ŞEKER GÜBRESİ HANGİ BİTKİYE HANGİ ORANDA KULLANILIR? ŞEKER GÜBRESİ HANGİ BİTKİLERE KULLANILIR?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • Şeker gübresi olarak da bilinen amonyum sülfat, bitkilere hem azot hem de kükürt sağlayan önemli bir inorganik gübredir. Özellikle kireçli topraklarda ve kükürte ihtiyaç duyan bitkilerde etkili sonuçlar verir.Kumlu yapıdaki topraklarda seyrek olarak kullanımı toprağın besleyiciliğini arttırmaktadır. sulama işlemi sonrasında tarım alanlarına rahatlıkla serpilebilmektedir.
    Şeker gübresi genellikle üst gübreleme olarak kullanılmaktadır. Toprak yüzeyinde kalmasıyla amonyum alkali koşullarında gaz kaybı yaşar ve gübreden verim alınamaz. Bu nedenle şeker gübresi üst gübre olarak kullanıldığında toprakla karıştırılması tavsiye edilir. . Söz konusu zeytin, bağ, bostan, meyve ve sebzeler olduğunda şeker gübresi üst gübre olarak kullanılmaktadır.
    Şeker gübresi, birçok farklı bitki türünde kullanılabilir. Ancak özellikle şu bitkiler için idealdir:
    Tahıllar: Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların verimini artırır ve kaliteyi yükseltir.Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında verilir. 1 dekar için 17 kilogram şeker gübresi kullanılmalıdır.
    Meyve Ağaçları: Elma, armut gibi meyve ağaçlarının büyümesini destekler ve meyve kalitesini artırır. Ağaçlara şeker gübresi ne zaman atılır? Meyve ağaçlarında çiçeklenmeden önce ve sonra, püskürtme işlemiyle verilmektedir. Fakat şeker gübresinin tamamı ağaçların veya bitkilerin dikim aşamasında verilmemelidir. Çünkü şeker gübresi su değdiğinde hızla dağılıp buharlaşma özelliğine sahiptir. Büyüme aşamasında yeteri kadar verilmesiyle beklenen verime ulaşılabilmektedir. 1 dekara 10 kilogram kullanılmalıdır.
    Sebzeler: Özellikle soğan, sarımsak, lahana, brokoli gibi soğanlı ve yapraklı sebzelerde etkilidir.
    sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından kullanılır. 1 dekara 12 kilogram kullanılmalıdır.
    Çim: Çim alanların yaprak sağlığı ve koyu yeşil rengi Azot ile sağlanır.Çimin gübreye ihtiyaç duyduğu en önemli mevsim ilkbahar başı ve sonbahar dönemleridir.
    Gübrenin bitkiye nüfuz etmesi için gübre uygulamasından sonra sulama yapılmasına dikkat
    edilmelidir.
    çim yapraklarının yeşil rengini arttırmak ve
    güçlendirmek için atılmalıdır.
    Gübre her metrekare için 30 gram üzerinden hesap edilerek elle atılabilir. Dikkat edilmesi gereken
    husus uygulamadan sonra mutlaka bol sulama yapılmasıdır. Gübre atıldıktan sonra
    sulanmazsa çimi yakıp sarı renk almasına neden olur.
    Bitkilere verilmesi gereken şeker gübresi miktarı ancak yapılacak toprak analizi neticesinde netleşebilmektedir.
    Amonyum sülfatın aşırı kullanımı bitkilere zarar verebilir ve toprakta besin dengesini bozabilir. Bu nedenle belirlenen dozajlara dikkat edilmelidir.
    Gübrenin kullanılacağı toprağın durumu önemlidir. Toprak çok kuru veya çok ıslak olmamalıdır. Uygulama öncesinde toprak nem oranına dikkat edilmelidir.
    Uygulama sonrasında bitkilerin reaksiyonlarını gözlemlemek önemlidir. Eğer aşırı veya yetersiz beslenme belirtileri görülürse, gübreleme miktarı veya sıklığı revize edilmelidir.
    Amonyum sülfatın etkili ve doğru bir şekilde kullanılması, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamada ve sağlıklı bir büyüme süreci sunmada önemlidir. Bu nedenle, doğru dozaj ve uygulama zamanlaması için uzmanlardan veya tarım danışmanlarından destek almak faydalı olabilir.
    #şekergübresi #şekergübresikullanımı #çimdeşekergübresi
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @optimumpeyzaj
  • ХоббиХобби

Комментарии • 1

  • @haticehosgor6801
    @haticehosgor6801 10 дней назад

    Hayırlı akşamlar ağaçlarda ve güllerde şeker gübresini şimdi kullanabiliröiyiz