Ahmet ustam diline sağlık senin sayende vavyen anahtar ve sigorta dizilimi gibi bir çok şeyi sayende öğrendim en önemlisi de ip kamera sistemi yalnız bu ring kısmını çözemedim semada dönüşlerde artı ve eksiler yer degistirmis bunu bir daha açıklarsanız sevinirim sağlıcakla ve sevgiyle kal tüm bilgileriniz için teşekkürler tüm videolarını kaydediyorum gerektiğinde basvuruyorum
Öncelikle işçiliğiniz tebrik ediyorum ucuz malzeme ve kötü işçilik her daim görüyoruz.Ayrıca perakende elektronik tedarikçisiyiz şu ring bağlantısını bir türlü öğretemedik.
selamlar,kanalınızı ve hazırladığınız video'ları ilgiyle izliyorum,bu da güzel ve açıklayıcı bir video ancak elektronik teknisyeni olarak şunu da belirteyim tecrübelerime dayanarak ve o adaptörleri de zaman zaman tamir ettiğimden,18 Amper çekilen bir sisteme 20 Amper adaptör kullanmazdım zira üzerinde yazan akım değeri genellikle abartı oluyor,genellikle içini açtığım(tamir için) arızalı adaptörler de(en tanınan markalar dahil) ve hemen hemen hepsinde(meanwell hariç)içerideki güç transistörü veya mosfet'i adaptörün üstünde yazan çıkış akım değerinin yarısı veya dörtte biridir,bu sebeple montajını yaptığım led sistemlerin de çekilen akımın değerinin 2 mislini veren switchmode adaptörleri kullanırım ki verilen garanti sürecinde arıza yapıp sorun çıkarmasın,aynı zamanda kamera sistemlerin de de aynı mantığı kullandığımdan şimdiye kadar hiç bir işim geri dönmedi,kendi düşünceme göre yukarıdaki video da kullanılan 20 amperlik olduğunu iddia eden adaptör parantez içinde kullandığım marka değilse kısa zamanda led'ler de flash yani yanıp sönme başlayacaktır ayrıca ısınan şey tasarruf yapmaz ve fazla akım çekmeye başlar,led'leri soğutucu'suz direkt duvara yapıştırdığınız takdirde ömrü kısa olacaktır,o işe garanti de ben veremezdim açıkçası,şerit led'lerin de soğutulmaya ihtiyacı vardır,boylu boyunca alüminyum soğutucu maliyeti arttıracaktır ama doğru olanda budur kanımca,naçizane fikirlerim'dir bunlar,bilgi amaçlı yazdım eleştiri olarak almayın.
Videolarınızı beğenerek takip ediyorum. Şerit led uygulamalarında da profesyonel bir video bekliyordum merakla açtım ve sonuna kadar izledim. Bahsetmenizi beklediğim bir konu vardı ama ondan çok fazla bahsetmediniz. Konu şu: 5 metrelik rulolar halinde satılan şerit ledlerin ambalajlarında yer alan değere göre ölçüm yaptığım zaman 5 katı bir değer enerji sarf ettiğini belirttiniz ama ben bu bilginin hatalı olduğunu düşünüyorum. Bir örnek ile açıklama yapayım CATA marka 10 çipli şerit ledlerden sürekli kullanıyorum. Üzerinde 14 watt diye bir ibare yer alıyor. (şuan tam emin değilim bakmadım tekrar ama bunu referans olarak alalım) Biz bu 14 wattı 12 volta bölersek 1,16 amper yapıyor. yani burada elde ettiğimiz değer 5 metre şerit ledin toplam harcadığı amper oluyor. Elektrikçiler bunu hep 5 ile çarparak çok yüksek amper değerlerine ihtiyaç olduğunu ifade ediyorlar ama bu bilgi elimdeki multimetre yanlış ölçmüyorsa hatalıdır. Çünkü ben 5 metre şerit ledi trafoya bağlayıp aradan geçen akımı ölçünce 5 metrenin tamamı en fazla 2 amper çekiyor. Hatta o kadar da çekmiyor ama ben 2 amper diyorum. Demek istediğim şerit ledlerin üzerlerinde yer alan watt değeri aksi belirtilmediği taktirde 5 metrenin tamamı için geçerlidir. 15 metre yaptığım uygulamada Ring sisteminini de uyguladığım halde toplam sarfiyat 4 amperi geçmedi. Bu videoda da bahsedilen amper değerlerine ulaşmıyor kısacası. Trafoya güven konusunda söylediklerinize katılıyorum kesinlikle fazla amper almak gerekiyor ama bu konuyu bir videoda ele alıp bizi aydınlatırsanız çok memnun olurum. Emeğinize sağlık. İyi çalışmalar...
@@Usta-Tv Arkadaşın verdiği watt değeri beş metre için geçerliymiş. Siz onu bir metre şerit için baz alıyorsunuz. Etikette güç tüketimi 1 metre için geçerlidir demiyorsa şerit kaç metre ise tamamı için geçerlidir.
@@hakankilic8852 ama bu işte bir terlik var. 5 metre 2 amper çekiyorsa 15 metre 4 amper nasıl çeker? Ampermetrenin kablo iç direnci yüksekse gerilim düşümü olup az çekmesine neden olabilir. Ekipmanlardan emin olup tekrar denemek lazım. 3 çipli led bu kadar az akımla çalışmaz gibi.
@@Usta-Tv ustam LED 10 çipli yeni nesil LEDlerden. Tam olarak 2 amper çekmiyor diye belirttim onun için 15 metreye bu değeri yazdım. Amacım haddimi aşıp sizin gibi değerli ve bilgili ustalara bilgi vermek değil. Sizden ricam bu konuyla ilgili bir video hazırlamanız yönündeydi. Birçok konuyu doğrusu ve yanlışı ile işleyip bizleri aydınlattınız bu zamana kadar. Şimdi söylediğim şey de bu konuda bir video hazırlarsanız yine halk arasında yanlış bilinen bir konuyu açığa çıkarmış olursunuz. Benim kullandığım multimetre piaysada en ucuz olarak satılanlardan. Sizdekiler daha kalitelidir muhakkak. Ama bu hesap işlerinde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum ben.
Estafirullah, herkes düşüncesini söylerse doğruyu bulabiliriz. Bu tarz bir led elimize geçerse yapabiliriz. Eğer bu işlerle uğraşıyorsanız t-tec my68 alabilirsiniz. Fiyatı ve performansı çok güzel. Özellikler buzzer kademesi çok hızlı. Arıza tespiti için çok önemli.
Elinize sağlık ustam ben kendi evime rgb ledi böyle ring bağlamıştım. İlave olarak havuz içine boyasız alüminyum profil döşedim ledi bunun üzerine yapıştırdım. 6 senedir kullanıyorum hiçbir sorun yaşamadım.
Tolga Sarıkaya Kullandığın aliminyum profilin bir fotosunu koyar mısın? Bende soğutma için aliminyum profil kullanacağım. 5050 mi yoksa 5630'luk led mi kullandın?
Selam aleyküm ustam salon ortasında yuvarlak bir asma tavan ışık bandım var, ledin 5 metrelik başlangıç noktasi ile bitişi tırafonun yanına denk geliyor,ledlerde bulunan baştaki ve sondaki artı ve eksi kabloları birleştirip trafoya bağlarsam yanlış bağlantı olurmu şimdiden teşekkürler.
Slm alykm, ustam 5.5×4.5 , salona, gizli ışık bandı yapılacak.adaptörden,şerid ledlerin ,her bir ek yerine ayrı ayrı mı? 0×75 çekelim ,yoksa 0×75 ışık bandı boyunca çekip ek yerlerine dúşüş mü ? Yapalım.
Usta eline sağlık . Kendi evimin salonu için 30 metre şerit led montajı yapacağım. Ledlerin sonlara doğru ışık kaybı olmaması için her 5 metre de bir mi , yoksa 30 metre döşedikten sonra son uçtan adaptöre mi kablo çekmeliyim. Bilgi verirseniz teşekkür ederim
0.75 ek bağlantı yaptığınız kabloyu trafonun hangi kısmına bağladınız teşekkür ederim. biz kendimiz 10 metre yakın bağlantı yaptık ama sonlara doğru enerji kaybı var
ustam emeğine sağlık. Işık bandı yaptırdım içinde aliminyum yuvaya şeritledleri koysam ısınma sorunu ortadan kalkarmı yoksa kısa devreye sebebiyetmi vermiş oluruz. Alçıpan boşluğunamı takayım yoksa.
