VAKIF: Dizisi Gelmişken Bol Bol Konuştuk! // SAGA #33
HTML-код
- Опубликовано: 7 ноя 2024
- Hazır dizisi de yayınlanmışken, tüm zamanların en sevilen bilim kurgu serilerinden biri olan Vakıf Serisi'ne girmesek olmazdı! Saga'nın yeni bölümünde konuğumuz Eren Keşküş Türkdoğan ile Isaac Asimov'un eserini konuşuyoruz!
Buyrun katılın:
/ @geekyapar
Geekyapar Sosyal Medya Hesapları
Geekyapar RUclips: / geekyapar
Site: www.geekyapar.com
Facebook: / geekyapar
Instagram: / geekyapar
Twitter: / geekyapar
Spotify: open.spotify.c...!
Twitch: / geekyapar
Ömercan Güldal
Instagram: / omercangul
Twitter: / omercan_guldal
Cevdet Canver
Instagram: / cevdetcanver
Twitter: / cevdetcanver
Twitch: / cevdetcanver
RUclips: / cevdetcanver
Can Türkdoğan
Instagram: / cantrkdgn
Twitter: / cantrkdgn
Twitch: / canturkdogan
Furkan Akyüz
Instagram: / mfurkanakyuz
Twitter: / mfurkanakyuz
Twitch: / mfurkanakyuz
RUclips: / @mfurkanakyuz
Meltem Deniz Doğan:
Twitter: / doganmdd
Instagram: / dogan.mdd
M. Halit Koçak:
Twitter: / felsefimiskin
Instagram: / mhalitkocak
Hilal Özkaya:
Twitter: / hillalozkaya
Instagram: / hillalozkaya
Yağmur Sevinç:
Twitter: / mightbeyagmur
Instragram: / mightbeyagmur
Aslı Özkeleş:
Twitter: / asliozkeles
Instagram: / asliozkeles - Развлечения
Bu türden programlar Bilim Kurgu külliyatına hakim kişilerle yapılmalı diye düşünüyorum. 2 tane Asimov kitabı okuyup da Vakıf incelemek, nasıl desem fazla havada kalıyor. Galaktik İmparatorluk kavramının, bilim kurguda toplumsal mühendisliğin ve bilim kurguya dair nice çok bilinen kilişenin ilk yazarıdır Asimov.
Konu bütünlüğü yok ve merak edip okumak isteyenin edinebileceği bir bilgi de yok. Konu dönüp dolaşıp, Ursula Le Guin'lere, Star Wars'lara taşıp gidiyor. Çok üzücü gerçekten.
Bu konuda size fazlasıyla katılıyorum. Sizin önerebileceğiniz ileri düzey Vakıf incelemesi yapan bir RUclips kanalı var mıdır acaba?
Isaac Asimov'un hemen hemen bütün romanlarında Vakıf'a atıf vardır ve yine hemen hemen hepsi aynı galaksinin tarihini anlatır. Bir romanında gerçekleşen bir olay Vakıf serisinde bir olayın gerçekleşme nedeni olabiliyor.
Asimov'un Sonsuzluğun Sonu kitabını da tavsiye ederim. Vakıf'ta gelecekte olacak olana şimdiden bir müdahale varken, Sonsuzluğun Sonu'nda baya baya zaman yolculuğu işlenir ve birebir değil ama ucundan Vakıf serisine bağlanır.
Amazon'dan kitapları sipariş ettim. Geleli 10 dakika oldu, kutusunu açtım. PC'ye oturdum. Videoyu gördüm.
Bence Ömercan bir konuda haklı: The Time Machine'de mesela, kitapta sana olayları inandırıcı kılan tek bir şey var. Foundation'da da öyle. Ama bir yandan da açın Brave New World'ü okuyun, kitap o kadar ikna edici ki. Ciddi anlamda söylüyorum. Ama günümüze yaklaştıkça bir şeyleri bilimkurguda daha iyi açıklama da artıyor. Hatta sadece bilim-kurguda değil komedi dizilerinde bile oluyor bu. Günümüz bilim-kurgusu şöyle: Kabul ettiğimiz bir ya da iki dinamik var, onun dışında kendi gerçekliğini çok iyi açıklıyor. Bence Foundation gibi kitaplara bize bilim-kurgu dedirten, kitabın içinde var olan hislerimizi tatmin edecek kadar az olan bir açıklama.
Dizisini de konuşun lütfen
yoda reis efkarlı bi sigara yakalım onun için
" hmmmmmmm güçte huzursuzluk hissediyorum "
çal Müslüm baba hocam
İkinci vakıfı şimdi bitirdim ve video bildirimi geldi müthişşşşş
Ben de dün başlamıştım kitaba, çok mutluyum :D Vakıf ve İmparatorluk'u bitirdiğim gün baktım dizisi gelmiş, bir gün sonra İkinci Vakıf'a başladım baktım geekyapar videosunu attı 🎊
@@HistoricalPlayer ben dizisi çıkacak diye almıştım yayınlanma tarihine göre ilk üç kitabı bitirdim, şanslıyız baya🌸 Diğer kitaplar elimde yok yeterli olur heralde.
