Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Zina Sebebiyle Boşanma Davası- Zina Davasında Deliller (ANKARA BOŞANMA AVUKATI)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 янв 2023
  • www.milhukuk.com/zina-sebebiy...
    www.milhukuk.com/zina-sebebiy...
    Zina boşanma davası
    Aldatma sebebiyle boşanma
    Zina sebebiyle boşanma
    Boşanma davası
    Boşanma avukatı
    Ankara boşanma avukatı
    Boşanma sebepleri
    Zina sebebiyle boşanma davası, adından da anlaşılacağı üzere eşlerin sadakat yükümlülüklerini ihlal ettikleri bir boşanma davası türüdür. Zina sebebiyle boşanma davasında, zina eylemini gerçekleştirmiş olan eş, diğer eşin aslında kişisel haklarına da manevi bütünlüğününe de zarar verdiğinden mütevellit manevi tazminat yükümlüsü de olma ihtimali oldukça yüksektir. Zina nedeniyle, eşin aldatması nedeniyle boşanma davalarına oldukça sık rastlanılmakta ve boşanma davalarının gerekçesini bu ve benzeri durumlar fazlasıyla işgal etmektedir. Şimdi zina sebebiyle boşanma davasını genel nitelik ve özellikleriyle anlatmaya çalışalım. Öncelikle Zina Sayılan Davranışlar Nelerdir?
    Zina sayılan davranışlar kanunda düzenlenmemiştir ancak somut olayın özeliğine ve yargıtay içtihatlarına göre çıkarımlar yapılabilmektedir. Buna göre zina eylemi olarak tabir edilebilecek davranışlar;
    Eşin bariz bir şekilde bir başka kişi ile cinsel ilişkiye girmesi,
    Eşin herhangi bir zorunluluk yokken karşı cinsten bir kişi ile aynı evde kalması,
    Eşin karşı cinsten bir kişi ile zorunluluk hali yokken geceyi aynı yerde geçirmesi,
    Eşin bir başka kişiyle aynı otel odasında zorunluluk hali yokken kalması gibi durumlar örnek olarak verilebilir. Tabi ki bu hususlar çoğaltılabilir ki bir eşin başka bir kişi ile cinsel ilişkiye sebebiyet verme ihtimali olduğu bir ortamda kaldığı durumlar zinaya girebilecektir. Zina Davasında Zamanaşımı Var mıdır?
    Zina davası Türk Medeni Kanunumuzun 161. maddesinde düzenlenmiştir ve madde gereği zina sebebiyle boşanma davasının açılabilemesi belirli bir süreye bağlanmıştır. Buna göre Zina sebebiyle boşanma davası zina eyleminin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içinde açılmalıdır. Ancak her halükarda zina eyleminin üzerinden 5 yıl geçmemiş olmalıdır. Eş zina eylemini öğrendikten itibaren 6 ay içinde dava açmaz ise artık zinaya dayalı olarak dava açamayacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki bu durumda evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılması nedeniyle dava açılabilecektir. Ancak eşin affedilmiş sayılması hususlarına da dikkat edilmelidir. Yukarıda da dile getirdiğimiz gibi affeden tarafın dava hakkı olmayacaktır. Affetmeye örnek verecek olursak kişinin aldatma eylemini öğrenmesinden sonra dava hakkını kullanmayıp aldatan eşle aynı evde yaşamaya devam etmesi ve bunun makul kabul edilebilecek sürenin üzerinde olması, çevresindekilere eşini affettiğini ve bir daha olması durumunda boşanmaya karar vereceğini söylemesi gibi durumlar örnek verilebilir. Zina Davası İle Genel Boşanma Davası Arasındaki Fark Nedir?
    Zina davası ile genel boşanma davası dediğimiz evlilik birliğinin temelden sarsılması ya da eski tabiri ile şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası arasındaki fark zinanın özel bir boşanma sebebi olmasıdır. Yani kanun zina ve birkaç hususu özel olarak düzenlemiş ve zina sebebiyle açılacak boşanma davalarında zina hususunun ispat edilmesi ile birlikte artık evlilik birlikteliğinin sarsılıp sarsılmamadığının araştırılmasına geçilmeyecek mahkeme davayı açan eş için evliliğin çekilmez hale geldiğine kanaat kılacaktır. Anlaşılacağı üzere zinanın ispatı yeterli olacaktır. Peki kişi zina sebebiyle boşanma davası değil de genel sebebe dayanarak sadakat yükümlülüğünün ihlali nedeniyle evlilik birlikteliğinin sarsılmasından dolayı boşanma davası açamaz mı? Tabi ki de açabilir. Ancak burada davayı açan kişinin diğer eşin sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiğini ortaya çıkartması yani ispatlaması ile bu hususun kendisi için evliliği çekilmez hale getirdiğini ortaya koyması gerekecektir. Zina sebebiyle boşanma davası evliliğin çekilmezlik koşulunun araştırılmasına gerek kalmadığından dolayı mutlak boşanma sebeplerindendir. Aldatma boşanma davalarında süre, yargıcın karar vereceği çeşitli hususlara göre uzatılır veya kısaltılır. Velayet, nafaka, tazminat, ziynet gibi hususlar aldatma boşanma davalarında sürenin uzamasında veya kısaltılmasında rol oynar. Velayet verilecek veya ziynet konusunda karar verecek bir bilirkişi getirmek gerekirse, dosya ziynet bilirkişine gideceği için dava yine de sonuçlandırılacaktır. Normal şartlarda ortalama çekişmeli boşanma davası 8 ay ile 1 yıl arasında sona ermektedir. İlk duruşma, davanın sunulmasından yaklaşık 2 ila 3 ay sonra yapılır.
    www.milhukuk.com/cekismeli-bo...
    www.milhukuk.com/bosanma-avuk...
    www.milhukuk.com/zina-sebebiy...

