Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu (Nedir? Nasıl ve ne zaman verilir?)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 авг 2021
  • DİKKAT! Önemlidir! Hayatımıza yeni giren GERÇEK FAYDALANICI BİLDİRİMİ hakkında bilmeniz gerekenleri anlattım. Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu için son tarih 31 Ağustos...
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    ► / @aydin_tuzcu
    Kanalıma abone olarak yeni videolardan ilk siz haberdar olabilirsiniz:
    ► / @aydin_tuzcu
    Udemy üstündeki kurslarıma ulaşabilirsiniz:
    ► Bilmeyene Muhasebe (Muhasebenin Mantığı - Teorik eğitim) (1.5 saat) ► www.udemy.com/course/muhasebe...
    ► Anlatımlı Muhasebe Kayıtları (Örnekli Çözümler) (12 saat) ► www.udemy.com/course/muhasebe...
    ► Mali Tablolar Analizi (3 saat) ► www.udemy.com/course/mali-tab...

Комментарии • 31

  • @kamilserhan
    @kamilserhan 2 года назад +2

    Bu kadar uzun yazma sebebim Aydın Bey'in 8:18 de arka planını bilmiyoruz ama patadanak olmuş demesidir. Ayrıca şahsi görüşümdür. Kimseyi bağlamaz.
    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) 1961 yılında kuruldu. Bilin bakalım kurucu ülkeler içinde kim var?
    Diğer kurucular ABD, Kanada, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Federal Almanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsviçre, Avusturya, İsveç, İzlanda, Norveç, İspanya. Zamanlar başka ülkeler de bu teşkilata katılıyor.
    Taraflar OECD’nin 2002 tarihli Vergi Konulu Bilgi Değişimi Model Anlaşmasını imzalıyorlar. Yani artık birbirlerine bilgi verecekler ama işler pratikte öyle olmuyor. Bazı ülkeler bu konuda cidden isteksiz davranıyorlar.
    Bu defa bu birlik 2008 yılında Meksika’da yapılan “Vergi Alanında Şeffaflık ve Bilgi Değişimi” konulu global forumun ve 2009 yılında Londra’da yapılan G-20 Zirvesinde vergi cennetlerine yönelik alınan kararların desteklenmesinin ve vergi konularında uluslararası işbirliğinin öneminin artması konularında sempozyumlar düzenliyor ki bilgi paylaşma antlaşması fiilen işlesin.
    Bu sempozyumlardan sonra OECD vergiden kaçınma ve vergi kaçakçılığıyla mücadele etmek için vergisel bilgi değişimi ve işbirliği alanındaki çalışmaları hızlandırıyor.
    Anlayacağımız üzere bu çalışmaların sebebi hem çifte vergilendirme sorunlarında tarafları bilgilendirmek hem de vergi cennetleri üzerinde şeffaflık sağlayarak taraf devletler açısından vergi kayıp ve kaçağını önlemek gibi duruyor.
    Aslında buraya kadar her şey kabaca bir ülke vergi mükellefinin varsa başka bir ülkede elde ettiği kazancın tespit edilmesi amacıyla.
    Yani taraf ülkelerden biri örneğin X firmasının sermaye değer artış kazançları, faiz gelirleri, temettüler, gayri maddi hak
    bedelleri, yönetici ve müdürlerin elde ettiği kazançlar, ücretler ve bağımlı faaliyetler karşılığı elde edilen diğer benzeri gelirler, sosyal güvenlik ödemeleri, sanatçılar,
    sporcular tarafından elde edilen gelirler, emeklilik gelirleri ve benzeri türden gelirler, kamu hizmeti karşılığı elde edilen gelirler, ikametgâh değişiklikleri, şirket
    ve vakıf kuruluş ve kapanışları, miras ya da bağış yoluyla sahip olunan mallar ve işyeri açma kapama faaliyetleri gibi verilerini isteyebiliyor.
    Bilgi istenen ülke de bu bilgileri 90 GÜN içinde vermez korunda.
    Bilgi paylaşımının üç farklı yolu var,
    1- İstek üzerine bilgi verme (nokta atışı kişi veya şahıslar hakkında oluyor)
    2- Sürekli bilgi verme. (ki bizim şu an başımıza gelen bu. Birileri bizden sürekli ve güncel bilgi istiyor)
    3- Kendiliğinden bilgi verme. (Bunu kimse yapmaz diye düşünüyorum)
    Şimdi gelelim bizden istenen Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Form meselesine.
    Burada bir hususa tekrar deyineyim. Bu anlaşmaya taraf ülkelerden biri veya birkaçı diğerinden bilgi isterse, bilgi istenen taraf bu bilgiyi 90 GÜN İÇİNDE temin etmekle mükellef.
    Malum son zamanlarda muhalif medyada ve uluslararası medya da ülkemizle ilgili çıkan haberlerde Türkiye'nin uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama cennetine dönüştüğü yolunda haberler de gelmekte.
    Kanımca Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın Türkiye'ye güveni kalmadı.
    Uluslararası para aktörleri ülkemizi sıkıştırıyor mu ki böyle apar topar bizden bilgi istiyorlar. Aydın Bey'in dediği gibi yürürlük 1 Ağustos beyan son tarihi 31 Ağustos. Geçici vergi ekinde de bu form yok.
    Diyelim;
    Biri geldi dedi ki ben limited şiirket kuracağım.
    Açılışı yaptık ama diyelim bizim tanımadığımız biri işin arkasında, haberimiz bile yok.
    Bu haberimiz olmayan adam da diyellim kriminal biri. Şirket bu adama zaman içinde diyelim dolaylı yollarla para aktarıyor vs.vs.
    Ben mali müşavirim MİT ajanı değilim ki bunu nereden bilebilirim.
    Bu sorumluluğu neden bize veriyor devlet?
    Ya sabır!!!!!

