Οπτικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων - Ξενοφών Διον. Μουσάς

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν σε επανάληψη, την ημερίδα με θέμα: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ 2017".
    Ομιλητής: ΞΕΝΟΦΩΝ ΔΙΟΝ. ΜΟΥΣΑΣ,
    Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Θέμα ομιλίας: "ΟΠΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ".
    Η ημερίδα έλαβε χώρα στον Πειραιά, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, Συντονίζει ο Τάκης Θεοδοσίου.
    ------------------------------------------------------------------
    Περίληψη ομιλίας
    "Οπτικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων - Νέα στοιχεία"
    Παρουσιάζεται η θέση ότι οι Έλληνες είναι δυνατό να είχαν οπτικά όργανα, κάτοπτρα, φακούς, που επέτρεπαν ακόμη και αστρονομική χρήση από τους αρχαίους φιλοσόφους.
    Παρουσιάζεται για πρώτη φορά μελέτη φακών βασισμένη σε μετρήσεις που πραγματοποίησα σε διάφορους φακούς, οι αρχαιότεροι των οποίων είναι 4000 ετών, όπως και σύνολο 12 φακών του Η΄ ή Θ΄ αιώνα π.Χ., οι οποίοι έχουν διάφορες εστιακές αποστάσεις και μεγεθύνσεις και είναι εφοδιασμένοι με χερούλια για να τους κρατάει ο χρήστης, ο οποίος πιθανότατα είναι ένας καλλιτέχνης που σχεδιάζει και κατασκευάζει σφραγιδόλιθους, κοσμήματα κ.λπ..
    Παρουσιάζονται επίσης κείμενα που αποδεικνύουν την χρήση σύνθετων οπτικών συστημάτων, που αποτελούνται από περισσότερα του ενός κάτοπτρα ή ενδεχομένως και φακούς ήδη από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, όπως μας πληροφορεί ο Αριστοτέλης.
    ------------------------------------------------------------------
    Σύντομο βιογραφικό σημείωμα ομιλητού
    O Ξενοφών Μούσας είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Προέδρου Τμ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Εργάσθηκε επί έτη ως research Fellow, research assistant, senior visiting research Fellow στο Imperial College of Science Technology and Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στο Αστεροσκοπείο Παρισίων (Laboratoire d'etudes spatiales et d'instrumentation en astrophysique) και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα (Max-Planck-Institut fur Sonnensystemforschung) στη Γερμανία.
    Συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της ΝΑΣΑ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Μελετά το διαπλανητικό διάστημα, την κοσμική ακτινοβολία, τις μαγνητόσφαιρες πλανητών (Άρη, Γης, Δία, Κρόνου, Τιτάνα, Εγκέλαδου), ηλιακά φαινόμενα που επηρεάζουν την Γη.
    Κατασκεύασε μαζί με άλλους τον ηλιακό ραδιοφασματογράφο "ARTEMIS" (ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 7 μέτρων, μεταλλική κατασκευή ΠΥΡΚΑΛ) που λειτουργεί στις Θερμοπύλες (ΟΤΕ).
    Συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία στην μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
    Συμμετέχει σε εκπαιδευτικά και εκλαϊκευτικά προγράμματα για ενήλικες και μαθητές σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και Ευρωπαϊκά Ιδρύματα. Έχει εκτενές εκλαϊκευτικό έργο (Φυσικός Κόσμος, Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Εκδοτικής Αθηνών).
    Έχει δημοσιεύσει 85 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλιοκριτικές, κεφάλαια σε βιβλία κ.α. Είναι μαζί με άλλους συγγραφέας του βιβλίου "Διαστημική φυσική", Εκδόσεις "Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου", Πάτρα, 2003.
    Έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών (American Geophysical Union, Βοστώνη, 2001). Έχει λάβει Βραβείο της NASA το 2009, για συμμετοχή στην διαστημική αποστολή Οδυσσέας [Group achievement award to Ulysses team for outstanding multidisciplinary team effort which culminated in the highly successful operations and prolific scientific return of the Ulysses mission.].
    Έχει κάνει εκθέσεις ανά τον κόσμο με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Αστρονομίας.
    Έχει πολλές αστρονομικές δραστηριότητες σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα.
    Συμμετείχε στην σχεδίαση μαγνητικής ασπίδας του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων Χ "ROSAT". Συμμετέχει στην ανάπτυξη του Ηλιακού "radar" ('LOIS') και στην σχεδίαση της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Βάσης στη Σελήνη και των μελλοντικών διαστημικών αποστολών για τον πλανήτη Κρόνο, Τιτάνα και Εγκέλαδο.
    ------------------------------------------------------------------
    Συνδιοργανωτές ημερίδας:
    LOGOS-SLOVO Α-Ω,
    Διόνυσος,
    Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας,
    Ένωση Ελλήνων Φυσικών και
    Πειραϊκός Σύνδεσμος.
    ------------------------------------------------------------------
    Χορηγός επικοινωνίας - κινηματογραφική κάλυψη: ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ
    ------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλώ, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

Комментарии • 8

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  Год назад +8

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @chrisachrisoula5437
    @chrisachrisoula5437 Год назад

    Εξαιρετικός!!! Πόσα πράγματα αγνοούμε για τους προγόνους μας οι σημερινοί Έλληνες!!!

  • @ketymelissari6480
    @ketymelissari6480 Год назад

    Τελικά, όλα γύρω από τους Έλληνες γυρίζουν. Μπράβο στον κύριο που κάνει τις μελέτες

  • @nikigiannopoulou2369
    @nikigiannopoulou2369 Год назад +2

    Η αλήθεια σχετικά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων πρέπει να δδιδάσκεται, για να ξέρουμε που (βρισκόμαστε) και να συνεχίσουμε στο μέλλον στα χνάρια τους.

  • @oye4511
    @oye4511 Год назад

    👏👏

  • @Haunted_Dimitris
    @Haunted_Dimitris Год назад

    ΕΥΓΕ

  • @TryfonPleianthos
    @TryfonPleianthos Год назад

    94