Tack. Det är rätt häftigt att tänka sig vilken revolution det måste ha varit med effektiva och snabba kök och lampor innan elen kom. Jag har köpt de flesta på Tradera och de fungerar oftast alldeles utmärkt efter lite nya packningar och puts med Autosol kromglans...
Jag har försökt, men inte hittat något sätt att publicera annat än videor på RUclips. Om du mailar mig så kan jag skicka en PDF (mats.kihlen@gmail.com)
Hej Mats, vilken fantastisk, detaljerad samt klar videon. Kan du bara säga hur det känns för bin under vintern. Klarar de vintern Finns någon fuktighet som samlas eller trivs bin bra under vinterstid? Hur känner de sig under sommartiden? Är det inte för varmt i kupan? Tack å mycket på förhand, Mvh Mikhail
Hej Mikhail, Kul att du gillade videon. Bina klarar vintern bra även om det är mycket kallt - så länge de har mat. Det är viktigt att ha koll på hur mycket socker eller honung de har i kupan i slutet av augusti. Det kan vara lite svårt att bedöma; jag har provat att väga kuporna genom att lyfta nederkanten med en hävstång och fjädervåg, och det fungerar skapligt. Den svåraste tiden är i april när det finns mycket yngel att mata men väldigt lite nektar. Då kan samhällena dö av svält. Man måste vara uppmärksam då och ge dem sockerpasta, t ex Apifonda. Fuktighet brukar inte vara något stort problem. Jag har en botten med stort nät, men bina brukar hitta lösningar även när kuporna är tätare. Under sommaren hämtar bina vatten för att kyla av kupan. Det är viktigt att det finns en vattentunna eller liknande i närheten. Jag har en liten damm i trädgården. De frågor du ställer är viktiga. Jag tycker du ska gå en kurs i biodling. Ju mer man kan desto roligare blir det! Hälsningar /Mats
Mycket jobb om du ska ha ett 50-tal yngelrum och 150 skattlådor därtill. Men beundransvärt. Jag kan endast jobba med frigolit, pga vandringsbiodling. Fantastiskt kul att se men dyr utrustning om du inte har det redan. Bättre köpas färdigt och då kan du jobba mera med friska bin. Men beundransvärt. bra. Hälsningar Anders J
Du har rätt i att det inte är lönsamt om man ska räkna in tid och maskiner. För mig personligen är det två viktiga poänger med att göra på det här sättet: (i) Det är ett roligt och ganska lagom snickeriprojekt (bättre än att skruva gips). (ii) När man har kontroll över konstruktionen går det att experimentera med t ex drottninggaller, bottnar osv. Om man bara räknar marginalkostnaden, dvs materialet, så blir det dessutom klart billigare än att köpa, men det är inte drivkraften för mig. Jag hade givtvis maskinerna innan jag började med kuporna. Köpte dessutom en spikpistol efter att filmen var klar. Då går det nästan dubbelt så fort. 1.6 mm dyckert 25,35 och 50 mm.
Vad använder du för OSB skiva. Det finns fyra olika klasser av OSB med olika fuktbeständighet. Hur har dina kupor klarat sig utomhus? Fäster verkligen Falu rödfärg på OSB? Det brukar man väl mest måla på ohyvlat trä med. Tack för en bra instruktion!
Jag använder vanlig skiva för inomhusbruk. Jag använder inte klassisk falu rödfärg utan fasadfärg för utomhusbruk, dvs vattenbaserad oljealkyd. Lådorna klarar sig utmärkt, men jag brukar måla om bottnarna vartannat år eller så.
Hej Mats jättebra video undrar om du har tid att skriva om eller om du har någon riktning på alla mått tyvärr förstår inte riktigt den mått som du har i tabellen 😊
Nej, inte på rak arm. Jag hade för mig att det fanns en länk till olika rammått bland kommentarerna. Tänk rammått + 8 mm åt alla håll. Det är alltid bra att göra en prototyplåda först. Man måste vara rätt noga med höjden så att ramarna hänger rätt. Bredd och längd är inte lika kritiskt. Jag slarvade dock med några lådor jag gjorde, och då blev det trångt för vissa typer av plastramar. De kan faktiskt skilja lite i storlek mellan olika leverantörer.
