Bij een vrouw ontstaan er door de meiose allemaal eicellen met een X-chromosoom. Bij een man ontstaan er door de meiose zaadcellen met een X en andere zaadcellen met een Y-chromosoom. Als de eicel (X) wordt bevrucht door een zaadcel met Y, wordt het kind een jongen. Als de eicel (X) wordt bevrucht door een zaadcel met X, dan wordt het kind een meisje.
Hoi Juf Aminozuur, Ik wilde eventjes wat vragen. In mijn boek staat dat chromatiden twee identieke DNA moleculen zijn maar ook staat er dat de kans op twee geslachtscellen met exact dezelfde 23 chromosomen 1 op de 8,3 miljoen is. Ik begrijp het nu niet goed meer omdat bij Meiose 2 dan dus twee identieke chromatide telkens in beide cellen zitten.
Chromatiden zijn identieke DNA moleculen, maar in een (bijv) eicelmoedercel heb je 46 verschillende chromosomen (moleculen). Als die gaan verdubbelen en spiraliseren, heb je dus 46x2 identieke chromatiden/DNA moleculen. Dus de 2 chromatiden van elk chromosoom zijn wel identiek, maar de 2 chromosomen van 1 chromomenpaar zijn alsnog verschillend. Dus daardoor zoveel variatie in de geslachtscellen!
Vraagje, in Binas 76B1 staat dat de cellen (na mitose) 2n zijn. Dit is diploid, maar bij de stap ervoor (5: telofase en cytokinese) is er 'per cel' maar een van elk chromosoom aanwezig, en zou dus haploid zijn. Zou u dat uit kunnen leggen? Alvast bedankt
Heei, ben ik weer ik snap de meiose nu eigenlijk wel goed. Misschien een beetje een gekke vraag maar wat zou een docent hier over kunnen vragen, ik heb echt geen idee wat voor soort vragen je hierover kan verwachten.
Bedankt voor de video! Ik heb nog een vraagje over het verschil tussen meiose en mitose. Is het zo dat mitose alleen plaatsvindt bij ongeslachtelijke voortplanting, en dat door de mitose er toch wordt voorgepland? En vindt meiose dan alleen plaats bij geslachtelijke voortplanting? En het van meiose is dan dus gameten produceren en chromosomen reduceren?
Nee, mitose vindt niet alleen plaats bij ongeslachtelijke voortplanting! Mitose vindt vooral ook plaats bij groei van een organisme en vervanging of herstel van cellen. Dus als jij een wondje hebt, vindt er mitose plaats om die cellen te vervangen. (En daarnaast doen sommige organismen inderdaad ongeslachtelijk voortplanting mbv mitose) Meiose vindt inderdaad alleen plaats bij geslachtelijke voortplanting, omdat bij meiose gameten worden geproduceerd en het aantal chromosomen gereduceerd wordt.
Bij crossing-over wisselen twee stukjes van verschillende chromosomen per ongeluk van plek. Bijv het staartje van chromosoom a van nummer 19 met het staartje van chromosoom b van nummer 19.
Hi! Ik snap nog niet echt wat het verschil is tussen een chromosoon en een chromatide. Gaat er iets vooraf aan het veranderen van chromosomen in chromatides?
Hi Tessel! Een chromosoom en een chromatide zijn allebei DNA-strengen opgerold rondom eiwitten. Een chromosoom kan bestaan uit 1 DNA-molecuul of 2 DNA-molecuul. Als een chromosoom uit 1 DNA-streng bestaat, is het gewoon een chromosoom. Als een chromosoom bestaat uit 2 DNA-strengen, noem je die 2 strengen chromatiden en het geheel noem je nog steeds chromosoom.
Hetgene wat dus vooraf gaat aan dat chromosomen opeens uit 2 chromatiden ontstaan, is dat er DNA-synthese plaatsvindt. Dat is het kopiëren van DNA. Dus je gaat van 1 DNA-molecuul per chromosoom, naar 2 DNA-moleculen per chromosoom. Heb ik je vraag zo beantwoord?
