Și în trecut au fost domnitori ticăloși care au determinat și ticăloșirea poporului, istoria lucrează în cicluri și acesta este pe sfârșite, noi trebuie să ne pregătim pentru vremuri mai bune!😊
Mihai a fost unul dintre puținii domnitori care a realizat și a avut ca unic țel unirea românilor sub un singur sceptru. A și reușit cu sacrificii foarte mari... păcat că a durat puțin. Și vorbim de toată Transilvania nu doar de Ardeal. Cinste și slavă lui Mihai Viteazu.
Dacă Mihai nu ar fi legat țăranii de glie la cererea boierilor ar fi avut un real sprijin în țăranii olteni aceasta a fost greșeală fatala pentru Mihai. El rămâne în istorie ca primul domnitor al cărui crez a fost și a reușit pentru puțin timp UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE . Faptele lui de vitejie vor dăinui în veac,și nimeni pe aceasta lume nu-l va uita oricât sar strădui ei sa-l stearaga din istorie fasificand-o. Romani urmași al Geto-dacilor, Burebista,Decebal,Deceniu,istoria noastră este scara cu aur încă de pe vremea Celtilor.
Ai dreptate Storytripper,tineri fiind nu avem sentimente ,emoții naționaliste, insa la maturitate apar principii și sentimente naționaliste,ele se adancesc datorită contextului social.Mari domni a avut țărișoara asta, viteji,cu dragoste de acest pământ. Suna banal dk le am mulțumi .Cu plecăciune și recunoștință lor.🌞
Foarte bun documentar ! Ar trebuii să fie în România Materia" MIHAI VITEAZUL" !!! SĂ "BOMBARDĂM " YOUTUB - UL CU ISTORIA LUI MIHAI VITEAZUL ȘI RUȘINE ACESTOR PRIMARI ȘI CONSILIERI CARE VĂD CĂ STATUILE LUI MIHAI VITEAZUL SUNT DISTRUSE ȘI BATJOCORITE, SI NU LE PASĂ ! DATORITĂ VOIEVODULUI MIHAI VITEAZUL CEL ORTODOX, SUNTEM NOI PE ACEST PĂMÂNT ORTODOX ! DOAMNE AJUTĂ ȘI SĂNĂTATE TUTUROR ! FIȚI BINECUVÂNTAȚI SI SĂNĂTOȘI SLĂVIT SĂ FIE !!!
Nu ortodoxia a urmărit Mihai. Religia era un mijloc de influență într-un teritoriu (nu era Țară) în care contau doar feudalii ldocaliar. Nu trebuie să-i reprosem Viteazului că nu avea păreri "democratice" obișnuite astăzi. A fost și multă ambiție personală, era Omul epocii sale, medieval dar în ton cu vremurile. N-a fost inteles de "ai lui" și asta nici măcar pentru că, după criteriile actuale, nu era "român". Cei mai fideli i-au fost secuii, cei care pe atunci nu se considerau unguri. Citiți-l pe Bălcescu și veți redeveni patrioti.
Este incredibil cum evenimente istorice pe care le-am învățat la scoala, mecanic si fara a le intelege semnificatia, dobandesc o alta lumina atunci cand ne aplecăm asupra lor la varsta adulta! Politica, diplomație, batalii...Mihai Viteazul...a fost o personalitate fascinanta intr-o epoca foarte complicată! Va multumesc pentru vizionare!😊
Frumoasă narațiune! Am învățat despre această poveste la școala gimnazialâ, dar atunci am învățat și memorat acest moment istoric, însă acum la o vârstă adultă înțelegem altfel și facem altfel conexiunile între prezent și momentele istorice ale adevăraților conducători ai neamului românesc.
La min 15.50 a fost strecurată o eroare .Cel ,,alungat” prin tragere in țeapă din Moldova nu era principele Radu Șerban (in acel moment boier și căpitan in oastea lui Mihai) ci Ștefan Răzvan, fost hatman al lui Aron vodă și principe autointitulat pentru 8 luni. Cu respect.
