Plivirea vitei de vie - anul 2 - Guyot multiplu

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 янв 2025

Комментарии • 55

  • @liviuraducanu4767
    @liviuraducanu4767 3 года назад

    Te salut. Mulțumim pentru video.

  • @dorubalan8787
    @dorubalan8787 2 года назад +1

    Salut. Felicitari pentru ceea ce faci si impartasesti celorlalti impatimiti ai fenomenului vita de vie...... Ai ceva sugestii pentru agrotehnica vitei feteasca neagra plantata pe un deal calcaros/lutos cu buna expunere la lumina ? Multumesc !

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Va salut! As vrea sa va pot spune ceva din proprie experienta despre Feteasca neagra dar nu am cum. Asa ca va spun pe scurt ce scrie la ampelografie si sper sa va fie de folos 🙂 "Soiul Fetească neagră are o fertilitate potenţială mijlocie. Tăierea cea mai potrivită pentru acest soi este cea mixtă, cu coarde lungi de 16-18 ochi. Soiul nu suportă tăieri scurte, în cepi. Ochii cei mai fertili sunt situaţi de la nodurile 4-5 în sus, pînă la nodu­rile 18-20.
      In condiţii de cultură pe deal, soiul Fetească neagră produce struguri de calitate superioară, preferind locurile bine însorite. Nu suportă o umi­ditate prea mare, deoarece strugurii putrezesc înainte de a-şi valorifica toate însuşirile agro-economice.
      Soiul Fetească neagră este rezistent la ger, dar nu şi la brume. La secetă rezistă destul de bine. La mană este mai puţin rezistent, de asemenea la putregaiul cenuşiu, dar rezistă bine la oidium. Nu este atacat de Tetranicus, Cochylis şi Eudemis şi nici de păsări.
      Este un soi autofertil, putînd fi cultivat în plantaţii pure. Totuşi prin polenizare suplimentară producţia se măreşte, de aceea este de preferat să fie plantat în asociaţii biologice cu alte soiuri, ca Oporto şi Merlot.
      Se com­portă bine pe portaltoii Chasselas x Berlandieri 41 В şi Berlandieri x Riparia Teleki sau Kober. Are afinitate şi faţă de Riparia Gloire, pe care se comportă bine în solurile lipsite de calcar, mai ales cînd se cultivă în regiunile nordice ale ţării.
      Strugurii de Fetească neagră au o putere de acumulare a zaharurilor foarte ridicată, astfel că la maturitatea deplină, în majoritatea anilor, concentraţia trece de 200 g/l. Culesul se poate executa, în funcţie de scopul urmărit, după maturitatea deplină. Cînd toamna este călduroasă şi lipsită de ploi, strugurii r ezistă bine la supracoacere, fiind în general mai puţin atacaţi de putregaiul cenuşiu decît cei de Fetească albă. Culoarea, care pentru vinurile roşii este un factor important, pierde din intensitate prin supracoacere înaintată. Din această cauză deşi, prin supramaturare, concentraţia în zaharuri creşte simţitor, culesul trebuie să fie efectuat în mod normal în epoca a IV-a sau în epoca a V-a şi mai rar în epoca a VI-а."

    • @dorubalan8787
      @dorubalan8787 2 года назад

      @@taran.de.weekend Multumesc mult !!!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      @@dorubalan8787 👍

  • @tancapaul
    @tancapaul Год назад

    Bună ziua. Ați spus va vreți sa vedeți diferența între Guyot și Cazenave pentru soiul Moldova. Puteți sa ne spuneți care sistem a dat rezultate mai bune? Va mulțumesc

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Год назад +1

      Salutare! Am renuntat la a mai testa Moldova pe Cazenave dupa ce am mai citit diverse studii. Am ramas pe Guyot, fiind foarte multumit.

  • @thecat4817
    @thecat4817 3 года назад +1

    Salut Tiberiu, eu am lăsat doar pe primele două, restul am eliminat

  • @gheorghemariusmoldovanrota8080
    @gheorghemariusmoldovanrota8080 2 года назад

    Buna.
    Dacă sunt 3 4 struguri pe un lastar cati trebuie sa las ?mentionez este souvinion blank anul 2
    Multumesc

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 года назад

      Salutare! 3-4 struguri pe un lastar?! Mai mult de 3 nu am avut niciodata indiferent de soi... Eu la anul 2 nu las struguri deloc cu exceptia cazurilor cand e un soi de care nu sunt sigur si vreau sa vad ca intr-adevar ala este. Daca totusi vita de vie e bine dezvoltata as zice ca se poate lasa 1 strugure pe lastar. Mai mult eu nu as lasa...

