Hoe kun je het beste houtbijtels slijpen.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 окт 2024
  • In deze opna verteld Jan Gunneweg hoe je het beste hout- bijtels super scherp kunt slijpen. Met een aantal extra tips voor het slijpen waardoor je de bijtels ook nog op een andere super handige manier kunt gebruiken.

Комментарии • 40

  • @robrvr6441
    @robrvr6441 4 года назад +1

    Ik vind het een top filmpje, want ik wist niet hoe het moest en nu kan ik toch een beitel gaan slijpen en de uitleg is goed. Waarom deze man afkraken vanwege een bril....man man . Ik vind het goede info waar ik wat mee kan. Dank je wel man....👍💪🙏

  • @user-TJK
    @user-TJK Год назад

    Ben zelf een linkshandige timmermans zoon van een linkshandige vader. Filmpje zien er vaak raar uit linkshandig. Bij jou niet. Twee linkerhanden zal t zijn. Cool. Toptips. Kijken wat er nog meer staat. Dank je wel.

  • @wilburgers-struwer1113
    @wilburgers-struwer1113 2 года назад

    Hoi Jan, Dankjewel voor jouw heldere en praktische demo beitel slijpen. Heb alles al in huis als schaatser dus met jouw tips in het achterhoofd moet het wel lukken om mijn beitels eens echt scherp te krijgen voor mijn komende werkje aan mijn klassieke houten zeiljacht. Groeten Tom

  • @toonvink4816
    @toonvink4816 3 года назад

    Helder, eenvoudig en zonder dure moderne slijpmachine! Bedankt!

  • @jan1234567890100
    @jan1234567890100 2 года назад

    Echt top filmpjes van je Jan! Goed bezig! 👌

  • @maffmaxxDDD
    @maffmaxxDDD 5 лет назад +2

    Helder nu kan ik een schaaf kopen en de beitel slijpen. Top! Het blijft oefening baardkunst!! Dank u!

  • @247wood4
    @247wood4 6 лет назад +8

    Super leerzaam filmpje, zo slijp je een beitel!
    Als wij beitels gebruiken in onze filmpjes, halen wij de beitel na het wetten nog even langs een stukje hard hout
    dat zorgt ervoor dat de laatste mini bramen er af zijn.

  • @faramund9865
    @faramund9865 Год назад

    Dank voor de uitleg. Dat laatste zou ik alleen nooit doen. Dan wordt toch je vouw krom? En dan kan je niet meer steken met de beitel.

  • @beetjeafvallen6584
    @beetjeafvallen6584 4 года назад +2

    hey thanks man, nu weet ik hoe dat slijpen beetje praktisch kan. ook super goed idee die aftrek van je gereedschap op je muur. idee ga ik van je overnemen! :D

  • @bigbattenberg
    @bigbattenberg 3 года назад

    Onlangs heb ik een komslijpmachine in gebruik genomen waarvoor ik inmiddels ook enkele houders heb gemaakt voor verfkrabbers (45 gr.) en hout/ schaafbeitels (30 gr.). Deze machine slijpt werkelijk vlak en al behoorlijk fijn.
    Finish op een japanse watersteen (combi 1000/ 3000). Snel en bijzonder goed resultaat. Groot voordeel is de zuivere hoek die niet verandert als de steen slijt.
    De slijpmachine kan nat slijpen maar het blijkt dat een spuitflesje met een snel verdampend oplosmiddel (gebruik nu spiritus) werkt schoner en koelt precies goed als je niet te snel gaat (geen aanloopkleuren).
    De goedkope verfkrabbers van de bouwmarkt heb ik het mes demonteerbaar van gemaakt. Op de draaibank in de kopse kant van de steel een schroefdraad gemaakt. Nu kan ik de krabbermessen aan beide kanten slijpen, dat is echt wel nodig want de vlakke kant is meestal slecht (af fabriek niet geslepen, de ponsbraam is nog zichtbaar).
    Door het losse mes op een doorn op de draaibank te spannen kan ik ook speciale ronde messen maken, bijvoorbeeld voor kraalprofielen van oude paneeldeuren en lijstwerk.
    De komslijper is onderdeel van onze inventaris aan metaalbewerkingsmachines en niet specifiek voor houtbewerkingsgereedschap gekocht, maar erg mooi dat we deze capaciteit hebben.

