu conditia ca si tara sa-si iubeasca soldatii , nu sa-i trimite la moarte sigura cum a fost in al doilea razboi Mondial , nu uitati adevaratii erroi ai României si Germaniei au murit pe un câmp la Kiew impuscati ca niste câini si facuti vinovati pentru razboi in timp ce adevaratii criminalisi-au pus galoane,de invingatori ,
Unitatea de gospodărie 02456 București 1999-2000, Ospătar ,nunți botezuri, Chefuri cu ministrul Frunză Verde, misiune la Palatul Elisabetha cu ordin special, servire în M-100 (misterul apărări )cabinetele 1,2, etc. Stradul 1 ,2 lacul tei vânzare mici și bere . Și am plecat cu banii acasă. Viața așa frumoasa nici în viața de zi cu zi,respect pt Armata Română Salut cadrele care au mai rămas. Te călește armata și te pregătește pt greutățile vieții ce apar mai târziu.
Eu nu am facut armata pentru ca sunt nascut in 1995, insa nu pot sa inteleg de ce unii oameni considera ca trebuie sa fie subiect de bataie de joc pentru a se disciplina. Pentru mine este absolut inexplicabil cum puteti sa spuneti asa ceva.
@@ionut.666 și eu zic la fel. Nu sunt nevoie de umilințe pentru a avea disciplină. Totuşi cred că domnul s-a referit la felul în care armata este în general. Nu a spus: așa ar trebui să fie. Părerea mea. :D
@Lucia Catalin Ciolacu Era umilinta atunci,pt ca multi,de fapt TOTI militarii profesionisti au fost dati afara,si urmariti ca niste criminali,pt ca au jurat credinta,ADEVARATEI ROMANII,REGATULUI ROMANIEI si parintelui ei REGELE,si in schimb au venit tot felul de mizerabili. Caporali si sergenti din macelari sau pur si simplu IMBECILI fara CI / IQ care pe langa ca s-au trezit cu autoritate,s-au trezit si cu una mai mare,si atunci isi bateau joc de tine pt ca ASA VROIAU. Asa au fost nenumarate cazuri si la locurile de munca civile,unde multi sefi furau,multe vanzatoare si-o trageau cu sefu etc. Aici e vorba de PROSTIA SI ABUZUL omului. Umilinta nu a fost NICIODATA parte a stagiului militar.
@@ionut.666 Bataia de joc nu era obligatorie dar imagineaza-ti un loc unde toti prostii au putere intr-un sistem de indobitocire in masa care exclude individualitatea si inteligenta. Fara suparare dar 90 % din subofiteri si cel putin jumatate din ofiteri erau "boi cu diploma", cretini ajunsi pe pile care habar nu aveau de nimic. Am facut 2 ani la marina.Jumatate din ofiterii mecanici nu stiau ce e ala un motor.Cand se strica ceva, si se strica ( nava avea cam 30 de ani vechime) ramaneai in larg pana venea cineva sa te remorcheze.Sistemul insa , daca il intelegeai, te invata sa te feresti de idioti, sa zici ca ei si sa faci ca tine, era un dus rece pentru tinerii traiti in puf care se trezeau deodata ca trebuie sa aiba grija de ei si sa supravietuiasca intr-un mediu ostil.Si cum prostia genereaza prostie, iar prostii, se stie, se simt mai bine in grup, multi dintre tinerii care sufereau la inceput din cauza gradatilor si promiteau sa nu faca la fel, cand ajungeau gradati, faceau mai rau.
@@ionut.666 Aici ati spun eu de ce era si bataie de joc in armata . Ca si exemplu faceai conducere cu valiza pe sub paturi . Asta daca un gradat avea ceva cu tine sau i sa pus pata pe tine . Eu am facut armata in perioada 93-94 si nu regret nimic ca am facut armata . Armata am facuto la UM 0268 P.C.T.F. Jimbolia in perioada embargoului cu Sirbi .
O bataie de joc, liberat 1992, 02928 Oradea graniceri ,1 an.Nu doresc nimanui armata care am facut-o eu .O luna jumatate 02882 Carei fara apa potabila,(era apa doar de la 8 la 10 dimineata) un singur ,,dus,, o stropire cu furtunul a unui intreg pluton 3-4 minute,lovit cu o grenada defensiva de insusi comandantul batalionului chiar a doua zi la Carei pe motiv ca nu am raspuns exact ca in carte componentele acelei grenade(la Oradea eram in urma cu materia), ,,instructie peste program cu un fruntasel gradat la apelul bocancilor Marsul l-am facut cu un bocanc 42 si unul 44 ultimul fiind nevoit sa-i leg talpa cu o sirma gasita pe drum,deseori nu aveai felia de paine ca o furau primii care se asezau in fundul mesei,cite 2 paturi suprapuse si un spatiu de cca 40 cm pentru 4 soldati samd....................la Oradea conditiile erau ok dar cadrele si soldatii la fel.Tuns de insusi comandantul garzii pe motiv ca ar fi fost noaptea la postul nr,2 si nu a gasit santinela ,el nu fusese de serviciu in noaptea respectiva iar eu eram de garda la drapelul de lupta al unitatii,nici nu a vrut sa consulte lista cu posturile pentru a se convinge, o singura iesire in oras unde eram trecuti 3 soldati pe acel bilet de voie,injurat de cdt de pluton ca am atins cu o arma nereglata ,o incercase si el dupa si nu a nimerit tinta ,o singura permisie de 5 zile eram ultimul din leat care beneficia dupa 9 luni si bineinteles singura, alti aveau deja 5-6 ca aveau de unde sa dea dreptul ,sipe deasupra lt voia sa-i aduc piei de miel brumarii,evident ca nu am facut-o.Cartofi deshidratati mincarea jalnica si la amiaza daca eram in post mancam dupa ora 14 cind supa era sleita si avea multa grasime de-mi venea sa vomit.Lovituri cu bocancii injurii gen ,,mortii ma-tii'' erau normale de la unii ofiteri,solda era citiva lei in plus fata de un pachet Moore sau mai exact 5-6 pachete de Carpati fara .Suplimentul de obicei era branza care dupa 15 min. devenea albastrie si putea rau de tot,pateul il imparteau batranii,Odata batran dupa un anumit timpam avut ,,dreptul ''la un pateu care l-am dat celor 5 pufarezi.Unii ofiteri si- au chiar impartit cutii de conserve destinate cainilor,care saracii lingeau o supa lunga facuta de catelar,ce or fi facut cu acele conserve scrise in olandeza D-zeu stie..........peste 30 drapel 1 ..deseori adormeam in picioare pe acel postament,uneori ne trimeteau in posturi fara tinuta corespunzatoare temperaturii si multe altele Asta e adevarul gol golut.
Și eu am făcut armata la 01026 brigada 30 garda Mihai Viteazu pe vremea 2000..2001 extrem de greu a fost cine a făcut acolo știe ce zic fara să mă laud ,dar pot sa spun că nu regret și sunt mândru că am făcut acolo .când mă uit acum la garda mi se face scârbă de ce văd dc noi făceam așa ne mâncau .mă refer la aliniere la cum țin armele detalii pe care nu mai cei ce au făcut acolo le știu și să nu mai vb de pasul de defilare
In mod clar prea multa umilinta si prea multe lipsuri dar eu unu am invatat sa mi ordonez si sa apreciez timpul ...dobandeai acel fel de a fi in care orice problema avea solutie , lucru in echipa , corectitudine , responsabilizare ecc..... cam ce fac astea la multinationale. Poate ca n ar strica sa fie implementat si acum stagiu militar obligatoriu ....in regim T.R. .pt o responsabilizare reala a epilatilor ,pensatilor ecc care inafara de mall si bani de la mama nu prea au idee care sunt rigorile vieții.
1 an si 6 luni fara 2 zile, 153 intr-un dormitor (fostele grajduri regale din Targoviste, unde a fost impuscat Ceausescu). Mancarea: 1 pachet de unt la 10, ceai 2 chiar 3 cani, biscuiti, o paine la 6, marmelada, uneori papara (o lingura, doua), plus mancare de acasa si de la chioscul unitatii, in rest ca in material. Dar la munci agricole era mult mai bine, chiar am ramas cu amintiri placute. Cei mai turbati erau gradatii cu origini moldovenesti si mai rar oltenii. Cu bune si rele nu pot spune ca-mi pare rau c-am facut armata, a fost o experienta care mi-a colorat viata si m-a motivat sa pun mana pe carte.
toate nu faceau cat cel mai scarbos lucru : , sa ai dea face cu needucati , asa zisi smecheri , batausi , pierde varä , imputiti, care se credeau cineva . acestia erau mucegaiul armatei , indiferent ca erau soldati caporali sau in unee cazuri ofiteri
@@paulionascu4297 Mi-aduc aminte cum se 'curata' sectorul numit 'platou' de mucurile de tigari: pe burta intins si doar cu gura ! Asa l-am surprins odata pe cel mai bun prieten la o vizita la regimentul de garda Bucuresti ! Umilintele erau fara numar !
Eu am facut armata "68-"71 la 01253 Constanta, batalion de transmisiuni din divizia 9 mecanizata Marasesti. As face cu placere inca odata stagiul militar la aceiasi unitate care erea cu adevarat pensiune, Mancare buna cu multa carne, joia primeam desert, de Ziua Armatei 25 OCT, toti primeam tuica, de 23 August, 1 Maj si Anul Nou. Ofiteri cu bun simt si respect pentru subalterni, comandantul unitatii Rac Traian, un om de pus in rama. Saritul peste gard si schimbat in haine civile pentru a ma dista cu suedeze in Mamaia imi intrase in sange, de unde si nenumarate zile de arest, dar niciodata nu am stat mai mult de 30 minute, a venit colonelul Rac Traian si ma gratiat, dar l-am dezamagit de multe ori. Ironic, tensiunea erea foarte mare dupa invazia din Cehoslovacia si am primit AK47 noi, ni sa acordat o zi ca sa le curatam de ceara de consrvare care a intrat in tot mecanismul, automatele ereau rusesti, nu facute la Cugir, deci daca rusii ne-ar fi atacat i-am fi intampinat cu proprile lor arme fabricate de ei, ca si cum.... " cine sapa groapa altuia, cade singur in ea "
Amintiri, amintiri, tot timpul imi sunt vii in minte, si sunt mai frumoase acum, cand imi trag mai greu picioarele la mers si ma mai chinuie un junghi in mijloc. Invazia celor 5 tari in Cehoslovacia a fost foarte serios justificata de Brežnev, dupa multe lamuriri ca Dupček sa renunte la linia "gresita" luata a partidului cehoslovac, Brežnev personal vizitandu-l de doua ori. Nu l-a ascultat, dupa care au invadat. A fost o eroare sa credem ca ne vor ataca si pe noi sovietii, nu au avut nici un motiv comunist, apoi sa fim seriosi, ipotetic aceasta armata uriasa la fel de usor ne-ar fi ocupat in cateva ore. Mare pacat. Daca nu ar fi avut loc invazia Cehoslovaciei, poate ca azi am fi trait mai bine, intr-un socialism modern schimbat de Dupček impreuna cu liderii inteligentei cehoslovace. Nu va indoiti de aceasta informatie, sunt foarte bine documentat. Armata am facut-o la infanterie motorizata, o armata aleasa, multe aplicatii cu munitie reala, pe cele mai mari poligoane din tara, si cu asistenta sovieta de varf. Sa traiti! Numai bine!
@@tomitacazi " si cu asistenta sovieta de varf " sunt cam scheptic, posibil ca vroiai sa spui cu asistenta de armament si utilaje sovietice. Am copilarit in Bucuresti zona Cutitul de Argint - Sos Viilor. de cate ori urca tramvaiul la deal pe Serban Voda de la liceul Sincai in sus, pe partea dreapta erea un spital care se intindea pana la Fbrica de ciorapi Adesgo. Acolo au mai fost ostasi sovietici raniti in razboi, care ereau bandajati ca niste mumii, sau in carje si priveau la tramvaiele care urcau agale la deal. Din cate stiu si imi reamintesc, insasi Gheorghe Ghiorghiu Dej a inceput procesul de debarasare de Moskova si sa asculte la ordinele venite de acolo. La venirea lui Ceausescu la putere, nu a acceptat trupe rusesti pe teritoriu Romanesc, dar, a fost strategic si a aratat ca vrea sa aibe relatii de prietenie si colaborare cu Uniunea Sovietica, creand ARLUS ( Asociatia de relatii si legaturi cu Uniunea Sovietica ) si importand arme si tehnica militara de la rusi. Essenta pactului de la Warsoviea, erea ca, in situatia in care o tara membra in acest pact este atacata de o alta putere din afara pactului, tarile membre pactului sa acorde tot sprijinul militar, material su uman. Din nefericire, sa comis un abuz, a intra, invada, ocupa o tara membra in pact. Toate tarile din blocul comunist ereau vasal si ascultau tonurile venite de la Moskova, Romania si-a pastrat suveranitatea, demnitatea si refuzat de a primii ordine de la Kremlin. Romania nu sa vandut rusilor, atunci.... dar astazi s-au vandut lui NATO dirijat de USA. Daca sustii ca aveati asistenta sovietica de varf, inseamna ca ai facut armata imediat dupa 1945 23 August, pentru ca deja sub Dej, tot de a fost rusesc au fost trimesi acasa. Posibil sa avem informatii gresite, tu sau eu, dar eu am avut o pasiune pentru istorie si evenimente si stiu si chiar am vazut, istoria in cartile de astazi este neadevarata, armata Sovietica a eliberat Europa, celelalte tari de peste ocean, au contribuit, dar astazi isi insusesc onoarea ca ei ar fi eliberat Europa, eu cu cumpar fum la pachet.