  • @ionelrusu203
    @ionelrusu203 Месяц назад

    In apă nu pui substanțe pt înrădăcinare

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Месяц назад

      @@ionelrusu203 Nu imi dau seama la ce va referiti. Aici e vorba de plivire. Daca vorbiti de inradacinarea coardelor in apa eu mai folosesc uneori nuiele de salcie. Nu are rost sa dau bani pe hormoni de inradacinare sintetici.

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 3 года назад

    Sa-ti zic cum vad eu situatia, caci la mine majoritatea vitelor se preteaza la conducere Guyot. Eu le voi conduce Guyot bilateral si exact ca si tine cum ai zis la inceput ca scrie la carte, voi pastra 4 sau 5 lastari, 2 pentru rod, 2 pentru cepi de doi ochi si unul de rezerva in caz ca frang coarda de rod. Initial, in anul 3 as forma un Guyot unilateral plus cei doi cepi, ca sa nu fortez vita prea tare, apoi din anul 4 as forma Guyot bilateral. Dar din cepii de doi ochi voi forma noile punti de rod pentru Guyot bilateral, iar pe cele care au rodit le voi elimina, nu as folosi cepii pentru Guyot multiplu. Tu am inteles ca vei tine cei doi lastari de sus ca si punti de rod si anul urmator vei forma cepii si noile coarde de rod probabil din primii doi lastari de pe vechea punte de rod, am inteles bine ? Cum zici ca e mai ok ?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +1

      Eu am prezentat cum se face pt Guyot multiplu si mai concret pt 4 punti de rod. Tu inteleg ca vrei Guyot bilateral adica cu 2 punti de rod. In acest caz iti trebuie doar 2 lastari. Din cele 2 coarde crescute poti lasa una pt rod si una o tai la cep (formezi o punte) in anul urmator (sau tai la cep pe ambele si ai format deja 2 punti de rod). Apoi in urmatorul an din coarda care a rodit folosesti 2 lastari bazali pt a forma o noua punte si restul elimini. Urmeaza zilele astea sa postez un videoclip exact pt evolutia Guyot de la anul 2 la anul 3.

  • @nicupurcaroiu1297
    @nicupurcaroiu1297 3 года назад

    Va salut! Va rog sa mi spuneți, pentru ovita viguroasa bătrână pe care am altoit o de jos, in anul doi câte corzi și câți ochi sa las? Mulțumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад

      Salutare! Nu imi e clar in ce stadiu e acum vita de vie... Ati altoit-o anul trecut sau anul acesta? Vedeti aici cum tai eu via de diferite varste ruclips.net/p/PLo25aPNO0LiDvsS1bsmxjbzo2rFSVBytr

    • @nicupurcaroiu1297
      @nicupurcaroiu1297 3 года назад

      @@taran.de.weekend Am altoit o în primăvara anului trecut cu doi altoi, vita are în punctul de altoire 40 mm, s au dezvoltat destul de bine, întrebarea era pentru anul acesta că-ți muguri sa las pe codite având în vedere ca portaltoiul este viguros 6,7 ani. Mulțumesc! Altoii provin din vita căpșunica.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад

      @@nicupurcaroiu1297 In primul rand capsunica merge direct butasita, nu e nevoie sa fie altoita... Apoi ma tot intrebati de muguri dar probabil vreti sa ziceti cati lastari caci acum via este deja mare... In cazul de fata daca ati lasat in primavara o singura coarda atunci pastrati pe ea 4 lastari ca in video. Dar presupun ca ati lasat 2 coarde asa ca lasati pe fiecare coarda 2-3 lastari cat mai in varf. Ii pastrati pe cei care merg in directia coardei pt ca la anul in acea directie veti forma puntile de rod. Adica pe coarda ce merge in stanga alegeti lastarii de pe partea stanga a corzii iar pe cea care merge in dreapta pastrati lastarii din dreapta.

    • @nicupurcaroiu1297
      @nicupurcaroiu1297 3 года назад

      @@taran.de.weekend Mulțumesc pentru sfat și amabilitate!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад

      @@nicupurcaroiu1297 cu placere

  • @cipriantitidumitru2850
    @cipriantitidumitru2850 3 года назад

    Salut. La Muscat Ottonel se poate aplica aceasta metoda de conducere?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +1

      Salut. La Muscat Ottonel sunt recomandate taierile scurte in cepi de 2-3 ochi precum Cordon speronat. Vezi ruclips.net/video/p_30GU8pLB4/видео.html pt anul 2, ruclips.net/video/YHtz0qJAAas/видео.html pt anul 3. Gasesti pe canal si cum se fac taierile in uscat pt Cordon speronat.

