Tratarea PEN-ului. Sistemul TNC in TN-C-S.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 окт 2024
  • • Tratarea neutrului în ...

Комментарии • 61

  • @electricus24
    @electricus24  3 месяца назад +1

    ruclips.net/user/shortsaA_g6Jw1NCA?si=so3ZAGfVl_ns_tUJ

  • @seda14us
    @seda14us 3 месяца назад +1

    Foarte frumos explicat...

  • @original7844
    @original7844 3 месяца назад +1

    De la împământarea artificiala/naturala a casei pana în clema de derivatie secțiunea conductorului trebuie sa fie de minim 16mmp. Lungimea conductorului maxim 5 metri

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Da. Am un video in care am explicat și asta.

  • @patronadam-cm1dy
    @patronadam-cm1dy 3 месяца назад +1

    eplicativ 100% foarte corect si schemele aratate,felicitari in continuare

  • @adrianpittini8717
    @adrianpittini8717 3 месяца назад +1

    Bună ziua! Felicitări pentru ceea ce faceți! Foarte educativ, sper să învețe ceva electricienii noștri. Mulți sunt mai rău decât Dorel.
    Aș dori să vă contactez în vederea echipării uni tablou trifazat. Cum putem face posibil?

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Buna ziua! Multumesc pt aprecieri! Am mai spus, din păcate, momentan nu echipez tablouri. Nu am o modalitate de a face la comanda. Problema este că sunt și eu la început și fac aici pe RUclips videoclipuri informative, mai puțin munca pe teren. Plus de asta, sunt plecat in jur de o lună din tara tot în scop de învățare, la niste experimente interesante. De asta nici nu voi mai posta o perioada. Chiar îmi pare rău, poate vorbiți cu altcineva...Îmi cer mii de scuze!

  • @original7844
    @original7844 3 месяца назад +1

    Firmele ce lucrează pentru OD sunt majoritatea apă și pământ, profesionalizmul lasă de dorit

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Exact! După părerea mea toate firmele OD sunt praf. Nu am văzut în tara asta o lucrare buna facuta de ei...sau poate încă nu am văzut eu, cine știe...

  • @girboantiptop
    @girboantiptop 3 месяца назад +1

    Eu folosesc C16A, C20A doar la motoare electrice, din cauza ca au mare nevoie de mult curent la pornire. De ce ai folosi siguranța cu caracteristica x10 când avem siguranța cu caracteristica x5.!

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +3

      Pai asta e și ideea, că protectia e de doua ori mai rapida, dar fa-l tu pe Dorel cu experiență de 30 ani in electrica sa înțeleaga el asta...

  • @cristibogoi9040
    @cristibogoi9040 2 месяца назад

    De regula am găsit formarea nulului de protecție făcută în bmpt

  • @original7844
    @original7844 3 месяца назад

    La valoarea împământări trebuie sa ți seama de factorul de simultaneitate de 1.5 % cerut de ISU. Valoarea împământări trebuie sa fie sub 2.66 ohmi.

  • @Sim_Tiby
    @Sim_Tiby 3 месяца назад

    Salut.
    Foarte corect, insa doar in teorie.
    Acum povesteste si de cei care nu stiu sa branseze calumea o locuinta!
    Recent am finalizat o instalatie electrica la o casa noua, a venit firma cu bransamentele, si l-am rugat sa imi traga de la stalp 3 conductori (L, N, PE), ca sa pot lega PE-ul stalpului la impamantarea locala. (In speranta ca o sa faca tratarea in BMP).
    Pentru ca BMP-ul o sa fie montat pe stalp, peste drum de casa, si nu am cum sa duc impamantarea locala la BMP, iar BMP-ul o sa contina diferential.
    Raspunsul a fost:
    Poi noi nu tragem impamantarea la casa, numa L si N. Impamantarea ta ti-o legi tu acolo in bornele din tablou si ti-o distribui la prize.
    Asa ca... sistem TT rulz!!!!
    Care e corect si el, dupa norme, cu lipsurile ei!

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Ăștia sunt, nu ai ce sa le ceri. Si nu e deloc ok sa ai TT.

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby 3 месяца назад

      @@electricus24 poti sa ai si TT, cu limitarile ei, cu priza de pamant buna, sigurante curba B, obligatoriu diferential, si verificari si masuratori cel putin odata pe an.

