Heeft u een bron dat gaat over het verband tussen hoge vleescompsumtie en vermindering van probiotica? Ik kan begrijpen dat van alles te veel slecht voor je is maar waarom wordt er specifiek vlees opgenoemd? Vlees kan ook bijvoorbeeld onderschijden worden in processed vlees, afkomstig van dieren die niet goed zijn verzorgd en dieren die wel natuurlijk en goed verzorgd zijn, hoe de vlees is gekookt etc. Bedankt!
Dat is juist. Een probleem echter is, dat veel dieren behandeld worden met antibiotica, dat is een anabolicum waardoor je sneller vleesproductie krijgt. Bepaalde vleessoorten zijn dus heel slecht voor je darmflora en het bedreigt het immuunsyteem. Daarom krijgen we bijvoorbeeld exzeem en andere vreemde klachten. Onze darm is een grote bacterie en antibiotica is daar heel schadelijk voor . Daarnaast is een teveel aan verzadigde vetten in vlees slecht voor de opbouw van de celmembraan. De celmembraan moet op een bepaalde manier opgebouwd zijn uit meervoudige onverzadigde vetzuren (anti sticking: stoten elkaar af, klonteren niet) De celmembraan moet vloeibaar zijn anders is er geen impulsoverdracht. Bron is cursus voeding van Prof dr. Van Wingerden.
@@OscarEggen Bedankt voor uw snelle en duidelijke reactie! Erg jammer dat we in een tijdperk leven waar natuurlijk goed gezond eten vinden moeilijk is. Tegenwoordig worden zoals u in uw voorbeeld aangaf met de meeste voedingswaren op een slechte manier gespeeld(fruit, groente, brood, vlees etc.). Het verhaal over de verzadigde vette wat slecht is voor de celmembraan wist ik niet. Interessant. Uw video(s) zijn overigens erg leerzaam. U bent een held:)
Mr. Eggen, ik zocht uw naam op via de sociale media omdat ik u persoonlijk wou danken (En toen zag ik pas dat ik hier kon reageren :-D ) Ik ben aan het studeren voor voedingsdeskundige, maar de soms ingewikkelde terminologie baarde me zorgen: Dankzij (verschillende) van uw leerzame filmpjes, wordt het nu een spelenderwijze opdracht , waarvoor mijn WELGEMEENDE dank !!! Bovendien helpen die me ook in het verdere verloop van mijn plannen; Mensen op een adequate manier gezonder leren leven (Uw filmpjes vormen daarbij een ONWAARSCHIJNLIJKE schat aan begrijpelijke info !!!!)
Heel fijn om te lezen, dat de video's een bijdrage leveren aan het vergaren van kennis. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde (vaak Latijnse) terminologie. In het begin is dat idd lastig, maar na verloop van tijd ga je automatisch in het Latijn denken.
Bedankt voor dit filmpje! Voelde een beetje alsof ik in de klas zit en de docent op pauze kon zetten, heel handig :) Ik heb wel een vraag over de smaakpapillen; Zitten deze niet verspreid over de tong ipv binnen 'hokjes' zoals weergegeven in uw video? Alvast bedankt :)
Dag Imre, je hebt gelijk, de smaakpapillen liggen uiteraard niet in hokjes op de tong, maar voor het gemak wordt dit zo voorgesteld. Er zijn plaatsen die meer smaaksensatie voor zoet dan voor zuur hebben etc.
Zeer mooie uiteenzetting, proficiat. Ik zit wel nog met een vraag bij functies van de lever, hoor ik dat de lever een endocriene klier zou zijn, dan moet de lever hormonen produceren, over welke hormonen zou dat dan gaan? Een exocrien klier begrijp ik wel, omdat het galsap aanmaakt.
De lever heeft zowel een endo,-als exocriene functie net zoals de geslachtsklieren de maag en de alvleesklier. De lever produceert idd galsap, maar ook het hormoon angiotensinogeen (ivm RAAS).
Ik heb geleerd dat vertering van koolhydraten in de twaalfvingerige darm begint. Bij 1.35 zegt u dat koolhydraten in de mondholte door amylase wordt verteerd ???
Ohja en Amylase zit voor zover ik weet niet in het darm sap (dat is onnodig aangezien de pancreas het uitscheidt). Wel produceert ze maltase (en andere enzymen om disacchariden af te breken) dat maltose afbreekt tot glucose.
Klopt, naast sacharase en lactase. Jij bent de eerste die het is opgevallen. Amylase is iets gemakkelijker te onthouden, omdat het ook in de mond actief is met de zetmelen.
Ten aanzien van de lokalisatie op de tong? Wellicht kunnen de receptoren alle smaken waarnemen, maar dat er gebieden zijn waar de receptoren meer gevoelig zijn voor zoet, weer anderen voor zuur etc. Dat zou goed kunnen. Door het speeksel wordt de smaaksensatie in ieder geval niet op een specifiek gebied van de tong waargenomen.