Wauw thanks voor de snelle reactie! Ik heb echt heel veel aan je filmpjes, ik doe staatsexamens (zelfstandig voorbereiden) en dan mis je toch een stuk uitleg. Woensdag heb ik de mondelingen😱
@@tesselvaneck8978 ooh wat spannend! Ja, ik zit nu in de bus en zag je reactie binnen komen dus ik dacht meteen antwoorden, dat is het fijnst! Fijn dat je zoveel aan mijn filmpjes hebt, ik kan me jou nog herinneren van mijn laatste livestream, toen stelde je goede vragen! Heel veel succes met je mondelingen en ik hoop dat je het haalt! Stel gerust nog andere vragen onder andere filmpjes, ik zal dan speciaal voor jou vanavond of morgen nog fftjes kijken of ik vragen van je heb.
Ik had een vraag. Is de diploïde cel van meiose 1 één van de dochtercellen die uit de celding komt van mitose? Of heeft mitose niks met meiose te maken?
De diploide cel waarmee meiose begint is uiteraard ooit als dochtercel van een mitose-deling ontstaan. Want: alle cellen in je lichaam ontstaan uit 1 bevruchte eicel.
Bij het plaatje van 4;55, hoe kan het dat er van die 6 chromatide in het linker plaatje, 12 chromatiden bij de 2 cellen bij elkaar, ontstaan in het rechter plaatjje
En nog een vraagje: bij mitose is het me duidelijk dat er voor de celdeling een periode is geweest waarbij de chromosomen zich hebben verdubbelt, waardoor ze daarna zich weer konden opsplitsen. Gebeurt dit ook bij meiose? Is er dan ook nog een periode waarbij de 46 chromosomen zusterchromosomen krijgen?
Ik heb een vraagje. Aan het eind van meiose 2 heb je dus 4 voortplantingscellen, spermacellen of eicellen. Maar wat ik niet helemaal snap is het volgende: je hebt toch in je leven als man zijnde niet maar 4 spermacellen? En als vrouw zijnde niet maar 4 eicellen? Je hebt er veel meer. Waar komen die andere sperma- en eicellen dan vandaan? Hoop dat u m’n vraag begrijpt (:
@@gauladekker9368 bij mannen vanaf de puberteit, bij vrouwen in verschillende stappen (deels als foetus, deels vanaf menstruatie en deels pas na bevruchting)
@@jufAminozuur okee ik snap het wat beter. Hartstikke bedankt! U legt het duidelijk uit en het is heel fijn dat er snel gereageerd wordt. Geabonneerd!! Fijne dag (:
@@jufAminozuur Ik heb beide filmpjes bekeken maar toch snap ik het niet helemaal. Bij meiose en mitose is het proces (dus de deling van de kern) toch hetzelfde? Bij beide processen heb je toch de profase, metafase, anafase enzovoort?
@@zu-gp7ye je hebt inderdaad bij beide celdelingen dezelfde fasen, maar wat er gebeurt in die fasen en wat het resultaat is, is verschillend. Mitose lijkt op meiose II (chromatiden van 1 chromosoom vaan uit elkaar) en meiose I is echt anders (chromosomen van een paar gaan uit elkaar). Het resultaat bij mitose is lichaamscellen met 46 chromosomen en het resultaat bij meiose is geslachtscellen met 23 chromosomen.
Dus als ik het goed heb begrepen is het doel van meiose geslachtscellen te vormen, want die bestaan uit 23 chromosomen? Klopt het ook dat er aan het einde van meiose 2 dus 4 haploïde cellen gevormd zijn en die ieder weer uit 23 chromosomen bestaan die weer uit 1 chromatide bestaan? Je krijgt dus 23 chromosomen bestaande uit 1 chromatide?
Ja, je snapt het, Rachel! Klein puntje: De 23 chromosomen in de 4 haploïde cellen zijn gewoon chromosomen, je zegt niet dat ze "uit 1 chromatide bestaan". Chromatide is dus een woord dat we echt speciaal reserveren voor wanneer er 2 chromatiden aan elkaar vastzitten die samen 1 chromosoom vormen.
En als een chromosoom uit elkaar wordt getrokken, en de chromatiden dus allebei naar de andere kant van de cel gaan, hoe komt het dat de 'chromosomen' daarna uit 2 chromatiden bestaan? Komt dat door de mitose?
