Sürenin yarısını Docker'a gelmeye ayırarak çok daha aydınlatıcı olmasını sağladığınız gibi, kısa zamanda sade anlaşılır ve yalın bir dille başarılı bir anlatım olmuş. Tebrikler, teşekkürler
Anlatımda görselliğin yerli yerince kullanımı, uyuşuk uyuşuk beklemelerin olmadığı mükemmel derecede anlaşılmaya müsait bir video. Videoyu ne bi geri sardım ne de durdurdum. Genelde bu tarz tanımlama, anltama videolarını yabancılarda görürdüm. Bu yapıda Türkçe bir içerik olması beni çok mutlu etti. Videoyu açıp konuşmaya kıyasla böyle videoları yapmanın ne kadar zor olduğunu bilmek de size saygımı artırıyor.
Yorum yazmayı seven birisi değilim fakat bu video yorumu hak eden bir video. Anlatım o kadar güzel ve açıklayıcı ki.. Elinize emeğinize sağlık, görsel anlatım da sözel anlatım da şahane. Çok teşekkürler emekleriniz için. Konu hakkında izlediğim en etkileyici ve en öğretici video. Hemen abone oldum kanalınıza, devamını bekliyoruz..
6:37'de yanlış bir kanı var, cloud şirketleri dedicated kelimesini "ayrılmış" olarak tanımlıyor ve buna göre satış yapıyor, örneğin hetzner cloud'dan cloud ve dedicated olarak iki farklı şekilde sunucu alabilirsiniz, ikisi de sanal bir makine olacaktır, cloud olarak isimlendiren sunucunun kaynakları paylaşımlıdır ve kiralarken gördüğünüz 5vcpu - 100mbit/s gibi değerler havuz müsait olduğunca kullanabileceğiniz değerlerdir, aynı makinedeki diğer komşularınız sunucuya abandığında sizin kullanımınız da etkilenecektir, dedicated seçtiğinizde size kiralama esnasında belirtilen kaynak tamamen dedike edilir komşularınız sunucuyu ne kadar zorlasa da size ayırılan kaynak mutlaktır, istediğiniz zaman tüm kaynağı sömürebilirsiniz. fiziksel sunucu almak isterseniz hetzner robot'a bakmanız gerekmektedir ve bu işi yapan pek fazla firma kalmadı, aws'den de girip fiziksel makine kiralayamayacağınızı düşünüyorum (özel anlaşmalar dışında)
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Hakan bey, sanırım orada bir anlam karışıklığı olmuş, ben dedicated anlamını aynen sizin açıkladığınız şekilde açıklama niyetiyle söylemek istedim. Daha detaylandırdığınız için teşekkür ederim ayrıca.
Spesifik bir uygulama için cross platform sağlamaz ama o uygulamayı bir docker image haline getirirsen her farklı platformda çalıştırabilirsin. Yani sonuçta her platformda docker var artık. Sen diyelim linux ile kendi uygulama image yaptın, sonra bunu windowsta da çalıştırabilirsin. Ama windows altında yine linux container olarak çalışır. Eğer sadece bir uygulamayı cross platform çalıştırmak istiyorsan o zaman Java gibi platformlara bakmanı tavsiye ederim, Java bunu sunuyor.
Hocam bu docker dediğimiz kavramı henüz ben tam kavrayamadım ama şöyle birşey mümkünmü; asp .net ile mvc web projesi yapıyorum. Buna windows server gerekiyor çalıştırmak için. Docker teknolojisi sayesinde ben web sitemi linux servera yükleyebilirmiyim? Bu mümkünse bir sonraki engelim Mssql i bu serverda kullanamayacağım olacaktır. Bu durumda projemi bir şekilde mysql ile mi yazmalıyım? Bu durumda entitiy framework kullanamayacakmıyım?
Cok guzel paylasım olmus,emeginize saglık, ama tam anlayamadıgım bır konu var ,işletim sistemi duzetyınde sanallastırır dediniz,peki kaynakkullanımı nasıl oluyor,ornek 100 tane uygulama için ne kadar bir kaynak gerekiyor ,işletim sisteminin kapasitesimi yuksek olması gerekiyor ,bu konuyu biraz daha detalı acıklarmısınız,Tesekkurler
Merhaba Mustafa, yorumun için teşekkür ederim. Fazla açıklayıcı anlatamamışım o konuyu. Standart olarak bir makinede istediğin kadar container çalıştırabilirsin, ama tabiki makinenin kapasitesi yettiği kadar. Bunu önceden kestirmek çok zordur, çünkü uygulamadan uygulamaya değişiyor kaynak kullanımı. Ama sen eğer istersen ve kesinlikle de yapmalısın, kaynak kullanma konfigürasyonlarını belirt. Yani container çalışırken kaç cpu, kaç memory vs kullanması gerektiğini belirtebilirsin. Bu konu hakkındaki detayları alttaki docker resmi websitesinden öğrenebilirsin. docs.docker.com/config/containers/resource_constraints/ Umarım biraz daha açıklama getirebilmişimdir.