4 yıldır televizyonumun arkasına monte ettiğim sarı ve beyaz ışık veren, tek çipli, 2835 model 7.5 mt şerit ledi 12 V 2.5A adaptöre her 3.5 mt'de bir geri besleme ile sorunsuz kullanıyordum. Ne olduysa ışığın şiddeti birden bire yarı yarıya düştü. Ledler bağlı değilken 12.88V, ledler bağlıyken 9.36V ölçtüm. Voltajın düşmesine adaptör mü neden oldu? Yoksa yakında adaptör bozulacak mı?
Ustam eline sağlık işçilik harika ama led i taktığınız ( Duvar ) yer led ömrü için uygun değil maalesef. Şerit LED’lerin tam kapasiteli e uzun ömürlü çalışmaları için sağlıklı bir soğutmaya ihtiyaçları vardır. Duvar maalesef bu soğutma işlemini yapmak için yeterli ısı iletimini sağlayamaz LED’lerin ömrünü daha hızlı bitirir. Duvara yapıştırmak yerine led havuzunun içinde LED’lerin montajı için bırakılan alüminyum bir kısım vardır burayı kullanırsanız daha iyi bir soğutma ile çok uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.
Merhaba paylaşımınız için teşekkür ederim. Öncelikle inşaatı biten dairemde, alçıpan uygulaması yapıp alçıpan içine gizli ışık için gerekli 220 Volt kablosunu çekmeyen ustaya selam olsun. Acaba bu durumda elektriği alçıpan içine çekmek için nasıl bir yol izleniyor. İyi Çalışmalar
Ustam elinize emeğinize sağlık videolarınız gerçekten çok faydalı ve bilgilendirici. Size bişey sormak istiyorum bu tarz bir uygulamada şerit ledleri yapıştırmak için kendi yapışkanı dışında bir malzeme kullanıyormusunuz? Örneğin; çift taraflı bant, hızlı yapıştırıcı, sıcak silikon v.s. İşleriniz kolay gelsin.
Lutfen yardım.hi level televizyon aldim.iki sene sonra garantisi bittikten bir ay sonra ekrandaki beyaz renkler morumsu bir hal aldi.ne yapmaliyim ne arizalanmistir.
Ustam trafodaki toprak çıkışını niye kullanmıyoruz. - votlaj bilgisayar güç kaynaklarındaki -12 ve + 12 volt kullanımı gibi mi ? Yoksa toprak niyetine mi kullanılıyor ? PSU yu 24 volt yapacam derken bozdum da geçenlerde. Merak ettim şimdi videoda -V görünce :)
Her 5 metreye ayrı bir takviye mi çıkmak gerekiyor yoksa tek bir takviyeyi her ek yerine parelel mi dağıtacak şekilde tek kablo gibi ama anlatırken her ek yerine ayrı ayrı destek gibi anlatılmış
4 года назад+1
ustam işçilik harika. fakat bir oda içim 14,4X15= 216 watt enerji çok değil mi? bu led aydınlatmalar ekonomik olması gerekmiyor mu?
Teşekkürler, 216 watt ledlerin harcadığı enerji. En iyi ihtimalle %20 adaptör kaybı olsa 259 watt yapar. 4 saatte 1kw enerji tüketimi var fakat her konforun bir bedeli vardır. Bu tip aydınlatmalar gözü hiç yormaz, çok güzel aydınlatması var ama bedeli yüksek.
Hocam ledin nereye yapistirilacagi en muamma sorulardan biri .sizin yaptığınız şekille denedim . güzel oluyor fakat yapıştırdiginiz duvardaki alan iyi parlamiyor .ledleri direk oluga salmayi denedim .ondada güzel ışık verdi hem tavana hemde ledi yapıştirdiginiz noktaya.ama tavan da kesik bir hat oldu .tavana soft bir ışık kayması olmadı .en çok beğendigim ve güçlü ışık veren yapistirdiginiz yerin karşısındaki alın oldu .direk dümdüz ledler tavana bakacak şekilde dizince cidden gen tavana soft bir geçiş oluyor hem yapıştırdiginiz duvar parlıyor bundaki de tek sıkıntı köşeler.ya köşelerde lehimle kablo yaparak dönmek lazım .yada biraz amatör ce köşeye yaklaşınca ledi hafif büküp köşeye yatay girip tekrar düzlemek lazım.en güzel gorynum böyle oldu . varmıdır bı tavsiyeniz
Ledi direkt olarak yatırınca bir süre sonra tozlanıp ışıkta sorunlar oluşuyor. Bu sebepten pek tavsiye etmiyorum. Dönüşlerde yukarı pay bırakıp dönün ama o parçayı bant ile kapatın.
@@Usta-Tv sizinkisi gibi de hala yapmayı düşünüyorum.ama ustalar saolsun alciyi vurmuş boya sürmemiş .parmakla sürünce el beyazliyo .buda yapiskanda sıkıntı yaratabilir . eğer tozlanma silindiginde geçen bir durumsa kalıcı degilse altının da aleminyum oluşundan dolayı soğutma yapar mantığıyla kafama yattı .dönüşlerde yukarı pay bırakın derken tam olarak nasıl .iç köşeye gelince ledi iç koseden döndürüp sonra tekrar rayına oturtmuyayimmi.onun yerine biraz pay bırakıp yan yatırıp yuvarlak yapıp sonra gerimi düzelteyim.bu arada bu saatte cevap beklemiyodum ustam helal olsun :)
Ustam emeğine sağlık. Size bir sorum var bende 5 metre şerit LED var çalışma masamın üzerine cekecen lakin bende sizde ki trafo dan yok .12 volt 2 amperlik bir adaptörle çalışıyor ama sürekli yanınca adaptore zarar verirmi
Hocam şu devirde marka işi biraz sıkıntı çünkü fason üretim çok fazla. Ledleri alırken kontrol edebilirsimiz. Pcb yolları kalın, çift taraflı yol, kaliteli parlak lehimler olmalı.
@@Usta-Tv Çok enteresan, aklıma hiç gelmeyen bir öneride bulundunuz. Salonu halen eski tip ince 18 tane florasanla aydınlatıyorum. Çok yüklü elektrik parası ödüyorum. 1 florasan kaç W'lık ışık verir? Led ampul alırsam kaç W ışık verir? Kaç tane almalıyım?
@@Usta-TvFloresan led maliyeti, 3 çipli (4040) şerit led sistemine (trafolar dahil) göre daha fazla mı olur? Amacım hem daha parlak aydınlatma, hemde elektrik sarfiyatını düşürmek olacak.
Gizli aydınlarma ile maalesef ucuza aydınlanmanın yolu yok. Sadece eski sisteme göre biraz daha tasarruflu olacaktır. En tasarruflu ve nispeten konforlu yöntem; lambaları tavana bakan avize. Avize ile bir odayı 30 watt ile aydınlatırken bu iş gizli led aydınlatmayla 300 watta kadar çıkabilir.
Ustam elinize sağlık güzel bir bilgilendirme yaptınız ama ledi alçıpana yapıştırıyorsunuz ya bir zamandan sonra o led ısınıp kendini bırakıyor buna bi çözümünüz varmı
Çok teşekkürler, yıllardır şerit led çekeriz hiç düşen olmadı. Yapıştırılacak yüzey temiz olmalı. Hava sıcak olmalı, değilse led çalıştırılıp ısıtılıp yapışkanın yumuşaması sağlanmalı ve yapıştırılacak zemin fön makinesiyle ısıtılmalı. Her zaman için paketinden yeni açılmış led kullanılmalı. Bu şartlar sağlanırsa asla düşmez.
Sayın ustam 6.55 teki bağlantı şemasının alttaki kısmında hata var sanırım. + uç - ye, - uç ta + ya bağlanmış. En alt kanal şerit lesin en sağ ve en solunda artı(+) ama trafoda gelen kırmızı artı kablo şerit ledşn üstüne yani eksi uca bağlanmış. Ben yanlış anladım?
HOCAM ZAMANLA ISIYA BAĞLI OLARAK ŞERİT LEDLER GİDEBİLİYOR METRAJ ARTINCA BEN BİR 0,75 TTR DOLAŞTIRIYORUM KENDİME YAPARSAM VE 3-5 METREDE BİR PARALEL ATIYORUM BÖYLE AKIM KOLAY YOLU İZLEDİĞİNDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLUYOR. RİNG ÇOK ÖNEMLİ AYRICA :D BİLGİLER İÇİN YENİ BAŞLAYANLARA YARARLI.
