TOPRAKLAMA TİPLERİ ( TT ve TN )

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 фев 2019
  • Öğrenci arkadaşlar, konuları dinlerken soramadıkları yerleri ve tam hakim olamadıkları noktaları tam kavrasınlar ve gelecekteki konularda daha rahat etmesi amacıyla videolar yüklüyorum.
    1)TOPRAKLAMA NEDİR Videosu İçin
    • TOPRAKLAMA NEDİR? ---...
    2)NÖTR NEDEN GEREKLİDİR
    • NÖTR Olmazsa Ne Olur? ...
    3)NÖTR Sayısal Örnekeler
    • NÖTR Olmazsa Ne Olur ...
    4)KAÇAK AKIM RÖLESİ
    • KAÇAK AKIM RÖLESİ Nedi...
    5) 3 FAZ ve 120 Derece Nedir
    • 3 FAZ ve 120 DERECE Ne...

Комментарии • 47

  • @yorumcu7766
    @yorumcu7766 Год назад +2

    Elektrik iç tesisat yönetmeliğini okurken bunlar ne diyordum şimdi oturmaya başladı hocam ağzınıza sağlık.🤌🤌

  • @tahsindisli2962
    @tahsindisli2962 4 года назад +2

    Videoların devamını bekliyoruz hocam.

  • @elektrojen7347
    @elektrojen7347 5 лет назад +2

    Çok onemli bir konuyu cok guzel anlatmissiniz.Bu konuda ki bilgi eksikligimizi giderdik çok sağolun üstad.

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  5 лет назад

      Hayrani bey, değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

  • @ozkanurhun3954
    @ozkanurhun3954 4 года назад +1

    ayrıntılı ve yararlı bir video. teşekkürler.

  • @yusufbaltaci4479
    @yusufbaltaci4479 4 года назад

    Hocam bi konuda size bir şey danışmak istiyorum size nasıl ulaşabilirim ?

  • @muratbaykal6550
    @muratbaykal6550 2 года назад

    İçeriğiniz için teşekkür ederiz. Nötr ve topraklama iletkeni kofrada yani yapı bağlantı kutusunda köprülenip TT sistem TNS'ye çevrilebilir tabi hesaplamaları ve testleri yapılarak, bu TNC olmaz, siz bunu TNC olarak tarif etmişsiniz, haksız mıyım açıklar mısınız?

  • @osmanbayrak7070
    @osmanbayrak7070 2 года назад

    Hocam iyigunler TN-S Şebeke tipinde kaçak akım veya yangın rolasi takmak zorunlumudur.

  • @alidalyan8056
    @alidalyan8056 Год назад

    şanlıurfa karaköprü GAP METAL den selam.

  • @cemceylan9443
    @cemceylan9443 4 года назад +1

    Şimdi hocam, ülkemizde her ne kadar tt sistem topraklama kullanılsada sonuçta anladığım kadarıyla dağıtım trafolarının yıldız noktası topraklı, diyelimki benim müstakil tek katlı evim var ve tek fazla besleniyor ben evime ayrıca faz nötr haricinde ana trafonun yıldız noktasından topraklama kablosu çektirebilirmiyim, böyle bir seçeneğim olabilirmi, yani evime tns sistem topraklama yaptırma seçeneğim varmı. Yoksa tt sistem topraklama ya mecburmuyum. Ayrıca anlatımınız harikaydı teşekkürler.

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  4 года назад +1

      Cem bey yapamazsiniz, oncelikle izin vermezler... Bu tns sistemine bazi fabrikalar geciyor cunku kendi mustakil trafolari var... Ulkemizde kacak akim rolesi oldugu icin sorun yoktur... Eger evinizde yoksa taktiriniz yeterlidir... Eger kacak akimi izlemek isterseniz videolara goz atiniz...