    • @csababolasz
      @csababolasz 3 месяца назад

      Bună intrebarea mea este unde se face separarea PEN ului. Înainte sau după ceas (contor)

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      @@csababolasz Se poate face și înainte și după. De obicei la instalațiile vechi separația nu este făcută și de aceea montam o clema de derivație in tablou și o facem acolo, adică după contor. Poate fi făcută în blocul de măsură înaintea contorului, cu o priza de pământ slabă, iar conductorul de PE se leagă la împământarea casei care trebuie sa fie sub 4 ohm.

    • @csababolasz
      @csababolasz 3 месяца назад

      @@electricus24 la o instalație cu releu monitorizare faza este necesară separația PEN ului ?

  • @valentinclamba7977
    @valentinclamba7977 2 месяца назад

    Daca in BMPT,s-a facut separarea PEN in PE si N intr-o clema de distributie,fara a fi facuta vreo legare la pamant(nici macar un electrod),este corect ca in tabloul din casa sa fac legarea PE la impamantarea casei,(este sub 4 ohm)iar cu N sa intru in separatorul cu fuzibile?

    • @electricus24
      @electricus24  2 месяца назад

      @@valentinclamba7977 Sunt obligați să lege PEN la pământ și unde au făcut separația in blocul de măsură. Și după asta da, poți lega PE-ul la pământ când vrei. Ar trebui să le trimiți o sesizare, că nu e ok ce au făcut acolo. Trebuia să bată și ei un țăruș, nu era așa complicat...

    • @valentinclamba7977
      @valentinclamba7977 Месяц назад

      Mulțumesc

  • @original7844
    @original7844 3 месяца назад

    De la împământarea naturala/artificiala a casei la clema de separatie sectiunea

  • @costachecostache7634
    @costachecostache7634 14 дней назад

    Salut!
    In cazurile in care separatia PEN-ului se face in TG, ce trebuie valoare trebuie sa aiba MCB sau separatoarul cu fuzibile prin care faza si nulul dupa separtia pen-ului?
    Respect!
    Multumesc

    • @electricus24
      @electricus24  13 дней назад +1

      @@costachecostache7634 recomand 25 amperi, dar fuzibilă, cu separator, nu MCB pentru că, daca avem după el un diferențial RCCB, acesta se protejează doar cu fuzibila, nu cu MCB.

    • @costachecostache7634
      @costachecostache7634 13 дней назад

      @@electricus24 Multumesc!
      Va urmaresc cu mare atentie. Informatile dumneavostra sunt foarte valoroase!
      Respect!

  • @vladdutzi6937
    @vladdutzi6937 3 месяца назад +1

    Ce inseamna acel factor de hazard? De la ce vine? Ce amplifica circuitul(ca si curent) pentru a lua in calcul si acest factor? multumesc

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Te referi la calculul curentului de sc la care declanșează protectia? E simplu, se mai adaugă 50% din rezultat. Să zicem că avem un C10. Acesta va sari la 10x curentul nominal, adică la 10x10 = 100A, și se mai adaugă 50% din 100, adică jumătate (50A). Deci un C10 ar deconecta între 100A - 150A.

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby 3 месяца назад +1

      Factorul de hazard se adauga pentru siguranta ca va declansa protectia, pentru ca tensiunea in instalatie poate fluctua, rezistentele conductoarelor de la postul de transformare si pana la consumator se pot modifica, valoarea componentelor protectiilor se pot modifica, etc.
      Deci, la o protectie automata, valoarea nominala inscrisa pe el, se inmulteste cu x5, sau x10, in functie de curba de declansare inscrisa pe el. (x5 la curba B, x10 la curba C).
      Exemplu:
      O sig curba B16A = 16x5 = 80A. In teorie ar avea nevoie ca reteaua sa poata sa furnizeze la bornele mcb-ului cel putin 80A ca el sa declanseze la un scurt. Pentru siguranta declansarii, se adauga un hazard de 1.5 (50%). Deci, 16x5 = 80A x 1.5 = 120A. Deci e nevoie sa asiguram cel putin 120A la bornele sigurantei, ca sa fim siguri ca va declansa la un scurt.
      La o sig curba C, se inmulteste cu 10.
      16x10 = 160A x 1.5 = 240A. Deci trebuie sa asiguram 240A la un scurt.
      Deci puteti vedea de ce e mai indicat sa se foloseasca sigurante cu curba B. Au nevoie de un curent de scurt mai putin pentru a declansa, care e mai usor de asigurat de retea, si streseaza mai putin conductorii.
      Iar cat curent poate asigura reteaua, o putem afla masurandu-l cu un aparat special, si daca nu e suficient, se intervine pentru a afla si a remedia problema.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      @@Sim_Tiby Foarte corect! Mulțumim pt explicații!!!