Teşekkür ederiz. Evet sizin dediğiniz gibi 0,75 kablo ile desteklemek önemli ama ışığın eşit dağılması ve 0,75 kablo üzerine de az akım düşmesi için ring önemli
Ustam başarılar aynı sizin böyle bağlantı yaptığınız gibi odamda led kullanmaktayım anahtardan kapattığımda 1-2 kez göz kırptıktan sonra kapanmaktadır ne yapabilirim 🤔
Ustam lüks için iyi hoşta tasarruflu olduğunu pek düşünmüyorum, öncelikle sorum olacak ev için kullandığımız normal sayaçlar elektrik faturası nasıl hesaplanıyor yani sayacta önemli olan watt mı ? Yoksa amper mi ? Hangisiyle katsayı çarpılıyor ? Gelelim tasarruf konusuna bizim oturma odasını 4 tane 6 w lık LED ampul çok iyi aydınlatıyor 4*6=24 w eder oda 24 / 220 den 0,109 amper çeker. Gelelim şerit LED e üç çipliyi geçiyorum 3 katı yakıyor o yüzden tek çipliyi hesaplayacam. Tam 10 metrelik oda için metresi 0.4 amperlik şerit LED için 4 ampr çekiyor ee burdan 4*12 = 48 w ediyor. Yani şerit LED ampulün iki katı watt kullanıyor neresi tasarruf ?
Gizli aydınlatma hiç bir zaman tasarruflu olmadı olamazda. 3 çipli kaliteli şerit led 14 watt civarı enerji tüketir. Kalitesizler 10- 12 watt civarı. Hadi diyelim ki ortalama 12 watt. 20 metre şerit led kullanılan bir yer 12 wattan 240 watt tüketim yapar. %20kayıp ile çalışsa 280 watt civarı tüketim yapar.
Merhabalar öncelikle Ben bu tarz işlerde her 10 mt ye ayrı bir trafo bağlıyorum. 2 ledin ucunu paralel bağlayıp trafoya giriyorum. Ring dediğimiz olay ledin ömrünü kısaltıyor. 12 voltu hiç bir şekilde uzatmıyorum. Trafo çıkışını direk led e girmeyi tercih ediyorum. (şerit ledin kendi kablosunu da kullanmanızı tavsiye etmem 1.5luk nyaf lehimlemek daha sağlıklı, müşteri farkını verirse ledin altına alüminyum bant dönüp ledi ona yapıştırıyorum.)
Atıyorum 30mt şerit led çekilecek bir salon var. Biz şimdi 30 metre ledi uc uca bağlayıp 2 ucundan trafoya girdiğimiz zaman min 12v40a bir trafo kullanmamız gerekiyor. Şimdi bu 40a yükün yarısı bir uca yarısı bir uca biniyor.
@@ismailyigit4009 işte bu yüzden destekli ring sistemini anlattık zaten. Bizim yaptığımız sistemde her 2.5 metrede bir enerji beslemesi oluyor. Gerilim düşümü olmadığı için uzun yıllar dayanıyor.
Tavana let bağladım ama ampulle beraber yanıp yanıp sönüyorlar ilk tuşa basınca ikinci tuşa basınca sadece ampul yanıyor nasıl çözebilirim yardımcı olursanız sevinirim
İyi günler hayırlı işler ustalarım. Okulumuz idare odalarında asma tavan içine döşenmiş şerit led aydınlatmalar var. Oda büyüklüğüne göre metre uzunlukları değişiyor. Örneğin odanın birinde yaklaşık 40 metre şerit led var. İki adet 20.5 amperlik trafo kullanılmış. ancak led ışıklar açılınca trafolardan rahatsız edici şekilde uğultu şeklinde ses geliyor. Bu durum her odanın şerit led aydınlatmasında var. Hatta 10m olan şerit led için 16.5 a trafo kullanılmış ama onda da aynı ses geliyor. Sorun ne olabilir diye size sormak istedim. Tecrübe ve bilgilerinizle çözüm bulabileceğiniz umuduyla şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, normalde kaliteli 3 çipli şerit led metre başına 1,2 amper çeker. Metre uzadıkça bizim yaptığımız gibi her 5 metrede bir 0.75 kabloyla enerjiye destek verilmeli. Eğer desteklenmezse trafoya uzak noktalar daha az yanar ve kısa zamanda ledlerin rengi değişir. Normalde 40metre led 1,2 amperden 48 amper akım çekmeli. Hadi diyelim ki desteksiz çekildi ve 40 ampere yakın çekiyor. Güç kaynakları aşırı derecede ısınıp trafoları ses yapmaya başlıyor. Yapılması gereken; eğer tek noktadan beslenmişse 50-60 amper güç kaynağı almanız, 2 noktadan beslenmişse 2 adet 25-30 amper arası güç kaynağı alıp sisteme bağlamanız. Güç kaynaklarının markası "meanwell" olmalı. Maalesef ucuz malzeme eninde sonunda daha pahalıya patlıyor.
usta ben hareket sensörü aldım kısa bir zamanda bozuldu lamba yanıb sönüyor hareket sensörünü söküb içinde 35volt 100 farat kapasitör değiştim fark oldu işık yandı amma 10 saniyede sönüyor tezden yanılı duruyor hiç sönmüyör zahmet olmasa ona uyğun video çekesiz
ustam merhaba. komşumuzun gizli led aydınlatması yanmıyor. Adaptör arızalı diye düşündüm baktığımda faz ve nötr ters bağlanmış. Düzelttim yandı. Yalnız bir kaç gün sonra tekrar sönmüş şuan yanmıyor. sebebi nedir acaba? Adaptör arızalı olabilir mi? Ayrıca duvarda elektrik olduğunu söylüyorlar. Duvara dokundukları zaman çıtır çıtır ses geldiğini söylüyorlar sebep nedir? Teşekkür ederim
Yanıtlarsanız çok memnun olurum. Şimdi tam emin olamadığım iki durum var 1-) Şerit ledi alçıpana döşedik. Şerit ledin iki ucu var. Bu iki ucu birden mi trafoya bağlıyoruz? Yani ledlerle kapalı bir devre mi oluşturuyoruz ? 2-) Ek kablo çekerek destekleyelim demişsiniz. Bunda da direkt trafodan çektiğimiz kablolaları ,ek yerlerine bağlıyoruz değil mi ?
Tüm ledleri birbirine bağlayıp tek parça haline dönüştürün. trafodan ilk ve son parçaya enerji verip trafoya bağlayın. Trafonun çıkışından aldığınız ek kablo ile her led parçasının ek yerinden destekleyin sonra tekrar trafoya giriş yapın.
Ahmet bey merhaba, kendi evime led ve spot ışıklandırma yapacağım sizden ricam piyasadakilerden hangi markayı tavsiye edersiniz? Mümkünse serit led, trafosu ve spot için ayri ayri belirtirseniz memnun olurum.
ÖNEMLİ, Yapacak arkadaşlar uzun süreli kullanımda ledler ısınır duvarı sarartır ve ledler bir süre sonra bozulur, bu durumu önlemek için şerit ledlere uygun boyutta sanayiden aluminyum profil satan yerlerden alüminyum U profil alıp ledleri U profilin içine yapıştırmanızı tavsiye ederim. 5 yıldır kullanıyorum, bir sefer bozulmadı çünkü ısınmıyor. Diğer türlü uzun süreli kullanımda 3 ayda 6 ayda led değiştirmek zorunda kalırsınız, her değiştirdiğinizde diğer ledler ile renk sorunu yaşarsınız. Sonradan maliyet, iş gücü, zaman kaybı olmaması için bu şarttır. Geçen yaz yani 2019 ağustos da 6metre 1cm alüminyum U profil 15tl idi. Plâstik kapak da var bunlara göre ama asma tavanda ledler görülmeyeceği ve lümen değerinin düşmemesi için plastik kapağa bence gerek yok. Iyi çalışmalar. Yayıncıya teşekkürler.
