Lüküs Hayat 2. Bölüm

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 сен 2024
  • Türk tiyatrosunun klasik eserlerinden birisidir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında devlet politikası olmanın dışında bir moda halini alan batılılaşmanın kibarlık budalalığına dönüşmesini konu edinir. Toplumun iki ayrı sınıfını ele almıştır: Yaşamını hırsızlıkla sürdüren alt sınıfın yanında, "zengin" kimliği ile yaşamasına rağmen elindekileri har vurup harman savurduğu için parasız kaldığından birbirini dolandırarak "Lüküs Hayat" süren, çıkar üzerine ilişkiler kurmuş bir üst kesimin öyküsü anlatılır.
    İstanbul Şehir Tiyatroları'nın siparişi üzerine yaratılan ve ilk defa cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarının yapıldığı 1933 yılında sahnelenen eser, 1946 yılına kadar büyük bir seyirci kitlesi tarafından izlendi. 1958'de Zeki Alpan, 1962 yılında da Muammer Karaca tarafından tekrar sahneye konuldu; 6 Mart 1985'te İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yeniden sahnelenmeye başladı ve o günden itibaren genellikle kapalı gişe olarak aralıksız sergilenmektedir.2019-2020 sanat sezonunda Murat Atak yönetiminde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiştir.
    Batı müziği geleneklerinde bestelenmiş bir eserdir ancak bazı parçalarda geleneksel Türk Sanat Müziği makamlarının duyumlarına rastlanır. Oyun, 1950 yılında Lütfi Ömer Akad tarafından Lüküs Hayat adıyla filme alınmıştır. 1973 yılında da Haldun Dormen tarafından televizyon için yeniden filme alınmıştır.
    Muhsin Ertuğrul, 1930 yılında ödenek ve seyirci azlığı nedeniyle kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan İstanbul Şehir Tiyatroları'na seyirci ilgisini müzikal oyunlar ile çekmeyi düşündü. Müzikal eserler yazmalarını önerdiği Cemal ve Ekrem Rey Kardeşler, Cumhuriyetin 10. yılında sergilenmek üzere yeni bir müzikal oyun yaratmak için çalışmaya başladılar.
    Operetin sözleri resmî olarak Ekrem Reşit Rey'e ait gözükmekle birlikte; bazı söylentiler ve bu söylentileri doğrulayan tanıkların iddiaları doğrultusunda sözlerin bir kısmının veya tamamının Nâzım Hikmet'e ait olduğu düşünülmektedir. Tarihçi Rasih Nuri İleri'nin aktarmasına göre, Ekrem Reşit Rey sözleri yetiştiremeyeceğini belirtince bu iş o sırada hapiste bulunan Nâzım Hikmet'e teklif edilmişti. Nâzım Hikmet hapiste olduğu için ismini kullanmadı ve program metinlerinde eseri yazan, Ekrem Reşit Rey olarak yer aldı. Bir başka iddiaya göre Nâzım Hikmet eserin tamamını değil, müzikal içerisinde yer alan bazı şarkıların sözlerini yazmıştır. Şişli'de bir Apartman şarkısının sözlerini Nâzım Hikmet'in yazdığı sanılmaktadır.
    Sanatçı Zihni Göktay ve Suna Pekuysal ve Sezai Altekin gibi sanatçıların yer aldığı Lüküs Hayat opereti, İBB Şehir Tiyatrolarında tam 14 yıl aralıksız sahnelendi.
    İzlemeniz dileğiyle..

Комментарии •