Devalüasyon Nedir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 окт 2024
  • Devalüasyon, bir ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değerinin azaltılmasıdır. Devalüasyon, sabit veya çıpalı kur rejimi uygulayan ülkelerde, hükümet tarafından alınan bir kararla yapılır. Devalüasyonun amacı, dış ticaret açığını kapatmak, ihracatı artırmak, ithalatı azaltmak, enflasyonu düşürmek ve ekonomik büyümeyi sağlamaktır.
    Devalüasyonun sonuçları, ülkenin ekonomik yapısı, devalüasyon oranı, ulusal paranın aşırı değerli veya değersiz olması, diğer ülkelerin karşı devalüasyon yapması gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Devalüasyonun olumlu sonuçları arasında, ihracat gelirlerinin artması, dış ticaret dengesinin iyileşmesi, milli gelirin yükselmesi, rekabet gücünün artması sayılabilir.
    Devalüasyonun olumsuz sonuçları arasında, ithalat giderlerinin artması, enflasyonun yükselmesi, gelir dağılımının bozulması, yoksulluğun artması, borç yükünün artması sayılabilir. Devalüasyonun etkili olması için, ülkenin enflasyon oranının düşük olması, ihracatın talep esnekliğinin yüksek olması, diğer ülkelerin devalüasyon yapmaması, ülkenin üretim kapasitesinin yüksek olması gibi şartlar gereklidir

Комментарии • 1

  • @fratsartas500
    @fratsartas500 6 месяцев назад

    peki sen bu süreç içerisinde bir devalüasyon ön görüyormusun , bir de enflasyonun bu ortamda bist100 endeksin bu seviyelerde kalması artmamasının nedeni sence ne ?