Va dau un exemplu personal,ca sa vedeti ce inseamna un bun pedagog.Eu cand am intrat la liceu nu stiam nici ce e o vacanță la chimie.Am fost în privat la câteva meditații în vara,iar în a IX a cand ne a evaluat cunoștințele de chimie am avut a 2 a nota pe clasa.Asa buna a fost acea profa de chimie care m a adus în câteva ore la linia de plutire!
Scoala de tip ‘ parrot memorising’ e caracteristica in multe culturi estice. Predau in invatamantul international si colegii sunt siderati cand vad ce avem de facut cu tinerii care fac eforturi teribile de adaptare. E mult pana ‘ departe’, dar nu e imposibil de facut ceva. Ma bucur ca ati abordar subiectul.
In sfarsit, un subiect la care va pricepeti cu adevarat 😁. Va felicit si va multmumesc! Cu totii am trecut prin ororile sistemului, unii am fost de ambele parti ale catedrei. Se pare ca in 20-30-40 de ani nu s-au schimbat multe. Eu am avut noroc, mai toti profesorii mei duceau o programa "paralela": ne faceau sa intelegem subiectul, apoi ne ziceau ce si cum trebuie sa scriem la bac 😆. Am fost olimpic la mai multe materii, dar asta mai mult m-a dezavantajat in confruntarea cu sistemul. La o contestatie am dat de un inspector care era mai prost decat cel mai slab profesor pe care l-am avut eu vreodata 😆. Am primit o mostra din ce urma sa vad in mediul universitar. Bine, acolo iarasi am avut un pic de noroc, din fericire mai existau cateva programe serioase si cativa oameni excelenti in sistemul educational din Romania. Am intalnit doar cativa dinozauri veritabili si multi-multi inepti, pilosi, corupti, miserupisti. Asa cum am fugit eu de catedra au fugit aproape toti cei mai buni din generatia mea. Regrete avem doar cand trebuie sa ne ducem copiii la scoala. 😉
10:44 lol,toate pânzele sus era una din cele mai frumoase romanuri de aventură,o aveam(adică tata avea) sub forma unei cărți stil veche(în limba maghiară) cu multe desene(nu ceva sec,gen hârtie de ziar),am citit cu plăcere totul când eram copil,după aceea, desigur filmul era mai fascinant.
Momentul cel mai oportun in care il puteati invita pe Nelson,ca el iubeste copiii si poate le dadea neste alternative. In orice caz le are cu "Moara cu noroc"
Ne cunoaștem încă de pe când eram studenți, e și un scriitor talentat - doar ca în România literatura e un fel de “nu știu ce să cadou să iau”, din păcate.
Majoritatea profesorilor se chinuie sa ia definitivatul pe o singura materie de o predau, ce sa ia 10 la 14 materii, abia pot sa ia un 7 pe una din ele :)) Acum se vede rezultatul...
Abia așteptam orele de știintele naturii...după mate. era materia cea mai fascinantă, aveam o profesoară care te făcea să te simti acolo, in natură, imi doream să dureze toată ziua❤
Mulți copii văd şcoala ca pe o pierdere de timp. Când vezi matematica, gramatica şi cultura multor adulți, sunt de acord cu ei. Ar mai fi ceva: copiii de azi au nevoie de altfel de predare. Dar ce să-i faci dacă în România lunile anului se "predau" cu rigla, iar profesoare premiate pentru stilul de predare sunt date afară şi merg să predea în SUA.
Da, aici e bună cea mare; parcă totul e făcut să mângâie orgoliul functionaresc pe prin ministere… E ok sa îți exersezi memoria, dar sa pui toată paradigma educațională doar pe memorie e o crima…
Fiecare copil, om, are abilitățile lui. D'aia unii copii sunt buni la matematică, ,,granatică" sau altă materie, da' nu-s in stare să deseneze un simplu măr. Cultura e cu totul altceva, nu tine neaparat de școală, e o insumare a mai multor factori.
Cum de ce.Daia si Barbu sant alesii neamului.Stanescu este profesorul lor.Dar el nu stie sa porneasca un tractor la Visina.Astia sant oamenii din Romania de rit nou PSD.Cred ca iliesc rade de prostia babuinilor.Carpa kaghebista si-a facut temele contra poporuil.
Opresc inopinat la iesirea din școli elevi maricei vll,vlll si -i intreb care sunt multiplii , submultiplii metrului ? Wawww! 90% nu știu!!! DOAMNE FEREȘTE !!!
100% de acord, cu ceea ce afirmati despre predarea istoriei. Am urat istoria, tocmai din cauza modului, cum se preda. Pe de alta parte, am fost fascinat de cum se preda istoria aici, in Anglia. De exemplu, cand au invatat de epoca victoriana, copii s-au imbracat in hainele epocii, au invatat literatura epocii, muzica, si chiar dansurile, obi eiurile epocii. Au invatat "traind" in acea epoca
Dl.Gherman..nu memorarea e de vina pt ca au picat copii la matematica. E vorba de lipsa stiintei de a aduce pe intelesul copiilor termenii din "logica" si lipsa acestora? Cauza..lipsa de reforma din sistem. Nu banii, ci modul de folosire a acestora, de pregatire a viitorului profesor de pe bancile facultatilor si apoi in toata cariera. Dar cum sa fie altfel, cand ei sunt crecuti de profesori crescuti la randul lor de sistemul comunist . Noi inca avem un sistem bazat pe simularea logicii si a gandirii, pe memorare si reproducere, intrucat asa au fost invatati la randul lor profesorii din anii 70 si pana in prezent. Cat despre continutul stiintelor logice/ reale ..asa de incarcat a fost dintotdeauna!
Am fost în Italia la un grup cultural, prin 2007 și am asistat la dezbaterile pe diverse subiecte. Am făcut și noi, masteranzii de atunci, un grup după modelul lor. Anul următor, au venit ei la noi și au zis să dezbatem un subiect numit călătoria. Noi ne-am pregătit cu cărți despre acest subiect și am încercat să vorbim cât mai sofisticat. Ei ce au făcut? Normal că nu mulți știam italiană, mai mult engleză. La un moment dat, o doamnă italiancă a vorbit despre subiect cam așa: călătorim cu trenul, cu avionul, etc, ce înseamnă pentru mine acest lucru? Și s-a apucat să spună ce înseamnă, a făcut vreo 2 referiri la ceva scriitori, dar nu chestii megasavante. Era o dezbatere pe înțeles cea propusă de ei. A noastră, cu fițe.
Adevărata problemă este atitudinea familiei față de școală , învățătură și profesori! Nu se ocupă de copii, îi îndoapă cu meditații inutile pentru loaza care nu vrea ea să învețe! Studiul individual s-a perimat, toți vor note mari fără să învețe! Și părinții la fel! Dacă dau de un profesor exigent, se grăbesc să-l reclame! Toți se plâng de programe, dar profesorul știe să planifice activitatea la clasă! Si predă ce trebuie , dacă este lăsat de zurbagiii obraznici!
la noi e alta problema, de care nu vorbeste nimeni, respectiv profesorii obliga elevii sa faca meditatii cu ei deoarece la clasa nu le predau nimic si ii lasa pe telefoane, apoi aceiasi profesori ca sa`si justifice spaga primita din meditatii , ii invata pe elevi rezultatele testelor ce apar pe parcursul anilor si dupa aceea se mira parintii de ce copiii lor premianti si care aveau numai note de 10 si 9 se trezesc in liceu sau facultate ca sunt analfabeti functionali.... asa ca nu mai credeti ca doar in scolile sau liceele cu renume se preda bine, acolo se manjesc profesorii bine.... scoala se poate face bine oriunde, atat timp cat nu este corupta
Cand i-am tinut o prelegere fiului meu de 4,5 ani cum ca trebuie sa invete bine si acum la gradi, si cand va fi la scoala, daca vrea sa fie destept nu numai frumos, si daca vrea sa aiba bani sa-si cumpere tot ce-si doreste, mi-a inchis gura cu "Pai, n-ai zis tu ca toti prostii au ajuns in parlament, aia de ce au ajuns acolo, daca sunt prosti si nu au invatat bine?"