    • @cemceylan9443
      @cemceylan9443 4 года назад

      @@elektrikbilgisi38 tamamdır hocam şimdi anladım ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

  • @Blooppenheimer
    @Blooppenheimer 3 года назад

    Hocam. Köyde yapılacak bir ev var. Köydeki trafodan TN-S mi yoksa TT mi besleme verildiğini şu an bilmiyorum. Ne önerirsiniz? TN-S olsa dahi temel sırasında temel topraklaması yapılıp, temeldeki galvanizleri bakır elektrodlara bağlayarak yere gömüp, buradan bir topraklama barası çıkarmayı önerir misiniz? Yıldırım topraklamayı da düşünürsek ne olur ?

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад

      Kardeşim, türkiyede TN-S sistemi görmek çok zordur, sadece özel firmalar yapıyor, o yüzden köyünüzde TT olduğuna eminim... Siz topraklamayı iyi yapıp, topraklama barasına bağlayınız...

    • @Blooppenheimer
      @Blooppenheimer 3 года назад

      @@elektrikbilgisi38 teşekkürler. sabahtan beri en uygun torpraklama uygulamasını arıyorum. Topraklama yönetmeleiği o kadar karışık hazırlanmış ki işin içindekilerin bile kafası oldukça karışık :) Bakalım köydeki müstakil ev için, TT besleme sisteminde kullanılacak en uygun topraklama uygulamasını bulabilecek miyim?

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад

      @@Blooppenheimer 30x3.5 şerit iletken ile evin etrafında dönün ve her köşeye 1metre boyunda kazık çakınız ve şerit iletken ile irtibat yaparak(Topraklama Dağıtım Klemensleri ile) topraklamanızı çelik donatıyla birleştirirsiniz, bu uygulama yeterli olacaktır... Eğer herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden sorun, bildiğim konularda yardımcı olurum

    • @Blooppenheimer
      @Blooppenheimer 3 года назад

      @@elektrikbilgisi38 temel topraklama ile 0,5 ohm un civarı/altı değere ulaşamamaktan çekiniyorum. Daha sonra megerle ölçüp yeniden kazmaktansa, temel topraklamasında galvanizle dönüp topraklama barası için uç çıkarken, aynı baraya bağlanacak şekilde 2-4 bakır elektrot da temelin kazısına çakıp uç çeksem mi diyorum. Daha az uğraştırıp daha iyi sonuç almak için.

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад

      0.5 ohm gibi çok düşük bir değere ulaşmanızdaki amaç nedir, siz trafo merkezi inşa etmiyorsunuz... Tedaş ve diğer kurumların 5ohm, 3ohm, 2ohm gibi değerlerine bakmayın, kaçak akım rölesini takmak her halikarda mecburi olacaktır, tabiki ne kadar düşük olursa şalterin açması o kadar hızlı olacaktır ve insan üzerine düşen akım miktarı da azalacaktır ancak bu kadar düşük değerlere ulaşmak için çok büyük maliyet gerekebilir, siz en iyisini yapın ama değere takılmayın, KAKR takınız

  • @abdurrahimacar1820
    @abdurrahimacar1820 3 года назад

    Abi neden topraklama ile ilgili daha fazla video çekmiyorsun. Senden öğrenecek çok şeyimiz var. Yönetmelik standart vs.

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад +1

      Abdurrahim bey, aslına bakarsanız elektrik ile temel bilgileri çektim, amacım elektrik öğrencilerine destek olmaktı ve sonra fırsatım olmadı ama yakın zamanda başlarım

    • @abdurrahimacar1820
      @abdurrahimacar1820 3 года назад

      @@elektrikbilgisi38 Abi valla çok isteriz. Böyle açıklamalı kanıtlı bilgiler lazım bize. Herkes bir şey uyduruyo. 1 ohm, 2 ohm 5 ohm. Size özelden soru sorabilir miyim??