@@ertugrulozal381 alüminyum profil satan yerlere serit led için deyin, ölçü 10x5x5mm diye hatırlıyorum. Serit ledin kendi yapışkanlı yeterli olmadığı yerlerde hızlı yapıştırıcı kullanabilirsiniz
@@mehmetefe2371 Bilgi için teşekkürler. Bir sorum daha olacak. Aluminyum profili tavandaki kartonpiyerin tabanına mı (bendeki asma tavan değil) yoksa iç tarafına mı sabitleyeyim? hizliresim.com/H69sq1
@@ertugrulozal381 doğru mu anladım bilmiyorum ama ışığı tavana doğru verirseniz, tavan düzgün değilse dalga dalga görünüyor, size bakacak şekilde verirseniz kamaşma olur, ışık gözünüzü alır, yerine göre deneyip kendiniz karar verin bence.
20 metrelik LED döserken ,ekstra kablo çekmeye .... 10 metresini trafonun sağından 10 metresini trafonun solundan her iki ucunda trafoya bağlandıktan sonra gerek varmı
Ustam videoyu durdurup yorum yapma ihtiyacı duydum o ledi sökerken ortada durdun bütün dairenin ledini çekerek söktün ben söksem en az beş kez kopardı😂😂
Eski ledi sökerken çamaşır ipi çekmenizi doğru bulmadığımı belirtmeliyim. Her ne olursa olsun eski malzemeleri kullanacak bir yer mutlaka bulunacaktır. Öyle yada böyle alınmış bir milli serveti değerlendirme videoları yaparken lütfen daha dikkatli davranınız çünkü yaptıklarınızı örnek alanlar mutlaka olacaktır.
Eski ledi takan vatandaş kötü işçilik yüzünden maalesef ledlerin ışık şiddetlerinin yarıya düşüp renklerinin yeşile dönmesine neden olmuş. Bu ledi başka bir yerde kullanabilmek için çift taraflı banda ihtiyaç var. Led kadar pahalı olacaktır. Led çiplerini kullanalım desek onlarda zaten bozulmuş durumda. Elimizdekiyle maalesef bir proje yapılamaz. Ayrıca ledleri bu şekilde değilde 90 derece açı ile çekerseniz boyayı da kaldıracaktır. Nereden baksanız zarar. Bazen vazgeçmek en doğrusudur.
Adamlar meslek öğretiyor, bravo.
Ustaların ustası değerli hocam ellerine sağlık, sizden öğreneceğimiz çok ders var, hep var olun, sağlıcakla kalın.
Derslerine çalışmayı ihmâl etme.gayretli bir ögrenci ol.
:))
Çok teşekkürler, sağlıklı mutlu günler dileriz.
Adamsın bir ustadan iş öğrenmek mesele zaten işi iş yapan püf noktası . Eski ustalar bir iş öğretene kadar bin dereden su getirirlerdi
Abi yaptığınız her işte kaliteli işçilik var
Paylaşımlarınız çok değerli acemi olduğumuz işlerde Usta tv sayesinde ustalaşıyoruz. Emeğinize sağlık.
Bu kadar kaliteli bilgi ancak sizin kanalınız da bulunur. Emeğinize sağlık dopdolu bir video.
Çok teşekkürler, bu güzel yorumu yazan elleriniz dert görmesin.
Eline sağlık Ustam çok güzel olmuş şu an sizden çok iyi şeyler öğrendiğim için size teşekkür ediyorum
Değerli yorumunuz için biz teşekkür ederiz 🙏
Mütiş💖 şemayı gösterene kadar ne dediğinizi anlamamıştım👍
Elinize sağlık,böyle güzel videolar paylaşarak aklınızın zekatını veriyorsunuz.Allah razı olsun
usta sen sus dövmen konuşuyor zaten :)) kralsın allaha emanet
Elbise sağlık guzel bir video olmuş daha önce yapdigim hatayı burda öğrendim Teşekürler
Çok teşekkür ederiz
USTAM HAYIRLI YAYINLAR ÇOK GÜZEL VİDEO VE BİLGİLER BU ARADA BAYRAMINIZ MUBAREK OLSUN
Teşekkürler, iyi seyirler.
Yine bilgilendirici güzel bir video hazırlamışın kardeşim emeğine sağlık...cansın can.
Teşekkür ederiz sizler de öyle hem de kralsınız
Ustalar elinize sağlık 👏👏
Hem kaliteli hem neşelisiniz 👍😀
Teşekkür ederiz 🙏
Süpersiniz kusursuz işçilik resmen
Çok teşekkürler.
Biz teşekkür ederiz ustalarım hayırlı işler bol kazançlarınız olsun bayramınız mübarek olsun
Herzamanki gibi Süper, vallaha Söylencek Söz Yok
Ahmet ustam diline sağlık senin sayende vavyen anahtar ve sigorta dizilimi gibi bir çok şeyi sayende öğrendim en önemlisi de ip kamera sistemi yalnız bu ring kısmını çözemedim semada dönüşlerde artı ve eksiler yer degistirmis bunu bir daha açıklarsanız sevinirim sağlıcakla ve sevgiyle kal tüm bilgileriniz için teşekkürler tüm videolarını kaydediyorum gerektiğinde basvuruyorum
Öncelikle işçiliğiniz tebrik ediyorum ucuz malzeme ve kötü işçilik her daim görüyoruz.Ayrıca perakende elektronik tedarikçisiyiz şu ring bağlantısını bir türlü öğretemedik.
Ustam yine bilgilendirici bir video olmuş, teşekkürler.
selamlar,kanalınızı ve hazırladığınız video'ları ilgiyle izliyorum,bu da güzel ve açıklayıcı bir video ancak elektronik teknisyeni olarak şunu da belirteyim tecrübelerime dayanarak ve o adaptörleri de zaman zaman tamir ettiğimden,18 Amper çekilen bir sisteme 20 Amper adaptör kullanmazdım zira üzerinde yazan akım değeri genellikle abartı oluyor,genellikle içini açtığım(tamir için) arızalı adaptörler de(en tanınan markalar dahil) ve hemen hemen hepsinde(meanwell hariç)içerideki güç transistörü veya mosfet'i adaptörün üstünde yazan çıkış akım değerinin yarısı veya dörtte biridir,bu sebeple montajını yaptığım led sistemlerin de çekilen akımın değerinin 2 mislini veren switchmode adaptörleri kullanırım ki verilen garanti sürecinde arıza yapıp sorun çıkarmasın,aynı zamanda kamera sistemlerin de de aynı mantığı kullandığımdan şimdiye kadar hiç bir işim geri dönmedi,kendi düşünceme göre yukarıdaki video da kullanılan 20 amperlik olduğunu iddia eden adaptör parantez içinde kullandığım marka değilse kısa zamanda led'ler de flash yani yanıp sönme başlayacaktır ayrıca ısınan şey tasarruf yapmaz ve fazla akım çekmeye başlar,led'leri soğutucu'suz direkt duvara yapıştırdığınız takdirde ömrü kısa olacaktır,o işe garanti de ben veremezdim açıkçası,şerit led'lerin de soğutulmaya ihtiyacı vardır,boylu boyunca alüminyum soğutucu maliyeti arttıracaktır ama doğru olanda budur kanımca,naçizane fikirlerim'dir bunlar,bilgi amaçlı yazdım eleştiri olarak almayın.
Bu güzel video için teşekkür ederim. Çok güzel olmuş.
Çok teşekkürler, bu güzel yorumları yazan elleriniz dert görmesin.
Videolarınızı beğenerek takip ediyorum. Şerit led uygulamalarında da profesyonel bir video bekliyordum merakla açtım ve sonuna kadar izledim. Bahsetmenizi beklediğim bir konu vardı ama ondan çok fazla bahsetmediniz. Konu şu: 5 metrelik rulolar halinde satılan şerit ledlerin ambalajlarında yer alan değere göre ölçüm yaptığım zaman 5 katı bir değer enerji sarf ettiğini belirttiniz ama ben bu bilginin hatalı olduğunu düşünüyorum. Bir örnek ile açıklama yapayım CATA marka 10 çipli şerit ledlerden sürekli kullanıyorum. Üzerinde 14 watt diye bir ibare yer alıyor. (şuan tam emin değilim bakmadım tekrar ama bunu referans olarak alalım) Biz bu 14 wattı 12 volta bölersek 1,16 amper yapıyor. yani burada elde ettiğimiz değer 5 metre şerit ledin toplam harcadığı amper oluyor. Elektrikçiler bunu hep 5 ile çarparak çok yüksek amper değerlerine ihtiyaç olduğunu ifade ediyorlar ama bu bilgi elimdeki multimetre yanlış ölçmüyorsa hatalıdır. Çünkü ben 5 metre şerit ledi trafoya bağlayıp aradan geçen akımı ölçünce 5 metrenin tamamı en fazla 2 amper çekiyor. Hatta o kadar da çekmiyor ama ben 2 amper diyorum. Demek istediğim şerit ledlerin üzerlerinde yer alan watt değeri aksi belirtilmediği taktirde 5 metrenin tamamı için geçerlidir. 15 metre yaptığım uygulamada Ring sisteminini de uyguladığım halde toplam sarfiyat 4 amperi geçmedi. Bu videoda da bahsedilen amper değerlerine ulaşmıyor kısacası. Trafoya güven konusunda söylediklerinize katılıyorum kesinlikle fazla amper almak gerekiyor ama bu konuyu bir videoda ele alıp bizi aydınlatırsanız çok memnun olurum.