Har nu byggt min första kupa, riktigt kul och bra instruktioner. Lite småmissar i bygget men inget som inte kan bli bättre när jag ska göra nummer två :) Tack Mats. Fått kommentarer om att OSB inte klarar att stå ute fast den är målad, har du märkt något? Än en gång, riktigt kul och inspirerande.
Jag tycker inte att kuporna blir märkbart sämre. OSB-skivornas kortsidor är givetvis känsligast. Jag försöker se till att bättra på färgen när så behövs. Mina äldsta OSB-kupor är 5 år nu. Om du vill utöka verkstaden rekommenderar jag en spikpistol för dyckert. Det går otroligt mycket fortare än att spika för hand...
Här finns nog många olika åsikter. Jag tycker att fördelen med att ha ett enda ramformat i bägge är att det går att flytta upp gamla ramar från yngelrum till skattlåda under säsongen. Efter slutskattningen har man alla ramar som ska kasseras lediga. Att ha halvramar i skattlådan är nog mest av bekvämlighet, men då är det enklare att använda ett lite mindre ramformat istället för två olika. Mitt val var 3/4 Langstroth.
Det är viktigt att man målar kuporna med t ex fasadfärg. Mina äldsta har stått ute i 7 säsonger och är inte förstörd alls. Jag brukar se över bottnar och lådor och måla om dem med jämna mellanrum.
@@byggabikupa hej mats tack för svar men du bygger inte för att sedan sälja till andra också? Skulle kunna vara intresserad av att köppa kupor i LN i sådana fall
Nej, det är svårt att ta rimligt betalt i denna skala. Jag tycker att du ska pröva att bygga något mindre, t ex en avläggarkupa. Det är byggandet som är roligt. Bina accepterar köpekupor också...
Det är en bra fråga! De första versionerna jag gjorde hade en tapp i varje hörn. Det visade sig orsaka fler problem än det löste. Lådorna glider inte isär. Fördelen att inte ha tapp är att man då kan vrida lådorna på plats och undvika bikross.
@@byggabikupa Tack för svar. Ja det stämmer nog. Jag funderade först på någon list i nederkant. Lättare att bända isär dem utan någon kant eller list. Jag har nu byggt en låta enligt din modell. Det blev några måttändringar då jag ville kunna lägga spärrgallret i lådan istället för synligt mellan. Roligt!
Jag är mer inne på linjen att fräsa ett litet spår i nederkanten av OSBn så att man lättare kan bryta isär lådorna. Om de är lite ojämna är det ingen konst, men med bra passning och flitiga bin kan det vara svårt.
Hej Oskar, Jag använder metallgaller på metervara (från t ex LPs) som jag kapar till och skruvar fast i tunna träramar. Det är lätt att skrapa eller smälta bort vildbyggen med värmepistol. Man kan säkert använda vanliga plastgaller också, men jag tyckte att det blev rätt geggigt.
Jag sågar faktiskt själv från billigt virke. Man kan ta 21x95 som kostar ca 7 kr per meter och då blir det tre ribbor 21x20. Det behöver inte vara mer exakt än så. Det kräver dock att man har en bordscirkelsåg...
det finns läkt på Beijer som är 23x25 , skulle den funka? är måttet 20x20 mmm lämplig då frigoliten är 20 mm, för 3 mm skillnad gör väl inte mycket, men det är mycket mindre jobb??? eller har jag fel?
Ja, jag använder 20 mm för att det ska passa med frigoliten. 23 mm går absolut bra, men se till att du lägger ribborna på rätt ledd när du spikar sidorna.
Jag hittade hyvlad 21x21 på min trähandel (verkar vara nåt standardmått). Hade inte rätt verktyg för att såga själv från större virke så jag räknade bara om Mats mått lite. Passar ju frigoliten (som är 20mm) perfekt med. Fast hyvlad stav är väl inte bästa ekonomi förstås... ;)
Det är korrekt att OSD inte är det mest väderbeständiga. Det är viktigt att man målar ordentligt, och jag vill klargöra ett fel i filmen (igen): man ska använda utomhusfärg typ oljealkyd. Mina kupor är faluröda, men inte med falu rödfärg som inte alls fäster på OSB. Jag har haft kuporna i 5 säsonger och ser inga större skador mer än att en del hörn kan bli lite deformerade. Jag vet biodlare som använt spånskiva vilket ju rent teoretiskt vore helt kass, men det har också fungerat. Alternativet vore ju att gå över till plyfa, men det är dyrare och inte lika lätt att arbeta med (tycker jag).