@@emiliannicolaidis5983 Asa este, Gheorghe Gheorghiul Dej, fiind om al Kremnilului, a reusit sa-i convinga, ca nu mai este nevoie de armata sovietica in Romania, asa s-au retras din tara. In afara de noi, numai Bulgaria nu a avut trupe sovietice. Romania fiind in Tratatul de la Varsovia, Ceausescu era nevoit sa respecte acordurile, -suveranitate marginita?! In iunie 1975 am participat la cea mai mare aplicatie, la Cincu (un sfert din armata romana), cu munitii reale, la care au fost prezenti (au asistat) 8 maresali sovietici. NATO, conform actiunilor ei, pare a fi o organizatie criminala in care ne-am bagat cu totii fara voia noastra.
Si pentru ca va place istoria, amanunte de la invazie: ...Când jurnalistul ceh Milan Syruček l-a întrebat pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger de ce americanii nu ne-au ajutat după 21 august 1968, legenda diplomației mondiale a răspuns astfel: „În primul rând, au respectat acordul de la Yalta privind sferele de influență. În al doilea rând, a fost mai important pentru președintele SUA să-și facă călătoria la Moscova pentru a negocia cu ei despre armele nucleare. Și în al treilea rând, nu doreau deloc ca 'Primăvara de la Praga' să aibă succes și să arate avantajele 'socialismului cu fața umană' fata de capitalism." Aceste cuvinte sunt cruciale pentru a înțelege de ce a eșuat experimentul lui Dubcek. „Criticii regimului anterior pentru prima dată susțin că invazia trupelor ale Pactului de la Varșovia a dovedit că socialismul este ireformabil. Este aceeasi prostie să spunem că invazia lui Hitler în Europa Centrală a dovedit că democrația nu are sens.” Deoarece dacă s-ar fi adoptat Legea privind întreprinderile socialiste, democrația economică ar fi fost astăzi in Cehoslovacia mult mai sofisticată și răspândită decât oriunde în lume. " 'Primăvara de la Praga' a început să modeleze instituția statului și a creat conceptul de interacțiune a structurii statului și a mișcării de jos. În acest sens, ea a fost absolut unică. Guvernul a aprobat această propunere la 6 iunie 1968, dar nu a mai reusit să o prezinte Parlamentului datorita suprimării sângeroase a procesului de reformă. Reducerea misiunii 'Primăverii de la Praga' la tancuri și ură față de Rusia este o deformare primitivă cu scop a acestor evenimente istorice.” "După experiența noastră istorică, nu mai dorim deloc militari străini pe teritoriul nostru. Şi de aceea dacă dorim să ne asigurăm suveranitatea, nu putem încheia cooperarea de apărare cu SUA." Trădarea, invazia și ocupația din ora în ora: ruclips.net/video/ZnyTipbv5lI/видео.html
Am terminat stagiul militar la TR, 9 luni, in 1983, dar nu regret nimic din ce am trait! Armata era cu adevarat o scoala atunci si mai-mai ca-mi vine si acum sa ma inrolez, ca simplu soldat. :)
Am fost încorporat la UM 01428 Lugoj în aceiași unitate cu preotul din documentar. Dînsul era la compania pază, erau patru plutoane. Mare parte din ei după perioada de instrucție plecau la obiective adica depozite de armament. Eu eram la divizionul doi bateria a doua artilerie antitanc calibru 100 mm. Am fost încorporat la data de 25 ianuarie 1989 și am trecut în rezervă pe 7 aprilie 1990 cu grad de sergent.
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
17:00 ce dume da ala din el cu monitoare si cadouri? Poligonul era de obicei departe de unitate, in zone unde nu era prea mare traficul (rar trecea cate un satean) si totul era pe bune pt ca era un soldat care supraveghea drumul si dadea unda verde, sau nu, pt o noua serie de trageri (au fost accidente cand glontul a trecut de ''dealul'' de protectie ). Acolo erai dus cu camionul si ti se spunea: ''ai lovit tinta, ai loc in camion. Nu ?! vii pe jos la unitate!'' Ce cadouri? Toti primeam solda si eram direct la chioscul unitatii incolonati, pt ca era singura data cand aveai voie sa mergi fara ordin de la cadre, si toata se ducea pe tigari, dulciuri etc La poligon se tragea cu arma pe care ai primit-o in unitate, si care avea o serie, Sergentii, de obicei, aveau un carnetel cu seriile din batalionul lor si iti spuneau direct cum sa ochesti ca sa iei FB, gen '' vezi ca AK-ul tau trage dreapta, deci iei baza stanga ca tinta'' Cand aud ''eroi'' de astia care au trait ''in bula lor'' si vor sa para amuzanti aducand ''complectari'', ma intreb cum plm de au reusit sa treaca strada pana la varsta asta fara accidente?... Asa e aratat si comunismul. Prin gura unor personaje ''credibile'' care trebuie sa exagereze cu ''complectari'', ca asa da bine si e mai teatral, ca noua generatie sa invete din frustrarile lor, ca e foarte rau. Si te trezesti cu un cacacios de copil care comenteaza cu reproduceri, plin de el
Poate e cam mult pentru nivelul TVR, dar ați putea lua și voi exemplul British Paté care a publicat 85.000 de clipuri de arhiva pe canalul lor RUclips cu licenta limtata pt domeniul public. Nici nu Îmi dau seama exact dacă urmăresc emisiunile astea pentru valoarea istorică sau pentru comentariile fostei mele profe de psihologie socială si politică, Lavinia Betea - printre f. puținii profi din faculta de psiho de la care chiar am învățat ceva. Oricum felicitari pentru emisiune, si pentru ca o puneti pe o platforma care mai e cat de cat relevanta in zilele noastre cum e youtube.
Mare adevar. Nu stiam ca doama Lavinia Betea e prof universitar de psihologie sociala.Habar nu am ce e aia, dar atitudinea si decenta ei e din alta lume, as putea sta sa o privesc cind vorbeste, oricît. Sinteti un norocos al sortii, domnule ca a- ti cunoscut-o.
Brigada Sf.Gheorge /Brasov/Fagaraş..Jandarmeria..'95-'96.😎 Cand eram " veteran" adica ciclul trei.. si caporal ..saream gardul aproape in fiecare Sambata seara si mergeam la discoteca..😆
Am făcut armata în anii 82-83 la MI. Un an și șapte luni. A fost o frumoasă experiență de viață și cu bine și cu greu. M-a călit pentru viață. Am cunoscut oameni buni cu care am împărțit totul, oameni pe care nu i-am mai întâlnit vreodată, fiind adunați acolo din toate colțurile țării. Stagiul militar era examenul maturității. Nu ar strica nici tinerilor de azi. Îmi amintesc totul cu drag. Era o mândrie pentru cei care făcuserăm armata. Pentru noi, este o mândrie și acum. Avem ce povesti copiilor și nepoților despre vremurile de mult apuse, cu plusuri și cu minusuri. Când ești tânăr, vezi totul în culori vii. Pofta de viață te face să privești totul cu îngăduință. În ziua de azi sunt mai multe neajunsuri, instabilitate și nesiguranță. Din păcate, anii au trecut peste noi, toate au luat alte întorsături și ne-au rămas doar amintirile....
..
Este interesat pentru noi cei postDecembristi sa auzim despre experientele de pregatire in Armata Romana. Va multumim pentru sacrificii!!!
Mi-a „păpat” armata un an și jumătate din cei mai frumoși ani din viață (am prins și un „supliment” de două luni), chiar și așa nu-mi pare rău că am făcut-o. A fost o experiență de viață, bunele și relele pe care le-am trăit atunci nu le-aș fi întîlnit niciodată în civilie. În plus, am învățat multe, inclusiv a-i cunoaște pe oameni, într-un mediu care favorizează relevarea trăsăturilor de caracter. Asta la o vîrstă la care avînd practic toată viața în față, chiar ai mare nevoie să înveți să-i cunoști.
Слава ССР!
Eu am fost incorporat la Galați, perioada, dar apoi detașat, la alegere, la Buzău, UM 01671, lângă parcul Parâng, tot anul 89, am prins si Revoluția, am făcut parte din compania Ansamblul artistic Sirius, am fost "pictorul" unității. Am realizat hărți topografice, portrete, tablouri, ptr ofițeri...
Lângă parcul Crâng era um
Eu am fost ingrozit de idea de a pleca un an de acasa, eram la curent cu zvonurile despre conditii asa ca l-a intrebat multe pe tata. Culmea el nu s-a plans nici de mancare nici de conditii, nu a fost trimis nici la munca, n-a dat spaga la poligon si nici sa vina in permisie, mi-a spus ca hainele erau de calitate si pusca era inca in cutie cand i-a fost livrata. El a facut armata in 1964 la Cimpina, nici fratele lui nu s-a plans de conditiile existente in 57-58 la Deveselu cu amendamentul ca "mai erau soldati care aveau baiera de la pusca facuta dintr-o sfoara de canepa". Sigur, am auzit si povesti terifiante printre tinerii din cartier, probabil nu armata era problema ci doar unele elemente certate cu empatia, manierele si simtul masurii. Da, treaba cu muncile agricole era de toata jena, din ce stiu la "operele magistrale" soldatii in linii mari se ocupau de manevrarea incarcaturilor pirotehnice nu sapau la tarnacop. Sincer si la birou daca lucrezi cu "neamuri proaste", traiesti un calvar.
Chiar calvar ,cam peste tot !
Armata e o bătaie de joc
@@levelena2740 sa stiii....armata e o bătaie de joc nici sa nu aud de asa ceva
@@robertrau8597 Orice în viață este o bătaie de joc. Sau nu. Depinde doar de tine.
"Nimeni nu te poate umili, decât dacă ești și tu de acord" Eleanor Roosvelt
Pe de altă parte, un om deștept folosește în interesul lui orice experiență avută în viață, în timp ce oamenii slabi se plâng de tot ce li se întâmplă.
@@RustKnight sincer asta e mai mult decât bătaie de joc, asa ca nu ma interesează, nici nu vreau sa ma uit nici măcar la TV la asa ceva ...doamne ferește...trebuie sa fiu tâmpit, sa mi stric eu timpul meu ca sa merg acolo sa ies o leguma ....cine vrea sa facă și cine nu ,exact ca în majoritatea tarilor
..nu toti le plac si vor si sunt pentru asta ...
A fost si bine si rau. Peste tot existau prosti si dobitoci dar a trecut si consider ca a fost perioada importanta din viata. Testul psihologic care-l dadeai la recrutare definea arma la care urma sa-ti indeplinesti serviciul militar. La securitate era mai strict cu bataia de joc, nu prea indrazneau sa-si te pedepseasca decat daca aveau un motiv bine intemeiat.Banuiesc ca la alte arme era mai greu. Am ajuns sergent (cu diagonala), am instruit o serie de bibani dar nu a existat batjocura, mergand pe principiul "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". As putea scrie o carte despre cate prostii am facut impreuna cu camarazii de arme. Am ajuns de la sergent, degradat de comandantul batalionului, la soldat plin! :-) ))) Doar fizic ca in ordinul de zi pe unitate nu a fost consemnat nimic. Trecut in rezerva, sergent major, cu posibilitate de reangajare dar vulturul tot vultur ramane! ;-) Acum as fi fost pensionat, dar mi-a placut civilia prea mult si nu suportam ideea ca trebuia sa le cer lor voi pt parasirea garnizoanei,orasului, etc.Vorbeam cu un prieten (fost sef de stat major, rezervist) zilele trecute, din 75.000 personal militar daca, daca, mai avem 50% personal capabil pentru lupta. Daca guvernantii ar fura mai putin, ar avea de unde sa aloce un procent mai mare pt aparare, dar nu le ajunge lor...