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад

      @@abdurrahimacar1820 tabiki sorabilirsiniz, bildiğim bir konuda yardımcı olurum, mail adresinizi yazın lütfen

    • @abdurrahimacar1820
      @abdurrahimacar1820 3 года назад

      @@elektrikbilgisi38 abdurrahim.acar@hotmail.com ulaşırsanız çok sevinirim

  • @cahtgencer7472
    @cahtgencer7472 4 года назад

    Mustafa bey ; Bu video da ciddi hatalar var lütfen dikkatli olun. TN sistemlerde açma zamanları , RCD takılması gereken yerler , hata akımı hesabı gibi...

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  4 года назад

      Cahit gencer bey, hataları düzeltiniz, ben de öğreneyim arkadaşlarda öğrensin,

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  4 года назад

      Sizden hataların düzeltilmesini bekliyorum çünkü düzeltmezseniz izleyenlerin vebali kalır üzerimize

    • @cahtgencer7472
      @cahtgencer7472 3 года назад

      @@elektrikbilgisi38 TN sistemlerde IEC 60364 de 32'e kadar son devrelerde ve bunun üzerindeki prize bağlı devrelerde RCD zorunludur.TN sistemde sabit sistemlerde 5 saniye , prize bağlı sistemlerde ve 32A den küçük sistemlere arıza süresi 1 saniyeyi aşmamalıdır.TN-C sistemlerde RCD kullanılamaz.Çünkü PEN iletkeni üzeerine bir şalter vs sigorta ayırıcı bağlanamaz.Sadece sabit sistemlerde TNC sistem kullanılabilir.TNC sistemde en küçük kesit Cu olması kaydı ile min 10mm2 den aşağıda olmaz.

    • @cahtgencer7472
      @cahtgencer7472 3 года назад

      @@elektrikbilgisi38 kusura bakmayın yorumu yeni gördüm.Onun için geç cevapladım.

  • @yakupkeser248
    @yakupkeser248 2 года назад

    Okullarda şimdi ne anlatılıyor bilmiyorum.Ancak TT ,TN diye topraklama veya koruma sistemi olmaz.Sıfırlamalı şebeke veya topraklamalı şebeke olur.Veya zayıflatıılmış topraklı şebeke veya yalıtılmış nötr/topraklamalı şebeke olur.
    1-Sıfırlamalı şebeke Aglasakson yani ABD ve İngiltere gibi ülkelerde kullanılır.Bu tip şebeke de ayrıca bina veya cihaz topraklaması yapılmaz. Elektrik şebekesinden trafo topraklıdır ve nötr hattı buradan alınır. Gelen nötr hattı ile cihaz koruması yapılır.Binalar içinde nötr teli izolesiz çıplaktır.faz arası 190 faz nötr arası 110 volttur.Prizler fişin ters takılmaması cihaz gövdelerine faz verilemesi için özel yapılır.Fişi ters takamazsınız.Eskiden İstanbulda bazı semtler de vardı.
    2-Topraklamalı şebeke ise ,elektrik şebekesinin trafosu topraklıdır.Bu aynı zamanda nötr hattıdır.Bu şebekede her binanın topraklaması yapılır.Ve toprak direncinin düşük olmasına çalışılır.Nötr hattı ve topraklama hattı izolelidir.Fişler prizlere ters de takılabilir.BU ŞEBEKE SİSTEMİ TÜRKİYEMİZ DE VE AVRUPA ÜLKELERİNDE KULLANILAN SİSTEMDİR.FAZ ARASI 380 ,FAZ NÖTR ARASI 220 VOLTDUR. BU ŞEBEKE DE 1 NO DA ANLATTIĞIM SIFIRLAMA YAPILAMAZ.YASAKTIR.10.5 KV/400 V MAHALLİ TRAFODAN CERYAN ALAN HİÇ GÜNAHI OLMAYAN BİR İNSANIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLURSUNUZ.bURASI OKUL DEĞİL.LÜTFEN BU TOPRAKLAMA KORUMA SİSTEMİNDEN BAŞKA BİR SİSTEMİ ANLATMAYINIZ.
    3-Zayıflatılmış topraklamalı şebeke de trafo veya generatör fazlarına PETERSEN bobini denilen bobinler bağlanıp ,bu bobinlerin uçları topraklanır.
    4- Toprağı olmayan ,yani yalıtılmış topraklı denen şebeke de jenaratör veya trafo çıkışı üçgendir.Eski İzmir ceryanı böyle idi.Burada nötr hattı yoktur.Evlere iki faz girer ve ikisinde de sigorta olurdu.Ama fazın birine değildiğinde veya kaçak olduğunda tehlike olurdu.Çünkü binaya gelirken hatlar ile toprak arasında kapasitif direnç olması sebeb idi.Onun için yalnız Elektrik motorları vs olan yerlerde topraklama yapılırdı.Faz arası da 220 volt idi.
    Tekrar ediyorum.Halkımızı ,vatandaşımızı tehlikeye atıyorsunuz.Önüne gelen zenaatkar oldu çıktı.Topraklama yaptık ama direnç yüksek veya daha iyi olsun diye şebeke nin nötrünü alıp birleştirmek onunla korumaya kalmak cinayetdir.Toprak korumalı şebekelerde sıfırlama koruma yasaktır.
    Daha önce 1666 ohm vs diye anlattığınız doğru ama burada anlattığınız sakıncalı.Herkes de bunu anlatıyor.Şimdi elektrik şebeke şirketleri bunları nasıl bulsun?