  • @wetering
    @wetering Год назад

    Topvideo, dankjewel

  • @etyd
    @etyd 2 года назад

    Dag Jan. Bedankt voor het informatief filmpje! Ik had ook nog een vraag. Ik zie in je atelier ook een kolomboor staan. Ik heb er zo ook eentje, en in het kader van "roeien met de riemen die je hebt" vroeg ik mij af: Bestaan er geen speciale slijpstenen die je op zo'n kolomboor kan steken, om dan te gebruiken ter vervanging van een slijpmachine? Bedankt!

  • @BMWHP2
    @BMWHP2 6 лет назад +2

    Handige tip. Voor het verwijderen van lijmresten gebruik ik een zo genoemde "crooked neck chisel" In Nederland heeft Narex deze beitels in het assortiment. Ik heb hem zelf bij, na lang zoeken, een bedrijfje in Meppel vandaan. Geweldige beitel

    • @JanGunnewegDesigner
      @JanGunnewegDesigner  6 лет назад +1

      Wat een goede tip!! Bedankt die gaan we ook eens bestellen, ik ben benieuwd. Het is altijd wel erg lastig die lijm.

    • @SibeJanKramer
      @SibeJanKramer 4 года назад +1

      GereedschapPro voert ook twee merken van deze beitels, waaronder hultafors HDC beitels in verschillende breedtes. Stevige (sloop)beitels, die je nog heel fijn na kunt slijpen met jouw tios.
      Ik heb er net eentje gekocht, maar moet er nog mee werken voordat ik er met over kan zeggen dan dat ze zwaar, degelijk en solide ogen.

  • @franspan9872
    @franspan9872 3 месяца назад

    04:15 Ja, hoe heet zo'n ding ook alweer?
    Op internet vind ik het onder 'slijpsteenscherper'. Maar wij zeiden vroeger, volgens mij, ratel.
    Maar het wetten deden we gewoon 'uit de hand'. In de ene hand de (kleinere) steen en in de andere hand de beitel en draaien maar. We spraken over een ' braam' die zich vormt. (Ik ben opgegroeid met een werkplaats achter het huis)

  • @200969Bigboy
    @200969Bigboy 3 года назад +2

    Je kunt de beitel ook gewoon 180 graden draaien (over de kop draaien) en dan de lijm wegsteken. Is handiger omdat het handvat dan niet vlak op het hout ligt en je hem daardoor beter vast kunt houden en sturen

  • @Trucker_Michiel
    @Trucker_Michiel 4 года назад +4

    Mooi filmpje met goede uitleg!
    Maar..
    Gehoor bescherming en veiligheidsbril! ;)
    In een filmpje als dit ben je een voorbeeld functie, maak daar gebruik van. Ik ben zelf door koppigheid circa 40% van mijn gehoor kwijt, en volgendsmij ben ik jonger dan jou. Niet fijn werken als timmerman als je de hele tijd 'huh, wat?' reageerd naar je collega's ;)

    • @JanGunnewegDesigner
      @JanGunnewegDesigner  4 года назад +4

      Ik snap dat als je jouw gehoor beschadigd hebt hier extra op let. En je hebt gelijk qua voorbeeldfunctie. Ik denk wel dat het geluid van het slijpen onder het volume zit dan een gesprek in een restaurant. Ik zal dat nog eens meten met mijn meter. En verder hoop ik dat iedereen zelf ook goed nadenkt of ze wel of niet gehoorbescherming opzetten en niet mij als voorbeeld nemen. Tot nu toe heb ik nooit gehoorbescherming bij het slijpen opgezet (bij de andere machines wel) en is mijn gehoor zo goed als een man van 10 jaar jonger. Dus dat ik dat niet doe is omdat ik mij wat dat betreft van geen kwaad bewust was. Geen bril is denk ik minder handig die had ik zeker op moeten zetten. Toch ook qua bril heb ik nog nooit in al die 20 jaar een vonkje in mijn ogen gehad. Ik denk dat dat komt omdat de slijpsteen naar beneden draait en dus de vonken altijd naar beneden schieten, en niet 65 cm omhoog in je gezicht terecht komen. Maar daarvan wil ik door jouw bericht toch zeker adviseren om de veiligheidsbril op te doen.