Emeğinize sağlık. İyi çalışmalar...
Teşekkürler, muhtemelen ölçü aletiniz arızalı. Metresi 14 watt olan ledin 5 metresi 70 watt çeker. Hesap ortada.
@@Usta-Tv Arkadaşın verdiği watt değeri beş metre için geçerliymiş. Siz onu bir metre şerit için baz alıyorsunuz. Etikette güç tüketimi 1 metre için geçerlidir demiyorsa şerit kaç metre ise tamamı için geçerlidir.
@@hakankilic8852 ama bu işte bir terlik var. 5 metre 2 amper çekiyorsa 15 metre 4 amper nasıl çeker? Ampermetrenin kablo iç direnci yüksekse gerilim düşümü olup az çekmesine neden olabilir. Ekipmanlardan emin olup tekrar denemek lazım. 3 çipli led bu kadar az akımla çalışmaz gibi.
@@Usta-Tv ustam LED 10 çipli yeni nesil LEDlerden. Tam olarak 2 amper çekmiyor diye belirttim onun için 15 metreye bu değeri yazdım. Amacım haddimi aşıp sizin gibi değerli ve bilgili ustalara bilgi vermek değil. Sizden ricam bu konuyla ilgili bir video hazırlamanız yönündeydi. Birçok konuyu doğrusu ve yanlışı ile işleyip bizleri aydınlattınız bu zamana kadar. Şimdi söylediğim şey de bu konuda bir video hazırlarsanız yine halk arasında yanlış bilinen bir konuyu açığa çıkarmış olursunuz. Benim kullandığım multimetre piaysada en ucuz olarak satılanlardan. Sizdekiler daha kalitelidir muhakkak. Ama bu hesap işlerinde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum ben.
Estafirullah, herkes düşüncesini söylerse doğruyu bulabiliriz. Bu tarz bir led elimize geçerse yapabiliriz. Eğer bu işlerle uğraşıyorsanız t-tec my68 alabilirsiniz. Fiyatı ve performansı çok güzel. Özellikler buzzer kademesi çok hızlı. Arıza tespiti için çok önemli.
Spot Gizli Işık Derken Yakında Birde Barisol Tavan da Gelir Herhalde :D Ellerinize Sağlık Ustalar.
Fırsat olursa onu da yaparız
Çok güzel anlatım .. Teşekkür ederiz usta..
Cidden tam anlamıyla öğrenmiş oldum teşekkürler
Elinize sağlık çok güzel olmuş. Yalnız 226w çıkıyor, tasarruflu ampülün 10w olduğunu varsayarsak enerji tüketimi çok fazla
Teşekkürler, maalesef her güzelin bir kusuru vardır dedikleri olay. Neredeyse 4 saatte 1kw enerjiyi harcıyor.
ustam süpersiniz. benim evdee böyle şeyleri deneyebiliriz .Aklınızda olsun :)
😀
Çok teşekkür ederiz ustam tam ihtiyacım olan video idi elinize emeğinize sağlık
Elinize sağlık. Güzel olmuş
Elinize sağlık ustam ben kendi evime rgb ledi böyle ring bağlamıştım. İlave olarak havuz içine boyasız alüminyum profil döşedim ledi bunun üzerine yapıştırdım. 6 senedir kullanıyorum hiçbir sorun
yaşamadım.
Profile bantlamanızın sebebi ledin soğumasını hızlandırmak mı
FUR KAN evet
Tolga Sarıkaya Kullandığın aliminyum profilin bir fotosunu koyar mısın? Bende soğutma için aliminyum profil kullanacağım. 5050 mi yoksa 5630'luk led mi kullandın?
@@ertugrulozal381 Merhaba kullandığım led 5050, buradan foto atamıyorum ama 20mm ye 50mm bir profil kullandım.
Selam aleyküm ustam salon ortasında yuvarlak bir asma tavan ışık bandım var, ledin 5 metrelik başlangıç noktasi ile bitişi tırafonun yanına denk geliyor,ledlerde bulunan baştaki ve sondaki artı ve eksi kabloları birleştirip trafoya bağlarsam yanlış bağlantı olurmu şimdiden teşekkürler.
Slm alykm, ustam
5.5×4.5 , salona, gizli ışık bandı yapılacak.adaptörden,şerid ledlerin ,her bir ek yerine ayrı ayrı mı? 0×75 çekelim ,yoksa 0×75 ışık bandı boyunca çekip ek yerlerine dúşüş mü ? Yapalım.
Üç renkli ledlerin bağlantısı hakkinda da bir video yaparsanız memnun oluruz.
Usta eline sağlık . Kendi evimin salonu için 30 metre şerit led montajı yapacağım. Ledlerin sonlara doğru ışık kaybı olmaması için her 5 metre de bir mi , yoksa 30 metre döşedikten sonra son uçtan adaptöre mi kablo çekmeliyim. Bilgi verirseniz teşekkür ederim
0.75 ek bağlantı yaptığınız kabloyu trafonun hangi kısmına bağladınız teşekkür ederim. biz kendimiz 10 metre yakın bağlantı yaptık ama sonlara doğru enerji kaybı var
Yine açıklayıcı bir video. Aklıma şöyle birsey geldi. Desteklenmiş ring yerine her 5 metre için ayrı trafo koysak aynı şey olur mu acaba ?
elinize sağlık cok güzel olmus
Eline saglik ustam
Hocam trafo ve ledlerin markası nedir
Usta merhaba kullandığınız LED ve trafo markası nedir nereden aldınız yazarmisiniz
İkisini de hatırlamıyorum. İyi trafo istiyırsanız meanwell alın.
temiz bilinçli iş tebrikler
Teşekkür ederiz 🙏
Ellerinize sağlık ustamm
Çok teşekkürler
Abi 10 metre ledi var. İlk baslangic trafo giris yapsam 5 metre sonra ek yerine kablo ceksem ve son noktasini gene trafo girsem nasi olur
çok güzel olmuş...teşekkür ederiz...
ustam emeğine sağlık. Işık bandı yaptırdım içinde aliminyum yuvaya şeritledleri koysam ısınma sorunu ortadan kalkarmı yoksa kısa devreye sebebiyetmi vermiş oluruz. Alçıpan boşluğunamı takayım yoksa.
Ring sistemi kullanırsanız ısınma sorunu ortadan kalkar. Bizim taktığımız gibi aynı yere takarsanız daha az enerji ile daha çok aydınlatma olur.
Ledler Yapıştırma İle ne kadar sağlıklı oluyor? düşmez mi 3 5 güne?
4 yıldır televizyonumun arkasına monte ettiğim sarı ve beyaz ışık veren, tek çipli, 2835 model 7.5 mt şerit ledi 12 V 2.5A adaptöre
her 3.5 mt'de bir geri besleme ile sorunsuz kullanıyordum. Ne olduysa ışığın şiddeti birden bire yarı yarıya düştü.
Ledler bağlı değilken 12.88V, ledler bağlıyken 9.36V ölçtüm. Voltajın düşmesine adaptör mü neden oldu? Yoksa yakında adaptör bozulacak mı?
Adaptörün kondansatörleri arızalanmış olabilir.
Hocam bu 0.75 kabloyu çekmedeki amaç nedir onu yazarsanız sevinirim. Bide ledlerin her iki tarafını mı adaptöre bağladınız onuda anlayamadım
Usta bir soru sora bilir miyim? Led şeridi duvar yerine alçınanın arkadın yapıştırsak olur mu
Olur fakat aydınlatma özelliği düşer
Kısaca, her beş metre şerit led için adaptörden çıkış alacağız diyebilir miyiz?
