Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Σπήλαιο ( Μαγεμένος Βυθός )Δήμος Βύρωνα ΑΘΉΝΑ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 июл 2024
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών
    / eosathinon.gr
    .
    Σπήλαιο ΜΑΓΕΜΈΝΟΣ ΒΥΘΟΣ Δήμου Βύρωνα ΑΘΗΝΑ
    Οι ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανίζονται αξιόλογα σπήλαια εντός του πολεοδομικού ιστού που μπορεί να δημιουργήθηκαν αιώνες ή και χιλιετίες πριν την κατοίκηση, μας θυμίζουν ότι η υπόγεια φύση παραμένει ζωντανή ακόμα και εκεί που η επιφάνεια καταλήγει να είναι νεκρή.
    Τον Δεκέμβριο του 1963 αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες εξόρυξης πέτρας στο λατομείο Κοπανά (ΕΛΚΟ) στη συνοικία Μεταμόρφωσης του Βύρωνα, ένα σπάνιο σπήλαιο που προκάλεσε τον θαυμασμό όσων το εξερεύνησαν, για τον πλούσιο και ποικιλόμορφο σταλακτιτικό του διάκοσμο. Η ανακάλυψη έγινε από μια μικρή τρύπα διαμέτρου 50 εκατοστών που εμφανίστηκε αρχικά στο έδαφος από τα φουρνέλα του λατομείου. Δύο μέτρα πιο μέσα, τρεις άλλες τρύπες που διακρίνονταν μέσα από ένα στενό πέρασμα, οδήγησαν τελικά τους εργάτες στην ανακάλυψη του άγνωστου και τυφλού μέχρι τότε σπηλαίου, οι οποίοι τότε κατέστρεψαν ένα μέρος του στολισμού.
    Η πλήρης εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε στις 22/12 και η χαρτογράφηση στις 26/12/1963, από μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) που κλήθηκαν από τη διοίκηση των λατομείων, με επικεφαλής τον Ι. Ιωάννου. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» της εποχής (29/1/1964) διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εάν δεν ασφαλιστεί με σιδηρά θύρα και κιγκλίδωμα, διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί διαρπαγές από βανδάλους και να αλλοιωθεί ο εσωτερικός του πλούτος, ή να καταρρεύσει από τους δυναμίτες του λατομείου…». Επίσης είχε προταθεί και η τουριστική αξιοποίησή του, η οποία για να γίνει απαιτούνταν έργα που ήταν ελάχιστα σε σχέση με άλλα σπήλαια που αξιοποιήθηκαν, κατά τον Ι. Ιωάννου. Τι όμως τελικά συνέβη;
    Τελικά το σπήλαιο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά ούτε και προφυλάχθηκε. Παρέμεινε ανοικτό και εκτεθειμένο, έχοντας σήμερα σημαντικές ζημιές στον σταλακτιτικό του διάκοσμο από τις εκρήξεις, αλλά και από τους βανδαλισμούς που τελικά υπέστη τα πρώτα χρόνια, από επιτήδειους που το επισκέπτονταν και έκοβαν σταλακτίτες προς πώληση, παρά τη σχετική δυσκολία στην πρόσβαση (απαιτείται η χρήση σχοινιού).
    .Η διπλή είσοδος βρίσκεται στα πρανή του παλαιού λατομείου, σε γκρεμό, σε απόσταση 180 περίπου μέτρων ΝΔ της θέσης του σημερινού Θεάτρου Βράχων Βύρωνα, και σε ύψος 35 περίπου μέτρων από το κάτω επίπεδο του εδάφους, όπου βρίσκεται και το θέατρο. Η προσέγγιση γίνεται όμως από το επίπεδο του υπερκείμενου λόφου, 10 μέτρα ψηλότερα, που ανήκει στην Άνω Ηλιούπολη.
    Η σπηλιά αποτελείται από 2 αίθουσες, στην πρώτη και μικρότερη από τις οποίες, οδηγούμαστε από την κύρια είσοδο. Διαθέτει κάποιο διάκοσμο αλλά και αρκετά σκουπίδια, όπως και οικοδομικά υλικά από τις πολυκατοικίες που χτίστηκαν ακριβώς από πάνω.
    ΠΗΓΗ
    ΑΣΤΙΚΉ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΊΑ
    urbanspeleolog...

Комментарии •