Sau poate ca aia care ajung in parlament sunt in general destul de inteligenti (oricum peste medie) si au niste abilitati pe care tu nu le ai? Asta nu inseamna ca sunt morali sau buni in ceea ce fac dar mi se pare caraghios sa spui ca niste oameni care au reusit sa ajunga in cele mai importante pozitii din societate sunt prosti.
Domnule Gherman,multi copii vad ca un agramat este premier al Romaniei si se gindesc pt ce trebuie sa faca scoala? Presedintele C.J Hunedoara este un fost tractorist si in Deva multe licee nu au niciun absolvent de bac,pt ca ,cred ca se poate si fara scoala. Dar si profesorii au vina lor...
In general ai dreptate,dar... există un dar. Școala nu se mai face cum trebuie pentru că este o directivă din păcate. "Prostimea" este mai ușor de controlat dacă are școală puțină. Și afară este la fel din păcate,poate că nu este așa cum este la noi,dar în general este identică.
Părerea mea : dirigintele trebuie să hotărască împreună cu părinții și copilul ce-i place și ce nu și îndreptat înspre acele materii. Dar aceasta depinde și de profesori. Sunt profesori la care le face plăcere să dea note mici acelorași elevi. În școala generală nu am trecut de 7 la matematică de exemplu, dar la liceu am avut note mari. Depinde de profesori să fie imparțiali. Școala românească încă se bazează pe memorare ceea ce nu este corect.
Ce-ți doresc EU ție, dulce Românie!❤ Trăiască România 🇹🇩 Trăiască Românii 🇹🇩 Familia Credința Educația Cultura Patriotismul Tradiția Pace Justiție Libertate Sănătate să aibă Poporul Român ❤ 🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩 Dumnezeu să Binecuvânteze România și locuitorii Ei❤10🇹🇩🇹🇩🇹🇩🙏
Domnule Gherman, in general sunt de acord cu opiniile dumneavoastra politice,dar acum vorbind despre eductie unde am profesat (!) o viata , imi ...permit sa am un punct de vedere. Faptul ca textul literar nu rezoneaza , nu gaseste o ancora in elev ,este vina profesorului ,pe de o parte,dar si a elvului.Nu poti sa-i dai mreu ce-i 'PLACE ". Daca nu stie ce este "prora " sau "pupa"nu are decat sa caute in dictionar sau ii intreaba pe parinti daca ei stiu mai mult...asta nu impiedica intelegerea textului. Nu toti cei care il citesc pe John Steinbeck au cunostinte de biologie sau terminologie marina. Programa a fost mereu un reper.Profesorul este totul. Cine preda cu dragoste de meserie stie ce are de facut si nu se lasa intimidat de pedocratie sau,mai rau,,de parentocratie ! Cati ani la catedra au cei care au" pareri" despre cum si ce trebuie predat ?!
Perfect adevărat! Până la urmă, profesorii lucrează cu materialul clientului.... Dacă părinții desconsideră școala și profesorii, ce pretenții putem avea de la progenituri! Câți înteleg că educația începe de la naștere, cu rutina zilnică? Câți le citesc povești la culcare, cultivându-le plăcerea lecturii? Unii nu au o carte în casă, ce să mai vorbim de dicționare! Le pun tableta în mână, ca să aibă liniște!
Exact aceeasi problema am avut eu in 20212 in la bac cand profesoara de romana mi a spus ce sa scriu la limba romana la punctul unde despre a mi exprima parerea proprie si personala asupra personajului x si cand am.intrebat cum adica . Au ras colegii de mine ,cand esti altfel esti mai greu de acceptat
Cum altfel? Dacă profesoara nu a înțeles ce scrii, e grav! Profesorii corectori nu stau să descifreze hieroglifele unora care mâzgălesc în loc să scrie lizibil!
Ai uitat să_l mentionezi (ca de obicei) pe cel mai mare profesor și meditator al tării ,singurul profesor din lume care din meditatii și_a cumpărat 6case.
@@Carol_VEra un deziderat. Nu președintele îți educă progenitura. Părintele își trimite copilul la școala, îl ajută când e cazul, îl învață respectul și bunele maniere.
@@miluteanuelvira3118 Președintele își poate lua tot felul de teme din societate pe care să le scoată în față, fără să fi fost obligația lui prin fișa postului să se ”autosesizeze”. Al nostru și-a luat asta cu ”educația” și a scrântit-o, cum am văzut cu toții. Într-adevăr educația cade în sarcina părinților (tradiționali, vitregi, instituționali... după cum i-o fi scris ”progeniturii”), care-i înscriu la școală pentru însușire de cunoștințe și competențe, la curs de pian, de limbă străină, ... la meditații, la fii satului pentru obiceiuri etc. După care copilul ajunge major și-și caută un mod de viață ...
"Pe drumul de costişe ce duce la Vaslui Venea un om... Pe loc, tot regimentul Se-nşiră, poartă arma, salută cu onor Românul care pleacă trăgând al lui picior."
Legat de absurdul din invatamantul romanesc, sa vedeti ce era la facultate. Eu am facut electronica si telecomunicatii la poli in bucuresti. Cativa dintre prietenii mei au nimerit la cea mai grea specializare, unde era un prof poreclit "Dumnezeu". Mi s-a povestit ca la un examen le-a scris Dumnezeu subiectele pe tabla, dupa care zice "bafta, eu pot sa fac de maxim 7 la aceste subiecte". Omu' nu glumea, a picat 90% din serie.
Influenta profesorului in fata elevilor , dreptul de a impune disciplina, respect , puterea de a impune ascultare ... In alta "epoca" nu batjocoreai profesorul la ora .Statul ii ofera instrumente,parghii pt a se face ascultat....
Pai sunt 5 module si la terminarea fiecarui modul este o saptamana de vacanta , exista inca o saptamana de " saptamana verde " care este defapt saptamana libera , dupa " saptamana de schi" iarasi libera , vacanta de Craciun , vacanta de paste , si de vara , cata scoala mai ramane ?😂😂
Dl Gherman , cu toata stima , va pierdeti in amanunte ....prea mult bagati in fata disciplinele filologice ! Ca si cum astea ar fi cele mai importante pt progresul tarii ! ....Nu avem clar pentru ce pregatim copiii la scoala ! .....in primul rand trebuie sa progresam economic si-apoi mai vedem cum facem cu literatura si istoria si geografia si dreptul . ...Bun exmplu este Coreea de Sud ...Dvs spuneti ca trebuie sa inovam ceva in scoala ? ...pai de ce nu putem prelua ceva bun din lume , gata inovat si-apoi sa mai inovam si noi ceva daca suntem in stare !? Ce credeti , pe ce au pus accent coreenii pentru a creste intr-un an cat altii in 7 ? ?
astept si partea a 2a una dintre variantele: a) ce e de facut pentru a schimba in bine? sau b) ce faci cand intelegi cu nu poti face nimic pentru repararea sistemului?
@@nicurau8496 Profesorul își planifică fiecare lecție și în funcție de clasă, nu programa e problema, ci refuzul elevilor de a învăța ceva! Vor note mari, fară să învețe! Și părinții la fel! Iar unii profesori se conformează, ca să nu aibă probleme! Profesorii dedicați știu ce să predea, dacă îi lasă loazele obraznice, nelipsite din orice școală!
@@miluteanuelvira3118 Doamna, daca nu vedeti programa scolara ca una dintre probleme atunci cred ca orice discutie e inutila: fie sunteti cadru didactic, fie nu ati avut copii in scoala. Si ma opresc aici.
În 1973,când eram în clasa a 4-a, un Domn Profesor ne-a cerut (în caietul de istorie) să scriem cât toată prima pagină "DE CE? "! Ploiești, Școală 21(Sf. Vineri) DĂRĂBANI.
