PODCAST. Orașul de 15 minute. REALITĂȚI ȘI CAPCANE CONSPIRAȚIONISTE

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 окт 2024
  • Un mare oraș e deseori și un mare consumator de timp. Dar, cu câteva schimbări profunde, în loc să ne mănânce timpul, ni l-ar putea reda.
    “Orașul de 15 minute” e un concept care a ajuns recent și în Parlamentul României. Săptămâna viitoare ar urma să se decidă, la vot, cât de repede vom avea, și în orașele noastre, zone fără mașini și benzi auto mai înguste, care să lase spațiu pistelor de bicicletă. Altfel spus, când ne va izbi, dimineața, calmul orașelor pe care le admirăm în Vest.
    Gruia Bădescu e cercetător în dezvoltare urbană la Universitatea din Konstanz, în Germania. Și-a luat doctoratul în arhitectură la Cambridge, iar în ultimii ani a bătut lumea cercetând, lucrând în design urban și predând la Oxford și la București. Între puținii experți români în dezvoltare urbană integrată și reconstrucție post-conflict, Gruia scutură, în acest episod, conceptul „orașului de 15 minute” de idei conspiraționiste și povestește cum au reușit câteva mari orașe din lume să devină mai blânde cu oamenii care le locuiesc.
    On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica.
    Ne găsești pe toate aplicațiile importante:
    Apple Podcasts - apple.co/3CFu4tk
    Google Podcasts - bit.ly/3S35qbF
    Spotify - spoti.fi/3RZWVy4
    Foto: Agerpres Foto/ Grigore Popescu

Комментарии • 369

  • @recordertalks
    @recordertalks  Год назад +10

    Dacă vreți să susțineți Recorder prin redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit, am creat o platformă specială unde puteți completa formularul în mai puțin de un minut. Se generează automat, iar noi ne vom ocupa să-l încărcăm în spațiul virtual al ANAF. Puteți completa formularul aici: recorder.ro/doneaza-35/
    Susținerea voastră ne ajută să ne mărim echipa și să producem mai mult conținut. Recorder a lansat deja un al treilea canal care acoperă zona de news: se numește Știrile zilei și face un rezumat al celor mai importante evenimente de peste zi, publicat în fiecare seară, de luni până vineri. Vă puteți abona aici: www.youtube.com/@rec_pe_scurt_de_la_recorder
    Am scos în lume și un newsletter săptămânal, cu rezumatul celor mai importante știri din ultimele șapte zile, dar și cu recomandări de la jurnaliștii Recorder și cu (po)vești din redacție. Vă puteți abona aici: https: recorder.beehiiv.com/subscribe

    • @SfantulPetru777
      @SfantulPetru777 Год назад

      Aveti o adresa de email ?

    • @recordertalks
      @recordertalks  Год назад

      @@SfantulPetru777 Sigur, ne puteți scrie pe adresa redactia@recorder.ro

    • @carmenmoldoveanu4897
      @carmenmoldoveanu4897 Год назад

      De ce nu faceti voi podcasturi și cu cei pe care îi numiți " conspiraționiști''? Ne- am săturat de trădători gruiști și grohăiști care vor să ne jaloneze existența și care au trăit doar prin strainatate si vorbesc o română amestecată? O țară care " se ridică" pe bani europeni și împrumuturi externe este o țară care NU mai există, e o țară fără suveranitate, demnitate, o țară vândută și înglodată- n datorii!

    • @aurelaurel8222
      @aurelaurel8222 Год назад

      cred ca cel mai prielnic oras din lume Camberra ATC Australia 🇦🇺

    • @carmenmoldoveanu4897
      @carmenmoldoveanu4897 Год назад

      @@Ciumpalacu perfect piches

  • @mynickisnick4302
    @mynickisnick4302 Год назад +27

    Conspirația de azi = realitatea de mâine.

    • @omi685
      @omi685 Год назад

      Bună gluma! lmao

    • @sylver7574
      @sylver7574 Год назад +1

      @@omi685 Și de ce nu râzi cu dinții între buci?

    • @ionutcristiancujba4257
      @ionutcristiancujba4257 Год назад +2

      Adevărat, dar prostimea nu gindeste 👍

    • @omi685
      @omi685 Год назад

      @@sylver7574 Ce educație de hazna ai primit 🤮

    • @omi685
      @omi685 Год назад

      @@ionutcristiancujba4257 Care este nivelul studiilor tale?

  • @emilianemilian8976
    @emilianemilian8976 Год назад +41

    Sunt din Bucuresti si merg zilnic cu bicicleta la serviciu, 16 km/zi.
    Din pacate, cred ca este un gest de curaj mersul cu bicicleta, pt ca pericole sunt la tot pasul. Infrastructura e sproape zero, asa incat pe mare parte din drumuri nici macar nu ai loc din cauza masinilor.
    Solutii sunt multe si unele foarte simple, insa nu cred ca astfel de solutii pot fi luate in calcul de oameni care au stat toata viata numai in masina.
    Sunt ffff sceptic ca ceva se va schimba in bine…

    • @ytmish
      @ytmish Год назад +3

      Ar fi misto sa fie la fiecare gura de metrou o parcare securizata de biciclete.
      Eventual in puncte cheie din oras, daca nu la gurile de metrou.
      Astfel incat sa fie si transport public (pe portiuni lungi) si bicicleta (pe portiuni scurte).
      Dar cred ca vorbesc despre Romania din anul 2100 😆

    • @balaurpopescu
      @balaurpopescu Год назад +3

      @@ytmish La eroilor mi-am legat bicicleta de gardul de la lift 🙄

    • @ytmish
      @ytmish Год назад +2

      @@balaurpopescu 👍👍😂
      Curajosule!
      Eu nu as avea incredere sa fac asa 😁
      Nu in Bucuresti cel putin.

    • @andre.andrei
      @andre.andrei Год назад

      Dincolo de infrastructura, cum este cand e ploaie/vant/furtuna?

    • @balaurpopescu
      @balaurpopescu Год назад

      @@andre.andrei furtuna nu tine toata ziua, pentru vant exista echipament special si nu simti nimic. In Olanda ploua aproape mereu si sunt pline strazile de biciclisti. Bunicii si strabunicii nostri erau mai puternici si rezistenti pentru ca la ei nu conta ca afara e furtuna/viscol/zapada de 3 metri, ieseau sa dea zapada, ieseau sa scoata apa, ieseau sa hraneasca animalele si lista continua. Frigul nu te face mai slab, frigul iti creste imunitatea si te face mai rezistent. Citeste ca e plin internetul cat de benefic e dushul cu apa rece. Unii din voi sunteti mai ceva ca o femeie, nici o femeie nu se plange atat.

  • @edwardrobert2452
    @edwardrobert2452 Год назад +10

    Ok , sunt de acord ca exista si teorii conspirationiste . Intrebarea mea , daca cineva are bunavointa sa raspunda , de ce toate aceste masuri inovatoare ( tot ce tine de poluare si normele de taxare auto / portofel digital / orase de 15 minute ) au loc doar in Europa !? America , o tara cat continentul european , unde majoritatea masinilor au peste 10 ani , nu au impus astfel de masuri restrictive in orase , nu au suprataxat normele de poluare , nu au dat legi sa se interzica in continuare fabricarea motoarelor diesel sau benzina. Sa nu mai vorbim de Asia sau Africa unde nu exista asa ceva.
    Asa de mult afecteaza europenii clima ?
    Pe scurt , de ce doar Europa ?

    • @bogdan1213
      @bogdan1213 Год назад +2

      pentru ca asa au votat cetatenii europeni. nu stiai?

    • @edwardrobert2452
      @edwardrobert2452 Год назад +4

      @@bogdan1213 Cetatenii europeni si au ales europarlamentarii , care fac astfel de propuneri. Nu cetatenii au propus asta.
      Intrebarea e , de ce doar Europa ia astfel de masuri. De ce doar Europa vrea sa " salveze " planeta !?

    • @CosminDuru
      @CosminDuru Год назад +1

      ți se pare că suprafețele și orașele sunt similare? Europa are istorie de mii de ani și orașe medievale, străduțe dezvoltate treptat, SUA are grid cartezian și cultura car-centric, plus urban sprawl în suburbii întinse. nu există nici un termen de comparație. în SUA nu se merge pe jos, de aia sunt și așa obezi

    • @mateialexandrucoltoiu7207
      @mateialexandrucoltoiu7207 Год назад +3

      Dacă ascultai podcastul, aflai că astfel de proiecte se fac și în Americi.

    • @crystyano102
      @crystyano102 Год назад

      @@edwardrobert2452 ca in europa in ultimii ani au fost promovati doar incompetentii :)) Uita-te la Bruxelles acum si spune-mi de cineva luminat cu o viziune. Totul este despre bani si atat. In Europa sunt accize la carburati, taxa verde la curent electric pe care apropo..unele chiar il produc green, vezi hidroelectrica..despre ce vorbim. Totul e jecmaneala..colonialismul inca le trece prin vene vesticilor.

  • @robertdolcan2711
    @robertdolcan2711 Год назад +10

    De ce acest domn nu explică c va fi implementat acest oraș, e se întâmplă cand dai această putere autorităților si cum a reacționat lumea la Oxford unde se încearcă această mizerie

    • @mirelchirila
      @mirelchirila Год назад

      Sa trebuia sa vina și un sosocar . E așa comic ca nu știi nimic , ești ca un Bebeluș care e pe cale sa afle ca autoritățile locale se ocupa de străzi și delimitarea zonelor comerciale de zonele rezidențiale de când exista autoritățile locale , asta e unul din scopul pentru a exista .
      Și da are și Anglia Sosocari ei, la fel de bine informați ca tine , care la fel nu au nici cea mai vagă idee despre cele mai de baza chestii când vine vorba de politica , dar au idei si păreri cât se poate, cunoștințe nu prea au.

    • @alexsimion7190
      @alexsimion7190 Год назад

      Eu nu prea am încredere în băieții cu vocea subtirică cum o are el.

  • @gheorghelupulescu2299
    @gheorghelupulescu2299 Год назад +2

    Avem dreptul să deținem autoturism.Deci fabrica face bani.Daca am mașină vreau sa o folosesc ,este proprietatea mea.Daca sunt prea multe mașini de ce nu opresc producția de ce nu interzic achiziționarea .Ne plângem de plasticul din natura,de ce nu se oprește folosirea plasticului pentru îmbuteliere .Orașul de 15 minute este o pușcărie .

  • @mihailspil-haufter
    @mihailspil-haufter Год назад +25

    In UK "nu prea" functioneaza sistemul asta si nu doar acolo. E utopic = dragut in teorie dar nefunctional (def. simplificata) ,mai ales in orașele unde practic nu exista sistem de transport in comun( decât pe hârtie).
    Plus ca asa cum s-a intamplat deja, a deschis (inevitabil) calea către abuzuri.

    • @mirelchirila
      @mirelchirila Год назад

      care e orasul in UK care e asa, majoritatea UK e suburbie, Poate sheffield sau edinburgh si centrul leeds-ului dar astea sunt exceptia.

    • @ytmish
      @ytmish Год назад

      Even worse, s-ar putea sa fie ascuns ceva foarte putred sub imaginea utopica.
      Atata timp cat preturile pentru spatiul fizic vor ramane mari, oamenii nu se vor putea relocaliza usor in diverse portiuni din astea de 15 minute.
      Dar ... poate ca asta se si doreste: reducere de orizont la 15 minute, si ingreunare masiva la relocare. Ok, suna conspirativ, dar suna horror si in acelasi timp easy to implement daca ar exista o platforma legislativa.
      Ok, daca se rezolva relocalizarea, atunci este cool. Dar, observand oamenii de peste tot, si cat de greedy sunt, ma indoiesc amarnic ca se va ajunge la relocalizare usoara.

    • @mirelchirila
      @mirelchirila Год назад +2

      @@ytmish pai poti sa te duci la orasele organizare asa si sa vezi daca se intampla asta . Din nou asta nu e un concept nou, e o intoarcere la traditie mai degraba, toate orasele erau asa inainte sa apara masini si toate orasele istorice inca sunt asa. Dute in orice centru istoric, si stai acolo, vezi daca iti place, dupa dute langa o autostrada si stai acolo, vezi care e mai misto. Preturile deja sunt mari, nu e ca si cum apartamentele sunt accesibile acum . Or sa scada atunci, ca un centru vechi nu o sa fie cu nimic mai special fata de blocurile noi construite asa.
      Pe langa asta , tu crezi ca ambuteiajele sunt bune pentru trafic , cum crezi ca poti sa le rezolvi? daca vrei sa faci mai multe benzi, asta deja a fost incercat in ultimii 50 de ani, tot ce se intampla e o crestere a numarul de masini pana ai ambuteiaje mai mari, vezi America sa Mexico city. Deci tot ce rezulta din combinatia asta cu populatie densa plus multe masini e poluare, costuri de intretinere uriase si o calitate a vieti mai reduse. Masina a fost un instrument de control aproape la fel de bun ca telefomul mobil, cand tu nu mai ai nici o legatura cu oameni din jurul tau si traiesti doar casa masina munca, e foarte usor sa fii manipulat in decizii care fac rau comunitatii din jurul tau , pentru ca tu nu mai vezi comunitatea si ajungi atomizat . Nimic dinnasta nu e conspiratie e doar rezultatul unor decizii care au fost privite ca bune la momentul ala, situatia s-a schimbat.

