#Αμπέλι

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 янв 2025

Комментарии • 29

  • @amorianos
    @amorianos 2 года назад +9

    Ευχαριστούμε!
    Θα ήταν ενδιαφέρον να μας εδειχνες πως γίνεται η διαμόρφωση σε κύπελλο εξ αρχής

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад +1

      Αν δοθεί η ευκαιρια πολύ ευχαρίστως. Αλλά όπως είπα, στις περισσότερες περιοχές δεν χρησιμοποιείται σαν σύστημα διαμόρφωσης

  • @ΧΡΗΣΤΟΣΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ-ε5θ

    Πολύ ωραίο βίντεο
    Παράλληλα όμως τέτοια διαμόρφωση αμπέλου γίνεται κατα κόρον στην Αιγιαλεία για την παραγωγή μαύρης σταφίδας

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  Год назад

      Ευχαριστώ πολύ. Προφανώς είναι μια διαμόρφωση για πολλές ποικιλίες και παλιότερα ήταν και η επικρατέστερη.

  • @ihalispapadourakis5538
    @ihalispapadourakis5538 2 года назад +4

    Φίλε μου συγχαρητήρια για τις σημαντικές πληροφορίες που μας δίνεις από το κανάλι σου. Ακολουθούν οι προβληματισμοί που πάνω σε αυτά που αναφέρεις στο βίντεο αυτό. Δεν νομίζω ότι έχω καταλάβει που είναι το πρόβλημα όταν υπάρχει ζέστη την νύκτα. Αντίθετα μου ακούγεται λογικό αυτή ζέστη να είναι ζητούμενο για την αποφυγή της πρωινής υγρασίας που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης μυκητιάσεων. Έχω ακούσει ότι στην Γαλλία κάποιοι στρώνουν χαλίκι για πετύχουν αυτή την αύξηση θερμοκρασίας την νύχτα. Ένα σημείο μάλιστα στην αναφορά σου σε αυτό το θέμα είναι εμφανώς αδόκιμο. Η αύρα είναι μεσημεριανό φαινόμενο. Την νύχτα ή έχει άπνοια ή μπορεί να έρθει άνεμος καταβατης από το βουνό που είναι στεγνός αλλά όχι θερμός άνεμος και δεν νομίζω να κάνει ζημιά. Γενικά όμως η μικρή απόσταση του κυπέλου από το έδαφος έχεις δίκιο ότι είναι πρόβλημα κατά την γνώμη μου κυρίως τις ώρες της μέρας και όχι τόσο της νύκτας. Καθώς δεν είμαι επαγγελματίας στο αμπέλι αλλά το διατηρώ από χόμπυ σέβομαι τις απόψεις όλων εσάς που είσαστε "της δουλειάς", δεν είμαι απόλυτος στις απόψεις μου και μαθαίνω συνεχώς από εσάς. Καλή συνέχεια!

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад +2

      Καλησπέρα. Δεν έχει να κάνει με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία αλλά με την ακτινοβολία θερμότητας από την γη. Είναι άλλο φαινόμενο. Όπως ανέφερες στην Γαλλία είναι επιθυμητή. Αυτό γιατί στην Γαλλία είμαστε βόρεια και δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση οι εδαφοκλιματικες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι σύγκριση ανόμοιων περιοχών. Στην Ελλάδα και σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες έχουμε πλέον συνθήκες ερημοποίησης. Επίσης το πρόβλημα με την ακτινοβολία εδάφους εμφανίζεται σε εποχή που πλέον οι μυκητολογικες δεν μας απασχολούν, κυρίως για το σταφύλι.

  • @georgepathiakis3831
    @georgepathiakis3831 2 года назад +6

    Πολύ ωραίο βίντεο και ελπίζουμε και σε άλλα και αναλυτικότερα για το συγκεκριμένο είδος διαμόρφωσης . Πάντως κατά την γνώμη μου στην περιοχή της Κρήτης την ποιότητα σταφυλιών που προσφέρει το κύπελλο όσο και αν έχουν προσπαθήσει να την φτάσουν γραμμικοί αμπελώνες δεν τα έχουν καταφέρει και αυτό φαίνεται από τα κρητικά κρασιά που έχουν βγει στην αγορά . Τα "καλύτερα" και πιο "ιστορικά" έχουν βγει από αυτήν την διαμόρφωση αμπέλου .

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад

      Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ! Σίγουρα τα κύπελλα διαδραμάτισαν τεράστιο ρόλο στην παραγωγή οίνου για αιώνες. Και ανάλογα την περιοχή φυσικά μπορεί να υπερτερούν από τα γραμμικά.

  • @lefterisdimas
    @lefterisdimas 2 года назад +2

    Πολύ σωστά τα όσα ανάφερες Γιώργο...Ειδικά για τα νησιά που οι αναβαθμίδες κυριαρχούν....

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад +2

      Είναι πλέον και οι μοναδικές περιοχές που συνεχίζουν να διαμορφώνουν νέα αμπέλια με τέτοιο τρόπο

  • @jim20vt41
    @jim20vt41 2 года назад +5

    Καλησπέρα, σε ορεινή περιοχή δυτικά της Πάρνηθας έχουμε 30 στρέμματα σαββατιανό ξερικο κύπελλο, το ίδιο θα μπουν πάλι τώρα με την αναδιάρθρωση διότι για να εξοπλιστω για γραμμικά το ποσό είναι τεράστιο. Επίσης σιγουρα θα χρειάζεται περισσότερες εργατοώρες μέχρι να τα βάλουμε σε μια σειρά και σαν 2ο επάγγελμα δεν υπάρχει χρονος. 2μετρα x 1.60 και με κορυφολογημα μπαίνεις για μια καλοκαιρινή φρεζα ή ένα ράντισμα με αναρτωμενο. Αν ποτέ χρειαστείτε κάτι για κύπελλο εγώ ίσως είμαι το 1%, καλή συνέχεια στο έργο σου και σε ευχαριστούμε για ότι κανείς για εμάς!!