Çok teşekkür ederim ben şunu anlamadım. Benim makina Windows ama docker program Ubuntu için yazılmış Windows ta da çalışır mı Ubuntu yükleme me gerek varmı
Windows sisteminizde bir Ubuntu işletim sistemi bazlı docker container çalıştırdığınızda her hangi bir ubuntu programını çalıştırabilirsiniz. Yani windows altında docker içinde ubuntu çalışır. Bir kere windowsa docker kurulumu yaptıktan sonra her hangi bir docker container çalıştırabilirsiniz.
Docker, bilgisayarınızda farklı farklı hepsi birbirinden ayrı olarak konteynerler çalıştırmanızı sağlıyor. Bir nevi lightweight sanal makine de diyebilirsiniz. Aradaki farkları videomda açıklamıştım. Bir konteynerin hangi IP adresini kullandığını görmek için docker inspect komutunu kullanabilirsiniz. Bu komutu bir videomda açıkladım bakabilirsiniz (ruclips.net/video/FIaYUzNeQKQ/видео.html).
@@BarisDere docker ı araştırdım bunca ay aradığım bir yazılım :D işin aslı şu mesajlaşma programı yapıcaktım arkadaş dedi sql ile yap iş büyürse socet programlamaya geçersin diye dedi sql ile yaptım fakat boş select sorgusunun maliyeti sunucuda ne olur bilmiyorum test etmedim. Socket ile yapınca 65K adet port olduğu için daha fazla port ekleyemiyorsun bi nevi sınırlı kullanıcıya hizmet veriyorsun düşündüm bi an sanal makine kurar altından kalkabilirmiyim dedim ama sanal makine kurmak zahmetli bir iş.Docker ve Kubernetes bu sorunun üstesinden gelir.
@@ogunodabas9332 Docker ve Kubernetes gibi uygulamalar daha çok sizin infrastructure ve application architecture yönetmek ve kolaylaştırmak için kullanılır. Daha önce mesajlaşma uygulaması yazmadım fakat deployment için her ne seçerseniz seçin, application tarafında request response nasıl çözeceğiniz ve hangi protokolü kullanacağınız önemli. Kullanıcı sayısını bilmiyorum ama belki küçük ve basit başlayıp, ileride yavaş yavaş ölçekleyebilirsiniz.
@@BarisDereŞöyle başlıyım tcp ile soket programlama yaptım server-client uygulaması. Her client sunucuya bağlandığında sunucuda her kullanıcı için local port atıyor 0-65500 arası tüm portlar dolu olduğunda ise 65K dan fazla client bağlanamıyor.Eğer uygulama 65K lık kullanıcı kitlesi barındırmıyorsa yeter fakat facebook gibi büyük kullanıcı kitlesi olursa port sayısını arttıramadığmız için docker ile sanal makine lazım. Zaten uyguluma soket programlama ile çalışıyor asıl sorun hizmet vermek istenen kullanıcı kitlesi.
Teşekkür ederim yorumunuz için. Farklı telaffuzları var. Cava, java, yava gibi. Ben İngilizce okunuşunu (cava) kullandım. Olabilir saygı duyarım. Umarım video yararlı olmuştur.
İzlediğim en başarılı Türkçe bilişim videolarından biri, teşekkürler ve tebrikler.
Teşekkür ederim Adem bey
1 yıl sonra aynı konuya dönüp aynı videoyu izledim ve yine beğendim :)) bu sefer sıradaki videoları da izleyeceğim çünkü kullanmam gerek.
Katılıyorum, tebrik ederim...
Gerçekten tebrik etmek gerek , bu kadar yalın ve basit anlatım kolay değildir. Bu da Video sahibinin iyi bilgi sahibi oldugu anlamına gelir. Tebrikler
Teşekkürler Ali.