    • @ytmish
      @ytmish Год назад

      @@mirelchirila m-am gandit la toate astea pe care le-ai scris, sunt de acord cu ce zici. Nu asta e pb.
      Problema majora este relocalizarea efectiva, fizic. Relocarea fizica.
      Asta este cauza nr 1 pana acum, din tot ce m-am gandit cel putin pana acum.
      Atata timp cat locația fizica costa foarte mult, atata timp cat transferul persoanelor pe planul fizic, locativ, se face atat de greu, nu vei scapa EVER de ambuteiaje.
      Din simplu motiv ca jobul ti-l schimbi mai usor decât locația fizica.
      Azi, dintre toate schimbarile, cea mai grea schimbare este locatia fizica.
      Asta este marea piedica.

    • @mirelchirila
      @mirelchirila Год назад +2

      @@ytmish Cum zici ca nu vei scape EVER cand toate astea deja exista , poti sa muti oameni din locatii in locatii fara masini. Se intampla deja . Si daca vrei ne uitam la orasele care au facut schimbarea asta cel mai agresiv, Amsterdam, Viena, si Barcelona. Crezi ca oamenii astia au probleme sa ajunga unde vor, ca nu au servicii disponibile, e ridicol, sunt printre cei mai conectati la resurse oameni de pe planeta asta. Pretul in orase de genu e mare din cauza ca e placut sa locuiesti acolo, si ca oameni aia neavand masini au mai multi bani disponibili care sunt mancati de piata imobiliara. Dar daca faci si alte locuri mai placute pentru viata nu cresc preturile, ca nu mai e nimic special in a avea un oras in care e mai placut sa traiesti , e pur si simplu cum facem orasele. Pe langa asta orasele din Romania deja sunt asa ca au fost facute si proiectate intr-o perioada in care masina nu era ceva ce avea fiecare familie, deci nici nu ar fi mare schimbare. La noi cel mai usor ar fi sa faci trasportul public gratis, si atunci oamenii vor avea motive financiare sa renunte la masini.

  • @alb_astru
    @alb_astru Год назад +90

    mă bucur că există asfel de discuții in societatea nostră.

    • @SkilledRO
      @SkilledRO Год назад +13

      As asculta asemenea discutii zilnic. Fac naveta cu bicicleta la munca desi sunt langa un oras nesemnificativ din Romania si pot spune ca foarte rar vad oameni care fac la fel ca si mine.

    • @laurentiuconstantinparasch4445
      @laurentiuconstantinparasch4445 Год назад +5

      Salut! Locuiesc in Dublin, Irlanda din martie 2016. De atunci pana in noiembrie 2022 am folosit in mare parte bicicleta, apeland la autobuz in zilele cand eram super obosit si ploua exagerat. Dublinul are piste de autobuz dedicate pe care si biciclistii pot circula. Adica circuli cot la cot cu masinile personale pe o banda super larga. Adica confort sporit. A fost fost super ok, cu toate ca orasul are rampe cate stele sunt pe cer, adica te mai si fortezi. Cu toate astea eu am putut fara probleme. Ca mine, multi altii. Nu suntem la nivelul tarilor de jos, dar cu mult peste Romania si asta ajuta. In primul rand, nu trebuie sa dai o galagie de bani pe masina, asigurare, reparatii, parcare etc. 2, esti tot timpul slab cu toate ca nu mori de oboseala cand dai la pedale. Funny fact: de cand am cumparat masina, am inceput sa ma ingras. Pam pam.

    • @sorintarna9649
      @sorintarna9649 Год назад +3

      din pacate o sa ramana doar la stadiul de discutie :D

    • @vali20vali20vali20
      @vali20vali20vali20 Год назад

      Care discutie? Nu vezo ca e obligatorie mizeria asta? Incepusem sa ne miscam si noi, sa isi permita oricine sa umble, sa circule, in cativa ani poate aveam si centura cum trebuie, normal ca iau foc comunistii, bolsevicii si rusofilii bagatori de bete-n roate si spala pe creier agitatori care sa sustina aberatiile astea, din convingere.

    • @raduandrei4108
      @raduandrei4108 Год назад

      @@SkilledRO Da cum să nu... mai taie din ele. Vreau și eu să văd cum faci tu naveta cu bicicleta la -20 grade sau pe o plaoie zdravănă. Probabil ai la muncă un loc în care să-ți pui chiloții la uscat.

  • @CalinCETERAS
    @CalinCETERAS Год назад +7

    Prin benzi dedicate pentru transport in comun, decalarea orelor de incepere a scolilor (8:00, 8:30 si 9:00), introducerea parcarilor cu bariera/plata foarte scumpe, o buna parte din congestia de dimineata din Cluj-Napoca a fost rezolvata acum vreo 2-3 ani. Faceam 25-50 de minute pe 3 kilometri pana la scoala, acum fac 10-20 de minute.
    Pacat ca facilitatile pentru biciclete sunt proaste, scurte si intrerupte. Unii biciclisti ar fi ingroziti sa intre in traficul auto (chiar si pe banda comuna de transport comun si biciclete trec pe langa tine troleibuze la 10 cm). Unii biciclisti urăsc intreruperile (aici se termina banda de biciclete, trebuie sa cobori de pe bicicleta pentru urmatorii 10 metri).

  • @Aiaesefule
    @Aiaesefule Год назад +9

    Sunt șofer de tir, conduc în medie 13-15 mii de km în UK. Congestion charge-ul este ineficient, numărul mașinilor s-au dublat, abia putem să ne facem meseria. Avem întârzieri mari din cauza mașinilor, nu pot să mi aduc aminte când am văzut vreo autostradă pe care să pot merge pe pilot automat, de orașe nici nu mai vorbesc. Sunt atâtea mașini că stau numai cu piciorul despura pedalei de frână. N-am nimic împotriva "orașului de 15 minute" sunt împotriva tehnicilor actuale. Sunt ineficiente și scumpe. Alternativele sunt la fel de scumpe. Am lucrat ca inginer și trebuia să mă duc mereu în centrul Londrei, mă rupea biletul de tren, biletul de metrou și din cauza strike-urilor ajungeam uneori să fac 4h înapoi acasă + încă alte 2h ore până la munca dimineața sunt 6 ore + alte 12-14 ore de muncă faceți și voi calculul. O zi are 24 de ore, mănâncă, fa duș și treburile casnice de sport nici nu mai vorbim. A trebuit să renunț la meseria de inginer și m-am întors la șoferie, dar nici la șoferie nu s-a mai putut să lucrez ca înainte, 1h dimineața până la munca 2h+ înapoi de la muncă, 15h+ de muncă ajungeam la +18h de muncă cel puțin de 3 ori pe săptămână. Am găsit o altă alternativă, acum dorm în tir. Mă pun la somn la muncă, mă trezesc la muncă. Trăiască Tier 1

    • @vali20vali20vali20
      @vali20vali20vali20 Год назад

      Pai da, in orasul de 15 minute te baga pe tir in Euro Truck Simulator 2, asta e viitorul!

  • @constantincalota2646
    @constantincalota2646 Год назад +25

    De obicei imi plac documentarele Recorder. De data asta nu. Subiectul este mult mai adânc decât incercati voi sa il prezentati. Problema este ca 'drumul spre iad e pavat cu intentii bune". Sub masca unui vag îndemn "să salvam planeta" se poate deschide o Cutie a Pandorei cu consecințe care acum sunt doar de domeniul conspirației. Planeta e poluata, ni se zice de catre "elite", iar poporul trebuie sa faca eforturi sa o salveze. Intotdeauna NOI, oamenii OBISNUITI trebuie sa facem acest efort: sa nu mai circulam cu masina, daca se poate deloc, sa nu mai mancam cane de vaca, ci insecte, caci vaca dă pârțuri care distrug ozonul. Si, desigur, sa circulam cât mai rar cu avionul. Problema este ca aceasta pseudo-elita sau anti-elita, ma refer la bogătanii de la Davos, care ne cer NOUĂ sa facem aceste eforturi, nu demonstreaza niciunul ca aplica ceea ce au pretentia de la oamenii normali. Ei polueaza aerul cu avioanele lor private si mananca din plin carne de vita. Ei au yachturi si Lamborghini. Toate astea in timp ce ne cer noua sa circulam cu bicicleta, caci masinile distrug planeta. "Nu veti mai detine nimic si veti fi fericiti" , asa ne spun acesti bogatasi de la Davos, care se cred Dumnezei peste niste oameni care nu i-au ales in vreo functie, ci se auto-mandateaza. Ganditi-va cati bani dau astia eco-extremistilor si consilierilor pe probleme de mediu ca sa impuna guvernelor din lumea intreaga agenda lor "verde", pe care, repet, trebuie sa o respectam noi, nu davosienii. De aia se inchid ferme de vaci in Olanda si Irlanda, de aia se vrea inghesuirea oamenilor in orase, ca pseudo-elitele de bogatani sa zburde in voie intr-un safari perpetuu, nederanjati de "plebe". Uitati-va la psihopatul Yuval Harari, mare davosian, ce parere are despre oameni in general, ca sa vedeti ura acestor dementi fata de umanitate, carora banul le-a luat mintile. De aia sunt sceptic cu privire la orice fel de obligatii de a polua mai putin, pe care trebuie sa le indeplinesc eu, simplu cetatean, dar care nu mai sunt valabile la unii putrezi de bogati. Sper din suflet sa eșueze acest concept, care poate duce la situatii pe care acum nici macar nu le intuim.

    • @robert52429
      @robert52429 Год назад +5

      Ai dus discutia intr o cu totul alta zona. Tu ai fost in vreunul dintre orasele mentionate? Preferi sa stai intr un oras tip autostrada full de masini si noxe? Lasand la o parte salvarea planetei e vorba si de noi. Crezi ca e bine sa inspiram tone de noxe si sa stam ore intregi zilnic intepeniti pe scaunul mașinii? Sau poate nu ai copii. Atunci vei descoperi cat de greu este, sa mergi cu caruciorul pe trotuare care dupa ce ca s au ingustat pentru a largi strada, mai sunt ocupate si de masini. Trebuie sa ij feresti mereu de fum si masini care merg cu viteza. Cu cat largim mai mult bulevardele si se creeaza mai multe locuri de parcare oamenii isi vor cumpara si mai multe masini, pentru ca sunt ieftine. Am un vecin la bloc care are 3 masini, se plimba in functie de preferințe cu care vrea, si nu e vreun pricopsit. Solutia e simpla, daca oferi transport in comun ieftin, curat, rapid si eficient, oamenii vor alege singuri, fara sa ii oblige nimeni, calea mai ieftina. De ce sa cheltui 200-300 lei/luna benzina+parcare+timp pierdut+asigurare RCA si altele, cand poti plati 50-100 lei si ai acces pe toate liniile, ajungi in jumatate din timp la serviciu. Si ai mai mult spatiu pentru plimbat, mai putin zgomot, mai putina poluare. De ce sa nu ai linii de autobuze pentru scoli cu politia locala in autobuz, si paznici la poarta scolilor, iar parintii sa isi lase copiii in statie? In loc sa mearga 10.000 de copii cu 7000 de masini la scoala, merg 200 de autobuze, vedeti diferenta? Ce facem noi acum e greseala pe care ai facut o orasele mari europene in anii 80 cand largeau bulevardele sa faca mai mult loc masinilor, apoi si au dat seama ca au gresit. Imaginati va o banda intreaga cu 50 de biciclete versus 50 de masini. Sau 2 autobuze versus 100 de masini. Blocaj, lentoare, noxe... Ne intoxicam unii pe altii ca fraierii doar ca sa ascultam muzica preferata in masina. Elitele care circula cu avion privat probabil reprezintă 1% din populatie. Messi nu cred ca are cum sa mearga nici sa vrea intr un avion normal. Elon Musk la fel, plus ca e un workaholic are vreo 5 companii in grija si fiecare minut e important. Important e noi in viata noastra cum vrem sa traim, ca ei oricum o duc bine. Du te in Lausanne, Elveția, sa vezi masini putine, care merg incet(amenzile te rup, % din averr sau chiar inchisoare), 30kmh ai voie seara, ai loc sa te plimbi, nu tie frica cu copiii pe strada, sunt targuri traditionale in weekend cu familii fe tarani autentici, care vin si isi vand mancarea, nu mai abera cu insectele. Intr adevar pentru mancare se cauta niste alternative pentru ca nu stim cat o sa putem sustine ritmul asta, miliarde de oameni sa fie aprovizionati de supermarketuri cu miliarde de animale sacrificate anual sau agricultura aceasta 'industriala' sa faca fata an de an, dar nu te obliga nimeni sa iei faina cu greieri, este doar o alternativa pe care poti sa o ignori.