Va multumesc pentru vizionare si comentariu. Observatia dumneavoastra este corecta, am facut vorbire despre Stefan Razvan la inceputul materialului si la acel moment mi-a fugit gandul la Radu Serban 🤔 care va ajunge domn in Tara Romaneasca, ales de boieri, dupa moartea lui Mihai. Stefan Razvan era fiul unei roabe si Hatmanul Zamoyski spunea, cand l-a ajutat pe Ieremia Movila sa ajunga domn, ca prefera sa se invecineze cu un moldovean decat cu un... țigan.
Mulțumesc mult. Mihai Viteazul este un subiect greu, a fost, cum bine spuneți, denaturat de o încărcătură "naționalistă" păguboasă. Am descoperit în cartea istoricului Petre P. Panaitescu " Mihai Viteazul", o abordare obiectivă, susținută de o multitudine de documente din vremea respectivă. După ce am citit acea carte mi-am dat seama de dimensiunea personalității sale, capacitatea militară, de limitările cu care s-a confruntat și m-am gândit să împărtășesc asta cu...urmăritorii mei!
BUNA ITREBARE ..CUM??DE CE??? A.. RECUCERIT MIHAI VITEAZUL ARDEALUL...???PT.CE??? FECEA PARTE DIN TARA UNDE SE VORBEA ACEEASI LIMBA DE MAJORITATEA LOCUITORILOR ACESTOR LOCURI...!!!
Va mulțumesc pentru vizionare și comentariu. Pentru a da un aer arhaic narațiunii ( fiindcă îmi place acest stil), da, as fi putut pronunța Sighismund. Pentru a preveni astfel de comentarii din partea etnicilor care se simt deranjați de pronunția unui "Mitica" nefamiliarizat cu limba maghiară, germana și a unor dialecte derivate, am inceput sa urmăresc istorici sau oameni de cultură nativi pentru a avea o pronunție cat mai buna. Ei bine, istoricul Helmuth Julius Knall pronunța Sigismund, adică...așa cum se scrie. 😁
”Necesitate politică”, context regional propice, ambiția lui de oștean curajos, nu contează! A demonstrat că atunci când îți dorești ceva cu toată ardoarea, nimic nu poate să-ți stea în cale ca ”bărbat de stat”. Că visul se poate împlini, chiar dacă mori trădat . Cu orice risc, a înfăptuit pentru scurt timp, unirea! Cât de greu i-a fost să negocieze cu imperii bine bătute în cuie, cu papi setoși după averi; atunci ca și azi, politica era tot c...ă! Veșnică recunoștință, mare domnitor!
Doar proștii nu reușesc trădarea nu are nimic, multe trădări sau întâmplat la toate curțile lumii exemplu vezi câți țari sau țarevici erau asasinați dar rezultatul tot a fost de la o palmă de pământ împrejurul Moscovei la 17 milioane km p , la fel în Anglia Franța China de la toată lupta aia între prinți ,duci , țările au continuat să crească doar la noi a fost invers
Să știți că nu imi este clar acest aspect, știu ca a avut langa el o garda formata din secui, acestia au fost măcelăriți! Poate avem printre noi un istoric care are mai multe informatii si ne poate ajuta, ii mulțumim anticipat!
La Turda , Mihai răspândește puținele oști valahi, la Alba Iulia, Făgăraș. Pe uni dintre ei vestea morții lui Mihai îi ajunge la Blaj. Capul lui Mihai a fost furat după 2 nopți de pe trupul calului său ucis și el în busculada din fața cortului. de al treilea paharnic Turturea și dus la mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Trupul fiind îngropat la marginea drumului de către câțiva haiduci Sârbi, cu încuviințarea lui Basta.
@@constantamariagrigore3234 Îmi cer scuze, îmi este foarte greu să urmăresc toate comentariile. Daca persoana care comentează NU este abonat public...nu îmi apare acel comentariu pe pagina principală. Este adevărat că multe comentarii sunt blocate de aplicație și le mai găsesc atunci când intru in setări. Răspund tuturor celor care sunt abonați la canal și daca pierd cate un comentariu...îmi cer scuze, nu vă supărați!😘
Pai din ce ai spus batalia nu a fost la.Selimbar.. ai dat o cu raul Cibin ,desi batalia sa dat intre raurile:Seviș si Sapun.. deci de unde citesti nu e corect... mergi la.Troita la.Selimbar si vezi asezarea armatelor... of of of ce ne mai duceti in eroare😡😡😡
Insusi Mihai se intituleaza "Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei". Termenul "Ardeal" este folosit din sec XV, mai ales de populatia romaneasca, Erdely de maghiari, Siebenburgen de germani, Transsilvania in latina....samd.