@@RachelGanesh begrijp ik je vraag goed dat je wil weten hoe het komt dat een chromosoom in de pro-fase uit 2 chromatiden bestaat? Zo ja, dat komt door de DNA-replicatie tijdens de S-fase. Zo niet, kun je met de namen van de fases uitleggen wat je bedoelt?
@@jufAminozuur Ik wilde graag weten hoe het komt dat een chromosoom in de telofase uit 2 chromatiden bestaat (meiose 1)? En een chromosoom kan dus uit 1 of 2 chromatiden bestaan?
Hoeveel video's ik ook kijk, Meiose 1 kan ik maar niet begrijpen. Een moedercel heeft toch 23 chromosomenparen en dus 46 chromosomen. Maar hoe kan het dan zijn dat aan het eind van meiose 1 twee cellen zijn met ook 23 chromosomenparen en 46 chromosomen? Is er dan tijdens meiose 1 gekopieerd? En tijdens welke fase is dat dan?
Er is inderdaad gekopieerd, vóór het begin van de meiose. Tijdens de S-fase van de celcyclus, dan vindt de DNA replicatie plaats. Dus aan het begin heeft een moedercel inderdaad 46 chromosomen, maar elk van deze 46 chromosomen bestaat uit 2 chromatiden (2 DNA-moleculen die kopieen van elkaar zijn). Dus aan het begin zijn er 92 DNA-moleculen. 92:2 = 46 (meiose 1) en 46:2 = 23 (meiose 2). Helpt dit?
Ik snap waarom je dat zegt want je kunt ook gewoon uit een lichaamscel 2 geslachtscellen halen, waarom eerst verdubbelen en dan 4 maken? Ik denk dat dat qua energie waarschijnlijk voordeliger is dan 2 keer los meiose doen. Je wil uiteindelijk wel zoveel mogelijk geslachtscellen.
dus als ik het goed begrijp 2 chromosomen is een chromosoom die haal je uit elkaar heb je weer 1 chromosoom die haal je uit elkaar heb je 2 chromatiden waarvan elk een chromoom is ????????? en waarom is het een haploide cel bij profase 1 als je het kan delen???
2 chromatiden* is een chromosoom haal je die uit elkaar heb je 2* chromosomen, die bestaan uit elk 2 chromatiden* haal je die uit elkaar heb je 4 chromosomen totaal! Deelbaar zijn is níet de definitie van haploïde zijn. Haploïde betekent van elk chromosoom er 1 hebben (ook wanneer de chromosomen uit 2 chromatiden bestaan)! Dus let aub op je gebruik van chromatiden en chromosomen, dan wordt het een stuk duidelijk, Abdu!
Fijne video! Ik had alleen nog een vraagje, als bv spermacellen steeds uit 23 chromatiden bestaan, hoe begint dan uberhaupt meiose waarbij je een cel hebt die uit 23 chromosoomparen bestaat?
Meiose vindt plaats bij een oocyt of spermatocyt, dat zijn lichaamscellen (geslachtscelmoedercellen) net zoals levercellen dat zijn en bestaan dus gewoon uit 23 chromosomenparen.
Spermacellen bestaan uit 23 chromosomen* kleine correctie in je opmerking, voor de andere lezers. Ze heten alleen chromatide zolang ze nog aan hun zusterchromatide vastzitten.
@@jufAminozuur Aah oke! Ik begrijp het eindelijk terwijl ik volgende week al eindexamen heb hahah, heel erg bedankt voor de video en snelle antwoord :)
@@fm_y5279 ayyee 🙌🏼, dat is precies wat ik wil bereiken met mijn videos! Kom je ook kijken naar de live Q&A? Maandagavond om 19:00 live voor vwo op dit kanaal. Nog ff lastminute je vragen stellen of leren van de vragen van anderen
huh, maar je hebt een diploide cel met 46 chromosomen, dus als je die deelt heb je 23 chromosomen per cel en als je ze nog een keer deelt heb je de helft van 23, maar een haploide cel heeft 23 chromosomen, dus hoe komt u daar bij?
Lees de vastgezette reactie bovenaan de reacties hier. Die heeft het perfect samengevat in woorden. (De 46 chromosomen in de diploïde cel bestaan elk uit 2 chromatiden, dus je hebt 92 chromatiden in totaal aan het begin van de meiose).