    • @constantincalota2646
      @constantincalota2646 Год назад +10

      @@robert52429 Domnule, ai si dumneata dreptate intr-un fel. De aia am si spus ca "drumul spre iad e pavat cu intentii bune". Nu ar fi rau daca s-ar mai decongestiona traficul, desigur ca s-ar mai reduce poluarea. Si nu e vorba de 3 masini de persoana, asa cum imi dai exemplu. Acest concept, orasul de 15 minute -greu aplicabil in Romania, parerea mea - va veni la pachet cu chestii periculoase, despre care momentan nu ni se spune nimic. Mai periculoasa e mancarea gustoasa otravita decat otrava ca atare, pe care ai scuipa-o imediat, daca ai da sa o inghiti. Arhitectul care a bagat chestia asta in față a si spus ca va trebui sa vina la pachet cu permise de intrare/iesire din zona respectiva. Deja o lumina rosie s-a aprins. Daca eu stau intr-o zona unde "no cars allowed" sau trebuie sa ies cu permis ca sa imi vizitez mama batrana si bolnava la celalalt capat al orasului, ce fac? Poate am, sau poate nu am mijloacele de transport sa ajung noaptea, de exemplu. Masina imi ofera LIBERTATE. Plec cand vreau eu de acasa, nu cand vrea statul! Doi la mana, am un copil. Locuiesc undeva in Ploiesti, si langa oras este Parcul Vest, mare ca si suprafata, unde merg sa ne plimbam/dat cu trotineta, etc. Merg pana acolo CU MASINA, altfel trebuie sa schimb niste mijloace de transport in comun, cu trotineta dupa noi. Distanta e mare sa merg pana acolo cu trotineta, sa ma plimb si sa ma mai si intorc tot pe trotineta. E un copil mic, totusi, e absurd sa faca atatia kilometri. Trei lamana, lucrez on Bucuresti, undevain Baneasa. Nu am gasit de lucru in Ploiesti pentru specialitatea mea si sunt nevoit sa fac naveta zilnic. Nu pot ajunge in Baneasa cu trenul, trebuie sa folosesc masina. Microbuzul vine la anumite ore, seara mai rar, trebuie sa pierd timp degeaba, caci sunt conditionat de orar. Si sa ajungi seara tarziu acasa din cauza orarului unui microbuz ca sa "salvez planeta" nu mi se pare o solutie. Avand masina personala, am libertate de miscare si plec/vin cand vreau eu. Revenind la discutie, in legea care s-a aprobat se vorbeste despre cresterea densitatii urbane, odata cu interzicerea masinilor. Seamana izbitor cu Agenda 21, document de la ONU emis cu ani in urma, in care se vorbeste despre inghesuirea oamenilor in orase ultra-tehnologizate, cu transport ecologic, fara masini personale. Totul ca sa se redea naturii vaste suprafete de teren, iar construirea așezarilor de tip rural, descurajata. Si, desigur, locuri salbatice de care sa se bucure anumite persoane "in drept", exclus plebea...Nu uita scandalul cu Fundatia Conservation Carpathia, care a fost din pacate nemediatizar, nestins nici azi, in care ideea e ca o mana de ultra-bogatani au cumparat si din fericire nu a apucat sa cumpere toate pamanturile, chipurile ca sa faca o uriasa rezervatie naturala in Muntii Făgăraș. De fapt, voiau sa cumpere pamanturile romanilor si sa faca o rezevatie complet salbatica, interzisa oamenilor, in care sa vina doar mega-bogatii cu elicoptere, in safari nevazut de ochi de intrus. Inca nu le-a mers, a iesit un scandal monstru, dar e o dovada ca asa ceva se poate intampla la scara globala. Ce am vrut sa zic este ca ideea nu e rea, dar poate fi otravita foarte usor. Poate veni la pachet cu niste reglementari care au un iz puternic de totalitarism, in favoarea doar a celor cu multi bani. O sa fie foarte probabil ca eu sau tu sa nu avem voie cu masina personala in anumite zone, dar guvernantii sa fie scutiti. Plus alte chestii pe care nici macar nu le intuiesc. Atat vreau sa te gandesti: cand vreodata, la 30 de ani de la asa-zisa Revolutie, guvernantii s-au gandit la oameni? Niciodata! Orice lege data, orice reglementare nu a fost in favoarea omului de rand, ci numai a clicilor mafiote de la putere. De aia trebuie sa ciulesti un pic urechile si sa deschizi ochii cand guvernul chipurile vrea binele poporului. Oricum ei vor avea portite legale sa nu fie afectati de reglementari. Si apropos de pseudi-elitele care au vise umede cu joaca de-a Dumnezeu cu umanitatea, uite aici, chiar din gura lor, planurile lor cu aceste orase de 15 minute. Nici o torie a conspiratiei, vorbele lor: www.weforum.org/agenda/2022/03/15-minute-city-stickiness/

    • @MihaiDc-ui5fn
      @MihaiDc-ui5fn 11 месяцев назад +2

      Da ai punctat foarte bine multe defecte pe care acest oraș de 15 minute le aduce iar dacă punem în balanță beneficiile și dezavantajele vedem că este în dezavantajul nostru Dar este în avantajul conducătorilor societății de azi și mai ales bogaților lumii care controlează destul de bine ofertele de hrană pe care îl stăpânesc și din care se hrănesc cu multe miliarde iar despre Recorder ce să zic mai mult îmi pare rău când nu ai observat mai devreme unde tind ei să ne ducă de nas

  • @rogrupelike961
    @rogrupelike961 Год назад +7

    Interviul acesta a avut o perspectiva limitata si fragmentarista. Nu a luat in calcul articolele de legi, ce alte abuzuri s-ar putea face pe baza acestei legi.
    Conceptul nu e rau din punctul de vedere al individului din interviu, iar ceea ce se face in vest e un testing, nu ai cum sa vii catre o masa de oameni daca nu le dai beneficii, dar ce ati facut voi? Ati analizat doar beneficiile.
    Dar la fel cum observam abuzurile din celelalte arii ale societatii si aici in mod sigur vor exista, iar interviul asta nu s-a discutat despre ele, nu ati luat in calcul varianta chineza a acestui concept, la care cu siguranta se va ajunge, asta reiese din multe dintre discursurile marilor lideri occidentali si pe care, este un paradox ca voi la Recorder nu le percepeti. De ce nu analizati discursurile din cadrul organizatiilor internationale politice si economice?
    De ce nu cautati spiritile critice? Reactionati si voi intr-o zona limitata la niste oameni care nu au capacitatea sa intelega ce se intampla, acestia reactioneaza din frica si iau franturi din ceea ce unii observa. Nu pe acestia trebuie sa-i analizati.
    Am impresia ca inconjurati aspectele ca sa vedeti doar micro nu si macro. Este rau sa stiu ca faceti cercertarea jurnalistica si nu observati patologiile sociale impinse de anumite organizatii ca fiind normale.
    Aveti o responsabilitate sociala foarte mare. Viitorul se construieste si prin modelarea mintilor, iar mindsetul pe care il aveti voi in acest interviu este unul extrem fragmentat.

  • @rocketman1058
    @rocketman1058 Год назад +40

    nucleul conceptului orasului de 15 minute NU SUNT BICICLETELE, ci transportul public care are nr.1 prioritate, mega conectivitate si pret acceptabil. spatiul construit (strazile pt transportul privat) se reduce, iar pt transportul public se favorizeaza, in acel moment toti vor sari pe transportul public, si pistele pt biciclete este un bonus. si cand "expertii nostri nu inteleg aceasta problema" si doar construesc piste pt biciclete, conceptul va esua. ca sa reusesti "15 min" tr sa conectezi cartierele cu transport public si sa poti sa ajungi din unu in altul mai repede de cat cu masina (natural sau artificial), si de acolo si populatia va fi mai favorabila

    • @eusebiualistar
      @eusebiualistar Год назад

      👍👍👍👏👏👏

    • @grigandy
      @grigandy Год назад +4

      Înțeleg ideea dar ca sa clarificam, nucleul conceptului de fapt spune ca orice necesitate pentru o viata normala trebuie sa se afle la maxim 15 minute, transportul public eficient fiind una dintre necesități.

    • @luculus88
      @luculus88 Год назад +3

      Nucleul nu insa primul strat din jurul celulei care imbraca nucleul de transport public sunt bicicletele si mersul pe jos. Comparativ cu transportul public bicicletele sunt chiar mai ieftine (atat individual cat si la nivel de buget), cu mai multa flexibilitate disponibilitate si fiabilitate, cu capacitate utila mai mare (cumparaturi in genti montate pe portbagajul bicicletei) mai rapide in unele circumstante si mai sanatoase pentru utilizator si cei din jur. Deci nu ar fi neaparat un bonus ci un element important, in absenta caruia conceptul nu ar avea acelasi succes.

    • @rocketman1058
      @rocketman1058 Год назад

      ​@@grigandy1. ca sa clarificam, primul pas spre 15 min este transportul, restul sunt bonusuri, pentru ca asta rezolva oricare alta problema. 2. guvernul nu se ocupa cu infrastructura privata: farmacie, gradinite, etc. si aici noi ajungem la o alta dimensiune a acestei probleme care este deninsitatea populatie si tipul arhitecturii. In Europa se practica ca la parter sa fie spatii comerciale, dar blocurile comuniste nu ai incorporat aceasta functionalitate, deci "cineva" (guvernul) trabuie sa vina cu o solutie in forma de politica si sa ofere spatii. Aici avem nevoie de studii, in vest nu su construit cartiere comuniste rezidentiale (fara spatii comerciale flexibilie), ar trebui sa inventam, si aici nu cred ca se va gasi o solutie pt toate cazurile.

    • @silviadumitrescu7509
      @silviadumitrescu7509 Год назад +2

      Conceptul de oras de 15 minute nu are sens decat pentru orasele mari, care deja au transport public. M-am saturat de aceasta scuza a primariilor - nu facem piste de biciclete pentru ca nu e perfect transportul in comun. De acord, trebuie imbunatatit transportul in comun, sunt oameni care nu pot merge pe bicicleta, trotineta, scuter, role, pe jos etc. Dar nu vor fi niciodata suficiente mijloace de transport in comun ca sa poata fi folosit de majoritatea oamenilor, iar aglomeratia este un motiv preferat al celor care folosesc intensiv masina
      Imbunatatirea transportului in comun trebuiue sa mearga in paralel cu crearea de piste de bicicleta. Uneori e mult mai rapid si la indemana pentru o persoana sa se urce pe bicicleta si sa merga unde are nevoie decat sa mearga in statie, sa astepte transportul in comun, sa schimbe cateva mijloace de transport poate, sa mearga apoi din statie pana unde are nevoie...
      Nu stiu in ce oras locuiti de primarii construiesc piste de bicileta si nu exista transport in comun...

  • @andreiviorelalexandru8066
    @andreiviorelalexandru8066 Год назад +11

    Vorbim în 10 ani despre aceste orașe minunate. După ce statul vă va lua mașinile, vor urma casele. Fără proprietate nu ai nici drepturi. Câte conspirații nu s-au dovedit a fi realitate în ultimii ani? E păcat că sunteți partizani. Îmi plac investigațiile dvs însă sunteți tendențioși.

    • @emil517
      @emil517 Год назад +1

      Lasa ca multi cred povesti nu au invatat nimic din 15 martie 2020.

    • @Billy-fk4gp
      @Billy-fk4gp Год назад

      @@emil517 astia care aplauda aceasta initiativa...sunt cei care s-au vaccinat repede sa aiba "libertatea" de a circula!! Foarte multi dintre ei regreta acum...dar fara sa fi invatat ceva din asta!

    • @aurelstrajan4456
      @aurelstrajan4456 Год назад

      Toate CONSPIRAŢIILE s-au adeverit în ultimii ani. Absolut TOATE, de la vaxxinarea forţată şi condiţionarea dreptului la muncă şi circulaţie, la CENZURA masivă şi digitalizarea/ciparea oamenilor de care acum 10-12 ani râdeau batjocoritor 99% dintre “progresişti” !

  • @allenwalker5100
    @allenwalker5100 Год назад +16

    sunt de 8 ani cel putin in Anglia, si nu stiu ce este acel calm din VEST :) si am fost in multe orase in Uk , same story, masini de te saturi :) poate singura diferenta e ca seara , lumea sta in casa izolati si plictisiti si traficul e calm

    • @edwardrobert2452
      @edwardrobert2452 Год назад +5

      Oamenii care vorbesc despre Vest , nu au locuit sau daca au locuit , s-au invartit in anumite cercuri. De acolo si aceasta parere atat de buna despre vestici.

    • @mirelchirila
      @mirelchirila Год назад

      sa fie ca in Uk nu e un oras in stilul asta si e plin de suburbii. Voi auziti o fraza, si dupa nimic, ai auzit vest si ai ignorat orasele de care vorbea .

    • @vali20vali20vali20
      @vali20vali20vali20 Год назад +3

      Propaganda nu are acoperire in realitatea adevarata, aici fix despre asta e vorba.

  • @mikvodmikkvodd-fp1pb
    @mikvodmikkvodd-fp1pb Год назад +2

    orasul de 15 minute este un lagăr din care evafezi in functie de scoring social..... cautati oras 15 minute china..veți vedea realitatea acolo..sunt montate bariere in zonele de iesire ale cartierului unde locuiesti si de unde nu poti ieși decât pe baza scoringului...dacă asta este libertate. .cineva are o problema...

  • @fiorenzogradilone2624
    @fiorenzogradilone2624 Год назад +5

    Unele persoane poate chiar au făcut multe sacrificii să cumpere o mașină si să se bucure de ea și vin niște trotinetiști cu șosete flaușate să interzică sau sa limiteze cât mai mult posibil circulația urbană a mașinilor personale. Nu ar fi rău dar asta trebuie să înceapă de sus în jos adică primarii, președintele și oamenii legii să umble pe jos sau cu transportul în comun sau pe trotinete și atunci este în regulă, nu impui asta tot oamenilor simplii iar ghiorțanii de la putere umblă în mașini cu motoare V10. Apropo de poluare și cheltuială nu credeți că ar trebuii limitate călătoriile lui Iohannis săptămânale de la București la Sibiu cu un cortegiu de mașini după el SPP, poliție, salvare, etc care costă zeci de mii de euro în fiecare săptămână plus blocarea traficului? Așa că ar trebuii stopată risipa de sus în jos!

  • @burner2050
    @burner2050 Год назад +2

    Bla bla bla, o simulare de dezbatere. Cati bani ati primit sa vindeti ideea, sau sperati sa primiti prin PNRR?

  • @constantinpopa5133
    @constantinpopa5133 Год назад +6

    Ce discutii idioate. De parca un oras daca ar face sa functioneze transportul in comun oamenii nu le ar folosi. Daca nu facem totul cu forta ca pe timpul lui Ciasca nu ne simtem bine. Si daca vreau sa mi dau copii la o alta scoala,cum fac?