Cred ca ai dreptate...... poate Dacia............ ca Sarmisegetuza e in Transilvania, capitala Daciei . Asa sa invatat la istorie, nu prea avem cum sa stim cum se numea Transilvania pe atunci, istoricii aserviti sistemului spunTara Ardealului. Adevarul probabil e altul.
Istoria Transilvaniei și cu Banat, Crișana și Maramureș este foarte complicată. Noi nu învățăm la școală în detaliu doar despre asta, ni se prezintă aspecte generale care servesc unei idei. Nu este un lucru rău, doar că se creează confuzii fiindcă nu cunoaștem amanunte care sunt importante. Ne referim la Ardeal ca ținutul din interiorul arcului carpatic la care trebuie să adăugăm teritorii ca sa ajungem la "Transilvania". De-a lungul istoriei, Transilvania a fost împărțită și "părți" ale ei au trecut prin mai multe stăpâniri. Istoria "Transilvaniei", ca termen generic, este în sine un subiect foarte amplu.
Accentul in "Selimbar" se pune pe a doua silaba, nu pe prima. Doar cei din sud, care nu au pus in viata lor piciorul in Sibiu pot pronunta in halul asta.
Domn' Profesor, mă scuzați De greșeală, să iertați! Că accentul, bată-l vina Iscă ditamai pricina! Mi se pare totuși că Prea tare vă bucură ...nodul de la papură!😛
@@cojocarusimion3114 "ora doua" este chiar gresit. Daca mergem ( in mod gresit) pe principiul de a acorda numeralul cu substantivul, atunci trebuie acordat si la singular/plural. "ora" este la singular, "doua" este la plural. In plus, daca mergem pe ideea ca se acorda genul, atunci este gresit "ora unu", din moment ce "ora" este substantiv feminin.
Alexandru cel Rau a fost domn în Țară Românească între august 1592-septembrie 1593, nepot al lui Alexandru Lăpușneanu, este decapitat de turci în 1597.
Un domnitor extraordinar de înțelept,vizionar și abil,puternic și patriot pină la martiriu!!! Doamne,ce am avut.... și ce avem acuma!!!
Și în trecut au fost domnitori ticăloși care au determinat și ticăloșirea poporului, istoria lucrează în cicluri și acesta este pe sfârșite, noi trebuie să ne pregătim pentru vremuri mai bune!😊
Mulțumim foarte frumos și bine explicat,.
Va mulțumesc pentru vizionare!😊
Mulțumim!!!
Mulțumim din inimă stimată doamnă, pentru prețiosul material !
Superb, respect pentru tot ceea ce faci !
Mulțumesc! 😊
Mihai a fost unul dintre puținii domnitori care a realizat și a avut ca unic țel unirea românilor sub un singur sceptru. A și reușit cu sacrificii foarte mari... păcat că a durat puțin. Și vorbim de toată Transilvania nu doar de Ardeal. Cinste și slavă lui Mihai Viteazu.
Da, era Principatul Transilvaniei, fara Banat, Crisana si o parte a Maramuresului.
Dacă Mihai nu ar fi legat țăranii de glie la cererea boierilor ar fi avut un real sprijin în țăranii olteni aceasta a fost greșeală fatala pentru Mihai. El rămâne în istorie ca primul domnitor al cărui crez a fost și a reușit pentru puțin timp UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE . Faptele lui de vitejie vor dăinui în veac,și nimeni pe aceasta lume nu-l va uita oricât sar strădui ei sa-l stearaga din istorie fasificand-o.
Romani urmași al Geto-dacilor, Burebista,Decebal,Deceniu,istoria noastră este scara cu aur încă de pe vremea Celtilor.
