Tiroidita autoimuna

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 янв 2021
  • Tiroidita autoimună afectează persoanele de orice vârstă și apare în mod frecvent și la bărbați și la femei. Există o predispoziție mare către sexul feminin, iar de cele mai multe ori apare la vârsta medie. Sunt foarte rare cazurile în care apare la copii. Dr. Mihaela Pena, medic specialist endocrinolog în cadrul Hyperclinicii MedLife Unirii, vorbește despre tiroidita autoimună ca fiind de cele mai multe ori un nivel crescut al nivelului de anticorpilor antitiroidieni din sânge, care se descoperă în cadrul unor investigații pentru alte afecțiuni, fie la pacienții care prezintă semnele și simptomele afectării tiroidiene.
    Tiroidita autoimună presupune doar prezența anticorpilor în sânge. Nu se regăsesc o serie de simptome specifice prezenței acestora în sânge. Simptomele pot apărea doar atunci când distrucția tiroidiană este suficientă, încât apar simptomele de hipotiroidie, în cele mai multe dintre cazuri.
    Hipotiroidismul este una dintre cele mai întâlnite variante care însoțesc tiroidita hashimoto. Dr. Mihaela Pena vorbește despre anticorpii care sunt împotriva structurilor tiroidiene și care vor distruge o cantitate suficientă de țesut tiroidian încât îl împiedică să mai producă hormoni tiroidieni. Dacă există o cantitate prea mică de hormoni tiroidieni, pacienții pot să se confrunte cu simptomatologii de genul concentrării dificile, somnolenței, afectarea atenției și a memoriei. Pacienții mai pot suferi probleme la nivelul pielii, căderea părului, piele uscată, tendință la constipație, menstruație prelungită sau abundentă în cazul femeilor.
    După ce a fost stabilit diagnosticul de tiroidită autoimună, este necesară și evaluarea funcției tiroidiene, iar dacă nivelul de hormon tiroidian este în continuare în limite normale, se poate discuta despre o tiroidită cu normotiroidie.
    Cel mai des recomandat tratament este cel cu seleniu. Suplimentarea cu vitamina D se consideră a fi norma în cazul pacienților cu tiroidită autoimună. Dr. Miahela Pena afirmă că studiile recente sunt unanim de acord că vitamina D în valori normale asigură funcționarea în condiții mult mai bune decât dacă pacientul ar avea un deficit de vitamina D.
    Există pacienți cu nivel mic de anticorpi și cu distrucție tisulară suficientă încât să se confrunte deja cu hipotiroidia, dar și pacienți cu un nivel crescut de anticorpi care rămân eutiroidieni pentru o perioadă lungă de timp. Pentru aceștia funcția tiroidiană este normală.
    Pacienții cu funcționare tiroidiană normală nu sunt tratați, dar în momentul în care funcția tiroidiană este afectată, lipsa de tratament va aduce la un moment dat pacientul la medic. Deoarece simptomatologia nu este specifică, foarte mulți pacienți petrec ani pentru a-și căuta cauzele pentru diversele acuze pe care le au în cabinetele medicilor de diverse specialități.
    Pena Mihaela, medic specialist endocrinolog - medlife.ro/medic-pena-mihaela...
    Specialitate - medlife.ro/endocrinologie
  • НаукаНаука

Комментарии •