@Kim Duren, van profase 1: 46 chromosomen, 92 chromatiden tot aan de anafase: 23 chromosomen, 46 chromatiden tot aan anafase 2: 23 chromosomen, (23 chromatiden).
@@jufAminozuur oh, dus omdat ze in de laatste fase uit elkaar zijn getrokken heten het chromosomen waardoor het niet 23 chromatiden maar 23 chromosomen zijn?
@@jessicabos7420 elk chromosoom (DNA-keten) wordt gekopieerd tijdens de S-fase van de celcyclus, dus aan het begin van de meiose bestaat elk chromosoom uit 2 chromatiden. Dus 46 chromosomen bestaan in totaal uit 92 chromatiden. Stel ajb nog meer vragen als je het niet snapt
@@jufAminozuur omg u antwoordt ik had het echt opgegeven Danku!!! Dus die 46 chromosomen worden gekopieerd. En dan heb je dus 92 chromatiden, omdat de chromosoom (kopie) vast zit aan de chromosoom waarvan de kopie is gemaakt.
oke sorry maar ik snap het nog niet helemaal, waarom spreek je bij meiose 1 van paren. Waarom liggen die paren bij elkaar, ik raak helemaal door de war met die mitose nu, ik begreep het eerst maar nu wordt het allemaal wazig.
@@jessicabos7420 Juist, je snapt het! Alleen moet je oppassen met de woorden: de kopieën wanneer ze nog aan elkaar vastzitten heten chromatiden en heten SAMEN een chromosoom, maar zodra ze loskomen van elkaar heten ze zelf ook een chromosoom. Snap je? En natuurlijk antwoord ik 🥰
Ik begreep helemaal niets van die profase etc. en het is mij zo duidelijk geworden. Dankuwel !
bedankt voor deze goeie uitleg morgen toets dit helpt enorm !
dankjewel!!! dit is de eerste video die het echt duidelijk voor mij maakt!!! groetjes
Wat fijn om te horen! Graag gedaan, Lente!
Jij bent geweldig!!!
Beste juf aminozuur, hoe zit het met meiose met geslachtschromosomen met XX en XY en hoe bepaal je dan of het een jongen of meisje wordt
Bij een vrouw ontstaan er door de meiose allemaal eicellen met een X-chromosoom. Bij een man ontstaan er door de meiose zaadcellen met een X en andere zaadcellen met een Y-chromosoom. Als de eicel (X) wordt bevrucht door een zaadcel met Y, wordt het kind een jongen. Als de eicel (X) wordt bevrucht door een zaadcel met X, dan wordt het kind een meisje.
Heel erg bedankt! Ik heb nog een vraagje wel, bij de telofase 1 ontstaat er dan ook een kernmembraan?
Lifesaver 🙏
Super duidelijk uitleg
Goed om te horen!
wat is nou het spoelfiguur/spoelichaam
de centriolen
4:08 hoe kan een chromatide opeens een chromosoom heten?
Zoals een embryo opeens een foetus kan heten!
@@jufAminozuur wow sneller reactie, ik begrijp dus dat het niet echt een verklaring heeft? Want een chromatide is toch eigenlijk een half chromosoom?
*snelle
Dank u wel, nu snap ik het!
Wat goed! Graag gedaan!
Thx maat
Graag gedaan, gast!
U bent een heldin. Snapte er niks van nu wel!
Aah lief, dank je wel! Fijn dat ik je kon helpen!
Hoi Juf Aminozuur, Ik wilde eventjes wat vragen. In mijn boek staat dat chromatiden twee identieke DNA moleculen zijn maar ook staat er dat de kans op twee geslachtscellen met exact dezelfde 23 chromosomen 1 op de 8,3 miljoen is. Ik begrijp het nu niet goed meer omdat bij Meiose 2 dan dus twee identieke chromatide telkens in beide cellen zitten.
Chromatiden zijn identieke DNA moleculen, maar in een (bijv) eicelmoedercel heb je 46 verschillende chromosomen (moleculen). Als die gaan verdubbelen en spiraliseren, heb je dus 46x2 identieke chromatiden/DNA moleculen. Dus de 2 chromatiden van elk chromosoom zijn wel identiek, maar de 2 chromosomen van 1 chromomenpaar zijn alsnog verschillend. Dus daardoor zoveel variatie in de geslachtscellen!