  • @gabyonofras
    @gabyonofras Год назад +11

    Fraților, bucurați-vă de viață cât se mai poate.. Cine spunea că va veni o dictatură cu zâmbetul pe buze peste noi și o vom accepta cu brațele deschise plus va fi imposibil psihologic să te mai revolți împotriva a ceva, avea dreptate...
    Sa călătoresc nu voi mai putea că avionul poluează. Să merg până la fratimiu nu voi mai putea că deh nu mai am mașină și autobuzul nu merge până acolo, ok la muncă nu merg că un robot sau AI tocmai face treaba în locul meu, aș pune o friptură la cuptor, ce să vezi nu pot, porcul polua și el... O să bag un pumn de semințe sau ceva insecte uitându-mă pe geam că nu pot porni televizorul și lumina... Poluează, aștept până la ora stabilită în sistem. Fraților, e cel mai realist mod de a vedea viitorul și dacă și asta mai e conspirație atunci nu știu doamne... Viitorul sună verde dar gri în suflete. "săraci dar fericiți" cică..

    • @gabrisim6117
      @gabrisim6117 Год назад +2

      Orașul de 15 minute nu oferă,ia de fapt orice drept
      Pe viitor se va vede asta
      Și da,nu vom putea folosi avionul,pe când altii doar pe acesta îl folosesc...
      Întotdeauna au venit cu aceste idei prezentate ca fiind in favoarea noastra insa este totul bine lucrat pentru a fii acceptat de marea majoritate,ca dacă ar spune tot ce nu vom mai putea face,iar acele putine lucruri pe care le vom putea face vor fii condiționate
      Tot ce se spune diferit de sursa lor oficială,este numit conspirație

    • @robert52429
      @robert52429 Год назад

      Nu ai inteles nimic din pacate

    • @robert52429
      @robert52429 Год назад

      Ce e mai gri in suflet? Sa stai in trafic 2 ore pe zi, sa nu ai unde sa mergi cu copilul pe trotuar si sa inspiri tonele de noxe? Sau sa ai trotuare bine aerisite, spatii verzi, putina poluare in orasul in care locuiesti? Du te intr unul dintre orasele mentionate si vezi daca e asa cum zici tu?

    • @gabyonofras
      @gabyonofras Год назад +1

      @@robert52429 ideea în sine nu e rea. Sunt de acord întru totu'. Doar că nu e numai asta. Sunt atâtea și atâtea alte restricții care sunt doar niște idei deocamdată care lăsate pe mâna cuiva cu apucături de dictator nu ne vor duce la bine pentru mințile noaste..

    • @robert52429
      @robert52429 Год назад +1

      @@gabyonofras Restrictii pur dictatoriale sunt foarte greu de aplicat, exista mecanisme de combatere, se trezește ccr si iti da cu ele in cap. Dar te rog vino cu un exemplu concret cu ce ar putea face unul cu mintea de dictator, ca poate nu inteleg eu. La noi oricum foarte putini politicieni isi asuma masuri nepopulare. E mult mai usor sa lasi majoritatea sa parcheze gratuit si haotic pe strazi si trotuare, fara amenzi. Daca vrei ordine, amenzi, superi oamenii, risti sa nu te mai voteze a doua oara, si nu stii daca sunt mai multi aia care observa schimbarea si iti recunosc meritul. Tine cont ca restrictii pentru masini inseamna un oras MAI LIBER pentru oameni, sa ai mai mult loc sa te plimbi, sa respiri, sa poti petrece mai mult timp afara. Acum esti de fapt restrictionat, pentru ca iti este restrictionat dreptul de a merge pe trotuar, zonele pietonale sunt ingustate cat se poate la fiecare proiect de investitii, aerul mai irespirabil. La mine pe strada au ingustat trotuarele ca sa faca sens unic si locuri de parcare pe stanga si pe dreapta. Abia e loc sa te misti, se mai trezeste cate unul sa se urce 2 roti si pe trotuar, e haos. Gandeste te cum ar fi ca, printr o selectie naturala, 35% din masini, sa plece din oraș, e mai mult loc de plimbare, de spatii verzi, de parcuri, mai putin fum. Singurul risc pe care il vad eu e sa se puna caruta inaintea boilor, adica sa impuna niste taxe de acces in centru, taxe mai mari de parcare, amenzi pentru parcare aiurea, impozit mai mare la primarie pentru masini dar fara sa se ofere alternative. Adica: sa nu ofere sj transport in comun accesibil la pret, bine conectat la toate zonele orasului, care sa fie curat, prompt, sigur si neaglomerat, politie locala care aplica regulile nu lasa totul la întâmplare, transport in comun special pentru scolari sa nu ii mai ducem fiecare cu masina la scoala, parcari uriase, pazite non stop, gratuit sau cu un abonament modic de 100 de lei pe an, la marginea oraselor, unde poti ajunge cu autobuzul ca sa iti iei si sa iti lasi masina cand chiar ai nevoie. Sau pentru cei care fac naveta din zona metropolitana la serviciu sa isi poată lasa masina acolo, apoi intra in oras cu transportul in comun, mai rapid si la un cost mai mic. E atat de simplu. Chiar si in conditiile actuale cu un transport nu chiar grozav in București sunt peste 100.000 de bucuresteni care nu pornesc masina decat in weekend, si o lasa parcata pe un trotuar in rest. Sau au 2 masini si una sta parcata toata saptamana de lucru, cealalta e de weekend/de drum lung. Nu ar fi mai bine sa o duca intr o parcare in afara orasului, unde sa aiba loc asigurat si pazit, supravegheat cu camere video, gratis sau la pret infim, la care sa poata ajunge ieftin si rapid cu un autobuz, sau cu cea cealalta masina dintre cele doua? Soluțiile sunt destul de simple in esenta, la transportul in comun trebuie multă atenție si o analiza foarte profunda ca sa se transforme in ce trebuie.

  • @petrumarcu9119
    @petrumarcu9119 Год назад +8

    Bineinteles ca invitatul dv, scolit la inaltele scoli de top progresiste, "scutura " conceptul in discutie de "teoria conspiratiei"!!! Mai vorbim peste cativa ani cat de conspirationista va fi realitatea!!! Desteptarea, oameni buni! Atat cat mai puteti!!!

  • @titidanut4014
    @titidanut4014 Год назад +7

    Tot ce spuneți este foarte frumos și sunt de acord cu invitatul dumneavoastră, pentru care am tot respectul . Oameni ca dansul care au avut șansa să-si formeze educația la mari universități și sa predea incontinuare , pot schimba România dar nu se implica . Cauza o știm,, de ce sa leg la cap dacă nu ma doare" îmi este bine asa. De idei nu ducem lipsa dar de fapte da. Revenind la subiect , cu toată ura și desconsiderarea comunismului cum vreți sai spuneți, orașul București a fost gândit pentru un număr de locuitori și cu o marje de dezvoltare care a fost depășită în ultimii 32 ani . Au fost prosti părinții și bunicii noștri? Acum cind ori ce spațiu este construit , oare toți primarii și toată adunătură asta de forinți mai pot fi opriți? Forumul mondial este imanatia socialiștilor și a elitei mondiale , spun unii, adică tot un fel de comuniști. Eu poate nu o sa apuc dar voi da și cei mai grav copii și nepoții voștri. Va doresc tot binele din lume.

  • @almacazacu687
    @almacazacu687 Год назад +5

    Este cel mai bun lucru care se poate întâmpla în orașe. De ex. școala / grădinița sau orice tip de magazin, cabinet medical etc. vor fi lângă casă. E minunat.

    • @vali20vali20vali20
      @vali20vali20vali20 Год назад

      Sunt deja, casca ochii pe ce lume traiesti. Doar ca nu iti convine ca e profu’ slab si il duci la scoala din alt cartier, e doctoru’ prost si tot in alt cartier, la alt spital te duci, nu ai Buger King si nu vrei de la Mc, deci tot la alt mall te duci. E o vrajeala orasul de 15 minute, nu merge in realitate, mai treziti-va si voi si observati viata reala inainte sa bateti din palme la toate cacaturile.

  • @katalinflorin86
    @katalinflorin86 Год назад +1

    Acest domn vorbește din cărți. Taxele se colectează dar măsurile nu sunt eficiente. Orașele mari din vest sunt sufocate de trafic, Londra e catastrofă.

  • @adriancernea6034
    @adriancernea6034 Год назад +6

    Mi se pare mult 15 minute. Propun 10 sau cel mult 12 minute, las de la mine. Altfel nu renunt la masina. Maine ma duc la munte cu Dieselul (pentru ca emite mai putin CO2 decat Otto si tin la planeta) vreo 100 de kilometri. Aici e vreo limita?

    • @silviadumitrescu7509
      @silviadumitrescu7509 Год назад +4

      Sunteti haios :))) Urmatoarele intrebari ar fi: Dupa al cui mers 10 minute? Al meu sau al lui varu-meu? Mers de placere sau in pas vioi? Legat de mersul la munte, aveti un oras asa mare ca intra-n el si muntele aflat la 100 km de vreti sa rezolve aceasta problema teoria orasului de 15 minute?
      Daca chiar va pasa de planeta si emisiile de CO2 cand mergeti la munte de ce nu incercati trenul? Sau un autobuz daca nu aveti tren? Sau tren/autobuz + bicicleta daca muntele e la o distanta rezonabila de statii... Daca nu aveti nimic din astea, sau mergeti cu familia care are nevoie de confort sporit, sau timpii la care circula transportul in comun nu sunt potriviti etc... luati masina pe care o aveti si mergeti. Nu exista limite impuse. Exista recomandari si bun simt, fiecare cat are si cum ii permite situatia in care se afla.

  • @petrepiscoi
    @petrepiscoi Год назад +4

    buna discutia desi sa dai exemplu clujul la mobilitate urbana e un pic the super exagerare in conditiile in care petreci ore intregi blocat in trafic cu masina sau cu bus-ul pe aceleasi strazi sufocate, administratia aproba blocuri peste blocuri si un amarat de parc are termed de executie 12 luni si e depasit termenul cu inca 12 luni si la final 60% e dale de beton

    • @petrepiscoi
      @petrepiscoi Год назад +3

      sa nu mai vorbim ca Boc e de zeci de ani deja la conducere si nu a fost capabil sa faca o amarata de centura sa scoata traficul de tranzit de la geamul primariei sau un amarat de pasaj peste calea ferata...dar vorbim de metrou si nave spatiale...

  • @sokeresyo
    @sokeresyo Год назад +23

    Ușor ne dăm seama cine e Recorder/on the record.
    Mă întreb când veți face acel podcast care încurajează dispariția banilor cash.

    • @MariusBujor
      @MariusBujor Год назад

      Este planificat după cel în care ni se va explica pe larg și în detaliu că nu vom mai deține nimic și vom fi fericiți din cauza asta. Este cât se poate de clar că doar conspiraționiștii nepăsători față de binele (în) comun vor respinge această idee...

    • @bossmeg8854
      @bossmeg8854 Год назад +4

      @@sokeresyo , care este problema ta cu orașul de 15 minute, și dispariția banilor cash?

    • @sokeresyo
      @sokeresyo Год назад +13

      @@bossmeg8854 nu aș numi-o problema mea. Faptul că unii se lasă așa ușor convinși, în numele binelui, e o problemă.

    • @LaviniaB1234
      @LaviniaB1234 Год назад +3

      Explica-te. Altfel, nu mai emana conspiratii din toti porii.

    • @sokeresyo
      @sokeresyo Год назад +1

      @@LaviniaB1234 pardon

  • @adrianbreitigam2691
    @adrianbreitigam2691 Год назад +1

    Progresismul în toată splendoarea sa!
    Băi lache, Sadiq Khan, primarul "britanic "al Londrei va pierde alegerile urmatoare tocmai din cauza congestion charge!

  • @mirela.dimitriu
    @mirela.dimitriu Год назад +8

    Cei care vorbesc despre know-how'ul din Cluj ar trebui sa vina sa testeze pe cont propriu traficul la orele de varf. Ore intregi in autobuz ca sa parcurgi distanta dintre locul de munca si casa.

    • @vali20vali20vali20
      @vali20vali20vali20 Год назад +4

      E propaganda, cine traieste in realitate vede adevarul si ramane socat de ineptiile astora.

    • @balaurpopescu
      @balaurpopescu Год назад +2

      Multi clujeni se plang de asta. Au aparut tot felul de imaginii pe internet cu "ce a facut Boc pe 2-3 stradute" si toata lumea spune: "wow, uite cat de misto arata clujul". Realitatea e cu totul alta. Am auzit ca pana si pistele alea de biciclete sunt pline de denivelari/gropite...

    • @aurelaurel8222
      @aurelaurel8222 Год назад

      Mirela Cluj este un oras f.toxic,,, nici nebunul de Funar nu a facut nimic ....si piticul porno Boc a distrus toate strandurile din Cluj....in October am vizitat Cluj si nu am rezistat doar 6 ore ...eu locuiesc in Brisbane Queensland Australia 🇦🇺 oras verde...in Romania pot trai doar in Timisoara Caransebes Baile Herculane Severin

    • @aurelaurel8222
      @aurelaurel8222 Год назад

      @@balaurpopescu Cluj este oras toxic ...0 valoare ,Timisoara singurul oras OK

  • @zavaidocovidiu9870
    @zavaidocovidiu9870 Год назад +1

    Și care încălzire globală când eu trebuie să dau drumul la căldură opt luni dintr-un an?

