Posibile complicaţii ale operaţiei de protezare a genunchiului
HTML-код
- Опубликовано: 11 дек 2024
- Posibile complicaţii ale operaţiei de protezare a genunchiului
• Tromboza venoasă profundă şi trombembolismul pulmonar: Formarea cheagurilor de sânge în venele de la nivelul gambelor e posibilă după orice intervenţie chirurgicală pe membrele inferioare. Apariţia trombozei venoase dă dureri şi mărirea de volum a gambei. Această formare a cheagurilor de sânge poate fi mult diminuată cu ajutorul medicaţiei anticoagulante, purtarea de ciorapi medicinali şi mobilizarea precoce. Principalul pericol al apariţiei cheagurilor de sânge la nivelul membrelor inferioare este acela că pot migra şi se pot localiza la nivelul plămânilor, fenomen ce poartă numele de embolie pulmonară. Aceasta poate duce la dificultate în respiraţie, durere în piept sau chiar moarte. Dacă aveţi dureri inexplicabile de picioare şi umflături ale gambei, înştiinţaţi-l pe Dr. Apostolescu, pentru că vă poate recomanda să faceţi o ecografie doppler. Dacă simţiţi dureri în piept sau dificultăţi la respiraţie, apelaţi serviciul de urgenţă 112 cât mai repede posibil.
• Infecţia: Înainte şi după operaţie vă vor fi administrate antibiotice pentru a reduce riscul infecţiei. Cu toate acestea există un mic risc de a apare o infecţie imediat după operaţie sau la câţiva ani după intervenţia chirurgicală. Acest risc este mai crescut la persoanele obeze, care au multe boli asociate sau la cele care suferă de diabet zaharat. Infecţia apărută după protezarea genunchiului este tratată de obicei cu o altă intervenţie chirurgicală pentru a îndepărta ţesutul infectat şi eventual proteza. În cazul în care se îndepărtează şi proteza, câteva luni mai târziu, după dispariţia infecţiei se va pune o proteză de revizie la nivelul genunchiului. Există şi situaţii foarte rare în care infecţia poate avea consecinţe devastatoare cu desfiinţarea articulaţiei şi blocarea genunchiului.
• Rigiditate: Pacienţii pot experimenta o rigiditate a genunchiului după operaţie. Un genunchi rigid, cu o mobilitate scăzută înainte de intervenţia chirurgicală este mai probabil să rămână rigid şi după operaţie. De aceea este imperios necesar ca pacienţii ce au suferit o intervenţie chirurgicală de protezare a genunchiului să urmeze un program susţinut de recuperare (kinetoterapie) pentru a preveni această rigiditate a genunchiului.
• Leziuni nervoase: Frecvent, câteva luni după intervenţia chirurgicală puteţi avea o senzaţie de amorţeală la nivelul genunchiului, mai ales pe partea laterală a inciziei. Această amorţeală nu provoacă pacienţilor disconfort sau durere.
• Sângerări: Foarte rar, vasele de la nivelul genunchiului pot fi lezate o dată cu intervenţia chirurgicală, astfel apărând sângerări mai mari în timpul sau după operaţie. În aceste situaţii, e posibil să aveţi nevoie de o altă intervenţie chirurgicală pentru corectarea problemei apărute. Ocazional, sângele se poate acumula postoperator la nivelul genunchiului formând un hematom. În aceste cazuri e posibil să aveţi nevoie de o altă intervenţie chirurgicală de evacuare a hematomului.
• Fracturi: Femurul, rotula sau tibia se pot fractura în timpul operaţiei sau la la distanţă de ani după intervenţia chirurgicală de protezare. În acest caz, e nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală de fixare a fracturii.
• Osteoliza: Distanţierul de polietilena se poate uza pe parcursul mai multor ani. Osteoliza este răspunsul organismului la particulele fine de polietilenă, pe care acesta le atacă, ducând astfel la “slăbirea” oaselor din jurul articulaţiei genunchiului. Aceasta poate avea ca rezultat fracturile sau degradarea componentelor protezei de genunchi.
• Decesul: Deşi extrem de rar, există pacienţi care au decedat în urma artroplastiei totală de genunchi. Aceasta s-a întâmplat, în principal din cauza unor afecţiuni asociate grave care s-au acutizat după intervenţia chirurgicală. Decesul se poate produce şi datorită unei embolii pulmonare, aşa cum a fost specificat mai sus.
• Alte complicaţii: Această listă acoperă cele mai frecvent întâlnite complicaţii. Pentru că fiecare pacient este unic şi complicaţiile care pot apare sunt numeroase. Deşi numeroase complicaţii au fost raportate în literatura de specialitate, cele mai multe sunt minore şi rare.
Col. medic Conf. univ. dr. Stănescu Marius, Şef Secţie Ortopedie-traumatologie, responsabil de implementarea, la nivelul SUUMC, a Programului naţional de transplant de ţesuturi osteoligamentare, competenţă Artroscopia genunchiului
Mulțumesc pentru explicațiile date,și eu sunt acum operată în perioada de recuperare,sănătate tuturor ,tuturor!!!
Vă mulțumesc frumos dle doctor.❤🎉
F bun comentariu
Mulțumesc ptr explicații! Se poate face artroplastie parțială la d voastră?!
Sant operat lapiciorul drep
Slnt operat la picirul stang proteza cementata de un an de zile apare foarte frecven dureri ln zona lonbara posibil că piciorul drept sa fi ramas mai scurt. Ce e de facut? 14:59
Deci daca este nevoie de tractionare 4:50 si belesing 5:50, inseamna ca partea operativa se poate exclude. Terapia in aceste cazuri si ea poate sa faca minuni !?!
Va rog,d-l doctor un pacient care sufera de ciroza cu ascita,poate suferi o interventie. de protezare la genunchi?
San operat la piciorul stang proteza cementata de un an dezile au aparut dureri lonbare la mers posibil ca piciorul drept sa fi ramas mai scurt ce e de facut ?
4 luni dupa protezare si am dureri pe genunci, este amortit si am intepaturi.Poate fi o infectie ?
Protezare sold ?ce riscuri timp de recuperare?
La dumnevoastră se fac opirati contra plata va rugam telefonu unde ne putem adresa
La dumnevos
Injecție epidural am luat în coloană au introdus-o, cu o pernă în brate pe aer o strângeam în brate poziție dreapta fără să mișc dacă miști poți să paralizezi sau alte ți se poate întâmpla, jumătate de proteză am, plastic la fel ca ce aveți dumneavoastră. 🍀🇷🇴💙🙏