Endüstri Mühendisliği Nedir? Mezun Olduktan Sonra İş Olanakları Nelerdir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 авг 2024
  • Meslek tanıtım serisinin bu videosunda konuğumuz Mehmet Fırat Alparslan ile "Endüstri Mühendisliği" üzerine konuştuk.
    - Endüstri mühendisliği nedir?
    - Bölüm dersleri ve içerikleri nelerdir?
    - Mühendislik dersleri alınıyor mu?
    - Bölümün zor dersleri nelerdir?
    - Mezun olduktan sonra iş olanakları neler?
    - Endüstri mühendisleri ne kadar kazanıyor?
    #meslekler
    #endüstrimühendisliği
    #meslektanıtımı
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    Diyetisyen Efe Torunbalcı
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    INSTAGRAM ► / dytefetorun. .
    FACEBOOK ► / dytefetorunb. .
    EMAIL ► bilgi@efetorunbalci.com
    WEB ► www.efetorunbal...
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Комментарии • 255

  • @dytefetorunbalci
    @dytefetorunbalci  4 года назад +28

    Meslek tanıtım serisinin bu videosunda konuğumuz Mehmet Fırat Alparslan ile "Endüstri Mühendisliği" üzerine konuştuk.

    • @delalylmaz6075
      @delalylmaz6075 3 года назад

      Lütfen Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü de gelsin

    • @selenustun7739
      @selenustun7739 3 года назад

      endustrı muhendısı olan kısının mezun oldugu lıse ve unı yı alallım . hatta unı sınavında kac bın yapmış

  • @m.talhayildirim6749
    @m.talhayildirim6749 4 года назад +151

    Herkese selamlar,
    Bu yorumu bölümümüzü düşünen adaylar için yol göstermesi amacıyla birkaç video altına koyuyorum. ODTÜ Endüstri Mühendisliği 2020 mezunuyum, tercih edecek öğrencilerin kafasındaki en büyük soru işareti "Bu bölüm somut olarak ne yapıyor?" oluyor. Videoda belki kafanıza oturmamıştır diye örnek vermek istiyorum. Bir otomobilin mekaniğini tasarlayan kişi makina mühendisidir, elektronik aksamlarını tasarlayan kişi ise elektronik mühendisidir; ancak bu ürün için gerekli olan hammade tedariği, ürünün seri üretimi ve üretim sonrası lojistiği yani tümüyle "Tedarik Zinciri Mühendisliği" yapan kişilerdir Endüstri Mühendisleri.. Amaçları bu zincirdeki sürecin Verimliliğini, Matematiksel Yöntemlerle arttırmaktır. Bir Endüstri Mühendisi olarak;
    -Doğrudan üretim hattında çalışarak kaç saniyede bir araç çıkacağını planlayan, makina-insan bütünleşik sistemleri inceleyen ve tasarlayan Metod Mühendisliği,
    -Üretimde istatistiksel kalite yöntemleri kullanan Kalite-Kontrol Mühendisliği,
    -Hammadde veya ürün envanteri planlayan-günde kaç araç üretilmesi gerektiği tahminlemesi yapan Üretim Planlama Mühendisliği,
    -Üretim sonrası tırların kapasite&rota optimizasyonunu yapan Lojistik Mühendisliği
    -Bu süreçlerin entegrasyonu, iyileştirilmesi ve optimize edilmesi için modeller kuran süreç, sistem ve veri analistliği de yapabilirsiniz.
    Bölümdeki 4 yılım boyunca birçok derste grup çalışmasına dahil oldum ki pratik bir disiplin olan mühendisliğin çalışma hayatındaki en büyük ihtiyacı birlikte çalışma yetisi oluyor. Bu derslerin her biri yukarıda örneklerini verdiğim mühendislik alanlarını kapsar dersler. Optimizasyon, simülasyon, kalite, imalat, üretim planlama, yazılım, finans gibi ders alanlarının yanı sıra elektrik, makina, malzeme mühendisliği bölümlerinden aldığımız derslerle de kendimizi geliştirme fırsatı buluyoruz. Son sınıfta yaptığımız Bitirme Projesi'yle doğrudan sanayiyle birlikte çalışıp gerçek bir sistem tasarımı mühendisliği problemi üzerine çalışıyor ve pratik yapıyoruz. Not olarak eklemek gerekir ki tüm eğitim ve iş hayatımızda Bilişim Teknolojileri ve Yazılımı aktif olarak kullanıyor ve bu alanda da eğitimler alıyoruz.
    Bu arada yukarıda verdiğim örnek doğrudan üretim odaklı oldu, bunun servis odaklı olanına da birçok örnek bulabilirsiniz. Buraya yazılacak daha çok şey var; ama sizleri yazıya boğmak istemem, umarım açıklayıcı olmuştur. ODTÜ'ye bekleriz..:)))

    • @gokcen4586
      @gokcen4586 4 года назад +5

      İş imkanları ve özel sektör hakkında bilgi verir misiniz? ODTÜ ye gelmeyi çok istiyorum, endüstri mühendisliğine de puanım yetiyor. Ama babamın düşüncesi özel sektörün iş saatleri vb. konularda beni zorlayacağı yönünde. ODTÜ de okursam harika bir öğrencilik dönemi geçirebilirim ama babam haklıysa çalışma hayatımda mutsuz da olabilirim. Bu yüzden tıp ve ODTÜ arasında gidip geliyorum.