    • @aletcantasi
      @aletcantasi 11 месяцев назад

      Bilgi için çok teşekkürler. İstanbul ve İzmir deki eski sistem ile ilgili hatırladıklarınızı paylaşırsanız sevinirim.

    • @yakupkeser248
      @yakupkeser248 11 месяцев назад +1

      @@aletcantasi Anlatmışım.İzmir'e elek.,telefon,su şebekesini yapan Belçika firmalarıdır.Halen devre dışı kalmış ilk üretim yerinin binasının iskeleti duruyor.Soma dan linyit geliyor ve buhar üretilerek elk üretiliyor.Jenaratörler çok ufaktı.Şehir tek veya çift katlı evlerden yapıldığı içi seyrek ve uzun mesafelere götürülecek hatlar ucuza getirilmek isteniyor. Bir adet tel eksik çekiiyor.Nötr yok.Üçgen fazlar arası 220 idi.İstanbul da Silahtarağa Fransızlar tarafından yapılmış.Zonguldaktan getirilen taş kömürü ile çalışıyordu.Şebekesinde yer altı ekleri filan çok enteresandı.Muhtelif semtlerde faz arası 190 faz nötr arası 110 volt şebeke vardı.Ama genelde 220 faz notr faz arası 380 v şebeke vardı.Genaratörler üzerinde faz yerine evre, gelirim,akım diye etiketler vardı.Yani Türkçeleştirilmiş.
      TEK bunların hepsini düzenli hale getirdi.Ama 1980 ihtilalinden sonra şebekeler normal voltajlara getirilebildi.Çünkü elk şebeke ve santallerin bir kısmı belediyelere ait idi.Santraller TEK e geçse de şebekeler ve dağıtım belediyelerde idi.Belediyeler elk satar parayı vermezdi.Eh devlet olarak sizde şehir enerjilerini kesemezdiniz. Önce adı TEK de değildi ETİBANK idi.Kısacası bugünlere kolay gelinmedi.Voltaj düşüklüğü,frekans düzeltilmesi 40 sene önce filan oldu.Eskiden akkor filamanlı denilen enkandesen ampuller de voltaj düşüklüğünde %85 varan ışık kaybı olurdu.Gece 23 den sonra fabrikaalr vs devre harici olur lambalar kösen olmaktan ,siyah beyaz tv lerde titremekten kurtulurdu.frakan 48,5 -50 arasında sürekli değişirdi.Tv ler de regülatörler kullanılırdı.Motorlar da düşük voltajın karesi kadar moment düşmesi sebebi ile daha güçlü motorlar kullanılır,buna rağmen yanardı.Bobinaja giden motor adeta bobinajcıya abone olurdu.Sargının biri bazıları tarafından eksik sarılırdı.Aslında buna gerek de yoktu.Dünya da hatta Hindistan vs de halen sargı başları kesilip diğer taraftan vurulup çıkarılıyor.Bir de ise yak ve çek usulüne deva.Öyle olunca da saç,tenekeye dönüyor.Gauss 14.400 den 5 .000 ,6500 vs düşüyor.TEK de işler daha ciddi ve düzenli ,daha kısa yoldan vatandaşa hizmet veriliyordu.Şimdi allak bullak oldu.Arıza bildirmeye çekiniyorum.Aslında elk ve telefon şebekeleri düzeltilince yok pahasına aldılar.Elemanlar savruldu.Yazık oldu.Telekom a yazık oldu.Yok pahasına gitti.Çok değerli arsaları vardı satıldı vs vs.
      Buradaki her konudaki bilgilere itimat etmemek lazım.Biri çıkıp şu otu yersen diye ahkam kesiyor.Bunlar yasal ollarak yasak ama dinleyen yok.Aynı ot farklı yerlerde ,farklı yetişip özellikleri bile değişik oluyor.Avrupa da bunlar satılıyor ama ekimi yapılıp,kontrol ve tahlilleri vs yapılarak piyasaya sunuluyor.Batı da böyle salkım saçak ot satan veya manav da ve manav gibi kuyumcu/ altın satan da yok.Yasak.
      Benim de burada hatalarım/yanlışlarım olmuştur.Ama mühim olan prensipte hata yapmamaktır.Hoşça kalın.