Docker hakkında 4 farklı kanaldan video izledim. En güzel anlatım bu videodaydı. Eline emeğine sağlık, diğer 3 videoyu da izleyeceğim.
Teşekkür ederim eksik olmayın
Sürenin yarısını Docker'a gelmeye ayırarak çok daha aydınlatıcı olmasını sağladığınız gibi, kısa zamanda sade anlaşılır ve yalın bir dille başarılı bir anlatım olmuş. Tebrikler, teşekkürler
Teşekkürler Özden
Anlatımda görselliğin yerli yerince kullanımı, uyuşuk uyuşuk beklemelerin olmadığı mükemmel derecede anlaşılmaya müsait bir video. Videoyu ne bi geri sardım ne de durdurdum. Genelde bu tarz tanımlama, anltama videolarını yabancılarda görürdüm. Bu yapıda Türkçe bir içerik olması beni çok mutlu etti. Videoyu açıp konuşmaya kıyasla böyle videoları yapmanın ne kadar zor olduğunu bilmek de size saygımı artırıyor.
Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim :)
Net bir şekilde anladığım enfes bir video. Olayı görselleştirme ve anlatım olarak mükemmel. Umarım bu serinin tüm detayları anlatılır.
Teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için :)
Video için teşekkürler. Kısa ve açıklayıcı olmuş, özellikle de özet geçilen kısım çok faydalı olmuş
Teşekkür ederim
Anlatım o kadar net ve yalın ki anlamamak mümkün değil :)
Teşekkürler Buse
İzlediğim onlarca videodan en sade ve en anlaşılır olanı çok teşekkürler :)
Teşekkürler Yunus
Hocam, basarili bir Video, umarim devami gelir, hem anlatimli hemde uygulamali. Harika.
Teşekkür ederim
güzel, akıcı, direkt bilgi odaklı, verimli bir video olmuş. Anlatımınız için teşekkürler
Teşekkür ederim
Yorum yazmayı seven birisi değilim fakat bu video yorumu hak eden bir video. Anlatım o kadar güzel ve açıklayıcı ki.. Elinize emeğinize sağlık, görsel anlatım da sözel anlatım da şahane. Çok teşekkürler emekleriniz için. Konu hakkında izlediğim en etkileyici ve en öğretici video. Hemen abone oldum kanalınıza, devamını bekliyoruz..
Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim
Bayılıyorum "neden ihtiyaç duyuldu?" sorusunu sorup cevaplandırarak anlatım tarzına :)
Teşekkürler harika anlatmışsınız:):)
Teşekkür ederim Yalçın 🙂
Pırıl pırıl video! emeğinize sağlık. 1.5 hızında izledim. Kırmızı hapı seçmiş gibiyim..
Teşekkür ederim Efraim :)
İşte bu kadar güzel anlatılır, tebrikler👌
teşekkür ederim Can
Arkadaş işe hakim. Güzel ve anlaşılır anlatım olmuş. Teşükkür ederim
Teşekkür ederim
Harika anlatim icin Tesekkürler. Bu tarz videolarin devamini bekliyoruz :))
Teşekkür ederim
çok sade ve anlaşılır bir video olmuş tebrikler
Teşekkürler
Bu keyifli anlatıma k8s serisi de yakışır, tebrikler.
Gayet güzel bir anlatım ve görselleştirme, videoların devamını heyecanla bekliyorum hatta kanalda aradım bulamadım bir sonraki video ne zaman gelir ?
Bu güzel geri bildiriminiz için teşekkür ederim. Bu hafta içinde ikinci docker videosunu eklemeyi planlıyorum.
Yeni docker videom az önce kanala eklendi. ruclips.net/video/qOqQe8eo6jE/видео.html
@@BarisDere hocam emeklerinize sağlık, çok yararlı bir içerik olmuş.
Tertemiz video valla. Eline sağlık
Teşekkürler Ahmet
Müthiş anlatım tebrikler 👏 devamını bekliyoruz
Teşekkür ederim
Çok anlaşılır anlatmışsınız,teşekkürler.
Teşekkürler
Anlatim ve paylasim icin teskkürler.
