Yarasa Formasyonu, Bat Pattern, Harmonik Formasyonlar...
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- Bugün sizlere Harmonik formasyonlardan Yarasa modelini sunmaya çalışacağız. Yarasa formasyonu, tıpkı diğer harmonik desenlerde olduğu gibi, Fibonacci sayılarına ve oranlarına dayanan bir formasyondur. 2001 yılında Scott Carney tarafından bulunmuş, 5 noktalı bir düzeltme hareketidir. 5 noktanın birleştirilmesi ile çizilen şekil, yarasayı andırdığı için bu isimle bilinir.
Bildiğiniz gibi Harmonik Formasyonlar, Fibonacci dizisinin fiyatlarda, kırılmalar ve geri çekilmeler gibi, geometrik yapılar oluşturmak için kullanılabileceği varsayımına göre çalışır. Birçok teknik analist, Yarasa modelini diğer grafik formasyonlarla veya teknik göstergelerle birlikte kullanır. Örneğin Yarasa Formasyonu, fiyatın uzun vadede nerelere gidebileceğine dair büyük bir genel bakış sunabilirken, öte yandan kısa vadeli işlemlerde de tercih edilebilir. Breakout ve breakdown fiyat hedefleri, traderlar tarafından destek ve direnç seviyeleri olarak da kullanılabilir. Bu tür grafik modellerinin en önemli yararı, sadece birine veya diğerine bakmak yerine, fiyat hareketlerinin hem zamanlaması hem de büyüklüğü hakkında belirli bilgiler sağlamasıdır.
Peki Yarasa Formasyonu nasıl oluşur?
Bildiğiniz gibi piyasadaki topluluk psikolojisi, dalgalar halinde kendini gösterir. Bu dalgaların özü, fiyatların trend oluşturan itki aşamaları ve bunların düzeltme aşamalarını oluşturan safhalar arasında dönüşümlü olmasıdır. Yarasa deseni bu dalgalanmalardan ortaya çıkar. 5 nokta ile çizilen bu formasyonda 4 dalga görülür.
1. Dalga, X’den A’ya bir itki dalgası; 2. Dalga, A’den B’ye bir düzeltme dalgası; 3. Dalga, B’den C’ye bir itki dalgası; 4. Dalga, C’den D’ye bir düzeltme dalgasıdır. Söz konusu noktaları tespit edebilmek için Fibonacci geri çekilme seviyeleri aracından faydalanmamız gerekir. Fibonacci araçları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yukarıda beliren öneri butonuna tıklayabilirsiniz. Geri çekilme seviyeleri grafik üzerine aktarmak için X noktasından A noktasına 2 nokta seçmeniz gerekir. XA dalgası için özel bir gereklilik yoktur. Grafikteki herhangi bir fiyat etkinliği olabilir. Böylece geri çekilme seviyelerini grafiğe aktarmış olursunuz. X’den A’ya Fibonacci geri çekilme seviyelerini çektikten sonra B noktası geri çekilmesi 0,618'den az, tercihen 0,50 veya 0,382 XA bacağı olmalıdır. En ideal B noktası hizalaması, XA bacağının %50 geri çekilmesidir. B noktası, Yarasa'yı Gartley modelinden ayırmanın birincil yollarından biridir. Bir desen oluşuyorsa ve B noktası XA bacağının 0,50'sinde hizalıysa, büyük olasılıkla bir yarasa olacaktır. C noktasının genellikle 0,382 fibonacci seviyesine denk gelmesi beklenir.
Gelelim D noktasına… Aslında D, bir nokta değil, potansiyel bir dönüş bölgesidir. Bu bölgenin sınırlarını ise üç şekilde tespit etmek mümkün. Birincisi, ana XA dalgasının, 0,886 düzeltme seviyesine denk gelebilir. İkincisi, AB dalga boyu, CD dalga boyuna eşit olabilir. Yani AB=CD formasyonu burada oluşabilir. Üçüncüsü ise, BC dalgasının 1,618 fibonacci seviyesine kadar geri çekilme gözlenebilir. Bu seviye 2,618’e kadar uzanabilir. İdeal olanı, 1,618 veya 2 seviyeleridir. Bu seviyenin 1,27 olmamasına dikkat etmek gerekir. Çünkü 1,27 genellikle Gartley yapılarında bulunur.
