Podcast cuMINTE. Dan Perciun: provocările elevilor, comasarea disciplinelor și gândirea critică

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Centrul pentru Jurnalism Independent a dat start unui nou sezon al Podcastului cuMINTE. Invitatul primei ediții este Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării. Am discutat despre rolul școlii în formarea unei societăți sănătoase și rezistente din punct de vedere informațional, noul curriculum școlar, introducerea elementelor de educație media în disciplinele tradiționale și manuale actualizate.
    🎧 Urmăriți-ne pe canalul nostru de RUclips și ascultați-ne pe cele mai populare platforme de podcasturi.
    ❗️Vă îndemnăm să participanți la CONCURS, răspunzând la întrebarea: Cum arată școala viitorului în viziunea voastră? Așteptăm răspunsurile în comentariile acestei ediții. Câștigătorul va fi desemnat de invitatul podcastului.
    Dacă v-a plăcut, nu uitați să dați Subscribe, Like și Share!
    Ne găsiți pe:
    🌐Mediacritica.md: mediacritica.m...
    ✅ Instagram: / mediacritica.md
    ✅ Facebook: / mediacritica.md
    ✅Platforme de podcasturi:
    🎧RUclips Music: • Podcast cuMINTE
    🎧Buzzsprout www.buzzsprout...
    🎧Spotify open.spotify.c...
    🎧Soundcloud / mediacritica-md
    ______________________________________
    #PodcastCuMINTE #cjimd #mediacritica
    Podcastul cuMINTE este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR). Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat cele ale IWPR sau ale partenerilor săi.
    Studioul podcastului cuMINTE a fost creat datorită proiectului regional „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, finanțat de Uniunea Europeană/ European Union in the Republic of Moldova și implementat în parteneriat cu Prague Civil Society Centre și Netherlands Helsinki Committee.

Комментарии • 22

  • @arbuzneacdiana
    @arbuzneacdiana Месяц назад +2

    Școala viitorului la noi ar fi o școală unde elevii sunt considerați oameni✨️❤️

  • @user-uw8mt3mk8w
    @user-uw8mt3mk8w 25 дней назад +1

    Foarte fain acest interviu!

  • @nataliavasilica3585
    @nataliavasilica3585 Месяц назад +3

    În viziunea mea, școala viitorului
    E una prietenoasă elevilor și profesorului
    E o școală modernizată
    Mobilată și cu tehnică performantă dotată!
    E cea în care toți vin cu bucurie.
    Este toleranță și multă omenie.
    Elevii sunt motivați să învețe și încurajați,
    Iar profesorii sunt stimați și înalt apreciați!
    E școala adaptată la vremuri și necesitate,
    Lecțiile sunt creative și interesante.
    E școala în care toți vor dori să învețe,
    E școala viitorului, este o școală a vieții !!!

  • @johnjohn7023
    @johnjohn7023 21 день назад +1

    Interviul a fost foarte interesant și la obiect. Cu toate acestea, vă rog din suflet să eliminați muzica de pe fundal, deoarece poate fi deranjantă și afectează claritatea discuției.

  • @Marco_revel
    @Marco_revel 29 дней назад

    Scoala viitorului e instituția de învățământ primar, secundar și terțiar, unde pe lângă științele de bază, elevul e pregătit pentru viitor, care incepe de mâine până la infinit, si ar trebui să învețe atât Filosofia, care stă la baza tuturor științelor și dezvoltă gândirea logică, cât și Știința evolutiva, despre evoluția naturii, inclusiv a naturii umane, sau a tuturor materiilor în timp, pentru a putea prezice urmările si a înțelege mai bine consecințele acțiunilor de azi sau ieri.

  • @matcovschitatiana8763
    @matcovschitatiana8763 Месяц назад +1

    Școala viitorului este cea prietenoasă copiilor.
    💥Este școala în care parteneriatul familie-școală este o prioritate.
    💥Lecțiile transdisciplinare să fie pentru fiecare elev o posibilitate de ași descoperi potențialul.