    • @mademoisellemelodia2596
      @mademoisellemelodia2596 4 года назад +6

      Lütfen bizi yazıya boğar mısınız :))

    • @gokcen4586
      @gokcen4586 4 года назад +1

      Benim sıralamam 7 bin civarlarında geldi ben elendim arkadaşlar. Kalıp ODTÜ için mücadele edeceklere başarılar diliyorum xbdmdvdkddb

    • @yagmurirem6622
      @yagmurirem6622 4 года назад

      endüstri mühendisliğini araştırırken internette üniversitelerin ve derslerin farklılığından ötürü bazı üniversitelerin daha mühendislik ağırlıklı bazılarının ise daha yönetim planlama ağırlıklı olduğunu görmüştüm ODTÜ bunlardan hangisi rica etsem bilgi verebilir misiniz? :)

    • @m.talhayildirim6749
      @m.talhayildirim6749 4 года назад +3

      @@yagmurirem6622 teknik okullar daha mühendislik ağırlıklıdır diye yorumlayabilirim. Yani Boğaiziçi sektöre daha çok yönetici yetiştirme odaklı eğitim verirken, İTÜ ve ODTÜ daha akademik ve mühendislik bazlı okullar gibi geliyor bana. Ama ders programlarında çok büyük değişiklikler olmaz, çünkü her mühendislik disiplini alması gereken temel dersler üzerine inşa ediliyor..

  • @mr.allikarnas880
    @mr.allikarnas880 4 года назад +100

    Çok iyi bir anlatım olmuş cidden. Hiç laylaylom yapmadan şu mesleği iyi anlatan bir içeriğe denk gelebildim sonunda. Tebrikler 🙏

    • @Emirkan15841
      @Emirkan15841 4 года назад +2

      Evet ya unistart balonundan sonra iyi geldi

  • @morlekine8488
    @morlekine8488 3 года назад +5

    Yakışıklılığınızı kıskanmakla beraber efsane bir video olmuş Allah razı olsun

  • @emircakrtekin1208
    @emircakrtekin1208 4 года назад +14

    Bilgisayar Mühendisliği de gelsin harika bir kanal olmuş meslek tanıtımı alanında

    • @bilim_yoluu
      @bilim_yoluu 4 года назад +2

      Evet ya

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад +3

      Merhaba, yazılım mühendisliği geldi. Son yüklenenlerde görebilirsiniz.

    • @kccsenem353
      @kccsenem353 2 года назад +2

      Ben endustri ile bilgisayar arasında çok kaldım ya

  • @muhammedyusuftekin1
    @muhammedyusuftekin1 4 года назад +6

    Abi çok teşekkürler. Sizin sayenizde endüstri mühendisliği hakkında çok şey öğrendim ve tercihlerimde endüstri mühendisliğinide yazacağım :)

  • @sercansavci7739
    @sercansavci7739 3 года назад +6

    Muhendislik ve işletme karışımı demiş, bunlar endustri muhendisliginde ustalaşamamış mühendislerin ifade biçimleridir. Endüstri mühendisliğinin temelleri 2. Dünya Savaşında kısıtlı imkanlara rağmen askeri operasyonları en verimli şekilde yönetmek için gelistirilen matematiksel yaklaşımlara dayanır. Işletmeyle hiç bir ortak noktası olmayan, teknik bir alandır. Ortak noktası olan yer "yönetişim bilimi" denilen bir işletme uzmanlığıdır ve o da bir doktora programı olup stratejik bir anadaldır; işletme bölümü derslerinden ziyade operasyon stratejileri ile alakalıdır.
    Zaten görüyorsunuz, çocuk bu alanda bir yere gelememiş, hakim değil, haliyle mesleği ondan öğrenmeyin. Endustri mühendisligi ister sivil ister askeri bir operasyonun, elde var olan imkanlarla en verimli şekilde nasıl yapılabileceğini matematiksel modeller üstünden açıklayan "hard science" bir disiplindir.
    2. Dünya savaşını, tüm teknoloji, imkan ve acımasızlığına rağmen, Hitler'in kazanamama sebebidir. Zira endüstri muhendisligi eldeki imkanlari, arzu edilen amaç için hangi sıra, miktar ve öncelikte olmasi gerektigibi bilimsel olarak analiz edip, bu analizin harekatını kontrol etmektir. Ve kısıtlı imkanlara rağmen, doğru hamleleri yaptiklari için savaşı diğer kuvvetler kazanmıştır. Savaş bittikten sonra bu yaklaşimlar iş dunyasina entegre edilmiştir; bi nevi sivil dünyada, general olmaktır. Bu işte ciddi olmazsaniz, lojistik, dıs ticaret, işletme, muhasebe, maliye gibi 2 yıllık yüksekokullardan mezun olan arkadaşlarkn yaptığı işleri yaparsınız, o endüstri mühendisliği değildir, o bir iştir. Mesleğin kendisi "operation research" Türkçesiyle yöneylem araştırması denilen bir çekirdeğe dayanır.
    Bu videodaki bilgiler, bu işten anlamayan, her yere açılan universitesilerden gelen çocukların bilgileri. Çok güzel ve ciddi bir alandır; okumak isteyen arkadaşlar yabancı kaynaklardan veya ODTÜ kaynaklarindan mesleğin amacını ve sürecini araştırabilirler.

