PHILIPS 22GH927 Tuner: reparatie van een reparatie

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 янв 2024
  • Een vondst van een tijdje geleden uit de helaas afgebrande kringloopwinkel: een Philips 22GH927 FM Stereo tuner. Een opvallend kastje uit een tijd dat stereo FM uitzendingen eerder uitzondering dan regel waren. Dit ding zal destijds door de echte liefhebber zijn aangeschaft.
    Behalve de te verwachten gebruikssporen doet de AFC het slecht. Dat blijkt een verrassende oorzaak te hebben. Duik mee terug in de tijd in deze eerste video van 2024!
    Copyright free music: Ukelele by Bensound.
  • НаукаНаука

Комментарии • 16

  • @Gerald-PA3GEG
    @Gerald-PA3GEG 6 месяцев назад +1

    Weer een duidelijke uitleg, leuk om de oude apparatuur weer te zien werken. Altijd weer interessant.

  • @jankendehond
    @jankendehond 5 месяцев назад +1

    Grote complimenten voor je duidelijke en informatieve video’s!

  • @Jemacaza
    @Jemacaza 4 месяца назад +1

    Duidelijke video. Mooie Philips tuner👍🏻

  • @Rieske1969
    @Rieske1969 6 месяцев назад +1

    Wat een prachtig apparaat. Philips maakte mooie apparaten.

  • @marcl9587
    @marcl9587 6 месяцев назад +1

    Leuke leerrijke video. Super bedankt!

  • @pascals.4432
    @pascals.4432 6 месяцев назад +1

    Mooie historische data uit het boekje.

  • @fretlessfender
    @fretlessfender 5 месяцев назад +1

    Wat een toffe tuner! Die afstel kring... ik heb jaren geleden een keer een video van een collega reparateur zitten kijken. Die was ook bezig met een Philips, en die rolde van zijn stoel toen bleek dat Philips 2 spijkers gebruikte om af te stemmen. Werkte overigens prima!

  • @Ad__Rem
    @Ad__Rem 4 месяца назад +1

    Geinig, hoe ze toen elektronica bouwden, houten kast en geweldig hoe ze die mechanische delen maakten🙂
    Eerlijk gezegd, had ik wel een paar buizen verwacht in deze kist maar daar is ie net niet oud genoeg voor blijkbaar👍

  • @edwinvandeoudeweetering2162
    @edwinvandeoudeweetering2162 6 месяцев назад +1

    Mooie video weer in te zien met de altijd heldere uitleg van jou 👍
    Mooi om te zien hoe ze -tegen de gewoonte in- de afstemming deden bij deze tuner.

  • @maxvanthof5588
    @maxvanthof5588 6 месяцев назад +1

    Mooie video weer Patrick!

  • @marcovandeloenhorst3894
    @marcovandeloenhorst3894 6 месяцев назад +2

    Leuk ding, en toen al tot 108mhz! De meeste oude fm tuners uit jaren 60/70 die ik ooit gehad heb gingen sowieso niet verder dan 104mhz.
    Verder wou ik ff kwijt dat ik graag naar je filmpjes mag kijken! Heb altijd al een fascinatie voor oude zend en audioapparatuur gehad, als klein jochie sleepte ik altijd al oude radio's, platenspelers etc mee naar huis van de rommelmarkt tot grote ergernis van moeders😅 en dan vooral met als doel om piraten te ontvangen, ook zo'n rare fascinatie haha.
    Ga zo door!

  • @Rob2
    @Rob2 6 месяцев назад +2

    Ja dat waren nog eens tijden... inderdaad was het tot ver in de jaren 70 niet normaal dat alles in stereo was. In de omroepgids (die had je toen nog...) stond er bij ieder programma al dan niet een symbooltje dat het in stereo was, net als bij TV of het al dan niet in kleur was (en later ook al dan niet in stereo).
    Toen werd de stereocoder ook nog per programma aan en uit gezet! Dat gebeurde in de eindcontrolekamer, een kleine ruimte waar de hele dag een technicus zat die met een mengtafel aan de hand van het programma van die dag heen en weer schakelde tussen de diverse programma bronnen (lijnen naar de studio's) of hij draaide lokaal een band af met een opgenomen programma. De vantevoren opgenomen programmabanden werden naar die kamer gebracht.
    Bij het wisselen van een programma gooide hij dan al of niet de schakelaar om of het stereo was.
    Ik had in die tijd een radio die wel een stereo versterker had (voor de pickup) maar de radio zelf was mono. Daar heb ik toen zelf een stereodecoder in gebouwd, die kon je in die tijd in de winkel als kant en klaar printje kopen, van merken als "Monacor" enzo. Daar zat ook een LED aan (heel modern in die tijd!).
    Ik zag gefascineerd naar het ledje te kijken wat aan het eind van de nieuwsuitzending (die was natuurlijk in mono) aan floepte als de volgende uitzending in stereo was 🙂
    Er was in die tijd zelfs regelmatig een programma op de radio, de "stereotest" waarin er bepaalde dingen uitgezonden werden zoals alleen geluid op links of op rechts zodat je kon testen of het goed werkte...

    • @hugoromeyn4582
      @hugoromeyn4582 6 месяцев назад +1

      Klopt! En wat betreft Hilversum III, de eindcontrolekamer werd in de eerste helft van de jaren '70 al voorzien van een stereo mengpaneel. Programma's van band (gemaakt in andere studio's) konden daarom stereo de zender op. Het DJ paneel gebouwd door de eigen technische dienst, was nog steeds mono en werd gebruikt voor live uitzendingen. Deze werd in 1975 pas vervangen voor een stereo exemplaar. Vanaf dat moment waren alle programma's van Hilversum III pas stereo.

  • @pendago8484
    @pendago8484 6 месяцев назад

    😅ik heb zelf een litteken op mijn hand van met open spanning werken. Niet van de stroom, maar uit reflex mijn hand wegtrekken na een schok, en in 1 beweging m'n hand open gehaald aan een metalen rand. 🎉

  • @uhuukiijki622
    @uhuukiijki622 5 месяцев назад +1

    Ja philips altyd kapot

    • @bertcb1gwn909
      @bertcb1gwn909 4 месяца назад

      Alleen uit bepaalde bouwjaren.
      Toen Philips elk half jaar met nieuwe modellen kwam bijvoorbeeld.