Vraagje, in Binas 76B1 staat dat de cellen (na mitose) 2n zijn. Dit is diploid, maar bij de stap ervoor (5: telofase en cytokinese) is er 'per cel' maar een van elk chromosoom aanwezig, en zou dus haploid zijn. Zou u dat uit kunnen leggen? Alvast bedankt
Heei, ben ik weer ik snap de meiose nu eigenlijk wel goed. Misschien een beetje een gekke vraag maar wat zou een docent hier over kunnen vragen, ik heb echt geen idee wat voor soort vragen je hierover kan verwachten.
Check voor oefenvragen op biologiepagina.nl en kijk naar de oefentoetsen EN naar de oude examenopgaven. Dat zal je een goed beeld geven!
Hallo mevrouw, heeft u ook een filmpje over crossing over? Ik snap niet wat dat is en hoe dat gebeurt
SO naar mevrouw Aminozuur is nu al 4x duidelijker dan mijn vak docent
Bedankt voor de video! Ik heb nog een vraagje over het verschil tussen meiose en mitose. Is het zo dat mitose alleen plaatsvindt bij ongeslachtelijke voortplanting, en dat door de mitose er toch wordt voorgepland? En vindt meiose dan alleen plaats bij geslachtelijke voortplanting? En het van meiose is dan dus gameten produceren en chromosomen reduceren?
Nee, mitose vindt niet alleen plaats bij ongeslachtelijke voortplanting! Mitose vindt vooral ook plaats bij groei van een organisme en vervanging of herstel van cellen. Dus als jij een wondje hebt, vindt er mitose plaats om die cellen te vervangen. (En daarnaast doen sommige organismen inderdaad ongeslachtelijk voortplanting mbv mitose)
Meiose vindt inderdaad alleen plaats bij geslachtelijke voortplanting, omdat bij meiose gameten worden geproduceerd en het aantal chromosomen gereduceerd wordt.
Wat gebeurt er precies bij crossing over?(morgen se bio nml)
Bij crossing-over wisselen twee stukjes van verschillende chromosomen per ongeluk van plek. Bijv het staartje van chromosoom a van nummer 19 met het staartje van chromosoom b van nummer 19.
@@jufAminozuur topp dankuwel en uw filmpjes helpen echt heel erg!!!
@@hawjar1399 fijn! Succes met je SE!
@@jufAminozuur Door alle filmpjes van u komt het zeker goed, dankuwel!
Hey dance wel voor de uitleg. Vraagje Hoeveel verschillende gameten kan een man produceren? 1 of 2
Miljoenen!
Hi! Ik snap nog niet echt wat het verschil is tussen een chromosoon en een chromatide. Gaat er iets vooraf aan het veranderen van chromosomen in chromatides?
Hi Tessel! Een chromosoom en een chromatide zijn allebei DNA-strengen opgerold rondom eiwitten. Een chromosoom kan bestaan uit 1 DNA-molecuul of 2 DNA-molecuul. Als een chromosoom uit 1 DNA-streng bestaat, is het gewoon een chromosoom. Als een chromosoom bestaat uit 2 DNA-strengen, noem je die 2 strengen chromatiden en het geheel noem je nog steeds chromosoom.
Hetgene wat dus vooraf gaat aan dat chromosomen opeens uit 2 chromatiden ontstaan, is dat er DNA-synthese plaatsvindt. Dat is het kopiëren van DNA. Dus je gaat van 1 DNA-molecuul per chromosoom, naar 2 DNA-moleculen per chromosoom. Heb ik je vraag zo beantwoord?
Wauw thanks voor de snelle reactie!
Ik heb echt heel veel aan je filmpjes, ik doe staatsexamens (zelfstandig voorbereiden) en dan mis je toch een stuk uitleg. Woensdag heb ik de mondelingen😱
@@tesselvaneck8978 ooh wat spannend! Ja, ik zit nu in de bus en zag je reactie binnen komen dus ik dacht meteen antwoorden, dat is het fijnst! Fijn dat je zoveel aan mijn filmpjes hebt, ik kan me jou nog herinneren van mijn laatste livestream, toen stelde je goede vragen! Heel veel succes met je mondelingen en ik hoop dat je het haalt! Stel gerust nog andere vragen onder andere filmpjes, ik zal dan speciaal voor jou vanavond of morgen nog fftjes kijken of ik vragen van je heb.