Denilebilir, bu şekilde bağlantı yapıldığında kablo 2,5 metre bir bağlantı yapılmış gibi olur.
bu sisteme birde ups takılıp anahtar açıksa elektrik kesintilerinde otomatik çalışır şekilde yapılan bir video bekliyoruz.
Ustam eline sağlık işçilik harika ama led i taktığınız ( Duvar ) yer led ömrü için uygun değil maalesef. Şerit LED’lerin tam kapasiteli e uzun ömürlü çalışmaları için sağlıklı bir soğutmaya ihtiyaçları vardır. Duvar maalesef bu soğutma işlemini yapmak için yeterli ısı iletimini sağlayamaz LED’lerin ömrünü daha hızlı bitirir. Duvara yapıştırmak yerine led havuzunun içinde LED’lerin montajı için bırakılan alüminyum bir kısım vardır burayı kullanırsanız daha iyi bir soğutma ile çok uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.
Eskisine göre çok çok iyi oldu
Merhaba paylaşımınız için teşekkür ederim.
Öncelikle inşaatı biten dairemde, alçıpan uygulaması yapıp alçıpan içine gizli ışık için gerekli 220 Volt kablosunu çekmeyen ustaya selam olsun. Acaba bu durumda elektriği alçıpan içine çekmek için nasıl bir yol izleniyor. İyi Çalışmalar
Ustam elinize emeğinize sağlık videolarınız gerçekten çok faydalı ve bilgilendirici. Size bişey sormak istiyorum bu tarz bir uygulamada şerit ledleri yapıştırmak için kendi yapışkanı dışında bir malzeme kullanıyormusunuz? Örneğin; çift taraflı bant, hızlı yapıştırıcı, sıcak silikon v.s. İşleriniz kolay gelsin.
Lutfen yardım.hi level televizyon aldim.iki sene sonra garantisi bittikten bir ay sonra ekrandaki beyaz renkler morumsu bir hal aldi.ne yapmaliyim ne arizalanmistir.
Ustam trafodaki toprak çıkışını niye kullanmıyoruz. - votlaj bilgisayar güç kaynaklarındaki -12 ve + 12 volt kullanımı gibi mi ? Yoksa toprak niyetine mi kullanılıyor ? PSU yu 24 volt yapacam derken bozdum da geçenlerde. Merak ettim şimdi videoda -V görünce :)
Ustam diyelim ki elimizde 2 adet led trafosu var.Bunların çıkışlarını trafolarını paralel bağlasak sıkıntı olur mu
Gerişimlerini birebir ayarlayıp bağlamanız gerekli.
Her 5 metreye ayrı bir takviye mi çıkmak gerekiyor yoksa tek bir takviyeyi her ek yerine parelel mi dağıtacak şekilde tek kablo gibi ama anlatırken her ek yerine ayrı ayrı destek gibi anlatılmış
ustam işçilik harika. fakat bir oda içim 14,4X15= 216 watt enerji çok değil mi? bu led aydınlatmalar ekonomik olması gerekmiyor mu?
Teşekkürler, 216 watt ledlerin harcadığı enerji. En iyi ihtimalle %20 adaptör kaybı olsa 259 watt yapar. 4 saatte 1kw enerji tüketimi var fakat her konforun bir bedeli vardır. Bu tip aydınlatmalar gözü hiç yormaz, çok güzel aydınlatması var ama bedeli yüksek.
Hocam ledin nereye yapistirilacagi en muamma sorulardan biri .sizin yaptığınız şekille denedim . güzel oluyor fakat yapıştırdiginiz duvardaki alan iyi parlamiyor .ledleri direk oluga salmayi denedim .ondada güzel ışık verdi hem tavana hemde ledi yapıştirdiginiz noktaya.ama tavan da kesik bir hat oldu .tavana soft bir ışık kayması olmadı .en çok beğendigim ve güçlü ışık veren yapistirdiginiz yerin karşısındaki alın oldu .direk dümdüz ledler tavana bakacak şekilde dizince cidden gen tavana soft bir geçiş oluyor hem yapıştırdiginiz duvar parlıyor bundaki de tek sıkıntı köşeler.ya köşelerde lehimle kablo yaparak dönmek lazım .yada biraz amatör ce köşeye yaklaşınca ledi hafif büküp köşeye yatay girip tekrar düzlemek lazım.en güzel gorynum böyle oldu . varmıdır bı tavsiyeniz
Ledi direkt olarak yatırınca bir süre sonra tozlanıp ışıkta sorunlar oluşuyor. Bu sebepten pek tavsiye etmiyorum. Dönüşlerde yukarı pay bırakıp dönün ama o parçayı bant ile kapatın.
@@Usta-Tv sizinkisi gibi de hala yapmayı düşünüyorum.ama ustalar saolsun alciyi vurmuş boya sürmemiş .parmakla sürünce el beyazliyo .buda yapiskanda sıkıntı yaratabilir . eğer tozlanma silindiginde geçen bir durumsa kalıcı degilse altının da aleminyum oluşundan dolayı soğutma yapar mantığıyla kafama yattı .dönüşlerde yukarı pay bırakın derken tam olarak nasıl .iç köşeye gelince ledi iç koseden döndürüp sonra tekrar rayına oturtmuyayimmi.onun yerine biraz pay bırakıp yan yatırıp yuvarlak yapıp sonra gerimi düzelteyim.bu arada bu saatte cevap beklemiyodum ustam helal olsun :)
İkinci dediğiniz gibi olur.
TEBRİKLER, LED 3 MÜ YOKSA TEK ÇİPLİMİ ?
Çok teşekkürler, 3 çipli kullandık
bu serit ledlerip dimmer lisi var mi acilip kisilan
Kumandalı olur derseniz var.
Ustam emeğine sağlık. Size bir sorum var bende 5 metre şerit LED var çalışma masamın üzerine cekecen lakin bende sizde ki trafo dan yok .12 volt 2 amperlik bir adaptörle çalışıyor ama sürekli yanınca adaptore zarar verirmi
Teşekkürler, Çalışma masanıza 1 metre yeterli. Metresi 14 watt olsa bile yeterli gelir.
Ustam mesela salonda avize iptal edilerek odanın tamamına gizli Led ışık uygulamak istiyorum ışık şiddetinin yüksek olmasını nasıl sağlarız
Ledleri havuzun içine bakacak şekilde montaj yapmanız gerekir. Elektrik tüketiminizin 10 katına çıkacağınıda unutmamak gerekir.
Sağolun ilk defa anladım
Şerit ledin sondaki artı eksisini de trafoya bağlasak ne olur ?
Süper olur.
@@Usta-Tv kısa devre yapmaz yani, bir nevi destek kablosu çekmiş gibi olur mu acaba. Yanlış bişey yapıp da ledleri yakmak istemiyorum :)
Kesinlikle sorun olmaz
Ustam ellerine sağlık, hangi marka led şerit tavsiye edersiniz bu konuda yardımcı olursaniz sevinirim.
Hocam şu devirde marka işi biraz sıkıntı çünkü fason üretim çok fazla. Ledleri alırken kontrol edebilirsimiz. Pcb yolları kalın, çift taraflı yol, kaliteli parlak lehimler olmalı.
Merhaba, Salonum 3x8 mt. Mevcut aydınlatmayı (floresan) 3 anahtarla kapatıp açıyorum. 1. anahtar 3mt'lik lambaları, 2. anahtar soldaki 8 mt'lik lambaları, 3. anahtar da sağdaki 8mt'lik lambaları açıp kapatıyor. 2x20A'lik trafo kullanmayı planlıyorum. Bu durumda aydınlatmayı 3 anahtara nasıl paylaştıracağım? Yoksa 3 trafo mu kullanmam gerekecek?
Merhaba, florasan ampul tipinde led kullanarak işi çok basit bir şekilde çözebilirsiniz.
@@Usta-Tv Çok enteresan, aklıma hiç gelmeyen bir öneride bulundunuz. Salonu halen eski tip ince 18 tane florasanla aydınlatıyorum. Çok yüklü elektrik parası ödüyorum. 1 florasan kaç W'lık ışık verir? Led ampul alırsam kaç W ışık verir? Kaç tane almalıyım?
