S. I - EVALUARE NAȚIONALĂ: MODEL DE REZOLVARE PENTRU PUNCTAJ MAXIM. CARACTERIZAREA PERSONAJULUI.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 окт 2024
  • SUBIECTUL I - exerciții create de mine și rezolvate, conform baremului, pentru obținerea punctajului maxim!
    Caracterizarea unui personaj, pe baza fragmentului dat.
    Sinonime, rolul virgulei, indici temporali, derivare, conversiune, diftong.

Комментарии • 31

  • @dxp27_
    @dxp27_ 4 года назад +1

    puteti sa faceti un videoclip cu rolurile cratimei, virgulei,punctului,semnului exclamării etc..
    Pentru ca nu le stiu ...si vreau sa le învăț..
    Sper ca l puteti face mainee!!❤❤❤
    Am mare nevoie!!

  • @marinagavris8216
    @marinagavris8216 4 года назад +1

    Aprecieri si multumiri pentru exemplificarea unei rezolvari corecte a subiectelor si pentru atentionarile pe care le faceti, precum faptul ca inceputul raspunsului trebuie sa contina o parte din cerinta si alte detalii care sunt importante si care vor face diferenta la punctare.

  • @catograur1
    @catograur1 4 года назад

    Foarte frumos ce faceți, e bine că explicați clar și pe scurt, dar câteva mici observații, sper, utile:
    Ar fi indicat ca pentru clasa a VIII-a să renunțăm ușor (cu toții, de la Minister la profesori) la construcții greoaie și mult prea abstracte (jargon lingvistic) precum „evidențiind relația de coordonare prin juxtapunere a celor trei propoziții”. Știu că asta face, dar jargonul e groaznic și niciun elev de 14 ani nu reține așa ceva (în memoria de lungă durată, unde contează). Mai simplu - desparte elementele unei enumerații (înșiruiri). E ușor de vizualizat, pentru că legăm de vorbire, nu de scris (elevul își imaginează cum înșiră calitățile unui prieten, sau jocurile preferate, își imaginează că face pauza aia în vorbire și înțelege rolul virgulei).
    Trecând la caracterizare. Sugestia mea. Nu folosiți „reprezintă” când puteți spune „este”. Tells the story. Va veni și vârsta când vor învăța ce înseamnă cu adevărat reprezentarea, de la lumea ca „voință și reprezentare” la reprezentări ale realității, reprezentare politică și alte construcții unde „a reprezenta” e mult mai potrivit și neînlocuibil. Înlocuindu-l pe „este” cu a „reprezintă” e doar prețiozitate lingvistică, nimic mai mult. (Personajul este o...; O altă modalitate (...) este cea indirectă (fără „reprezentată de”, n-are niciun sens acolo).
    Acum, personajul nu e tot timpul o ființă imaginară. (imaginar, ~ă a Care există numai în imaginație). Imaginarul e o categorie aparte, ce va fi cu adevărat înțeleasă mai târziu. Nu strică termenul „ficțional” în cazul ăsta. Adică specific ficțiunii.
    Din păcate, din cauza unor arierați din înălțimile educației românești, (dar și în rândurile profesorilor, am colegi care fac asta), elevilor li se bagă pe gât un jargon care nu doar că nu-i ajută cu nimic acum, dar le și fixează greșit niște relații semantice, pentru că a folosi greșit un cuvânt în mod repetat e mai rău decât a nu-l cunoaște.

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  4 года назад

      Mulțumesc pentru observație! Țin cont de ceea ce mi-ați spus. În legătură cu relația de coordonare prin juxtapunere, menționez că așa apare ea în programa școlară și în manuale. Constituie un item important și ei sunt / ar trebui să fie familiarizați cu această formulare. Știu că este dificilă, dar o explicăm. Sunt multe de zis, însă fiecare profesor încearcă, în principiu (sper), să le facă viața mai ușoară elevilor.

    • @catograur1
      @catograur1 4 года назад

      @@lectiaderomanacuhar411 De-acord. Și îi pregătim pentru examenul ăsta, așa cum e el. Dar poate ar trebui să-i facem conștienți că există, din nefericire, un jargon pe care trebuie să-l folosească pentru a primi notă mare de la capetele seci ce se ocupă de EN, și că există și alte modalități de a înțelege gramatica și literatura, astfel încât să nu ajungă să le urască. Un adevăr pe care mulți îl uită azi e că aversiunea pentru gramatică, eseuri literare de tip „Mariana Badea” și alte materii școlare vine în principal din felul în care e prezentată materia și faptul că li se cere mai degrabă să rețină expresii gen „evidențiind relația de coordonare prin juxtapunere a celor trei propoziții” și nu să înțeleagă cu adevărat ce se petrece acolo, să-și formeze propriile conexiuni, în ritmul lor și într-un limbaj accesibil. De undeva trebuie să pornească schimbarea. Mult succes în continuare!

  • @ioanungureanu1429
    @ioanungureanu1429 4 года назад +2

    Va rog sa mi spuneti :Care sunt speciile si genurile literare a caror modele de argumentare trebuie invatate pentru examen? Semnificatia titlului si mesajul operei apar si ele?