@@teofilmoraru7006ești bolnav ,fără dureri
MULTUMESC! DOAMNE AJUTA CA ROMANIA SA MAI AIBA CONDUCATORI ASA CUM A FOST MIHAI VITEAZUL!
Wow...extraordinar de detaliata prezentarea
Va multumesc pentru vizionare !😊
Multumim muuuuult pt informatiile pretioase, ce ni le dāruiti 🙏❤️
Si pt urarile minunate, ce ni le trimiteti ❤️
😊
Ai dreptate Storytripper,tineri fiind nu avem sentimente ,emoții naționaliste, insa la maturitate apar principii și sentimente naționaliste,ele se adancesc datorită contextului social.Mari domni a avut țărișoara asta, viteji,cu dragoste de acest pământ. Suna banal dk le am mulțumi .Cu plecăciune și recunoștință lor.🌞
Multumesc!😊🙏
Foarte bun documentar ! Ar trebuii să fie în România Materia" MIHAI VITEAZUL" !!!
SĂ "BOMBARDĂM " YOUTUB - UL CU ISTORIA LUI MIHAI VITEAZUL ȘI RUȘINE ACESTOR PRIMARI ȘI CONSILIERI CARE VĂD CĂ STATUILE LUI MIHAI VITEAZUL SUNT DISTRUSE ȘI BATJOCORITE, SI NU LE PASĂ !
DATORITĂ VOIEVODULUI MIHAI VITEAZUL CEL ORTODOX, SUNTEM NOI PE ACEST PĂMÂNT ORTODOX !
DOAMNE AJUTĂ ȘI SĂNĂTATE TUTUROR !
FIȚI BINECUVÂNTAȚI SI SĂNĂTOȘI SLĂVIT SĂ FIE !!!
Nu ortodoxia a urmărit Mihai. Religia era un mijloc de influență într-un teritoriu (nu era Țară) în care contau doar feudalii ldocaliar. Nu trebuie să-i reprosem Viteazului că nu avea păreri "democratice" obișnuite astăzi. A fost și multă ambiție personală, era Omul epocii sale, medieval dar în ton cu vremurile. N-a fost inteles de "ai lui" și asta nici măcar pentru că, după criteriile actuale, nu era "român". Cei mai fideli i-au fost secuii, cei care pe atunci nu se considerau unguri. Citiți-l pe Bălcescu și veți redeveni patrioti.
Felicitări sincere pentru documentarea laborioasă și prezentarea frumoasă 👌!
Mulțumesc!😊
Așa de frumos! Respect Doamnă! Mi-au dat lacrimile! ❤️ 🥰 🥰 🥰
Va mulțumesc pentru vizionare!😊
Este incredibil cum evenimente istorice pe care le-am învățat la scoala, mecanic si fara a le intelege semnificatia, dobandesc o alta lumina atunci cand ne aplecăm asupra lor la varsta adulta! Politica, diplomație, batalii...Mihai Viteazul...a fost o personalitate fascinanta intr-o epoca foarte complicată! Va multumesc pentru vizionare!😊
Frumoasă narațiune!
Am învățat despre această poveste la școala gimnazialâ, dar atunci am învățat și memorat acest moment istoric, însă acum la o vârstă adultă înțelegem altfel și facem altfel conexiunile între prezent și momentele istorice ale adevăraților conducători ai neamului românesc.
Mulțumesc!😊🙏
La min 15.50 a fost strecurată o eroare .Cel ,,alungat” prin tragere in țeapă din Moldova nu era principele Radu Șerban (in acel moment boier și căpitan in oastea lui Mihai) ci Ștefan Răzvan, fost hatman al lui Aron vodă și principe autointitulat pentru 8 luni. Cu respect.
Va multumesc pentru vizionare si comentariu. Observatia dumneavoastra este corecta, am facut vorbire despre Stefan Razvan la inceputul materialului si la acel moment mi-a fugit gandul la Radu Serban 🤔 care va ajunge domn in Tara Romaneasca, ales de boieri, dupa moartea lui Mihai. Stefan Razvan era fiul unei roabe si Hatmanul Zamoyski spunea, cand l-a ajutat pe Ieremia Movila sa ajunga domn, ca prefera sa se invecineze cu un moldovean decat cu un... țigan.