Klopt het dus dat de lichaamscellen van een mens 46 chromosomen bevatten en dus 92 chromatiden?
Alleen als de lichaamscellen net DNA-replicatie hebben gedaan dus na de S-fase. Niet de hele tijd! Check de celcyclus!
@@jufAminozuur Ooh oke, dank u wel!🥰
Ik had een vraag. Is de diploïde cel van meiose 1 één van de dochtercellen die uit de celding komt van mitose? Of heeft mitose niks met meiose te maken?
De diploide cel waarmee meiose begint is uiteraard ooit als dochtercel van een mitose-deling ontstaan. Want: alle cellen in je lichaam ontstaan uit 1 bevruchte eicel.
@@jufAminozuur dankuwel mevrouw
Hey, waar is de uitleg over crossing over? Ik snap daar namelijk niks van ':)
Bij het plaatje van 4;55, hoe kan het dat er van die 6 chromatide in het linker plaatje, 12 chromatiden bij de 2 cellen bij elkaar, ontstaan in het rechter plaatjje
In het linkerplaatje zijn het ook 12 chromatiden. Kijk maar goed, het zijn bijv 2 blauwe lijntjes heel dicht op elkaar!
@@jufAminozuur ohh ik dacht dat er maar 3 blauwe chromatide waren en 3 rode, dankuwel!
@@hello-jg2ns graag gedaan
En nog een vraagje: bij mitose is het me duidelijk dat er voor de celdeling een periode is geweest waarbij de chromosomen zich hebben verdubbelt, waardoor ze daarna zich weer konden opsplitsen. Gebeurt dit ook bij meiose? Is er dan ook nog een periode waarbij de 46 chromosomen zusterchromosomen krijgen?
De replicatie gebeurt idd ook bij meiose! Dus 46x2, delen door 2 (meiose 1) en nog een keer delen door 2 (meiose 2). Hoop dat het zo duidelijk is!
@@jufAminozuur Bedankt voor de snelle reactie en het duidelijke antwoord! De filmpjes zijn echt super fijn!
Ik heb een vraagje. Aan het eind van meiose 2 heb je dus 4 voortplantingscellen, spermacellen of eicellen. Maar wat ik niet helemaal snap is het volgende: je hebt toch in je leven als man zijnde niet maar 4 spermacellen? En als vrouw zijnde niet maar 4 eicellen? Je hebt er veel meer. Waar komen die andere sperma- en eicellen dan vandaan? Hoop dat u m’n vraag begrijpt (:
Ik begrijp je vraag heel goed, Gaula! Het proces meiose wordt dus bij mannen miljoenen keren gedaan en bij vrouwen zo'n tientallen duizenden keren!
@@jufAminozuur aah okee! En is het dan zo dat dat al gebeurt als je nog een foetus bent of gebeurt dit tijdens je levensduur?
@@gauladekker9368 bij mannen vanaf de puberteit, bij vrouwen in verschillende stappen (deels als foetus, deels vanaf menstruatie en deels pas na bevruchting)
@@jufAminozuur okee ik snap het wat beter. Hartstikke bedankt! U legt het duidelijk uit en het is heel fijn dat er snel gereageerd wordt. Geabonneerd!! Fijne dag (:
@@gauladekker9368 fijn dat ik je heb kunnen helpen en welkom bij de club 😊
Wat is het verschil tussen meiose en mitose want het is toch hetzelfde proces?
Nee, het zijn 2 verschillende processen! Check de andere video over mitose ook, dan zie je vanzelf het verschil!
@@jufAminozuur Ik heb beide filmpjes bekeken maar toch snap ik het niet helemaal. Bij meiose en mitose is het proces (dus de deling van de kern) toch hetzelfde? Bij beide processen heb je toch de profase, metafase, anafase enzovoort?
@@zu-gp7ye je hebt inderdaad bij beide celdelingen dezelfde fasen, maar wat er gebeurt in die fasen en wat het resultaat is, is verschillend. Mitose lijkt op meiose II (chromatiden van 1 chromosoom vaan uit elkaar) en meiose I is echt anders (chromosomen van een paar gaan uit elkaar). Het resultaat bij mitose is lichaamscellen met 46 chromosomen en het resultaat bij meiose is geslachtscellen met 23 chromosomen.