Servus Sabin Gherman, ne miram dece “suntem instare, dece au devenit” elevii!? Păi ne uităm cine conduce și sunt mai inculți decât acei puțin elevi care excelează în școală. Ne mirăm după rezultatele de la testul profesorilor “pentru evaluare “ ? Vorba fiicei tale rar profesor care să poate trece examenul de evaluare la materia ce o predă! “Mulțumim din inimă partidului”
he, he, he cauta matale dl Gherman, msj mele din vremea grevei profesorilor (profesori?!...) atunci combateam cererile grevistilor, inclusiv pe matale explicam ca norma unui prof este de 20 ore/saptamana multi dintre ei fiind analfabeti functionali Acesta e rezultatul, copii analfabeti Cand eram eu copil, profesorii spuneau "Daca copii gresesc, au rezutate slabe vinovati suntem noi profesorii" si acei profesori nu faceau greve, aveau norma saptamanala mult mai mare predau sambata, uneori si duminica aveam un program de ore de min 5 /zi inclusiv sambata
@combate Analfabetul vorbeste despre analfabeti !! ...profesorii fac parte dintr-un sistem INEFICIENT ....Ei trebuie sa respecte niste itemi ...nu poate face mai nimic altceva decat prevede programa ( curicula ) ...profesorii sunt rotitele sistemului idiot ...degeava acuzam profesorii ...ce e asa greu de inteles ? E ca si cum ai trage in postas ca iti aduce vestea proasta !!
Corectarea testelor și tezelor nu e birocrație. Nici activitățile extrașcolare, nici pregătirea materialului didactic și a cabinetelor de fizică, știintele naturii, limba româna, chimie( mai mult din banii profesorului!). Birocrație e doar obligarea profesorilor să-și facă portofoliu cu toate activitățile,dosare doldora de hârtii justificative... @@SabinGhermanOficial
@@SabinGhermanOficialstiu exact unde ajungem in vacanta, este chiar acum :) Am avut dascali care stiau sa salute un copil (elev) pe strada Dar am avut destui care nu stiau sa se comporte ca dascali nici in clasa Asa zisa "birocratie" nu exista exista un program anual, si un plan periodic al orelor si-l face fiecare profesor in concordanta cu plaificarile inspectoratului, scolii cel mai greu e ptr profesorii tineri, suplinitorii titularii cu vechime nu mai fac nimic Sistemul nostru de invatamant este o tampenie comunista contractele profesorilor nu trebuie sa fie nelimitate, titular-pensionar neaparat trebuie sa fie evaluata activitatea atat la nivelul elevilor cat si al cadrelor didactice punctaje anuale care sa elimine scursurile asa cum este in vest sau in scolile private
Sa faci o programa iti trebuie un an sa o gandesti,sa o concepi,sa cunosti coordonatele realitatii preluate,mie imi vin elevi la cl a IX-a care nu stiu sa scrie si sa citeasca si îi duc pâna la bacalaureat.Se jeneaza de mine sa-mi dea caietul de teme,sa-l corectez.Nu am urmat manualele,am facut cu ei cerc,excursii literare,proiecte europene inainte de a fi noi in UE,i-am iubit si valorizat,da tot am demisionat.In perioada de preaviz era atmosfera de "plumb" in clase.Am parasit un fel de Gulag.Elevii nu puteau demisiona,din păcate.
Drama este ca nivelul elevului mediu, cel care constituia "grosul" unei generatii si care avea impactul cel mai mare in economie, s-a prabusit.Varfurile au existat si inainte si exista si acum.Insa ele sunt foarte putine numeric si, statistic vorbind, nu foarte relevante.Declinul scolii romanesti a inceput de multi ani, chiar inainte de '89 insa a fost accelerat dramatic in ultimele 2 decenii.Meseria de dascal nu mai este tentanta pentru tinerii care isi vad de scoala.De asta ajungem sa avem ca profesori pe unii care de abia treceau cu nota minima cam toate examenele din facultate.Ori daca profii sunt asa, la ce ne putem astepta de la elevi ?Si da, programa scolara romaneasca are lipsuri mari - imi aduc aminte de exemplu de ora de romana unde trebuia sa memorezi citate cu ce a zis X sau Y despre opera cutare.In mod ciudat, parerea ta despre opera respectiva nu interesa pe nimeni.Totul era redus la memorare. Din cauza asta elevii nu erau stimulati sa gandeasca cu propria minte si sa aibe propriile idei.Imi aduc aminte ca la o astfel de intrebare cu ce a vrut sa zica poetul - un elev a raspuns cu ceva de genul "dar de ce nu il intrebati pe el ca eu nu stiu" 😅
Profesorii din inspectorate si minister nu sunt conecasti la realitatea de la clasa. Sunt penibilii care au dat din coate ca sa scape de munca la catedra. Acum ei ar face orice numai sa isi pastreze functiile.
Mulți bat cîmpii despre învățământul comunist ,dar dispare dedicatia ,curiozitatea ,multumim profesorilor obosiți ,familiei de multe ori inexistentă ,copiilor leneși pe care societatea ,familia ,media ,pînă și calculatorul îl învață de mic facilul ,distracția ,va fi doar un biet obiect de consum pentru orice cocalar mai isteț.
invatatul in scoala e cam prea de tot fiindca nu se poate prezice ce vor fi copii dupa ce cresc. unii vor deprinde diferite mestesuguri, ceea ce in scoala nu au invatat niciodata. altii isi vor lua masini scumpe, tot asa , fara sa fi invatat despre asta in scoala. altii vor canta. picta. vor da la undita. problemele trebuie adresate atunci cand apar. dsi probleme sunt destule. telefoane doar pe modul amutit si fara folosirea lor in clase. e o problema, daca cu vorba buna nu merge, trebuie dusi la cancelariat si recuperate dupa ore. imracamintea excessiva de orice fel. ori prea multe haine, ori prea putine. iarasi nu e bine. dar nu adresam profesorii aproape niciodata. ei sunt cei care ar trebuie sa aibe o mentalitate proaspata , deschisa la noutati si inchizitoare . tot asa sa poata sa decida cine trebuie dus la cancelariat. sa poata sa discute cand apar probleme. dar multe nu sunt. scoala era si va fi intodeauna locul unde copii isi vor incerca aripile. si nu intodeauna va fi privit ca si o incercare. nu intodeauna va fi o incercare. dupa care ajung unde ajung fiecare si fac ceva cu ce isi pot face nu doar o viata mai buna , ci si un trai adecvat. unii..nu toti.
Nu avem de ales anul acesta trebuie să ieșim la vot , Dacă vrem o educatie bună pentru copiii noștri, trebuie să îl alegem pe Domnul George Simion pentru funcția de Președinte!😊🤝😊
La ce sa te aștepți de la o educație progresistă,neomarxista,e firesc să fie dezastru!?Se pare că manualele alternative nu ajuta la nimic și sperăm să trecem la firesc,la manualele unice și la informații detaliate despre istoria Romanilor,geografie,limba și literatura română,sport,s.m.d!Ai și tu dreptate,câteodată!
Domnule Gherman, de la 1 ianuarie 2024 s-a introdus sistemul de notare german (de către UE) însă nu a fost anunțat oficial. De aici și confuzia dvs. cu rezultatele…😁
Ca la noi doar la noi! Eu n-am strălucit deloc în școală dar nici n-am avut aspirații de-a dicta celor cu mult peste mine să le comasez alegerile după ce a mai înaltă realizare au fost termopanele pe balcon din banii de gogoșărie. Stimă, d-le Gherman!
Vai si amar sa spui ceva rau de Eminescu la ora de Limba Romana, cand trebuie sa spui cu cuvintetele tale ce a vrut sa spuna poetul in "ce te legeni codrule"
S-a inventat evaluarea evaluarii . Elevii dintr-a 8a sunt dusi la niste preevaluari ca sa se obisnuiasca cu stresul si timp limitat , acest lucru e pe bani. Dupa ce se dopeaza cu meditatii in a 7 si a 8 intr-a 9 se relaxeaza si nu mai invata.