Комментарии • 18

  • @erennyasmin2013
    @erennyasmin2013 Год назад +1

    Meraba avukat bey mahkemde ses mesjlar delil sayilirmi ve bide kart kirilirsa numara verilirse mesjlar cikarmi mahkemde yardimci olursaniz sevinirim

  • @hackerr.hackerr.007
    @hackerr.hackerr.007 4 месяца назад +1

    Merhabalar
    Kendisinin aldatıldığından şüphelenenlere geriye dönük telefon görüşme detayı ve otel kayıtlarının temini için yardımcı olunur unutmayalım ŞÜPHE TEK GERÇEKTİR!

  • @naidekarpuz6238
    @naidekarpuz6238 Год назад +1

    Barodan avukat tutulduğu halde eşim tüttu kaybeden ben oldum sonradan boşanmak istediğim için boşanmayı kabul ettim çekişmeli davadan anlaşmalı davaya geçtik ve üçüncü mahkemede boşandık ....sorum şu olacak barodan gelen avukat para alabilirmi

  • @hanimacar3058
    @hanimacar3058 Год назад +2

    Hocam iyi akşamlar eşim sürekli beni aldatıyor ve ben çocuklarım için affediyorum şimdi artık dava açmak istiyorum elimde eskiye dair resimler msj video mahkemede kullanabilir miyim yada yeni buldum msjlari dosyaya koyabilirmiyim

    • @bosanmahakkindahersey
      @bosanmahakkindahersey  Год назад +1

      merhabalar. tabiki de yalnız bu konuda danışmanlık için bizimle iletişime geçin 03122322645 den bizlere ulaşın

  • @tugbaelcn
    @tugbaelcn 2 месяца назад

    Dini nikah zinaya ispat midir

  • @alperakcam3966
    @alperakcam3966 Год назад +1

    Merhaba tazminat tutarı nasıl hesaplanır maaşın 100 katı tazminat kabul edilir mi ?

    • @bosanmahakkindahersey
      @bosanmahakkindahersey  Год назад

      kusurun oranına göre büyükse büyük tazminat. zarar çoksa bu da önemli

  • @user-ov3ud7fm3w
    @user-ov3ud7fm3w 9 месяцев назад

    Telefon konuşması izina sayllrml

    • @user-ov3ud7fm3w
      @user-ov3ud7fm3w 9 месяцев назад

      Avukat bey konuslar kanlt olurmu zina davasında cevap verebilirmisiniz

  • @eminebektas4283
    @eminebektas4283 Год назад +1

    Eşlerden birinin yurt dışında resmi nikahla evliliğinde açılacak davanın adı nedir?

    • @bosanmahakkindahersey
      @bosanmahakkindahersey  Год назад

      Evli olmasına rağmen, başkasıyla evlenme işlemi yaptıran kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    • @bosanmahakkindahersey
      @bosanmahakkindahersey  Год назад

      Tabi ki zinadan dolayı dava açılır

    • @sinanozel5135
      @sinanozel5135 Год назад +1

      Dava açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğü var mıdır peki

    • @bosanmahakkindahersey
      @bosanmahakkindahersey  Год назад

      @@sinanozel5135Yargıtay, eşlerin boşanma davası açtıktan sonra da “sadakat” başta olmak üzere evlilik birliğinin devamıyla ilgili yükümlülüklerinin devam ettiğine ilişkin önceki içtihatlarını değiştirdi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin ilke kararlarında “dava tarihinden sonra gerçekleşen olayların kusur belirlemesinde dikkate alınamayacağı” belirtildi.
      Böylece özellikle uzun yıllar süren boşanma davaları süresince tarafları bağlayan sadakat yükümlülüğü de ortadan kalktı. Yeni içtihada göre, boşanma davası açıldıktan sonra tarafların başka kişilerle ilişki kurmaları nedeniyle tazminat, nafaka ve velayet konularında aleyhte karar verilmeyecek.

    • @bosanmahakkindahersey
      @bosanmahakkindahersey  Год назад

      @@sinanozel5135 Ancak şöyle söylemek aslında daha doğru. Somut olayın durumuna bakmak gerek çünkü aynı daire Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 15.9.2015 tarihli, E. 2015/1895, K. 2015/15882 sayılı bir başka kararında “…Eşler birbirine sadık kalmak zorundadırlar (TMK.md. 185/3). Bir boşanma davasının açılması durumunda eşlerin sadakat yükümlülüğü elbette ortadan kalkmaz. Bunun aksi de düşünülemez. Nitekim boşanma davasının açılmasıyla eşler arasındaki cinsel sadakat yükümlülüğünün kalktığına ve dava tarihinden sonra gerçekleşen sonraki cinsel sadakate aykırı davranışların yeni bir dava konusu yapılamayacağına ilişkin bugüne kadar alınmış hiçbir Yargıtay kararı da bulunmamakladır…” diyerek boşanma kararı kesinleşinceye kadar sadakat yükümlülüğünün devam ettiğine yönelik hüküm kurmuştur.