6:37'de yanlış bir kanı var, cloud şirketleri dedicated kelimesini "ayrılmış" olarak tanımlıyor ve buna göre satış yapıyor, örneğin hetzner cloud'dan cloud ve dedicated olarak iki farklı şekilde sunucu alabilirsiniz, ikisi de sanal bir makine olacaktır, cloud olarak isimlendiren sunucunun kaynakları paylaşımlıdır ve kiralarken gördüğünüz 5vcpu - 100mbit/s gibi değerler havuz müsait olduğunca kullanabileceğiniz değerlerdir, aynı makinedeki diğer komşularınız sunucuya abandığında sizin kullanımınız da etkilenecektir, dedicated seçtiğinizde size kiralama esnasında belirtilen kaynak tamamen dedike edilir komşularınız sunucuyu ne kadar zorlasa da size ayırılan kaynak mutlaktır, istediğiniz zaman tüm kaynağı sömürebilirsiniz. fiziksel sunucu almak isterseniz hetzner robot'a bakmanız gerekmektedir ve bu işi yapan pek fazla firma kalmadı, aws'den de girip fiziksel makine kiralayamayacağınızı düşünüyorum (özel anlaşmalar dışında)
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Hakan bey, sanırım orada bir anlam karışıklığı olmuş, ben dedicated anlamını aynen sizin açıkladığınız şekilde açıklama niyetiyle söylemek istedim. Daha detaylandırdığınız için teşekkür ederim ayrıca.
@@BarisDere ben teşekkür ederim, içeriklerinizin devamını diliyorum
Emeğinize sağlık, yalın ve güzel bir anlatım olmuş.
Teşekkürler Sümeyye
Anlatım çok güzel. Teşekkürler. .
teşekkür ederim Eycan
çok anlaşılır bi video olmuş teşekkürler
Teşekkürler
Harika anlatim🎉
Teşekkür ederim
çok iyi anlatmışsınız hocam tebrikler.
Teşekkürler Samet
Muhteşem anlatım ❤🎉
teşekkür ederim
Mükemmel anlatım. Teşekkürler
Teşekkür ederim
Emeğine Sağlık Mükemmel olmuş
Teşekkürler Veysel
Çok teşekkürler
Emeğinize sağlık.
ağzına sağlık hocammmmmmmmmmmmm
Teşekkürler
Hocam docker bize cross platform sağlarmı? Yani mac için yazılmış uygulamamı windows ortamina taşımama yardımcı olurmu?
Spesifik bir uygulama için cross platform sağlamaz ama o uygulamayı bir docker image haline getirirsen her farklı platformda çalıştırabilirsin. Yani sonuçta her platformda docker var artık.
Sen diyelim linux ile kendi uygulama image yaptın, sonra bunu windowsta da çalıştırabilirsin. Ama windows altında yine linux container olarak çalışır.
Eğer sadece bir uygulamayı cross platform çalıştırmak istiyorsan o zaman Java gibi platformlara bakmanı tavsiye ederim, Java bunu sunuyor.
Mükemmel anlatım için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.
teşekkür ederim Ömer
Sadece mukemmel.
abi muazzam !
Teşekkürler Tural
süper anlatım
Teşekkürler
çok iyi başarılar :)
Teşekkür ederim
Süper olmuş elinize sağlık 🧿
Teşekkür ederim Ahmet
teşekkür ederim
Hocam bu docker dediğimiz kavramı henüz ben tam kavrayamadım ama şöyle birşey mümkünmü; asp .net ile mvc web projesi yapıyorum. Buna windows server gerekiyor çalıştırmak için. Docker teknolojisi sayesinde ben web sitemi linux servera yükleyebilirmiyim? Bu mümkünse bir sonraki engelim Mssql i bu serverda kullanamayacağım olacaktır. Bu durumda projemi bir şekilde mysql ile mi yazmalıyım? Bu durumda entitiy framework kullanamayacakmıyım?
Bende aynı konuda takıldım Windows üzerinde çalışan bir linux mu bu yani
ağzına sağlık hocam teşekkürler
teşekkür ederim
Cok guzel paylasım olmus,emeginize saglık, ama tam anlayamadıgım bır konu var ,işletim sistemi duzetyınde sanallastırır dediniz,peki kaynakkullanımı nasıl oluyor,ornek 100 tane uygulama için ne kadar bir kaynak gerekiyor ,işletim sisteminin kapasitesimi yuksek olması gerekiyor ,bu konuyu biraz daha detalı acıklarmısınız,Tesekkurler
Merhaba Mustafa, yorumun için teşekkür ederim. Fazla açıklayıcı anlatamamışım o konuyu. Standart olarak bir makinede istediğin kadar container çalıştırabilirsin, ama tabiki makinenin kapasitesi yettiği kadar. Bunu önceden kestirmek çok zordur, çünkü uygulamadan uygulamaya değişiyor kaynak kullanımı. Ama sen eğer istersen ve kesinlikle de yapmalısın, kaynak kullanma konfigürasyonlarını belirt. Yani container çalışırken kaç cpu, kaç memory vs kullanması gerektiğini belirtebilirsin. Bu konu hakkındaki detayları alttaki docker resmi websitesinden öğrenebilirsin. docs.docker.com/config/containers/resource_constraints/
Umarım biraz daha açıklama getirebilmişimdir.