@@janeovic Ya ben de aynı şekilde yayınlanma sırasına göre okuyorum ve diziyi de izledim (çıkan ilk iki bölümü yani), biraz da araştırdım acaba dizi sonradan çıkan o 4 kitaptan olaylar içeriyor mu diye.
O kitaplardan gösterdiği ufak tefek olayları kitaplardan (Vakıf Kurulurken falan gibi kitaplardam) baya farklı şekilde işliyormuş, haliyle çok büyük spoilerlar yemeyeceğiz gibi duruyor, öğrendiğimiz bazı küçük olaylar olsa bile kitaplarda bambaşka olacaklarmış :)
Zaten onun dışında ilk sezon, ilk kitabın sonuna kadar bile gitmeyebilirmiş anladığım kadarıyla. Rahat olabiliriz :D
@@HistoricalPlayer Teşekkür ederim aklımı kurcalıyodu benim de, üst üste okuyunca biraz yordu beni araya bilimkurgu dışında farklı tarz romanlar sıkıştırmayı düşünüyodum.
Zaten kadroya baktım da kitapta çok az bahsedilen karakterler var, kitapta olmayan karakterler de olacakmış.
Mesela Terminus’a gidip vakıfı kurdukları dönem de olacakmış ama kitapta 50 yıl sonrasına atıyordu.
Çok heyecanlıyım nasıl işleyecekler diye, daha izlemedim videodan sonra izliycem ilk bölümü :)
@@janeovic Rica ederimm ve iyi seyirler, umarım diziden de keyif alırsın 💮
Vakıf serisinin ilk kitabını okuduğum zaman ben de aynı MDD gibi "öfff abi ben bu karakteri çok sevmiştim neden başka öyküye geçtik ki" demiştim. Ama ikinci kitaptan başlayıp 3. kitapta biten efsane Katır karakterinin hikayesi beni çok içine çekmişti. Asimov'un ilk kitapta verdiği tek bir kişi bunu değiştirebilir sözünü kanıtlayan en büyük karakter ve onunla savaşan kişi de kadın; Bayta Darell. 3. kitapta ise bu sefer 14 yaşındaki bir kız çocuğu Bayta Darell'ın torunu Arcady Darell ana karakter. İlk kitapta kadınlara yer verilmemiş ve hikaye biraz sıkıcı hale gelmiş olsa da 2. ve 3. kitaplara da bir şans vermenizi dilerim. Özellikle Bayta Darell karakterini seveceğinize eminim. Umarım serinin diğer kitaplarını (en azından ilk üçlemeyi) da konuşursunuz.
Tüm seri başka öykülerdenmi oluşuyor?
Ben romanlarda "düşünce gücüyle manipülasyonu" sevmiyorum. Yazarligi kolaya kaciriyor o yüzden Katır da dahil sonraki 4 kitabı da okudum sonuncu kitabı artık atlayarak bitirebildim zaten Asimov da uzun bir ara verdikten sonra diğer kitapları yazıyor. İlk kitabı okuyun yeterli bence.
Eren hanımın söylediği bilimkurgu tanımını kim yapıyor tam anlamadım da acaba?
Ankara'da Dedeler Sofrası vesilesiyle dedelerimizin yanında kanalın pelerinsiz kahramanı Hilal'i ve Saga'nın "mastermind"ı Deniz'i de görmek hoştu 😊 👍
(Her ne kadar edebe mugayir fıkralarıyla bizi bitiren isim On Bin Fıkra kitabı olsa da haha 😂.. kaç bölüm fıkra okudunuz öylesine rastlamadık :D)
Not: CT ve Eren'in yolu açık olsun - özlenecekler 🥺🤞
Dedelere gidemeyenler yine hicbir şey anlamadı noluyo Can ve Eren yurt mu dışına gidiyorlar yoksa niue herkes gidiyo yakında kimse kalmicak buralarda
Vakıf ilk kitabi biraz sıkıcı olabiliyor çünkü bir tarih kitabı gibi aslında ama tabiki onun da tadı ayrıdır ardindan ikinci kitapta Katır karakterinin girişi bence asıl hikaye onunla başlar. Bence dizi de Katır la başlayan hikayeye odaklanmaliydi
Algoritma
M A R T H A
Seriyi okuyacak olanlara not:
İkinci Vakıf isimli kitap serinin 2. kitabı değil 3. Kitabıdır 2.kitab vakıf ve imparatorluk kitabıdır
Programda akıcılık yok. Konuyla bağlantılı örnekler aşırı saçma. Kimse cümlelerini "şey" asalak kelimesini söylemeden bitiremiyor.
konuk oyuncu almışız paralar genişlemiş hojam
Seriyi okumadan oturup neyin yorumunu yapiyorsunuzki
İlk kitabı okuduk, ilk kitap özelinde konuşuyoruz, okuduğumuz ilk kitaptan bahsediyoruz? 😊
👍👍👍
Dostoyevski ' yi de bir ara konuşun bence
Slm
Daha Asimov’un Fizik profesörü olduğunu bile açıp okumadan “Adam heralde daha çok sosyal bilimlere meraklı yeaaaa” tarzı yorum yapan adam ciddi ciddi Vakıf külliyatını analiz ediyor :) Wikipedia’da 3 saniyede ulaşılacak bilgiler bunlar. Onun dışında da vasat bir inceleme olmuş.
H E E H E E