Hoe is Koningsdag ontstaan?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • Op 27 april vieren we in Nederland Koningsdag. Vroeger heette deze feestdag Koninginnedag en nog langer geleden Prinsessedag. Maar het blijft een volksfeest, inclusief vlag, wimpel, oranjebitter en een kater de volgende dag.
    In 1885 krijgt Nederland een nieuwe feestdag: op 31 augustus vieren we de verjaardag van kroonprinsesje Wilhelmina: Prinsessedag. Als het prinsesje koningin wordt, wordt Prinsessedag Koninginnedag. De koningin wordt in 1902 ernstig ziek en er wordt gevreesd voor haar leven. Maar als blijkt dat ze weer aan de beterende hand is, wordt haar Koninginnedag een echt volksfeest. De vlag mag uit het raam en de oranjebitter uit de fles.
    De dochter van Wilhelmina, prinses Juliana, krijgt elk jaar op haar verjaardag een bloemenhulde bij paleis Soestdijk. En als ze koningin wordt, verplaatst Koninginnedag naar haar verjaardag. Op 30 april kan iedereen genieten van het defilé bij het paleis, of thuis op zijn eigen televee.
    De volgende koningin Beatrix is van 31 januari, maar 30 april doet nog steeds wat de koningin wil. Het land in en koekhappen. Met de inhuldiging van Koning Willem Alexander verandert onze nationale feestdag weer: Koninginnedag wordt Koningsdag op de verjaardag van de Koning: 27 april. En Een dag later vieren we de koning onder de katers.

Комментарии • 15