Lasa ca nici atunci nu eram mai capabili de lupta,vorbesc aici din punct de vedere al razboiului modern. De pe la sfarsitul anilor 90 s-a schimbat strategia de pregatire in armata romana.
🤣😂🤣
Bravo spus 👍👍👍
eu am facut armata la securitate , si la securitate era multa bataie de joc , numai ca nu se vorbea , alergau soldatii cu trocul de mortar in spinare cu usi cu saci de nisip , pe unii i-a pus sa sparga Gheata prin unitate ca au fost dupa vin in oras si i-a prins , si lista continua nu mai crede ca la securitate erau cainii cui covrigi in coada -
Ai facut la securitate? Eu am prins exact trecere de la trupele de securitate la jandarmi. Anul 90. Clar nu era bataie de joc,dar instuctie cât ptr 3 stagii😂!
Armata am făcut-o la plenita ,amintiri plăcute , am cunoscut ofițer slabi dar și ofițeri jos pălăria ofițeri și soldați cu care te puteai mândri in toată lumea , armata era din punctul meu de vedere cel mai bun lucru ,și nu trebuia renunțat la armata , nu cunosc ce se povestește in aceasta emisiune , eu un soldat simplu aveam posibilitate de diferite calificări , Cunoșteam diferite tipuri de arme și lansatoare de rachete ,eram bine instruit am respect pentru ofițeri care m-au ajutat sa cunosc strategi militare educație amintiri pentru tot restul veți , salut ofițeri din plenita.
Am facut si eu armata . Caprarie , bataie de joc , munca si timp pierdut....mult timp pierdut . 4-5 luni ar fi suficient , dar pregatire nu altceva.
Doua luni am fost si eu la Plenita .Acolo am prins cutremurul din martie 1977.In aceeasi perioada cu mine a fost si actorul Florin Calinescu el TR-ist eu am plecat
Daca as avea 20 și ceva de ani as face același lucru :nu este onoare mai mare în viața asta să-ți aperi Patria!!! Am făcut armata in Constanta la grăniceri transmisiuni-radiotelegrafist 6 luni 1983-1984 apoi în Tulcea a fost foarte greu in perioada de instrucție dar a meritat pe deplin!!! Trăiască Armata Română !!!
Felicitări realizatorilor acestui documentar ..... felicitări
Am facut armata in 1971 - 1973 la graniceri, mai intai la Tulcea, apoi la Constanta si Baneasa iar in final la Ostrov unde am ajuns ajutor de comandant pichet. A fost o experienta de neuitat; experienta care m-a trezit la realitate si m-a calit pentru viata. Nu regret absolut nimic si as repeta aceasta experienta daca as avea sansa. Servinduti si aparinduti tara este nu numai o datorie dar si o onoare. Astazi aceasta onoare lipseste, pentru simplul motiv ca rolul armatei nu mai este ca sa serveasca tara, dar interesele celor care nimic nu au de a face cu tara.
Am facut la Craiova , in 2000...a fost ok dintr-un anumit punct de vedere, nu cred ca a fost pierdere de timp, am legat prietenii,si am invatat multe lucruri, .As recomanda , multor baietasi " fetite" sa treaca ,prin privatiunile vietii, i-ar schimba pe multi!! Restul e legenda!..pt cunoscatori..
Și eu as vrea la fel. Sa le mai ofere un pic de masculinitate
@@ralucaiulya9193 8ññññkoookkl
si eu Craiova dar 1076-1978 la 17-48 acum e tribunalul militar acolo
A fost o perioada frumoasa din viata mea. Am avut camarazi deosebiti. in Decembrie 89 am fost in divizion la Adanca langa Targoviste. A fost stare de lupta.
Adică, aceia care vorbesc despre calitatea mâncării, sunt mincinoși?!
@@carmenfocsa6944- Mincare cazonă. Nu erai la restaurant 3 stele. Depinde de bucătar dacă știe ceva bucătărie. Noi in 1975 am avut bucătar de al nostru foarte bun, ff priceput. Făcea mincare și pt popotă.
Frumoase aduceri aminte cu toate că in unele perioade a fost greu și foarte greu !
În 1996 am făcut armata. Printre ultimele generații care au mai prins-o. Mie personal mi-a prins bine, că m-am călit fizic. Am _băgat_ gardă opt luni în obiectiv în munți, după cele patru luni de instrucție de la început.
S-a mai făcut încă 10 ani apoi
Să trăiți bine că trebuie
Ca multe alte lucruri in lume au fost si bune si rele in armata. Am purtat o gaura in izmene vreo trei luni. Cand am reusit sa-mi fac rost de o uniforma noua am ajuns "submarin", adica trebuia sa ma camuflez printre trestii si broaste. Am injurat atunci cat cinci generatii de birjari, acum insa ma ia un soi de melancolie. Ciudat cum ne schimbam cu vremea... Sanatate la toti!
Un comentariu de bun simt. Bravo.
Să fim serioși.Daca erai cât de cât inteligent îți găseai un post bun.Dar erau unii , uitnd- u-te la fața lor, nu exprimau nici cea mai mica umbră de inteligenta . Tineri de prin sate uitate de Dumnezeu,cu priviri tâmpe, sănătoși și bine clădiți dealtfel,dar ai căror părinți considerau scoala o pierdere de timp.
armata ? un dezastru . mai ales daca cadeai cu borfasi hoti sau asa zisii smecheri, adica ratati .
@@paulionascu4297 am avut onoarea sa fac armata cu asa zisi tarani, si imi amintesc cu placere un moldovean cioban de prfesie care ne dadea lectii in felul de comportare, de a fi, prin modestie si chiar prin inteligenta cu care judeca lucrurile si viata si totusi aveam o invidie ca era un tragator de elita, eu am terminat informatica, am avut indivizi din Timisoara smecheri foc care se dadeau grozavi, nu cu mine cu restul, eu fiind tot din Timisoara, oameni care mi-au inspirat dispret(nimic nu e perfect). Am umblat mult prin tara( si prin lume)in catune uitate, si am descoperit o inteligenta stralucitoare o gindire simpla, coerenta, concreta, pura si lucida la taranul roman, ceea ce nu am gasit pe la orase. In Romania comunista cam toti romani isi doreau si isi ajutau copiii sa devina oameni cu carte, era o mindrie si o cinste
@@0210laur Foarte bun comentariul.l si foarte pertinent...
Mulți ani fericiți vă doresc la toți și multă fericire pentru dumneavoastră și eu am am făcut o viață fericită vă doresc eu vă doresc multă sănătate fericire și tot binele din lume
Mă bucur ca v-am gasit. Și eu am fost militar în termen la Pompieri Craiova. Perioada a fost între septembrie 1961 și decembrie 1963, deci 2 ani si 4 luni, nu cum se minte acum ca atunci stagiul militar obligatoriu era de 1 an și 4 luni. In anul 1957 s-a trecut prima oară prin decret la 2 ani și 4 luni, iar pentru unii perioada a fost și mai mare. Printr-un nou Decret din 1964, perioada s-a micsorat la 1 an și 4 luni. Asta pentru cei fără facultate. La calcularea pensiei nu mi-au recunoscut stagiul militar si nici facultatea. dupa multi ani mi-ai recunoscut stagiul militar, dar doar 1 an si 4 luni si pentru 26 de ani am primit ani de zile 308 lei/luna. De un an mi-ai ridicat pensia la 600 lei, iar acum mi-au cerut banii inapoi! Am vorbit cu avocata mea si cred ca vom castiga. Ma descurc fara probleme. Eu am dat examen la conservator, la care am luat o nota mai mare ca majoritatea colegilor care au reușit examenul de intrare, dar am fost amânat pentru anul următor cu pretextul ca inca nu implinisem 18 ani. Ca pompier am fost la multe incendii și-am reușit unele lucruri de curaj, scapand oameni sau bunuri pentru care am fost ridicat in grad primind si o medalie. Nu mi-a fost ușor și de multe ori cand eram noaptea de servici, sunam acasa si plangeam rugandu-i pe ai mei sa facă ceva sa ma aducă la București. Mi-aduc aminte ca Unitatea mea avea mai multe masini cu cisterna vechi și motor diesel. Nu porneau decât împinse cu putere. Primii care reușeau sa porneasca masina, plecau mai departe sa stinga focul. De la începutul alarmei, aveam 30 de secunde pe timp de zi și 60 de secunde noaptea ca sa fim îmbrăcați cu tot echipamentul pregătit și cu mașina cu motorul pornit. Era o lupta teribile intre echipajele masinilor care sa plece primii, deoarece asa scapam de instrucție în ziua aceea și vedeam și natura sau alte locuri, nu monotonia cazarmii. Mai ganditi-va ca raza de actiune a noastra era de 80 km, iar mașinile noastre puteau sa mearga cu maximum 60 km/h. La incendiu dacă era la țară, țăranii veneau după ce stingeam focul, cu o caldare de vin, bucăți mari de branza telemea, mămăligă caldă și ceapa "laminata" adică praz. Făceam petreceri pe care mi le aduc aminte cu plăcere si-acuma. Ganditi-va ca mașinile de pompieri mai vechi cum erau ale noastre, nu aveau decat 3-4 locuri în cabină, restul de 5-6 pompieri stateau afara pe o placa metalica, la care la 1.50m sus pe cisterna, era fixată o teava de aramă de care ne puteam tine și mai ales, de care ne prindeam cu cârligele mari de la brau. Asta era salvarea când cate unii beau prea mult din caldarea de vin, ca sa nu-i pierdem pe jos. Soferii dădeau semnale mai dinainte de a intra pe poarta cazarmii, ca sa sara ceilalți colegi să-i ajute pe cei atarnati de carlige din pricina lui Bachus, spre a nu fi văzuți de șefi. Grupa cu care venisem și eu la Craiova era de 42 de tineri cu liceu sau școli tehnice, mai toți bine educați iar asta ne-a făcut sa fim foarte uniți. Datorită faptului că făcusem sport cu rezultate bune la Canotaj Academic la Stiinta, box la Progresul și tir Sportiv la Stiinta, am fost în cele din urma chemat de Clubul Dinamo București la Compania Sportivă. Sediul companiei Sportive era atunci sub tribune. Se auzise ca vreau sa devin artist și poate de asta am primit primul loc de munca la WC-urile de sub tribune. Era iarna cu frig puternic iar în WC-uri era totul înghețat. Puteam aduce apa calda în galeata de la bucataria companiei care era la peste 200 m distanta, dar pana ajungeam la locul muncii, apa se racea și nu mai avea niciun efect. Maiorul comandant al Companiei Sportive a venit sa controleze si vazand mormanele de murdărie înghețate s-a supărat. Mi-a spus că dacă data viitoare cand vine nu găsește o curatare perfecta, ma va trimite in arest. A subliniat ca vine cu o prajitura pe care vrea s-o scape pe jos, sa o ridice și s-o manance fara scarba așa de curat trebuie sa fie! Ei, am trecut și de asta, ca el a venit, curățenie pe înghețul de atunci nu se putea face cu apa rece așa ca am făcut o saptamana de arest. După ceva timp ne-am împăcat ca avea nevoie de cineva să-i scrie unele lucrări frumos si caligrafic și m-am oferit eu, reușind sa mi-l fac prieten. I-am propus ca impreuna cu alți 2 colegi, să organizăm un Centru Cultural Politic cu care sa scoatem saptamanal o gazeta cu faptele și reusitele militarilor și ne-a dat voie. La intrarea în sala acestui Centru Cultural Politic pusesem o inscriptie mare pe care scria: TINETINE DE ORICE NUMAI DE VORBĂ NU! AICI SE LUCREAZA!
@John Citizen La marina era cea mai lunga armata.Pe vremea mea ei făceau 2 ani ,ceilalți un an și patru luni.
Ohoo,demult tare! 👏👏👏
94-95 CT si dupa jurământ la Murfatlar, am vrut sa ma mut cand am avut ocazia.Am terminat caporal. Am plecat la cerere la 19 ani, nu am vrut sa astept ordinul de încorporare.Experienta de viata!
A fost o perioadă a vieții în care mulți au devenit bărbați, în adevăratul sens al cuvântului. Am "servit patria" in cadrul trupelor de grăniceri. Nu regret nimic. UM 2821 și 2840.Paza frontierei 2872,DENTA.
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤
Tot respectul pentru toți cei care au facut armata si si-au servit țară.