Eğer grafiklerde bu şekilde 4 dalga ve 5 noktadan oluşan bir desen görüyorsanız artık Yarasa formasyonu varlığından söz edebilirsiniz. Peki bu formasyonu nasıl kullanmalıyız? Sağlıklı bir formasyon oluşumundan sonra fiyatların, D noktasından, XA veya AD dalgasının %161,8’i kadar yukarı hareket etmesi beklenir. Formasyondaki 5 noktamız da belirlendikten sonra hedefimizi ilk çektiğimiz fibonacci seviyelerini kullanarak değil de A noktasından D noktasına çektiğimiz fibonacci geri çekilme seviyelerini kullanarak belirleyeceğiz. Bu durumda ilk hedefimiz AD'nin 0,382 düzeltmesi, ikinci hedefimiz ise 0,618 düzeltmesidir. Nihai hedefimiz ise %161,8 fibonacci seviyesidir. Formasyonun mantığını, öncelikle çizimler üzerinden anlamaya çalıştık. Yarasa Formasyonu, ayı veya boğa piyasasının her ikisinde de görülebilir. Dilerseniz şimdi, gerçek grafikler üzerinden formasyon oluşumlarını incelemeye geçelim.
Boğa piyasasına giren ekrandaki grafikte, 5 nokta ve 4 dalgadan oluşan Yarasa formasyonu söz konusudur. 1. Dalga, X’den A’ya bir itki dalgası; 2. Dalga, A’den B’ye bir düzeltme dalgası; 3. Dalga, B’den C’ye bir itki dalgası; 4. ve son Dalga, C’den D’ye bir düzeltme dalgasıdır. Söz konusu noktaları tespit edebilmek için Fibonacci geri çekilme seviyeleri aracını kullanmamız gerektiğini artık biliyoruz. X noktasından A noktasına 2 nokta seçerek, geri çekilme seviyelerini grafik üzerine aktaralım. B noktasının 0,50 Fibonacci seviyesine, C noktasının ise 0,382 seviyesine denk geldiği görülmektedir.
Net basit tane tane karışıklığa mahal vermeden ve konuşma metnini de açıklamalar bölümüne ekleyerek okadar güzel öğretiyorsunuz ki her videonuzu kaydediyorum. Çok teşekkürler
Keyifli seyirler Ufuk Bey!
Teşekkürler gerçekten RUclips da bulabildiğim en net formasyon açıklama videosu, sade eğip bükmeden anlaşılır bir video olmuş emeğine sağlık
Hocam, böyle devam ederseniz ilerde takipçiniz çok olur. Sizden ricam mum formasyonları üzerine de çalışma yapmanızdır. Evet nette çok var fakat yorumdan yoruma daha renkleniyor. Anlatımınız gayet sade ve anlaşılır. Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim. Çalışmalarımız itina ile devam edecek İnşallah.:)
Aselsanda çalıştı hedefe ulaştı, şuan Yeotek' te 0,382 ye çarptı ve yoluna devam ediyor, bioen de de var :)
☑️
🎉
Teșekkür ederim .
🙏❤️
👋👋👋
Hemen hemen bütün videolarınızı izledim anlatımınız sade ve net çok başarılı tebrik ederim. Lütfen devam edin
👍👋👋👋👋👋
İyi seyirler Handan Hanım!
@@Kanaliz1 Hocam super trend indikatörüyle ilgili bir video rica etsek sizden :)
Handan Çavuşoğlu program şu an dolu. İleride inşallah.