    • @aletcantasi
      @aletcantasi 11 месяцев назад

      @@yakupkeser248 İstanbul'da bazı semtlerde 110 Volt olduğunu duymuştum daha önce ama sebebini bilmiyordum sizden öğrenmiş oldum teşekkür ederim. İzmir' deki sistem de çok ilginçmiş gerçekten, tesisat 2 fazdan beslendiği için acaba anahtarlar falan 2 kutuplu muydu?

  • @yusufhazretleri4652
    @yusufhazretleri4652 3 года назад

    Tns' de RCD kullanmak zorunlu olmasa gerek diyorsunuz. Tns' de faz toprak hata akımı canlı üzerinden akarsa, devre kesici devreyi nasıl açacak?

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад

      Yusuf bey, tns de neden rcd ye gerek olmadığını şöyle açıklayayım yada TT de niye gerekli olduğunu, bir kısa devre anında sistemde kısa devre akımı akar, bu akım direnç ile sınırlanır yani 230v bir sistemde, 2ohm luk bir dirençle karşılaşırsa 115A kısa devre akımı akacaktır ki bu değer gayet iyidir çünkü 16A lik bir şalteri 0.4s de attırır çünkü B type sigorta 5*In yani 5*26=80A üzeri aktığında anında sigorta atıp insanı korur, ancak sistemdeki direnç değeri örneğin 4 ohm olduğunda 57.5A akar ve sigorta istenen zamanda açamaz ve insanı korumaz bu yüzden direncin yüksek olduğu sistemlerde RCD ye gerek duyuur, tns de ise topraklama kablosu direk olarak trafoya bağlı olduğu için bina topraklaması değeri hesaba katılmayacağı için ve kablonun direnci düşük olduğundan belki sistemden 230A akacaktır ve şalter anında atacaktır, işte sebebi budur

    • @yusufhazretleri4652
      @yusufhazretleri4652 3 года назад

      @@elektrikbilgisi38 hocam şu anlattiginiz temel Senaryo ile bir insanın gidip faz kablosunu tuttuğunu nasıl aciklayacaksiniz. Ben size hata akımı bir insan üzerinden akacak diyorum. Sadece faz iletkenine dokunan birisi için ne P ne Pen nede N hattının bir önemi kalmiyor. Hata akımı insanın direnci kadar bir enpedansla toprağa akiyor. İnsan üzerinden akan bir hata akımı nasıl otomatik kesiciyi actiracak. Hangi insandan 150 a ie geçecek.