  • @qpmkro
    @qpmkro Год назад +2

    Conspiratiile astea se pare ca au prostul obicei sa devina realitate in cativa ani. Prost sa fii sa nu crezi ca totul este despre control nu despre sanatatea voastră sau convenienta

    • @aurelaurel8222
      @aurelaurel8222 Год назад

      ba salbatic haur lac ce sa controleze la tine cum pui varza la murat ???

  • @Catalincostinas-gr7nk
    @Catalincostinas-gr7nk Год назад +14

    Si Timisoara evolueaza pe directia asta. A inceput Robu cu centrul istoric pietonal, dar el a insistat cu traficul auto in rest, iar din 2020 a venit USR-ul (Dominic Fritz) si fac proiecte din astea (cartiere pietonale, parcuri, piste de biciclete… si sper, desi sunt si eu cu masina toata ziua, cand avem suficiente mijloace de transport in comun noi, sa trecem si la benzi dedicate (!!!).

    • @valkaielod
      @valkaielod Год назад +2

      Da, Timisoara se misca, comunele periurbane insa se infunda intr-un noroi din care cu greu le mai scoti.

    • @aurelaurel8222
      @aurelaurel8222 Год назад +1

      Timisoara este singurul oras din Romania unde se traeste decent

  • @manixiulian
    @manixiulian Год назад +1

    Pute de atatea clișee.. "par masuri bune" pai normal ca si cand au intentii rele vin cu vorba buna sa aiba succes... Eu fac naveta la serviciu la 5minute distanta. merg si cu bicicleta si cu masina. nu mi se pare normal sa imi interzici sa folosesc masina cand platesc taxe, impozit si fabrica de detergent din oras polueaza mai mult decat masinile si nu sunt amendati. mi.e scarba de progresismul asta si de toate ideile utopice.

  • @ionutcristiancujba4257
    @ionutcristiancujba4257 Год назад +1

    😢Prostimea nu înțelege că orașul în 15 minute o sa însemne ghetouri ca pe timpul lui Hitler,

  • @GiuliaRO
    @GiuliaRO Год назад +1

    Nu mai tăiați padurile, nu mai depopulați satele si veți putea respira.....

  • @Messiane
    @Messiane Год назад +7

    Recomand planul Hidalgo din Paris. Injumatatirea benzilor pentru masini in prima faza si creatul de piste de biciccleta. Pasul doi.....eliminarea masinilor din centru . Amenzi mari pentru parcatul pe trotuar.

  • @GGh-pm4ik
    @GGh-pm4ik Год назад +3

    Imi doresc asa ceva enorm, urasc felul cum ma fac masinile sa ma simt mai ales in București, ce putem face noi, oamenii mici, de rand pentru a vedea aceasta schimbare ?

  • @PHANTER2SPACE
    @PHANTER2SPACE Год назад +6

    Admir faptul ca se face benchmarking cu Bogota Londra sau alte orase din vest. Din pacate, in Romania infrastructura lasa de dorit, degeaba implementezi orasul de 15 minute sau alte aberatii cand de la aeroport in centru bucurestiului daci 2 sau trei ore cu masina. Autobusele , trenurile inca functioneaza cu aceiasi caroserie de acum 40 de ani. Irelevant sa planifici sau sa adopti un plan din vest cand in nu poti sa motivezi oamenii sa circule cu transportul in comun, si sa reconditionezi sau sa imbunatatesti conditiile. Mai avem mult de invatat la capitolul dezvoltare...

  • @zavaidocovidiu9870
    @zavaidocovidiu9870 Год назад +2

    Da mă întreb , când o să avem comună de 15 minute?

  • @cosmin10b
    @cosmin10b Год назад +16

    Această discuție e binevenită. Din păcate prea multe teorii conspirationiste . Dacă transportul in comun e bine pus la punct și accesibil din punct de vedere financiar oamenii renunță singurii la autoturisme personale. Problema e că transportul in comun e prost și scump. Vorbea despre Londra cât de bine e pus la punct,eu pot spune că e aglomerat și foarte scump. Pt o familie de 4 persoane să călătorească pt o zi la Londra din periferia Londrei,asta înseamnă un tren și câteva metrouri e undeva la £15 de persoană. Faci un calcul și realizezi că e cam scump. Cu mașina e mai ieftin ,dar te rupe in taxe și prețul parcarii. Sper că în orașele din Romania va fi diferit dezvoltat acest concept dar nu cred că e voința politică. Vor fi doar taxe și nimic in schimb pt cetățeni.

    • @mariusremus9401
      @mariusremus9401 Год назад +1

      Noi am putea rezolva aceasta problema... insa avizele date ilegal pentru construirea de blocuri in stanga si in dreapta, fara infrastructura realizata... o sa ajungem la fel ca in Londra, in orase gen Iasi. In Amsterdam sau in alte orase unde bicicleta e sfanta, e mai usor sa te deplasezi decat prin Bucuresti.

    • @radustefan9699
      @radustefan9699 Год назад

      nu e scump deloc pentru salariile castigate

    • @edwardrobert2452
      @edwardrobert2452 Год назад

      ​@@radustefan9699 Unde locuiesti ?

    • @radustefan9699
      @radustefan9699 Год назад

      @@edwardrobert2452 undeva pe langa londra

    • @edwardrobert2452
      @edwardrobert2452 Год назад

      @@radustefan9699 Langa Londra poate fi si Luton sau Reading. Salariile sunt aproximativ aceleasi raportate la p/h , dar in Londra , tot ce e dupa A406 , e foarte costisitor ca si transport in comun. Care sunt acele castiguri asa mari ?

  • @1minotm1
    @1minotm1 7 месяцев назад

    Bateti campii .... locuiesc de 21 de ani in NY , am facut mult timp taxi. Stiu mai bine ce inseamna trafic acolo.... despre ce dinamica vorbiti? E doar pe hartie sau in gura primarilor. La New York se ia taxa de congestie de ani de zile si nu se face nimic , traficul e tot mai greu, drumuri oribile. Au pus piste de biciclete dar biciclistii numai acolo nu merg , benzile de bus sunt ocupate tot timpul , busurile nu merg in benzile alea. Orasele mari nu pot functgiona fara camioanele ce le aprovizioneaza. Fiecare lucreaza in alta parte , isi dau copii la scoli mai bune , nu cele de cartier. Cati oameni pot sa mearga numai cu bicicleta? Cum te deplasezi cand ai de carat ceva greu? Dar cand ploua sau e frig?
    E super aberatnt sa crezi ca daca taxezi intrarea in centru , cei ce au business acolo vor renunta a mai intra acolo. Mai lasati-o pe aia cu farmacie si gradinita in raza de 15 min , ce faceti cu toate restul?
    Acum e tarziu , s-a ajuns la aglomerarile urbane pt ca s-a distrus agricultura , oamenii vin la oras pt ca nu mai au ce face in mediul rural. Faceti ceva ca ei sa ramana acolo daca tot vreti sa faceti ceva.
    Sunt foarte mult timp pe bicicleta si o prefer masinii dar multi oameni nu pot opta pentru asta .... La Davos , de unde vin aberatiile astea ni se spune sa renuntam la masini caci vom comanda Uber driverless car ... hai zau! Nu e teoria conspiratiei , e ceea ce spun marii papusari ai lumii la Davos , "You'll own nothing and you'll be happy" WEF Davos 2016.

  • @SirPerceval
    @SirPerceval Год назад +1

    Cluj-Napoca e un exemplu foarte prost de un oras cu o mobilitate crescuta. Exista doua probleme fundamentale cu privire la transportul in oras, in orele de varf.
    Prima este faptul ca de multe ori esti constrans de imprejurari sa apelezi la Uber/Bolt/Taxi sau la masina personala daca vrei sa ajungi in timp util undeva. In orele de varf, diferenta de timp dintre a merge cu autobuzul si a merge cu masina personala e de 2-4x in favoarea masinii personale. Chiar si intr-o situatie in care nu ar exista o diferenta de timp intre ele, tot ai avea de ales intre a merge cu masina unde esti comod, e atat de cald sau rece precum doresti si exista muzica/radio pe care il preferi, versus a merge cu autobuzul unde inevitabil sunt oameni beti, scandalagii, nespalati, galagiosi, cateodata violenti, etc. Aici nici nu mai intra in discutie pretul biletului/abonamentului in Cluj-Napoca, care e cel mai scump din tara.
    A doua problema tine de utopia teoretica a mobilitatii pe bicicleta sau scooter electric. Realistic vorbind, bicicleta e convenabila cand e frumos si cald afara, nu cand ploua, sau cand e frig sau arsita. Mai mult, bicicleta e o optiune doar pentru persoanele care sunt intr-o forma fizica suficient de buna incat sa poata merge pe bicicleta prin oras, care exclude o mare parte din oamenii care sunt in oras. Pe langa asta, pistele pentru bicicleta sunt toate langa benzile de condus pentru masini, lucru care e periculos atat pentru biciclisti cat si pentru soferi si pietoni, iar in partile in care nu sunt piste de biciclete, acestea sunt fortate sa mearga pe carosabil, lucru care e periculos la cum se conduce in Romania, sau pe trotuar, lucru care incomodeaza pietonii.
    Cluj-Napoca are foarte multe probleme de transport si mobilitate, probleme care nu pot fi rezolvate printr-un metrou minune, prin mai multe piste de biciclete sau prin restrictionarea accesului masinilor pe anumite strazi. Problemele acestea exista deja de un deceniu, si nu se observa o evolutie pozitiva pentru rezolvarea lor. Problemele ce tin de traficul din Cluj-Napoca sunt datorate numarului mare de oameni care vin din restul tarii si se stabilesc in oras, de numarul mare de oameni care locuiesc inafara orasului si vin zilnic in oras sa lucreze, si de frecventa autobuzelor de pe linile de transport in comun care strabat orasul pe directia lui principala.

  • @enachegosa6163
    @enachegosa6163 Год назад +9

    9:07, asta eraaaa!!!
    Cum să mai jupuim fraierii!
    Taxe și iar taxe!
    Mereu nouă ni se cere să strângem cureaua, să dăm bani pentru ideile unora, în general să plătim înainte, (ca acolo!), dar să primim cam a doua zi după Paștele Cailor!
    Așa ne-a băgat Ponta mâna în buzunar că face autostrăzi din cei 50 de bani pe litrul de carburant, apoi s-a sucit, gata, n-a mai fost nevoie de autostrăzi!
    Să nu mai trec cu mașina prin centru că deranjez satrapii! Centrul trebuie să fie al lor în totalitate, sclavii nici să nu îndrăznească să calce pe acolo!
    Taxa pe pas în centru când vreți s-o aduceți în discuție?

  • @adrianbelzebut525
    @adrianbelzebut525 Год назад +1

    “Masina e un simbol de statut social” e o generalizare idioata. Oamenii folosesc masina pentru ca considera ca le aduce valoare, indiferent ca e una pur utilitara sau de statut, e o valoare perceputa de acel individ. De altfel, valoarea e intotdeauna subiectiva si perceputa diferit de catre fiecare.
    Cea mai mare problema in contextul strazilor e “proprietatea publica”. Fiindca toti “detinem” strazile, va dati cu parerea aiurea si va certati ca prostii pe cum ar trebui gestionate cat mai bine. De ce nu vorbiti cu acelasi patos despre cum ar trebui sa fie facuti pantofii? Pentru ca exista deja un mecanism functional, care satisface nevoile oamenilor in materie de pantofi. Pentru ca e treaba unui antreprenor sa-si bata capul sa satisfaca nevoile consumatorilor ca sa le vanda pantofi. Desi pare ca strazile sunt cu totul alta treaba, pentru ca ati fost dresati sa ganditi ca e nevoie de o entitate superioara care sa decida in mod arbitrar cum sunt utilizate anumite resurse, asa zisele spatii publice nu sunt cu nimic diferite de celalte resurse tranzactionate pe piata libera. Trei benzi? O banda + parcari? Banda speciala pentru trasport in comun? Pista de biciclete? Asta nu poate decide decat un antreprenor motivat de profit sa satisfaca nevoile cele mai importante ale clientilor. Totul are un cost. Daca un spatiu pietonal cu multa verdeata e mai valoros decat 3 benzi auto, antreprenorul are toate motivele sa faca asta, pentru ca i-ar aduce cel mai mult profit. Daca nu, inseamna ca un spatiu verde ar fi o risipa de resurse in acel loc.

    • @rutessian
      @rutessian 7 месяцев назад

      Din pacate vorbesti cam degeaba in felul asta cand majoritatea au ramas cu mentalitatea comunista de "sa ne dea, sa ne faca.. statul". Profitul inca e vazut de multi drept furt si cei care critica coruptia celor de la putere isi doresc un sistem in care statul e implicat si mai mult in vietile cetatenilor. Poate e nevoie de o alta abordare sau sa ajunga sa ne fie mult mai rau si sa aven norocul unuia ca Milei.

  • @alexburghiu
    @alexburghiu Год назад +15

    Degeaba postati si invitati specialisti, daca cei care asculta podcastul asta nu o sa iasa la vot. De exemplu votantii psd din Bucuresti, aia care o s-o voteze pe Firea anul viitor nu o sa asculte discutia asta. In schimb cei care asculta, tot din Bucuresti (cu buletin) nu o sa iasa la vot sa-l voteze pe Nicusor (ce e deschis la solutiile prezentate aici). Asa ca discutia ramane la nivel de discutie. Tot pe aici o sa se lamenteze lumea prin comentarii ca ce rau e in Bucuresti si aglomerat si etc.