Din pacate scopul actual al scolii romanesti nu e de a crea oameni capabili de gandire critica, pentru ca acestia sunt periculosi, trebuie creati absolventi mediocri si sub-mediocri, care sa fie multumiti cu orice post primit, care e oricum peste pregatirea lor, astfel incat sa execute fara cracnire orice cerere venita de la cine i-a pus in functiile respective. Daca te incapatinezi si inveti si esti bun, ajungi sa vezi ca nu ai loc pe masura capacitatilor tale daca nu ai "sustinere", astfel incat nu-ti ramane decat altenativa de a pleca in alta parte unde esti platit pe masura capacitatilor tale. Astfel are loc incet incet o filtrare, pe de o parte ne pierdem "creierele" care pleaca si nu se mai intorc, íar pe celalata parte societetea se destrama incet , se pierde increderea in stat, institutii, vezi oameni fara nici o pregatire in domeniul respectiv pusi sa conduca diverse domenii critice, apoi cand o dau in bara sunt "rotiti" in alte posturi mai putin expuse dar la fel de "caldute" financiar. Asta e cel mai pur sistem comunist de rotatie a cadrelor, pentru ca "partidul nu greseste niciodata", nu-i asa. Si astfel ajungem dupa 30 de ani de "democratie iliesciano-pesedista" sa nu avem inca o autostrada care sa lege tara de la un cap la altul, avem poduri care sunt reparate infasurandu-le in panza si care cad la o saptamana dupa ce sunt date in folosinta, avem podul de peste Dunăre, care leagă Brăila și Galați de Tulcea, e gata, dar stă nefolosit , pentru că nu avem și șosele de acces care sa duca la el, samd. In acelasi timp sunt create mii de posturi pentru clientela de partid usele pt ca, nu-i asa, "tre sa-i gasim si lui un post nu , acum ca nu a mai prins scaun in parlament", cum zicea Ciolacu de un "amarat" pus sef pe la nush ce institutie de stat.
... E haos mare in invatamant ...fiica-mea va trece in a V-a la toamna. Ai place scoala si are rezultate foarte bune.Citeste foarte mult (casa noastra este plina de carti) si o face din PLACERE pt ca i-am explicat ca DOAR CARTEA te face om destupat la minte. De ce se plange ea si altii e faptul ca dupa orele de scoala si acasa ai umple de teme. Si in vacanta asta amarata de o sapt. le-o dat doamna teme(desi o promis ca nu le va da). Sistemul este greu de a fi schimbat...este foarte multaaaa informatie parerea mea pt.ei si se cam uita ca ei sunt de fapt COPII si le trebuie COPILARIA !! PS : Dnul. Gherman ce chimese MANDRA ai !!! Ptui de deochi ! Pe gustul meu vestimentar de om de aproape 46 ani. Multumim pt. emisiuni
Aseară am rămas plăcut surprins că mai sunt tineri deștepți/inteligenți. Dar trist pentru că procentajul lor este tot mai mic: ruclips.net/user/shortskPJzmG5D1Eg?si=m8Tar1_QlewzHRNy
Eu sunt născut în 1982, iar când eram în generală (5-8), am avut invitați la ora de engleză niște turiști străini (numai țin exact din ce țară) dar țin minte că au văzut pe perete planșe cu formule matematice (sinus, cosinus..) și ne-au spus că ei abia la liceu au învățat așa ceva. Mai vreau să adaug că eu în liceu nu am învățat cum să analizez un text, am primit doar comentariile dictate, eu am o gândire analitică și am urât Româna pentru că trebuia să tocesc facă să îi înțeleg sensul.
PROBLEMA este, profesorii care ies în stradă pentru salarii mai mari ( susținuți și de dl. ....) nu știu să evalueze o părere personală, o idee personală, o concepție personală sau cum vreti sa-i ziceti, doar așa pot nota un elev dacă verifică cuvânt cu cuvânt cum scrie la carte și așa este cel mai simplu, nu-ți bați capul să înțelegi acel elev, (s-ar putea ca nici unii profesori să nu înteleagă, să nu aibă o părere, o analiză personală despre acea operă). Și atunci mă întreb SALARII MAI MARI, pentru cine? Profesorii (și nu numai) nu se masoră en-gross ci en-detail.😀
@@istvanszabo2097Poate pentru ca numai cititul dezvoltă imaginația, vocabularul, ortografia??? Citesc comentarii agramate scrise probabil de unii care n-au deschis o carte! Filmul prezintă o viziune regizorală, scenaristul o ia pe arătură! Exemplu: filmul după " Cel mai iubit dintre pământeni". Marin Preda se răsucește în mormânt!😢😢
”Iată că El vine pe nori. Și orice ochi Îl va vedea; și cei ce L-au străpuns. Și toate semințiile pământului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin. „Eu sunt Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul”, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era și Cel ce vine, Cel Atotputernic.„ Apocalipsa 1:7-8
Bună dimineața domnule Gherman ! Duminică binecuvântă și cu multă tihnă să aveți.
Săru’mâna, zi minunată musai și dvs!
Buna dimineata Don Gherman buna dimineata tuturor zi faina să aveți cu toții 👍🙋
Bună dimineața, zi cu tihnă!
Ați punctat perfect, m-am reîntors în timp pe vremea când eram elev de liceu. Vă mulțumesc domnule Sabin.
Ce a punctat perfect??? Că nu e nevoie să citești?
Va dau un exemplu personal,ca sa vedeti ce inseamna un bun pedagog.Eu cand am intrat la liceu nu stiam nici ce e o vacanță la chimie.Am fost în privat la câteva meditații în vara,iar în a IX a cand ne a evaluat cunoștințele de chimie am avut a 2 a nota pe clasa.Asa buna a fost acea profa de chimie care m a adus în câteva ore la linia de plutire!
Da, sunt profesori care pot încă să mai facă minuni. Dar și ei obosesc la un moment dat, au pe cap și hărțuiala birocratica
Scoala de tip ‘ parrot memorising’ e caracteristica in multe culturi estice. Predau in invatamantul international si colegii sunt siderati cand vad ce avem de facut cu tinerii care fac eforturi teribile de adaptare. E mult pana ‘ departe’, dar nu e imposibil de facut ceva. Ma bucur ca ati abordar subiectul.
Sănătate multă D-le Gherman și tuturor pe unde v-ați afla. 😊
In sfarsit, un subiect la care va pricepeti cu adevarat 😁. Va felicit si va multmumesc! Cu totii am trecut prin ororile sistemului, unii am fost de ambele parti ale catedrei. Se pare ca in 20-30-40 de ani nu s-au schimbat multe. Eu am avut noroc, mai toti profesorii mei duceau o programa "paralela": ne faceau sa intelegem subiectul, apoi ne ziceau ce si cum trebuie sa scriem la bac 😆. Am fost olimpic la mai multe materii, dar asta mai mult m-a dezavantajat in confruntarea cu sistemul. La o contestatie am dat de un inspector care era mai prost decat cel mai slab profesor pe care l-am avut eu vreodata 😆. Am primit o mostra din ce urma sa vad in mediul universitar. Bine, acolo iarasi am avut un pic de noroc, din fericire mai existau cateva programe serioase si cativa oameni excelenti in sistemul educational din Romania. Am intalnit doar cativa dinozauri veritabili si multi-multi inepti, pilosi, corupti, miserupisti. Asa cum am fugit eu de catedra au fugit aproape toti cei mai buni din generatia mea. Regrete avem doar cand trebuie sa ne ducem copiii la scoala. 😉
Corpul profesoral este oglinda politicului și a societății românești.
Da. Părinții, la fel
Faci parte din sistem de şti atât de bine ?????
@@marcelpodina8259marcelica corect se scrie “știi”. Deja ești pe roșu. Fugi la școală și nu mai polua atmosfera pe aici!
Ba nu, ăia sunt părinții. Că doar nu infiezi pruncul școlii și profesorilor..dah😂
@@marcelpodina8259 sti sau stii? Cea mai des greseala intalnita in comentariile pe RUclips....🤔🤔
10:44 lol,toate pânzele sus era una din cele mai frumoase romanuri de aventură,o aveam(adică tata avea) sub forma unei cărți stil veche(în limba maghiară) cu multe desene(nu ceva sec,gen hârtie de ziar),am citit cu plăcere totul când eram copil,după aceea, desigur filmul era mai fascinant.
A fost tradusă și în cehă, dar nu se prea vindea. Cum a început să se difuzeze serialul însă, cărțile au dispărut de pe rafturi.