@@larsackemo3129 Jag tycker som princip att det är rätt bekvämt att ha samma, men jag har en generation speciella skattlådor där långsidorna är oisolerad - bara OSB. Har inte funderat på kombon som kattlåda - måste ha ett mycket högre fluster då ;-)
@@byggabikupa Tack för svaret, är nybörjare och bosatt i norrland vilket gör att alternativet blir enkelt. Dvs isolerade lådor var bara orolig att det kunde bli varmt under högsommaren.
Tack Mats, dina filmer är så bra.
älskar dig no homo vilken legend denna människa är
Tack för en mycket bra film!!! Jag hoppas du fortsätter att producera bra RUclips material om bin.
Kul att du gillade den. Jag håller på att testa övervintringskupor för små drottningsamhällen. Återkommer med en film om det fungerar i praktiken...
Vilken fina primus kök!
Tack. Det är rätt häftigt att tänka sig vilken revolution det måste ha varit med effektiva och snabba kök och lampor innan elen kom. Jag har köpt de flesta på Tradera och de fungerar oftast alldeles utmärkt efter lite nya packningar och puts med Autosol kromglans...
tack
Kan du lägga ut måtten så det går att skriva ut dem?
Jag har försökt, men inte hittat något sätt att publicera annat än videor på RUclips. Om du mailar mig så kan jag skicka en PDF (mats.kihlen@gmail.com)
Hej Mats,
vilken fantastisk, detaljerad samt klar videon. Kan du bara säga hur det känns för bin under vintern. Klarar de vintern Finns någon fuktighet som samlas eller trivs bin bra under vinterstid? Hur känner de sig under sommartiden? Är det inte för varmt i kupan?
Tack å mycket på förhand,
Mvh
Mikhail
Hej Mikhail,
Kul att du gillade videon. Bina klarar vintern bra även om det är mycket kallt - så länge de har mat. Det är viktigt att ha koll på hur mycket socker eller honung de har i kupan i slutet av augusti. Det kan vara lite svårt att bedöma; jag har provat att väga kuporna genom att lyfta nederkanten med en hävstång och fjädervåg, och det fungerar skapligt. Den svåraste tiden är i april när det finns mycket yngel att mata men väldigt lite nektar. Då kan samhällena dö av svält. Man måste vara uppmärksam då och ge dem sockerpasta, t ex Apifonda.
Fuktighet brukar inte vara något stort problem. Jag har en botten med stort nät, men bina brukar hitta lösningar även när kuporna är tätare.
Under sommaren hämtar bina vatten för att kyla av kupan. Det är viktigt att det finns en vattentunna eller liknande i närheten. Jag har en liten damm i trädgården. De frågor du ställer är viktiga. Jag tycker du ska gå en kurs i biodling. Ju mer man kan desto roligare blir det!
Hälsningar
/Mats
Mycket jobb om du ska ha ett 50-tal yngelrum och 150 skattlådor därtill. Men beundransvärt. Jag kan endast jobba med frigolit, pga vandringsbiodling. Fantastiskt kul att se men dyr utrustning om du inte har det redan. Bättre köpas färdigt och då kan du jobba mera med friska bin. Men beundransvärt. bra. Hälsningar Anders J
Du har rätt i att det inte är lönsamt om man ska räkna in tid och maskiner. För mig personligen är det två viktiga poänger med att göra på det här sättet: (i) Det är ett roligt och ganska lagom snickeriprojekt (bättre än att skruva gips). (ii) När man har kontroll över konstruktionen går det att experimentera med t ex drottninggaller, bottnar osv.
Om man bara räknar marginalkostnaden, dvs materialet, så blir det dessutom klart billigare än att köpa, men det är inte drivkraften för mig. Jag hade givtvis maskinerna innan jag började med kuporna. Köpte dessutom en spikpistol efter att filmen var klar. Då går det nästan dubbelt så fort. 1.6 mm dyckert 25,35 och 50 mm.
Vad använder du för OSB skiva. Det finns fyra olika klasser av OSB med olika fuktbeständighet. Hur har dina kupor klarat sig utomhus?