    • @eusebiualistar
      @eusebiualistar Год назад +1

      👍👍👍👏👏👏

    • @raa7546
      @raa7546 Год назад +2

      Discutia asta este prima caramida spre a cladi o anumita mentalitate, nimic nu este degeaba.

    • @iuliuslovin37
      @iuliuslovin37 Год назад +5

      @alexburghiu sincer acest Nicusor este un exemplu prost din USR. nu a facut mai nimic, sau cel putin nu aud pe nimeni sa zica ceva bine de el sau sa vad...dar o sa votez cu USR. asta e sigur ca restul partidelor o apa si pamant...

    • @bog1dan
      @bog1dan Год назад +1

      @@iuliuslovin37 Cred ca ar trebui sa aflii mai multe despre cum functioneaza primaria, primarul si tot aparatul. Trebuie sa il votezi pe 'Nicusor' mai multi ani si sa fie mai multi cei care voteaza partidul primarului sau de partea lui . Consilierii pot fi de la PSD si atunci primarul nu are prea multe parghii. Nu arunca pisica chiar asa usor.

    • @iuliuslovin37
      @iuliuslovin37 Год назад +3

      @@bog1dan ok, dar macar sa se exprime mai mult si poate sa vorbeasca cu cetatenii nu doar din functia de primar dar ca om, sa fie mai deschis, este mult prea retras si inchis si asta din pacate nu face bine la popularitate ca sa castige iarasi, e un fel de Iohanis care nu face nimic si nu zice multe, cel putin asa se simte, Iohanis a castigat al doilea mandat ca era raul cel mai mic dintre cei doi...deci sper sa poata ajunge USR. la guvernare sa avem un viitor in tara asta...doar ca sper sa nu inceapa si astia cu prostii, aici nu ma refer la coruptie ci sa bage tot felul de legi idioate cu LGBTQ shit cand tara are alte probleme mai grave, mai pe scurt sa nu se arunce in cacaturi neimportante care nu le va intelege multa lume, sa se focuseze sa faca bine in tara si sa arate ca se poate

  •  Год назад +1

    DE PARCĂ ÎN ROMÂNIA SE FACE CEVA BINE VREODATĂ! Să nu ne păcălim singuri! La noi se dau legi fără protocol de aplicare, se toarnă asfalt ca apoi să se spargă pentru canalizare. ETC. ETC. Până va avea toată România flotă de autobuse corespunzătoare pentru a deservi cum trebuie populația, o să ne stoarcă ăștia de toți banii pentru a salva planeta! Hai să salvăm planeta fără să murim de foame și sărăcie în unrmătorii 10 ani! NUMA ZIC!
    P:S. Copenhaga a functionat pentru că ei doar recent au adoptat mașinile masiv, având o puternică cultură de ”veacuri” a bicicletei. Despre Bogota, poate îi întrebăm pe columbieni!? La noi, dacă nu ai mașină să te miști ca să poți trăi, ești teleportat înapoi în secolul 18 deoarece... spre exemplu la noi în sat, la 12 km de Baia Mare, NU EXISTĂ SERVICIU DE TRANSPORT ÎN COMUN! Ca să intru în oraș, va trebui să plătesc taxă ca infama ”CONGESTION CHARGE”? Am lucrat în Londra și locatarii cât și cei ce au nevoie de a intra în zona cu taxă trebuie să își vândă organe dacă au nevoie să intre acolo prea des! :)

  • @danielavram7016
    @danielavram7016 Год назад +7

    bla bla bla, vărjeală de corporatiști

  • @danielnecula9298
    @danielnecula9298 Год назад +25

    Locuiesc in Dublin, de acasa-muncă-acasa cu autobuzul călătoresc 4 ore,cu masina maxim 45 de minute, de acasa până la un centru comercial, cu masina fac 10 minute, cu autobuzul 1 ora si 40 de minute. Marea problema aici orasul e vazut ca o mare pizza, toate autobuzele merg de oriunde doar in centru,de exemplu din punctul A aflat in SV spre punctul B in sud,trebuie sa ajungi in punctul C care e in centru..

    • @samystancu5977
      @samystancu5977 Год назад +15

      Recent, transportul public din Dublin a fost votat ca fiind cel mai prost sistem de transport public din Europa. E un caz trist dar nu reprezintă regula.

    • @beldeanflorian1508
      @beldeanflorian1508 Год назад +2

      Birmingham e la fel. Pizza.

    • @mirelchirila
      @mirelchirila Год назад +10

      Sincer Romanii sunt cea mai fascinata specie de om. Astia vorbesc de principii pentru un model de oras, voi vorbiti de orase care nu au modelul ala si dupa ajungeti la concluzia ca nu e bine.

    • @laurentiuconstantinparasch4445
      @laurentiuconstantinparasch4445 Год назад +3

      Eu locuiesc in DUBLIN din 2016. Nu am avut probleme cu autobuzul never ever! Ai aplicatie pe telefon unde gasesti cea mai apropiata statie de bus prin gps, ori pui tu adresa ta si iti arata 15 mii de statii. Mai mult! Pe aplicatie iti arata autobuzele care frecventeaza statia respectiva si in cat timp ajung. Sunt forte multe informatii referitor la timpii de asteptare pt ca oamenii sa calatoreasca cat mai usor.
      Baietii care au spus ca fac 4 ore si ca sistemul de transport din Dublin e praf probabil ca nu au calatorit niciodata cu autobuzul.
      Btw fratilor, peste tot in Irlanda autobuzul are banda dedicata care este impartita numai cu taxiurile. Daca cu masina faci 30 min, cu autobuzul faci 1 ora de regula.
      Ala care a mai zis ca e cel mai prost sistem de transport din europa nu cred ca a mers cu autobuzul in bucuresti.
      Ca incheiere, nu mai mancati nepotrivite de Irlanda ca tara asta se sterge la cur cu Romania.

    • @tennisradu
      @tennisradu Год назад +4

      @@laurentiuconstantinparasch4445, ce bine le-ai zis... În alt podcast, am întâlnit și eu un ipocrit de genul ăsta care susținea sus și tare că "nici afară nu e cum credeți voi, că nu e mare diferență față de România", iar apoi l-am întrebat de ce nu se întoarce acasă dacă nu e nicio deosebire... Evident, previzibil, a tăcut. 😀

  • @xbeabc9516
    @xbeabc9516 Год назад +8

    Cand trecem la caruta🤔😅

  • @patrauleastefan
    @patrauleastefan Год назад

    Între mersul pe jos și mersul pe bicicletă este o mare diferență. Nu puteți spune "15 min pe jos sau pe bicicleta".

  • @alexdem612
    @alexdem612 Год назад +3

    Acest Podcast ar trb rulat la fiecare post tv și nu Numa

  • @ionutiacob13
    @ionutiacob13 Год назад +19

    Dupa parerea mea, un prim pas important ar fi eliminarea masinilor care nu sunt puse la punct, un sistem in care nu se mai poate da spaga sa treci itp ul. Asa 15-20% din masini ar disparea din peisaj tinand cont ca peste 50% din masinile pe care le vad pe strada sunt sub 2010. Nu vreau sa mi imaginez cate masini diesel fara dpf sunt in orasele noastre, unde una polueaza cat 15masini la un loc.

    • @DerDop
      @DerDop Год назад +3

      Adevarul incomod… dar asa e. Prea multe mașini, prea multe

    • @radudebu5551
      @radudebu5551 Год назад +1

      Alup igus

    • @ionutiacob13
      @ionutiacob13 Год назад +1

      @@radudebu5551 scuze ca ti-am insultat tigaia

    • @eugenstratulat2700
      @eugenstratulat2700 Год назад +2

      Nu te lua de anul de fabricație ci numai de starea lor ! Dacă se merge pe principiile astora care ne conduc,electrice vor avea 20% și 10% vor sta pt că nu va fi infrastructură pt ele! Și așa se va dezvolta industria generatoarelor electrice ! In fiecare portbagaj o canistra de benzină și un generator!

    • @ionutiacob13
      @ionutiacob13 Год назад

      @@eugenstratulat2700 Corect, sunt si masini vechi intretinute am facut o asociere ca odata cu varsta vin si problemele. La faza cu masinile electrice chiar da, deja se cearta pe statiile de incarcare :))

  • @stanvaleriuvasile1613
    @stanvaleriuvasile1613 8 месяцев назад

    "Cartier dormitor de lux". Luați autoturismele personale, impuneți pașaport CO2, locuri de muncă bine plătite doar în Primăverii!

  • @CiprianTandura
    @CiprianTandura Год назад +5

    Prea frumos sa fie adevarat

  • @MaricacatiGojnea-eg2pe
    @MaricacatiGojnea-eg2pe Год назад +2

    Miroase a lagar.. in.oras de 15 minute , nu vei mai face absolut nimic...Bunul Dumnezeu ,sa ne lumineze mintea ,si inima!

  • @tartarugaveloce6559
    @tartarugaveloce6559 10 месяцев назад

    În țările civilizate, repet civilizate, din Europa, există benzi speciale și exclusive pentru transportul în comun și taxiuri, unde iei amendă dacă circuli pe aceste benzi. Plătești amendă și îți ia și puncte de pe permis.
    Aceste benzi sunt exclusiv pentru circulația mijloacelor de transport în comun și a taxiurilor, însă pot fi folosite de către toți participanții la trafic.
    Însă, pentru a fi implementat așa ceva în România, trebuie modificat codul rutier, și nu numai.
    Vă spun, aceste benzi fluidizează mult circulația rutieră.

  • @MOCANU19SONY
    @MOCANU19SONY Год назад +3

    Parcari supraterane etajate langa gurile de metrou si langa statiile principale care duc mai ales in centru/periferii unde sunt cladirile de corporatii cele mai multe! 👍
    Achiti parcarea(acest pret sa fie accesibil pt toti),iar cu biletul de parcare sa ai 2 calatorii in transport, dus-intors 👍
    Autobuze mai multe si mai dese in statii.metrourile sunt ok la timpul de asteptare.
    Domnul Bădescu a venit cu lectia invatata.
    -daca o sa iei(contribui) la acest proiect iti convine
    -un lucru "rău" nu ai zis despre acest proiect.imi e greu sa cred ca nu exista si minusuri
    -esti de acord si vi cu un raspuns doar pozitiv la orice intrebare pe care o ai pusă.
    Era si culmea sa spui minusurile adevarate catre public.

    • @balaurpopescu
      @balaurpopescu Год назад +1

      Degeaba ceri mai multe autobuze daca acestea raman blocate in trafic. 4-6 biciclete ocupa cat o masina dar Bucuresteanul inca prefera sa se afle singur in masina in drumul spre locul de munca. Schimbarea trebuie sa vina mai intai de la noi, atat timp cat lumea nu renunta la masina personala, nu exista salvare

    • @sylver7574
      @sylver7574 Год назад

      @@balaurpopescu Balaure, de acum opresc pe stradă și intreb lumea daca merge in directia in care merg si eu. Fix invers ca la autostop...umplu masina de vite îi las la scară si mă duc la treaba mea. Bă de unde dreacu răsăriți toți idioții

  • @claudiuvasc6502
    @claudiuvasc6502 Год назад +3

    V-ați vândut și voi????Vorbe frumoase si goale…ati învățat si voi ceva de la politicieni…

    • @burner2050
      @burner2050 Год назад

      Evident, discutia e pentru a ne pune in fata faptului implinit. Nu exista o dezbatere reala, s-a decis si astia au luat bani sa o vanda.

  • @gheorghyu
    @gheorghyu Год назад +1

    Fractura aceasta de gandire, prezenta in societate, este, din pacate, doar la inceput. Fenomenul se va acutiza si noi toti, ca societate, vom avea de pierdut. Sunt absolut necesar de implementat o serie de masuri si programe de incluziune sociala, pentru toate categoriile de persoane(!), care sa diminueze impactul tipului acesta de gandire "paralel".

    • @rebelfarapauza8593
      @rebelfarapauza8593 Год назад

      Nu stiu exact la ce te referi, dar ai vorbit ca un comunist

  • @CocoStelo
    @CocoStelo 10 месяцев назад +1

    Apreciez până la delectare conținutul important și forma plăcută în spațiul virtual despre o lume reală plină de anomalii. A noastră, de aici din real, chiar bolnavă. Mulțumesc!

  • @GoldmundAR
    @GoldmundAR 10 месяцев назад

    Tipul care pare doct, instruit in domeniul sau, stie sau tace si stie ce sistem fantastic de autostrazi are orasul Barcelona...Da, poti scoate din circuitul (cu masina personala) a unor strazi din centrul orasului si chiar este posibil, dar si acele strazi centrale sunt "pavate" cu zeci de statii de metrou, de S-Bahn, de autobuze articulate, de tamuri moderne lungi, etc. si da atunci se poate ...Nu putem sari peste etape de dezvoltare a unui oras mare; cu orasele alea mici(gen Cluj, Timisoara, Iasi care nici macar 500mii de loc. nu au!) se pot face experimente, dar cu Bucuresti, in care ai sute de mii de oameni care vin in fiecare zi in oras(si vor sa si iasa).....................

  • @zavaidocovidiu9870
    @zavaidocovidiu9870 Год назад

    La noi pă cocioc cum să ai oraș de 15 minute când nu ai infrastructură? Să ai în cartier spital, loc de muncă, școală ,grădiniță , pe cocioc la noi este imposibil. Noi nu facem școală, o furăm. Fiți serioși cu utopia asta.