    • @sercansavci7739
      @sercansavci7739 3 года назад +2

      @@raskolnikov2442 fransizca. Iclal diye bir kiz var youtube'da, 5 dil biliyor, onun kanalindan fransizca nasıl ogrenilir diye bir rehberlik videosu izleyip fransizca öğrenmeni tavsiye ederim, devaminda hemen ikizi olan ispanyolcayı ogrenirsin, zira endüstri muhendisliginin operasyon alanlarinda bu diller stratejik; lojistik icin ispanyolca cok işe yararken, moda kozmetik turizm ve eczacilikta iyi olan, yani tesis planlama ve vaka analizi gerektiren iş dallarinda fransizca çok işe yariyor. Ingilizce zaten Allahın emri. Muhendislik okuyan her bebe gibi almanca sevdasina hic girme zira hem çok zor bir dil, hem çok muhafazakar bi toplum(yukselmezsin bir muhendis olarak) hem de almanyada herkes ingilizce biliyor zaten, almanca iletisim kurmaya mecbur degilsin.
      Ama ispanyollar ingilizce bilmez, italyanlar bilmez, ruslar bilmez araplar bilmez, bunlarla kendi dilinde iletisim kurmak zorundasin ve en işe yarayanı ispanyolca.
      Fransizlar ingilizce bilir ama konuşmazlar; fransizca konusmak önemli.

  • @onurkrl8962
    @onurkrl8962 4 года назад +4

    Çok güzel bir video olmuş.Bu meslek hakkında detaylı bilgim yoktu.Bakış açımı değiştirdi.Samimi içten farklı bilgiler öğrendim.Umarım Mehmet bey gibi mühendisler bu ülkede bitmez tükenmez.Teşekkürler

    • @yalinyakar
      @yalinyakar 4 года назад

      Gercekten cok tasakli bir arkadasmis mehmet bey

  • @javadjafari1693
    @javadjafari1693 4 года назад +6

    11:17 gerçekten yardımcı oldun abi

  • @azalea491
    @azalea491 4 года назад +6

    Makine mühendisliği de hakkında bir video da gelirse çook güzel olur :) Kaliteli ve bilgilendirici bir video olmuş teşekkürlerr 💜

  • @semihgunes7941
    @semihgunes7941 4 года назад +6

    Faydalı bir içerik olmuş, emeğinize sağlık.

  • @hayatmuziktir
    @hayatmuziktir 4 года назад +2

    Çok güzel bir video olmuş. Endüstri mühendisliğini de güzel açıklamışsınız. Geleceğin mesleklerinden bir tanesi

  • @elakoran3733
    @elakoran3733 4 года назад +6

    Çok yardımcı oldunuz verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

  • @halilibrahimcakan
    @halilibrahimcakan 4 года назад +8

    Değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Ufak bir katkıda bulunmak isterim. Bölümü bitirdikten sonra doğru sektör, doğru şirket ve doğru stratejiler ile birlikte göstereceğiniz performansla bahsettiğiniz iyimser rakamların bile çok üzerinde maaşlara ve pozisyonlara ulaşabilme imkanınız bulunmaktadır. Sağlıklı günler dilerim. Hatice Hanım ve Levent Bey' e çok selâmlar. 💙

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад +2

      Değerli katkılarınız için çok teşekkür ederiz 🙋‍♂️🤩

    • @erkan853
      @erkan853 4 года назад +1

      Halil başkan Yalova üniversitesi iyi midir

    • @halilibrahimcakan
      @halilibrahimcakan 4 года назад +1

      @@erkan853 Ben bizzat bilmiyorum ama yakın dostlarımdan pek olumlu şeyler duymadım Yalova üniversitesi ile ilgili. Sağlıklı günler dilerim...

    • @congratulationss
      @congratulationss 4 года назад +1

      @@halilibrahimcakan Kocaeli üniversitesi sizce nasıl? Dokuz Eylül'ü de merak ediyorum açıkcası. Yardımcı olursanız sevinirim

    • @halilibrahimcakan
      @halilibrahimcakan 4 года назад +1

      @@congratulationss ( Ben 9 Eylül Mezunuyum) ama İzmir' de okumak istiyorsanız Ege Üniversitesi ve Yüksek Teknoloji Üniversitesi Türkiye sıralamasında günümüzde 9 Eylülden daha üst sıradalar. Kocaeli Üniversitesi ilk 50 içinde ama bunlar içinde en alt sırada. Seçeceğiniz bölümde çok önemli tabii. Hayırlısı olsun hakkınızda. Sağlıklı günler dilerim.