  • @inaiurcu7678
    @inaiurcu7678 Месяц назад +5

    Sunt întru totul de acord că într-o țărișoară ca a noastră se încearcă a se face multe lucruri interesante și utile în sistemul educațional. Doar că...Așa cum sunt profesoară de matematică și informatică și am avut datorită Ministerului Educației și Cercetării (pentru care sunt profund recunoscătoare), șansa să merg în Coreea de Sud, aș dori mult să putem implementa în sistemul nostru educațional de acolo:
    1. Să nu fie legat sistemul nici un fel cu politicul, în Coreea indiferent cine vine la guvernare, nu se schimbă miniștrii (nu am nimic împotriva nici unui Ministru ca să fie clar, nu mă implic în politică), nu se încep a schimba reformele de la o zi la alta, etc. Sunt total de acord cu dnul Perciun care spune că pentru a schimba un lucru cu impact, trebuie mai întâi pilotat.
    2. Acolo profesorul are foarte mare apreciere și respect din partea întregii societăți, fiind mai plătit decât medicii, juriștii, etc. și desigur nu este atât de ușor să fii profesor, într-adevăr se aleg cei mai de valoare și predau cei mai competenți.
    3. Să nu fie despre grabă și multe taskuri care se cer de la profesor și nu sunt achitate: exemplu, platforma studii.md pe care o completăm, dar nu o au toate instituțiile și respectiv nu este achitat, dar ia o grămada de-a timp, se primește muncă dublă: catalog electronic+catalog de hârtie. Nu că acest catalog electronic n-ar fi binevenit, doar că eu, de exemplu, în loc să am grijă de copiii, am grijă de o grămada de-a hârtii. Nu dau aici mai multe exemple, că ar trebui să tot înșir....sime.md... Nu că ele nu ar trebui, dar poate să fie câteva persoane responsabile care să ia informația din cataloagele școlare și să completeze acest sime.md sau să fie transfer de date direct de pe studii.md pe sime.md... trebuie să fie o soluție pentru a face o concordață și să nu muncească profesorul de 2 ori același lucru... Uneori am senzația că facem munca unor persoane, care în genere nu sunt delegate, dar ar trebui. În țările europene nimeni nu se grăbește și nici elevii nu sunt grăbiți, doar la noi totul e pe fugă...
    4. Profesorul să participe la seminare, cursuri, etc. doar în timpul anului școlar. Eu de exemplu fac cursuri online pe platforma catalogue.europeanschoolnetacademy.eu/, acolo toate cursurile încep după mijlocul lui septembrie și se finalizează la început de iunie. Profesorii de peste hotare sunt vara în concediu, iar la noi numai ieșim în concediu și se încep formările cu carul. Și aici menționez, nu că nu sunt binevenite, dar de ce să nu aibă timp profesorul în timpul anului de ele și în concediu să poată acorda timp familiei lui...
    5. Un exemplu de grabă: „eu la școală am la dispoziție 20 min ca să iau prânzul, în Franța profesorii au liber în intervalul 11.30-14.30, pot să ia prânzul, să pregătească materialele pentru a 2-a zi, etc.
    6. Și nu mai vorbesc că suntem achitați la fel, dar eu în oraș predau la o clasă cu 36 elevi, pe când în sate clasele sunt de 10 elevi-15 elevi... asta e o mare deosebire...dacă cineva va spune că se achită pentru acele lucrări mai multe verificate, apoi eu pot să dau banii care îi primesc pentru lucrări ..prefer să predau la mai puțini elevi...
    7. Și pentru că am văzut undeva în comentarii scris ceva de genul: „elevii să fie considerați oameni”, păi voi spune doar un lucru sunt total de acord: „când de pe umerii profesorilor vor fi luate miile de taskuri care nu țin de domeniul care îl predau și profesorii nu vor fi grăbiți cu diverese deadline-uri, credeți-mă și profesorul va veni cu plăcere la școală și pe elevi va avea timp să-i asculte și elevii vor fi fericiți, doar așa”.
    UN PROFESOR FERICIT=ELEVI FERICIȚI

  • @asjournalist
    @asjournalist Месяц назад +3

    Vă îndemnăm să puneți un LIKE, să da-ți suscribe și să lăsați un comentariu dacă v-a plăcut.
    Iar cei care vor să câștige un premiu, pot participa la concursul lansat de noi, la finalul podcastului.

  • @victoriastratan2101
    @victoriastratan2101 Месяц назад +2

    În Școala Viitorului educația se transformă într-o adevărată experiență. Ea presupune educație de calitate, relevantă și accesibilă tuturor elevilor, siguranță pentru fiecare, integrarea tehnologiei. Tehnologia definește Școala Viitorului!
    Astfel:
    - noile tehnologii personalizează învățarea și promovează egalitatea de șanse pentru toți elevii;
    - rolul profesorului este să accepte tehnologia pentru a câștiga atenția elevilor;
    - profesorul poate fi ajutat de un asistent virtual pentru pregătirea materiilor și personalizarea testelor.
    Consider necesară înlocuirea și combinarea orelor de teorie cu sesiuni practice, oferind elevilor oportunitatea de a învăța prin experiență și de a-și dezvolta pasiunile.
    Deci, Școala Viitorului trebuie să ajute toți elevii, indiferent de mediul din care vin sau în care doresc să ajungă...