Aynı sayıda ve boyda florasan kullanarak sorun çözülür. Güç olarak sizin ampullerin yarısı kadar olması yeterli
@@Usta-TvFloresan led maliyeti, 3 çipli (4040) şerit led sistemine (trafolar dahil) göre daha fazla mı olur? Amacım hem daha parlak aydınlatma, hemde elektrik sarfiyatını düşürmek olacak.
Gizli aydınlarma ile maalesef ucuza aydınlanmanın yolu yok. Sadece eski sisteme göre biraz daha tasarruflu olacaktır. En tasarruflu ve nispeten konforlu yöntem; lambaları tavana bakan avize. Avize ile bir odayı 30 watt ile aydınlatırken bu iş gizli led aydınlatmayla 300 watta kadar çıkabilir.
Ustam elinize sağlık güzel bir bilgilendirme yaptınız ama ledi alçıpana yapıştırıyorsunuz ya bir zamandan sonra o led ısınıp kendini bırakıyor buna bi çözümünüz varmı
Çok teşekkürler, yıllardır şerit led çekeriz hiç düşen olmadı. Yapıştırılacak yüzey temiz olmalı. Hava sıcak olmalı, değilse led çalıştırılıp ısıtılıp yapışkanın yumuşaması sağlanmalı ve yapıştırılacak zemin fön makinesiyle ısıtılmalı. Her zaman için paketinden yeni açılmış led kullanılmalı. Bu şartlar sağlanırsa asla düşmez.
Usta Tv çok teşekürler ustam
peki çakışma olmazmı aynı lede iki defa 12 volt veriyorsunz güzel video ona lafım yokda bilmediğimiz den
Çakışma olmaz, aksine ledin ömrünü uzatırsınız.
@@Usta-Tv ustam en son bitişte ledin son uçlarını tekrar adaptöre mi girdin?
Evet, zaten loop mantığı oradan geliyor.
@@Usta-Tv bilgiler için çok tşk. Ustam
Sayın ustam 6.55 teki bağlantı şemasının alttaki kısmında hata var sanırım. + uç - ye, - uç ta + ya bağlanmış. En alt kanal şerit lesin en sağ ve en solunda artı(+) ama trafoda gelen kırmızı artı kablo şerit ledşn üstüne yani eksi uca bağlanmış. Ben yanlış anladım?
HOCAM ZAMANLA ISIYA BAĞLI OLARAK ŞERİT LEDLER GİDEBİLİYOR METRAJ ARTINCA BEN BİR 0,75 TTR DOLAŞTIRIYORUM KENDİME YAPARSAM VE 3-5 METREDE BİR PARALEL ATIYORUM BÖYLE AKIM KOLAY YOLU İZLEDİĞİNDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLUYOR. RİNG ÇOK ÖNEMLİ AYRICA :D BİLGİLER İÇİN YENİ BAŞLAYANLARA YARARLI.
Teşekkür ederiz. Evet sizin dediğiniz gibi 0,75 kablo ile desteklemek önemli ama ışığın eşit dağılması ve 0,75 kablo üzerine de az akım düşmesi için ring önemli
@@Usta-Tv TABİ RİNG EN ÖNEMLİSİ :)
Ustam başarılar aynı sizin böyle bağlantı yaptığınız gibi odamda led kullanmaktayım anahtardan kapattığımda 1-2 kez göz kırptıktan sonra kapanmaktadır ne yapabilirim 🤔
Sorun adaptörden kaynaklanmaktadır.
çizdiginiz şema da artı ve eksiler bazı bölümlerde yerdeğiştiriyor, dogru mu?
Evet, ledler nasılsa o şekilde bağlanması gerekli.
Ustam lüks için iyi hoşta tasarruflu olduğunu pek düşünmüyorum, öncelikle sorum olacak ev için kullandığımız normal sayaçlar elektrik faturası nasıl hesaplanıyor yani sayacta önemli olan watt mı ? Yoksa amper mi ? Hangisiyle katsayı çarpılıyor ? Gelelim tasarruf konusuna bizim oturma odasını 4 tane 6 w lık LED ampul çok iyi aydınlatıyor 4*6=24 w eder oda 24 / 220 den 0,109 amper çeker. Gelelim şerit LED e üç çipliyi geçiyorum 3 katı yakıyor o yüzden tek çipliyi hesaplayacam. Tam 10 metrelik oda için metresi 0.4 amperlik şerit LED için 4 ampr çekiyor ee burdan 4*12 = 48 w ediyor. Yani şerit LED ampulün iki katı watt kullanıyor neresi tasarruf ?
Gizli aydınlatma hiç bir zaman tasarruflu olmadı olamazda. 3 çipli kaliteli şerit led 14 watt civarı enerji tüketir. Kalitesizler 10- 12 watt civarı. Hadi diyelim ki ortalama 12 watt. 20 metre şerit led kullanılan bir yer 12 wattan 240 watt tüketim yapar. %20kayıp ile çalışsa 280 watt civarı tüketim yapar.
Ustam bizim Alcipanda adaptörü bağlıyacak tesisat yok Nasıl çekebiliriz Teşekkürler
Yakında buat var mı?
@@Usta-Tv var ustam fakat ordan kablo çeksek kötü bı görüntü çıkarmazmi
Kırıp kablo geçirip üzerini sıvamanız lazım.
Ustam 15 metre led 216 watt yapıyor oda 9 watt lık tasaruf led ampüllerinden 24 ampül yapar gerisini siz hesap edin 24 odanın enerjisini çekiyor 3 çipli ledler lüx işi bence
0.75 yerıne 0.5 kullansak problem olurmu ustam
Kaç metre kullanışacağına göre değişir.
@@Usta-Tv mesela 5+5+5 kullanacagım. ılk ve son zaten trafodan alıyor beslemesını sadece orta baglantıdan bırıne gıtsem yeterlı olurmu .
@@muhammetuludag5269 eğer ömürlük olsun istiyorsanız her 5 metrede bir 0,75 ya da 1 kablo çok iyi olur.
Merhabalar öncelikle
Ben bu tarz işlerde her 10 mt ye ayrı bir trafo bağlıyorum. 2 ledin ucunu paralel bağlayıp trafoya giriyorum.
Ring dediğimiz olay ledin ömrünü kısaltıyor. 12 voltu hiç bir şekilde uzatmıyorum. Trafo çıkışını direk led e girmeyi tercih ediyorum. (şerit ledin kendi kablosunu da kullanmanızı tavsiye etmem 1.5luk nyaf lehimlemek daha sağlıklı, müşteri farkını verirse ledin altına alüminyum bant dönüp ledi ona yapıştırıyorum.)
Ring denile şey ledin ömrünü nasıl kısaltıyor onu anlayamadık. Açıklar mısınız?
@@Usta-Tv hocam şerit ledin mt de ortalama 1.44 a akım çekiyor doğru mu
Atıyorum 30mt şerit led çekilecek bir salon var. Biz şimdi 30 metre ledi uc uca bağlayıp 2 ucundan trafoya girdiğimiz zaman min 12v40a bir trafo kullanmamız gerekiyor. Şimdi bu 40a yükün yarısı bir uca yarısı bir uca biniyor.
1 sene geçmeden gidip baktığımızda ledin 2 ucundan yanmaya başladığını görürüz. Ayrıca kablosu da yanar dayanmaz o yüke
@@ismailyigit4009 işte bu yüzden destekli ring sistemini anlattık zaten. Bizim yaptığımız sistemde her 2.5 metrede bir enerji beslemesi oluyor. Gerilim düşümü olmadığı için uzun yıllar dayanıyor.
Sana benden soru RGB lerde ne yapacaz
Aynı şekilde yapılması gerekir.