  • @yasine.y.2356
    @yasine.y.2356 4 года назад +5

    çok guzel teşekkurler dilin önemini daha iyi anladım

  • @mikasa913
    @mikasa913 3 года назад +2

    aklımda tek bir soru işareti kalmadı, teşekkürler

  • @enesteymir
    @enesteymir 3 года назад +1

    Endüstri Mühendislerinin şirketlerde bulunduğu pozisyonlara örnek verirsek, yelpaze ne kadar geniş anlamak kolay olur bakınız ; İş Analisliği ( Çoğu endüstri mühendisidir son zamanların büyüyen mesleği ), Planlama Uzmanı, Üretim ve Planlama Uzmanı, İş Zekası, İş Analitiği, Yazılım, Proje Yöneticiliği, Veri Analisti, Veri Analitiği, Veri Mühendisi, Ürün Uzmanı, Tekstil firmalarında ( LcWAİKİKİ, KOTON, DEFACTO, MAVI ... ) Allocatorlar Merchandiserler felan şirketin çoğu endüstri mühendisidir, yönetim kadroları, Satış, Pazarlama ( İşletmeden daha ziyade Endüstri Mühendisleri bu alanda bayağı önde gibi) . Bunlar dışında da aklıma gelmeyen de vardır. Endüstricilerin en büyük dezavantajı en başta uzman olduğu alan belirsizdir, en büyük avantajı istediği alana yönelebilir meslegi bırakması gerekmez ve bir çok iş dalı olması, üstüne bir de yüksek lisans eklerse alanında iyice söz sahibi olur. Bu aralar IT sektörü iyice büyüdüğünden analitik alanlara yönelmelerini tavsiye ederim.

    • @Mavigri_338
      @Mavigri_338 3 года назад

      Siz endüstri muhendisi misiniz ve bu bölümü ortalama bir yerde okumami önerir misiniz ?

    • @alialtaca6475
      @alialtaca6475 3 года назад

      bölüm ağır ezberlere dayanıyor mu

    • @raskolnikov2442
      @raskolnikov2442 3 года назад

      çok iyi olmayan ortalma bir ünide endüstri mühendisliği kazandım ingilizcem var ve ikinci yabancı dil öğrenmek istiyorum sizce bir endüsti mühendisi için bu hangi dil olmalı?ve 2dile sahip olduğum takdirde artı üniversitede kendimi geliştirirsem iş bulmada üniversitenin adının önemi olur mu?

  • @ahmetguney8718
    @ahmetguney8718 4 года назад +3

    Sonunda aklımda neyin ne olduğu oturdu teşekkürler

  • @enesavc9824
    @enesavc9824 3 года назад

    Çok teşekkürler,çok açıklayıcı bir video olmuş

  • @tariktarik317
    @tariktarik317 4 года назад +1

    Hocam çok faydalı bir video olmuş teşekkürler

  • @qosertimes9549
    @qosertimes9549 3 года назад +1

    Çok yararlı oldu teşekürler

  • @berkayyilmaz2000
    @berkayyilmaz2000 4 года назад +2

    endüstri yazsam mı diyordum artık yazıcam diyorum teşekkürler

  • @asiyeonal9553
    @asiyeonal9553 4 года назад +2

    Ben de endustri mühendisliği okuyorum, eğitim boyunca gördüğüm ve yaşadıklarım stajı kurumsal firmalar hadi gel staj yap dememesi.. Universite kimliği önemli her zaman, ortalama üniversitede okuyorsan da kendini öne atacak işlere kalkışman gerekiyor ki ust universite mezunlarının yapmadığı işler oluyor bunlar sosyal sorumluluk projeleri veya akademik - girişim projeleri yapmak //zaten bu işlerde olursan kendini geliştirmiş olursun/* firmalarda gözde olmanızı sağlayacak bi durum, işte tam burada sana universite adını hatırlatmadan iş yapmanı işverenler isteyecek. Ah o kişisel gelişim yokmu.neyse

    • @alarayeles8353
      @alarayeles8353 4 года назад

      Merhaba. Ben de endustri dusunuyordum da instagraminiz var mi acaba? Ordan size birkac soru sorabilir miyimmm?

    • @asiyeonal9553
      @asiyeonal9553 4 года назад

      Tabii, 'asiyeeonal' kullanıcı adım ulaşabilirsin buradan bana :)

    • @asiyeonal9553
      @asiyeonal9553 3 года назад

      @@raskolnikov2442 sadece İngilizce yeterli olmuyor malesef şirketler için ikinci dil bilmeni de istiyorlar. Öğrenmek istediğin dil, İleride başvuracağın işletmenin ihracat ithalat işleri olan ya da yurtdışıyla işbirliği olan işletmelere göre dil öğrenmek lazım, Çin-tr arası ihracat ithalat işleri bazı işletmeler için sıkı durumda belki bir Çince öğrenmen artı olabilir onun haricinde kararsızlık yaşarsan da rastgele İspanyolca, Rusça ve Almanca dan birini öğrenebilirsin ekmek kapısı açık bu dillerin de. Eğer çalışmak istediğin yani yerleşmeyi düşündüğün bir ülke varsa onun dilini şimdiden öğrenebilirsin akıcı şekilde iş hayatında konuşabilmen için adapte olmanı hızlandırır, velhasıl öğreneceğin dil gelecekte nerede hangi işletmede olmak istediğine bağlı

