58 ISDE Subsidie. Voor wie is die nou bedoeld?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 22 окт 2024

Комментарии • 32

  • @streamer6646
    @streamer6646 Год назад +4

    Goed, dat je dit aanstipt. Gaat altijd zo: zogauw de subsidiebedragen bekend gaan de prijzen met minstens dat bedrag omhoog. Gewoon afschaffen al die subsidies.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад +1

      Of gewoon op het materiaal. Dan kan iedereen zelf goed bepalen wat het hem waard is.

    • @streamer6646
      @streamer6646 Год назад

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Dan gaan de prijzen van de materialen met minstens het subsidiebedrag omhoog. Subsidie veroorzaakt alleen maar inflatie.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Год назад

      Nee, beter die installatie-eisen afschaffen voor zaken waar je geen f-gassen voor nodig hebt. Een warmtepompboiler of een monoblock warmtepomp kun je prima zelf installeren als je een beetje handig bent. Anders wordt het natuurlijk met split units zoals airco’s want daar heb je f-gassen certificering voor nodig. Nu krijg je (helaas) voor een airco toch geen subsidie, dus maakt dat verder niets uit.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Год назад

      Voor zonnepanelen is de subsidie gelukkig een stuk simpeler gemaak en zit daar gewoon geen BTW op en kun je die dus zelf installeren als je bijv. een makkelijk (plat) dak hebt

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      @@ruudwilschut9095 Precies

  • @ruudwilschut9095
    @ruudwilschut9095 Год назад +3

    De tarieven van installateurs slaan tegenwoordig helemaal nergens op en zijn gewoon verdubbeld in een paar jaar tijd. Voornamelijk door schaarste. En dat weten ze dus kunnen ze vragen wat ze willen. De subsidie verdwijnt zo inderdaad in de zakken van de installateur en mist volledig het doel waarvoor het bedoeld is. Zo heb ik onlangs zelf een warmtepomp geïnstalleerd. Op het Tweakers forum is een topic speciaal van het merk en type (monoblock, dus geen f-gassen mannetje benodigd) warmtepomp die ik heb geïnstalleerd en is een schat aan informatie, tips en ervaring te vinden waardoor iemand met twee rechterhanden dit prima zelf kan. Hierna heb ik een “ in bedrijf stelling” laten uitvoeren waarmee de subsidie is aan te vragen. Hierdoor ben ik totaal minder dan de helft kwijt dan wanneer ik de installatie volledig door een installateur had laten uitvoeren en steek ik de subsidie in eigen zak i.p.v. die van de installateur.

  • @ronplompen
    @ronplompen Год назад +1

    Exact waar ik ook tegenaan loop. Ik klus graag en kan best veel zelf. Heb nu een 2e groepenkast geplaatst en krijg maandag mijn 3 fase. Met n verbruik van 570 m3 wil ik naar gasloos. Elec. Cv en n boiler en klaar. Met zonnepanelen valt t dan reuze mee. Een wp boiler is voor 800 euro te vinden....een die gemiddeld 1100 kost. Met subsidie dus bijna voor nop. Maar ja....u mag 'm dan niet zelf installeren. Voor de prijs van installatie zou ik er 2 kunnen kopen. Ik ga dus zelf kopen en installeren.....zal met 2000 euro moeten lukken......

  • @Go2Results
    @Go2Results Год назад

    Klopt als een bus… ik had 6 normale ramen voor 2300 euro, nu incl verf, kit, band ed… 750 euro… subsidie is voor werkgelegenheid maar goed… die vullen hun zakken… ben het met je eens dat er ook subsidie op eigen plaatsing zou moeten zitten… zelf vloer tonzon isolatie: 700 euro.. laten doen 2000+. Ik heb nu een extra goed gevoel over m’n eigen werk ❤

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад +1

      Zeker. En je hebt weer wat opgestoken en eer van je werk.

    • @Go2Results
      @Go2Results Год назад

      @@instappenvanhetgasaf.4374 zo is dat, het is leuk om te leren. M’n ramen aan de ZW kant heb ik nog niet gedaan… wachten op ramen met transparante zonnepanelen of nieuw coating van de TU Delft die tot 20 graden warmte doorlaat en daarboven warmte tegenhoud.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      @@Go2Results Zeer interessant!

  • @jooptablet1727
    @jooptablet1727 Год назад +5

    Het is allemaal ook geen "rocket science"... Door een klein beetje meer risico te nemen kunnen we veel dingen gewoon zelf doen.

  • @gertwarringa8602
    @gertwarringa8602 Год назад

    Bij zelf installatie is het in de praktijk vaak een installateur zoeken die tegen een kleine betaling (of gratis indien het de vaste installateur betref) een factuur voor het plaatsen wil maken. Het enige dat ze dan vragen zijn foto's van het geplaatst zijn.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Ook een optie

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Год назад

      Zelfs foto's zijn niet nodig. Ik heb zelf een warmtepomp geplaatst en een "in bedrijf stelling" laten uitvoeren door een partner van het bedrijf waar ik de warmtepomp heb gekocht. Hij adviseerde om de aanvraag zo simpel mogelijk te houden zonder foto's e.d. Het belangrijkste is dat je alle facturen (van de aanschaf én de in bedrijf stelling) en betaalbewijzen van de bank bijsluit. Dan moet het goedkomen.