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 года назад +1

      Verdiğiniz değerli bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim.

  • @handedogan1359
    @handedogan1359 3 года назад

    Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için

  • @su1139
    @su1139 11 месяцев назад

    Hocam çok detaylı anlatmışsınız, teşekkürler 🙏

  • @enessdede
    @enessdede 3 года назад

    Aydın Bey merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.İç denetimle alakalı video çekecekmisiniz yakın zamanda.

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  3 года назад

      Merhaba Enes Bey. Sonraki dört videoyu zaten çektim. Birkaç hafta sonra iç kontrol ile ilgili video çekmeyi planlıyordum. İç denetimi de o videoya entegre ederim kısmetse.

    • @enessdede
      @enessdede 3 года назад

      @@Aydin_Tuzcu Çok teşekkür ederiz Aydın Bey elinize,emeğinize sağlık bilginin bu derece heryerden aktığı bir dönemde çalışmalarınız çok değerli istifade etmeyi bilen arkadaşlar için.

  • @cansutemiz2657
    @cansutemiz2657 2 года назад

    Aydın Bey öncelikle emeğiniz için çok teşekkürler. Çok güzel anlatmışsınız. Küçük bir sorum olacak. Şahıs şirketlerin de diğer kısmını seçtiğimiz zaman vergi kimlik no girmemizi istiyor ve girince hata veriyor şahıs şirketleri için neyi seçmemiz gerek ? Ayrıca Serbest meslek mensuplarının vermesi gerekiyor mu ?

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 года назад +1

      Rica ederim Cansu Hanım. 4. Maddenin 2. fıkrasında kapsama dahil özellikli kişi ve kuruluşların listesi verilmiş. İlgili listede yaptığınız işi bulamıyorsanız serbest meslek erbabı için beyan vermeniz gerekmez. Beyanname doldururken aldığınız hata ile ilgili mali müşavirinize danışmanızı öneririm.

  • @MrMerihs12
    @MrMerihs12 Год назад

    Üstad merhaba......yüzde 25 demişsiniz ama bildirim yüzde 25 i aşanları kapsamıyor mu? 4 ortaklı firma öreneğinde herkez yüzde 25 ise sadece müdür bildirilmeyecek mi?

  • @feltach1
    @feltach1 2 года назад

    Bilgileriniz için tşk. ederim. Basit Usule Tabi Adi ortaklıklarda bildirim kapsamına girer mi? İyi çalışmalar

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 года назад

      Rica ederim. Adi ortaklıklar da kapsama dahildir.

  • @nagihankerpic4417
    @nagihankerpic4417 2 года назад

    Aydın hocam teşekkür ederiz bilgileriniz çok faydalı ....gerçek faydalanıcıya ait formda hisse yanlış yazdım onaylandı .nasıl düzeltebilirim

  • @aynurdipligunes3064
    @aynurdipligunes3064 2 года назад

    Aydın Bey merhabalar. Bildirim yapılacak tüzel şirkete %25 den fazla hisse sahibi olan tüzel şirketin (Organize sanayi Bölge ortak) yetkilisi mi yoksa bildirim yapacak şirketin yetkilisi mi bildirilecek ? İkilemde kaldım. İki kurumunda ayrı Yönetim kurulları var ve başkanları farklı. Teşekkürler.