    • @cipriantitidumitru2850
      @cipriantitidumitru2850 3 года назад

      @@taran.de.weekend mulțumesc. Ma gândesc sa trec de proba 2,3 butuci pe cazenave sa vad dacă solul ma ajuta.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +1

      @@cipriantitidumitru2850 Pai nu prea vad ce treaba are solul cu tipul de conducere... Cazenave e cu taiere mixta - cep si cordita - si e posibil sa mearga dar cordita sa fie de maxim 5 ochi la Muscat Ottonel. La soiurile de vin eu am vazut ca majoritatea viticultorilor folosesc Cordon speronat si cred ca si inteleg de ce. Au fertilitatea mai mare catre baza coardei, internod scurt si daca lasi cordite va avea tendinta sa se aglomereze lastarii pe cordita si va forma un mediu propice pentru boli... Dar nu e asa mare diferenta intre cele 2 tipuri de conducere. Incearca si Cazenave pe cativa butuci. Bafta!

    • @cipriantitidumitru2850
      @cipriantitidumitru2850 3 года назад

      @@taran.de.weekend o jumătate din vie e pe un sol de tip saratura pe care de ceva ani încerc sa-l îmbogățesc. Ce nu înțeleg eu la cordon speronat, unde este lemnul de 2 ani din care pleacă corditele de rod?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +2

      @@cipriantitidumitru2850 Pai de fapt nu prea se vede ca el are doar 1-2 cm lungime daca via este taiata corect. In timp se formeaza un fel de umflaturi alungite pe cordon de la continuarea lemnului de la un an la altul. Dar pe scurt el reprezinta acel cep de 1 an cu 2 ochi pe care il lasi primavara din care dau 2 lastari. In anul urmator el va avea 2 ani iar lastarii 1 an si tot asa... Vezi ruclips.net/video/CbD3GD0jX5E/видео.html poate intelegi acolo. La anul o sa am vite de 5 ani pe care o sa explic cum se face aceasta prelungire a puntii de rod pt Cordon speronat.

  • @PaulDanciu
    @PaulDanciu 3 года назад

    Dar daca mai avem alte doua sarme mai sus de primele doua,cum lasam lastarii?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад

      Puteti avea 3 randuri de sarme pe verticala sau chiar 4... Dar tot asa trebuie lasati lastarii. Lemnul de productie se conduce pe primul nivel de sarme.

    • @PaulDanciu
      @PaulDanciu 3 года назад

      @@taran.de.weekend am inteles ,am urmarit video cu bolta,ceva gen trebuie sa obtin..dar am spalieri nu bolta,sunt la inceput,scz daca deranjez cu intrebarile

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад

      @@PaulDanciu Stai linistit ca nu deranjezi 🙂 Pe spalieri nu merge asa. Lemnul de productie sta doar pe prima sarma. Insa intai trebuie sa te hotarasti ce tip de conducere si taiere vrei sa aplici.

    • @PaulDanciu
      @PaulDanciu 3 года назад

      @@taran.de.weekend v-am scris pe Facebook

    • @PaulDanciu
      @PaulDanciu 3 года назад

      Nu stiu daca e fb dvs,dar cred ca aceasta metoda,va veni bine la mn,pt ca am doua sarme pe trei nivele,si voi face cum dvs ati eplicat,cele verticale care pleaca din coarde,trebuiesc mereu taiat la 2 ochi?dupa anul 3 sau 4 cred ca ajung la acest pas.Sarmele am pus la 40 cm,80 cm si 120cm este ok??

  • @mihaigugoasa7513
    @mihaigugoasa7513 3 года назад

    Plivirea merge și la soiul fraga?

  • @thecat4817
    @thecat4817 3 года назад

    Eu am tot de doi ani și au struguri,ce fac,ii las,sau ii rup?
    Unii zic sa rup toți strugurii

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +2

      In mod normal ar fi bine rupti caci altfel consuma mult din resursele vitei si nu se dezvolta coardele bine. Insa e pacat sa nu vezi ce produce! Te trezesti ca mine pe urma ca una ai cumparat si alta a iesit. Asa ca eu recomand sa lasi un strugure si restul ii elimini. Dupa ce se scutura floarea, daca ciorchinele e mare mai tai din varful lui. Sa ramana acolo pana in 10 boabe...

    • @thecat4817
      @thecat4817 3 года назад

      @@taran.de.weekend as lăsa cate doi,cred că nu.i face rău

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 года назад +1

      @@thecat4817 Acum se pune accentul pe formare nu pe productie. O sa faca ea si struguri. E posibil sa nu se mai dezvolte asa bine dar faci cum crezi...

  • @ioantinca
    @ioantinca 3 года назад

    am niste vie de trei ani o pot copili acuma in luna iulie