Zo wordt het op de middelbare school natuurlijk verteld. Het zou goed kunnen, maar het is niet de belangrijkste van de 400 functies van de lever. Gal werkt pas, wanneer deze wordt ingedikt in de galblaas. Als de galblaas is verwijderd werkt de gal niet meer, maar zo erg is dat niet!
Heeft u een video over alvleesklier glucose, insuline en glucogeen werking en omzetting? Het gaat mij enorm helpen. Ik luister graag naar u uitleg👩🎓👩🎓👩🎓
Geen specifieke video over de alvleesklier! In de video's over stress en het hormoonstelsel komen deze stoffen wel ter sprake. In principe komt het erop neer dat insuline er voor zorgt dat cellen glucose kunnen opnemen en slaat een teveel aan glucose op in de lever, spier, en vetcellen. Glucagon zet glycogeen, indien nodig, weer om in glucose. Bedankt voor het compliment!
Een super leerzaam , begrijbelijk en hulpzaam filmpje. Hartelijk bedankt.
Heb hier morgen een toets over het hele spijsvertering van het lichaam!, erg interessant.
Succes met de toets! Laat me weten hoe het gegaan is!
Ik kan deze video 1000 keer kijken, maar nog steed meer. Bedank
Wat beauitful video is dat en mooi heel mooi ge zegt van Bianca
Bedankt voor dit zeer leerrijke filmpje. Korte samenvattin van een complex systeem!
Nou weet ik hoe mijn fabriekje in mijn buik werkt😁hartelijk dank voor uw uitleg 👌🏻👍🏼
Heeft u een bron dat gaat over het verband tussen hoge vleescompsumtie en vermindering van probiotica? Ik kan begrijpen dat van alles te veel slecht voor je is maar waarom wordt er specifiek vlees opgenoemd? Vlees kan ook bijvoorbeeld onderschijden worden in processed vlees, afkomstig van dieren die niet goed zijn verzorgd en dieren die wel natuurlijk en goed verzorgd zijn, hoe de vlees is gekookt etc.
Bedankt!
Dat is juist.
Een probleem echter is, dat veel dieren behandeld worden met antibiotica, dat is een anabolicum waardoor je sneller vleesproductie krijgt. Bepaalde vleessoorten zijn dus heel slecht voor je darmflora en het bedreigt het immuunsyteem. Daarom krijgen we bijvoorbeeld exzeem en andere vreemde klachten. Onze darm is een grote bacterie en antibiotica is daar heel schadelijk voor
. Daarnaast is een teveel aan verzadigde vetten in vlees slecht voor de opbouw van de celmembraan. De celmembraan moet op een bepaalde manier opgebouwd zijn uit meervoudige onverzadigde vetzuren (anti sticking: stoten elkaar af, klonteren niet) De celmembraan moet vloeibaar zijn anders is er geen impulsoverdracht. Bron is cursus voeding van Prof dr. Van Wingerden.
@@OscarEggen Bedankt voor uw snelle en duidelijke reactie! Erg jammer dat we in een tijdperk leven waar natuurlijk goed gezond eten vinden moeilijk is. Tegenwoordig worden zoals u in uw voorbeeld aangaf met de meeste voedingswaren op een slechte manier gespeeld(fruit, groente, brood, vlees etc.).
Het verhaal over de verzadigde vette wat slecht is voor de celmembraan wist ik niet. Interessant.
Uw video(s) zijn overigens erg leerzaam. U bent een held:)
Erg goed en prettig filmpje. Helpt mij enorm bij het leren van een erg complex en omvangrijk onderwerp in mijn studie. Bedankt!
Wat een super fijn filmpje, hartelijk dank! Ik zal het delen met mijn mede studenten, allemaal zij instromers voor de zorg.
Fijn, dat de video het vergaren van kennis gemakkelijker maakt! Succes voor alle zij-instromers!
Super uitleg! Heeft mij alles nog duidelijker gemaakt
ik ga hier dezelfde van maken in drive🤣🤣 beste voorstelling ooit
heel fijn filmpje! duidelijke uitleg, helpt mij enorm bij de toetsen over de spijsvertering!
Mr. Eggen, ik zocht uw naam op via de sociale media omdat ik u persoonlijk wou danken (En toen zag ik pas dat ik hier kon reageren :-D )
Ik ben aan het studeren voor voedingsdeskundige, maar de soms ingewikkelde terminologie baarde me zorgen:
Dankzij (verschillende) van uw leerzame filmpjes, wordt het nu een spelenderwijze opdracht , waarvoor mijn WELGEMEENDE dank !!!
Bovendien helpen die me ook in het verdere verloop van mijn plannen; Mensen op een adequate manier gezonder leren leven (Uw filmpjes vormen daarbij een ONWAARSCHIJNLIJKE schat aan begrijpelijke info !!!!)
Heel fijn om te lezen, dat de video's een bijdrage leveren aan het vergaren van kennis. Laat je niet afschrikken door ingewikkelde (vaak Latijnse) terminologie. In het begin is dat idd lastig, maar na verloop van tijd ga je automatisch in het Latijn denken.