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  4 года назад +1

      Cu excepția genului dramatic, a baladei și a romanului, toate intră. Inclusiv mesaj și titlu. Dacă vă va da nuvelă sau schiță, nu veți avea argumentare, ci doar rezumat, încadrarea în genul epic sau caracterizarea personajului. Toate argumentările sunt pe canalul meu, în Playlist EVALUARE NAȚIONALĂ. Spor!

    • @dxp27_
      @dxp27_ 4 года назад

      acum nu mai intra nici nuvela si schita !!!

  • @owldgaqerf3184
    @owldgaqerf3184 4 года назад +1

    Am o intrebare. La idei principale/secundare trebuie sa scriem doua principale ori doua secundare? Sau putem sa scriem si una principală si una secundară?

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  4 года назад +1

      Toate variantele pe care le-ai menționat sunt bune! 🤗

    • @owldgaqerf3184
      @owldgaqerf3184 4 года назад

      @@lectiaderomanacuhar411 si mai am o intrebare. La examen am pus la idei principale urmatoarele:
      1.fratele mai mare s-a întors de la rau.
      2.cand băiatul s-a trezit a văzut că usa e închisă.
      E bine?

  • @ananaaaa.09
    @ananaaaa.09 3 года назад

    Ana este un personaj principal pozitiv fiind caracterizată ca o femeie frumoasă ,tânără,subțirică,sprintenă, înțeleaptă,așezată,răsfățată,mlădioasă, fragedă și copilăroasă; Lucru ce reiese din comportamentul lui Ghiță când doarme lângă ea și verifică dacă este învelită cu pătura.

  • @ale_alexandra21
    @ale_alexandra21 4 года назад +1

    La subiectul 1 ex 3 sau la sub 2 ex 3-4 este necesar Sa scriem în enunț?

  • @bnmproducutionremix1907
    @bnmproducutionremix1907 4 года назад +1

    Buna ziua,doamna profesoară!
    Sunt foarte stresat,in legătură cu examemul😣
    Mă tem că imi va pica ceva greu,imi este teamă că iau o notă mica😣
    Cum aș putea să mă ambiționez?
    Stiu că este o întrebare cam vagă,dar aș vrea să vă intreb :
    Din punctul dumneavoastră de vedere,ce credeți că va pica la Subiectul 1 la B,va rog frumos dațimi un reper😣

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  4 года назад +3

      Bună! Stresul trebuie îndepărtat de urgență, pentru că mai rău te încurcă! Acum este momentul în care trebuie să reiei absolut toate speciile literare (există pe canalul meu aceste rezolvări pentru încadrări în specii și în gen + mesaj și titlu); din punctul meu de vedere, se vor axa pe genuri și specii, dar nu trebuie neglijate nici mesajul și titlul, rezumatul sau caracterizarea personajului. Ideea este că trebuie știute toate. Ia-le cu calm, notează-ți neapărat definiția fiecăruia, pentru că deja în definiție ai tot ce va trebui să argumentezi pe baza textului la prima vedere, la examen. Cât despre gramatică, reia toate valorile morfologice și toate funcțiile, subordonatele. Mă pregătesc și eu să mai fac alte înregistrări pentru a vă veni în ajutor. Totul va fi bine! Succes și Dumnezeu să vă luminze, dar nu stați cu mâinile în sân! La învățat cu voi! Spor!!!

    • @bnmproducutionremix1907
      @bnmproducutionremix1907 4 года назад +1

      @@lectiaderomanacuhar411 Vă mulțumesc!

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  4 года назад +1

      @@bnmproducutionremix1907, ruclips.net/video/VaFTBm_owvU/видео.html. Îți recomand și ortogramele. Contează foarte mult și scrierea corectă. Dați - mi - cu cratimă! Îți țin pumnii! Baftă!

  • @Marchidan-pd4fo
    @Marchidan-pd4fo 10 месяцев назад

    Alt ceva mai bun decat videoclipuri nu aveți de facut, mi-sa scarbit de videoclipurile tale, ori ne predai in clasa ori nu mai faci ninic ca stau eu sa imi bat capul acasa pe ceva ce trebuia sa fac la scoala, fara suparare dar facețivă timp in clasa sa predati, nu ca videoclip pe youtube, am lucruri mai bune de facut

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  10 месяцев назад

      Înțeleg opinia ta. Sper să ți-o susții și mâine în clasă.

  • @luis_.4782
    @luis_.4782 4 года назад +1

    Sunt iar primul care a comentat😱😱😱😱😯😯😯

  • @thcata0853
    @thcata0853 4 года назад

    Daca nu-mi vin sinonimele la momentul respectiv, ce este de facut? cum imi pot da seama ce cuvant ar trebui sa-l inlocuiasca pe acela sau depinde doar de vocabular?

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411  4 года назад +1

      Trebuie să fii atent la context, neapărat. Lasă și tu la final acest exercițiu, eventual. Revii apoi asupra lui. Însă înainte de a te gândi la acest lucru negativ, citește cu atenție textul și este posibil să îți dai seama care este sinonimul. Succes!

    • @thcata0853
      @thcata0853 4 года назад

      Multumesc frumos!

  • @Marchidan-pd4fo
    @Marchidan-pd4fo 10 месяцев назад

    Mi-sa făcut scârbă sa mă mai uit