@@vioricaciorcei304 daaa lasa ti vrăjeală asta ..atat sustine ti asta ca pe ceva sfant !! ..nici sa nu aud de asa ceva 🙈🙈
@@robertrau8597 ești bolnav rău
@@adrianciobanu5856 ju sunt deloc ,nam de ce sa fiu
La noi nu era cu drepti si culcat ci ,,pentru luptă”... ,,pentru miscare” ... Devenea si mai ,,interesant” daca trebuia sa ,,ascunzi” in pământ ca să nu se vadă tunul de 100 si mai apoi la unitatea ,,de acasă” sa ,,rupi” în 8 bucați tunul de 76 ptr samarizare și să-l si samarizezi. Eu am fost la artileria de Vânători de Munte în 74-76 și am fost in doua campanii la muncile agricole: vara, la Ianca la irigat porumbul si toamna, in Balta in dreptul la Blasova, la cules. Să nu uitam ca in 74 a fost terminat Transfăgărășanul care a fost făcut cu militari in termen, in speță geniști, si cu ,,Buceagele” și ,,Steagurile ” alea românești facute la Brașov. Glorie Eternă armatei Române
Si astazi armata este necesara ca a-i invete pe tineri o meserie si sa-i trimita in teren sa repare drumuri si parculetele de joaca ale copiilor , sa repare scolile ,gradinitele si curtile acestora ,si de ce nu sa infrumuseteze fatadele cladiririlor din Bucuresti si mai ales sa repare Universitatea ca acum patru , cinci ani inca se mai vedeau urmele gloantelor din 1989 ,si sa aiba si o fanfara care sa cânte duminicile in foisorul din Parcul Cismigiu pentru inceput si ar putea sa invete si populatia României sa-si asculte muzica populara si sa reânceapa sa joace dansurile noastre populare , prin parcuri sau in curtile scolilor ,Populatia tarii este prea preocupata de problemele de zi cu zi pentru a se mai ingriji si de asta ,Si inca ceva . sa-i puna pe cei care mâzgalesc fatadele cu grafiti sa vopseasca fatadele cladirilor, daca nu ii gasesc sa le vopseasca armata ,,La Primaria Bucurestiului erau IN INTERIOR niste crapaturi de era posibil sa bag mâna in ele asa erau de mari crapaturile din pereti , mai sunt inca ?
Când am fost pentru prima dată de serviciu la bucătărie, sergentul de serviciu ne-a dat 4 cuțite și ne-a dus la o grămadă de cartofi mare de vreo
3 tone. Cu 4 soldați am curățat cartofi până la ora 3 dimineața...
Era așa de mare grămada de cartofi, că nu ne vedeam colegul din partea opusă a grămezii...
În rest, căprărie de neam prost, ofițeri bolnavi de alcoolism și lecțiile politice. Niște tâmpiți în uniformă. Nu mă miră, că au tras în popor în 1989... De când mă ocup de istoria Românilor, am constatat, că cel mai mare dușman al României este Poporul Român.
)))) 3 tone?. ce au facut cu asa mare cantitate? Piure praf? sau congelati rapid pt KFC..
)))) 3 tone?. ce au facut c. u asa mare cantitate? Piure praf?
Mananci cacat.In armata, se respecta stingerea cu strictete, exceptand plantoanele.Basemele astea le pastrati pentru nepotii care poate vor crede.Era prostime multa, dar si din partea dumneavoastra se resimte acelasi miros.
Au luat din tonele alea cît lea trebuit .Doar nu a curățit toate tonele.
Mai taie din tonele alea dă-le dracu. Armata nu plăcea, beizadelelor ,fitosilor,copiilor crescuți sub fustele mamei ,care în primele treiaxim patru luni se învârteau de o clasare cu sau fără revenire ,deobicei, fără .
Nu stiu la altii cum a fost da la noi la Brasov unde am facut eu armata, am facut plantoane, sectoare, ( WC-ul era ce mai usor) am facut armata asa cum scria in regulamentele militare, de la fruntas la comandatul de batalion, nici unul nu ti-a lezat asa cum se cheama acuma drepturile omului, nu te-a umilit. Dimpotriva am simtit ca daca faceai vreo prostioara te pedepseau, dar asa mai parinteste. De ex. a fugit/dezertat unul cu masina de transmisiuni de la Brasov la Arad si a primit 10 zile de arest din care a facut vreo 4, a fost scos in fata batalionului si bestelit si amenintat cu 2 ani de disciplinar, dar nimic nu s-a intamplat. Si eu in timp ce pazeam traseul lui Ceausescu la Sinaia, iarna, am plecat sa ma misc sa nu inghet, sa vizitez Sinaia pe jos, m-au prins securitatea civila, m-au dus la punctul de comanda a lui Ceausecu, ..Am primit 10 zile de arest sever, dar pana la urma nu am facut nici o zi. Politica era sa se ingroape toate "greselile ' militarilor in unitate sa nu se afle peste gardurile batalionului. Trebuia 90% sa fim militar de frunte, grupa de frunte, companie, Batalion de frunte. Dar ca si in comnunism planul se depasea si prin diferite manevre se ajungea la 100%. Binenteles ca au fost si comandanti prosti si trageau tare sa ia grade, si exagerau cu niste chestii ( Omul este stapanit de spiritul de supravetuire si completez eu cu spiritul de capatuire- unii). Dar cum se spune prostia este imprastiata uniform. Si nimeni nu se crede prost, nici portarul de la rectorat nici un student, si nici un profesor, si nici ala de sta la coltul strazii cu mana intinsa. Si poate nici nu e. Aici toti ce citesc/scriu sunt super destepti sau altruisti? Acuma cu gripa asta aud ca un preot de 71 de ani, din Italia, avea nevoie de ventilator, credinciosii au pus mana de la mana si i-au luat unul. Si el i-a daruit unui tanar necunoscut acest ventilator. Rezultatul. El decedat tanaru scapat. Cati dintre voi ati fi putut sa faceti asta . Eu nu cred ca as fi fost in stare. Si am cam varsta domniei sale.
De bromură,am auzit și eu în "perioadă',dar a fost totul un mit,la care m-am convins căci am fost furierul (magazionerul) de companie în frontiera de la Prut și nu am avut așa ceva în magazie, pentru slăbirea potenței la militari.
Nu e mit. A fost pe bune , nu stiu daca in toate unitatile. Tin minte ca eram responsabil sa aduc ratiile de mancare, materia prima pentru cele 3 mese ale zilei. Eram caporal si impreuna cu un soldat am mers la o magazie de alimente la vreo 800 de metri de popota cu un tabel ce sa iau de acolo. Am luat toate alimentele si l-a sfarsit am primit intr-un pahar de plastic cam 50ml acea substanta cu specificatia sa o punem in marmita mare de ceai la final . Ghici ce... soldatul a vazut-o pe carucior , semana cu coniacul la culoare, a dat-o peste cap fara sa vad. Am ras de el 1 luna intreaga. Legat de faptul daca a avut efect, se pare ca da dar fara alte efecte adverse :)
Era un mit la fel ca si laserul de frica căruia,pesemne,nu au intrat rușii in țară în ' 68.
Mie mi-a plăcut foarte mult armata cu toate bune și rele am făcut un an și opt luni și aș mai face și cinci ani în aceleași condiții fără mofturi forța și putere soldați
"DIRIBAU", vulgar : "DILIBAU", pe romaneste, isi trage denumirea, sau, abrevierea, de la Consortiul germano-roman de lucrari de geniu, extrem de important, in perioada ultimului razboi mondial : Deutsch-Rumanisch Bebauung : "DERUBAU". Acest consortiu, de pilda, a construit linia de centura de circulatie fluida a capitalei, si astazi in folosinta... avand ca scop fluidizarea traficului spre Ploiesti (rafinarii, etc...) Grosimea, calitatea, betonului si subansamblul sunt de cea mai buna lucrare, ca sa reziste la bombardamente, chiar si acum, dupa 70 de ani... Romania lucrului bine facut, cu nemti.
Acolo am fost si eu..diribau.. Craiova,TG.Jiu.Deva..☝️✌️
Cu nemții nicidecum cu Iohannis !/
@@ionutionut1944 Ionuț Johannis nu este neamt!
@@UserulFaraNume2023 ?
Deutsch-Rumanisch Bebauung : "DERUBAU". Multumesc, nu stiam! Eu artilerie antiaeriana, anii 80. Hai LIBI! :)
Am facut la Prundu Bargaului la vanatori de munte si ultimile luni la Bucuresti la munca. M.am eliberat ìn 87.Trist ca de atunci a trecut asa repede timpu...
La Prundu Bargaului am fost si eu timp de 7 ani, pe vremea cand era ''Casa de copii orfani'', care sa desfiintat in 1974 si s-a transformat in unitate militara vanatori de munte.
Ai nume de evreu
@@radu4885 Nici vorba , total gresit.
Ai facut armata la "elita" cum sunt considerati" vanatorii"
@@crisw8414 De pare ca nu ai inteles ce am scris. Eu am facut armata in Calarasi.
@Constantin Marin am făcut armata la TR termen redus, timp de 6 luni in 2006, penultimul ciclul obligatoriu . Ca TR-isti nu am dus-o rău, însă vedeam zinic abuzuri față de ceilalți soldați: zilnic erau duși la muncă la casele și gradinile comandantului și a unor maiori, nu era zi să nu vedem in unitate cadre care umblau țapeni de beți, soldați agresați fizic și umiliți, având camera deasupra cantinei vedeam cum săptămânal comandantul punea o jumătate de carcasă de porc in portbagaj, soldații erau trimiși de comandant să strângă cărămizi dintr-o fermă dezafectată (fără protecție, cu riscul de a se dărâma zidul pe ei) .......... și roate astea in 2006 in Zalău, nu vreau să îmi imaginez ce era înainte.
01626...AIUD......63 in dormitor.......era ok,sanatosi...SSC-UL ...inclusiv eu dupa 6 luni....era fain,cu coada da ne spalam, ne barbieream.... ne spalam intr-un frig de trazneste.... gandind acum...Imi aduc aminte ca am gasit un vierme in fasole.....am primit un picior in fluier de la OSB(eu fiind SSB)....era o chestie, nu zii ce vezi...gandeste si fa cum trebuie.....Tucu Vanea nu a trecut acest test, l-am ajutat enorm....era din leatul meu.......si am mers inainte........Diribau....
Felicitări pentru episod.
Am ajuns si eu prin armata,dar intr-o perioada usoara a armatei. intre 2004-2005,ciclu de octombrie. pot spune ca am prins armata foarte usoara. ce mi s-a parut culmea a fost ca din prima zi am fost respectati(pt multi greu de crezut),se vorbea frumos cu noi,nu exista "legea veteranului",nu mai existau abuzuri din partea cadrelor si a caporarilor pt ca erau aspru pedepsiti,mancare buna,instructia usoara. daca afara burnitza,nu ne lasau sa iesim la instructie,ne preda ca la scoala regulament militar si ne asculta. nu primeam note,doar "bravo" sau sanctiuni(flotari,genoflexiuni). perioada de intructie de 90 de zile am facut la Caracal si apoi la Pitesti( 9 luni paza la depozitul de munitii),ca si incadrare am fost la P.O.S (Paza Obiective Speciale).
Perioada la Caracal ai facut-o la 01256?
@@skillertrickshot2564 da
La Pitești la depozit, mai miroseau hambarele alea a usturoi, sau le-au dărâmat?
@@marianmarin8788 nu stiu de ce hambare vorbesti,eu am facut la depozitul de munitii al garnizoanei,in Gavana,langa Transmisiuni
@@essioniko7425 Acolo...Eu am făcut școala militară din gura Trivalii 89-91...mergeam pe drumul ăla vreun km. și erau niște depozite mari din lemn pe stânga și pe dreapta drumului...de la ele mai mergeai vreo 200m până la poarta depozitului... puteau a usturoi de trasneau... probabil până în 2004 le-au dărâmat...
Am facut armata in '93 ,la vanatori de munte la Ghimbav ..
Am tras in postul de santimela ,dupa un caporal care imi facuse mizerii ,si care sarise gardul dupa alcool ,trimis de OS..
M am facut ca nu l cunosc ,l am somat ,si am tras in aer ...
S a musamalizat tot ,doar eu am facut 12 zile de arest si aloi mutat disciplinar la Feldioara ,la munca pe un santier arheologic!
Alexandru Mihai
Și eu am fost la Feldioara , timp de 5 zile , intr-o aplicație , Iulie 1988.
Salutari.!
bine ti-au făcut.
hă hă
@@floringramaticu3009 👍👍👍😂🤣🤣🤣🤣🤣
Multă stimă pentru dumneavoastră
Sant de 64 de ani, am fost in armata in anul 1977, am prins aceel dezastruos cutremur de la 4 martie.