Se pare că nici domnul Gherman nu le are cu cititul, cu lectura, dar își dă cu părerea, postează, și uite câți fraieri comentează, inclusiv eu!😂😂😂
Super analiza a învățământului !
in urma cu 10 ani baiatul meu nu avea voie cu mobilul in clasa , aveau vestiare si trebuia sa lase mobilul in vestiar , in irlanda
Momentul cel mai oportun in care il puteati invita pe Nelson,ca el iubeste copiii si poate le dadea neste alternative. In orice caz le are cu "Moara cu noroc"
Am onoarea să am ca prieten, pe unul din cei mai buni profesori universitari de limba germană, Orlando Balaș!
Un profesor dedicat profesiei.
Ne cunoaștem încă de pe când eram studenți, e și un scriitor talentat - doar ca în România literatura e un fel de “nu știu ce să cadou să iau”, din păcate.
@@SabinGhermanOficial da !
După cum ști, este și lectorul cărții mele, Jurnal de emigrant!
Majoritatea profesorilor se chinuie sa ia definitivatul pe o singura materie de o predau, ce sa ia 10 la 14 materii, abia pot sa ia un 7 pe una din ele :)) Acum se vede rezultatul...
La gradul de dificultate și la volumul de cunoștințe s-a gândit căpșorul tău prea aerisit???Și nici nu e o singură materie...
Trebuie stimulată curiozitatea copiilor, științele naturii sunt fascinante. Astfel poți să înveți și amănuntele.
Cunosc profesori care fac eforturi supraomenești ca să rezolve chestia asta, unele manuale sunt total insipide
Abia așteptam orele de știintele naturii...după mate. era materia cea mai fascinantă, aveam o profesoară care te făcea să te simti acolo, in natură, imi doream să dureze toată ziua❤
Mulți copii văd şcoala ca pe o pierdere de timp. Când vezi matematica, gramatica şi cultura multor adulți, sunt de acord cu ei. Ar mai fi ceva: copiii de azi au nevoie de altfel de predare. Dar ce să-i faci dacă în România lunile anului se "predau" cu rigla, iar profesoare premiate pentru stilul de predare sunt date afară şi merg să predea în SUA.
Da, aici e bună cea mare; parcă totul e făcut să mângâie orgoliul functionaresc pe prin ministere… E ok sa îți exersezi memoria, dar sa pui toată paradigma educațională doar pe memorie e o crima…
Fiecare copil, om, are abilitățile lui.
D'aia unii copii sunt buni la matematică, ,,granatică" sau altă materie, da' nu-s in stare să deseneze un simplu măr. Cultura e cu totul altceva, nu tine neaparat de școală, e o insumare a mai multor factori.
@@solaris3627 pe care școală tinde să le niveleze
Cum de ce.Daia si Barbu sant alesii neamului.Stanescu este profesorul lor.Dar el nu stie sa porneasca un tractor la Visina.Astia sant oamenii din Romania de rit nou PSD.Cred ca iliesc rade de prostia babuinilor.Carpa kaghebista si-a facut temele contra poporuil.
Opresc inopinat la iesirea din școli elevi maricei vll,vlll si -i intreb care sunt multiplii , submultiplii metrului ? Wawww! 90% nu știu!!! DOAMNE FEREȘTE !!!
100% de acord, cu ceea ce afirmati despre predarea istoriei. Am urat istoria, tocmai din cauza modului, cum se preda. Pe de alta parte, am fost fascinat de cum se preda istoria aici, in Anglia. De exemplu, cand au invatat de epoca victoriana, copii s-au imbracat in hainele epocii, au invatat literatura epocii, muzica, si chiar dansurile, obi eiurile epocii. Au invatat "traind" in acea epoca
Dl.Gherman..nu memorarea e de vina pt ca au picat copii la matematica. E vorba de lipsa stiintei de a aduce pe intelesul copiilor termenii din "logica" si lipsa acestora? Cauza..lipsa de reforma din sistem. Nu banii, ci modul de folosire a acestora, de pregatire a viitorului profesor de pe bancile facultatilor si apoi in toata cariera. Dar cum sa fie altfel, cand ei sunt crecuti de profesori crescuti la randul lor de sistemul comunist . Noi inca avem un sistem bazat pe simularea logicii si a gandirii, pe memorare si reproducere, intrucat asa au fost invatati la randul lor profesorii din anii 70 si pana in prezent. Cat despre continutul stiintelor logice/ reale ..asa de incarcat a fost dintotdeauna!
Sunt profesori dedicați, aproape doi...
Învățământul românesc încă este comunist.
Am fost în Italia la un grup cultural, prin 2007 și am asistat la dezbaterile pe diverse subiecte. Am făcut și noi, masteranzii de atunci, un grup după modelul lor. Anul următor, au venit ei la noi și au zis să dezbatem un subiect numit călătoria. Noi ne-am pregătit cu cărți despre acest subiect și am încercat să vorbim cât mai sofisticat. Ei ce au făcut? Normal că nu mulți știam italiană, mai mult engleză. La un moment dat, o doamnă italiancă a vorbit despre subiect cam așa: călătorim cu trenul, cu avionul, etc, ce înseamnă pentru mine acest lucru? Și s-a apucat să spună ce înseamnă, a făcut vreo 2 referiri la ceva scriitori, dar nu chestii megasavante. Era o dezbatere pe înțeles cea propusă de ei. A noastră, cu fițe.
Adevărata problemă este atitudinea familiei față de școală , învățătură și profesori! Nu se ocupă de copii, îi îndoapă cu meditații inutile pentru loaza care nu vrea ea să învețe! Studiul individual s-a perimat, toți vor note mari fără să învețe! Și părinții la fel! Dacă dau de un profesor exigent, se grăbesc să-l reclame! Toți se plâng de programe, dar profesorul știe să planifice activitatea la clasă! Si predă ce trebuie , dacă este lăsat de zurbagiii obraznici!
la noi e alta problema, de care nu vorbeste nimeni, respectiv profesorii obliga elevii sa faca meditatii cu ei deoarece la clasa nu le predau nimic si ii lasa pe telefoane, apoi aceiasi profesori ca sa`si justifice spaga primita din meditatii , ii invata pe elevi rezultatele testelor ce apar pe parcursul anilor si dupa aceea se mira parintii de ce copiii lor premianti si care aveau numai note de 10 si 9 se trezesc in liceu sau facultate ca sunt analfabeti functionali.... asa ca nu mai credeti ca doar in scolile sau liceele cu renume se preda bine, acolo se manjesc profesorii bine.... scoala se poate face bine oriunde, atat timp cat nu este corupta
Acestea sunt excepții!
Cand i-am tinut o prelegere fiului meu de 4,5 ani cum ca trebuie sa invete bine si acum la gradi, si cand va fi la scoala, daca vrea sa fie destept nu numai frumos, si daca vrea sa aiba bani sa-si cumpere tot ce-si doreste, mi-a inchis gura cu "Pai, n-ai zis tu ca toti prostii au ajuns in parlament, aia de ce au ajuns acolo, daca sunt prosti si nu au invatat bine?"
I-ați tinut degeaba prelegerea, copilul era deja deștept și deșteptat :)))
PS: am pățit-o și eu și la fel de blocat am rămas :)))
Sau poate ca aia care ajung in parlament sunt in general destul de inteligenti (oricum peste medie) si au niste abilitati pe care tu nu le ai? Asta nu inseamna ca sunt morali sau buni in ceea ce fac dar mi se pare caraghios sa spui ca niste oameni care au reusit sa ajunga in cele mai importante pozitii din societate sunt prosti.
@@jeanmarcu1446 Abilitatea de a sti sa dai din coate nu este egala cu inteligenta, cel putin in acceptiunea mea
@@Asia_Power e o abilitate foarte importanta in viata pe care nu toti o au. In special nu la nivelul acela.
@@jeanmarcu1446 Eu, totusi, aleg sa-i cultiv fiului meu dorinta de "a da din creier" decat datul din coate
Domnule Gherman,multi copii vad ca un agramat este premier al Romaniei si se gindesc pt ce trebuie sa faca scoala? Presedintele C.J Hunedoara este un fost tractorist si in Deva multe licee nu au niciun absolvent de bac,pt ca ,cred ca se poate si fara scoala. Dar si profesorii au vina lor...