    • @asiyeonal9553
      @asiyeonal9553 3 года назад +1

      @@raskolnikov2442 üniversite ismine bakıyorlar da bakmıyorlar bu her işletmeye göre değişiyor. Ama insan kaynakları departmentnı nın dikkatini çekmek için ayrıca üniversitenin kuluplerine katıl ama ekibine dahil ol yani kariyer kulubu de olabilir ya da sosyal farketmez takım çalışması yapabildiğini gösterecek bu durum. bir de yurt dışına bir şekilde çıkmanı tavsiye ederim wat olabilir aiesec olabilir erasmus vs. mezun olmadan bunları yaparsan senin cv başkalarının önüne geçecektir, son ve en önemlisi bol bol kitap okumak gerçekten iyi mülakat geçirmenin tek sırrı.. Kendini ifade edebiliyor olman lazım akıcı Türkçe bilmek de mesele ülkemizde 👍😁

    • @asiyeonal9553
      @asiyeonal9553 3 года назад

      @@raskolnikov2442 yolunuz açık olsun güzel günler yakın🙌

  • @fatihhangulec
    @fatihhangulec 4 года назад +2

    abi anlatılanlar eyvallah güzel de adamlar ne kadar yakışıklı lan

  • @muhammedkaragol123
    @muhammedkaragol123 3 года назад +2

    Abi bir soru sormak istiyorum şimdi o kadar geniş bir yelpazede çalışabiliyor ki bu mühendislik açıkçası beni korkutuyor o genişliğin içinde iş bulamamaktan korkuyorum ve şöyle bir düşüncem var bir imalat şirketinde endüstri mühendisinin işini diğer mühendislere yaptırabiliyorlar adam endüstri mühendisi almak yerine makine muhendisini alabiliyor zaten bölümde çok mezun var başka mühendislerde bizim işimizi yapabiliyorken açıkçası ben bu bölümü tercih etmekten korkuyorum bu bölümün önü açık mı

  • @onurkrl8962
    @onurkrl8962 4 года назад +1

    Merhabalar video için teşekkürler.Mehmet beye Balkan şampiyonu diyebilir miyiz? Ve sizden ricam Mehmet Bey'in konuştuğu bazı yerlerde ingilizce bilmediğimden Türkçe altyazı ekleyebilir misiniz acaba ☺️ iyi günler

  • @nazaydogdu8602
    @nazaydogdu8602 3 года назад +2

    Hangi okuldan mezun olduğunun sektörde çok önemi var mı

  • @azrag8829
    @azrag8829 2 года назад +1

    üsküder ünide falan tam burslu okumak ne kadar mantıklı olur iş imkanı acısından kötü etkiler mi

  • @yaratan2
    @yaratan2 4 года назад +7

    ODTÜ endüstri ile Hacettepe endüstri arasında bariz farklılıklar var mıdır? Okuma hayatı, iş hayatı hepsini kapsayan..?

    • @yaratan2
      @yaratan2 3 года назад

      @@ismailsezgin09 giremedik odtü'ye. Bakalım nolcek, aselsandan mektup yazarım.

    • @Mavigri_338
      @Mavigri_338 3 года назад

      @@yaratan2 hangi universitedesin şu an

    • @yaratan2
      @yaratan2 3 года назад

      @@Mavigri_338 hacettepe

    • @Mavigri_338
      @Mavigri_338 3 года назад

      @@yaratan2 memnun musun peki bölümünden bende seçmeyi düşünüyorum ama ortalama bir universite olması beni korkutuyor açıkçası

    • @yaratan2
      @yaratan2 3 года назад +3

      @@Mavigri_338 hacettepe ortalama bir üniversite değil. Genele vurulduğunda Türkiye'nin en iyi üniversitesi. İstersen verirsin parayı bilkente gidersin, ya da sıkıcan biraz ODTÜ kazancan. Haaa bunları yapamadım diyorsan o zaman hacettepe biçilmiş kaftan. Zaten sen işinin ehli olabildikten sonra kimse üniversitene bakmıyor, mülakata kabul edilmek için minik bir etiket avantajı var o kadar. Yine de Hacettepe'nin prestijsiz olduğunu asla söyleyemeyiz.

  • @demlicay2663
    @demlicay2663 3 года назад

    Teşekkürler

  • @tarik1616
    @tarik1616 3 года назад +1

    Endüstri okuyup kimya alanında yüksek lisans yapılır mı?

  • @sidikakaracol1162
    @sidikakaracol1162 4 года назад +6

    Muhendislik icin iyi universite sart mi

    • @melisadestina9292
      @melisadestina9292 4 года назад

      İş bulmak için evet

    • @seray-7744
      @seray-7744 4 года назад +1

      8.40 tan basla biraz izle bahsediyor o konudan

    • @alialtaca6475
      @alialtaca6475 3 года назад

      'yazılım yani kod yazma' işi dışında evet şart bence

    • @bilinmezevren-291hzu
      @bilinmezevren-291hzu 2 года назад

      iyi üniden kastın odtü-itü falan sanırsam, hayır şart değil ama oralardan mezunsan çok avantajlısın, değilsen de kendini sürekli geliştirmen lazım. Bir itü mezunu mezun olur olmaz boschta çalışır, diğer ort üniden mezun 6-7. yılında boschta çalışır, itülü daha yüksek maaşla başlar diğer ünideki daha düşükle başlar ama onun da maaşı sürekli artar

  • @abdullahgok3509
    @abdullahgok3509 4 года назад +3

    şunu sorabilir misiniz kesinlikle ingilizce mi okunmalı yoksa türkçe okuyup ingilizce geliştirilse de olur mu?
    cevaplarsanız sevinirim

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад +4

      Bölümün ingilizce olması tabiki bir avantaj sayılabilir.Ancak daha sonra dışarıdan alınan bir takviye ile bu açık çok rahat kapatılabilir.(Yurt dışı dil eğitimi, Erasmus,Work and travel vb.)