  • @irinaniculescubelenyi6836
    @irinaniculescubelenyi6836 Год назад +2

    Felicitări pentru discutie și mai ales pentru faptul ca vă apropiați de subiectul administrării orașelor care este dezbătut foarte slab in spațiul public românesc.
    Prima intrebare este care din departamentele Primariei s-ar putea ocupa de o viziune de tip 15 minute city?
    Bucureștiul este singurul oraș din lumea civilizata de peste 2 mil de locuitori care nu are un departament de proiectare urbana. Institutele de proiectare care aveau acest rol inainte de 90 au fost desfiintate si la ora actuala nu exista nicio structura orizontala care poate controla cum se elaboreaza si cum se cheltuie banii pentru proiecte pe domeniul public.
    Structura legală administrativă (incepand de la sistemul de vot pana la amplasarea unui bolard pe stradă) este o radiografie a cheltuirii banului public inafara interesului public.
    Un primar are misiunea de a respecta legea si de a trasa o linie de viziune politica catre structurile din primarie, dar in Ro niciun primar nu beneficiaza de aceste structuri.

  • @mihail.K1
    @mihail.K1 4 месяца назад

    Eu sunt cospirationist .dar voi ce sunteti ?? Duhul lumi acesteia este omul care sa traiasca mai bine ??
    Cand muriti nu o sa luati nimic in mormant ...
    Dar o sa mergeti la gara cu o valiza plina cu pacate
    .
    Iar la mormantul vostru o sa fie pusa o Cruce .iar pe ea o sa fie scris .
    Aici odihneste robul lui Dumnezeu ..Amin .

  • @banii4527
    @banii4527 2 месяца назад

    Acestea sunt orasele Smart care vor fi viitorul "controlului total" sau sistemul chinezesc de azi !😮

  • @mariusungureanu4780
    @mariusungureanu4780 Год назад

    Orasul de 15 minute este de domeniul trecutului la noi. Chiar am avut orasul de 15 minute in timpul comunismului.
    Inca suportam consecintele orasului de 15 minute. Drept urmare, daca ai ghinionul sa stai langa un cartier de tigani ( Henri Coanda - Constanta) esti obligat sa te faci frate cu ei si sa iti duci copilul la o scoala plina de tigani pentru ca acolo esti arondat.
    Ce! O sa ma faceti rasist???
    Va prezint orasul de 15 minute...
    Se tot vorbeste de accesul la farmacii in orasul de 15 minute dar se pare ca numarul farmaciilor din orase pot candida la orasul de 10 minute.
    Orasul de 15 minute nu mai exista si nici nu va mai exista.
    Daca vreti sa salvati planeta faceti produse care sa asigure o garantie comerciala minim 5 ani si care sa poata fi reparate.
    Degeaba nu mai intri cu masina in centru daca telefonul care are doi ani garantie crapa la un an jumate (update de soft). Vei merge pe jos pana incentru sa iti cumperi alt telefon. Ce inseamna asta:
    Fabrica polueaza, vaporul care aduce telefonul polueaza, camionul care aduce telefonul polueaza si tot procesul de productie polueaza.
    Dar sa vorbim in continuare despre orasul de 15 minute...

  • @virginiaandrei2410
    @virginiaandrei2410 Год назад

    Deci nu e voie cu mașina,dar de ce se numește de 15 minute? Dacă vreau să merg pe jos trei ore.....cum rămâne cu cele 15 minute? Mi se pare totul fără logică.

  • @kudorgyozo
    @kudorgyozo Год назад +2

    Finally!

  • @ciprizoltan1
    @ciprizoltan1 Год назад

    Asta este de la Sabin Gherman :) Orasu de 15 minute...

  • @spruceguitar
    @spruceguitar Год назад

    Primul pas au fost camerele peste tot ca orasul sa fie sigur. Orasul era deja sigur nu pentru asta s-au implementat.
    Dati voi garantie ca nu va trebui sa cerem la primarie voie sa iesim din orasul de 15 minute cu permisiune? Conspiratia de azi e realitatea de maine s-a vazut in pandemie.
    Cand am zis ca vor aparea pasapoatte de sanatate unii au ras si au zis ca e conspiratie.
    Cand le-am amintit cu un an dupa cand ele au aparut au ras si au zis ca as fi conspirationist daca NU sustin pasaportul de sanatate.
    Asa e si cu gate-urile prin care va trebui sa ai autorizatie sa treci. Trebuie sa ne mutam la tara ca sa ni se ia mai putine drepturi. Asta si vor sa facem.

  • @florincosminboceanu2208
    @florincosminboceanu2208 10 месяцев назад

    Doar un gand .. in ce tara masina nu este statut social .. am impresia ca aud un dialog intre 2 oameni care nu au iesit din Romania sau daca au iesit nu au avut nici un fel de dialog sau conectiune cu “bravii” vestici ..domnu are o buna dictie si un glas semi .. placut sa ii zicem .. dar ideile sunt idioate si cumva parca aud un soi de parlamentar ..

  • @mariamuntean1283
    @mariamuntean1283 Год назад

    Si cei cu probleme ale sistemului imunitar si interdictie de a sta la soare, pentru care din cauza sanatatii cel mai bun mod de a se deplasa e cu masina personala, acesti oameni ce vor face??

  • @cristinaknuff6856
    @cristinaknuff6856 Год назад

    Locuiesc în Germania ( Darmstadt) , avem casă în Oraș dar ma simt mai bine ca la țară merg la plimbare cu câinele în pădure sunt "străzi " și asta îmi lipsește foarte mult când vin acasă nu avem unde merge la plimbare

  • @mariamuntean1283
    @mariamuntean1283 Год назад

    Eventual revenim la trasura, ca e mai ecologica. Gasesc ca e romantic

    • @robert52429
      @robert52429 Год назад +1

      In Viena inca exista, si chiar arata frumos. Dar exista si piste de biciclete si alte mijloace de transport in comun

    • @mariamuntean1283
      @mariamuntean1283 Год назад +1

      @@robert52429 chiar frumos! Eu incercam sa gasesc o solutie pentru persoanele cu boli autoimune, cu reumatism, care nu pot merge cu bicicleta, dar nici nu e bine sa foloseasca mijloacele de transport in comun, cu sistemul Imunitar compromis. Nu am inteles ce solutie e pentru aceste persoane ca sa nu se imbolnaveasca mai tare, sa nu le fie pusa viata in pericol. Ele cum vor putea fi independente?

    • @robert52429
      @robert52429 Год назад

      @@mariamuntean1283 pentru ele exista masina pentru activitatile zilnice, daca asta e chiar singura solutie, sau taxi/uber/bolt, spark/zipcar daca pot sa conduca, sau mașina personala daca își permit sa dea 5000-10.000 de euro pe o masina confortabila cu cutie automata. Doar ca ei sunt un procentaj minoritar, poate 10% din oameni care au probleme reale, cu siguranta nu vor bloca orasul cu traficul lor si oricum nu le interzice nimeni asta, maxim se vor extinde zonele pietonale in centru. Pensionarii cu reumatism si alte probleme insa nici nu prea pot sa conduca în siguranță. Dezavantajul e ca e mai scump sa conduci propria masina, dar daca ai bani de masina confortabila, benzina si RCA, iti permiti si cele cateva sute de lei in plus pe luna pentru taxe si parcare. Sau se pot acorda anumite facilitati, cum au deja persoanele cu handicap, inclusiv cele cu diabet primesc gratuit loc de parcare destinat pers cu handicap in mai multe orașe.

    • @rutessian
      @rutessian 7 месяцев назад

      Erau tare romantice strazile pline de balegar inainte sa apara dobitocul ala de Ford care a popularizat masina.

  • @radubogdan100
    @radubogdan100 Год назад +2

    Asta merge doar când ne vor asigura tot ce trebuie- locuri de parcare în afară zonei de 15 min, că nu stam doar în alea 15 minute, mai plecăm și în altă parte, transport în comun decent, accesibil și la orice oră, transport extraurban decent, șosele ocolitoare pentru orașe, pentru a le putea ocoli etc etc.

    • @stanvaleriuvasile1613
      @stanvaleriuvasile1613 8 месяцев назад

      O cușcă poate să îți asigure de toate cele necesare viețuirii. Calitatea vieții nu îi interesează.

    • @stanvaleriuvasile1613
      @stanvaleriuvasile1613 8 месяцев назад

      O cușcă poate să îți asigure de toate cele necesare viețuirii. Calitatea vieții nu îi interesează.

    • @stanvaleriuvasile1613
      @stanvaleriuvasile1613 8 месяцев назад

      O cușcă poate să îți asigure de toate cele necesare viețuirii. Calitatea vieții nu îi interesează.

    • @stanvaleriuvasile1613
      @stanvaleriuvasile1613 8 месяцев назад

      O cușcă poate să îți asigure de toate cele necesare viețuirii. Calitatea vieții nu îi interesează.

  • @valentinmagureanu8039
    @valentinmagureanu8039 Год назад

    oraşul de 15 minute înseamnă monitorizarea oamenilor de către guvern. Cum spunea și George Simion de la AUR că parlamentul E plin de astfel de legi aberante!😅😅☺️

    • @omi685
      @omi685 Год назад

      Cui îi pasă de ce spune inutilul și conspiraționistul de George Simion? 🤮

    • @comediicuiuliansimihnea
      @comediicuiuliansimihnea 5 месяцев назад

      Ei bine domnu Simion nu prea stie ce zice

  • @octaveian
    @octaveian Год назад +1

    Film cu un oraș de 15 minute: Vilniaus getas (2006) Ghetoul

  • @beldeanflorian1508
    @beldeanflorian1508 Год назад +10

    Idee e minunată, doar ca am câteva chestii simple:
    1. În domeniul în care lucrez (muncă de jos, nu birou) am găsit job la 6 km cu masina, în mod direct, iar cu autobuzul (singurul mod alternativ) 14km cu 3 autobuze. Lăsând timpul la o parte, ce fac dacă un autobuz din cele 3 e arhiplin și următorul e la 30 min? Ghinion că nu sunt IT-ist?
    2. Am magazin 5min de mers pe jos, pentru cumpărături simple și scumpe, bineînțeles, supermarket e la 10 minute cu mașina în zonă cu taxare.
    Întrebari:
    1. Nu e mai bine să aduceți întâi școala, supermarketuri decente și zone industriale bine gândite înainte de a cere renunțarea la mașină?
    2. Domnule profesor, ați coborât în TfL Londra între orele 6 și 9 dimineața să vedeți ce de "reușit" e sistemul? Ori ați citit doar statistici și încercați să mă convingeți că eu poluez într-o lume capitalistă în care dacă nu am mobilitate sunt mort?
    Concluzie: Parcă PCR avea chestia asta doar ca ăia dădeau opțiune. Voi nu aveți nici una. Doar idei de a mai stoarce niște bani ce oricum vor fi furați. Asta e problema clară a descentralizării. SOV a venit cu cel mai bun plan care vă rezolva tâmpenia asta, dar toată lumea da cu roșii în el doar ca e al lui SOV

    • @dwarfyuki
      @dwarfyuki Год назад +3

      Ba nu stiu de ce nu a zis asta nimic despre Olanda da ala e cel mai simplu exemplu de explicat.
      Aia siau schimat tara foarte simplu in 20 de ani. Tot ce au facut a fost sa schimbe planu urban national.
      Adica de fiecare data cand trebuia sa refaca o strada (care are o viata de vreo 20-30 de ani) au facuto in modelu asta.
      Asa ca nu a fost nevoie de bani noi, aceasi bani care ii dadeau oricum au fost folositi. Schimbarea a fost lenta sa aiba toti timp si SPATIU sa se adapteze.
      Si cel mai importan lucru e ca daca reduci numaru de masini atunci cresti viata strazi ca nu sunt oameni de 100kg maxim care fac gropi in asfalt. Sunt cacatuire de SUV-uri care consuma mai mult si sunt mai grele care o fac praf.

    • @nan6239
      @nan6239 Год назад +5

      Cu bicicleta faci 6Km in 20 de minute lejer. Pentru aprovizionare sau plimbari in afara orasului ai zipcar.

    • @grigandy
      @grigandy Год назад +3

      Chestia 1: ai ales sa locuisesti in alta parte decat locul de munca, vrei sa mergi cu masina foarte bine, dar platesti costurile. Daca autobuzele sunt pline, vin rar si pe ocolite atunci cresterea vitezei de operare prin benzi dedicate si semafoare inteligente ar rezolva primele 2 chestii si optimizarea traseelor pe cealalta.
      Chestia 2: sincer nu prea vad cum ai putea sta intr-un oras si sa fii atat de departe de un supermarket, suna mai degraba a suburbie.
      Intrebarea 1: Da, fix asta presupune orasul de 15 minute, sa ai tot ce mentionezi in apropiere dar si cu un transport public eficient inclus; nu poti avea transport eficient daca iti sta autobuzul sau masina de aprovizionare blocata in trafic sau mereu.
      Intrebarea 2: AI mobilitate cu un sistem de transport public bine pus la punct, nu daca dai o masina la fiecare adult si demolezi orice vezi in fata locului ca sa ai unde sa o conduci. Da, sistemul e reusit si trebuie extins, problema e viteza cu care se intampla.
      In concluzie: esti liber sa conduci cat vrei cu conditia sa iti platesti cheltuielile asociate.

    • @dwarfyuki
      @dwarfyuki Год назад +1

      @@grigandy as sugera sa ai grije/grija ce prosti spui cand incerci sa explici idei moderne si progresive sau o sa intorci acea persoana inpotriva ta.
      Cum o sa vada omu ala ca il iei cu alegi unde lucrezi sau unde locuiesti.
      In cel mai bun caz te ignora ca nu intelegi ca nu alege nimeni lucrurile astea.
      In cel mai rau caz they yell you what they really think about you

    • @grigandy
      @grigandy Год назад +2

      @@dwarfyuki Ba chiar alegi si unde locuiesti si de cele mai multe ori si unde lucrezi. Vrei sa fii aproape de zona economica a orasului, stai intr-un apartament mic in centru. Vrei mai mult spatiu si o curte poate? De aceeasi bani gasesti o casa la periferie sau in afara orasului. Ambele optiuni cer sacrificii si nu trebuie ca una sa o subventioneze pe alta.