Fäster verkligen Falu rödfärg på OSB? Det brukar man väl mest måla på ohyvlat trä med.
Tack för en bra instruktion!
Jag använder vanlig skiva för inomhusbruk. Jag använder inte klassisk falu rödfärg utan fasadfärg för utomhusbruk, dvs vattenbaserad oljealkyd. Lådorna klarar sig utmärkt, men jag brukar måla om bottnarna vartannat år eller så.
Hej Mats jättebra video undrar om du har tid att skriva om eller om du har någon riktning på alla mått tyvärr förstår inte riktigt den mått som du har i tabellen 😊
Hej Mats och tack för dina intressanta filmer!
Det är inte så att du har måtten för en Svea kupa också? :)
mvh
Marcus
Nej, inte på rak arm. Jag hade för mig att det fanns en länk till olika rammått bland kommentarerna. Tänk rammått + 8 mm åt alla håll. Det är alltid bra att göra en prototyplåda först. Man måste vara rätt noga med höjden så att ramarna hänger rätt. Bredd och längd är inte lika kritiskt. Jag slarvade dock med några lådor jag gjorde, och då blev det trångt för vissa typer av plastramar. De kan faktiskt skilja lite i storlek mellan olika leverantörer.
Har nu byggt min första kupa, riktigt kul och bra instruktioner. Lite småmissar i bygget men inget som inte kan bli bättre när jag ska göra nummer två :) Tack Mats. Fått kommentarer om att OSB inte klarar att stå ute fast den är målad, har du märkt något? Än en gång, riktigt kul och inspirerande.
Jag tycker inte att kuporna blir märkbart sämre. OSB-skivornas kortsidor är givetvis känsligast. Jag försöker se till att bättra på färgen när så behövs. Mina äldsta OSB-kupor är 5 år nu.
Om du vill utöka verkstaden rekommenderar jag en spikpistol för dyckert. Det går otroligt mycket fortare än att spika för hand...
Hej Mats
Målar du insidan på lådorna med samma färg som utsidan?....
Ja, det är utomhusfärg av oljealkyd-typ. En del oljar istället. Man får skrapa och göra rent från vax mm så det bör vara enkelt att bättra på.
Hej Mats, tack för bra och tydliga videor.
Bör man ha helramar i yngelrummet och halvramar i skattlådorna eller har inte det nån betydelse?
Jonas
Här finns nog många olika åsikter. Jag tycker att fördelen med att ha ett enda ramformat i bägge är att det går att flytta upp gamla ramar från yngelrum till skattlåda under säsongen. Efter slutskattningen har man alla ramar som ska kasseras lediga. Att ha halvramar i skattlådan är nog mest av bekvämlighet, men då är det enklare att använda ett lite mindre ramformat istället för två olika. Mitt val var 3/4 Langstroth.
Hej Tack för inspirationen Går det att få tag i dina kaplistor någonstans eller skriva av från filmen? Blir hem och test bygga några LN.
Jag kan maila dig en excel-fil med måtten. Kontakta mig på mats.kihlen@gmail.com. Tror inte att jag kan ladda upp något här på RUclips.
Hej,
jag har en fråga till. Hur länge orkar OSB-skivor stanna ute? Blir de inte ruttna snabbt på grund av regn i hösten och snö i vintern?
Mvh
Mikhail
Det är viktigt att man målar kuporna med t ex fasadfärg. Mina äldsta har stått ute i 7 säsonger och är inte förstörd alls. Jag brukar se över bottnar och lådor och måla om dem med jämna mellanrum.
Hej du kan inte bygga bikupor i LN? Mvh Benjamin vill utöka min biodling och köper material istället för att bygga så mycket själv.
Det går absolut att bygga för lågnormal med samma instruktioner. Det finns en bild med mått en bit in i filmen, vid 2:44.
@@byggabikupa hej mats tack för svar men du bygger inte för att sedan sälja till andra också? Skulle kunna vara intresserad av att köppa kupor i LN i sådana fall
Nej, det är svårt att ta rimligt betalt i denna skala. Jag tycker att du ska pröva att bygga något mindre, t ex en avläggarkupa. Det är byggandet som är roligt. Bina accepterar köpekupor också...