  • @sureyya1154
    @sureyya1154 3 года назад

    Hacettepe üniversitesi Network konusunda nasıl bir yol izliyor acaba bilginiz varsa cevaplayabilir misiniz?

  • @burak8972
    @burak8972 3 года назад

    Termodinamik dersi almamasına rağmen termodan bahsediyor endüstri mühendisleri sadece ilk yıl aldıkları kalkülüs ve fizik derslerinin üstüne iibfden aldıkları dersler ile 4 yılı tamamlayan mühendislikten ziyade işletme maliye ekonomi gibi bir bölüm okuyormuşçasına bir tat veren bir bölüm

    • @mervgul
      @mervgul 3 года назад

      Ne güzel işte

    • @burak8972
      @burak8972 3 года назад

      @@mervgul hangi kısım güzel

    • @mervgul
      @mervgul 3 года назад

      @@burak8972 mühendislik isteyip aynı zamanda matematiksel işlemlerle uğraşmak istemeyenler için son 3 senesi güzel

    • @burak8972
      @burak8972 3 года назад

      @@mervgul demek istediğim bu zaten mühendisliğe girmiyor ki bu bölüm o zaman. Mühendislik bir prosesin içindeki temel aksamları hesaplayan, üreten ve bu sürece dahil olan kişiye denir. Endüstriyel çağın hızlı tüketme politikası sayesinde ortaya çıkan bir dal olduğunu düşünüyorum endüstri mühendisliğinin. Buradan çıkanları zaten özel sektörde yüksek lisansta bir alanda uzmanlaşmayanlarını mikro biliyor misin diye sorup satın alma mühendisi olarak işe başlatıyorlar veya benzeri

    • @mervgul
      @mervgul 3 года назад +1

      @@burak8972 mühendislikte analitik zeka ile gelisebilecek olayları saptama önemlidir, bu endüstride de var elbette, mezun olanların daha çok pazarlama ve satış benzeri islere yönelmesi bu mesleği mühendislikten farklı tutmayı gerektirmez diye düşünüyorum. Siz mühendislik mi okuyorsunuz acaba?

  • @kelebekilt5961
    @kelebekilt5961 3 года назад

    BARİ DGS ile ilgili de video çek ya

  • @serra6587
    @serra6587 3 года назад +2

    Marmara üniversitesinde okursak diğer üniversitelere göre eksisi çok fazla görülür mü? Biri beni aydınlatsın

    • @deparnieuxx2272
      @deparnieuxx2272 3 года назад

      Beni de aydınlatın

    • @klcmert9272
      @klcmert9272 3 года назад

      Belli üniler dışında okumak pek mantıklı değil bence gene de size kalmış çünkü her üni nerden bakarsan endüstri bölümü açıyo

    • @futbolkutusu7353
      @futbolkutusu7353 2 года назад +1

      @@klcmert9272 her bölümde var bu o zaman tıp hariç hiç kimse okumasin

  • @alialtaca6475
    @alialtaca6475 3 года назад

    yönetim, işletme dersleri ağır ezberlere mi dayanıyor?

  • @damlao4573
    @damlao4573 3 года назад

    uludağ üniversitesi nasıl bu bölüm için

  • @ahmettuncsoy3589
    @ahmettuncsoy3589 3 года назад

    Endüstri Mühendisliği 2.sınıftayım Bölümü bırakıp sağlık alanı okumaya karar verdim

    • @Mavigri_338
      @Mavigri_338 3 года назад

      Neden böyle bir karara vardın begenmedin mi bende sağlıktan endüstri mühendisliğine geçmeyi düşünüyordum :(

    • @Mavigri_338
      @Mavigri_338 3 года назад

      Hangi üniversitedesin

    • @alialtaca6475
      @alialtaca6475 3 года назад +1

      cevap versene kanka neden bıraktın

    • @Mavigri_338
      @Mavigri_338 3 года назад

      @@sekipkababyk6670 ama ortalama bir üniversitede olucam o yüzden vazgeçtim maalesef sen bu bölümde misin

    • @osmanturgutkaratay5895
      @osmanturgutkaratay5895 3 года назад

      @@Mavigri_338 bende veteriner fakültesi çıkmaz diye yazdım çıktı ve kayıt yaptırdım şimdi pişman oldum sınava girsem puanım kırılcak ama sadece ayt çalışcam girersem tyt puanımı tekrar kullanacam veya myp ile yatay geçiş yapmayı denicem ama bahar döneminde geçiş yapmak istiyorum o da zor bi ihtimal olurmu onu da bilmiyorum

  • @bberfinn
    @bberfinn 4 года назад +1

    Endüstri mühendisliğinde Beykent Üniversitesi guzel mı?