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 года назад +1

      Merhaba Aynur Hanım. Gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda bildirimde bulunan şirketin yetkilisi bildirilmelidir.

    • @aynurdipligunes3064
      @aynurdipligunes3064 2 года назад

      @@Aydin_Tuzcu teşekkür ederim .

  • @eraycakr6678
    @eraycakr6678 3 года назад

    Aydın Bey Merhabalar,
    Şirketin ortağı hem dernek hem de gerçek kişi ise ve derneğin hissesi %99,98 ve gerçek kişinin hissesi %0,02 ise, gerçek kişi olarak kimi bildireceğiz ? Bununla alakalı bir bilgi var mıdır ?

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  3 года назад

      Merhaba Eray Bey,
      Sizinki fazla muallak bir durum gibi görünüyor. Bence varsa yeminli mali müşavirinizden, yoksa smmm’nizden nihai ve yazılı bir görüş almanız sizin için iyi olacaktır. Ancak yine de fikrimi söyleyeyim: %0,02’lik hissedar ve/veya dernek içindeki karar vericilerden hangisi/hangileri fiiliyatta baskın karar vericiyse onları yazmalısınız. Bu tarife kimse net bir şekilde uymuyorsa şirketin başındaki en yetkili kişiyi yazınız (CEO / Genel müdür vs)

  • @fatihtuna1325
    @fatihtuna1325 2 года назад

    Aydın Bey Merhabalar,
    Belediyelerin %100 hisse sahibi olduğu şirketlerde gerçek faydalandırıcıyı nasıl belirleyeceğiz.. Belediye başkanı mı, Yönetim kurulu üyeleri mi, Limited şirketlerde de müdür ve müdürler kurulu üyeleri mi yoksa tüzel kişiliği olan belediyeye başkanlık makamını mı

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 года назад

      Merhaba Fatih Bey. İlgili tebliğden yola çıkarak kendi yorumuma göre ilgili şirketin icrasındaki en tepe isim yazılmalı. Kendi yeminlinizden veya mali müşavirinizden görüş almanızı öneririm.

  • @sumeyyecelik9175
    @sumeyyecelik9175 2 года назад

    Aydın bey merhaba dolduran bilgilerine ne yazacağız mali müşavir bilgilerini şirket ortağının bilgilerini mi teşekkürler

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 года назад

      Merhaba Sümeyye Hanım. Formu dolduran mali müşavir veya muhasebe yetkilisini yazabilirsiniz.

  • @sercanylmazturk3724
    @sercanylmazturk3724 2 года назад

    Merhabalar A şirketimizin %99 hissesine sahip B yurt dışı firması vardir. Bu durumda A şirketinin temsil eden kişi mi bildirilmeli B şirketini temsil eden mi bildirilmelidir.

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 года назад +1

      Merhaba Sercan Bey. A şirketi.

  • @burakuzun7
    @burakuzun7 2 года назад

    bu formu şireketin internet vergi dairesinden mi yoksa ortağın vergi dairesi şifresiylemi bildirecez

  • @ibrahimfidancgil5418
    @ibrahimfidancgil5418 3 года назад

    ÜSTADIM SADECE TÜZEL KİŞİ (ŞİRKETLERE) AİT BİR BİLDİRİM Mİ BU YOKSA GERÇEK KİŞİ MÜKELLEFLERDE (ŞAHISLARDA) BİLDİRMEK ZORUNDA MI ?

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  3 года назад +2

      Merhaba İbrahim Bey. Kapsamda "adi ortaklıklar adına en yüksek ortaklık payına sahip kişi" ibaresi geçmekte. Bunun haricinde tek kişilik şahıs şirketlerinde gerçek faydalanıcı zaten ortada olduğu için bu bildirimin bir anlamı olmayacaktır.

    • @ibrahimfidancgil5418
      @ibrahimfidancgil5418 3 года назад +1

      @@Aydin_Tuzcu Teşekkürler Üstadım

  • @michaelcarleone6239
    @michaelcarleone6239 2 года назад

    Bizim vergi kanunlarımiz gerçekten ogrenilemez seviyede.