In general ai dreptate,dar... există un dar. Școala nu se mai face cum trebuie pentru că este o directivă din păcate. "Prostimea" este mai ușor de controlat dacă are școală puțină. Și afară este la fel din păcate,poate că nu este așa cum este la noi,dar în general este identică.
Salutare domn Gherman 👍👍👍
Părerea mea : dirigintele trebuie să hotărască împreună cu părinții și copilul ce-i place și ce nu și îndreptat înspre acele materii. Dar aceasta depinde și de profesori. Sunt profesori la care le face plăcere să dea note mici acelorași elevi. În școala generală nu am trecut de 7 la matematică de exemplu, dar la liceu am avut note mari. Depinde de profesori să fie imparțiali. Școala românească încă se bazează pe memorare ceea ce nu este corect.
Ce-ți doresc EU ție,
dulce Românie!❤
Trăiască România 🇹🇩
Trăiască Românii 🇹🇩
Familia Credința Educația Cultura Patriotismul Tradiția Pace Justiție Libertate
Sănătate să aibă
Poporul Român ❤
🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩🇹🇩
Dumnezeu să Binecuvânteze România și locuitorii
Ei❤10🇹🇩🇹🇩🇹🇩🙏
Maniacul obsedat o marotă a postat!😂😂😂
Mai lasă-ne!
Tot cu steagul Ciadului umbli? Ai zero tigle pe casa.
Problema este ca România are mulți habarnisti puși în funcție cheie :( 😢
Exact.
Domnule Gherman, in general sunt de acord cu opiniile dumneavoastra politice,dar acum vorbind despre eductie unde am profesat (!) o viata , imi ...permit sa am un punct de vedere. Faptul ca textul literar nu rezoneaza , nu gaseste o ancora in elev ,este vina profesorului ,pe de o parte,dar si a elvului.Nu poti sa-i dai mreu ce-i 'PLACE ". Daca nu stie ce este "prora " sau "pupa"nu are decat sa caute in dictionar sau ii intreaba pe parinti daca ei stiu mai mult...asta nu impiedica intelegerea textului. Nu toti cei care il citesc pe John Steinbeck au cunostinte de biologie sau terminologie marina. Programa a fost mereu un reper.Profesorul este totul. Cine preda cu dragoste de meserie stie ce are de facut si nu se lasa intimidat de pedocratie sau,mai rau,,de parentocratie ! Cati ani la catedra au cei care au" pareri" despre cum si ce trebuie predat ?!
Perfect adevărat! Până la urmă, profesorii lucrează cu materialul clientului.... Dacă părinții desconsideră școala și profesorii, ce pretenții putem avea de la progenituri! Câți înteleg că educația începe de la naștere, cu rutina zilnică? Câți le citesc povești la culcare, cultivându-le plăcerea lecturii? Unii nu au o carte în casă, ce să mai vorbim de dicționare! Le pun tableta în mână, ca să aibă liniște!
Exact aceeasi problema am avut eu in 20212 in la bac cand profesoara de romana mi a spus ce sa scriu la limba romana la punctul unde despre a mi exprima parerea proprie si personala asupra personajului x si cand am.intrebat cum adica . Au ras colegii de mine ,cand esti altfel esti mai greu de acceptat
@@adrianadrianescu521 Măcar am aflat și noi că atunci încă se mai folosește româna :)
Cum altfel? Dacă profesoara nu a înțeles ce scrii, e grav! Profesorii corectori nu stau să descifreze hieroglifele unora care mâzgălesc în loc să scrie lizibil!
Ai uitat să_l mentionezi (ca de obicei) pe cel mai mare profesor și meditator al tării ,singurul profesor din lume care din meditatii și_a cumpărat 6case.
... și ctitorul mărețului program ”România educată”.
taci oltene
Cunosc profesori care, din meditații, și-au luat câteva apartamente, casă la mare, casă la munte...Dar nu au candidat la președinție...
@@Carol_VEra un deziderat. Nu președintele îți educă progenitura. Părintele își trimite copilul la școala, îl ajută când e cazul, îl învață respectul și bunele maniere.
@@miluteanuelvira3118 Președintele își poate lua tot felul de teme din societate pe care să le scoată în față, fără să fi fost obligația lui prin fișa postului să se ”autosesizeze”. Al nostru și-a luat asta cu ”educația” și a scrântit-o, cum am văzut cu toții.
Într-adevăr educația cade în sarcina părinților (tradiționali, vitregi, instituționali... după cum i-o fi scris ”progeniturii”), care-i înscriu la școală pentru însușire de cunoștințe și competențe, la curs de pian, de limbă străină, ... la meditații, la fii satului pentru obiceiuri etc.
După care copilul ajunge major și-și caută un mod de viață ...
MULȚUMIM ! 👏
"Pe drumul de costişe ce duce la Vaslui
Venea un om... Pe loc, tot regimentul
Se-nşiră, poartă arma, salută cu onor
Românul care pleacă trăgând al lui picior."
Scoala publică are prea multe riscuri de-a rămâne copilul marcat. Mai ales in Ro. numai "pârnăiași"
@@marianl8718În ce clasă ești?
Nu se vede, din moment ce gândești asa. Sau n-ai facut școala potrivită!@@marianl8718
Legat de absurdul din invatamantul romanesc, sa vedeti ce era la facultate. Eu am facut electronica si telecomunicatii la poli in bucuresti. Cativa dintre prietenii mei au nimerit la cea mai grea specializare, unde era un prof poreclit "Dumnezeu". Mi s-a povestit ca la un examen le-a scris Dumnezeu subiectele pe tabla, dupa care zice "bafta, eu pot sa fac de maxim 7 la aceste subiecte".
Omu' nu glumea, a picat 90% din serie.
Buna ziua domnu Gherman,
Lipsa autoritatii profesorilor in scoli este principala cauza.
Influenta profesorului in fata elevilor , dreptul de a impune disciplina, respect , puterea de a impune ascultare ...
In alta "epoca" nu batjocoreai profesorul la ora .Statul ii ofera instrumente,parghii pt a se face ascultat....
Pai sunt 5 module si la terminarea fiecarui modul este o saptamana de vacanta , exista inca o saptamana de " saptamana verde " care este defapt saptamana libera , dupa " saptamana de schi" iarasi libera , vacanta de Craciun , vacanta de paste , si de vara , cata scoala mai ramane ?😂😂
Dl Gherman , cu toata stima , va pierdeti in amanunte ....prea mult bagati in fata disciplinele filologice ! Ca si cum astea ar fi cele mai importante pt progresul tarii ! ....Nu avem clar pentru ce pregatim copiii la scoala ! .....in primul rand trebuie sa progresam economic si-apoi mai vedem cum facem cu literatura si istoria si geografia si dreptul . ...Bun exmplu este Coreea de Sud ...Dvs spuneti ca trebuie sa inovam ceva in scoala ? ...pai de ce nu putem prelua ceva bun din lume , gata inovat si-apoi sa mai inovam si noi ceva daca suntem in stare !? Ce credeti , pe ce au pus accent coreenii pentru a creste intr-un an cat altii in 7 ? ?
astept si partea a 2a una dintre variantele: a) ce e de facut pentru a schimba in bine? sau b) ce faci cand intelegi cu nu poti face nimic pentru repararea sistemului?
"Repararea sistemului" începe cu educația de acasă!
@@miluteanuelvira3118 incepe de acasa clar, dar va rezolva asta problema programelor incarcate samd?
@@nicurau8496 Profesorul își planifică fiecare lecție și în funcție de clasă, nu programa e problema, ci refuzul elevilor de a învăța ceva! Vor note mari, fară să învețe! Și părinții la fel! Iar unii profesori se conformează, ca să nu aibă probleme! Profesorii dedicați știu ce să predea, dacă îi lasă loazele obraznice, nelipsite din orice școală!
@@miluteanuelvira3118 Doamna, daca nu vedeti programa scolara ca una dintre probleme atunci cred ca orice discutie e inutila: fie sunteti cadru didactic, fie nu ati avut copii in scoala. Si ma opresc aici.
În 1973,când eram în clasa a 4-a, un Domn Profesor ne-a cerut (în caietul de istorie) să scriem cât toată prima pagină "DE CE? "! Ploiești, Școală 21(Sf. Vineri) DĂRĂBANI.