    • @franspan9872
      @franspan9872 3 месяца назад

      Is helemaal niet nodig.

  • @donlorml5869
    @donlorml5869 3 года назад

    Prima uitleg, hoe slijp je verfkrabber?

    • @JanGunnewegDesigner
      @JanGunnewegDesigner  3 года назад

      Ik doe dat eigenlijk precies hetzelfde, misschien iets minder precies als een bijtel.

  • @temorscherijssen
    @temorscherijssen 3 года назад

    Dag Jan, goede uitleg. Vraagje: welke grofte heeft de wetsteen?

    • @JanGunnewegDesigner
      @JanGunnewegDesigner  3 года назад

      Hoi Frank, ik weet eigenlijk niet wat voor grofte mijn steen heeft. Ik gebruik op dit moment gewoon een schaats en dat werkt.

    • @faramund9865
      @faramund9865 Год назад

      Vroeger gebruikte men volgens mij het Belgische brok. Zoek verder maar hoe grof dat is.
      Uit het boekje 'Gereedschappen en Werktuigen' van Rauwerda (te vinden op Delpher) maak ik op dat ze de grofte niet meette. Maar zeiden dat de kwaliteit afhangt van de hardheid, te hard slijpt te langzaam of niet, te zacht dan vergaat de steen te snel.

  • @mversantvoort
    @mversantvoort 6 лет назад

    Bedankt voor de uitleg!

  • @pietervlaemynck2502
    @pietervlaemynck2502 4 года назад +1

    Top tip!

  • @StefAnimation
    @StefAnimation 5 лет назад +3

    Mooi scherp

  • @schildersbedrijfedens
    @schildersbedrijfedens 6 лет назад +2

    Goed bezig!

  • @Princenassim14
    @Princenassim14 4 года назад

    Nice work!

  • @willemh3319
    @willemh3319 2 года назад

    afwerken op een leerplankje met juweliers polijst net als vroeger de scheermessen

  • @basottenhoff4248
    @basottenhoff4248 6 лет назад +4

    Ik zou toch ook kiezen voor een veiligheidsbril

  • @kusiappiah98
    @kusiappiah98 4 года назад +1

    Oud waarom gebruikt u geen bril????

  • @Maggy160
    @Maggy160 5 лет назад

    Nog een paar tips-3 seconden tegen de slijpschijf, dan de bijtel stilhouden voor 3 seconden 1 mm van de slijpschijf etc. de draaiende schijf blaast je beitel dan koel. Afschrikken in een glaasje water maakt je snijvlak te hard en bros.
    -laatste fase wetten met Arkansas wetsteen voor een beitel waarmee je chirurgisch precies kunt werken-maak een oude broekriem met 1 uiteinde aan de muur, de ruwe achterkant van het leer naar je toe. Smeer die in met een papje van olie en dodekop en je hebt de perfecte aanzetriem, net als de scherende barbier vroeger gebruikte.
    -hoe vaker je aanzet, hoe minder vaak je hoeft te slijpen

    • @JanGunnewegDesigner
      @JanGunnewegDesigner  5 лет назад

      Bedankt voor de aanvulling, die van het koelen door de bijtel 1 mm van de steen af te houden kon ik nog niet en ga?ik een keer proberen. Groeten Jan

  • @leonardvankessel8839
    @leonardvankessel8839 4 года назад

    Men bedoelt koudbeitels....

  • @ehermens2044
    @ehermens2044 Год назад +1

    Waar is je bril?😢

  • @Johnsormani
    @Johnsormani 4 года назад +1

    Aan de slijpmachine zonder veiligheidsbril.. goed Bezig ( not)!

  • @Nico-bu6bj
    @Nico-bu6bj 4 года назад +1

    Wel heel laat maar laat toch even horen wat ik er van vind. Als je denkt dat wat jij doet slijpen is dan heb je nog nooit een echt scherpe beitel gebruikt. Wat jij doet is voor mij grof slijpen en komt niet eens in de buurt van mijn definitie van scherp. Flikker die goedkope bouwmarkt steen weg en koop een stel goede Japanse waterstenen. Korrel 1000, 2000 en 6000. Dan kom je een heel eind.