@@Kanaliz1 Peki tşkler 😊
Teşekkür ederim, başarılar
Hocam çok verimliydi çok sağ olun ama ufak da bir sorum olacak;
İkili tepe formasyonundan sonra düşüş bekleniyormuş ancak boğadaki yarasa formasyonu da ikili tepe sayılmaz mı? Bunları nasıl ayırt ediyoruz?
Emeğinize sağlık hocam
Sade ve anlaşılır teşekkür ederiz hocam
İşte bu kadar.Yalin,basit ve çok kolay anlaşılır video.Üstelik ücretsiz ..Herkesin bildiği,her yerde onlarca,yüzlerce bulunabilen harmonik ve klasik formasyonları FxCanli diye biri 1000 dolara satıyor iyi mi?
Teşekkür ediyorum.
Hocam emeğinize sağlık saygılar hürmetler 👍🤗
Eğitim videolarınız çok başarılı. Güzel faydalar sağliyorsunuz..Tebrik ederim.👍 Yotube Kanalınızi bu hafta gördüm ve Abone oldum.. bütün videolarinizi keyifle izledim... Teknik analizi bilmeyen, öğrenmek isteyen arkadaşlarıma izlemelerini tavsiye ediyorum... Teşekkürler.. kolay gelsin...
Teşekkürler Mustafa Bey!
@@Kanaliz1 sırada Elliot Dalga Teorisi varmıdır hocam.?
İleride 🙂
Teşekkür ederim kardeşim.
Hocam merhabalar fibonacci çekerken iğne uçlarını dahil ediyor muyuz yoksa sadece kapanışlarımı almamız lazım? Emekleriniz için çok teşekkür ederim.
teşekkürler süper
👏👏👏 E yi hesaplamanın bir yolu varmı ancaba
tek kelime ile muhteşemsin hocam
teşekkürler
gerçekten anlatımınız çok profesyonel
Ağzına sağlık hocam
Allah sizden razı olsun çok faydalı olduğunu belirtmek isterim ☺️
Tradingview kullanımı anlatsanız çok faydalı olur teşekkürler
En basit,en kolay,en anlaşılır anlatım bu kanalda...Ama sanırım artık video yapmiyor arkadaş?🙄😒
Sasa ve hekts tan zengin olunca bıraktı..😂😂😂
Harika anlatım çok teşekkürler
Mükemmel anlatım
Teşekkürler.
Emeğinize sağlık
Hocam bu güzel anlatımınızdan dolayı çok teşekkür ederim çok faydalanıyorum var olun.Bir soru sormak istiyorum x bir veri terminaliyle istediğimiz formasyonları işaretleyerek istediğimiz periyodlarda hisse taraması yapabilir miyiz ? piyasa da böyle bir araç var mıdır cevaplarsanız çok memnun olurum . Güzel haftasonlarınız olsun.
Teşekkürler hocam çok değerli bilgiler
Eline sağlık
İyi akşamlar hocam şuan da vbtyz de bi yarasa formasyonu yakaladım sizce yarasa mıdır Engin tecrübelerinizden yararlanmak isterim teşekkürler
Hocam anlattıklarının şuan hatek hissesine bire bir uyuyor. Anlamadigim şu acaba bir tuzak mı var yoksa damak uzeremi. İşin garibi söylediğiniz seviyeler birebir aynı fibo sayilarina denk geliyor. Bakıp cevap verirseniz sevinirim
Ağzına sağlık hocam teşekkürler
👍🤗
Hocam anlatımınız cok acıklayıcı fakat ben yapamadım hisse üzerinde acaba hisse adı versem bakabiliröisiniz
Mükemmel bir emek gerçekten helal olsun.