Hej Mats! Vilken bra film! En kort fråga. Hur får du dem stabila när de staplas? Behövs någon kant nederst som gör att de inte glider isär? /Jocke
Det är en bra fråga! De första versionerna jag gjorde hade en tapp i varje hörn. Det visade sig orsaka fler problem än det löste. Lådorna glider inte isär. Fördelen att inte ha tapp är att man då kan vrida lådorna på plats och undvika bikross.
@@byggabikupa Tack för svar. Ja det stämmer nog. Jag funderade först på någon list i nederkant. Lättare att bända isär dem utan någon kant eller list. Jag har nu byggt en låta enligt din modell. Det blev några måttändringar då jag ville kunna lägga spärrgallret i lådan istället för synligt mellan. Roligt!
Jag är mer inne på linjen att fräsa ett litet spår i nederkanten av OSBn så att man lättare kan bryta isär lådorna. Om de är lite ojämna är det ingen konst, men med bra passning och flitiga bin kan det vara svårt.
Hej! Är det vilken lim?
Jag använder alltid vattenfast utelim, typ Casco.
Hur gör du resten av kupan jag tänker på botten och tacket mm.
Kolla på respektive länk ovan eller sök på "bygga bikupa botten"
Vilka spärrgaller/Vildbyggeskydd mellan lådorna passar dina lådor? Kan man bygga dem själv också eller köpa?
Hej Oskar,
Jag använder metallgaller på metervara (från t ex LPs) som jag kapar till och skruvar fast i tunna träramar. Det är lätt att skrapa eller smälta bort vildbyggen med värmepistol. Man kan säkert använda vanliga plastgaller också, men jag tyckte att det blev rätt geggigt.
hej... tack för dina video!!!! de är jätte bra... har börjat skriva en inköpslista. var köper man furustavar 20x20?
Jag sågar faktiskt själv från billigt virke. Man kan ta 21x95 som kostar ca 7 kr per meter och då blir det tre ribbor 21x20. Det behöver inte vara mer exakt än så. Det kräver dock att man har en bordscirkelsåg...
det finns läkt på Beijer som är 23x25 , skulle den funka? är måttet 20x20 mmm lämplig då frigoliten är 20 mm, för 3 mm skillnad gör väl inte mycket, men det är mycket mindre jobb??? eller har jag fel?
Ja, jag använder 20 mm för att det ska passa med frigoliten. 23 mm går absolut bra, men se till att du lägger ribborna på rätt ledd när du spikar sidorna.
Jag hittade hyvlad 21x21 på min trähandel (verkar vara nåt standardmått). Hade inte rätt verktyg för att såga själv från större virke så jag räknade bara om Mats mått lite. Passar ju frigoliten (som är 20mm) perfekt med. Fast hyvlad stav är väl inte bästa ekonomi förstås... ;)
Hur länge håller kupan utomhus? Funderar på att du använder OSB skiva
Det är korrekt att OSD inte är det mest väderbeständiga. Det är viktigt att man målar ordentligt, och jag vill klargöra ett fel i filmen (igen): man ska använda utomhusfärg typ oljealkyd. Mina kupor är faluröda, men inte med falu rödfärg som inte alls fäster på OSB.
Jag har haft kuporna i 5 säsonger och ser inga större skador mer än att en del hörn kan bli lite deformerade. Jag vet biodlare som använt spånskiva vilket ju rent teoretiskt vore helt kass, men det har också fungerat. Alternativet vore ju att gå över till plyfa, men det är dyrare och inte lika lätt att arbeta med (tycker jag).
Använder du dessa som kattlådor också?
Skattlådor ska det givetvis vara
@@larsackemo3129 Jag tycker som princip att det är rätt bekvämt att ha samma, men jag har en generation speciella skattlådor där långsidorna är oisolerad - bara OSB. Har inte funderat på kombon som kattlåda - måste ha ett mycket högre fluster då ;-)
@@byggabikupa Tack för svaret, är nybörjare och bosatt i norrland vilket gör att alternativet blir enkelt. Dvs isolerade lådor var bara orolig att det kunde bli varmt under högsommaren.
Eller har du ritningar på ditt sätt att bygga med HLS mått?
Inte rakt av, men tänk att du ska ha 8 mm mellan ram och vägg överallt så bör det gå lätt att räkna om.
BA16!