Autocorectul👺👺👺👺👺
DARABAN
Pt această recenzie despre "școala" care se face la noi, aveți, de la mine, GOLDEN BUZZ !!!!!!...
Vai de noi!
Bună dimineața, duminică plăcută!
Bună dimineața,
Zi faină!
am avut si eu parte de asemenea tocilari . după ce predam aveam reprosruri ca nu am pedat conform unui manual
Servus Sabin Gherman, ne miram dece “suntem instare, dece au devenit” elevii!? Păi ne uităm cine conduce și sunt mai inculți decât acei puțin elevi care excelează în școală. Ne mirăm după rezultatele de la testul profesorilor “pentru evaluare “ ? Vorba fiicei tale rar profesor care să poate trece examenul de evaluare la materia ce o predă! “Mulțumim din inimă partidului”
Cand dascalii cereau mariri de salariu fara merite i-ai scarpinat intre coarne .
Nu tehnologia este de vină con educația de acasă și cea de la școală, trăiască PCR-UL! 😂😂😂
he, he, he
cauta matale dl Gherman, msj mele din vremea grevei profesorilor (profesori?!...)
atunci combateam cererile grevistilor, inclusiv pe matale
explicam ca norma unui prof este de 20 ore/saptamana
multi dintre ei fiind analfabeti functionali
Acesta e rezultatul, copii analfabeti
Cand eram eu copil, profesorii spuneau
"Daca copii gresesc, au rezutate slabe
vinovati suntem noi profesorii"
si acei profesori nu faceau greve, aveau norma saptamanala mult mai mare
predau sambata, uneori si duminica
aveam un program de ore de min 5 /zi inclusiv sambata
Lângă alea 20 de ore mai puneți orele de birocrație și o se vedeți unde ajungeți
@combate
Analfabetul vorbeste despre analfabeti !! ...profesorii fac parte dintr-un sistem INEFICIENT ....Ei trebuie sa respecte niste itemi ...nu poate face mai nimic altceva decat prevede programa ( curicula ) ...profesorii sunt rotitele sistemului idiot ...degeava acuzam profesorii ...ce e asa greu de inteles ? E ca si cum ai trage in postas ca iti aduce vestea proasta !!
Corectarea testelor și tezelor nu e birocrație. Nici activitățile extrașcolare, nici pregătirea materialului didactic și a cabinetelor de fizică, știintele naturii, limba româna, chimie( mai mult din banii profesorului!). Birocrație e doar obligarea profesorilor să-și facă portofoliu cu toate activitățile,dosare doldora de hârtii justificative... @@SabinGhermanOficial
@@SabinGhermanOficialstiu exact unde ajungem
in vacanta, este chiar acum :)
Am avut dascali care stiau sa salute un copil (elev) pe strada
Dar am avut destui care nu stiau sa se comporte ca dascali nici in clasa
Asa zisa "birocratie" nu exista
exista un program anual, si un plan periodic al orelor
si-l face fiecare profesor in concordanta cu plaificarile inspectoratului, scolii
cel mai greu e ptr profesorii tineri, suplinitorii
titularii cu vechime nu mai fac nimic
Sistemul nostru de invatamant este o tampenie comunista
contractele profesorilor nu trebuie sa fie nelimitate, titular-pensionar
neaparat trebuie sa fie evaluata activitatea atat la nivelul elevilor
cat si al cadrelor didactice
punctaje anuale care sa elimine scursurile
asa cum este in vest sau in scolile private
Sa faci o programa iti trebuie un an sa o gandesti,sa o concepi,sa cunosti coordonatele realitatii preluate,mie imi vin elevi la cl a IX-a care nu stiu sa scrie si sa citeasca si îi duc pâna la bacalaureat.Se jeneaza de mine sa-mi dea caietul de teme,sa-l corectez.Nu am urmat manualele,am facut cu ei cerc,excursii literare,proiecte europene inainte de a fi noi in UE,i-am iubit si valorizat,da tot am demisionat.In perioada de preaviz era atmosfera de "plumb" in clase.Am parasit un fel de Gulag.Elevii nu puteau demisiona,din păcate.
Nu copiii sunt de vină. Noi suntem.
Din "întâmplare", Există un răspuns : AIERUL, Aierul și Fraierul, FRAIERUL, NU DISPAR, Dispar, NICIODATĂ, NICIODATĂ !!! 😮😊😅😂🎉🎉
Drama este ca nivelul elevului mediu, cel care constituia "grosul" unei generatii si care avea impactul cel mai mare in economie, s-a prabusit.Varfurile au existat si inainte si exista si acum.Insa ele sunt foarte putine numeric si, statistic vorbind, nu foarte relevante.Declinul scolii romanesti a inceput de multi ani, chiar inainte de '89 insa a fost accelerat dramatic in ultimele 2 decenii.Meseria de dascal nu mai este tentanta pentru tinerii care isi vad de scoala.De asta ajungem sa avem ca profesori pe unii care de abia treceau cu nota minima cam toate examenele din facultate.Ori daca profii sunt asa, la ce ne putem astepta de la elevi ?Si da, programa scolara romaneasca are lipsuri mari - imi aduc aminte de exemplu de ora de romana unde trebuia sa memorezi citate cu ce a zis X sau Y despre opera cutare.In mod ciudat, parerea ta despre opera respectiva nu interesa pe nimeni.Totul era redus la memorare. Din cauza asta elevii nu erau stimulati sa gandeasca cu propria minte si sa aibe propriile idei.Imi aduc aminte ca la o astfel de intrebare cu ce a vrut sa zica poetul - un elev a raspuns cu ceva de genul "dar de ce nu il intrebati pe el ca eu nu stiu" 😅
Bună...!👍😥
Comentarii bune, apreciez!
Card de memorie !!!
🙋💯❤️
Profesorii din inspectorate si minister nu sunt conecasti la realitatea de la clasa. Sunt penibilii care au dat din coate ca sa scape de munca la catedra. Acum ei ar face orice numai sa isi pastreze functiile.
Bravo!
Mulțam
Mulți bat cîmpii despre învățământul comunist ,dar dispare dedicatia ,curiozitatea ,multumim profesorilor obosiți ,familiei de multe ori inexistentă ,copiilor leneși pe care societatea ,familia ,media ,pînă și calculatorul îl învață de mic facilul ,distracția ,va fi doar un biet obiect de consum pentru orice cocalar mai isteț.
Să va explice Becali cum sta cu capitalismul, o să spună,, dacă crezi in Dumnezeu și ai 3000 de oi..."
Trebuie antrenată și memoria.
👍👍👍
invatatul in scoala e cam prea de tot fiindca nu se poate prezice ce vor fi copii dupa ce cresc.
unii vor deprinde diferite mestesuguri, ceea ce in scoala nu au invatat niciodata.
altii isi vor lua masini scumpe, tot asa , fara sa fi invatat despre asta in scoala.
altii vor canta. picta. vor da la undita.
problemele trebuie adresate atunci cand apar.
dsi probleme sunt destule.
telefoane doar pe modul amutit si fara folosirea lor in clase. e o problema, daca cu vorba buna nu merge, trebuie dusi la cancelariat si recuperate dupa ore.
imracamintea excessiva de orice fel. ori prea multe haine, ori prea putine. iarasi nu e bine.
dar nu adresam profesorii aproape niciodata. ei sunt cei care ar trebuie sa aibe o mentalitate proaspata , deschisa la noutati si inchizitoare . tot asa sa poata sa decida cine trebuie dus la cancelariat. sa poata sa discute cand apar probleme.
dar multe nu sunt. scoala era si va fi intodeauna locul unde copii isi vor incerca aripile. si nu intodeauna va fi privit ca si o incercare. nu intodeauna va fi o incercare.
dupa care ajung unde ajung fiecare si fac ceva cu ce isi pot face nu doar o viata mai buna , ci si un trai adecvat. unii..nu toti.
🙋♀️👏🏼👍😥
D-le filosof, de ,, România educată ,, ați auzit?? 😂😂!!