Nu-mi pare rau ca am fost demn in a-mi servi patria.
Eram in post la CC în București..0609 Băneasa...Intr o luna am fost dispersati toți.
M am liberat de la Centrul Chinologic Sibiu..!
Bravo, respect, (nu pentru haina militară) dar și părere de rău pentru cei cu bun simț și educație de la părinți pentru că ați avut tărie psihică in condiții de privațiuni și umilințe atât din partea cadrelor militare cât și din partea,, veteranilor " cu caracter de rahat! Nici Dumnezeu nu vă mai dă acele luni pierdute inapoi!
Nu au fost luni pierdute, am devenit bărbați !
esti mare ratat daca ai avut nevoie de mizeria asta ca sa devii barbat. Probabil cel mult ai devenit un barbat mediocru.. probabil nici atat.. doar un frustrat.
@@corneliuluncan928 Dar inainte ce ati fost??!!
Eu am terminat in martie 90, la transmisiuni in cadrul batalionului de graniceri, 1 an si 6 luni. Am prins si revolutia din cauza careia am mai fost tinuti 2 luni. Da a fost o experienta de neuitat si e adevarat ca te transforma din baiat in barbat. Pe mine m-a traumatizat destul de mult armata si acest reportaj este putin cam bland. Armate pe vremea lui Ceausescu era aproximativ cu ce este puscaria in zilele acestea. Cu toate astea cred ca la multi le-ar prinde bine si astazi sa o faca...hai sa nu spunem 1an si 4 luni dar macar 6 luni obligatoriu pentru toti. Inveti pe pielea ta multe, multe care te vor ajuta in viata...sa cosi, sa calci, sa induri de foame/ sa inveti ca poti trai si cu mancare care arata si are un gust -groaznic, sa mori de frig, de cald, sa iti speli hainele zilnic, sa nu comentezi aiurea si sa traiesti intr-o comunitate, 40 intr-o incapere, sa induri, sa ai rabdare, sa te bazezi numai pe tine pt ca in armata esti pe cont propriu, fara mama, frate, sora, bunica, si multe altele...
Au fost gradati dracosi dar cind sau imbracat in civil iti era mila sai vezi.
Perfect
40 într-o încăpere !!
Ce o fi fost acolo când era fasole la cină 😮😊😊
Am fost studentă intre anii 1974-1978 și am făcut armata, la topografi , semnul de armă era un T. Nu pot să zic că mi-a displăcut. In timpul anului aveam 1 zi pe săptămână pregătire, care era teoretică iar vara aveam 1 lună instructie militară , partea frumoasă a fost că am învățat să folosim AKM-ul. La terminarea facultății, stagiul militar echivala cu 9 luni. Instruirea o făceam cu ofițerese, tinere și frumușele.
Da ce bărbați adevărați ieșeau majoritatea , disciplinați și muncitori!
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
Edevărat , așa era armată și eu am făcut-o în 84,85,86 ianuarie 21 am liberat , a fost bună că te educa și te făcea bărbat , le învață pe uni nemernici ,ce era respectul și să vază viața în ansamblu să trăiască în societate aici respect , dar acum avem o societate de rahat , needucată 😮😅😊❤
Și totuși nu te-a EDUCAT , greu cu limba română.!!!
Am 50 ani...cand vad colegi de sv.care dimineata nu se spala nici macar pe fata....si sunt speriati sa iasa afara de frig...MA BUCUR ca am facut ARMATA...DISCIPLINA !
Am facut la dilibao,pus piatra pe sine de cale ferata,taiat stuf,desfundat conducte,veceuri si alte haznale.ce frumos era.
Asa e. Armata te facea mai curajos, mai decis, cu alte cuvinte mai barbat. Traiasca armata
Armata, soldat, subjugat de drepturi umane, am fost acolo, am cunoscut oameni si flegme
👪👪👪⚖️⚖️⚖️⚖️🌏🌏 adevărații bărbații. Da dar eram uniti si am ramas mulți prieteni de toate etnie. Cu mult respect pentru lecturii ofițerii cateau instruit. Si minunății comandați de unitati si marii unități. Cinste si onoare armatei Romane.❤❤❤❤
Am vazut comentarii ca, "...taranii erau cei mai prosti...".
Taranii? La figurat da. Am vazut o gramada de oraseni (si inca vad zi de zi) lipsiti de bunul simt. Prostia inca domina si e si molipsitoare pentru unele cercuri de persoane. Am crezut ca o data cu revolutia, prostia va fi eradicata. ...dar se pare ca a evoluat. ...cititi comentarii cei care aveti un pic de minte si bun simt , dupa care sa vedeti ca imi dati dreptate.
Prostia a ajuns la rang de cinste.VAI de noi.
Îti dau dreptaze.Prostia e foarte exploatabilā, profitabilā.Nu degeaba spune românul, prost sā fii noroc sā ai, sau s-a-ntâlnit hotu' cu prostu'.
cei care isi bateau joc de ceilalti erau in general cei fara educatie/scoala
Armata romana
O mare mizerie care fura pur si simplu 16 luni din cea mai frumoasa perioada a tineretii baietilor si care s-a dovedit absolut inutila!!
Sistemul ante-decembrist era ingaduitor cu fetele si bestial cu baietii!! Sunt din ce in ce mai putini cei ce stiu cum se intra la facultati pe atunci!! Daca nu intrau, pe fete le durea in ‘’pasarica’’ se smiorcaiau putin si se duceau acasa unde, majoritatea, beneficiau de sprijinul firesc al parintilor, stateau acasa si se pregateau un an, fara griji.
Eheeeiii…, daca baietii nu intrau, cautau o facultate care nu prea ii interesa si unde mai ramaneau locuri pentru toamna, isi sacrificau toata vara tocind si isi incercau o noua sansa chinuita, care putea fi si ea sortita esecului.
Majoritatea facultatilor nu prea aveau locuri pentru toamna!! Baietilor ghinionisti, glorioasa armie rromiineasca nu le dadea nici macar sansa unei noi incercari peste un an si, in septembrie, venea necrutatorul ordin de chemare ‘’sub drapel’’, de care scapau doar cei cu pile puternice (erau si d’aia!!) sau cei cu boli care, daca erau reale si nu ‘’aranjate’’ tot pe pile, era mai bine sa nu le ai si sa faci curva aia de armata!!
Ajunsi in armata la ‘’trupa’’ aveau parte de umilinte, batjocura si mizerii greu de imaginat, despre care puteti afla detalii de la cei ce au devenit ‘’barbati adevarati’’ trecand prin aceste oribile incercari, care nu le-au folosit la NIMIC!!
Am avut norocul sa fiu ultima serie de absolventi de facultate care faceau, dupa terminare, 6 luni de armata la scolile de ofiteri in rezerva, unde regimul era mai lejer decat la ‘’trupa’’ dar putea fi destul de greu daca aveai comandanti de pluton prea ‘’scrofulosi’’ (vorba lui Ghita Pristanda) si dornici de avansare!! Am vazut si din astia la Lipova, unde mi-am irosit sase luni din viata dar unde, din fericire, am avut parte de o conjunctura favorabila si timpul a trecut relative usor, lasand in urma doar unele amintiri mai nostime!!
Eii…, dar daca am facut doar 6 luni de armata rezulta ca sunt ‘’semi-barbat’’ (chiar daca biologic sunt in regula…) dar totusi am fost instare ca ma insor, sa am un fiu si apoi doi nepoti!!
Ma bucur ca nu a trecut prin experienta de racan (la Lipova eram ‘’elevi”) al glorioasa armii rromiinesti!!!
Armata... contraste si sentimente amestecate...acolo am cunoscut cei mai destepti oameni si tot acolo am vazut cea mai multa prostie adunata la un loc... Am avut ghinion, am facut doi ani si sase zile, la marina... Mangalia, Tulcea, Cernavoda, septembrie `87 - septembrie `89. As putea scrie mult, dar... a trecut... Voi, care ati trecut prin asta stiti: frig, arsita, mancare proasta si insuficienta, abuzuri greu de imaginat, lipsa de somn, apa calda din cand in cand... Simteam ca e perioada cea mai neagra din comunism, spre sfarsitul lui, cand parca se adunasera toate lipsurile si nevoile din lume.... Slava Domnului, a trecut, si... ``m-am intors barbat``!!! :)))
Respect pentru toti care au prins acele timpuri ca militari in termen si armata nu a insemnat pentru ei o oportunitate de a-si etala prostia! Stiu ``batranii`` ce vorbesc...
si eu am prins, nasol, la infanterie, si n-am murit - ce crezi, nu le-ar prinde bine tinerilor de azi, oleaca de armata ?
@@ioncv5295 Ooho!!! Si-nca cum!!!
E drept, cu niste reguli, fara dezumanizarea prin care am trecut noi dar am avut taria sa-i rezistam, insa le-ar prinde al dracului de bine tuturor astora care cred ca doar li se cuvine....
UM 0854 Fălticeni-Suceava la pichetul de incendiu. Strigam " Hai,liba". Ăsta era salutul nostru când eram tilicari. După 3 luni am fost mutat la Grupul de Pompieri Șerban Cantacuzino Prahova. Acum ISU Prahova. Dar pentru mine nu erau condiții acceptabile,erau chiar bune. N-am fost soldat în timpul comuniștilor,am fost după. 1997-1998. Dar încă se mai păstrau unele reminiscențe din comunism. Dar...nu-mi pare rău că am făcut armata. Chiar îmi aduc aminte cu plăcere. Am avut și unele privațiuni,dar m-am obișnuit cu ele. M-au disciplinat. Au mai fost colegi care au făcut-o lată de tot.Dormeau în post, amestecau spirt cu pastă de dinți, și consumau, săreau gardul,dar erau cazuri izolate. Dacă-ți vedeai de program și erai regulamentar, nu-ți zicea nimeni nimic. Mai erau fii de patroni, care se tot văitau de condiții,și mămica împreună cu tăticu, aranjau să-i claseze ca inapți pentru serviciul militar,și iar se tot scălămbăneau când auzeau că nu se putea face nimic. Ce mai...era teatru,frate. Se luau în gură cu gradații, și cu plantoanele și sectoarele,le-nchideau gura. Era spectacol cu ei.Râdeam ca la Stan și Bran. Eu n-am avut parte de nici un tăvălău,cu excepția perioadei de instrucție, când toată lumea făcea același lucru. După instrucție, cu gradații și sergenții angajați pe bază de contract, era viață și frăție. Mai o carte,mai o tablă, mai un fotbal, mai un film la tv, era chiar frumos. În primele 3 luni am avut trageri cu nemiluita. În ultimele 3 luni,mai ieșeam la trageri cu tilicarii,că mă plictiseam. Permisii și învoiri,carnetul de serviciu era plin. La 2 săptămâni, înțolit în civil, și liber ca taxiul. Atmosferă a-ntâia. Mi-a părut rău după liberare din cauza prieteniilor pe care le-am legat.
As fi curios daca s-ar deschide iarasi zonele miniere , cum ar reactiona lumea astazi? Sunt sigur ca ar fi cel putin 10 pe un loc la angajare. Mai ales daca s-ar plati corespunzator...
Nuuuu !intre timp romanii s au imputurosat .
Poți să mergi în Valea Jiului, să faci cunoștință cu niște mineri autentici, încă mai există. E o muncă abrutizantă, iar oamenii care o practică sunt pe măsură.
Românii sunt oameni curajoși și patrioti. Dragoste din Canada.
Ma refer la anii '88-'89. Am facut 1 an si 4 luni la MI. Atunci ca si acum Romania era impartita de relatii ("pilele"), bani dar si de educatie. Autoritatilor le placeau cocteilurile. "Leaturi" din zone absolut aleatorii si oameni cu diverse pregatiri sau fara erau pusi laolalta.
Ceea ce nu se specifica in documentar sau poate nu am fost eu suficient de atent este ca multi aici au invatat o meserie cu care apoi au iesit la pensie ex. soferi, transmisionisti, agenti sanitari, pompieri, tehnicieni agricoli, constructori etc.
Pentru mine a fost o experienta de care ma puteam lipsi, timp pierdut.
Multa instructie, trageri in poligon foarte dese, alarme la fel de frecvente cu "dislocari" cand vremea era mai urata.
Acum daca ma gandesc ce aveam toti in comun probabil conditia fizica. Eu facusem lupte libere apoi handbal tot la un club MI, mai erau si alti sportivi dar si lucratori agricoli, forestieri etc.
Nu am tinut legatura cu nimeni. Au trecut 30-31 de ani de atunci.
Multi înainte să mai treacă și să le povestești la strănepoți cum ai făcut armata...