Frumos documentar
Mereu mi-au plăcut documentarele istorice
Mulțumesc pentru vizionare, va astept si la alte materiale!😊
@@Storytripper Cu siguranță
Frumos povestiti!
Mulțumesc!😊
Mulțumim 👍
Multumesc pentru vizionare!😊
A și dori sa aud istoria detaliata despre surghiunul lui Alexandru Ioan Cuza
Foarte bine prezentat si lipsit de tenta nationalista fortata cu care ne-au invatat manualele.
Mulțumesc mult. Mihai Viteazul este un subiect greu, a fost, cum bine spuneți, denaturat de o încărcătură "naționalistă" păguboasă. Am descoperit în cartea istoricului Petre P. Panaitescu " Mihai Viteazul", o abordare obiectivă, susținută de o multitudine de documente din vremea respectivă. După ce am citit acea carte mi-am dat seama de dimensiunea personalității sale, capacitatea militară, de limitările cu care s-a confruntat și m-am gândit să împărtășesc asta cu...urmăritorii mei!
Pe harta arăți regatul ungar,care nu mai exista, în rest un documentar bun, succes
Da va mulțumesc mia plăcut istoria mam documentat multe din cele spuse de dvs.im8 erau cunoscute azi istoria adevărată nu mai este cunoscuta ok.
👍🙏👍❤️
BUNA ITREBARE ..CUM??DE CE??? A..
RECUCERIT MIHAI VITEAZUL ARDEALUL...???PT.CE??? FECEA PARTE DIN TARA UNDE SE VORBEA ACEEASI LIMBA DE MAJORITATEA LOCUITORILOR ACESTOR LOCURI...!!!
este pronuntat "Sighismund" nu Sidjismund.
Va mulțumesc pentru vizionare și comentariu. Pentru a da un aer arhaic narațiunii ( fiindcă îmi place acest stil), da, as fi putut pronunța Sighismund. Pentru a preveni astfel de comentarii din partea etnicilor care se simt deranjați de pronunția unui "Mitica" nefamiliarizat cu limba maghiară, germana și a unor dialecte derivate, am inceput sa urmăresc istorici sau oameni de cultură nativi pentru a avea o pronunție cat mai buna. Ei bine, istoricul Helmuth Julius Knall pronunța Sigismund, adică...așa cum se scrie. 😁
@@Storytripper în Ardeal am avut mai multe Sigismund-uri. Sigismund de Luxemburg, Sigismund Báthory, ... din asta știm cum sa pronunța.
La min 20, ati confundat stanga cu dreapta! Malul stang al Dunarii este in Ro!! Malul drept este in Bulgaria!
Da, aveți dreptate! Vechea problema a femeilor cu hărțile!🤦♀️🙏
”Necesitate politică”, context regional propice, ambiția lui de oștean curajos, nu contează! A demonstrat că atunci când îți dorești ceva cu toată ardoarea, nimic nu poate să-ți stea în cale ca ”bărbat de stat”. Că visul se poate împlini, chiar dacă mori trădat . Cu orice risc, a înfăptuit pentru scurt timp, unirea! Cât de greu i-a fost să negocieze cu imperii bine bătute în cuie, cu papi setoși după averi; atunci ca și azi, politica era tot c...ă! Veșnică recunoștință, mare domnitor!
.m
Jn8
Doar proștii nu reușesc trădarea nu are nimic, multe trădări sau întâmplat la toate curțile lumii exemplu vezi câți țari sau țarevici erau asasinați dar rezultatul tot a fost de la o palmă de pământ împrejurul Moscovei la 17 milioane km p , la fel în Anglia Franța China de la toată lupta aia între prinți ,duci , țările au continuat să crească doar la noi a fost invers
du-te, tata, la padure...
@@hankchinaski9175 Sau cu bita in oi............
Frumoasă povestea dar.....mă întreb...unde...au fost românii la asasinarea marelui voievod.
Să știți că nu imi este clar acest aspect, știu ca a avut langa el o garda formata din secui, acestia au fost măcelăriți! Poate avem printre noi un istoric care are mai multe informatii si ne poate ajuta, ii mulțumim anticipat!