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Măsurarea Ik: ruclips.net/user/shortssLKAB4HLuUw?si=Ha80vyTo00D1lLTH

    • @vladdutzi6937
      @vladdutzi6937 3 месяца назад

      @@Sim_Tibymultumesc de raspuns

  • @lib.4417
    @lib.4417 3 месяца назад

    Discursul acesta ar putea sa fie doar la nivel teoretic, in practica normativa interzice retratare PE in tabloul utilizatorului că și cum ar fi PEN de vreme ce însuși distribuitorul (Eon, Enel ...) o face in blocul de măsură (pe stâlp sau la intrarea un "gospodărie" in așa zisele BPM-uri ... Iar pentru a avea access la aceste blocuri nu ajunge sa fii electrician autorizat, ci trebuie sa fii lucrător angajat sau sa lucrezi pe contul acestor societăți de distribuție energie altfel riști să fii denunțat ...

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Pai daca vin PE și N separate din BMPT/M legi PE-ul din nou la pământ pentru a-și păstra o valoare buna. Ba mai oultz poți conecta priza ta de pământ care este sub 4ohm cu cea a lui Enel care poate fi doar un electrod.
      Și blocul de măsură se sigilează de OD doar in partea unde este montat contorul. Ce e după contor, adică partea de jos, se lasă desigilata pentru alt electrician.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Oricum cel mai bine e ca in blocul de măsură doar sa legi PEN-ul la pământ și să îl lași așa. Nu îl treci prin nicio protecție și electricianul îl separă și îl leagă la pământ la client in casa.

    • @mailme4729
      @mailme4729 3 месяца назад

      Nulul se trece prin bobina unui contactor trifazic conectat la iesire bobinei . Cu faza si nulul intri in contactor. Cand se rupe nulul contactorul decupleaza alimentatea . 100% safe. Pr siguranta dubla montat dupa un releu ZUBR D2-63 iar dupa el Un RCCB Hager 30mA Tip A .

  • @original7844
    @original7844 3 месяца назад

    Majoritatea cutiilor de distributie sunt sigilate de OD

  • @johnflower8384
    @johnflower8384 3 месяца назад

    Cum stă treaba cu echipotențializarea?

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Legarea părților metalice la împământare. Echi vine de la egal, adică să aibă același potențial. Daca împământarea e de potențial 0 și o bara metalică are 230v pe ea, din cauza unui contact cu faza, acolo nu au același potențial. Cu legarea acelei bari la împământare, nu va mai putea exista tensiune pe acea bara, in cazul unei atingeri cu faza, protectia va deconecta.
      Uite un video pe tema asta:
      ruclips.net/video/rKbWH0YIlmA/видео.htmlsi=bRg3rBv14kF_uJa1

  • @iosifiulius4565
    @iosifiulius4565 Месяц назад

    Draga "Electricus", in caz ca citesti acest comentariu, poate la tine in cap este limpede procesul fizic pe care il descrii, dar crede-ma, pentru un invatacel, este foarte greu sa te urmareasca. Pentru majoritatea celor care postati informatii, rog structurati-le astfel incat sa fiti usor de urmarit. De exemplu, tu ai ai ajuns la clema de separare, apoi ai deschis paranteza cu circulatia curentului de defect, in care nu ai figurat consumatorul respectiv, apoi ai desenat pamantarea .... Sa "rupi" o explicatie cu paranteze deschise apoi inchise, nu este in beneficiul explicatiei. Pe langa investitia in aparatura pentru filmare, investiti in cursuri de prezentare, de structurare a informatiei. De asemenea pregatirea videoului, atat ca prezentare cat si ca recuzita (niste creioane functionale) arata respect atat fata de tine cat si fata de cei care te urmaresc. In rest felicitari pentru subiectul prezentat !

