Abdülmecid Efendi'nin Edebî Çevresi / Beşir Ayvazoğlu

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 авг 2024
  • Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi, Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Edebiyatçı, şair, yazar ve gazeteci Beşir Ayvazoğlu sergi kapsamında “Abdülmecid Efendi'nin Edebi Çevresi” başlıklı bir konferans gerçekleştirecek.
    Osmanlı hanedanının kendisinden öncekilere göre çok iyi yetişmiş, zihni dünyaya açık mensuplarından biri; hatta belki de en seçkini olan Abdülmecid Efendi, döneminin edebi hareketlerini de yakından takip ederek desteklediği için sanat dünyasında geniş bir çevreye ve yüksek itibara sahip olmuştur. Arapça ve Farsçanın yanı sıra Almanca ve İngilizce de öğrenen, özellikle Fransızcaya edebiyatıyla haşir neşir olacak derecede hâkim olan Abdülmecid Efendi’nin edebiyata olan merakı; takma adıyla çevirdiği Fransızca bir metin, şiirle olan meşguliyeti, kütüphanesinde bulunan eserler, kadın yazar ve şairler hakkındaki düşüncelerini içeren bir mülakat, cemiyet hamilikleri, dönemin edebiyatçılarıyla olan ilişkileri ve bu isimlerin onun üzerine yazdıkları üzerinden değerlendirilecektir.
    Konferansın odaklandığı edipler arasında, Abdülmecid Efendi’nin edebi çevresinde baş köşeyi işgal eden ve portresini de yaptığı nadir isimlerden olan Abdülhak Hâmid ve Sis adlı şiirine ithafen aynı isimle bir tablo yaptığı, hayran olduğu bir şair olmanın ötesinde, Mekteb-i Sultânî’de oğlunun hocası da olan Tevfik Fikret vardır. Ayrıca Yahya Kemal de, Abdülmecid Efendi ile Mustafa Kemal arasındaki aracılığı üzerinden ele alınacaktır. Abdülhak Hâmid’in tragedyası Finten’in sahnelenmesinin şerefine Abdülmecid Efendi tarafından düzenlenen ve veliahdın edebi çevresinin genişliğini belgeleyen kutlama ziyafeti de, davetli listesi, o gün çekilen fotoğraflar ve özel imal edilen “Finten” yazılı kravat iğneleriyle detaylandırılarak açıklanacaktır.

Комментарии •