@@jufAminozuur Heel erg bedankt ik snap het verschil nu! Het ligt dus aan de chromatiden en chromosomen :)
@@zu-gp7ye yess!
Dus als ik het goed heb begrepen is het doel van meiose geslachtscellen te vormen, want die bestaan uit 23 chromosomen? Klopt het ook dat er aan het einde van meiose 2 dus 4 haploïde cellen gevormd zijn en die ieder weer uit 23 chromosomen bestaan die weer uit 1 chromatide bestaan? Je krijgt dus 23 chromosomen bestaande uit 1 chromatide?
Ja, je snapt het, Rachel! Klein puntje: De 23 chromosomen in de 4 haploïde cellen zijn gewoon chromosomen, je zegt niet dat ze "uit 1 chromatide bestaan". Chromatide is dus een woord dat we echt speciaal reserveren voor wanneer er 2 chromatiden aan elkaar vastzitten die samen 1 chromosoom vormen.
En als een chromosoom uit elkaar wordt getrokken, en de chromatiden dus allebei naar de andere kant van de cel gaan, hoe komt het dat de 'chromosomen' daarna uit 2 chromatiden bestaan? Komt dat door de mitose?
@@RachelGanesh begrijp ik je vraag goed dat je wil weten hoe het komt dat een chromosoom in de pro-fase uit 2 chromatiden bestaat? Zo ja, dat komt door de DNA-replicatie tijdens de S-fase. Zo niet, kun je met de namen van de fases uitleggen wat je bedoelt?
@@jufAminozuur Ik wilde graag weten hoe het komt dat een chromosoom in de telofase uit 2 chromatiden bestaat (meiose 1)? En een chromosoom kan dus uit 1 of 2 chromatiden bestaan?
@@RachelGanesh Dat komt door de replicatie in de S-fase van de celcyclus. Ja, inderdaad, een chromosoom kan uit 1 of 2 chromatiden bestaan!
Hoeveel video's ik ook kijk, Meiose 1 kan ik maar niet begrijpen. Een moedercel heeft toch 23 chromosomenparen en dus 46 chromosomen. Maar hoe kan het dan zijn dat aan het eind van meiose 1 twee cellen zijn met ook 23 chromosomenparen en 46 chromosomen? Is er dan tijdens meiose 1 gekopieerd? En tijdens welke fase is dat dan?
Ik denk eerlijk ook dat is het niet volledig kan begrijpen omdat ik de naamgeving erg verwarrend vind.
Er is inderdaad gekopieerd, vóór het begin van de meiose. Tijdens de S-fase van de celcyclus, dan vindt de DNA replicatie plaats. Dus aan het begin heeft een moedercel inderdaad 46 chromosomen, maar elk van deze 46 chromosomen bestaat uit 2 chromatiden (2 DNA-moleculen die kopieen van elkaar zijn). Dus aan het begin zijn er 92 DNA-moleculen. 92:2 = 46 (meiose 1) en 46:2 = 23 (meiose 2). Helpt dit?
Ik snap het eindelijk!! Heel erg bedankt. 🙏
Graag gedaan!
Dankjewel juffrouw
Yw, Luc!
1000 keer beter dan me eigen bio juf
😊😊😊
Is het kopieëren van de chromosomen in de s-fase eigenlijk niet onnodig?
Ik snap waarom je dat zegt want je kunt ook gewoon uit een lichaamscel 2 geslachtscellen halen, waarom eerst verdubbelen en dan 4 maken? Ik denk dat dat qua energie waarschijnlijk voordeliger is dan 2 keer los meiose doen. Je wil uiteindelijk wel zoveel mogelijk geslachtscellen.
Meiose 1 is toch hetzelfde als mitose?
Vergelijkbaar ja! Omdat de chromosomen van een paar uit elkaar gaan in beide situaties!
dus als ik het goed begrijp 2 chromosomen is een chromosoom die haal je uit elkaar heb je weer 1 chromosoom die haal je uit elkaar heb je 2 chromatiden waarvan elk een chromoom is ????????? en waarom is het een haploide cel bij profase 1 als je het kan delen???