  • @HUGO-bl9nh
    @HUGO-bl9nh Год назад +2

    Bineînțeles ca domnului ii convine dacă nu are permis 😂

  • @Patriarhul
    @Patriarhul Год назад

    Nu contest veridicittea celor prezentate de acest domn si sunt sigur ca expertiza lui ne poate ajuta. In spatele unor astfel de idei sunt sigur ca nu stau mai intotdeauna bunele intentii. In esenta vaccinarea era un act nobil. N’a fost! Plimbatul si socializarea.. n’au fost nici ele. Ma vanau politistii in pandemie si cand duceam gunoiul.. etc
    Adevarat, sunt multe masini, dar si ce transporturi publice avem .. fereasca Dumnezeu! Masina este si prieten si dusman dar fara ea esti cam praf! Deci accept masina! Daca ne plangem de co2 - eu sunt un ulta ecologist, chiar obsedat- de ce nu plantam pomi, paduri, instalatii scos co2, 2000 prize incarcare auto electrice plus muuuuuulte altele. Asta e mobilitatea

  • @radicalacid3780
    @radicalacid3780 Год назад +3

    Drumul catre Iad este intotdeauna pavat cu intentii bune.

  • @irinadumitru9088
    @irinadumitru9088 Год назад

    Orasul de 15 min e un mare trick!Alta capcana!

    • @comediicuiuliansimihnea
      @comediicuiuliansimihnea 5 месяцев назад

      Vad ca ai cautat foarte multe informatii legate de acest subiect, probabil de la antieuropeni

  • @tartarugaveloce6559
    @tartarugaveloce6559 10 месяцев назад

    Păi dacă omul dă bani, și e tot el care protejează și întreține spațiul respectiv creat... unde mai intră primăria în ecuația asta ?
    Și încă ceva : de unde să dea omul ăla bani, când salariile și pensiile din România sunt niște mizerii ?
    Păi omul se gândește așa : păi banii ăștia îmi ajung pentru 2 kg de carne, că doar nu o să-mi hrănească spațiul verde, copiii.
    Sau altul se poate gândi : de banii ăștia mai bine cumpăr o gecuță pentru ăla mic.
    Sau altul se poate gândi : de ce să dau banii ăștia, ca să aibă unde se căk cîinele lu' ăla de la 4 ? Si-așa că nu mă dau banii afară din casă...
    Ca să nu mai vorbim de toate viciile omului în general... Păi viciile sunt scumpe și trebuiesc întreținute. De unde bani și pentru ,,cauze nobile " ?
    Nu domnilor !!
    Înainte să începeți vorbăria asta goală, că asta este, nimic mai mult, trebuie să vă gândiți : Mă, cum facem, ce putem face să scoatem sărăcia din casele românilor ?
    E o întreagă discuție aici...
    Ați dat exemplul orașului Torino.
    Doamna Simina, eu vă întreb așa... Dumneavoastră v-ați gândit bine înainte să dați exemplul ăsta ? Sau v-a luat gura pe dinainte ?
    De altfel, tema e destul de interesantă, doar că nu-i potrivită nici cu realitatea și nici cu societatea românească din anul 2023. Poate peste vreo 15 ani...
    Așa că, după cum am mai spus, deocamdată este vorbărie goală.

    • @rutessian
      @rutessian 7 месяцев назад

      Saracia nu va fi eliminata in totalitate nicaieri, dar poate fi redusa considerabil prin cresterea liberatii oamenilor; din pacate asta inseamna reducerea din atributiile statului, o data cu asta reducerea taxelor si a numarului de reguli si legi. Spun din pacate pentru ca nimic din astea nu o sa se intample prea curand.

  • @ciprianmoldoveanu1848
    @ciprianmoldoveanu1848 Год назад

    V.L.C.!

  • @Blackwheels99
    @Blackwheels99 Год назад

    Interesant , dar nu m-a convins.

    • @omi685
      @omi685 Год назад

      Ce pretenții să avem din partea României, campioană la accidente rutiere și clasificată în top 3 cele mai poluate zone urbane din Uniunea Europeană?

  • @matei3
    @matei3 Год назад

    Singura metoda ar fi cu tramvaie si mai ales trenuri metropolitane. Si apoi, Bucurestiul trebuie lasat sa de extinda, nu poti cere oamenilor sa cumpere apartamente vechi de 50 plus ani inghesuite si cu risc seismic.

  • @averysophisticatedsliceofpizza
    @averysophisticatedsliceofpizza Год назад +2

    Cat timp tot cea ce conteaza este opulenta si cocalarismul, o sa fie o masea destul de incapatanata.

  • @web3wizard381
    @web3wizard381 Год назад +1

    oooo aveti si podcast subscribed!

  • @CiprianIonut
    @CiprianIonut Год назад

    Pfff...

  • @CostinaVilceanu
    @CostinaVilceanu 7 месяцев назад

    NU sunt de-acord cu conceptul acestui oras de 15 min..

  • @gabrielamettenanxt1363
    @gabrielamettenanxt1363 Год назад

    👍

  • @mihai1595
    @mihai1595 Год назад

    Puneți acea funcție cu alăturate

  • @tzatzan
    @tzatzan Год назад +3

    saptamana trecuta am ajuns in bucuresti din madrid, zborul a durat 3:40 minute...aeroport centrul bucurestiului(10 km) 2 ore!!!...am devenit bun prieten cu doamna taximetrista

  • @CiprianGheorghita
    @CiprianGheorghita Год назад +1

    O idee de tot rahatul .....orasul de 15 minute .....o mizerie

  • @tiby2006
    @tiby2006 Год назад

    Am ascultat până la jumate, bateți câmpii, locuiesc în Germania de 2 ani, între Hamburg și Bremen. Am făcut cateva drumuri cu mașina la Hamburg (aeroport) drumul este aglomerat, orașul Hamburg este aglomerat, toată lumea merge la muncă cu mașina. Într-adevăr, elevii folosesc bicicletele sau transportul în compun spre școală. Ăia de 16 ani au AM și vin cu mopedele, niște spurcăciuni 2T care fac un fumălău. Am văzut că dați multe exemple din vest, dar am impresia că ăștia care vorbiți, ați fost doar așa în vacanțe pe afară și nu ați avut timp să observați toate detaliile, ați văzut doar ce v-a convenit. Mai văd și la Buhnici același lucru, că ne spune de mașini electrice și de Danemarca, am fost și pe acolo, stăteam în coloană în Copenhaga câte o oră când terminam munca, într-adevăr erau și mulți bicicliști dar pe autostradă când vedeam "masinile de epocă" cu miile, care poluau, parcă uitam de Tesla și Dacia Șpring...
    E frumos ce spuneți dar dupa 10 ore de dat cu ciocanul la muncă si stat în picioare, nu aș mai pedala până acasă, mai ales că în Germania plouă aproape zilnic.

  • @aurelaurel8222
    @aurelaurel8222 Год назад +1

    cred ca Canberra este orasul cel mai prielnic de trait din lume ....

  • @alexandruscripca8178
    @alexandruscripca8178 Год назад +1

    Daca cetatenii renunta la masina, acestia isi comanda cumparaturile zilnice, electrocasnicele si mobila din mediul online, cu livrare la domiciliu. Statul creeaza zone pietonale cu accesul interzis masinilor, dar NIMENI nu se gandeste la livratorii care deservesc cetatenii pietoni. La acest capitol, Germania are nota doi din zece.

    • @xbeabc9516
      @xbeabc9516 Год назад

      La ce salarii avem sigur isi permite lumea cumparaturile ZILNIC si ONLINE 🤣 Mai iesi din pestera ta online.

  • @sorinancuta3934
    @sorinancuta3934 Год назад

    Asta numai oras nu poate fi numit capitala nici atat...cel mult raiul hotilor

  • @titigherghina
    @titigherghina Год назад +5

    Minciuni, propagandă și manipulare!

    • @eugenstratulat2700
      @eugenstratulat2700 Год назад +2

      Te gândești că și tu faci asta prin comentariu, fără argumente?

    • @titigherghina
      @titigherghina Год назад

      @@eugenstratulat2700este o minciună si o propagandă pentru Europa ca nivel de populație si industrie este mult prea mică pentru a avea efect asupra climei, in rest cam 70% din planetă nu au problemele astea.
      In tarile ca India,China,aproape toată africa se poluează la greu,au masini non euro si mai ales camioane non euro.
      Au masini cu motoare termice foare mari ,gen 2/3/4/5 litri si nu au probleme.
      Deja marea majoritate a tarii este de 15 min ,au supermarket de cartier, au farmacii, banci, etc .
      Sunt de acord cu conservarea centrelor istorice ale orașelor,in rest ....
      Hai sa vedem cum facem să nu mai împachetăm minciuni in adevăruri.
      Si certificatul de vaccinare nu era obligatoriu,dar fără el nu am mai putut lucra.

    • @comediicuiuliansimihnea
      @comediicuiuliansimihnea 5 месяцев назад

      @@eugenstratulat2700 Nu se gandeste, nimeni nu o face cand scrie asa ceva

  • @raztud
    @raztud Год назад +28

    Băă, nu se mai găsesc oameni NORMALI care să facă un oraș pentru oameni fara sa propovăduiasca utopii de genul "fără mașină"? aud pe ăștia fără copii, fără familie, fără hobbyuri de iesit afară din oraș si din bula lor ca ei nu au nevoie de mașină - este ok, man, dar asta nu înseamnă ca nimeni nu are nevoie se mașină.
    Daca vreau sa organizez o petrecere, sa o transport pe bunica la biserică, sa ajut un prieten cu mutatul sau pur si simplu sa fac cumpărături pentu o familie pentu o săptămână am nevoie de mașină. Daca vrei doar sa vezi poze pe Instagram poți sta și fără mașină.

    • @grigandy
      @grigandy Год назад +23

      Pai nu vrea nimeni sa scoata masina complet din oras, doar ca soferii si proprietarii masinilor sa isi acopere costurile. Iar cum in ziua de azi oricine iti subvenitoneaza parcarea si strazile cu 5-6 benzi, se desfiinteaza spatiile verzi, trotuarele, sunt cumparate sisteme de purificare, aer conditionat; toate astea sunt platite de toti locuitorii. Daca ti-ai planificat viata atat de prost incat crezi ca ai neovie de masina ca sa ai copii, familie, sa te plimbi, vrei ca eu si ceilalti cetateni sa iti platim un stil de viata mediocru?

    • @aiureantramvai
      @aiureantramvai Год назад +18

      Ce viata e asta in care depinzi de masina personala pentru orice? De ce n-ai vrea ca administratia locala sa ofere alternative de transport sigure, eficiente si confortabile? Mai multe optiuni de transport, mai bine

    • @CosminDuru
      @CosminDuru Год назад +20

      petrecerile se organizează în club. unde nu te duci cu mașina că bei alcool. deci uber, taxi. bunica se duce la biserică pe jos, în cartier, sunt mai dese bisericile ca ciupercile. mutatul se face cu firme de moving care au camioanele lor. cumpărăturile se fac online, vine livratorul și ți le aduce la ușă. în vacanțe mergi cu avionul. pentru ieșiri punctuale din oraș (weekend break la mare sau la munte) ai tren. dacă nu ai tren închiriezi o mașină pt 2-3 zile. altceva?

    • @pretzeL1945
      @pretzeL1945 Год назад +14

      Judeci doar in extreme. E vorba de reducerea dependenței fata de masina, ca nu poti face NIMIC fara ea. Nu zice nimeni sa interzicem masinile ci sa facem orasele mai prietenoase. Poti s-o duci pe bunica la biserica cu masina, ideea e insa ca poate vrei sa iesi cu copii cu bicicleta sa ai pe unde sau daca ai nevoie doar de o paine si un salam sa poti merge comod pe jos pe trotuare libere si curate etc

    • @citronnade1506
      @citronnade1506 Год назад +10

      Folosesti termenul de utopie dar chestia asta fara masini e deja realizata in sute de orase din lumea asta. Ideea e ca oamenii sa aiba alternativa la masina pentru ca masina nu e eficienta ca mijloc de transport cand 3 milioane de bucuresteni fac asta (bucuresti e un exemplu , putem lua si alt oras). Consuma mult spatiu , este mare,ai nevoie de parcari , polueaza etc si chiar si pentru individ nu e buna pt ca te costa enorm. Eu am renuntat la a mai folosi masina in oras, stau la 500 de metri de hipermarket(ceea ce in Bucuresti e foarte usor pentru ca sunt peste tot) si merg cu bicicleta. In 5 ani nu tin minte de 3 ori sa nu imi fi luat ceva pe ideea ca n-am spatiu sau n-am loc. Evident bicicletele nu sunt pentru toti dar ar trebui diversificat tocmai ca cei care sunt nevoiti sa mearga cu masina sa nu stea in trafic dupa cei care nu sunt .. bicicleta consuma 1-2 metrii patrati in trafic si nu se blocheaza traficul niciodata din cauza lor. Masinile consuma 15-25 de metri si blocheaza mult mai mult traficul. Pentru fiecare om care ia bicicleta in loc de masina , cei cu masina castiga 15-20 de metri ...ca sa nu mai zic de alte aspecte ce tin de calitatea aerului sau miscarea(care te ajuta pe tine individual). Aceasi logica se aplica si la transportul in comun