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад

      Yani bu aldığınız puana göre değişir.Tabiki çok daha iyi seçenekler mevcut.Ancak kendi puan skalasındaki okullar arasında iyi bir seçenek olabilir

  • @ozlembiyik7382
    @ozlembiyik7382 3 года назад

    Hangi ünide okumuş

  • @n_rr3899
    @n_rr3899 3 года назад

    Merhabalar sizce uludağ uni endüstri mühendisliğimi celal bayar bilgisayar mühendisliğimi? (Şehir güzelliği,uni,bölüm bunları düşünerek siz hangisini seçerdiniz?)

    • @burak8972
      @burak8972 3 года назад

      Soru değil Celal bayar bilgisayar mühendisliği geleceğe bakmalısın

  • @helinyasin1019
    @helinyasin1019 4 года назад

    Normal bir üni de endüstri mühendisliğine gidip sonra güzel bir üni ye geçmek mantıklı mı yapılabilir mi

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад

      Geçiş yapma prosedürünü bilmiyorum.Ancak şartlar sağlanabilecek ve geçiş yapılabilecekse neden olmasın

  • @Muhammed-yy3yh
    @Muhammed-yy3yh 4 года назад +3

    Mehmet Bey hangi üniversite mezunu acaba🤔

    • @markovnikov5825
      @markovnikov5825 4 года назад

      ++

    • @leeminhoo4186
      @leeminhoo4186 4 года назад

      bu meslekte pek hangi okulda okuduğunun onemi yok

    • @Muhammed-yy3yh
      @Muhammed-yy3yh 4 года назад +3

      @@leeminhoo4186 emin misin sence Bogazici'nden mezun biriyle Bayburt Üni'den mezun biri aynı mı😆

    • @markovnikov5825
      @markovnikov5825 4 года назад +2

      @@Muhammed-yy3yh ağzı olan konuşuyor

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад +2

      Mehmet bey Beykent üniversitesi mezunu

  • @sehersansarkan7862
    @sehersansarkan7862 4 года назад +1

    Çukurova Üniversitesi endüstri mühendisliğini tercih listeme yazmalı miyim ?
    Cevaplarınız sevinirim.

  • @erenakan3411
    @erenakan3411 4 года назад +2

    Benim Endustri muhendisi cok arkadasim var ve hepsi issiz. Bir tanesi 3 yil bosta kaldiktan sonra 2750 tl ye bir is buldu. Iyi arastirin. Bir videoya bagli kalmayin.

    • @talhagoktas8165
      @talhagoktas8165 4 года назад +4

      Üniversiteye göre çok değişir hocam bence tanıdığım birisi Boğaziçi Endüstri 2.sınıf öğrencisi stajda 2.5-3 arası alıyormuş

    • @g7lrsl302
      @g7lrsl302 4 года назад +3

      @@talhagoktas8165 herkes boğaziçi kazanamio ama

    • @nihanduman3576
      @nihanduman3576 4 года назад +7

      Endüstri mühendisliğinde sadece mezun olmak yetmiyor çünkü kendini geliştirmen dilini -özellikle ingilizceni- geliştirmen gerek ayrıca işverenler mülakat yaparken kaşına gözüne değil özgüvenine iş bitiriciliğine kendine kattığın değerlere de bakarlar arkadaşların bir yerde hata yapmıştır diye düşünüyorum çünkü endüstri mühendisliğinin piyasadaki yeri çok geniştir aslında her alanda endüstri mühendisine ihtiyaç vardır

    • @tubakula7801
      @tubakula7801 4 года назад +1

      Arkadaşların hangi ünilerden mezun oldular. Merak ettim Boğaziçi İTÜ YTÜ nün farkı oluyor mu

    • @erenakan3411
      @erenakan3411 4 года назад

      @@tubakula7801 KTÜ'den. Aslında çok geniş bir iş ağı olması gereken bir meslek. Ben de iş hayatının içindeyim ve ne yazık ki Endüstri Mühendisliğinin istihdamı neredeyse 0

  • @simgenurkibar7268
    @simgenurkibar7268 4 года назад

    Endüstri mühendisliğinde en iyi devlet üniversiteleri hangisi Boğaziçi dışında

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад +1

      İstanbul teknik ve yıldız teknik 👍

    • @isimsizkullanc6687
      @isimsizkullanc6687 4 года назад +3

      @@dytefetorunbalci Gebze dokuz Eylül haccetepe ?

    • @dilekdgn
      @dilekdgn 4 года назад

      @@dytefetorunbalci istanbul üniversitesi?

    • @saftakstekerlek1554
      @saftakstekerlek1554 4 года назад

      taü nasıl

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад

      Gebze Üniversitesi hakkında çok bir bilgim yok açıkcası.Ancak diğerleri devlet üniversiteleri arasında gayet güzel seçenekler

  • @beyza_2227
    @beyza_2227 4 года назад

    Endüstri mühendisliği için okul önemli mi şuan puanıma göre ek kontenjan sadece fenerbahçe üniversitesi var sizce yazmalı mıyım yoksa mezuna kalıp iyi bir okula mı gitmeliyim

    • @burakatli9093
      @burakatli9093 4 года назад

      Bende şuan ek tercihlere kaldım devket univereitelerinde. Boş kontenjanalr var neden düşünmüyorsun devlet üni.?