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад +1

      Προφανώς επειδή είσαι ερασιτέχνης δεν θα πάς σε αλλαγή και να ξέρεις ότι και η περιοχή σου ακόμα σε βοηθάει πολύ. Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα κλιματικά είναι πολύ πιο δύσκολα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  • @thanoskal.8730
    @thanoskal.8730 2 года назад +3

    Καλησπέρα αδερφέ μου, πολύ ωραίο βίντεο όπως και κάθε άλλο.Προτείνω να χαμηλώσεις τον ήχο του intro γιατί παραπέμπει σε ενοχλητικές ψεύτικης facebouκοδιαφήμιση και καταντάει κουραστικό!! Συνέχισε δυναμικά!!

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад +3

      Ευχαριστώ πολύ. Τεχνικό λάθος στο ιντρο, θα διορθωθεί.

  • @alexb7739
    @alexb7739 2 года назад +2

    συνχαρητηρια,,,εαν γινεται να δουμε την διαμορφωση πρακτικα...σε πρωτο και δευτερο χρονο...

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад

      Καλησπέρα, όπως ανέφερα και σε άλλο θεατή, στην Ηπειρωτική Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται σε νέο αμπελώνα τέτοιο σύστημα διαμόρφωσης. Αν δοθεί η ευκαιρία θα κάνω βίντεο.

  • @cellarmasterJohn
    @cellarmasterJohn 2 года назад +5

    εφόσον υπάρχει εδαφοκάλυψη και δεν γίνεται καμία κατεργασία της γης παρά μόνο χορτοκοπή, το χώμα δεν μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία. Γενικά ένα μικρό-ερασιτεχνικό αμπέλι πιστεύω ότι είναι καλύτερα να διαμορφώνεται σαν κύπελλο.

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад

      Καλησπέρα. Όπως είπες εδαφοκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο (από άποψη οικονομίας). Η χορτοκοπή μεν μειώνει την θερμοκρασία εδάφους, αλλά αν δεν έχεις νερό για πότισμα θα έχεις σοβαρό θέμα με υδατικό στρες στα αμπέλια.

  • @aaaariaaaa
    @aaaariaaaa 2 года назад +1

    Εκτός από το μικρό ψεκαστηράκι που κρατάμε κλαδεύοντας με το άλλο χέρι τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για απολύμανση χωρίς να επιστρέφουμε στα κλαδεμένα πρέμνα δεύτερη φορά ; Ευχαριστώ !

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  2 года назад +2

      Ψεκασμό με χαλκό αλλά αμέσως μετά το κλάδεμα. Δηλαδή το καλύτερο είναι με μια ψεκαστήρα πλάτης να ψεκάζονται στο τέλος της ημέρας όσα αμπέλια έχουν κλαδευτεί. Ειδάλλως με TESSIOR ή ψεκασμό με VINTEC το συντομότερο δυνατό. Γενικά όσο το αργείς τόσο το χειρότερο. Δες το σχετικό επεισόδιο που κάναμε για την Ίσκα.

  • @ΝώνταςΑθανασιάδης
    @ΝώνταςΑθανασιάδης 7 дней назад +1

    Καλημέρα Γιωργο. Ποια ειναι η πιο κοντινή αποσταση που μπορεί να φυτευτεί βεργα με βεργα σε κύπελλο;στην ιδια γραμμη παντα . οπότε, επειδή θελω να φυτευσω αλλες 20 βεργες αυτην την εβδομάδα,να σηκωθούν ολα ψηλα ,ωστε να μεινει ενα κλαδι και να κορφολογηθει στους 80 πόντους περίπου,ωστε αυτο μετα να πετάξει τα 3 μπρατσα που ανέφερες στο βιντεο

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  5 дней назад +1

      Καλησπέρα. Νομίζω από 1,10 μέτρα φυτό με φυτό είναι μια καλή πυκνή απόσταση. Αν θες λίγο χώρο παραπάνω μπορείς να πάς μέχρι και 1,30. Θα έλεγα όχι παραπάνω, αλλά αυτό εξαρτάται και απο την απόσταση μεταξύ των σειρών.

    • @ΝώνταςΑθανασιάδης
      @ΝώνταςΑθανασιάδης 5 дней назад +1

      @@TheGreekVineyard ευχαριστώ πάρα πολύ.το καλύτερο και το πιο ενημερωτικό site στην Ελλάδα για την αμπελουργία!

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  5 дней назад

      @@ΝώνταςΑθανασιάδης Σε ευχαριστώ πολύ!

  • @ΓεωργιοςΑθανασιαδης-ε9ν

    Σε νησί έχω βάλει εδώ και 3 χρόνια τρεις σειρές από 20 κλήματα στην κάθε μία διάφορες επιτραπέζιες ποικιλίες.Να χρησιμοποιήσω την τεχνική αυτή με το κύπελλο?

    • @TheGreekVineyard
      @TheGreekVineyard  Год назад

      Ανάλογα με τις ποικιλίες. Κάποια επιτραπέζια θέλουν αμολυτή (πολλά μάτια βέργα δηλαδή).

  • @georgioschristodoulou179
    @georgioschristodoulou179 2 года назад +1

    Γιωργοοοο χαμηλωσε λιγο τον ηχο στο βιντεο.....