In c'è oras sau unitate ai facut in trupele de securitate cumva si eu am facut la trupe Baneasa Bucuresti 88 ,,89 nu am prins rrevolutia Ca' mam liberat in sptembrie 0563
@@sanduiacob4420 Chiar nu vreau sa-mi amintesc perioada sinistra 88-89 si nici sa-mi depanam acei ani cu fosti camarazi de leat.
Daca nu era acest filmulet sigur amintirile nu mi-ar fi fost trezite... Multa sanatate si ganduri bune!
PS. Sunt sigur ca vei gasi alti camarazi dispusi cu placere sa povesteasca despre acei ani.
Ai făcut cu pile ..sportiv în qrmata
Respect.Au fost și bune și rele dar ,deveneai om . Îți respectai jurământul.
Am slujit la UM 01775 Craiova 1974/76..tot ce se vede in reportaj asa a fost.
Nu as dori sa pierd nici o zi din acea scoala a vietii si as dori ca fiecare tanar sa faca un stagiu militar!! Baiat din Sibiu cu bacalaureat,dar fara mofturi si fite.
Nu moare nimeni..o conducta,o adunare generala o telemea ,painea erst f.buna..o siticla de vodca si beri...te descurci acolo..te descurci si in viata!!☝️
Nu as vrea sa fi pierdut nici o zi din armata,chiar cu 50 de camerazi in baraca dormitor,fara apa nici rece ,nici calda... ne-am descurcat si toate bune..
Am avut niste ofiteri cumsecade care au fost buni cu noi baietii..Nu pot spune altceva!! O scoala a vietii extraordinar de buna ptr mine!
Salutari la toti care au slujit ✌️😎
Foarte interesant!
Bravooo..
Da, grupa 1 mereu primea wc-ul 😀😀😀
Pe zicala: "Prostului dă-i puterea ca cel inteligent pune întrebări" ..mulți au pătimit multe.
A fost greu, dar azi 4 luni ar fi foarte utile !!
Salut toti camarazii de aici indiferent de virsta...leat..1987 mai 1988 decembrie
Ce frumos
Aveam 20 de ani, sănătoși, obișnuiți cu greutățile și nu mămăligi. Pentru multi dintre noi, viață de soldat era mai ușoară și lipsită de griji față de cea de acasă. Regimul de "căprărie" era tradiție veche, bunicii noștri în armata regală erau bătuți la cea mai mică abatere și nu aveau posibilitatea de a ieși la raport. In toate armatele, chiar și în statele democratice regimul este dur și în zilele noastre. Regimul cazon exclude democrația, că vrem sau nu, militarul trebuie sa execute fără șovăire chiar și cele mai "absurde " ordine . Chiar dacă ne place sa denigram regimul trecut, serviciul militar nu era perceput că o teroare, erau și momente frumoase și prin delasarea specific națională, disciplina era ceva relativ, ignorată cu nonșalanță .
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
@@robertrau8597 Pe unii nimic nu-i face oameni adevărați...Și, după cum scrii, nici școala n-a reușit! Școala vieții te duce uneori la pușcărie!
Sa spui o asemenea aberatie ca perioada de militar in termen a fost mai bună si frumoasa decit in civili inseamna ca tu ai trait in Oltenia intr-o mizerie totala ori ai trait prin canale ca sobolanii.
@gabyradu8266 Pentru ce ai învățat, nu trebuia să faci armata. Dovedești un caracter slab, influențabil. Te-au învățat tovarășii tăi, „cretinii” de care vorbești, nu armata. Te pomeni că tu erai o fată mare, cult și manierat. Acolo a ieșit la iveală caracterul, „soiul”, te-a obligat cineva să înveți acele lucruri? Nu cred, te-ai „lipit” de alții mai „șmecheri” voind să fi ca ei. Probabil și acum ești la fel, bine ar fi să nu.
am fost la munca 1 an si patru luni...a fost minunat
În armată mi-au plăcut aplicațiile! Am făcut exerciții pentru mai multe situații de luptă, și deși nu erau ușoare, ne plăceau, erau interesante. Atunci chiar simțeai că faci stagiul militar!
Am învățat să trag cu tot armamentul de infanterie, inclusiv cu aruncătorul de grenade, și aruncarea grenadei cu mâna, care este foarte periculoasă!
Adevărat ce spun acești oameni...cu astfel de oameni mă împușc in maxim o săptămână.
O amintire frumoasa!! Am plecat tinar, m am intors barbat, UM 01656 bucuresti, septembrie '89, am facut revolutia la zi, dar nu regret nimic, am terminat Sergent, in ultima zi de armata m am dus sa mi Salut locotenentul si fosti Mei bibani, care acum deveneau veterani, o zi de neuitat!,
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
scriu si eu aici "la plesneala"...poate imi regasesc fosti colegi (camarazi) UM 1866,Ploiesti,radiolocatie.ianuarie '87- mai '88,mi'ar face mare placere,chiar daca nu ne putem intalni....cel putin sa vorbim si sa depanam amintiri!!!
Am facut armata in perioada 1989 _1990 la Oradea 13 26 la transmisiuni !
Nu am nici un regret ,am invatat multe ,am respectat ,am fost respectat ,a fost o experienta de viata pozitiva ! Nu am simtit umilința niciodata ,acum cand am 50 de ani aș dori sa se mai repete ,cu diferența ca nu mi as mai dori să fie împușcat Ceausescu ...este singurul regret din acea perioada din viata mea !!!
Salut am fost la ATS 01326.
@@marinnedelcu803 super domnule ...lumea este mica !!!
Am facut armata la UM 01866 la transmisiuni in Ploiesti din Mai 2000 Pana in octombrie 2000. A fost foarte frumos.
Am facut in 1969 a fost o incercare grea,dar fiind invatat cu greutati am dus o bine ciclu doi ,Geniu! Considerentul meu ,cine nu face armata ?nu stie ce inseamna Viata!
Salut,cati pustani ar rezista in armata anilor 70 ?Am avut noroc in 2005 .
@@cipri3678 Cei de azi ,comozi cum sant?nu rezist nici unul,culcat,taras prin noroae frig,ger nu conta,calire!
Am fost la Geniu între 1964-1966,un an și patru luni.Unii am învățat meserie ,alții am învățat carte,eu m-am pregătit nopțile pentru admtere la facultate,alții au făcut școașa eșementară.Nu eram atîția plîngăcioși ca azi,ca să nu zic căcăcioși de-adreptul !
@@ALEXANDRUGIDALI Cat a fost armata obligatoriu ,s a dezvoltat tara din toate punctele de vedere,maine,poimaine tineretul daca va da de greutati,se sinucid!
V-au indoctrinat bine. De ce sa imi pierd timpul ca sclav,sa ma descurc cu tarasul prin noroi?
Voi ati facut-o si sunteti buni..dar in conditii normale de viata asa cum avem acum,la ce folos sa te pricepi la mers prin noroi? ...la nimic..cam asta e fala voastra si nu puteti accepta ca v-au rapit timp din viata in zadar.
Am învățat să fiu om , și mi-a prins bine în viața..
Asa este
Am terminat armata in ianuarie 24 anul 1985 cu gradul de sergent sef de echipaj. radio +certificat de buna apreciere +secretar utc pe batalion.pana sa plec in armata cucoana de la partid m-a refuzat sa ma primeasca in partid motivand ca sant periculos ptr. partid iar cucoana de la personal m-a avertizat ca sant obraznic si rebel si voi vedea eu ce inseamna disciplina cand voi ajunge in armata! O porcarie ! M-am achitat de sarcini cu brio fara pile relatii sau alte porcarii!Oricum am avut ocazia sa vad prosti si nu putini care ziceam ca au trait in grota pana sa faca armata!
Pai si de ce ai fi vrut in partid?Credeai in chestia aia?
Si,eu,am,facut,armata,in1981,latransmisiuni,timișoara,01197.
mda , secretar utc , ai spus tot
@@adrianfundescu5407 Nu se pune problema sa crezi in chestia cu partidul,dar daca erai membru de partid
aveai mai multe avantaje,de exemplu unde am facut eu armata era un baiat de la tara, tractorist si membru
de partid cam singurul din leatul meu.Desi era simplu sa zic nu excela in nimic, a fost avansat fara sa faca
scoala de gradati si a terminat armata cu grad de sergent.In civilie daca erai membru de partid erai mai bine
vazut si de exemplu aveai intaietate la a primi apartament de la fabrica,sau daca i-ti placea sa te faci politist
(militian) sau sa devi militar de profesie te ajuta acest lucru.Deci avantaje nu neaparat ca i-ti placea tie sedintele
acelea plictisitoare de politica dar daca vroiai sa devi membru sufereai si sa stai ore la sedinte interminabile
de bla,bla ,bla.De exemplu eu am fost facut utecist in liceu si cand m-am angajat la sevici datorita faptului ca
ma plictiseam la sedintele utc unde trebuia obligat sa te duci,de obicei dupa dupa terminarea programului de
serviciu am lipsit la cateva sedinte,si m-au dat afara si din utc ,m-a bestelit secretarul de partid dar nu mi-a
facut nimeni nimic alceva.Am ramas cu carnetul utc,pe care ulterior l-am aruncat dar nu mai plateam contributia
de cativa lei.
UM 0596 DETASAMENTUL 1 JANDARMI TVR BUCURESTI,1995!Nu regret nimic!
Un an și șase luni din viața mea , pierduți , în zadar . Am intrat pe poarta unității cu încredere , demnitate , loialitate , și dragoste față de disciplina militară și am ieșit după lăsarea la vatră ....mai rău , mai umil ,mai îndoctrinat , mai scărbit și chiar mai prostănac, că mergeam cu valiza in mănă și mă uitam tot timpul înapoi că aveam impresia că strigă cineva ...la stănga 'mprejur că sa mai mărit cu două luni .....un coșmar
😂😂😂
Unde esti nascut?
indiferent cum a fost eram tineri ,am invatat ce-i disciplina ,curatenia un pic de militarie si asta face mult ,va rog fiti corecti si spuneti ,cand va uitati in jur acum daca v-ati dori sa fie obligatorie armata ,chiar si numai 3 luni !
Mă-ta nu putea sa te invete?
Nenea, ai parinti. Parintii sa te invete.
Am facut armata si nu sunt de acord. Cei care spun ca educatia se da acasa si la scoala au dreptate . Armata nu are scopul sa te educe ci sa te invete sa iti aperi tara , numai ca tara nu se apara cu pas de defilare cu sectoare si cu munci agricole.... disciplina de rahat.Totul in armata romana se baza pe munca , cand normal ar fi sa te instruiasca sa folosesti la perfectie dotarile din armata. Si mai las-o naibii de carpa si pas de defilare.Sunt multi cei care spun ca au devenit oameni dupa armata, dar si puscariasii sunt mai versati dupa o perioada dupa gratii.Oare asta o fi fost scopul armatei???Glumesc bineinteles.
partea cu bromura ii mit eu am lucrat la bucatarie si nu se punea nici o bromura
Nu era mit deloc . Inclusiv la liceu la cantină la camin era. Tu ai curățat cartofii nu ai fost bucatar
Pāi dacā bāgau bromurā cum mai culegea fruntasul " castravetii"?,,🤣🤣🤣🤣🤣👍
O experiență deosebită, chiar utilă pentru tot restul vieții! 1985 -1987
01115 Calea Girocului Timișoara!
1008-chisoda
era si TFR, 6 luni. O faceau cei care terminau facultatea si care, din motive diverse, n-o facusera inainte de facultate.
T.R. Termen redus.
Am facut datoria de onoare fata de patrie cu mare placere ca orice tanar de19 ani .
Am primit o buna educatie si m-au facut ,,OM" pentru restul vietii .
Am facu serviciul militar in Roman , prima parte si Bucuresti a doua parte unde am putut intalni persoane pregatite si cu o profesionalitate de nedescris pentru care multumim tuturor
cadrelor militare din Orasul ROMAN si
UM 01386 /T era o scoala de gradati de
Tancuri
Serviciul militar a creat
OAMENI de nadejde ai ROMANIEI
Am facut armata la 0527 jandarmi Tecuci -GL in anii 96'-97' a fost extraordinar, o armata corecta, conditii normale (nu si pentru pretentiosi ori cocolositi) nu si-a batut nimeni joc de mine. As mai face armata de 100 de ori. Sa le dea dumnezeu multa sanatate tuturor fostilor superiori ai mei : Patriche Panait, Valentin Copaceanu si multi altii.
Cred ca a i spus tot ce aveam si eu de zis.1976/1977 ORASTIE.