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@iosifiulius4565 Sunt la inceput pe RUclips și da, aveți mare dreptate. Mulțumesc pentru observație, pentru sfaturile oferite și pentru aprecieri! 👍

  • @gheorgheolaru4047
    @gheorgheolaru4047 3 месяца назад

    Salut,in cazul meu alimentarea casei se face aerian si intra in casa intr-o siguranta de 40A. Intrebarea este mai pot face tratarea nulului daca PEN-ul este intrerupt in acea siguranta de la intrarea in casa? sper ca am explicat bine ,nu sint de meserie vreau doar sa stiu daca se poate face.Multumesc mult

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Nu, daca PEN-ul este trecut prin siguranță. Dar probabil este doar faza trecută prin siguranță.

    • @cipry1010
      @cipry1010 3 месяца назад

      @@electricus24 si la mine sunt in cutia contorului 2 sigurante,una pe faza si una pe nul si nu este facuta tratarea nulului

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      @@cipry1010 Nu ai ce sa le ceri acestor imbecili de la Enel. Îmi poți trimite o poza cu cutia pe mail la electricuselectricsystem@gmail.com?

  • @siliconartist6009
    @siliconartist6009 2 месяца назад

    De ce nu se lasa N separat de PE?

    • @electricus24
      @electricus24  2 месяца назад

      Cum adică?

    • @siliconartist6009
      @siliconartist6009 2 месяца назад

      @@electricus24 Eu de exemplu stau la casa si am o priza de pamant (PE). D3 afara nu vine decat L si N. In cazul asta N trebuie conectat la PE?

    • @electricus24
      @electricus24  2 месяца назад

      @@siliconartist6009 N care vinde de la rețea e de fapt PEN. Așa e la transformator, nulul e legat la pământ. De aceea sistemul se numește TN-C, adică Terra Neutral Combined. Și când noi îl legam la pământ în tablou și îl separam in PE și N se numește TN-C-S, S de la separated. Așa e sistemul. La sistem TT se lasă împământarea separat, dar noi nu avem voie sa facem asta. Am filmulețe pe canal cu legarea PEN la panant (tratarea neutrului)

    • @siliconartist6009
      @siliconartist6009 2 месяца назад

      @@electricus24 Mersi, am priceput. Dar care este avantajul la sistemul asta? Imi imaginez ca daca de ex se intrerupe PEN la transformator atunci toata strada o sa foloseasca impamantarea mea. In cazul in care vecinii nu au impamantare sau au rezistenta mai mare. Nu mai zic daca toti am avea impamantare proasta :)

    • @electricus24
      @electricus24  2 месяца назад +1

      @@siliconartist6009 Avantajul acestui sistem este de a păstra impedanța foarte mică și de a face protecțiile sa funcționeze foarte bine. Părerea mea e că e cel mai bun sistem. Și da, se poate întrerupe PEN și să se întâmple ce ați spus dvs, dar trebuie măcar într-un punct pe o stradă să mai fie legat undeva la pământ, de exemplu se leagă PEN la fiecare stâlp (adică la scheletul metalic al fiecărui stâlp). Așa spune normativul, să îl legi la pământ cat maid des posibil, chiar daca nu e legat la o împământare. Sunt șanse foarte mici sa fie cineva singur pe o stradă cu tratarea neutrului făcută, dar e România și orice e posibil din păcate.

  • @dancristea4898
    @dancristea4898 3 месяца назад

    Cei de la electrica nu se obosesc cu tratarea penului in bmp și nici firmele acreditate..

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Pai știu măcar 20% dintre ei ce înseamnă tratarea PEN-ului?

    • @ionneacsu7920
      @ionneacsu7920 2 месяца назад

      Salut. Buna descriere , o întrebare am, facem tratarea neutrului cum spui tu in tabloul electric, dar cei de la electrica sau legat și ei la împământare mea , dacă schimb siguranțelegr 1p+n în tablou și fac tablou cu diferențiale și mcb cum ai descris tu în schema , o sa îmi Sara diferențialul asta este întrebarea pentru ca și ei sau legat la priza mea de pământ și în bmp au și ei diferențial, sau care ar fi soluția în cazul care sare diferențialul cum fac , mulțumesc o zi frumoasa și cat mai multe video utile

    • @electricus24
      @electricus24  2 месяца назад +1

      @@ionneacsu7920 Ori îți dau ei jos diferențialul, ori cel mai bine fac ei tratarea in BMPM. Aici ei te pot rezolva.... Mai ușor că sa nu te mai complici prea tare cu ei ar fi tot prima varianta, sa îți scoată diferențialul și să faci tratarea in casa.

    • @ionneacsu7920
      @ionneacsu7920 2 месяца назад

      @@electricus24 ok mulțumesc frumos