Wat was u video verhelderend, ik zag door het bos de bomen niet meer maar u video was zo laag dremelig 👍👍👍bedankt daarvoor. Ga zo door🔝🔝🔝
Ontzettend bedankt, erg leerzaam
Ik ben u heel erg dankbaar!
Goede uitleg! Ben er mega blij mee!!
Dankjewel
Dank u wel voor dit leerzame en heel duidelijke video!
Super handig
super video!
Bedankt ik heb er veel bijgeleerd 😘
Dit is geweldig
Nauw ik vind dit wel heeeeel leuk
heel erg bedankt!
Bedankt
Waarom heet het blinde darm????? Maar echt goed gedaan Mr.Eggen.
Bedankt voor dit filmpje! Voelde een beetje alsof ik in de klas zit en de docent op pauze kon zetten, heel handig :) Ik heb wel een vraag over de smaakpapillen; Zitten deze niet verspreid over de tong ipv binnen 'hokjes' zoals weergegeven in uw video?
Alvast bedankt :)
Dag Imre, je hebt gelijk, de smaakpapillen liggen uiteraard niet in hokjes op de tong, maar voor het gemak wordt dit zo voorgesteld. Er zijn plaatsen die meer smaaksensatie voor zoet dan voor zuur hebben etc.
@@OscarEggen Wat fijn zo'n snel antwoord! Komt goed uit aangezien ik hier vrijdag een examen over heb. Nogmaals bedankt :)
Succes met het examen! Gaat jou lukken!
Top video !
super duidelijk!
Zeer mooie uiteenzetting, proficiat.
Ik zit wel nog met een vraag bij functies van de lever, hoor ik dat de lever een endocriene klier zou zijn, dan moet de lever hormonen produceren, over welke hormonen zou dat dan gaan?
Een exocrien klier begrijp ik wel, omdat het galsap aanmaakt.
De lever heeft zowel een endo,-als exocriene functie net zoals de geslachtsklieren de maag en de alvleesklier. De lever produceert idd galsap, maar ook het hormoon angiotensinogeen (ivm RAAS).
Bedankt voor het compliment!
Je bent een top docent!!, groetjes Ruby en Brechje
zeer duidelijk
Ik heb geleerd dat vertering van koolhydraten in de twaalfvingerige darm begint. Bij 1.35 zegt u dat koolhydraten in de mondholte door amylase wordt verteerd ???
Speeksel in de mond bevat het enzym amylase. Amylase verteert koolhydraten. Dus de vertering hiervan begint al in de mond.
Dank u wel
Niks heb ik geleerd
Mega bedankt zo duidelijk
prachtig
dokter wil ik ook worden
Waar een wil is, is een weg! Succes!
Ohja en Amylase zit voor zover ik weet niet in het darm sap (dat is onnodig aangezien de pancreas het uitscheidt). Wel produceert ze maltase (en andere enzymen om disacchariden af te breken) dat maltose afbreekt tot glucose.
Klopt, naast sacharase en lactase. Jij bent de eerste die het is opgevallen.
Amylase is iets gemakkelijker te onthouden, omdat het ook in de mond actief is met de zetmelen.
Top hartlijkdank.
Goede video, maar ik dacht dat de 'smaakgebieden' al ontkracht waren?
In welk opzicht?
Ten aanzien van de lokalisatie op de tong?
Wellicht kunnen de receptoren alle smaken waarnemen, maar dat er gebieden zijn waar de receptoren meer gevoelig zijn voor zoet, weer anderen voor zuur etc. Dat zou goed kunnen. Door het speeksel wordt de smaaksensatie in ieder geval niet op een specifiek gebied van de tong waargenomen.
Wow dat was echt heel snel! Bedankt voor uw antwoord.
Oscar Eggen nee, dat er verschillende smaakgebieden bestaan is een hardnekkige misvatting en absoluut niet waar.
functie lever is vooral gal produceren
Zo wordt het op de middelbare school natuurlijk verteld. Het zou goed kunnen, maar het is niet de belangrijkste van de 400 functies van de lever. Gal werkt pas, wanneer deze wordt ingedikt in de galblaas. Als de galblaas is verwijderd werkt de gal niet meer, maar zo erg is dat niet!
Heeft u een video over alvleesklier glucose, insuline en glucogeen werking en omzetting? Het gaat mij enorm helpen. Ik luister graag naar u uitleg👩🎓👩🎓👩🎓
Geen specifieke video over de alvleesklier! In de video's over stress en het hormoonstelsel komen deze stoffen wel ter sprake. In principe komt het erop neer dat insuline er voor zorgt dat cellen glucose kunnen opnemen en slaat een teveel aan glucose op in de lever, spier, en vetcellen. Glucagon zet glycogeen, indien nodig, weer om in glucose. Bedankt voor het compliment!
8 jaar en red nog steeds levend :)
lol
lol
IK heb alles geleerd in dit film maar ik heb geen amandelen meer
Dat kan! Dan hebben ze lelijk in de weg gezeten!
Is hij soms blind??😂😂😂😂
Loopt dood!
Why is this not in English haha ik zit een grapje te maken