    • @gideondokter174
      @gideondokter174 Год назад

      @@ruudwilschut9095dus als ik het goed begrijp mag je hem zelf aanschaffen. En dan een bedrijf een factuur laten maken waarin de uren staan voor installeren?

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Год назад

      @@gideondokter174 Je moet dus twee facturen overleggen. Eéntje van de aanschaf én eentje van de in bedrijf stelling. En dan uiteraard de betaalbewijzen (kopie bankafschriften). Ik heb inmiddels de subsidie ontvangen. Het betreft een Panasonic monoblock warmtepomp.

  • @jospoland
    @jospoland Год назад

    Het bedrijf dat vorige maand 10m2 HR++ glas plaatste had het over garantie die je niet krijg als je het zelf doe. Nu weet ik niet welke garantie (fabrieksgarantie op materiaal?, plaatsings garantie op de diensten?, beide?)
    Ik heb zelf voorwerk gedaan voor hem en wat korting gekregen, achter af zou ik al het werk zelf kunnen doen alleen goed glad afkitten is kan wat lastig zijn.
    Ik heb wel zelf de zonnepanelen/omvormers/2de hands ebike batterijen en kruipruimte tonzon isolatie gedaan en Idd veel goedkoper tov bedrijf+subsidie.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Kitten is inderdaad een kunstje. Maar als je het eenmaal in de vingers hebt dan heb je er voor altijd wat aan. Er zijn veel goed video’s hierover

  • @robschouten6284
    @robschouten6284 Год назад +1

    Door de jaren heen is nagenoeg elke subsidie louter een stimulering van het bedrijfsleven gebleken. De criteria waar je aan moet voldoen om subsidie aan te kunnen vragen zijn zodanig dat ‘addertje onder het gras’ zichtbaar gulzig aanwezig zijn. 😅Zonnepanelen met 0% btw kopen door eerst ondernemer te worden… administratieve kostenverslindende marathons die door kleine bureautjes werden gelopen en die daar goed overheidsgaren mee spinden.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Год назад

      Klopt helemaal. Gelukkig hoef je voor zonnepanelen geen ondernemer meer te worden en hebben ze die onzinstap gelukkig afgeschaft. Nu de rest van alle onzineisen nog afschaffen/versimpelen zodat de subsidie komt daar waar het voor bedoeld is: de consument.

  • @gertsiekmans9246
    @gertsiekmans9246 Год назад +2

    De subsidie komt nog steeds bij de koper terecht want het komt op jouw rekening binnen. Het zij de grijp fraaie handjes van de cowboys in de markt.

  • @Tom-Lahaye
    @Tom-Lahaye Год назад

    En dan moet je ook nog niet de pech hebben dat het subsidiepotje leeg is, want dan heb je de dure installatiekosten betaald en krijg je alsnog niks terug.
    Dus dingen die niet te ingewikkeld zijn en je zelf mag doen lekker zelf doen. Van dingen als f-gassen of een gehele buitengevel stuken nadat isolatie is aangebracht blijf ik dan wel af.
    f-gassen omdat dat wettelijk gewoon niet mag en je als dhz de benodigde spullen ook niet hebt, en het stuken omdat je echt wel de ervaring nodig hebt om een hele gevel strak en recht te krijgen.
    Maar een raam plaatsen of een warmtepomp boiler instaleren? dat is echt geen rocket science, als je waterleiding kunt aanleggen en een stopcontactje kunt bijplaatsen is dat laatste geen probleem, moeten er gaten door muur of plat dak voor lucht toe/afvoer dan kun je het boren/plaatsen van dakdoorvoer eventueel apart uitbesteden, maar een doorgewinterde klusser zal deze dingen ook zelf kunnen, bij schuin dak is het gewoon een pan vervangen door een doorvoer met flap of kunststofpan.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Precies!

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Год назад

      In tegenstelling tot de subsidie voor EV's is de subsidiepot voor ISDE maatregelen vrij groot, dus daar hoef je niet echt bang voor te zijn. In 2022 was er 325 miljoen euro beschikbaar en was er nog meer dan 16 miljoen euro over. Voor 2023 is er 350 miljoen euro beschikbaar en is er op dit moment volgens de rvo nl site nog zo'n 200 miljoen euro over. Het duurt dus nog wel even voordat die pot leeg is. ;) Voor airco's heb je inderdaad f-gassen nodig, maar daar krijg je toch geen subsidie voor (want ondanks dat een airco super efficient is met verwarmen, kun je er ook mee koelen, en da's luxe.). Vandaar geen subsidie. Maar een warmtepompboiler is net zo simpel te installeren als een keuken boilertje, alleen groter. Op het Tweakers forum is een speciaal topic voor het zelf installeren van een warmtepompboiler en kun je een schat aan informatie halen. Als je dan een "in bedrijf stelling" kunt regelen, kun je alsnog de subsidie aanvragen. Helaas installeren installateurs doorgaans alleen de bij hun (te duur) gekochte warmtepompboilers en warmtepompen en is het voor hun dubbel incasseren. Zelf installeren kan in dit geval dus, zelfs zonder subsidie, lonend zijn. En dan kun je hem ook bijvoorbeeld in België kopen. Scheelt je zo 500 euro op de aanschafprijs en heb je toch iets van een subsidiebedrag wat je in je zak houdt.