2 chromatiden* is een chromosoom haal je die uit elkaar heb je 2* chromosomen, die bestaan uit elk 2 chromatiden* haal je die uit elkaar heb je 4 chromosomen totaal! Deelbaar zijn is níet de definitie van haploïde zijn. Haploïde betekent van elk chromosoom er 1 hebben (ook wanneer de chromosomen uit 2 chromatiden bestaan)! Dus let aub op je gebruik van chromatiden en chromosomen, dan wordt het een stuk duidelijk, Abdu!
@@jufAminozuur Helder!! super bedankt
@@jufAminozuur waardering is hoog
@@justabdu7792 anytime! Spread the word :)
U redt mijn biocarriere
Haha, yess! Dat is het doel 💪🏼
Fijne video! Ik had alleen nog een vraagje, als bv spermacellen steeds uit 23 chromatiden bestaan, hoe begint dan uberhaupt meiose waarbij je een cel hebt die uit 23 chromosoomparen bestaat?
Meiose vindt plaats bij een oocyt of spermatocyt, dat zijn lichaamscellen (geslachtscelmoedercellen) net zoals levercellen dat zijn en bestaan dus gewoon uit 23 chromosomenparen.
Spermacellen bestaan uit 23 chromosomen* kleine correctie in je opmerking, voor de andere lezers. Ze heten alleen chromatide zolang ze nog aan hun zusterchromatide vastzitten.
@@jufAminozuur Aah oke! Ik begrijp het eindelijk terwijl ik volgende week al eindexamen heb hahah, heel erg bedankt voor de video en snelle antwoord :)
@@fm_y5279 ayyee 🙌🏼, dat is precies wat ik wil bereiken met mijn videos! Kom je ook kijken naar de live Q&A? Maandagavond om 19:00 live voor vwo op dit kanaal. Nog ff lastminute je vragen stellen of leren van de vragen van anderen
huh, maar je hebt een diploide cel met 46 chromosomen, dus als je die deelt heb je 23 chromosomen per cel en als je ze nog een keer deelt heb je de helft van 23, maar een haploide cel heeft 23 chromosomen, dus hoe komt u daar bij?
Lees de vastgezette reactie bovenaan de reacties hier. Die heeft het perfect samengevat in woorden. (De 46 chromosomen in de diploïde cel bestaan elk uit 2 chromatiden, dus je hebt 92 chromatiden in totaal aan het begin van de meiose).
@Kim Duren, van profase 1: 46 chromosomen, 92 chromatiden tot aan de anafase: 23 chromosomen, 46 chromatiden tot aan anafase 2: 23 chromosomen, (23 chromatiden).
@@jufAminozuur oh, dus omdat ze in de laatste fase uit elkaar zijn getrokken heten het chromosomen waardoor het niet 23 chromatiden maar 23 chromosomen zijn?
@@amijnsophine yesss!
ik snap echt niet waarom je 96 chromatiden hebt bij 46 chromosomen ajb kan iemand het uitleggen ik heb morgen de toets
ik bedoel 92 chromatiden
@@jessicabos7420 elk chromosoom (DNA-keten) wordt gekopieerd tijdens de S-fase van de celcyclus, dus aan het begin van de meiose bestaat elk chromosoom uit 2 chromatiden. Dus 46 chromosomen bestaan in totaal uit 92 chromatiden. Stel ajb nog meer vragen als je het niet snapt
@@jufAminozuur omg u antwoordt ik had het echt opgegeven Danku!!! Dus die 46 chromosomen worden gekopieerd. En dan heb je dus 92 chromatiden, omdat de chromosoom (kopie) vast zit aan de chromosoom waarvan de kopie is gemaakt.
oke sorry maar ik snap het nog niet helemaal, waarom spreek je bij meiose 1 van paren. Waarom liggen die paren bij elkaar, ik raak helemaal door de war met die mitose nu, ik begreep het eerst maar nu wordt het allemaal wazig.
@@jessicabos7420 Juist, je snapt het! Alleen moet je oppassen met de woorden: de kopieën wanneer ze nog aan elkaar vastzitten heten chromatiden en heten SAMEN een chromosoom, maar zodra ze loskomen van elkaar heten ze zelf ook een chromosoom. Snap je? En natuurlijk antwoord ik 🥰