La Turda , Mihai răspândește puținele oști valahi, la Alba Iulia, Făgăraș. Pe uni dintre ei vestea morții lui Mihai îi ajunge la Blaj. Capul lui Mihai a fost furat după 2 nopți de pe trupul calului său ucis și el în busculada din fața cortului. de al treilea paharnic Turturea și dus la mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Trupul fiind îngropat la marginea drumului de către câțiva haiduci Sârbi, cu încuviințarea lui Basta.
💪🧑🧒🤳😲🙂🤗
O zi buna draga mea , poate ai timp să-mi cauți pe unde ai rătăcit răspunsul la comentariul meu cu ...inima desigur , respect ...😺
Va mulțumesc pentru comentariu și vizionare! 😊
@@constantamariagrigore3234 Îmi cer scuze, îmi este foarte greu să urmăresc toate comentariile. Daca persoana care comentează NU este abonat public...nu îmi apare acel comentariu pe pagina principală. Este adevărat că multe comentarii sunt blocate de aplicație și le mai găsesc atunci când intru in setări. Răspund tuturor celor care sunt abonați la canal și daca pierd cate un comentariu...îmi cer scuze, nu vă supărați!😘
As vrea istoria Razboiul rece
Mihai Viteazul și "calul troian"al lui!!!😂
Pai din ce ai spus batalia nu a fost la.Selimbar.. ai dat o cu raul Cibin ,desi batalia sa dat intre raurile:Seviș si Sapun.. deci de unde citesti nu e corect... mergi la.Troita la.Selimbar si vezi asezarea armatelor... of of of ce ne mai duceti in eroare😡😡😡
De unde si pana unde denumirea de Ardeal la 1600 ?
Insusi Mihai se intituleaza "Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei". Termenul "Ardeal" este folosit din sec XV, mai ales de populatia romaneasca, Erdely de maghiari, Siebenburgen de germani, Transsilvania in latina....samd.
Cred ca ai dreptate...... poate Dacia............ ca Sarmisegetuza e in Transilvania, capitala Daciei . Asa sa invatat la istorie, nu prea avem cum sa stim cum se numea Transilvania pe atunci, istoricii aserviti sistemului spunTara Ardealului. Adevarul probabil e altul.
Istoria Transilvaniei și cu Banat, Crișana și Maramureș este foarte complicată. Noi nu învățăm la școală în detaliu doar despre asta, ni se prezintă aspecte generale care servesc unei idei. Nu este un lucru rău, doar că se creează confuzii fiindcă nu cunoaștem amanunte care sunt importante. Ne referim la Ardeal ca ținutul din interiorul arcului carpatic la care trebuie să adăugăm teritorii ca sa ajungem la "Transilvania". De-a lungul istoriei, Transilvania a fost împărțită și "părți" ale ei au trecut prin mai multe stăpâniri. Istoria "Transilvaniei", ca termen generic, este în sine un subiect foarte amplu.
Accentul in "Selimbar" se pune pe a doua silaba, nu pe prima. Doar cei din sud, care nu au pus in viata lor piciorul in Sibiu pot pronunta in halul asta.
Domn' Profesor, mă scuzați
De greșeală, să iertați!
Că accentul, bată-l vina
Iscă ditamai pricina!
Mi se pare totuși că
Prea tare vă bucură
...nodul de la papură!😛
Pronunție specifica acestei țări 👍
Daaa , a nu pune piciorul in Sibiu , mare lipsa este in biografia unui om... 😃🤦♂️
Si nici de ora doi nu stiu astia din sud, in mod eronat zic ora două!
@@cojocarusimion3114 "ora doua" este chiar gresit. Daca mergem ( in mod gresit) pe principiul de a acorda numeralul cu substantivul, atunci trebuie acordat si la singular/plural. "ora" este la singular, "doua" este la plural. In plus, daca mergem pe ideea ca se acorda genul, atunci este gresit "ora unu", din moment ce "ora" este substantiv feminin.
Cine era și Alexandru cel rău?
Alexandru cel Rau a fost domn în Țară Românească între august 1592-septembrie 1593, nepot al lui Alexandru Lăpușneanu, este decapitat de turci în 1597.