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад

      @@yusufhazretleri4652 bey, konuya hakim olmadığınızı görüyorum ve çok net videoda anlatmıştım, insan üzerinden bir akımdan bahsetmiyoruz, iki paralel iletkeniniz var biri 1000ohm diğeri 1 ohm, bu durumda örn, 1 ohm üzerinden 100 A geçeeken 1000ohm üzerinden 100mA geçer, ama ikisindeki gerilim düşümü de 100V yapar , benim anlattığım konu topraklams, yani faz iletkenine gidip direk dokunmayı kapsamıyor, hata veya kaçak ifadesi niçin kullanılır, örneğin bir cihazın gövdesine kaçak olmuştur ve insan dokunur ve akım akmaya başlar, nereden 2 yoldan, 1) insan 2) iletken veya toprak, biz iletken var kabul edelim ve onu 1ohm alırsak bu durumda elden ayağa çarpılma durumunda insanı 1000ohm alırsak yukarıda anlattığım tablo çıkar, yani siz insan üzerinde 5s boyunca 30mA gibi bir kaçak akım geçirmek istemediğiniz için yani ölmesin diye ya RCD kullanırsınız veya TNs gibi sistemler, inşallah bu sefer olmuştur.. Zira videoların tamamını izlerseniz çok daha iyi oturur, bir bütün

    • @yusufhazretleri4652
      @yusufhazretleri4652 3 года назад +1

      İlk yorumda hata akımı canlı üzerinden akarsa ne olacak diye sormuştum. Bir dünya bilinen teoriyi sıralayıp soruya cevap vermiyorsun. Sonra benim yazdıklarım faza dokunmayı kapsamaz diyorsun. Sana faza dokunma sorulmuş zaten konuda yetersizliğinden lafı evirip cevirmişsin.
      Tns sistemde RCD ye gerek yok diyorsun, gidip faza dokunursan öleceksin bu kadar basit. RCD olursa olmeyeceksin bu kadar.
      Tns de RCD ye gerek yok dedikten sonra konu zaten kapanmakta.

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  3 года назад

      @@yusufhazretleri4652 ingilizceniz varsa okuyun, umarım anlarsınız... Kendini beğenmiş bir insana yardım etmem ama yine de bir kişi daha bişey öğrensin www.electrical-installation.org/enwiki/Characteristics_of_TT,_TN_and_IT_systemswww.electrical-installation.org/enwiki/Characteristics_of_TT,_TN_and_IT_systems

  • @ahmetacar1434
    @ahmetacar1434 2 года назад

    Hocam merhaba yeni yaptığımız fabrika topraklamasını TN-S olarak yaptık ancak kafama takılan bir şey var. Fabrikada bulunan ekipmanlara enerji kablosu üzerinden gelen topraklama haricinde bir gövde topraklaması yapamadık. Bu daha sonra sıkıntı yaratır mı? Bildiğim kadarıyla enerji kablosu ile gelen topraklama kablosu hem panoda hem de ekipman panosunda metal aksamlarla birleşiyor.

    • @elektrikbilgisi38
      @elektrikbilgisi38  2 года назад

      Hocam merhaba, TN-S mantığı o zaten. Trafo tarafı topraklı olup, ekipmanlar PE iletkeni ile topraklanıyor.

    • @ahmetacar1434
      @ahmetacar1434 2 года назад

      @@elektrikbilgisi38 Hocam tekrar merhaba anlattıklarınızdan anladığım TT sisteminde hata akımı bağlı bulunduğu ekipmanın gövde topraklaması üzerinden dönüş sağlarken TN-S sisteminde bu dönüş enerji hattıyla gelen topraklama kablosu üzerinden yapıldığından ayrıca tekrar bir gövde topraklamasına ihtiyaç duymadığıdır. Yanlışsam düzeltin lütfen