Tavana let bağladım ama ampulle beraber yanıp yanıp sönüyorlar ilk tuşa basınca ikinci tuşa basınca sadece ampul yanıyor nasıl çözebilirim yardımcı olursanız sevinirim
İyi günler hayırlı işler ustalarım. Okulumuz idare odalarında asma tavan içine döşenmiş şerit led aydınlatmalar var. Oda büyüklüğüne göre metre uzunlukları değişiyor. Örneğin odanın birinde yaklaşık 40 metre şerit led var. İki adet 20.5 amperlik trafo kullanılmış. ancak led ışıklar açılınca trafolardan rahatsız edici şekilde uğultu şeklinde ses geliyor. Bu durum her odanın şerit led aydınlatmasında var. Hatta 10m olan şerit led için 16.5 a trafo kullanılmış ama onda da aynı ses geliyor. Sorun ne olabilir diye size sormak istedim. Tecrübe ve bilgilerinizle çözüm bulabileceğiniz umuduyla şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, normalde kaliteli 3 çipli şerit led metre başına 1,2 amper çeker. Metre uzadıkça bizim yaptığımız gibi her 5 metrede bir 0.75 kabloyla enerjiye destek verilmeli. Eğer desteklenmezse trafoya uzak noktalar daha az yanar ve kısa zamanda ledlerin rengi değişir. Normalde 40metre led 1,2 amperden 48 amper akım çekmeli. Hadi diyelim ki desteksiz çekildi ve 40 ampere yakın çekiyor. Güç kaynakları aşırı derecede ısınıp trafoları ses yapmaya başlıyor. Yapılması gereken; eğer tek noktadan beslenmişse 50-60 amper güç kaynağı almanız, 2 noktadan beslenmişse 2 adet 25-30 amper arası güç kaynağı alıp sisteme bağlamanız. Güç kaynaklarının markası "meanwell" olmalı. Maalesef ucuz malzeme eninde sonunda daha pahalıya patlıyor.
İlginize çok teşekkür ederim
Kolaylıklar dilerim
İlginize çok teşekkür ederim sağolun varolun
Rica ederim. Umarım faydalı olur
usta ben hareket sensörü aldım kısa bir zamanda bozuldu lamba yanıb sönüyor
hareket sensörünü söküb içinde 35volt 100 farat kapasitör değiştim fark oldu işık yandı amma 10 saniyede sönüyor tezden yanılı duruyor hiç sönmüyör
zahmet olmasa ona uyğun video çekesiz
ustam merhaba. komşumuzun gizli led aydınlatması yanmıyor. Adaptör arızalı diye düşündüm baktığımda faz ve nötr ters bağlanmış. Düzelttim yandı. Yalnız bir kaç gün sonra tekrar sönmüş şuan yanmıyor. sebebi nedir acaba? Adaptör arızalı olabilir mi? Ayrıca duvarda elektrik olduğunu söylüyorlar. Duvara dokundukları zaman çıtır çıtır ses geldiğini söylüyorlar sebep nedir?
Teşekkür ederim
Yanıtlarsanız çok memnun olurum. Şimdi tam emin olamadığım iki durum var
1-) Şerit ledi alçıpana döşedik. Şerit ledin iki ucu var. Bu iki ucu birden mi trafoya bağlıyoruz? Yani ledlerle kapalı bir devre mi oluşturuyoruz ?
2-) Ek kablo çekerek destekleyelim demişsiniz. Bunda da direkt trafodan çektiğimiz kablolaları ,ek yerlerine bağlıyoruz değil mi ?
Tüm ledleri birbirine bağlayıp tek parça haline dönüştürün. trafodan ilk ve son parçaya enerji verip trafoya bağlayın. Trafonun çıkışından aldığınız ek kablo ile her led parçasının ek yerinden destekleyin sonra tekrar trafoya giriş yapın.
@@Usta-Tv çok teşekkürler
Güzel püf nokta
Mrb sizin ile nasil iletisim kurarim
Merhaba. Şu an bizimle iletişimdesiniz
@@Usta-Tv tmm da telefon ile vs
Antalyada hizmet almak için verebiliriz. Eğer sorularınız varsa buradan yardımcı olabiliriz.
@@Usta-Tv orda değiliz
Sorularınızı buraya yazabilirsiniz.
en az ışık veren şerit led hangisidir acaba. en zayıf ışık vereni lazım
3 çipli olanlar.
Tavandaki hataları belli etmesini istemiyorsanız gün ışığı veya amber renk led kullanın... Genelde Türkiyedeki tavanlar köten çekilmemiş tarla gibi...
Ahmet bey merhaba, kendi evime led ve spot ışıklandırma yapacağım sizden ricam piyasadakilerden hangi markayı tavsiye edersiniz? Mümkünse serit led, trafosu ve spot için ayri ayri belirtirseniz memnun olurum.
Nur yüzlü dedenin mezar taşına topragina rahmet
Işığın gizlisi saklisi olurmu ışık ışıktır :) elinize sağlık
ÖNEMLİ, Yapacak arkadaşlar uzun süreli kullanımda ledler ısınır duvarı sarartır ve ledler bir süre sonra bozulur, bu durumu önlemek için şerit ledlere uygun boyutta sanayiden aluminyum profil satan yerlerden alüminyum U profil alıp ledleri U profilin içine yapıştırmanızı tavsiye ederim. 5 yıldır kullanıyorum, bir sefer bozulmadı çünkü ısınmıyor. Diğer türlü uzun süreli kullanımda 3 ayda 6 ayda led değiştirmek zorunda kalırsınız, her değiştirdiğinizde diğer ledler ile renk sorunu yaşarsınız. Sonradan maliyet, iş gücü, zaman kaybı olmaması için bu şarttır. Geçen yaz yani 2019 ağustos da 6metre 1cm alüminyum U profil 15tl idi. Plâstik kapak da var bunlara göre ama asma tavanda ledler görülmeyeceği ve lümen değerinin düşmemesi için plastik kapağa bence gerek yok. Iyi çalışmalar. Yayıncıya teşekkürler.
Kullandığın aluminyum U profil fotosunu koyar mısın? Ona göre alayım. Profili kanalın içinde silikonla mı sabitledin?
@@ertugrulozal381 alüminyum profil satan yerlere serit led için deyin, ölçü 10x5x5mm diye hatırlıyorum. Serit ledin kendi yapışkanlı yeterli olmadığı yerlerde hızlı yapıştırıcı kullanabilirsiniz
@@mehmetefe2371 Bilgi için teşekkürler. Bir sorum daha olacak. Aluminyum profili tavandaki kartonpiyerin tabanına mı (bendeki asma tavan değil) yoksa iç tarafına mı sabitleyeyim? hizliresim.com/H69sq1
@@ertugrulozal381 doğru mu anladım bilmiyorum ama ışığı tavana doğru verirseniz, tavan düzgün değilse dalga dalga görünüyor, size bakacak şekilde verirseniz kamaşma olur, ışık gözünüzü alır, yerine göre deneyip kendiniz karar verin bence.
@@mehmetefe2371 Anladım sanırım. Işığı duvara yansıyacak şekilde kartonpiyerin iç kısmına gizleyerek vereyim.
20 metrelik LED döserken ,ekstra kablo çekmeye .... 10 metresini trafonun sağından 10 metresini trafonun solundan her iki ucunda trafoya bağlandıktan sonra gerek varmı
Evet gerek var. Ek kabloyu bağlayınca ışığın ne kadar güçleneceğini göreceksiniz.
Ustam videoyu durdurup yorum yapma ihtiyacı duydum o ledi sökerken ortada durdun bütün dairenin ledini çekerek söktün ben söksem en az beş kez kopardı😂😂
😀
Tek hatali konu bence sogutucu profil kullanılmamış, kara duzen led yapıştırılmış. 1 sene sonra herseyi yeniden alirsiniz. Yeniden ugrasirsinuz.
Bu güne kadar taktığım ledlerden hiç bozulan olmadı. Ancak 5-6yıl sonra adaptörleri bozuluyor.
Eski ledi sökerken çamaşır ipi çekmenizi doğru bulmadığımı belirtmeliyim. Her ne olursa olsun eski malzemeleri kullanacak bir yer mutlaka bulunacaktır. Öyle yada böyle alınmış bir milli serveti değerlendirme videoları yaparken lütfen daha dikkatli davranınız çünkü yaptıklarınızı örnek alanlar mutlaka olacaktır.
Eski ledi takan vatandaş kötü işçilik yüzünden maalesef ledlerin ışık şiddetlerinin yarıya düşüp renklerinin yeşile dönmesine neden olmuş. Bu ledi başka bir yerde kullanabilmek için çift taraflı banda ihtiyaç var. Led kadar pahalı olacaktır. Led çiplerini kullanalım desek onlarda zaten bozulmuş durumda. Elimizdekiyle maalesef bir proje yapılamaz. Ayrıca ledleri bu şekilde değilde 90 derece açı ile çekerseniz boyayı da kaldıracaktır. Nereden baksanız zarar. Bazen vazgeçmek en doğrusudur.