Septembrie 88 ianuarie 90 Tecuci 0257 gardă transporturi feroviare Salut tot leatul tot respectul cadrelor militare
Ce fain era
Nu am uitat nimic... Am avut o singură permisie, de patru zile, două pe drum... Un an şi patru luni...
Eu am numai cuvinte de laudă pentru modul în care era gândită apărarea țării. Am terminat armata în august 1984 , încorporat fiind in ianuarie 1983 la rachete antiaeriene. Am facut pregătirea pentru aplicația comună a tratatului de la Varșovia la Capul Midia o lună și o săptămână iar aplicația propriu-zisă o lună în URSS ( la Șuluh) în zonă de deșert (temperaturi de 50-54°C ) . Aveam și am și acum o mândrie extraordinară pentru ce am realizat acolo pentru că am fost "peste" Germania Democrată, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehoslovacia. Oare dacă armata aia a noastră atât de blamată azi a avut asemenea performanțe unde se situează "moderna" armată de azi în raport cu armatele țărilor enumerate mai sus ? Singurul lucru care îmi produce silă este faptul că perioada armatei este considerată "asimilată" la stagiul de cotizare și nu considerată perioadă de lucru ca militar (așa o categorisesc lichelele de după 1989) și "apărătorul" intereselor noastre, avocatul poporului nu are nimic de spus .
despre ce vorbim? In care armata totul era in regula?
Au fost vremuri frumoase in '75-'76 la UM 1295 Kogalniceanu si UM 1357 Bucuresti.
Si eu, prietene, am fost la UM 1357 Buc.
@@IonIon-nq4rk Ma bucur sa aud ca ati fost la aceasta unitate de reparatii.
6:37 muzica?
Melodia se numeste "Trec ostasii"
Dacă va trebui vom apăra Țara !Nu putem să plecăm toți ! Strămoșii noștrii au luptat pentru noi !Să ne aducem aminte Plevna Mărășești Mărăști Oituz!Pe aici nu se trece !!!Și eu am făcut armata un an și opt luni !Instrucție la cataramă!!! Pace între popoare!
Cu conditia ca si tara sa-si iubeasca soldatii , nu sa-i trimite la moarte sigura cum a fost in al doilea razboi Mondial , nu uitati adevaratii erroi ai României si Germaniei au murit pe un câmp la Kiew impuscati ca niste câini si facuti vinovati pentru razboi in timp ce adevaratii criminalisi-au pus galoane,de invingatori ,
Unitatea de gospodărie 02456 București 1999-2000, Ospătar ,nunți botezuri, Chefuri cu ministrul Frunză Verde, misiune la Palatul Elisabetha cu ordin special, servire în M-100 (misterul apărări )cabinetele 1,2, etc.
Stradul 1 ,2 lacul tei vânzare mici și bere .
Și am plecat cu banii acasă.
Viața așa frumoasa nici în viața de zi cu zi,respect pt Armata Română Salut cadrele care au mai rămas.
Te călește armata și te pregătește pt greutățile vieții ce apar mai târziu.
dupa ce s-a terminat vacanza din nou la civilie
Armata te călește, și te pregătește pentru ce urmează să înduri în viața, dar este și o bateie de joc pe care o vei vedea în acest timp.
Eu nu am facut armata pentru ca sunt nascut in 1995, insa nu pot sa inteleg de ce unii oameni considera ca trebuie sa fie subiect de bataie de joc pentru a se disciplina. Pentru mine este absolut inexplicabil cum puteti sa spuneti asa ceva.
@@ionut.666 și eu zic la fel. Nu sunt nevoie de umilințe pentru a avea disciplină. Totuşi cred că domnul s-a referit la felul în care armata este în general. Nu a spus: așa ar trebui să fie. Părerea mea. :D
@Lucia Catalin Ciolacu Era umilinta atunci,pt ca multi,de fapt TOTI militarii profesionisti au fost dati afara,si urmariti ca niste criminali,pt ca au jurat credinta,ADEVARATEI ROMANII,REGATULUI ROMANIEI si parintelui ei REGELE,si in schimb au venit tot felul de mizerabili.
Caporali si sergenti din macelari sau pur si simplu IMBECILI fara CI / IQ care pe langa ca s-au trezit cu autoritate,s-au trezit si cu una mai mare,si atunci isi bateau joc de tine pt ca ASA VROIAU.
Asa au fost nenumarate cazuri si la locurile de munca civile,unde multi sefi furau,multe vanzatoare si-o trageau cu sefu etc.
Aici e vorba de PROSTIA SI ABUZUL omului.
Umilinta nu a fost NICIODATA parte a stagiului militar.
@@ionut.666 Bataia de joc nu era obligatorie dar imagineaza-ti un loc unde toti prostii au putere intr-un sistem de indobitocire in masa care exclude individualitatea si inteligenta. Fara suparare dar 90 % din subofiteri si cel putin jumatate din ofiteri erau "boi cu diploma", cretini ajunsi pe pile care habar nu aveau de nimic. Am facut 2 ani la marina.Jumatate din ofiterii mecanici nu stiau ce e ala un motor.Cand se strica ceva, si se strica ( nava avea cam 30 de ani vechime) ramaneai in larg pana venea cineva sa te remorcheze.Sistemul insa , daca il intelegeai, te invata sa te feresti de idioti, sa zici ca ei si sa faci ca tine, era un dus rece pentru tinerii traiti in puf care se trezeau deodata ca trebuie sa aiba grija de ei si sa supravietuiasca intr-un mediu ostil.Si cum prostia genereaza prostie, iar prostii, se stie, se simt mai bine in grup, multi dintre tinerii care sufereau la inceput din cauza gradatilor si promiteau sa nu faca la fel, cand ajungeau gradati, faceau mai rau.
@@ionut.666 Aici ati spun eu de ce era si bataie de joc in armata . Ca si exemplu faceai conducere cu valiza pe sub paturi . Asta daca un gradat avea ceva cu tine sau i sa pus pata pe tine . Eu am facut armata in perioada 93-94 si nu regret nimic ca am facut armata . Armata am facuto la UM 0268 P.C.T.F. Jimbolia in perioada embargoului cu Sirbi .
O bataie de joc, liberat 1992, 02928 Oradea graniceri ,1 an.Nu doresc nimanui armata care am facut-o eu .O luna jumatate 02882 Carei fara apa potabila,(era apa doar de la 8 la 10 dimineata) un singur ,,dus,, o stropire cu furtunul a unui intreg pluton 3-4 minute,lovit cu o grenada defensiva de insusi comandantul batalionului chiar a doua zi la Carei pe motiv ca nu am raspuns exact ca in carte componentele acelei grenade(la Oradea eram in urma cu materia), ,,instructie peste program cu un fruntasel gradat la apelul bocancilor Marsul l-am facut cu un bocanc 42 si unul 44 ultimul fiind nevoit sa-i leg talpa cu o sirma gasita pe drum,deseori nu aveai felia de paine ca o furau primii care se asezau in fundul mesei,cite 2 paturi suprapuse si un spatiu de cca 40 cm pentru 4 soldati samd....................la Oradea conditiile erau ok dar cadrele si soldatii la fel.Tuns de insusi comandantul garzii pe motiv ca ar fi fost noaptea la postul nr,2 si nu a gasit santinela ,el nu fusese de serviciu in noaptea respectiva iar eu eram de garda la drapelul de lupta al unitatii,nici nu a vrut sa consulte lista cu posturile pentru a se convinge, o singura iesire in oras unde eram trecuti 3 soldati pe acel bilet de voie,injurat de cdt de pluton ca am atins cu o arma nereglata ,o incercase si el dupa si nu a nimerit tinta ,o singura permisie de 5 zile eram ultimul din leat care beneficia dupa 9 luni si bineinteles singura, alti aveau deja 5-6 ca aveau de unde sa dea dreptul ,sipe deasupra lt voia sa-i aduc piei de miel brumarii,evident ca nu am facut-o.Cartofi deshidratati mincarea jalnica si la amiaza daca eram in post mancam dupa ora 14 cind supa era sleita si avea multa grasime de-mi venea sa vomit.Lovituri cu bocancii injurii gen ,,mortii ma-tii'' erau normale de la unii ofiteri,solda era citiva lei in plus fata de un pachet Moore sau mai exact 5-6 pachete de Carpati fara .Suplimentul de obicei era branza care dupa 15 min. devenea albastrie si putea rau de tot,pateul il imparteau batranii,Odata batran dupa un anumit timpam avut ,,dreptul ''la un pateu care l-am dat celor 5 pufarezi.Unii ofiteri si- au chiar impartit cutii de conserve destinate cainilor,care saracii lingeau o supa lunga facuta de catelar,ce or fi facut cu acele conserve scrise in olandeza D-zeu stie..........peste 30 drapel 1 ..deseori adormeam in picioare pe acel postament,uneori ne trimeteau in posturi fara tinuta corespunzatoare temperaturii si multe altele Asta e adevarul gol golut.
Așa este! Și ne mirăm că suntem o țară de căcat când rumânul își bătea joc in ultimul hal de român
Și fratele meu a făcut la grăniceri pe fâșie cu Ungaria ,foarte greu!
asa suntem noi românii . lagãr .
ce vrei de la un popor care pupä moaste si se inchina la picturi si cadavre .
Și eu am făcut armata la 01026 brigada 30 garda Mihai Viteazu pe vremea 2000..2001 extrem de greu a fost cine a făcut acolo știe ce zic fara să mă laud ,dar pot sa spun că nu regret și sunt mândru că am făcut acolo .când mă uit acum la garda mi se face scârbă de ce văd dc noi făceam așa ne mâncau .mă refer la aliniere la cum țin armele detalii pe care nu mai cei ce au făcut acolo le știu și să nu mai vb de pasul de defilare
In mod clar prea multa umilinta si prea multe lipsuri dar eu unu am invatat sa mi ordonez si sa apreciez timpul ...dobandeai acel fel de a fi in care orice problema avea solutie , lucru in echipa , corectitudine , responsabilizare ecc..... cam ce fac astea la multinationale. Poate ca n ar strica sa fie implementat si acum stagiu militar obligatoriu ....in regim T.R. .pt o responsabilizare reala a epilatilor ,pensatilor ecc care inafara de mall si bani de la mama nu prea au idee care sunt rigorile vieții.
1 an si 6 luni fara 2 zile, 153 intr-un dormitor (fostele grajduri regale din Targoviste, unde a fost impuscat Ceausescu). Mancarea: 1 pachet de unt la 10, ceai 2 chiar 3 cani, biscuiti, o paine la 6, marmelada, uneori papara (o lingura, doua), plus mancare de acasa si de la chioscul unitatii, in rest ca in material. Dar la munci agricole era mult mai bine, chiar am ramas cu amintiri placute. Cei mai turbati erau gradatii cu origini moldovenesti si mai rar oltenii. Cu bune si rele nu pot spune ca-mi pare rau c-am facut armata, a fost o experienta care mi-a colorat viata si m-a motivat sa pun mana pe carte.
Eu am fost 😬 , am mancat balastru , conducte! Sectrorul wc era cel mai bun : aruncai 3-4 galeti cu apa pe faianta si gata! 🤪
corect.multi se fereau de acest sector
Avem sector holul cel mai rău sector.
@@georgeeftimie3152 mai era sector curte,platou etc.Jalnic mai ales iarna, toamna.
toate nu faceau cat cel mai scarbos lucru : , sa ai dea face cu needucati , asa zisi smecheri , batausi , pierde varä , imputiti, care se credeau cineva . acestia erau mucegaiul armatei , indiferent ca erau soldati caporali sau in unee cazuri ofiteri
@@paulionascu4297 Mi-aduc aminte cum se 'curata' sectorul numit 'platou' de mucurile de tigari: pe burta intins si doar cu gura ! Asa l-am surprins odata pe cel mai bun prieten la o vizita la regimentul de garda Bucuresti ! Umilintele erau fara numar !
O extremă atunci, altă extremă acum. Când? dacă vreodată vom mai putea umbla cu capul sus; cu capul nu cu nasul.
Foarte,foarte frumos mi a adus aminte de armatá si a fost armatá usoará si utilá la Brasov.