Nu avem de ales anul acesta trebuie să ieșim la vot , Dacă vrem o educatie bună pentru copiii noștri, trebuie să îl alegem pe Domnul George Simion pentru funcția de Președinte!😊🤝😊
Da , șefi de galerie, afiliați rușilor ne trebuie!
Pun pariu că Simion, la întrebări fulger nu știe tabla înmulțirii!!
Fata aia de emoticon, abia asteapta soldatii rusi sa ti-o desfigureze.
De acord cu tine Simion Presedinte
@@MarianAnghel-gp9kd Fix ca oaia, behehe
Păi ăla un scandalagiu semianalfabet
Buna dimineata.
La ce sa te aștepți de la o educație progresistă,neomarxista,e firesc să fie dezastru!?Se pare că manualele alternative nu ajuta la nimic și sperăm să trecem la firesc,la manualele unice și la informații detaliate despre istoria Romanilor,geografie,limba și literatura română,sport,s.m.d!Ai și tu dreptate,câteodată!
esti un bou comunist.
Ce folos,nu te bagâ nimeni în seama👍
Idoli;Fotbalisti, Influenser , Realitystars , manelisti, politicieni smecheri, baieti destepteti.
Deja e un parlament alternativ :)))
O zi bună.
Domnule Gherman, de la 1 ianuarie 2024 s-a introdus sistemul de notare german (de către UE) însă nu a fost anunțat oficial. De aici și confuzia dvs. cu rezultatele…😁
Ca la noi doar la noi! Eu n-am strălucit deloc în școală dar nici n-am avut aspirații de-a dicta celor cu mult peste mine să le comasez alegerile după ce a mai înaltă realizare au fost termopanele pe balcon din banii de gogoșărie. Stimă, d-le Gherman!
Vai si amar sa spui ceva rau de Eminescu la ora de Limba Romana, cand trebuie sa spui cu cuvintetele tale ce a vrut sa spuna poetul in "ce te legeni codrule"
S-a inventat evaluarea evaluarii . Elevii dintr-a 8a sunt dusi la niste preevaluari ca sa se obisnuiasca cu stresul si timp limitat , acest lucru e pe bani. Dupa ce se dopeaza cu meditatii in a 7 si a 8 intr-a 9 se relaxeaza si nu mai invata.
Bună dimineața
Bună dimineața
Din pacate scopul actual al scolii romanesti nu e de a crea oameni capabili de gandire critica, pentru ca acestia sunt periculosi, trebuie creati absolventi mediocri si sub-mediocri, care sa fie multumiti cu orice post primit, care e oricum peste pregatirea lor, astfel incat sa execute fara cracnire orice cerere venita de la cine i-a pus in functiile respective. Daca te incapatinezi si inveti si esti bun, ajungi sa vezi ca nu ai loc pe masura capacitatilor tale daca nu ai "sustinere", astfel incat nu-ti ramane decat altenativa de a pleca in alta parte unde esti platit pe masura capacitatilor tale. Astfel are loc incet incet o filtrare, pe de o parte ne pierdem "creierele" care pleaca si nu se mai intorc, íar pe celalata parte societetea se destrama incet , se pierde increderea in stat, institutii, vezi oameni fara nici o pregatire in domeniul respectiv pusi sa conduca diverse domenii critice, apoi cand o dau in bara sunt "rotiti" in alte posturi mai putin expuse dar la fel de "caldute" financiar. Asta e cel mai pur sistem comunist de rotatie a cadrelor, pentru ca "partidul nu greseste niciodata", nu-i asa. Si astfel ajungem dupa 30 de ani de "democratie iliesciano-pesedista" sa nu avem inca o autostrada care sa lege tara de la un cap la altul, avem poduri care sunt reparate infasurandu-le in panza si care cad la o saptamana dupa ce sunt date in folosinta, avem podul de peste Dunăre, care leagă Brăila și Galați de Tulcea, e gata, dar stă nefolosit , pentru că nu avem și șosele de acces care sa duca la el, samd. In acelasi timp sunt create mii de posturi pentru clientela de partid usele pt ca, nu-i asa, "tre sa-i gasim si lui un post nu , acum ca nu a mai prins scaun in parlament", cum zicea Ciolacu de un "amarat" pus sef pe la nush ce institutie de stat.
Bună ziua!
... E haos mare in invatamant ...fiica-mea va trece in a V-a la toamna. Ai place scoala si are rezultate foarte bune.Citeste foarte mult (casa noastra este plina de carti) si o face din PLACERE pt ca i-am explicat ca DOAR CARTEA te face om destupat la minte. De ce se plange ea si altii e faptul ca dupa orele de scoala si acasa ai umple de teme. Si in vacanta asta amarata de o sapt. le-o dat doamna teme(desi o promis ca nu le va da).
Sistemul este greu de a fi schimbat...este foarte multaaaa informatie parerea mea pt.ei si se cam uita ca ei sunt de fapt COPII si le trebuie COPILARIA !!
PS : Dnul. Gherman ce chimese MANDRA ai !!! Ptui de deochi ! Pe gustul meu vestimentar de om de aproape 46 ani. Multumim pt. emisiuni
Aseară am rămas plăcut surprins că mai sunt tineri deștepți/inteligenți. Dar trist pentru că procentajul lor este tot mai mic:
ruclips.net/user/shortskPJzmG5D1Eg?si=m8Tar1_QlewzHRNy
În sfârșit un comentariu corect și la subiect.
Eu sunt născut în 1982, iar când eram în generală (5-8), am avut invitați la ora de engleză niște turiști străini (numai țin exact din ce țară) dar țin minte că au văzut pe perete planșe cu formule matematice (sinus, cosinus..) și ne-au spus că ei abia la liceu au învățat așa ceva. Mai vreau să adaug că eu în liceu nu am învățat cum să analizez un text, am primit doar comentariile dictate, eu am o gândire analitică și am urât Româna pentru că trebuia să tocesc facă să îi înțeleg sensul.
Subiect greu! Scapă cine poate!
PROBLEMA este, profesorii care ies în stradă pentru salarii mai mari ( susținuți și de dl. ....) nu știu să evalueze o părere personală, o idee personală, o concepție personală sau cum vreti sa-i ziceti, doar așa pot nota un elev dacă verifică cuvânt cu cuvânt cum scrie la carte și așa este cel mai simplu, nu-ți bați capul să înțelegi acel elev, (s-ar putea ca nici unii profesori să nu înteleagă, să nu aibă o părere, o analiză personală despre acea operă). Și atunci mă întreb SALARII MAI MARI, pentru cine? Profesorii (și nu numai) nu se masoră en-gross ci en-detail.😀
Excelentă analiză - este complementară celei făcute de Dragoș Pătraru: ruclips.net/video/AQ6kYbhsYUM/видео.html
Like-ul meu cu nr. rotund: 600.
cum a zis expertul elvetian : romania pregateste habotnici pt anul 1880 .
Ei sunt prea "destepti" pentru scoala
Salutări
Viitor de aur țara noastră are ..... 🥺
Valenta
Aici nu sunt de acord cu Toate pânzele sus. Cum să nu poți citi cartea? Eu, când predau, cu asta am succes.
Păi,din moment ce există serialul tv,de ce să te obosești cu cititul?
Întreb și eu,tov. profesoară?!
@@istvanszabo2097Poate pentru ca numai cititul dezvoltă imaginația, vocabularul, ortografia??? Citesc comentarii agramate scrise probabil de unii care n-au deschis o carte! Filmul prezintă o viziune regizorală, scenaristul o ia pe arătură! Exemplu: filmul după " Cel mai iubit dintre pământeni". Marin Preda se răsucește în mormânt!😢😢
@@miluteanuelvira3118 Merci!:)))
A fist mai mult, o ironie la adresa doamnei...
Pe vremea mea,la Stiintele naturii,am invatat sa calculez coordonate,sa citesc o busola,sa ma orientez,s.m.d!
”Iată că El vine pe nori. Și orice ochi Îl va vedea; și cei ce L-au străpuns. Și toate semințiile pământului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin. „Eu sunt Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul”, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era și Cel ce vine, Cel Atotputernic.„
Apocalipsa 1:7-8
Alt dictator
În elaborarea manualelor,obligatoriu,ar trebui sa se implice Academia Română,și nu toți ratații!
taci mă!!