    • @CJI_md
      @CJI_md  16 дней назад

      Victoria Stratan, felicitări! Ești câștigătoarea acestei ediții, aleasă de Ministerul Educației.
      Te rugăm să ne scrii un mesaj la adresa redactia@ijc.md pentru a-ți revendica premiul.

  • @tatianastratan4836
    @tatianastratan4836 3 дня назад

    Am făcut pedagogia, am lucrat puțin în sistem și îmi plăcea. Când am creat o familie, am plecat. Raportul dintre remunerare și responsabilitățile mele era inechitabil...
    Azi am 2 copii elevi, în Chișinău. Pot spune ca pregătirea profesorilor, pe alocuri, lasă de dorit...
    Aș investi mai mult în pregătirea cadrelor didactice, astfel încât sa se vrea să vină la această specialitate. Sa fie protejați pedagogii de tot "gunoiul" venit de la părinți, să se lase birocrația, și să se dea timp pentru a se pregăti ore interesante...
    Profii azi au de făcut multe pe lângă procesul de educație, și asta taie din chef...
    Remunerarea lor trebuie sa fie proporțională cu implicarea și așteptările de la ei...totuși ei educație viitorul unei țări...

  • @Liudmila_ecmecci
    @Liudmila_ecmecci Месяц назад

    Școala viitorului este un prieten bun pentru elevi, precum și sprijinul profesorilor în cariera lor

  • @inagrejdeanu
    @inagrejdeanu Месяц назад +1

    Recomandam :)

  • @eugeniavelicu7483
    @eugeniavelicu7483 Месяц назад +1

    Cred că Școala viitorului ar trebuie să fie acea unde elevii respecta profesorii și profesori pe elevi, școală unde exista omenie, dragoste, stăruință, dăruire. Școală unde elevii pot învață ceva frumos de la profesori, iar profesorii sunt un exemplu pentru elevi. Sa ajungă copiii noștri absolvenți și în albumul de absolvire să nu fie doar diriginta, dar toți dascălii ce i-a călăuzit timp de 9 ani.

  • @cristianbacinschi
    @cristianbacinschi Месяц назад +2

    În viziunea mea școala viitorului ar trebui să integreze tehnologie avansată precum VR, AR și AI pentru a crea experiențe de învățare interactive și personalizate, susținute de dispozitive personale pentru fiecare elev. Metodele inovative de predare, cum ar fi învățarea personalizată, gamificarea și proiectele bazate pe probleme reale, vor dezvolta abilități critice și creative. Spațiile flexibile de învățare, incluzând laboratoare și zone de relaxare, vor facilita colaborarea și explorarea practică. O abordare holistică va pune accent pe dezvoltarea socio-emoțională, sănătatea fizică și mentală și educația pentru cetățenie globală. Implicarea comunității, parteneriatele cu companii și ONG-uri, și programele de voluntariat vor conecta elevii cu lumea reală, în timp ce accesibilitatea și incluziunea vor asigura egalitatea de șanse pentru toți elevii.

  • @veronicaplamadeala4337
    @veronicaplamadeala4337 Месяц назад +1

    Nivelul pedagogilor lasa de dorit. Referitor la educarea , dezvoltarea gandirii critice la copii, avem nevoie de o calitate Buna a scolii. Adica, fiecare pedagog sa-si predea obiectul bine.

  • @dianapanainte4407
    @dianapanainte4407 Месяц назад +1

    🤟🤟

  • @arbuzneacdiana
    @arbuzneacdiana Месяц назад

    ✨️✅️

  • @skipppdev
    @skipppdev Месяц назад

    Viitorul nu are nevoie de scoala

  • @Marco_revel
    @Marco_revel 29 дней назад

    Scoala viitorului e instituția de învățământ primar, secundar și terțiar, unde pe lângă științele de bază, elevul e pregătit pentru viitor, care incepe de mâine până la infinit, si ar trebui să învețe atât Filosofia, care stă la baza tuturor științelor și dezvoltă gândirea logică, cât și Știința evolutiva, despre evoluția naturii, inclusiv a naturii umane, sau a tuturor materiilor în timp, pentru a putea prezice urmările si a înțelege mai bine consecințele acțiunilor de azi sau ieri.