güzel anlatım :)
Teşekkür ederim
Bilgin artsın çok çok çok sağ ol sonsuz minnettarim
Teşekkür ederim
Güzel video teşekkür ederim
Teşekkürler
Çok teşekkür ederim ben şunu anlamadım. Benim makina Windows ama docker program Ubuntu için yazılmış Windows ta da çalışır mı Ubuntu yükleme me gerek varmı
Windows sisteminizde bir Ubuntu işletim sistemi bazlı docker container çalıştırdığınızda her hangi bir ubuntu programını çalıştırabilirsiniz. Yani windows altında docker içinde ubuntu çalışır.
Bir kere windowsa docker kurulumu yaptıktan sonra her hangi bir docker container çalıştırabilirsiniz.
linux'a unix de demese tam olacak
🔥🔥🔥
Dislike nie atıyorlar ki
8 55 sanal makine ve docker kıyaslaması çok teşekkürler
teşekkürler
iyi anlatim
Teşekkürler
Docker sayesinde her bir container aslında farklı sanal makinalar mı? 192.168.1.100 192.168.1.101 192.168.1.102 … şeklinde
Docker, bilgisayarınızda farklı farklı hepsi birbirinden ayrı olarak konteynerler çalıştırmanızı sağlıyor. Bir nevi lightweight sanal makine de diyebilirsiniz. Aradaki farkları videomda açıklamıştım.
Bir konteynerin hangi IP adresini kullandığını görmek için docker inspect komutunu kullanabilirsiniz. Bu komutu bir videomda açıkladım bakabilirsiniz (ruclips.net/video/FIaYUzNeQKQ/видео.html).
@@BarisDere docker ı araştırdım bunca ay aradığım bir yazılım :D işin aslı şu mesajlaşma programı yapıcaktım arkadaş dedi sql ile yap iş büyürse socet programlamaya geçersin diye dedi sql ile yaptım fakat boş select sorgusunun maliyeti sunucuda ne olur bilmiyorum test etmedim. Socket ile yapınca 65K adet port olduğu için daha fazla port ekleyemiyorsun bi nevi sınırlı kullanıcıya hizmet veriyorsun düşündüm bi an sanal makine kurar altından kalkabilirmiyim dedim ama sanal makine kurmak zahmetli bir iş.Docker ve Kubernetes bu sorunun üstesinden gelir.
@@ogunodabas9332 Docker ve Kubernetes gibi uygulamalar daha çok sizin infrastructure ve application architecture yönetmek ve kolaylaştırmak için kullanılır. Daha önce mesajlaşma uygulaması yazmadım fakat deployment için her ne seçerseniz seçin, application tarafında request response nasıl çözeceğiniz ve hangi protokolü kullanacağınız önemli. Kullanıcı sayısını bilmiyorum ama belki küçük ve basit başlayıp, ileride yavaş yavaş ölçekleyebilirsiniz.
@@BarisDereŞöyle başlıyım tcp ile soket programlama yaptım server-client uygulaması. Her client sunucuya bağlandığında sunucuda her kullanıcı için local port atıyor 0-65500 arası tüm portlar dolu olduğunda ise 65K dan fazla client bağlanamıyor.Eğer uygulama 65K lık kullanıcı kitlesi barındırmıyorsa yeter fakat facebook gibi büyük kullanıcı kitlesi olursa
port sayısını arttıramadığmız için docker ile sanal makine lazım. Zaten uyguluma soket programlama ile çalışıyor asıl sorun hizmet vermek istenen kullanıcı kitlesi.
👍
Böyle kanalları yeni keşfetmek cok kötü.
Java demesine o kadar sinir oldum ki. Doğru olabilir ama sinir bozucu
Teşekkür ederim yorumunuz için. Farklı telaffuzları var. Cava, java, yava gibi. Ben İngilizce okunuşunu (cava) kullandım. Olabilir saygı duyarım. Umarım video yararlı olmuştur.
Mükemmel anlatmışsınız, Teşekkür ederim.
Teşekkürler