ENDÜKTİF SENSÖR (ÇALIŞMASI-BAĞLANTI ŞEKLİ)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Endüktif sensörler metal cisimleri algılayarak tepki veren sensör çeşitleridir. Genellikle silindirik yapıda imal edilirler. M5, M8, M12, M18 ve M30 çapında üretilmektedir. Sensör çapı büyüdükçe algılama alanı da artar. 1 mm ile 50 mm arasında algılama yapmaktadırlar. Genellikle 24 V DC gerilim ile çalışırlar. Endüktif sensörler PNP ve NPN olmak üzere iki farklı tipte üretilmektedirler. PNP tipi sensörlerin sinyal ucundan pozitif çıkış NPN tipi sensörlerin sinyal ucundan negatif çıkış alınmaktadır. Videoda kullanılan sensör PNP tipi Normalde açık kontak çıkışı olan bir endüktif sensördür. Kablo uçları: Kahverengi kablo güç kaynağının pozitif ucuna (+), mavi kablo güç kaynağının negatif ucuna (-), siyah kablo sinyal çıkış ucudur. Yüke bağlanır. Kullanmadan önce firmanın hazırlamış olduğu kullanma talimatını mutlaka okuyunuz.

Комментарии • 17

  • @mevlutkorkmaz4751
    @mevlutkorkmaz4751 16 дней назад +1

    Peki hocam bu sensör farklı amaçlar için kullanma şansımız var mı toprak altindaki manyetik sinyalleri yakalama şansımız var mı kafama takıldı

    • @teknikislertv
      @teknikislertv  16 дней назад +1

      Bu sensörlerin algılama mesafeleri oldukça kısıtlı. Manyetik alandan ziyade endüktif sensörler metallere tepki veriyorlar. Manyetik alana tepki veren çeşitli sensörler var. Örneğin hall sensörü manyetik alana tepki veren bir sensördür.

    • @mevlutkorkmaz4751
      @mevlutkorkmaz4751 16 дней назад

      ​@@teknikislertv abi sizinle iletişime geçmek istiyorum

  • @oysa21
    @oysa21 6 месяцев назад +1

    bildiğin transistör gibi çalışıyor besleme voltajını verdikten sonra npn ise sinyal çıkışı pozitife pnp ise signal negatife bağlanıyor. örnek; pnp için bir lambamı yakacaz kahverengi (+) besleme, mavi (-) besleme, çıkış siyah (+) olur mavi ise müşterektir.

  • @mevlutkorkmaz4751
    @mevlutkorkmaz4751 16 дней назад +1

    Ustam sizinle nasıl irtibat kurubilirim

  • @orhanylmaz4451
    @orhanylmaz4451 8 месяцев назад +1

    Merhaba, seri bağlantısı nasıl oluyor? Pnp ve npn tipte farklılık gösteriyor mu bağlantı tipi

    • @teknikislertv
      @teknikislertv  8 месяцев назад +1

      Sensörler seri bağlandığında (PNP sensör için örnek veriyorum). Birinci sensörün siyah renkli kablo ucu ikinci sensörün kahveringi renkli kablo ucu ile birleştirilir. PNP ve NPN olma durumuna göre bağlantı şekli değişir. Seri ve paralel bağlantı daha detaylı bilgi için MEB Otomasyon Atölyesi Kitabı sayfa 18'e bakınız. Kitaba internetten PDF olarak ulaşabilirsiniz.

    • @orhanylmaz4451
      @orhanylmaz4451 8 месяцев назад

      @@teknikislertv teşekkürler

  • @esrakurtulus3994
    @esrakurtulus3994 9 месяцев назад +1

    Merhaba anahtarlara görevi var mıdır sadece algılama mı diye düşğnmeliyiz

    • @teknikislertv
      @teknikislertv  9 месяцев назад +1

      Sensörlerle uygun devreyi kurarsanız anahtarlama görevi yaptırabilirsiniz. Sinyal ucundan doğrudan röle gibi bir alıcı besleyebileceğiniz gibi, PLC veya Arduino gibi bir mikrodenetleyici giriş palsi olarak da kullanabilirsiniz. Röle bağladığınız anda dikkat edeceğiniz en önemli husus röle bobin gerilimi ile sensör çalışma geriliminin aynı özellikte olması (Örnek DC 24 V) ve röle bobin akımının sensörün taşıyabileceği maksimumdan düşük olması.

  • @cellatfaruk1400
    @cellatfaruk1400 Год назад +1

    👏🏻👏🏻

  • @gunerierzurumlu1644
    @gunerierzurumlu1644 9 месяцев назад +1

    Benim otomatik kümes soba karıştırıcısınin enduktif mesafe sensörü arızalandı bana. dc 6-36 volt bir sensör gönderdiler ama baktım eskisini söktüm bir kahverengi bir mavi birde sarı-yeşil kabloları var kahverengi ve maviyi bağlamışlar sarı yesil boşta. Bu iki ucuda entes sm 9 zaman rolesine(internetten baktım 220 ac) bağlamışlar ama zaman rolesinin özelliklerine baktığımda ac bana gönderilen sensör dc eğer bağlarsam sikintı olurmu sorunsuz çalışır mı bilginiz varsa beni bilgilendirirmisiniz selamlar.

    • @teknikislertv
      @teknikislertv  9 месяцев назад +2

      DC iki telli sensörle AC 220 v zaman rölesi beslenmez. Ancak DC iki telli sensörle 24 V DC bir röle sürerek röle kontaklarından 220 V AC zaman rölesini çalıştırabilirsiniz. Sarı-Yeşil kablo toprak hattı standart rengidir.

    • @gunerierzurumlu1644
      @gunerierzurumlu1644 9 месяцев назад

      @@teknikislertv Efendim değerli bilgilerinizle yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim 👏

  • @AhmetYildiiz
    @AhmetYildiiz 9 месяцев назад +1

    Endüktif sensör devir ölçer mi?

    • @teknikislertv
      @teknikislertv  9 месяцев назад +1

      Sensör ile devir ölçebilmeniz için motor milinin üzerine ekleyeceğiniz bir metal eklentinin sadece 360 derecelik bir tur döndüğünde sensörün görmesini sağlayarak sayma işlemi yaptırabilir ve PLC ile uygun bir hesaplama yaptırarak devir sayısını ölçebilirsiniz. Ancak bu yöntem yerine enkoder kullanmak daha kolay sonuç verebilir.