piyasa piskoloji değilde balinakarın karalarının daha etkili olduğunu düşünüyorum
gartley formasyonuyla yarasa formasyonunu nasıl ayırt edeceğiz
Thanks
Merhaba öncelikle elinize kolunuza sağlık sormak istediğim bi soru var cevaplarsanız belki beni. Gibi diğer arkadaşlarında aklına takılan soru cevaplanmış olur. Bazı gerçekten teknik analiz üstadı diyebileceğimiz hocalar harmonik formasyonlarla ilgili uyduruk formasyonlar diyor neden böyle diyorlar acaba
Merhaba! Teknik analiz, yapılan işlemlerde kar elde etme ihtimalini azami düzeye çıkarmak için yapılır. Bu sebeple bütün analiz enstrümanlarını en iyi şekilde kullanmak gerekir. Bazen küçük bir bilgi, doğru karar almanızda büyük rol oynayabilir. Bu sebeple teknik analiz’i bütün incelikleriyle bilmek önemlidir. Harmonik formasyonlar grafiklerde, klasik formasyonlar kadar karşımıza sık çıkmaz, doğru. Ancak bu, onların uyduruk olduğu anlamına gelmez. Çünkü harmonik desenler, fibonacci seviyelerine dayanır. İyi çekilen bir fibonacci seviyesinin, yön belirlemede çok önemli rol oynadığını, gerçek teknik analistler iyi bilir. Tavsiyem, bu tarz söylemlere itibar etmeyerek teknik analiz sanatını bütün incekleriyle öğrenip hangisinin işe yarar, hangisinin yaramaz olduğuna kendinizin karar vermesidir. Bol kazançlar.
Ağzına sağlık
Yarasa ile gartley aynı şey mi acaba? Gartley videonuzuda izledim ama fark nedir anlayamadım.
Hocam Emeklerine saglik.sunumunuz harika.telegram vb.eyitim grubunuz varsa hemen katilmak istiyorum.
Sağolun Engin Bey! RUclips ve Twitter harici herhangi bir platformda bulunmuyoruz.
Teşekkürler hocam çok değerli bilgiler takas okuma ile ilgili video yaparmısınız arastırdığım kadarıyla youtube ta bu konuda video çok az var
Şimdilik programda yer almıyor ama ileride neden olmasın?
Hocam yarasa formasyon unu hangi periyotta aramak mantıklı olur acaba
Aslında öyle bir ayrım yok. Her zaman aralığında karşınıza çıkabilir.
Teşekkür ederim hocam
Hocam merhabalar.
Elinize emeğinize sağlık harika bir anlatım olmuş.
Birşey kafama takıldı. C noktasını bulmak için A noktasından B noktasıma fibo çekmek gerekmiyor mu? C= 0.382-0.886 derğerleri arasını bulmak için.
Bazı kaynaklar dediğiniz gibi anlatır. B ve D noktaları daha belirleyici olmaktadır,
Çok güzel yorumladınız.. ama gırafiğe geçince x i nerden başlatacağımı bulamıyorum yardımcı olurmusunuz
Bravo hocam...
Mrb, neredeyse tüm videolarınızı izledim, shark harmonic pattern ile ilgili bir videoya rastlayamadım, bir nedeni var mıdır?
Destek destek
Merhaba hocam pattern lerdeki hedeflerin ne kadar sürede gerçekleşmesi beklenir ? Mesela A-B noktası arası 50 günde oldu ise C-D noktası arasının böyle bir aralıkta gerçekleşmesi mi beklenir ?
Belirli bir hedef zamanı olmamakla beraber paternin oluşma süresi kadar veya daha kısa sürede hedefin geldiğini gözlemledim. Çok kısa sürede de gelebilir, patern oluşum süresi kadar zamanda da gelebilir.
@@Kanaliz1 teşekkür ederim bu kadar hızlı yanıt verdiğiniz için :)
Aha aynisi brlsmde var
Fibo oranları yanlış yazılmamış mı 0,886 değil 0,786 olması gerekmez mi?
Tekrar bakacağım Barış Bey!
@@Kanaliz1 bakabildiniz mi?
@@Kanaliz1 fib oranları doğru mu hocam?
teşekkürler
teşekkürler