    • @burakatli9093
      @burakatli9093 4 года назад

      Bende vereceğim endüstri muhenriligf

    • @beyza_2227
      @beyza_2227 4 года назад

      Burak Atli İstanbul ve kocaeline gitme imkanım var sadece 377 puanım sadece fenerbahçe var malesef

    • @burakatli9093
      @burakatli9093 4 года назад +1

      @@beyza_2227 hmm hakkında hayırlısı olsun tercih dönemindeyiz artık bir yere yerleselim bıktım yani artık bende bu kafadayim :-)umarım dilediğin olur başarılar

    • @Mavigri_338
      @Mavigri_338 3 года назад

      @@burakatli9093 hangi bölüme gittiniz

  • @msyone
    @msyone 4 года назад +1

    Bugün başka bir youtube kanalında devlet üniversitelerinin %100 ingilizce olanını değilde %30 olanının daha mantıklı bir tercih olacağı söylendi. Bunu ben birkaç kişiden daha duymuştum. Yıldız Teknik üniversitesinde endüstri mühendisliği bölümünde geçen yılın verilerine göre ikiside tutuyor. Açıkçası biraz kafam karışmadı da değil. Sizin bu konudaki fikriniz nedir? Bir de benim İngilizcem neredeyse hiç yok. Ytü deki hazırlık-veya başka bir üniversitedeki hazırlık- beni yeterli bir seviyeye çıkarır mı( mesela hoca ders anlatırken benim hocayı anlamamam gibi bir durum oluşabilir mi)? Ayrıca faydalı bir video olmuş.

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад

      Çok iyi bir İngilizceye sahip olmak bu mesleğin olmazsa olmazı. %100 İngilizce okursan yabancı dil anlamında senin için daha iyi olur ancak %30 okuyarak mezun olduğunda İngilizceni geliştirmek için yine uğraşman gerekebilir.

    • @memet2368
      @memet2368 4 года назад

      Ytü nün %30 ingilizce bölümünde hazırlık zorunlu mu? Bilgin var mı?

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад

      Maalesef bilmiyorum

    • @msyone
      @msyone 4 года назад

      @@memet2368 İlk başta ingilizce yeterlilik sınavı yapıyorlarmış eğer bunu geçersen doğrudan birinci sınıfa başlıyorsun. Geçemezsen de 1 yıl süreyle hazırlık programı uygulanıyor. Ayrıca olurda başka üniversiteler için de aynı sorunun cevabını merak edersen diye nereden bakıldığını söyleyeyim. Yök atlasda ilgili üniversite ve programı seçtikten sonra en altta yerleşme koşulları yazıyor oradan bakabilirsin

  • @merve5895
    @merve5895 4 года назад +1

    Gazi üniversitesi endüstri mühendisliği nasıl acaba bilen var mı?

    • @MustafaGokerr
      @MustafaGokerr 4 года назад

      Peki ankara yıldırım beyazıt nasıl

    • @dytefetorunbalci
      @dytefetorunbalci  4 года назад +1

      Net bilgim yok

    • @ayseozdemir2104
      @ayseozdemir2104 4 года назад

      @@MustafaGokerr öğrenirsen banada söyle lütfen

    • @MustafaGokerr
      @MustafaGokerr 4 года назад +1

      @@ayseozdemir2104 ii dir heralde zaten mesleği okumak çok zor ankarada yaşadığım için onu tercih etcem sana başarılar

    • @ayseozdemir2104
      @ayseozdemir2104 4 года назад +1

      @@MustafaGokerr bende yazabilirim ama endüstri iyi bölüm ama ülke gün geçtikçe batıyor ve özel sektör bundan çok etkilencek şu anda da çok alım var 5 sene sonra bu yığilma bize denk gelcek çok zor şu an tercih yapmak

  • @ucankiz6492
    @ucankiz6492 4 года назад

    Hangi üniden mezun

  • @atunqa95
    @atunqa95 4 года назад

    Keşke hangi üniversiteden mezun olduğunu söyleseydi

  • @Enlightenment07
    @Enlightenment07 3 года назад

    Endüstri mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği arasinda kaldim. Endüstri Mühendisliği istediğim okullar tutuyor ama Pc mühendisligi tutmuyor. Mezuna kalmak mantikli midir ? ( Kalirsam Mezuna 2.kez kalmiş olucam)

    • @rukiyeterut8470
      @rukiyeterut8470 3 года назад +1

      Endüstri mühendisliğini seç ve kendini geliştir bence

    • @mervgul
      @mervgul 2 года назад

      Naptin?

  • @deryayillmaz
    @deryayillmaz 2 года назад

    Merhaba, kanalımda endüstri mühendisliği ile ilgili bilgilendirici içerikler paylaşıyorum. Göz atabilirsiniz 👩🏻‍💻❤️

  • @emirhancolak3218
    @emirhancolak3218 4 года назад

    ıııııııı

  • @huseyincamurlu2161
    @huseyincamurlu2161 3 года назад

    Teşekkürler