Eu am facut armata "68-"71 la 01253 Constanta, batalion de transmisiuni din divizia 9 mecanizata Marasesti. As face cu placere inca odata stagiul militar la aceiasi unitate care erea cu adevarat pensiune, Mancare buna cu multa carne, joia primeam desert, de Ziua Armatei 25 OCT, toti primeam tuica, de 23 August, 1 Maj si Anul Nou. Ofiteri cu bun simt si respect pentru subalterni, comandantul unitatii Rac Traian, un om de pus in rama. Saritul peste gard si schimbat in haine civile pentru a ma dista cu suedeze in Mamaia imi intrase in sange, de unde si nenumarate zile de arest, dar niciodata nu am stat mai mult de 30 minute, a venit colonelul Rac Traian si ma gratiat, dar l-am dezamagit de multe ori. Ironic, tensiunea erea foarte mare dupa invazia din Cehoslovacia si am primit AK47 noi, ni sa acordat o zi ca sa le curatam de ceara de consrvare care a intrat in tot mecanismul, automatele ereau rusesti, nu facute la Cugir, deci daca rusii ne-ar fi atacat i-am fi intampinat cu proprile lor arme fabricate de ei, ca si cum.... " cine sapa groapa altuia, cade singur in ea "
Amintiri, amintiri, tot timpul imi sunt vii in minte, si sunt mai frumoase acum, cand imi trag mai greu picioarele la mers si ma mai chinuie un junghi in mijloc. Invazia celor 5 tari in Cehoslovacia a fost foarte serios justificata de Brežnev, dupa multe lamuriri ca Dupček sa renunte la linia "gresita" luata a partidului cehoslovac, Brežnev personal vizitandu-l de doua ori. Nu l-a ascultat, dupa care au invadat. A fost o eroare sa credem ca ne vor ataca si pe noi sovietii, nu au avut nici un motiv comunist, apoi sa fim seriosi, ipotetic aceasta armata uriasa la fel de usor ne-ar fi ocupat in cateva ore. Mare pacat. Daca nu ar fi avut loc invazia Cehoslovaciei, poate ca azi am fi trait mai bine, intr-un socialism modern schimbat de Dupček impreuna cu liderii inteligentei cehoslovace. Nu va indoiti de aceasta informatie, sunt foarte bine documentat. Armata am facut-o la infanterie motorizata, o armata aleasa, multe aplicatii cu munitie reala, pe cele mai mari poligoane din tara, si cu asistenta sovieta de varf. Sa traiti! Numai bine!
@@tomitacazi " si cu asistenta sovieta de varf " sunt cam scheptic, posibil ca vroiai sa spui cu asistenta de armament si utilaje sovietice. Am copilarit in Bucuresti zona Cutitul de Argint - Sos Viilor. de cate ori urca tramvaiul la deal pe Serban Voda de la liceul Sincai in sus, pe partea dreapta erea un spital care se intindea pana la Fbrica de ciorapi Adesgo. Acolo au mai fost ostasi sovietici raniti in razboi, care ereau bandajati ca niste mumii, sau in carje si priveau la tramvaiele care urcau agale la deal. Din cate stiu si imi reamintesc, insasi Gheorghe Ghiorghiu Dej a inceput procesul de debarasare de Moskova si sa asculte la ordinele venite de acolo. La venirea lui Ceausescu la putere, nu a acceptat trupe rusesti pe teritoriu Romanesc, dar, a fost strategic si a aratat ca vrea sa aibe relatii de prietenie si colaborare cu Uniunea Sovietica, creand ARLUS ( Asociatia de relatii si legaturi cu Uniunea Sovietica ) si importand arme si tehnica militara de la rusi. Essenta pactului de la Warsoviea, erea ca, in situatia in care o tara membra in acest pact este atacata de o alta putere din afara pactului, tarile membre pactului sa acorde tot sprijinul militar, material su uman. Din nefericire, sa comis un abuz, a intra, invada, ocupa o tara membra in pact.
Toate tarile din blocul comunist ereau vasal si ascultau tonurile venite de la Moskova, Romania si-a pastrat suveranitatea, demnitatea si refuzat de a primii ordine de la Kremlin. Romania nu sa vandut rusilor, atunci.... dar astazi s-au vandut lui NATO dirijat de USA.
Daca sustii ca aveati asistenta sovietica de varf, inseamna ca ai facut armata imediat dupa 1945 23 August, pentru ca deja sub Dej, tot de a fost rusesc au fost trimesi acasa. Posibil sa avem informatii gresite, tu sau eu, dar eu am avut o pasiune pentru istorie si evenimente si stiu si chiar am vazut, istoria in cartile de astazi este neadevarata, armata Sovietica a eliberat Europa, celelalte tari de peste ocean, au contribuit, dar astazi isi insusesc onoarea ca ei ar fi eliberat Europa, eu cu cumpar fum la pachet.
@@emiliannicolaidis5983 Asa este, Gheorghe Gheorghiul Dej, fiind om al Kremnilului, a reusit sa-i convinga, ca nu mai este nevoie de armata sovietica in Romania, asa s-au retras din tara. In afara de noi, numai Bulgaria nu a avut trupe sovietice. Romania fiind in Tratatul de la Varsovia, Ceausescu era nevoit sa respecte acordurile, -suveranitate marginita?!
In iunie 1975 am participat la cea mai mare aplicatie, la Cincu (un sfert din armata romana), cu munitii reale, la care au fost prezenti (au asistat) 8 maresali sovietici. NATO, conform actiunilor ei, pare a fi o organizatie criminala in care ne-am bagat cu totii fara voia noastra.
Si pentru ca va place istoria, amanunte de la invazie:
...Când jurnalistul ceh Milan Syruček l-a întrebat pe fostul secretar de stat american Henry Kissinger de ce americanii nu ne-au ajutat după 21 august 1968, legenda diplomației mondiale a răspuns astfel: „În primul rând, au respectat acordul de la Yalta privind sferele de influență. În al doilea rând, a fost mai important pentru președintele SUA să-și facă călătoria la Moscova pentru a negocia cu ei despre armele nucleare. Și în al treilea rând, nu doreau deloc ca 'Primăvara de la Praga' să aibă succes și să arate avantajele 'socialismului cu fața umană' fata de capitalism."
Aceste cuvinte sunt cruciale pentru a înțelege de ce a eșuat experimentul lui Dubcek. „Criticii regimului anterior pentru prima dată susțin că invazia trupelor ale Pactului de la Varșovia a dovedit că socialismul este ireformabil. Este aceeasi prostie să spunem că invazia lui Hitler în Europa Centrală a dovedit că democrația nu are sens.”
Deoarece dacă s-ar fi adoptat Legea privind întreprinderile socialiste, democrația economică ar fi fost astăzi in Cehoslovacia mult mai sofisticată și răspândită decât oriunde în lume.
" 'Primăvara de la Praga' a început să modeleze instituția statului și a creat conceptul de interacțiune a structurii statului și a mișcării de jos. În acest sens, ea a fost absolut unică. Guvernul a aprobat această propunere la 6 iunie 1968, dar nu a mai reusit să o prezinte Parlamentului datorita suprimării sângeroase a procesului de reformă. Reducerea misiunii 'Primăverii de la Praga' la tancuri și ură față de Rusia este o deformare primitivă cu scop a acestor evenimente istorice.”
"După experiența noastră istorică, nu mai dorim deloc militari străini pe teritoriul nostru. Şi de aceea dacă dorim să ne asigurăm suveranitatea, nu putem încheia cooperarea de apărare cu SUA."
Trădarea, invazia și ocupația din ora în ora:
ruclips.net/video/ZnyTipbv5lI/видео.html
Am terminat stagiul militar la TR, 9 luni, in 1983, dar nu regret nimic din ce am trait!
Armata era cu adevarat o scoala atunci si mai-mai ca-mi vine si acum sa ma inrolez, ca simplu soldat. :)
Eu am inceput in 88 dar sincer nu ma deranjeaza deloc ma bucur ca am facut armata si nu ma pot plange deloc
Si eu 88 , total de acord!
Am fost încorporat la UM 01428 Lugoj în aceiași unitate cu preotul din documentar. Dînsul era la compania pază, erau patru plutoane. Mare parte din ei după perioada de instrucție plecau la obiective adica depozite de armament. Eu eram la divizionul doi bateria a doua artilerie antitanc calibru 100 mm. Am fost încorporat la data de 25 ianuarie 1989 și am trecut în rezervă pe 7 aprilie 1990 cu grad de sergent.
De ce aprilie? Eu am fost incorporat la 20 ianuarie 1989 si-am trecut in rezerva la sfarsitul lui ianuarie parca, cand s-a scurtat armata la un an .
Eu tot la 01428 lugoj 1995oct-1996 30 sept
@@scorpioblue4510 am prins aplicația de la Babadag.
Armata cea mai buna scoala si disciplina în adevaratul sens al cuvântului!
armata e o bătaie de joc și umilinta si un timp pierdut. Nu armata te face bărbat adevărat si te schimba sau te educa. O mare vrăjeală comunista. Educația de acasa si disciplina și inclusiv scoala vieti te face bărbat. Multi au ieșit cu probleme psihice sau fizice de acolo. Sa meargă ei ai copiii lor .dar nu trebuie să fie obligatoriu!!☝😢🙈😤.. în primul rand toti tineri aproape sunt pe dincolo la munca pt viitorul nostru ca statul si armata nu ne ajutat cu nimic. Sa întrebe toti tineri dacă sunt de acord si pot sa o facă nu sa răspundă bătrâni si cei invastra !!😢😢😤
17:00 ce dume da ala din el cu monitoare si cadouri?
Poligonul era de obicei departe de unitate, in zone unde nu era prea mare traficul (rar trecea cate un satean) si totul era pe bune pt ca era un soldat care supraveghea drumul si dadea unda verde, sau nu, pt o noua serie de trageri (au fost accidente cand glontul a trecut de ''dealul'' de protectie ).
Acolo erai dus cu camionul si ti se spunea: ''ai lovit tinta, ai loc in camion. Nu ?! vii pe jos la unitate!''
Ce cadouri? Toti primeam solda si eram direct la chioscul unitatii incolonati, pt ca era singura data cand aveai voie sa mergi fara ordin de la cadre, si toata se ducea pe tigari, dulciuri etc
La poligon se tragea cu arma pe care ai primit-o in unitate, si care avea o serie,
Sergentii, de obicei, aveau un carnetel cu seriile din batalionul lor si iti spuneau direct cum sa ochesti ca sa iei FB, gen '' vezi ca AK-ul tau trage dreapta, deci iei baza stanga ca tinta''
Cand aud ''eroi'' de astia care au trait ''in bula lor'' si vor sa para amuzanti aducand ''complectari'', ma intreb cum plm de au reusit sa treaca strada pana la varsta asta fara accidente?...
Asa e aratat si comunismul. Prin gura unor personaje ''credibile'' care trebuie sa exagereze cu ''complectari'', ca asa da bine si e mai teatral, ca noua generatie sa invete din frustrarile lor, ca e foarte rau.
Si te trezesti cu un cacacios de copil care comenteaza cu reproduceri, plin de el
Poate e cam mult pentru nivelul TVR, dar ați putea lua și voi exemplul British Paté care a publicat 85.000 de clipuri de arhiva pe canalul lor RUclips cu licenta limtata pt domeniul public. Nici nu Îmi dau seama exact dacă urmăresc emisiunile astea pentru valoarea istorică sau pentru comentariile fostei mele profe de psihologie socială si politică, Lavinia Betea - printre f. puținii profi din faculta de psiho de la care chiar am învățat ceva. Oricum felicitari pentru emisiune, si pentru ca o puneti pe o platforma care mai e cat de cat relevanta in zilele noastre cum e youtube.
Mare adevar.
Nu stiam ca doama Lavinia Betea e prof universitar de psihologie sociala.Habar nu am ce e aia, dar atitudinea si decenta ei e din alta lume, as putea sta sa o privesc cind vorbeste, oricît.
Sinteti un norocos al sortii, domnule ca a- ti cunoscut-o.
Brigada Sf.Gheorge /Brasov/Fagaraş..Jandarmeria..'95-'96.😎
Cand eram " veteran" adica ciclul trei.. si caporal ..saream gardul aproape in fiecare Sambata seara si mergeam la discoteca..😆
@Ettore Moreno neked is barátom
La fel şi ție prietene.👍
Ismerte apukàmat, Szabó Martint ( csernàtoni származású ) ?
cum se numeste melodia de la 6:35 ? Va multumesc !!
@Ionuț Andrei , Irina Loghin zici ? 🤣
Melodia se numeste "Trec ostasii"
mai/1990 UM 02265 Constanța(șoferi) și apoi Bucuresti vis a vis de Apaca langa brigada de gardă.
1980/1981(dupa sere)scoala de sofei,cat.B,C,E , m-i a placut......🚚🚚🚚🚚🚚
Antal Mihaly am fost acolo acum doi ani. E paragină
iulie 1994 graniceri.aveam 3 feluri la masa si apa minerala 3 sticle
Interesant serialul-doumentar. Așa știm cum se trăia pe atunci. În '89, la revoluție aveam 4 ani.